Smakrik laxgryta med blomkål

Fiskgryta på Lax med Blomkål och gräddiga grönsaker

Njutbar tisdagsfisk

När jag jobbade på restaurang så var tisdagar=fiskdagar.

Vi försöker äta fisk och skaldjur åtminstone 3-4 gånger i veckan, då oftast som middag.

Den här grytan fungerar fint även med vit fisk eller skaldjur.

Jag fortsätter att dela med mig av tips på lättlagad vardagsmat nu när semestern är över för många.

Vill du ha recepten i bokform så följer länkar till alla mina kokböcker efter receptet.

Laxgryta 4 port

500 g lax i bitar, helst viltfångad

1 blomkålshuvud

6 dl grädde/kokosgrädde

2 röda och 2 gröna paprikor

8 soltorkade tomater i olja

50 g smör

2 vitlöksklyftor

 ½ dl hackad persilja

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 tsk paprikapulver eller chiliflingor

Saft och rivet skal av en ekologisk citron

Salt efter behag

Riv citronskalet på den fina delen av rivjärnet. Pressa saften över fisken och salta.

Låt marinera medan du kokar grytan. Skär paprika och tomater i mindre bitar.

Fräs dem mjuka i smör tillsammans med citronskal, kryddor och örter utom persiljan.

Tillsätt grädden och koka i en halvtimme tills grytan tjocknat lite.

Under tiden kokar du blomkålen mjuk i saltat vatten, dela den först i mindre buketter.

När grytan börjar bli klar, smaksätter du med persilja.

Rör ner fisken försiktigt och låt den bli varm.

Varva kokt blomkål med laxgrytan i en skål, garnera med gurka och en grön kvist.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Svalkande sommardrycker

Kombucha med havtorn vid Kallsjön

Njutbara drycker

Nu verkar sommarvärmen ha parkerat sig ordentligt över landet, så härligt efter en kall vår.

När vi nu alla får stanna hemma i Sverige på grund av Coronan, så är det extra skönt med värmebölja.

Kom ihåg att dricka ordentligt i värmen, idag tipsar jag om några riktigt goda törstsläckare.

Känner du att du fått i dig lite för lite vätska så är ett bra knep att återställa vätskebalansen att blanda ett glas vanligt kranvatten med lite äppelcidervinäger, pressad lime eller citron och röra ner en nypa havssalt.

Det är förvånande gott, så prova det nästa gång du känner dig lite utmattad av värmen.

Ett glas sockerfritt iste är också ett riktigt gott sätt att släcka törsten, det passar även fint som måltidsdryck.

Bilden här nedan är tagen av Mikael Eriksson och receptet är med i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag använder Earl Grey till mitt iste, men välj din favoritblandning, tepåsarna får dra i kallt vatten så blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Vill du testa att göra egen kombucha, så finns recept på en underbart god variant med havtorn i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det är min samarbetspartner Margareta Marples på kombuchabryggeriet Kall Natur Kompani som bidrar till boken med det receptet.

Bor du i Jämtland kan du köpa hennes läskande drycker på de Reko-ringar som nu finns på flera platser i länet, sök på Facebook så hittar du dem.

Du kan även besöka gårdsbutiken i Sölvsved strax innan Kall, ovanför Järpen, om du kommer att åka på Jämtlandssemester i sommar.

Kombuchan finns även att köpa på EJ’s Hälsokost i Östersund.

Kombucha från Kall Natur Kompani fotograferat vid Kallsjön

På Margaretas hemsida kan du bland annat beställa en ekologisk gurkmejamix som är väldigt god att blanda ner i både iste och guldmjölk.

Där kan du också boka in dig på en nätbaserad kostrådgivning, läs mer om den här.

Här nedan får du ett recept på en både mättande och läskande rödbetsdrink som kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den skrev jag häromåret tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, det är Veronica Kindblad som tagit bilden.

Bönkokboken är för närvarande slutsåld men kommer i ny utgåva i augusti.

Rödbetsdrink Foto Veronica Kindblad

Rödbetsdrink med ingefära och svarta bönor 1 port

1½ dl rödbetsjuice

½ dl svarta bönor

½ rivet, grönt äpple med skalet kvar

1 msk hackad, färsk mynta

1 msk riven ingefära

1 msk pressad citron

Mixa alla ingredienser väl och häll upp i glas.

I inlägget ser du några av mina bilder på kombuchan från Kall Natur Kompani, ett riktigt gott och hälsosamt alternativ till mousserande vin till sommarens fester.

Kall Kombucha Beet, smaksatt med rödbeta och lingon

Grekisk souvlaki och tzatziki

Souvlaki med tzatziki

Semesterminnen

Om du som jag älskar den grekiska maten så kan du passa på att drömma dig söderut vid en god middag.

Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.

Souvlaki 2 port

300 g fläskfilé

½ pressad citron

2 msk olivolja

1-2 tsk torkad oregano

Salt och peppar

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.

Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.

Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.

Här hittar du mina somrigaste kokböcker om du vill ha fler njutbara tips.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grilltips kan du köpa för bara 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

De övriga böckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om i det här inlägget.

Grekisk sallad

Semesterminnen

Jag är en av alla dem som älskar den grekiska maten, så nu när sommaren närmar sig med stormsteg passar det fint med en grekisk sallad.

Den närmaste tiden blir det ju troligtvis inga resor till underbara Grekland, då är det bra att kunna laga rätterna här hemma och låta smaklökarna minnas.

Den är god både som ensamrätt i en lite större portion eller som tillbehör till grillat.

 

Grekisk sallad 2 port

150-200 g fetaost

2-4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

2 tsk oregano

Flingsalt

Citron

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Kanske någon av dem passar att skicka till din kära Mor, nu när det inte är självklart att kunna åka på besök?

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Här ser du en av mina favoriter från det grekiska köket, närmare bestämt från Santorini.

Tomatbiffarna hittar du i min nya kokbok gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så hittar du den på Adlibris för 182 kr.

Ugnsbakade grönsaker med fetaost

Gratinerad fetaost

Medelhavsmat

Idag får du en av mina favoriter från resorna till Makrigialos på Kreta.

Att ugnsbaka fetaost med olika grönsaker är väldigt populärt på många sydliga semesterorter.

Jag brukar äta det som förrätt, ensamrätt eller som tillbehör till grillat, den här rätten passar till det mesta och för de flesta.

Använd mitt recept som inspiration och variera med de grönsaker du har hemma.

Tycker du om mina vegetariska tips och vill ha fler, så hittar du min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör här på Bokus för bara 170 kr.

Ugnsbakad fetaost

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili, var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite extra örter om du vill ha riktigt grekisk smak.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till, då är satsen lagom för 2.

Radioprat

Idag kommer jag att vara med på P4 Stockholm kl 09.45 och prata om allt gott som finns att plocka ute i naturen, trädgården och lite om min nya kokbok förstås.

Här får du läsa vad goda vännen Therese Renåker skrivit om boken på Facebook:

”Min vän och resekollega Birgitta Höglund har kommit ut med en ny ljuvlig kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

En vacker bok, en god bok, en bok för det där lilla extra i matlagningen som jag vet, av erfarenhet, att Birgitta är så himla duktig på.

Enkla recept utan konstiga ingredienser, men med den där extra smaken som man annars själv så ofta missar, eller konsistensen, eller kanske rent av färgen.

Det är kombinationen som gör det helt enkelt, det ibland oväntade men sedan så självklara när man väl provat och smakat.

Tack för boken och stort grattis till ett utomordentligt arbete Birgitta! Jag hoppas att många hittar och köper din bok, det är både du och boken värd! ❤

Här hennes vackra bild på min kokbok, den gör sig ju väldigt bra bland vårgrönskande blommor och blader.

7 grekiska smårätter – Meze på mitt sätt

Loukanika med rätterna från min matkurs på Kreta

Buffémat

Förra veckan var jag och min goda vän och resekollega Therese Renåker nere på Kreta med en mat/hälso-intresserad grupp på 14 personer.

Det var tredje året i rad som vi arrangerade vår Harmoniresa till den lilla fiskebyn Makrigialos på den sydostliga delen av ön.

Vi hade fantastiskt fint väder och började dagarna med min lugna morgongymnastik och lymfmassage på stranden.

Efter det väntade den stora buffé som hotellets energiska och mycket vänliga frukostvärdinna Chrissoula dukat upp.

Min frukost på Villea Village

Borden är fyllda med riktigt goda, lokala produkter och det är väldigt enkelt att äta lågkolhydratkost, om man som jag föredrar det.

Förmiddagarna ägnades sen åt föreläsnings/samtalsstunder med Therese, hennes kostrådgivarexpertis är det inte många som kan mäta sig med.

Therese Renåker och Birgitta Höglund, Harmoniresor.se

Therese i föreläsartagen

Olivträd som solparasoll vid poolen…

Färgglada damer på Harmoniresa

Vandring i Aspros Potamos-dalen

Matlagning à la Harmoniresor.se, bild från Bittersweetness.se

Avsmakning av tomatröran. Foto Helena Battersby

Glada deltagare som fått med beröm godkänt på matkursen

Jag tog sen med de som ville på enklare promenader till olika stränder, till grotthotellen och ett konstnärspar i bergen, en dag hade vi också en gemensam matlagningsdag när jag lärde ut lite kocktips.

På kvällarna åt vi gemensamma middagar på våra favoritrestauranger i byn, matkvaliteten och stoltheten över de traditionella rätterna och det lokalodlade lyser igenom på många ställen, här får man verkligen riktigt bra mat för pengarna.

För mig var det tionde gången jag besökte den här lilla pärlan bland de grekiska turistorterna, jag har blivit hopplöst förälskad i byns invånare, den dramatiska naturen och den underbara maten.

Bougainvillea på Villea Village

Vi bodde som vanligt på det familjära hotellet Villea Village, med mängder av bougainvillea och andra blommor i den fina trädgården, runt den stora poolen skuggas solstolarna av olivträd.

Du hittar direktbokning i länken men också hos Apollo om du inte föredrar att boka själv och flyga reguljärt.

Jag rekommenderar verkligen ett besök om du börjat fundera på nästa års semester, ett extra plus är att hotellet har en svensk receptionist, Eva, som bott i Makrigialos i många år.

Nästa år går vår Harmoniresa till Makarska i Kroatien, gå gärna med i vår Facebookgrupp så får du veta först av alla när vi släpper biljetterna dit.

Idag får du recept på de smårätter vi lagade och dukade upp på en buffé tillsammans med slakteributikens hemgjorda loukanika, en mycket god korv med hög kötthalt.

Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port

6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)

1 dl finhackad dill

1 dl olivolja

2 finrivna vitlöksklyftor

Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime

1-2 tsk salt

Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.

Brynt vitlökssmör

150 g smör

4 stora vitlöksklyftor

2 msk pressad citron

ev 2 msk hackad persilja

Havssalt och nymald vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka eller riv vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret eller lite olivolja, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.

Rör ner vitlöken i smöret, gärna med elvisp, blanda om en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt, blanda ner lite hackad persilja om du vill

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.

Picklad rödlök från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Citronpicklad rödlök

2 röda lökar

Saft av 2 citroner

1 tsk salt

Klyfta löken fint och lägg i en bunke, pressa över citronsaften och strö över saltet.

Massera löken tills den mjuknar, låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar.

Vill du ha en hetare lök så tillsätt ½-1 tsk chiliflingor.

Fetaoströra med paprika

200 g fetaost

2 dl grekisk yoghurt

2 röda spetspaprikor

Lite salt och peppar

Hacka paprikan riktigt fint. Riv fetaosten grovt, mosa den med en gaffel och rör ner yoghurten.

Blanda ner paprikan och smaksätt försiktigt med salt och peppar, osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Fetaoströran på bilden är smaksatt med finhackade örter, det blir också väldigt gott.

Champinjoner i tomatröra

500 g champinjoner

4 stora tomater

1 silverlök

2 rivna vitlöksklyftor

2-3 msk äppelcidervinäger

1 msk oregano

ca ½-1 msk salt

ca 1-2 tsk chiliflingor

½ dl olivolja

Skiva svampen och förväll den några minuter i kokande, saltat vatten.

Låt rinna av väl, spara gärna vattnet till en svampsoppa.

Skär tomater och lök i små tärningar.

Bryn lök och vitlök lätt i olivoljan, rör ner svampen och låt bryna med en stund.

Blanda ner tomater, kryddor och vinäger och låt puttra till det tjocknar, rör då och då så det inte bränns fast.

Örtsallad

1 stor knippe bladpersilja

2 gurkor

1 äpple

Rosmarinvinaigrette

½ dl olivolja

1-2 msk finhackad rosmarin

1 msk äppelcidervinäger

ca ½ tsk salt

1 krm peppar

Hacka persiljan grovt eller riv bladen i mindre bitar.

Tärna gurka och äpple fint och blanda med vinaigretten, vänd ner i salladen.

Har du inte rosmarin så smakar det gott med timjan eller citronmeliss.

Zucchinisallad från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Zucchinisallad med ägg

2 små zucchini

25 g smör

2 msk pressad citron

ca 1 msk salt

ca 1 tsk peppar

Salladssås

2 dl majonnäs

2 dl grekisk yoghurt

1 dl finhackad persilja

ev ½ dl finhackad dill

1 dl hackad kapris

1 finhackad silverlök

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk peppar

ev lite salt

Till serveringen

4 hårdkokta ägg i bitar

Skär zucchinin i små bitar, bryn dem lätt i smöret några minuter, smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner, smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Vänd till sist ner de kokta äggen försiktigt.

Här nedan ser du några bilder på det jag åt på favoritrestaurangerna i Makrigialos.

Bläckfisk Stifado på Diaskari

Gratinerad fetaost, grillad paprika och tzatziki på Petra Bay

Lamm kokt i olivolja och örter, gratinerat med fetaost på Gabbiano

Bläckfisk Stifado på Diaskari

Meze på Golden Beach

Grillad havsabborre på Villea Village

Therese och Vassilis, Villea Villages ägare och grillmästare

Jag på Villea Village

Glutenfritt nötbröd

Nötbröd med suovasrökt renstek

LCHF-lunchmacka i skogen

Du kanske provat mitt populära valnötsbröd sen tidigare, häromveckan bakade jag ett liknande bröd.

Det har varit väldigt gott att ha med ut i skogen på en hel del utflykter, både på semestern i Dalarna och här hemma i Jämtland.

Det här brödet skapade jag redan för 4 år sen när jag jobbade som receptkonsult inför uppstarten av Ecocaféet i Östersund.

Det är som alla mina bröd glutenfritt och mättar dessutom väldigt bra, det fungerar därför riktigt fint även för alla oss som äter lågkolhydratkost/LCHF/Paleo.

Jag som älskade surdegsbröd förr innan min kostomläggning, tycker det är riktigt gott att få äta en god och näringsrik macka som påminner om det, särskilt till kaffet ute i skogen.

Nu uppmärksammas det mycket hur hälsosamt det är att vistas ute i naturen, missa inte filmen Frisk av naturen som visades på Vetenskapens Värld häromdagen.

Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för 22 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.

Så passa på att njuta av de klara höstdagarna och kombinera gärna turen till skogen med att hämta hem lite gratismat i form av svamp och bär.

Varm smörgås på nötbröd

Nötbröd 1 limpa
6 ägg

100 g blandade nötter (valnöt, hasselnöt, cashewnöt, mandel)

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Koka soppa på en spik/rester, utflyktsmat, hotellbesök och stugsemester

Man tager vad man haver

Förra veckan tillbringade jag och Lennart en alldeles underbar semestervecka i min stuga i nordvästra Dalarna.

Sommarvärmen kom tillbaka med besked och att det dessutom var helt mygg/knott/bromsfritt gjorde det verkligen till njutbara dagar.

Det blev många skogspromenader och en hel del utemat, i form av grillade mackor, korv och marinerat fläsk, tillagat över öppen eld i mitt mackjärn.

Mackjärn från Eldmark

Varma mackor och grillkorv

Kaffemarinerat sidfläsk med smörstekt svamp

Jag hade köpt med en hel del ekologiskt grönt från Ås Trädgård, som blev goda tillbehör till vår mat.

Måltiderna inne lagade jag till på vedspisen, bland annat en gryta på hel kyckling, morotsblast och lökblast, det gav oss en härlig benbuljong.

Svamp fanns det väldigt gott om i skogen runt stugan så det blev även smörstekt blandsvamp varje dag på tallriken.

Jag lyckades även få två harrar i älven, tillsammans med varmrökt röding blev de ett väldigt gott omega-3-tillskott till vår mat.

Dagens soppa blev till när jag hade lite broccolistjälkar och zucchini över, två grillade korvar vi inte orkade kvällen innan och kycklingkött från buljongkoket.

Svamplycka

Jag inledde semestern med en natt på Fjällnäs Hotell på vägen ner till Dalarna.

Vi åkte förbi där i somras när vi varit till Röros, jag blev väldigt förtjust i det anrika, gamla fjällhotellet så jag passade på att ta den vägen förbi till stugan.

Ett hotell jag absolut kommer att återvända till igen, då blir det även ett besök i deras vackra Mii Gullo Spa som ligger precis vid sjön Malmagen.

Frukosten var en av de bästa jag fått på hotell, med lokalproducerade läckerheter som rökt renstek, älgkorv och röding.

Det blev flera promenader i de fina omgivningarna, i sällskap av två renar som också ser ut att trivas bra på Fjällnäs.

Som vanligt så är det här mina egna åsikter, jag har inte blivit sponsrad av hotellet för att skriva om det.

Fjällnäs Hotell med rensällskap

Min frukost på Fjällnäs Hotell

Tina på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen

Lennart hämtade jag dagen efter vid tåget i Mora, det var första gången på flera år som vi kunde vara i stugan efter hans stroke.

Det har varit kämpiga år för honom men nu har rejält med näringsrik mat, positivt tänkande och en hel del träning och motion gjort att hälsan, balansen och orken är riktigt bra igen.

Jag och Lennart på Nipfjället

Kött- och grönsakssoppa 2-3 port

1 kokt kycklingbröst

2 grillade korvar med hög kötthalt

2 rejäla skivor suovasrökt renstek

2 broccolistjälkar

2 morötter

1 gul lök

½ zucchini

5 dl kycklingbuljong

1 msk örtkrydda

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.

Skär under tiden kött och korv i lika små tärningar och rör ner bland grönsakerna.

Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.

Jag serverade soppgrytan med frökex smaksatta med Västerbottensost, en klick aioli blev det också till.

Kombucha från Kall Naturkompani är en riktigt god dryck att ha med på skogsturerna, här fotograferad med en valnötsbrödsmacka i Fjällnäs.

Den vackra kniven på bilden är gjord av Herje Andersson från Mittådalens Sameby, den finns på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen, missa inte ett besök där när du är i Härjedalen.

Picknick vid sjön Malmagen, Fjällnäs

Nässelfjärilar vid Fuluälven

Matlagning på vedspis

Björkvedsbrasa i gammal vedspis

Varm smörgås med suovasrökt renstek, parmesan och färskost med vitlök och örter

Fjällgrill från Siljans Chark, varm suovassmörgås och grönkålschips

Städjan

Ren på Nipfjället

Kokboksvinst

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Grattis till vinnaren

För en vecka sen startade jag en tävling där jag lottar ut ett signerat exemplar av min grillkokbok.

Ulla-Karin Lundberg blev den som med lottens hjälp snart kommer att få hem den i brevlådan och kunna njuta av naturligt goda grillmiddagar.

Grattis, Ulla-Karin, hoppas du får mycket glädje av mina recept i sommar.

Här kan alla ni andra som vill köpa kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips beställa den direkt från Lumio Förlag.

Här finns den på Bokus och på Adlibris, om du hellre köper den hos dem.

Själv har jag lite semester just nu och njuter av att ha erövrat titeln ”Best in the World” på kokboks-VM i Kina med Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Återkommer med ett inlägg om allt som hänt kring det och de senaste dagarnas resa till Klövsjö och Röros.

Önskar er alla en riktigt skön grillsommar med en gurkdrink från grillboken ❤

Gurkdrink
Foto Mikael Eriksson

Vinn ett signerat ex av min grillkokbok

Klicka på bilden så kan du läsa mer om boken på Lumio Förlag

Semestermat

Nu när många går på semester och vill ägna tiden åt mycket annat än att stå vid spisen, då är mina bästa grilltips fint att ta till.

Jag lottar därför ut ett signerat exemplar av kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips som är en uppdaterad nyutgåva av slutsålda Grillmat LCHF.

Allt du behöver göra är att skriva en kommentar varför just du skulle vilja vinna boken och dela det här inlägget på din blogg, Facebook, Instagram, Twitter eller var du nu brukar hålla till på nätet.

Sockerfritt iste
Foto Mikael Eriksson

Glödande grillkol
Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Färskoströra
Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår
Foto Mikael Eriksson

Du får förstås gärna berätta om min grillbok när du pratar med dina vänner i det verkliga livet, utanför internet, de kanske också vill ha en sån kokbok 🙂

Vill du vara säker på att just du får hem ett exemplar så finns den att köpa här, kanske en fin gåbortspresent till sommarens grillmiddagar istället för blommor, vin eller choklad?

Bokens recept passar alla, recepten är glutenfria och anpassade även för alla som äter mejerifritt.

Förordet är skrivet av mina bloggvänner Jenny och Magnus på Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du ta del av några recept från grillboken i matplaneringstjänsten CookEat.