En egen juicefabrik hemma!

juice_recept_ingefära_äpple_apelsin
Det är en grymt god investering, en vitamin-maskin, en helt egen juicefabrik eller kort och gott en råsaftcentrifug. Har du en står intryckt i nåt skafferi? Ta fram den! Har du ingen? Önska i julklapp eller gå genast och köp en! :-P

Jag fick min av mamma när jag fyllde år. Har längtat efter en sån länge efter att sett Helena’s alla härliga bilder på nygjord juice av mandariner, päron, melon, blodapelsin och citrus av alla de slag! Jag är en ”juice-lover”, framförallt apelsinjuice med mycket fruktkött men alla andra härliga mixer med morot, tomat, druvor och bär… Det är himmelriket att ha en egen juciemaskin.

De allra första jag provade var äpple och kiwi – guuuudagott! Och igår gjorde jag en mix med äpple, apelsin och färsk ingefära, en morot ska alltid vara med säger Helena, jag tog tre… Det ger en fin sötma. ;-)  

Nu väntar jag bara på att trälådorna med clementiner ska komma ut i butikerna så ska här göras godaste jul-juicen med lite mustiga kryddor också!

2 liter juice
Det här behöver du : 
6 apelsiner
6 äpplen
3 morötter
3 tummar färsk ingefära

GÖR SÅHÄR : 
Skala apelsinerna. Klyfta hela äpplen med skal och kärnhus. Skölj morötterna och skala den mängd ingefära du vill ha. Ner i maskinen. Juicen är klar!

BRA-ATT-VETA-TIPS : 

  • Låt juicen stå en stund i en större karaff så sjunker fruktköttet till botten och du kan hälla upp juice utan fruktkött om så önskas.
  • Skaka om juicen om du vill ha med fruktköttet när du häller upp i glas.
  • När juicen stått en stund kan du ta bort skummet på ytan.
  •  ca 2-3 dagars hållbar i kylskåp.
  • Går bra att frysa.

jucie_hemmagjord_recept_råsaftcentrifug_färskpressat
Massa saftiga apelsiner, äpplen, morot och ingefära.

juice_recept_äpple_kiwi
Här är den första juicen jag gjorde med äpple och kiwi. Maskinen jag har heter OBH Nordica prestige juice extractor.

Kryddburken är nominerad!

matbloggspriset_logo_text_004
Jag börjar med att säga stort, varmt tack till alla er som nominerat Kryddburken i ”Folkets val”. 

Nu är jag en av de 10 finalisterna man kan rösta på och i år tycker jag personligen att hela upplägget med matbloggspriset fått ett rejält godhjärtat lyft då röstningen även bidrar till att hjälpa människor i nöd.

Varje sms som kostar 10kr går till Stockholms stadsmission vilket jag tycker är är en riktigt bra anledning att lägga sin röst och skicka iväg ett sms på den blogg man gillar bäst. 

Jag har sagt det förr och säger det igen. Det arbete och det engagemang som ligger bakom Matbloggspriset är värd en stor hyllning och arbetet blir bara finare och mer utvecklat från år till år. Stort tack till er som står bakom arrangemanget.

Rösta på din favorit!

Skicka ett SMS till 72980. Skriv MAT1 för att rösta på blogg nr 1, MAT2 för att rösta på blogg nr 2 osv. Varje SMS kostar 10 kronor (+ ev. operatörsavgift) och går till Stockholms Stadsmission. Det går att rösta flera gånger. Omröstningen stängs kl 00.00 den 3:e november 2013. Den blogg som fått in flest röster, och därmed dragit in mest pengar till Stadsmissionen står då som vinnare.

De 10 finalisterna i Folkets val 2013 har nominerats av er matbloggläsare. Vi har fått in över 700st nomineringar, och de 10 finalister som gått till final har tagits ut av juryn samt kategorisponsorn Findus.

Här följer de 10 stycken bloggar som gått till final.

Om Stockholms Stadsmission och Matbloggspriset
Pengarna som samlas in under omröstningen i Matbloggspriset går till Stockholms Stadsmission och arbetet för barnfamiljer i svåra ekonomiska situationer. Tidigare sökte många familjer stöd till barnens fritidsaktiviteter, nya glasögon, vinterkläder osv. Nu söker de flesta för de nödvändigaste utgifterna – mat, hyra, el. Julhelgen är för många av de här familjerna väldigt tuff då de inte ens får vardagen att gå ihop. Därför delar Stockholms Stadsmission varje år ut presentkort på mat, så att familjerna kan klara sig över julhelgen och kanske unna sig något extra. Presentkorten är på 250 eller 500 kronor beroende på familjens storlek och på hur länge de ska klara sig innan nästa möjlighet till matinköp.

Pengarna från omröstningen kommer att gå till just detta – mat. Tack för ditt bidrag, det ger en godare jul!

För att ge SMS-gåvor behöver du vara ansluten till WyWallet. Det blir du automatiskt om du har ett privat mobilabonnemang. Om du har kontaktkort eller företagsabonnemang behöver du i de flesta fall registrera dig först på wywallet.se.

Har du frågor om Stockholms Stadsmission eller om din gåva? Kontakta Sofia Lemnert på 08-68 42 3063 eller sofia.lemnert@stadsmissionen.se.

Vill du ge en större gåva? Gör det här: http://stadsmissionen.se/gava eller SMS:a HEM100 till 72980 så ger du 100 kronor.

Stockholms Stadsmission har ett 90-konto, och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll, vilket ställer krav på att minst 75 % av intäkterna går till ändamålet. Under 2012 gick 90 % av Stockholms Stadsmissions intäkter till ändamålet.
(Text från www.matbloggspriset.se)

Gästbloggare Sara Gröndahl

sara-vardagnu
Hallå ja! Sara här från bloggen Vardag.nu

En lantis som flyttat till stora stan (nej, inte Stockholm – Växjö är stort nog för mig) och bosatt mig i en liten 50-talsetta med min fästman och mitt ständigt överfulla skafferi. Jag är ett planeringsfreak tillika matfreak ut i fingertopparna som drömmer mat, tänker mat, planerar mat och förstås äter en himla massa mat. 

Herrejisses vad spännande det är att få gästblogga här hos Linda! Det känns lite som när man såg sig själv i tidningen när man var liten…

Jag har följt Linda på Kryddburken sedan… Ja, sedan jag började laga mat! Jag minns ett av de första recepten jag testade härifrån, det var äggrullen med ost- och bacon, som är precis lika god som den ser ut att vara. Linda var faktiskt en av de främsta anledningarna till att jag en gång för snart 3 år sen bestämde mig för att råda bot på min skrivarklåda genom att börja matblogga. Sedan dess har jag hunnit byta bloggadress och inriktning tills jag till slut hittade det jag trivs bäst med – att skriva om vardagsmaten! På Vardag.nu bjuder jag på inspirerande vardagsmat och enkla middagstips för alla trötta måndagar, stressiga tisdagar och en och annan lillördag. För det är väl klart att även vardagsmaten ska vara ett nöje att äta! 

Jag har bloggat ett bra tag nu men är fortfarande bara en rookie jämfört med Linda. Tänk hur många recept som varsamt nedtecknats och bloggats om här, på alla dessa år. Kryddburken är som den där tjocka favoritkokboken man har hemma. Med matstänk på vareviga sida och sprickor i ryggen efter flitigt bläddrande. Ja, det är en gedigen och ständigt växande kokbok vi har här, det är en sak som är säker. Så nu när jag skulle gästblogga, var det inte utan att jag fick lite huvudbry – vad tusan skulle jag kunna bidra med?!

Efter lite efterforskning i kryddburksarkivet kom jag fram till att köttfärssoppa – det äts det inte ofta i det Nilssonska hemmet! Med hösten på intåg och massor av lockande rotfrukter i affären så det vad ju givet att jag skulle bjuda på en riktigt mustig köttfärssoppa! Inga konstigheter utan bara en hederlig köttfärssoppa med klassiska smaker. Det är ju faktiskt godast i längden, eller hur? 

kottfarssoppa-rotfrukter
Här har vi snabb och enkel vardagsmat! Köttfärssoppa behöver inte puttra länge på spisen för att få god smak, tack vare att köttet är malet. Nötfärs är godast i soppa eftersom den ger en så god buljong. Rotfrukter, lök och tomatpuré likaså. Eftersom jag gillar en matig soppa med mycket i, har jag mycket rotfrukter i min köttfärssoppa. Minska mängden litegrann om du vill ha mer buljong!

Det här behöver du till 4 port :
400 g blandade rotfrukter (t.ex. kålrot, rotselleri och morot)
1 gul lök
Smör/olja att steka i
300 gram nötfärs
2 msk tomatpuré
2 msk senap (svensk, mild)
2 tsk torkad persilja
(1 lagerblad)
1 l köttbuljong (vatten + tärning/fond)
1 msk kinesisk soja
Salt, vitpeppar
(Färsk persilja till servering)

GÖR SÅHÄR : 
Riv rotfrukterna grovt. Finhacka löken. Hetta upp smör eller olja i en stor kastrull och bryn färsen. Tillsätt löken och rotfrukterna och låt den mjukna innan du tillsätter tomatpuré, senap, torkad persilja och eventuellt lagerblad. Häll på buljongen och låt puttra i åtminstone 15 min. Smaka av med soja, salt och peppar. Blanda eventuellt ner lite hackad, färsk persilja innan servering.

Njut köttfärssoppan rykande het tillsammans med en god ostmacka. 

ingredienser-kottfarssoppa
Fram med ingredienserna till köttfärssoppan! Sen är det bara att riva, riva, riva…

kottfars-rotfrukter-soppa
Fräs köttfärsen och rotfrukterna först för att få ut mest smak. I med buljongen sen! 

kottfarssoppa-vitpeppar
Köttfärssoppa är en av ytterst få rätter som jag använder vitpeppar till. Här passar den lite mustigare vitpepparn faktiskt bäst! 

enkel-kottfarssoppa-rotfrukter
Lite färsk persilja att gott att ha i köttfärssoppan precis innan servering.

vardagsmat-kottfarssoppa
Köttfärssoppa med rotfrukter är inte fy skam en småkylig höstdag nu framöver!

3-rätters för två under 300kr!

trerätters
Här kommer hela menyn på den 3-rätters jag lagade till syrran och hennes kompis häromdan. Somrigt, gott, glassigt och billigt! Nedan ser ni inköpslistan och de som jag använt mig av från skafferi/kyl/odlat som man brukar ha hemma. Ett plus för den billiga menyn är att det blir hela 8 st små cheesecake, ifall man nu skulle råka bli sugen på fler… ;-)

Förrätt
Grillad bruschetta med marinerade tomater/jordgubbar och mozzarella
~
Varmrätt
Pasta gorgonzola med sommarprimörer
~
Dessert
Frozen cheesecake med jordgubbar

Inköpslista :
Ciabatta ca 15 :-
2 förp mozarella ca 30 :-
1 liter jordgubbar ca 35 :-
150 gram gorgonzola ca 60 :-
5 dl grädde ca 20 :-
200 gram philadelphiaost ca 20 :-
Digestivekex ca 15 :-
Flytande honung ca 30 :-
Crema di balsamico ca 30 :-
Paprika ca 10 :-
Summa : 265 kr

Hemma i skafferiet/odlat :
Smör
Olivolja
Vitvinsvinäger
Basilika
Timjan
Tagliatelle
Salladslök
Späda morötter
Ägg
Strösocker
Vaniljsocker
Maizenamjöl
Salt & peppar

Det här med att laga mat med en satt budget är roligt tycker jag.
För något år sen publicerade jag ett inlägg, strået vassare än detta och då lagades
3-rätters för under 100 kronor, lite mer husmanstil dock!
Kolla in det HÄR >>

Se även meny och recept på 3-rätter för under 200 kronor HÄR >>

förrätt_bruschetta_tomat_jordgubbar_mozarella
Grillad bruschetta med marinerade tomater/jordgubbar och mozzarella. Recept HÄR!

pasta_gorgonzola
Pasta gorgonzola med sommarprimörer. Recept HÄR!

cheesecake_mini_pajform
Frozen cheesecake med jordgubbar. Här får du dessutom 8 st mini cheesecake. Recept HÄR!

Gästbloggare Kinna Jonsson

kinna
Jag har drivit bloggen Kinnas blogg – mormors mat sedan 2005 och var en av de 20-30 första matbloggarna i Sverige. Materialet från bloggen blev så småningom två böcker som jag skrivit med min mamma och gett ut på familjeförlaget Klefstad förlag. I böckerna ”I mormors berså” och i ”I Mormors skafferi” med fem generationers recept har jag tagit vara på gamla kunskaper och recept kring bakat, konservering, dryck och dessert.

Jag började läsa Kryddburkens blogg redan 2008 då Linda/Kryddburken flitigt kommenterade inne hos mig på Kinnas blogg. Jag blev imponerad över hur snabbt Linda fick ihop bilder, recept och en stor läsekrets. Därför är det extra roligt att få vara gästbloggare här.

Till vardags jobbar jag med min firma Fiduser Communication som strateg och rådgivare kring sociala medier och webb.

Sommaren på burk
Nu blommar flädern. Brutalt vackra med sina stora vitgula blomkorgar. Doften är bedövande och härligt somrig. Många gör fläderblomssaft och använder det framför allt som saft att dricka men flädern är god som smaksättare i brännvin, sill eller i hemgjord glass (parfait). Saften kan också användas koncentrerad som grunden till en svensk kir. Häll över lite vitt vin så har du en läcker sommardrink. Med lite kolsyrat vatten istället för vin har du en alkoholfri variant. En del använder blommorna som raffinerad smaksättare i pannkakor. Så som du förstår är det bara fantasin som hindrar oss från att hitta användningsområden.

Det däremot inte så många vet är att fläder anses vara en nyttig ört. Ofta förknippar vi den med just fläderblomssaft på blommorna men både blommor och bär har i alla tider använts inom folkmedicinen. Forskare har t o m har tagit fram extrakt som är effektiva mot förkylning och influensa. Blommorna innehåller nämligen svettdrivande ämnen och är milt urindrivande.

Passa på att plocka nu när flädern blommar och spara torkade blommor i burkar med tättslutande lock eller i en brun papperspåse så att de skyddas mot ljus. Må gott hela vintern, håll dig friskare och njut av sommaren på burk. Torkade fläderblommor kan användas som te eller strössel på morgonfilen. Hittar du fler användningsområden? Tipsa gärna.

Torka fläderblommor
Repa blommorna från blomfästen och torka på smörpapper eller liknande.

Te på fläderblommor :
2 tsk blommor
1 kopp hett vatten

GÖR SÅHÄR : 
Låt dra ca 10 min och drick varmt.

fläder

Favorit i repris – makaronipizzan!

annorlunda_pizza_makaronipizza_pastapizza
Det här är ett himla fiffigt recept då både kylskåp och skafferi tenderat att ha små slattar av allt mjöligt som bara blir liggande. En makaronipizza är egentligen en ”makaronipudding” fast med lite roligare pålägg, tunnare form, mer smak av pizza i och med tomatsås och kryddor och så mycket godare. Barnen tycker dessutom det är himla roligt att äta pizza med makaroner på! :-P

Det brukar oftast bli falukorvskivor på våra, hackad lök och tomatskivor. Som du förstår kan du laborera och ändra och lägga till och ta precis det som just du har små slattar av i kylskåpet. Kanske skinka, bacon, svamp, spenat, rivna morötter etc etc. Det är lätt att göra denna ”pizza” till en favorit, och snabbt, smidigt och enkelt är det! ;-)

Det här behöver du :
5 dl Barilla fusilli (okokta)
4 ägg
6 dl mjölk
2 dl tomatsås (ex. Mutti passata)
Salt & peppar

Pålägg :
400 gram skivad  falukorv
2 salladslök
4 tomater

Gratinering :
2 dl riven ost
Pizzakrydda

GÖR SÅHÄR :
Smörj en långpanna. Fördela pastan, okokt över botten. Lägg på korv i skivor, tomat, hackad lök och oregano. Vispa ihop ägg, mjölk och tomatsåsen och slå i långpannan. Toppa med riven ost. Grädda i ugn 180 grader ca 25-30 min.

pizza_makaronipizza
Pasta i plåten sen är det bara att lägga på vad man vill ha på ”pizzan”.

makaronipizza_pizza_falukorv
Slå sen på äggstanningen med tomatsåsen.

makaronipizza_ugnsplåt
Riv över en god ost och skjuts in i ugnen, ungefär en halvtimme.

makaronipizza_falukorv
Sådärja! ;-) Middan på bordet.


Servera pizzasallad till!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika 24%)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålshuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tättslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

makaronipizza_pizza_falukorv_pastapizza
Smaklig måltid och glöm inte att prova receptet och gör din egen favorit.

Kyckling, röd paprika och philadelphiaost

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika

Nu ska ni få se! Jenny (Jennys matblogg) och jag har kokat ihop en liten utmaning till oss själva, det är ingen tävling eller prestige av något slag, bara en kul grej. Man måste liva upp även matbloggsvärlden ibland och detta är verkligen grymt roligt! Kanske nånting andra matbloggare kan ta efter, varsågoda i så fall! ;-)

Jenny har valt TRE ingredienser som ska ingå i en varmrätt vi ska laga. Självklart får vi använda övriga ingredienser som våra skafferier & kylskåp erbjuder. Inläggen publiceras samtidigt här och nu och ingen av oss vet vad den andra har lagat! ;-)

De tre ingredienserna är som rubriken lyder; Kyckling, röd paprika & philadelphiaost! 

Nästa vecka, samma dag, samma klockslag kör vi en uppföljare; Dessert förstås!
Då är det jag som väljer de tre ingredienserna och Jenny & jag publicerar våra recept på respektive blogg precis som idag. :-P

Jennys recept hittar du här >>

röd_snackpaprika

Här kommer nu min version :

~
Kycklingröra med rostad
paprikacreme & philadelphiaost
Bakad potatis
~

4 port
Det här behöver du :
4 bakpotatisar
1 helstekt kyckling i ugn ca 1,3 kg
2 röda snackpaprika
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar
1 stor ask philadelphiaost (300 gram)

Kycklingen : 
1 hel, färsk gårdskyckling ca 1,3 kg
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till. Låt den kallna, bena sedan ur köttet.

Grillade paprikor : 
2 stora röda snackpaprikor
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och kärna ur paprikorna och ta bort de vita ”väggarna”. Halvera och lägg på ugnsfast fat. Grilla i ugn 250 grader ca 10 – 15 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Ta ut och lägg över i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna däri. Värmen och ångorna som stängs inne behåller smakerna och du kan lätt dra av skinnet när de svalnat.
Mosa paprikaköttet med D´Elidas chilisås, honung, salt & peppar. Rör ihop med philadelphiaosten.

bakpotatis

Bakad potatis : 
Baka potatisarna i ugnen, helst utan folie för att få ett knaprigt skal, ca 1 timme i 200 grader. Känn med sticka om potatisen är helt färdig.

grilla_paprika_ugn
Skölj och kärna ur och ta bort de vita ”väggarna” i paprikorna. Halvera och lägg dom med skinnsidan uppåt.

grillad_paprika_i_ugn
Grilla i ugn på 250 grader ca 10 min tills paprikorna fått svarta blåsor.

skala_grillad_paprika
Lägg över i en skål, täck med plastfolie och låt stå tills de har svalnat. I och med att du stänger inne värmen och ångorna behålls smakerna och du kan enkelt dra loss skinnet när de svalnat.

philadelphiaost_recept_med_grillad_paprika_kyckling
De tre ingredienserna klara att ”monteras”.

grillad_paprika_philadelphiaost
Rör ihop den mosade paprikan med philadelphiaosten.

kycklingröra_grillad_kyckling_paprika_philadelphiaost
Vänd ner det urbenade kycklingköttet.

bakad_potatis_kycklingröra_philadelphiaost_paprika
Fyll rykande heta bakpotatisar med kycklingröran! Ringla över olivolja och servera med en  god sallad och lite extra paprikapulver på toppen. :-P

The post Kyckling, röd paprika och philadelphiaost appeared first on Kryddburken.se.

Tips om förvaring av lågkolhydratsbröd och bakverk

Frågor om hur man bäst förvarar bröden och kakorna dyker ofta upp och här delger jag er mina erfarenheter.
Jag förvara alltid bröd och mjuka kakor i rumstemp, i skafferiet eller i en brödlåda det första lite dryga dygnet. Jag  upplever att det mesta lågkolhydratsbakat smakar bäst efter några timmar efter det ”satt sig” och tom jättegott dagen efter. Jag själv uppskattar inte kylskåpskallt bröd, därför förvara jag det först i rumstemperatur i plastpåse eller inrullat i bakduk. Efter max 2 dagar åker resten in i kylskåpet.
Vet jag med mig att det hela inte blir uppätet på 3 dagar så fryser jag hellre in bröden i bland färdigskivat eller i halvor.

Ett tips kan vara att rulla in bröd i ett par bakdukar (möjligt att papperspåse funkar också) och förvara dom istället för plastpåsar under den tid man har dem i rumstemp. Det kan förhindra den lilla fuktighet som kan uppstå, om man inte gillar ”fuktiga” bröd. Sedan förvaras de ju bäst i plastpåse i kyl och frys.

Småkakor förvaras bäst i vanliga kakburkar och är de ordentligt torra tycker jag de står sig i flera dagar kanske upp mot 4-5 dagar. Ju mjukare kakor ju fortare surnar dom och bör då frysas in i stället.  Det finns ju inget i lågkolhydratsbröden som konserverar så här måste vi vara uppmärksamma på att förvara dem rätt.

Bröd går ju utmärkt att tina upp i ugn, rostas eller micras. Dock äger vi inte en micro så jag har inte testat detta själv, men det sägs funka mer än utmärkt.

Hoppas detta var bra tips och har ni läsare andra bra tips fyll gärna i i kommentarsfältet! UPPSKATTAS!

 

Bloggar etiketter: ,

Tappa 5 kilon på 4 veckor med LCHF dieten!

Att gå ner i vikt behöver inte vara krångligt – så länge du håller dig till rätt kost! Fett, kolhydrater från grönsaker och proteiner är basen på LCHF. Följ våra råd och du kan tappa 5 kilon på bara 4 veckor.

Ät fett med gott samvete

Den största förändringen med LCHF är att man ska äta mer fett, och nu när grillsäsongen är igång passar det perfekt. Njut av avokadon, grädde som bas i såsen, goda ostar och ringla olivolja över salladen. Njut även av skinnet på kycklingen och fettet i köttfärsen.

Rensa ur ditt skafferi

Det kan vara kämpigt att äta LCHF-kost när det står kakor, skorpor och riskakor i skafferet och frysen är full av bullar. Rensa ut det som du misstänker lockar dig mest och det som innehåller för mycket kolhydrater.

Testa pannkaksfrukost

Dieter kan vara trista, men anhängare av LCHF menar att det inte är någon diet, det är ett sätt att leva. Och livet ska ju inte vara trist! Vad passar bättre än att unna dig goda pannkakor till frukost!? Pannkakssmet: 2-3 ägg, 1/2 dl vispgrädde, lite vaniljpulver och 1 msk fiberhusk. Serveras med en klick crême fraiche.

Bortbjuden?

Njut av det som bjuds men välj bort potatis, ris och pasta. När efterätten serveras får du känna efter vad just du vill och kan ta för val. Är ditt mål viktminskning så kommer en efterätt inte att ge dig det du önskar. Är du socker beroende kan en efterätt skapa sug för socker under resten av veckan.

Välj ekologiskt

Ekologiska livsmedel är ett bättre val eftersom de inte innehåller rester av kemikalier eller andra ämnen som inte trivs i kroppen. Har du möjlighet så välj nötkött från gräsbetande djur.

Äta ute? Inga problem!

Det är lätt att äta LCHF på restaurang.Välj något på menyn som erbjuder en hel kött- eller fiskbit med en god sås till. Be att få byta ut potatisen mot varma grönsaker. Till efterätt väljer du en god ostbricka och hoppar bara över marmeladen, kexen och frukten.

Skippa mellanmål – om du vill

När man äter LCHF-kost håller man sig mättare hela dagen, så många varken orkar eller vill ha ett mellanmål. Och man behöver inte heller tänka på att hålla förbränningen igång efter som man inte svälter. Men om du är sugen så fungerar en näve nötter, ett kokt ägg eller en avokado till exempel.

Trött?

Det kan hända att du känner dig lite trött och hängig de första dagarna du börjar äta LCHF-kost. Men håll ut, snart vänder det! Och om magen protesterar kan man ge den lite mjuka fibrer som kosttillskott. Till exempel 1 msk hela linfrön, psylliumfrön eller fiberhusk.

Har du några fler tips? Kommentera gärna nedan och dela med dig om dina tips!

Stora köttbullar i tomatsås på muurikkaköket


När Spanien möter Finland i det Nilssonska köket då ska man va på plats för de va jäsikens vilken match det blev!! Mest mellan mig själv och gasolen då….??! Men när maten väl låg på tallrikar så njöt både ung som gammal av mina kokkonster. Fullträff! Detta blev bara sååå gott!

Gasolen är något jag får jobba på vad gäller värmen och hur man justerar upp o ner utan att släcka köket eller bränna upp halva tallskogen. Jag är ju så inbota van vid just öppen eld med vedträn till muurikkan så ibland är det svårt att lära en gammal hund sitta! Haha… Inte ens grillkol bemästrar jag bättre än vedträn numera!

Roligt som sjutton är det i alla fall! Jag behöver dock tålamod, tid och ”en liten stund för mig själv” för att känna mitt nya sommarkök. Det är alltså muurikkas sommarkök med wok som står för fiolerna nu. Att det är just en wok därpå borde ju få vilken människa som helst att tänka på just WOKAD mat… Men inte jag inte…

Jag måste bara ju krångla till de för mig redan från början också??!
Varför woka i en wok när man kan göra köttbullar?? :-P

Såhär; Pasta som kokade på spisen inne i köket och köttbullarna som ”wokades” till fin färg på sommarköket ute på altanen sprang jag emellan som en skållad råtta, och så skulle tomatsåsen på och värmen justeras och varje gång jag vred ner gasolen så slockanade den och det blev många ”men söta älskling, SÅHÄR ska du göra!!”… av min tålmodige make…

Inne i köket tappade jag ut en hel förpackning spagetti ur skafferiet över hela köksgolvet när jag rotade efter pastasnäckorna och jag hann nog med några svordomar därinne också…

Å lite fjantig är jag när det kommer till att tända gasol med vanlig tändare, jag vill ha en låååång tändare känns de som… Hujedamej va ska de bli av?? Å ju mer jag känner att jag inte ror iland matlagningen helt på egen hand utan en massa hjälp och peppning desto mer sviker tålamodet och hm… Humöret också ja… Men till slut kunde jag servera både käre maken och barnen en god middag bestående av stora köttbullar i tomatsås (albondigas) med pasta till!

Nu har jag passerat ”första-gången-stadiet” och nästa måltid på listan blir…. *trumvirvel* …inte heller en wok?!! Spänningen stiger! ;-) Men roligt har jag…

6-8 port
Köttbullarna :
800 gram blandfärs
1 dl vatten
2 finrivna vitlöksklyftor
1 tsk malen vitpeppar
1½ tsk salt
1½ msk mild paprikapulver

Tomatsåsen
Fräs med köttbullarna : 
½ purjolök
3 salladslök
6 späda morötter
1 näven sugar snaps
1 knippe persilja
1 torkad röd chili

Kallrör och häll i, låt puttra 10 min :
3 burkar mutti finkrossade tomater
3 dl kraftig köttbuljong (egen, fond el. tärning)
½ dl balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 msk honung
2 finrivna vitlösklyftor
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk sambal oelek
2 lagerblad
en skvätt sherry


Vi börjar med finalbilden då allt äntligen är frid och fröjd och alla fått sin mat!


Delar av tomatsåsen som första ska fräsa ihop lite med köttbullarna.


Big meatballs… Eller just de; Albondigas!


Ser ju hyffsat organiserat och fridfullt ut… ;-)


Köttbullarna i woken som får fin färg, pudrade med paprikapulver innan grönsakerna och tomatsåsen åker ner.


Tillsammans med lök, morot, sugarsnaps, persilja och chili…


Försöker jag få dom att ”bubbla” på svaf värme…


D
et smakade helt ljuvligt och det var väl huvudsaken, sen hur jag tog mig dit ska jag jobba vidare på! :-P