Yoga på Ecocaféet och tips på chiapudding

Chiapudding på Mahalo

Yogadags

Missa inte  Yoga med Sara Svelander på Ecocaféet i Östersund i morgon, det finns några platser kvar, anmälan i den här länken.

Bilderna är från ett frukostmöte jag hade med Sara på Mahalo på Odengatan i Stockholm en varm och solig morgon.

Jag åt deras chiapudding, riktigt god och mättande.

Här i Paleoskafferiet på bloggen Under vårt tak hittar du en enkel chiapudding.

Jenny och Magnus har väldigt många fina recept på sin blogg, vi har varit bloggvänner i många år nu och även i verkliga livet.

De medverkar med ett förord om sin syn på grillandet i nyutgåvan av Birgitta Höglunds bästa grilltips, som kommer i juni, här en bild från den.

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Chiapudding och Hallonmousse

 

Påskhare-bakelser

Små söta påskharar som du enkelt gör av rulltårta, grädde och marshmallows-öron blir påskbordets lilla glädjespridare. Nu ser ni direkt kanske att näsan ska vara rosa och inte brun. Jag var säker på att det låg en rulle Mentos i skafferiet men den var inte rosa… utan brun med chokladsmak.

I samma veva kom jag också på att om man har gröna Mentos kan man göra grodor och använda två stycken som näsa och klippa öronen runda istället för toppiga och doppa i grönt socker. Haha, ja! Jag får ta och göra grodor nån dag när jag köpt hem rätt Mentosrulle. 😉

12 st

Det här behöver du :

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning :

2 dl drottningsylt

Dekoration :

2 dl vispad grädde

12 stora marshmallows

1/2 dl strösocker + 1 droppe röd hushållsfärg

12 Mentos ROSA

24 salmiakpastiller, tablettask

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt noga med en slickepott. Häll smeten i ugnsform (25*35) med bakplåtspapper. Grädda 10 – 15 minuter i 300 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Fukta bottenpappret med kallt vatten så lossnar det lätt. Bred på drottningsylt och rulla ihop från långänden.

Skär i skivor, ca 2cm. Spritsa en klick grädde på varje. Dekorera med marshmallows-öron, näsa (mentos), ögon (salmiakpastiller) och strössel.

Hembakad rulltårta… Finns det något som slår de?? 😉

Klipp marshmallowsbitarna diagonalt med en sax.

Blanda strösocker med en droppe röd hushållsfärg. Doppa den klippta ytan i sockret.

Färdiga! 😉

Påskhare-bakelser

Små söta påskharar som du enkelt gör av rulltårta, grädde och marshmallows-öron blir påskbordets lilla glädjespridare. Nu ser ni direkt kanske att näsan ska vara rosa och inte brun. Jag var säker på att det låg en rulle Mentos i skafferiet men den var inte rosa… utan brun med chokladsmak.

I samma veva kom jag också på att om man har gröna Mentos kan man göra grodor och använda två stycken som näsa och klippa öronen runda istället för toppiga och doppa i grönt socker. Haha, ja! Jag får ta och göra grodor nån dag när jag köpt hem rätt Mentosrulle. 😉

12 st

Det här behöver du :

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning :

2 dl drottningsylt

Dekoration :

2 dl vispad grädde

12 stora marshmallows

1/2 dl strösocker + 1 droppe röd hushållsfärg

12 Mentos ROSA

24 salmiakpastiller, tablettask

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt noga med en slickepott. Häll smeten i ugnsform (25*35) med bakplåtspapper. Grädda 10 – 15 minuter i 300 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Fukta bottenpappret med kallt vatten så lossnar det lätt. Bred på drottningsylt och rulla ihop från långänden.

Skär i skivor, ca 2cm. Spritsa en klick grädde på varje. Dekorera med marshmallows-öron, näsa (mentos), ögon (salmiakpastiller) och strössel.

Hembakad rulltårta… Finns det något som slår de?? 😉

Klipp marshmallowsbitarna diagonalt med en sax.

Blanda strösocker med en droppe röd hushållsfärg. Doppa den klippta ytan i sockret.

Färdiga! 😉

Vårgrönska i mat och dryck

Nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Gröna, sköna tillbehör

Nu börjar vårgrönskan spira, åtminstone här i Stockholmstrakten och söderut.

I vårt avlånga land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor norrut får vänta ett tag på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.

Idag delar jag med mig av några goda vårfavoriter från blogg och grillbok.

Jag fick en påse ramslök av en snäll Facebookvän när jag var i Lindesberg och deltog på en föreläsningsdag med Ann Fernholm förra veckan, så det som inte gått åt på annat sätt i maten ska nu få bli en läcker pesto som kommer från min favoritblogg inom Paleo, Under vårt tak.

Ramslökspesto från Under vårt tak…

Den 13-14 maj kommer Therese Renåker och jag att delta i en Paleohelg i Sätila, arrangerad av Jenny och Magnus som ligger bakom Under vårt tak.

Klicka på bilden ovan för att läsa mer om den helgen.

Bilderna som följer efter receptet är klickbara länkar till fler av mina vårgrönaste recept härinne.

 

Nästo – Nässelpesto

5 dl nässelskott

2 dl bladpersilja

1 dl basilikablad

1 dl riven, lagrad Prästost

1 dl pumpakärnor

1 dl kallpressad olivolja

1 krm svartpeppar

Ca ½ krm salt

Förväll nässlorna i kokande, saltat vatten i 2 minuter.

Sila av vattnet, spara det gärna och använd som grund till en soppa.

Lägg nässlorna tillsammans med örter, pumpakärnor, ost och kryddor i en mixerbunke.

Mixa allt tills örterna blivit finfördelade, tillsätt oljan i en smal stråle genom röret, smaka av om du vill ha mer sälta.

Förvara i kyl, men ta fram den en stund innan serveringen, så olivoljan hinner bli flytande igen.

Näston håller ett par veckor i kylen, se bara till att ytan är täckt av olja så ingen luft kommer åt.

Vill du inte gå ut och plocka nässlor själv?

Ja då finns det nyttiga ogräset i mina nya frökex från Huså Bröd, i god smakkombination med lite vitlök och libbsticka.

Lika gott till en vårgrön soppa som till ostbrickan eller en sallad.

Dem hittar du här hos Lammboden och Smakrummet.

Dressing med harsyra…
Bild Therese Renåker

Vårsallad med svartvinbärsblad, citronzest och örter…

Björksnaps…

Gräddstuvade nässlor…

Frittata med nässlor…


LCHF-kryssning och dagens lunch
Riddarfjärden

Båttur på Riddarfjärden…

Båtutflykt

Nu i helgen avgår LCHF-kryssningen till Åbo, i år den tionde i ordningen.

Det har blivit ett riktigt populärt sätt att träffa likasinnade och lyssna på många kunniga kostföreläsare.

Jag har varit med på kryssningen 3 gånger, här kan du läsa om senaste gången jag deltog.

I år hoppar jag över eftersom jag ska iväg till Malmö på ett annat event nu på torsdag den 23/2.

Då föreläser Therese Renåker om Hormoner i maten, en mycket intressant och efterfrågad föreläsning.

Jag är med på ett hörn och bjuder på frökex från Huså Bröd och kycklingbuljong ur Wonderbag.

Så istället för att åka på en lång båttur på Ålands hav tog jag och Lennart en snabbtur med SLs linje 89 på Mälaren till Ekerö.

Båten avgår året runt på vardagar klockan 08.20 från Klara Mälarstrand.

Det är en härlig utflykt som tar två och en halv timme tur och retur, vi hade väldigt fint väder under resan på fredagsmorgonen.

SL bjöd på kaffe till vårt medhavda tilltugg, som bestod av eko-salami, lagrad Prästost och nötter.

Så det blev lite av en LCHF-kryssning för oss med.

LCHF-fika...

LCHF-fika…

Riktigt gott fika där vi gled fram genom isen och såg på vackra hus och fin natur, vi hade till och med turen att få se en havsörn uppe i ett träd.

När vi lagt till vid kajen igen blev det en kort promenad till Stadshuset och en mycket god och LCHF-vänlig lunch på nya favoriten, Ragnars Skafferi.

Dagens Lunch på Ragnars Skafferi...

Dagens lunch på Ragnars Skafferi…

Salladsbuffén på Ragnars Skafferi

Ragnars Skafferi

Vi åt en riktigt mör, långkokt högrevsgryta med indisk hetta, med goda sallader och rört smör till.

Här hittar du ett av mina recept på en liknande gryta, Pulled Beef på högrev, där jag också delar med mig av olika långkokstips.

SL linje 89

SL linje 89…

Isränna

Kungshatt...

Kungshatt…


Krämig fiskgryta på ekologiskt vis

Krämig fiskgryta

Klimatsmart gryta

Hemma i ett vintervackert men snöfritt Stockholm igen.

Eftersom tidsskillnaden med Turkiet är 2 timmar numer, så vaknar jag extra tidigt.

Igår var det en stor fördel, så jag fick njuta av en riktigt vacker morgonpromenad längs Norr Mälarstrand och Strömmen in mot stan.

Eftersom jag var ute lite tidigt så blev det en morgonkaffe på Ragnars Skafferi i Stadshuset i väntan på att butikerna skulle öppna.

Förutom fräscha luncher har de även gott kaffe och en del glutenfritt fikabröd, så jag tog en riktigt god energibar gjord på mörk choklad, nötter, frön och dadlar.

Stärkt och energifylld gick jag till ekologiska butiken Paradiset på Regeringsgatan, där blev det riktigt bra matshopping för att fylla på förråden.

Jag köpte bland annat en stor koljafilé i den fina fiskdisken, som jag gjorde till en krämig fiskgryta med svamp och grönsaker när jag kom hem.

Jag samarbetar med Wonderbag Sweden kring klimatsmarta recept, så den här rätten är gjord på ett både ekologiskt och miljövänligt vis.

Grönsaker och fisk bevarar mer smak, spänst och näring av den varsamma tillagningen på eftervärmen i Wonderbag, men du kan förstås laga till grytan bara på spisen också.

Fiskgryta i Wonderbag

Krämig fiskgryta 2-3 portioner

400 g kolja eller annan vit fisk

250 g champinjoner

100 g cocktailtomater

10 cm purjolök

3 morötter

2 vitlöksklyftor

2 röda spetspaprikor

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk riven ingefära

1 msk tomatpuré

1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili

2 tsk salt till fisken

Saft av 1 citron eller lime

50 g smör eller kokosolja

Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan

Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.

Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.

Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor

Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.

Strimla purjolöken och vitlöken fint.

Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.

Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra fem minuter under lock.

Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.

Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.

Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt grytan lagas klart på eftervärmen i ca 1 timme.

Tack vare den varsamma tillagningsmetoden så blir inte fisken seg och torr, som när den får koka för länge på spisen.

Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.

Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.

Vi var rejält hungriga så vi åt upp alla fisk på två, men det blev lite grönsaker och buljong över.

Den får bli täcket till en fiskgratäng en annan dag.

Kaffepaus på Ragnars Skafferi...

Kaffepaus på Ragnars Skafferi…

Ekologiskt grönt på Paradiset...

Ekologiskt grönt på Paradiset…

Svanar på Stockholms Ström...

Svanar på Stockholms Ström…

Morgonsol vid Stadshuset...

Morgonsol vid Stadshuset…


Het guacamole

Guacamole med chili

Chiliguacamole 2 port

1 stor, välmogen avocado

½ pressad citron

½ dl finhackad dill

2 msk olivolja

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor eller ½-1 finhackad chili

Salt

Mosa avocadon i en bunke. Rör ner de övriga ingredienserna, blanda om väl.

Smaka av om du vill ha mer sälta, styrka eller syra.

Låt stå en stund i rumstemperatur så smakerna mognar.

Här i Paleoskafferiet från Under vårt tak hittar du recept på tortillachips till guacamolen.

Guacamole


Omelett med fetaost och nässlor

Nässelomelett

Naturens skafferi

I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren.

Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar för de bränns mer när de vuxit sig större.

Nässelomelette med fetaost

2 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

75 g fetaost

1 dl förvällda nässlor

½ dl strimlad purjolök

2 msk pumpakärnor

Lite salt och peppar

Färsk timjan

Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.

Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken.

Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.

Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.

När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.

Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön