Smörrebröd med rostbiff, remouladsås och vaktelägg

rostbiff_smörgås_smörebröd
Efter helgens melodifestivalhelg måste jag ju visa vad vi gjorde för gott på lördagskvällen. Min tanke var en blandning av smörrebröd och landgång fast i mindre format så man kan väl snarare säga smörrebröd.

En härlig blandning av rostbiff, remouladsås, kokta vaktelägg, inlagd gurka, ost och rostad lök blev goda vinnarsmörgåsar! Melodifestivalens vinnare var såklart värdig sitt pris fastän vi hejade på Ralph här hemma i TV-soffan! :-P

4 lite större smörrebröd : 
4 skivor valfritt bröd, helst danskt rågbröd
Sallad
Rostbiff
Remouladsås
Vaktelägg
Inlagd gurka el. bestongurka
Ostskivor
Rosdtad lök

Ta fram pålägg och låt var och en få göra sig egen vinnarsmörgås! ;-)

Vakteläggen har nu också fått en hemsida (Klicka HÄR)

rostbiff_smörgås_smörrebröd_remouladsås_vaktelägg

smörrebröd_rostbiff_vaktelägg_remouladsås

LCHF recept för Pizza med tomatsås och skinka

Eftersom det är ost i botten behöver man inte använda ost ovanpå. Det räcker bra med den goda tomatsåsen, parmaskinkan, ruccolan och basilikan. Hur gott som helst!

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Vispa ihop philadelphiaost och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden, ost och oregano.
2. Fördela så att det blir fyra pizzabotnar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Bred ut till jämna bottnar. Grädda i 25-30 minuter tills de blir gyllene. Har du varmluftsugn så går det bra att grädda båda samtidigt. Det går annars bra att lägga allt på samma plåt och göra en stor som man sedan delar.
3. Hacka löken. Stek löken i smör och tillsätt tomatpurén och krossade tomater. Lått puttra i 10 minuter, gärna längre. Mixa eventuellt så att den blir slät. Smaka av med salt och peppar
4. Lägg tomatsåsen på pizzabotten och dekorera med lufttorkad skinka, basilika, oliver och sallad.
5. Ringla över olja och vinäger och strö över lite salt och peppar.

Smaklig måltid! Har du fler tips på hur man kan ”dekorera” pizzan enligt LCHF? Tipsa gärna i kommentarerna nedanför!

LCHF recept för Ugnsbakad lax med gräslökssås

En snabb och lättlagad laxrätt som sköter sig själv i ugnen. Passar perfekt som enklare middag eller som lunchlåda.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en form och krydda med salt och citronpeppar. Grädda fisken i ugnen i 10 minuter.
2. Vispa grädden lite tjock och blanda ner philadelfiaost och finhackad gräslök. Smaka av med salt och peppar.
3. Ta ut formen ur ugnen och bred såsen över laxbitarna.
4. Sätt in formen igen och grädda ytterligare i 5-10 minuter. Servera med en sallad.

Nutella Fudge sås
 
 
200 ml kondenserad mjölk

100 gr mörk choklad

100 gr Nutella

Hett vatten ca 1/2 dl

Värm ihop kondenserad mjölk,choklad och nutella, spä sen ut med hett vatten.

Probobly the best icecream sauce in the world :)
 
Ursprungsreceptet kommer från Nigella men jag bytte ut jordnötssmör mot nutella.
Gästbloggare – Natalie Haglund

natalie_haglund

Hej!
Jag heter Natalie Haglund, är ganska nybliven skåning, sedan juni 2012.
Jag lever tillsammans med min man Johnny och vår 3,5 åriga dotter Olga.
Jag bloggar lite om livet i Skåne, mat och bak, inredning, trädgård men mest om Olga. Bloggen heter ”Genom livet med Olga”. 
Men just nu ligger bloggen nere lite eftersom jag precis som många andra fastnat på Instagram, följ mig gärna, nataliahaglund heter jag där.

Kryddburken har jag följt i många år nu, stötte på Linda och Kryddburken på ett Mat o vin forum på Allt för föräldrar.se tror jag.
Linda inspirerar mig att ta ut svängarna i min egen matlagning och bakning, våga testa! Efter många år som följare av Kryddburken har jag flera favoritrecept som vi gör om och om igen.
En av Olgas favoriter är broccolipaj med ädelost & bacon, kanske inte det vanligaste som barn gillar. ;-)  

Vill passa på att tacka Linda för att du orkar jobba med bloggen.
Jag vet att det är fler som inspireras av dig och din blogg!
Stor kram från mig!

Här kommer min gästmeny :
Kalkon med stuffing och kokt potatis, sås från sky och sallad.
Leilas marängcupcakes med vaniljglass och bär.

Det här behöver du :
En hel färsk el fryst Kalkon (brukar ta en på ca 3,5-4 kg)
Ett stort persiljeknippe
En påse torkade katrinplommon
2 äpplen (gärna svenska)
Salt o peppar
Flytande margarin el små bitar av smör

Stekpåsar XL

GÖR SÅHÄR : 
Om kalkonen är fryst, låt den tina i kyl 2 dygn, plocka ut påsen i fågeln. Tryck in ingredienserna till stuffingen i fågeln samt salt och peppar. Sy ihop fågeln med steksnöre, hugg av benen lite så får kalkonen plats bättre i påsen (det går lätt med kniv och hammare), lägg fågeln i en stor stekpåse och ringla lite margarin över.
Stek sedan fågeln enl instruktionerna på Stekpåseförpackningen ca 1 tim/kilo.
Kalkonen är klar och köttet lossnar lätt från benen.
Dela kalkonen genon att lyfta bröstfilen och skiva.
Resten av köttet borde vara lätt att plocka från benen.
Det finns mycket kött runt hela kalkonen.
Sila skyn och använd som bas till såsen.
Reda av med maizena och hälla i lite grädde och lite stuffing.

Servera med kokt potatis och sås och sallad. Vi dricker gärna ett rött vin till.
Skulle det bli något över av kalkonen så är det gott i tex sallad dagen efter eller i baguette.

IMAG0604
I min familj äter vi under vinterhalvåret Kalkonmiddag ett par ggr och just nu i februari brukar sista kalkonmiddagen äga rum.

IMG_0308
Färdig, och köttet lossnar lätt från benen.

IMG_0314
Kalkonmiddag som får snålvattnet att börja rinna. Efter en sån här middag vill man faktiskt ha en efterrätt… :-P

Leilas maräng cupcakes :

7 äggvitor
5 dl socker
1 nypa salt
50 g mandelspån
100 g mörk choklad 70%

GÖR SÅHÄR : 
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda äggvita, socker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten)
Vispa för hand till sockret smält och marängen är ca 60-65 grader.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa på hög hastighet i maskin tills marängen svalnat.
Rosta mandelspånen.
Smält chokladen över vattenbad och vänd ner den och mandelspånen i marängen slarvigt så att den blir randig.
Klicka ut marängen i formar, jag tog vanliga pappersformar men nästa gång ska jag prova silicon (om jag hittar sådana). Grädde i 50 minuter.
De ska vara mjuka och sega i mitten.
Servera med glass el grädde och bär.

Vill man kan man ju göra egen glass antingen i glassmaskin eller Lindas glass

IMAG2232
Marängerna blir godast om man bakat dem en dag el några dagar innan, då har de hunnit sega till sig.

IMAG2246
Hur gott som helst!!

IMAG2244
Tack Linda för att jag fick gästblogga och stor kram!
Var nu inte rädda för att prova att laga kalkon, det ger mycket mat, finns då och då till bra kilopris och smakar så gott! /Natalie

The post Gästbloggare – Natalie Haglund appeared first on Kryddburken.se.

Vegetarisk pasta med sparris i krämig sås

sparris_pasta_krämig_sås

För länge sen jobbade jag tillsammans med en kvinna från Holland. Det var himla intressant för vi pratade såklart en hel del mat och recept i och med att vi lunchade ihop då och då och hon hade den ena roliga matlådan med sig efter den andra. Alltid spännande!

Man tänker annorlunda i Holland när man planerar mat berättade hon.

Man tänker GRÖNSAK först och sen resten… Till exempel kunde hon bli jättesugen på endiver bara sådär?! Eller typ spetskål och så planerade hon maträtten efter den grönsaken, eller salladen och allt lät faktiskt ruskigt gott när hon beskrev det, men ganska svårt…?! Man kanske bara är ovan? Eller hur tänker ni?

Här i Sverige tänker vi oftast pasta, potatis, kött, korv, fisk, kyckling etc och sist av allt grönsaker! (Japp, jag är en av alla som tänker så!) Så hennes tankegångar tyckte jag såklart var både grymt intressant och imponerande och kunde inte för min värld förstå hur hon lyckades att komponera ihop veckans alla middagar och matlådor om man tänkte så… Det kan jag inte än idag!

Jag tänker ofta på henne och ”hur hade hon tänkt nu liksom??!” Sen FÖRSÖKER jag i alla fall göra det bästa av det… Så, här kommer en sån tanke fast i slutänden blev det liksom att jag hade tänkt på svenska ändå… Ja, godaste pastarätten på länge i alla fall…. :-P

Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 port
1 dl nötter (hasselnötter + valnötter
1 msk smör
250 gram grön sparris
200 gram sockerärtor
1 bukett broccoli
1 vitlöksklyfta
2 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka persilja
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Rosta hasselnötterna i torr, het stekpanna. Hacka fint med vass kniv. Koka pastan al dente. Koka/förväll sparris, sugarsnaps och broccoli i en annan kastrull i saltat vatten ca 2 min. Smält smör i stekpannan och fräs sedan på sparris, sugarsnaps och broccoli. Finhacka vitlöken och tillsätt. Slå på balsamvinäger och creme fraiche. Salta och peppra. Låt koka upp. Tillsätt pastan, nötterna och finhackad persilja. Rör om. Servera med en god lagrad ost.

veg_pasta_sparris
Förberett!

vegetarisk_pasta_sås
Efter att sparris, broccoli och sockerärtor har fått koka lätt i saltat vatten får dom fräsa på i stekpannan med vitlök, balsamvinäger, salt och peppar.

pasta_krämig_sås_sparris_nötter_vegetarisk
Creme fraiche och nötter åker i… Är man nötallergiker kan man byta ut dom mot solrosfrön som man rostar lätt i torr panna.

pasta_sås_krämig_godaste_sparris
Finhackad persilja strax före servering.

pasta_pastasås_broccoli_sparris_nötter
Smaklig måltid!

vegetarisk_pasta_sås
Riven chiliost på toppen för den som vill ha de. Prova detta recept, det är verkligen vansinnigt gott!!!! ;-)

The post Vegetarisk pasta med sparris i krämig sås appeared first on Kryddburken.se.

Fylld lövbiff med ädelost

fylld_lövbiff_ädelost_ädelostsås
I lördags kväll slog vi på stort och jag lagade till en liten schlagermiddag med dessert, även om inte alla i familjen följer melodifestivalen är det alltid mysigt med lite festligare mat till lördagskvällen och nu börjar jag ju kunna använda handen riktigt bra igen så de va kul att va tillbaka bland kastrullerna på riktigt. ;-)

Jag stekte fylld lövbiff med ädelost och en god potatisgratäng till det. Jösses så gott. Tänk bara på att använda lövbiff av god kvalité och inte steka dom för länge så håller dom sig möra och goda, det är annars lätt att man steker dom för hårt/för länge och då blir det skosulor, skulle det nu hända så är det lika bra att låta dom fortsätta i pannan och bräsera sig möra en timme.

Recept på långlagade fyllda rullader hittar du här >>

Dessa är riktigt snabblagade dock men, riktigt saftiga och fina ändå. Låt dom bara inte gå i ugnen längre än 10-12 min så har du världens godaste lövbiff, fylld med krämig ädelost… :-P

Det här behöver du  :
6 skivor lövbiff (inte supertunna, ca 0,4-0,5 cm)
2 förp. kvibille ädel (alt. 250-280 gram av annan smakrik ost)
Salt & peppar

Såsen : 
1 burk creme fraiche
½-1 dl vatten
1 pressad vitlök
Soya
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär upp osten i skivor och fyll varje lövbiff och rulla ihop. Stek på hög värme i stekpanna så de får fin färg. Lägg i ugnsfast form. Vispa ur pannan med creme fraiche, späd med lite vatten. Pressa i en vitlöksklyfta, tillsätt soya och smaka av såsen med salt och peppar. Slå såsen över över de fyllda lövbiffarna. Smula över osten som är kvar. Efterstek i ugnen på 200 grader ca 10-12 min.

lövbiff_rullader_ädelost_fylld
Ädelostfylld lövbiff… Jag brukar använda kvibille gräddädel av alla sorter, tycker den är godast i smaken.

ädelostsås_ädelost
Vispa ur alla goda smaker ur pannan med creme fraiche och en skvätt vatten och en pressad vitlök. Låt såsen koka upp, tillsätt soya och smaka av med salt och peppar.

fylld_lövbiff_rullader
Slå såsen över rulladerna, smula över ost om det blivit nåt över.

sallad
Krispig sallad…

fyllda_rullader_lövbiff
Varsågoda, kanske ett tips till nästa lördag! :-P

ljus_i_mörker
Självklart satt vi bänkade framför TV:n och melodifestivalen… Grymt bra låt som gick vidare ”Bed on fire”! No more comments… ;-)

chokladmousse
Chokladmousse och löst vispad grädde! Recept här >> Som sagt, kanske ett tips till nästa lördag! Idag ska jag hitta på något vegetariskt, vi får se vad som händer o sker i lilla köket sen… ;-)

The post Fylld lövbiff med ädelost appeared first on Kryddburken.se.

Klaras bästa LCHF recept – Boktips

Hemma hos mig vimlar det inte av recept-böcker, men förra veckan fick
jag hem Klara Dessers nya bok.
IMAG1109

Som vanligt fina foton av Klaras man Hans och ett härligt format. Många frestande recept och bilder.

Vi har testat de kalla såserna, ofta känner man att sådant saknas
här i boken finns flera bra recept på det.
De vi provat är Örtsås och Paprikasås. Jättegoda! Vi kommer garanterat prova mer ur boken.

Vill du köpa boken går det här.

Bloggar etiketter:

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost eller lättare mellanmål med en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på två tortillabröd. Täck med varsitt tortilla som lock.

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med ost, färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost  eller lättare mellanmål men en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på tv åtortillabröd. Täck med varsit tortilla som lock.

 

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.