Biff i stark sås, godaste av dom alla!

Biff i stark sås blev söndagsmiddag här hemma. En gryta som jag gör ganska ofta, den är bara då vansinnigt god! Lika god som på Kinarestaurang, om inte godare. 😉 Den här brukar jag variera med lite av varje, beroende på vad jag har hemma. Använder för det mesta lövbiff, men även fläskkött eller kyckling funkar fint. Krispiga grönsaker är ett måste och här är det bara att laborera efter eget tycke och smak.

Det här behöver du :

400 gram lövbiff

2 msk kalvfond

1 flaska ostronsås

1 msk soya

8 dl vatten

1 msk D’Elidas chilisås

1/2 purjolök

1 burk minimajs

1 burk vattenkastanjer

1 burk bambuskott

1 röd paprika

100 gram små, färska champinjoner

Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :

Skär lövbiffen i strimlor. Fräs på i het, (rymlig) panna med lite olja. Tillsätt kalvfond, ostronsås, soya och D’Elidas. Slå på vattnet och låt koka upp. Sjud grytan på medelvärme ca 20 minuter tills köttet är mört. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ytterligare 10 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och ev mer chilisås beroende på hur starkt du vill ha det.

Krämig tagliatelle med fläskfilé och champinjoner

Sköna söndag idag! Solen har varit framme men blåsten ute är verkligen iskall så jag har hållit mig inomhus med tända ljus och lite kökspyssel idag. En värmande pasta med krämig sås av fläskfilé och champinjoner fick det bli till middag. Höstmat deluxe! 😉

4 – 6 port

Det här behöver du : 
1 fläskfilé

1/3 purjolök

4 vitlöksklyftor

Salt och peppar

5 dl grädde

2 msk kalvfond

150 gram färska champinjoner

1 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Strimla purjolök och finhacka vitlök. Fräs på i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Slå på grädde och fond och tillsätt champinjonerna skurna i skivor. Låt puttra på medelvärme ca 10 – 15 minuter. Vänd ner finhackad persilja. Servera med tagliatelle.

Bronco, min trogna köksassistent, som inte tigger vid bordet… 😉

Frasiga piroger med godaste fyllningen

Ni som följer mig på instagram – @kryddburken såg igårkväll bilder på pirogerna jag gjorde och självklart ska ni få recept på fyllningen som bara är sååå god!

12 st

Det här behöver du :

2 rullar färdig smördeg, jag använder ICAs

1/2 purjolök

1 förp bacon

2 hg rökt skinka

200 gram philadelphiaost

3 msk créme fraiche

1 tsk D’Elidas chilisås

Svartpeppar

Ca 150 gram ost, jag använde en lagrad skördeost

GÖR SÅHÄR :

Strimla bacon och knaperstek, låt svalna. Finhacka purjolök och blanda med bacon, hackad skinka, philadelphiaost, créme fraiche, chilisås och svartpeppar.

Rulla ut smördegsbottnarna och skär varje i sex fyrkanter. Klicka ut fyllningen. Toppa med en god riven ost, gärna en smakrik och lagrad. Fukta kanterna på smördegen med vatten. Vik ihop till trekanter och gaffla. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 10-15 min i 200 grader tills de blir härligt gyllenbruna.

Fyllningen på plats. Toppa med ost innan du viker ihop dom.

Grädda ca 10-15 minuter i 200 grader tills de blivit härligt gyllenbruna.

Glutenfria fiskpinnar DeLuxe

Lyxiga fiskpinnar

Fiskpinnar, kan det vara bra mat?

Ja, med en egen panering av mandelmjöl eller sesamfrön och en sås på vårt svenska superbär hjortron blir det en höjdare både smak- och näringsmässigt.

Många barn kan ha lättare att få i sig fisk om de får den i en form de känner igen.

Fiskpinnar med hjortronsås 2-3 port

400 g fiskfilé, jag hade uer

2 dl mandelmjöl

1 dl pofiber

1 äggvita

Salt och vitpeppar

50 g smör

½ dl kokosolja

Skär fisken i skivor och krydda lätt med salt och peppar.

Vispa upp äggvitan, doppa fiskbitarna med hjälp av en tång och låt äggvitan rinna av.

Häll mandelmjölet i en plastpåse, lägg ner fisken en och en och skaka runt så mandelmjölet fastnar runtom.

Lägg på en tallrik i kylen en stund, så fastnar paneringen bättre.

Stek fiskpinnarna ett par minuter på var sida i lätt brynt stekfett, var försiktig med värmen så det inte bränns.

Servera med en sallad och hjortronsåsen.

Blomkålsmos är gott till, gör det här receptet utan pepparrot så passar det riktigt bra ihop med såsen och blir inte så starkt för barn.

Hjortronsås

Hjortronsås 6-8 port

2 dl hjortron

1 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

Salt

Några droppar Worcestershiresauce

Ta av några hjortron att blanda ner hela i såsen, mixa resten och passera.

Har du ingen passersil som den på bilden så går det bra med en vanlig nätsil och pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar.

Passera hjortron

Passerade hjortron

Blanda de passerade bären med crème fraiche, majonnäs och kryddor.

Hjortronkärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, t ex i mitt valnötsbröd.

Rör ner resten av bären i såsen, smaka av om det behövs mer kryddning.

Ställ kallt några timmar innan servering.

Såsen håller sig en vecka i kylen. Har du inte hjortron så blir den också väldigt god med mango.

Vill du hellre panera fisken i sesamfrön så hittar du ett recept om du klickar på bilden nedan.


Kräftor med tillbehör och picknicktips från Stockholm

Grillade kräftor från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sensommarsemester

Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.

Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.

Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.

Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.

Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.

Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.

Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.

På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.

Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.

Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.

Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.

Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.

Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.

Skordalia

2 kalla, kokta potatisar

2-3 vitlöksklyftor

2 dl kallpressad olivolja

1 äggula

Havssalt

Vitvinsvinäger efter smak

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.

Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.

Picknick på Skinnarviksberget.
Klicka på bilden så kan du läsa mer om Wonderbags picknickmodell…

Rostbiffsallad från Paradiset…


Kräftor med tillbehör och picknicktips från Stockholm

Grillade kräftor från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sensommarsemester

Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.

Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.

Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.

Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.

Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.

Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.

Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.

På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.

Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.

Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.

Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.

Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.

Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.

Skordalia

2 kalla, kokta potatisar

2-3 vitlöksklyftor

2 dl kallpressad olivolja

1 äggula

Havssalt

Vitvinsvinäger efter smak

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.

Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.

Picknick på Skinnarviksberget.
Klicka på bilden så kan du läsa mer om Wonderbags picknickmodell…

Rostbiffsallad från Paradiset…


Jolines spagetti med krämig kantarellsås


Visst är det härligt när det går mot höst med allt vad det innebär. Skolstart, skördefest, skogens guld som lyser överallt (läs i butiker och på marknadsstånd för jag har aldrig nånsin hittat egna kantareller i skogen) och vi kan frossa i mustig, värmande höstmat och där kommer denna ljuvliga svamp in i bilden. Köpte 3kg för 200kr på Borgens häromdan och de är nu infrysa till en massa goda recept framöver. Givetvis har vi redan provsmakat dom, snabbt smörstekta i pannan med grädde, salt och peppar och sen på rostat bröd. Bland det godaste som finns! 

Ett annat gott recept ska ni få här. Jolines kantarellpasta med kyckling. 

Det här behöver du : 

1 liter kantareller

2 msk smör

1 schalottenlök

1 röd chili 

2 msk grönsaksfond

2 dl créme fraiche 

3 dl grädde

Salt & vitpeppar

 
 
GÖR SÅHÄR : 

Borstas kantarellerna från smuts och skär ner de större i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och chili. Hetta upp en stekpanna, inget smör i ännu.

Lägg i kantarellerna och låt dom få vattnas ur, när nästan all vätska bubblat bort tillsätt en klick smör samt den finhackade schalottenlöken och chilin. Sänk till medelvärme och låt allt få fräsa ihop ca 2 min. Slå på fond, créme fraiche och grädde och sjud såsen på svag värme ca 10 min. Smaka av med salt och vitpeppar. Vänd ner pastan i såsen precis före servering. 

Varm sommarsallad med grillat kött och fetaost

Restsallad

Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad.

Nu är den tiden när salladen är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare.

Här i Jämtland har sommaren inte varit så varm, men de långa ljusa nätterna gör att grönsakerna växer fint och får en fantastisk smak.

Jag köper ofta mina sommargrönsaker på Ås Trädgård, ta gärna en tur till deras gårdsbutik om du är i närheten.

I morgon ska jag dit och köpa en hel del gröna läckerheter som ska få vara med på bild i min nästa kokbok.

Här kan du nu köpa min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

I den ingår också mängder av grönt från den ekologiska trädgården, på vackra bilder tagna av Mikael Eriksson.

Varm sommarsallad 1 port

150 g grillat fläskkött eller kyckling

1 liten, gul lök

2 msk smör

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

½ röd paprika

50 g fetaost

Ekbladssallad eller andra gröna blad

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda med salt, peppar och Worcestersås.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik, placera köttet i mitten med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Ringla olivolja och vinäger över och garnera med färska örter och lite flingsalt.

Storsjön, Jämtland…


Tonfisksallad och boksläpp på gång

Tonfisksallad, bilden kommer ur den amerikanska utgåvan…

Kokboksutgivning

Nu är det äntligen dags för utgivning av ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Om en vecka är den färdig hos tryckeriet, så du har fortfarande chans att beställa den direkt från Lumio förlag till det låga förhandspriset, 179 kr + frakt.

På Adlibris kostar den 258 kr och på Bokus kan du beställa den för 246 kr.

Idag får du ett av recepten från boken, som är ett nytryck av LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Boken innehåller också en hel del recept på just gammaldags husmanskost från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”.

I kokboken hittar du också ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.

Alla recept är glutenfria och så långt det går anpassade även till alla som äter mjölkfritt.

Idag får du ett somrigt recept från boken och några bilder efteråt på rätter som finns med.

En burk tonfisk i vatten kan bli en riktigt läcker smårätt, blandad med keso, majonnäs och färska örter stiger smakerna till helt andra dimensioner.

Jag använder bara tonfisk som ligger i vatten, eftersom oljan i burkarna ofta brukar vara av dålig kvalitet.

När du delar avokadon så låt kärnan sitta kvar i delen som eventuellt ska sparas, då håller den sig bättre och blir inte missfärgad.

Kesoröra med tonfisk 1-2 port

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad timjan

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Lägg upp på en avokadohalva, garnera med rädisa, citron och sallad.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Torsk med äggsås från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Fläsklägg med rotmos och kokt kyckling med currysås…

Kalla såser…

Fotograf Micke in action på min balkong…

Mandelvåfflor Foto Mikael Eriksson

Kycklingpaj
Foto Mikael Eriksson

Kålsoppa
Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta med rödkålssallad Foto Mikael Eriksson

Under kokboksskrivandet…

Baconlindad renfärslimpa
Foto Mikael Eriksson

Hemlagad blodpudding utan gluten, mjölk och socker Foto Mikael Eriksson

Oxsvans Stifado
Foto Mikael Eriksson


Kryddsmör Café de Paris, Fetaostsmör och LCHF-camping i Säffle

Kryddsmör Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Goda grilltillbehör

I morgon tar jag tåget västerut, jag åker till LCHF-campingen i Säffle för att bjuda på mina frökex från Huså Bröd.

För den som vill kommer jag också att berätta hur en Wonderbag fungerar och göra lite reklam för min och Annika Dahlqvists kommande kokbok som släpps i dagarna, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

LCHF-campingen är ett stort event för alla som är intresserade av kost och hälsa, med ett stort och varierat utbud av föreläsare.

Är du på väg dit och inte vet vad du ska ta med för tillbehör till grillkvällarna, så kan du passa på att göra ett riktigt gott kryddsmör.

De här, Café de Paris-smör och Fetaostsmör, passar fint till all slags grillat, kött, fisk och grönsaker.

Recepten är hämtade från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.

Här kan du läsa mer om campingen från mitt förra besök för 2 år sen.

Grillning på LCHF-campingen 2015…

Café de Paris-smöret smakar bäst till en saftig biff tycker jag, entrecôte eller fläskkarré med rejäl marmorering.

Kryddblandningen i originalreceptet innehåller väldigt många ingredienser, här har jag gjort en variant med något färre.

Jag använde ofta det här smöret när jag jobbade på restaurang, då gjorde jag en stor sats av kryddblandningen och frös in i små burkar.

Det fungerar lika bra hemma, så är det bara att ta fram och vispa ihop med smör eller använda till en gräddsås, smaksatt med buljong.

Café de Paris-smör

500 g smör

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en bunke och blanda med rumstempererat smör och en äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Kryddsmör med fetaost och ajvar relish

250 g rumstempererat smör

150 g fetaost

½ dl ajvar relish

½ krm cayennepeppar

Mosa osten till en smulig röra i en bunke med en gaffel.

Klicka ner smöret och tillsätt avjar och cayenne.

Vispa ordentligt med elvisp för bästa resultat.

Fyll smöret i små skålar eller forma till en rulle och förvara i kyl eller frys.

Ta fram en stund före serveringen, så blir smak och konsistens mycket bättre.

Klicka på bilden nedan så kommer du till fler av mina smöriga recept och en betraktelse över fettets betydelse i vår mat.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson