Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips

Buljongdag

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka.

Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart är snart 75 och jag 56, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och till och med ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Jag har under de senaste åren varit med i en grupp på Facebook, Gelatin och möjligheter, grundad av kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis.

Där har jag kommit i kontakt med väldigt många som upplevt liknande förbättringar i sin hälsa.

Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong.

Bland andra PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö kokar egen benbuljong till sina gäster.

Här nedan delar jag med mig av många av mina tips på hur du själv kokar buljong på olika sätt.

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Benbuljongtips och recept

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt och/eller kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött, som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Koka benbuljong på spisen: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

I ugnen: Koka upp benen/kycklingen i en gjutjärnsgryta som har ett tättslutande lock.

Ställ in grytan på 80-100 gr, låt stå i 4-6 timmar för kyckling, 12 timmar för köttben.

Ta av köttet och grönsakerna, lägg tillbaka benen. Fyll på med vatten, koka upp och ställ in i ugnen i 12 timmar till.

Sila bort benen koka ihop till en mer koncentrerad buljong.

 

 

I Wonderbag: (Icke-elektrisk långkokningspåse) Koka upp buljongen på spisen under lock i 15-30 minuter, beroende på tjockleken på benen.

Dela kyckling i mindre delar vid alla leder först. Lägg ner ett underlägg i botten på bagen, för att skydda tyget.

Ställ ner grytan med locket på, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-8 timmar tas kött och grönsaker upp, den kortare tiden för kyckling, längre för annat kött.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk, skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och kokas ihop.

Övriga ben kokar du upp igen och ställer ner i bagen i 12 timmar till.

Kålsoppa i Nordic Cooker

Foto Mikael Eriksson…

 

Nordic Cooker eller Crock Pot: (Elektrisk slowcooker) Koka först bujongen i 12 timmar på låg effekt för köttben, 8 timmar för kyckling.

Ta av kött och grönsaker. Lägg tillbaka benen i grytan, fyll på med vatten och koka 12 timmar igen på låg effekt.

Sila över buljongen till en vanlig kastrull och koka ihop på spisen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmeja, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom hållbarare.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken. Jag brukar skumma av det och använda det till stekning.

Smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i plastburkar med lock eller glasburkar i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Här får du mitt enklaste recept på kycklingbuljong. Följ tipsen ovan om du lagar till den på annat sätt eller vill ha mer smaker.

 

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.


Köttfärsbiffar, stekt lök, gräddsås och råstekt potatis

När far i huset får bestämma ser en söndagsmiddag till Fars Dag ut just såhär. 😉 Jag gjorde en rejäl laddning biffar och stekte dom i ugnen. Av 1 kilo färs blev det tolv stora biffar så det räcker även till en gäng matlådor och som pålägg. Ja, han älskar allt med färs som ni vet så jag var beredd på önskemålet. 😉 Råstekt mandelpotatis till och gräddsås som fått koka nästan en timme, den ska ni prova för den borde nästan ätas med sked!

 

Stort grattis till alla er pappor idag på Fars Dag!

 

12 stora biffar

Det här behöver du :

1 kg blandfärs

1,5 dl vatten

2 dl havregryn

1 msk potatismjöl

2 ägg

3 msk kalvfond

3 msk bostongurka

2 tsk grillkrydda

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda vatten med havregryn och övriga ingredienser till smeten. Rör ner färsen och låt stå i kylen ca 15 minuter. Forma till 12 runda biffar och lägg på smord ugnsplåt. Stek i ugnen ca 30 – 40 minuter i 200 grader. Ta ut en biff och kolla så att den är genomstekt, låt stå inne en stund till om det behövs.

 

Gräddsås :

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

3 dl grädde

spadet från 1 burk ärtor och morötter

2 msk grönsaksfond

1 msk kalvfond

1 köttbuljongtärning

1 msk vinbärsgelé

1 msk kinesisk soya

salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och vispa  er vetemjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar.

 

Råstekt mandelpotatis, krispigt och gott tillbehör! Skär potatisen med skal i ca 0,5 cm tjocka skivor. Stek i lite olja på medelvärme ca 30 minuter. Vänd runt då och då och salta.

 

Servera med stekt lök, lingonsylt och gräddsås.

 

Smaklig måltid! 😉

 

Kycklingsallad med kryddiga makaroner

Vill ni ha ett supergott tips på vad ni kan hitta på med en grillad kyckling? Antingen du köper en färdig eller helsteker/grillar i ugn hemma. Smaken på hel kyckling tycker jag passar bäst till just sallad då det blir saftigt och köttet riktigt mört och gott. Förutom kycklingen så ha jag en gyllene regel när jag gör pastasallader. Jag blandar alltid pastan med dressing direkt när den är avhälld från kokvattnet. Alla smaker lyfts fram och man slipper kall, tråkig pasta som inte smakar nånting. Många föredrar en kall dressing vid sidan om men det behövs absolut inte här, jag lovar. Prova detta och använd de kryddor ni gillar bäst, liksom hettan av chilisåsen efter tycke och smak. Glöm bara inte att blanda ihop allt när pastan är varm. PUSS på er!

 

Det här behöver du :

1 grillad eller helstekt, urbenad kyckling Recept HÄR

3 port kokt pasta

3 msk olivolja

2 tsk D’Elidas chilisås

1 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver (ungersk, mild)

1 tsk lökpulver

1 tsk ört/salladskrydda

Nymalen tellicherry svartpeppar

Salt

1 burk majskorn

3 plommontomater

 

GÖR SÅHÄR :

Bena ur köttet från en grillad eller helstekt kyckling. Lägg köttet åt sidan så länge. Koka pasta, här valde jag vanliga idealmakaroner som blir himla gott med kryddorna jag använder till. Slå av vattnet, och medan pasta är varm tillsätter du olivolja, chilisås, kryddor, grönsaker och vänder runt. Blanda i kycklingen och servera.

 

Bon apetit! 😉

 

Köttgryta med grönsaker i mustig buljong

Söndagsmiddagen igår och där passerade en vecka blixtsnabbt som vanligt. Helgen har dock varit lugn och med strålande sol utan blåsiga stormbyar så har vi bara njutit av ledighet tillsammans, tänt ljus på kyrkogården, inte firat nån halloween utan snarare bara tillbringat tid med familjen, grillat korv, pysslat ute och inne och rundade av kvällen med lite strömavbrott. 😉 Vi hann precis äta färdigt middagen så blev allt svart. Godaste köttgrytan med grönsaker och mustig buljong, enkel gryta jag tycker ni ska prova!

 

6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram fläskytterfilé eller annat fläskkött

Salt och peppar

1/2 zucchini i mindre bitar

1 röd hackad paprika

2 röd finhackad chili (mild)

150 gram färska champinjoner

15 små steklök1 burk hela tomater

3 msk grönsaksfond

1 msk mörk oxfond

5 dl vatten

maizenamjöl + vatten

 

GÖR SÅHÄR :

Skär köttet i bitar. Fräs på i rymlig gryta så de får fin färg. Salta och peppra. Tillsätt zucchini, paprika, chili, champinjoner och steklök. Låt fräsa med nån minut och slå sen på en burk hela tomater, fond och vatten. Låt puttra utan lock på medelvärme ca 20-30 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten för att binda ihop smakerna. Koka under tiden ris som tillbehör. Smaka av grytan med salt och peppar.

 

Tårtor 2017
Det har varit lite tyst här ett tag, alltid lättare att lägga upp på Instagram och Facebook.
 
Här är tårtor jag gjort där jag använt mousser från butiken:
 
Tårtan består av köpta marängbottnar, rabarbermousse med jordgubbsbitar, kolasås, grädde och jordgubbar.


Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, skogsbärsmousse och blandade bär, lite florsocker.

Den här tårtan minns jag inte riktigt vad jag hade i men förmodligen sockerkaksbotten, jordgubbsmousse, marsipankant, grädde, chokladganache och sockerdekorationer.

Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, vit chokladmousse, pate decorkant, vit vhoklad ganache, lite candy button dekorationer.

The Walking Dead:
 
Sockerkaksbotten, jordgubbssylt, glasskräm, grädde och sockerplatta med motiv.

Avokadofrossa! Här är avokadomenyer för vegos och veganer
Fläskfilé, rösti och champinjonsås

När man längtar efter kött och potatis… Ni vet känslan och suget. Efter riktig mat! För att inte tala om SÅS!! 😉 Vad är mat utan sås liksom?? Såsen är ju huvudrollsinnehavaren på tallriken och något som jag alltid ger extra energi och kärlek när jag tillagar.

Tänk er en perfekt grillad ryggbiff du just beställt in på restaurang som bara är sååå inbjudande när den kommer ut och enligt menyn ska serveras med rödvinssås. Men istället får du en blaskig sky som smakar mer bränt stekbord än rödvin… DÅ blir man verkligen ledsen ända in i själen. Såsen är viktig och sätter den slutliga piffen på maträtten. Och hellre för mycket sås än för lite. Jag kan faktiskt erkänna att jag till 99% beställer in extra sås vid sidan om när jag äter på restaurang, även om jag inte vet hur det ser ut, haha!!

Här kommer vår dööööö-goda lördagsmiddag. Kött och potatis och SÅS! 😉

 

Fläskfilén : 

Putsa bort hinnorna och dela fläskfilén på mitten. Grilla eller stek i panna tills innertemperaturen visar 63 grader. Krydda med salt, svartpeppar och torkade örtkryddor. Slå in i folie och låt vila ca 10 minuter före du skär upp den i skivor. Steker du filen i panna, slå på lite vatten i botten när den brynts runtom och fått fin färg och låt sedan steka färdigt på låg värme. Skyn från pannan kan du sen använda till såsen.

 

Champinjonsås :

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 burkar hela konserverade champinjoner (2*290 gram)

1 burk spad av champinjonerna

6 dl vatten

1 msk kalvfond

1 kycklingbuljongtärning

ca 2 dl steksky från fläskfilén

Nymalen svartpeppar

Salt

 

GÖR SÅHÄR :

Jag som älskar konserverade champinjoner använder just dessa helst till sås men vill du använda färska så går det naturligtvis lika bra. Jag köper alltid HELA konserverade och skär dom i skivor själv, just för att de färdigskivade på burk är för stora, fladdriga o mörka…

(Använder du färska champinjoner så se till att de är riktigt små och vita utan missfärgningar)

 

Hetta upp smör i en kastrull, tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Tillsätt champinjonerna och vänd runt. Slå på spad av konserven, vatten, fond , buljongtärning och skyn från stekpannan. Låt koka upp, sänk värmen och sjud ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

 

Röstipotatis :

8 st medelstora potatisar

1 gul lök

Salt & peppar

Rapsolja

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då.

 

En riktig husman. Kött, potatis och sås, godare än såhär blir det inte. 😉

 

Bon apetit!

 

Makaronilåda med cheddarsås

Makaronilåda är en gammal barndomsfavorit som jag brukar damma av här hemma ibland, nog så gott även på en lördag. 😉 Jag brukar göra den på tre olika sätt. Antingen om jag har stuvade makaroner över så använder jag de, eller som här med ostsås men även med äggstanning. Korv eller bacon i, beroende på vad jag har i kylskåpet.

Den här varianten är dock den allra godaste och passar ju utmärkt till äggallergiker också.

 

4 – 6 port

Det här behöver du :
4 port kokt pasta

500 gram korv (jag använd hotdogs)

1 liter ostsås*

Salt & peppar

 

*Ostsås :
3 msk smör

3 msk vetemjöl

8-9 dl mjölk

300 gram riven kvibille cheddarost

Salt och vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka pastan och häll av vattnet. Använd en ugnsfast form och tillsätt pasta samt korven skuren i mindre bitar. Jag försteker alltid korven innan men det gör man som man vill.

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Slå på mjölken och låt koka upp. Vispa så det inte bränns i botten. Tillsätt riven ost, salt och peppar. Smaka av. Slå såsen över pastan o korven. Toppa med nymalen svartpeppar. Grädda i 200 grader ca 20-25 minuter tills den fått fin färg.

Bucatini carbonara

Vem älskar inte carbonara? Och hur många olika varianter finns det inte?? 😉 Jag provade att göra med bucatini denna gång, en grövre spagetti fast ihålig. Färdigkokt är den nästan en halv centimeter tjock. Otroligt gott som variation och ja, det smakar olika beroende vilken pasta man väljer. Till köttfärssås har jag till 99% bara capellini, den tunna spagettin men till carbonara har jag ibland penne eller tagliatelle beroende på vad som finns hemma. Men bucatini toppade smakbetyget här. Prova om du inte gjort. 😉

Vilken pasta använder du oftast?

2 port

Det här behöver du :

2 port Barilla bucatini No.9

200 fram sidfläsk el bacon

2 hela ägg

Nymalen svartpeppar

50 gram finriven Parmigiano-Reggiano

 

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Häll av, men spara lite utav pastavattnet. Skär bacon i mindre bitar och i het stekpanna. Lägg upp på hushållspapper och låt rinna av. Blanda pastan med bacon, två ägg, nästan all parmesan samt svartpeppar och lite av pastavattnet för att få det riktigt krämigt. Vänd runt ordentligt. Toppa med resten av parmesanen och ev basilika.

Biff i stark sås, godaste av dom alla!

Biff i stark sås blev söndagsmiddag här hemma. En gryta som jag gör ganska ofta, den är bara då vansinnigt god! Lika god som på Kinarestaurang, om inte godare. 😉 Den här brukar jag variera med lite av varje, beroende på vad jag har hemma. Använder för det mesta lövbiff, men även fläskkött eller kyckling funkar fint. Krispiga grönsaker är ett måste och här är det bara att laborera efter eget tycke och smak.

Det här behöver du :

400 gram lövbiff

2 msk kalvfond

1 flaska ostronsås

1 msk soya

8 dl vatten

1 msk D’Elidas chilisås

1/2 purjolök

1 burk minimajs

1 burk vattenkastanjer

1 burk bambuskott

1 röd paprika

100 gram små, färska champinjoner

Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :

Skär lövbiffen i strimlor. Fräs på i het, (rymlig) panna med lite olja. Tillsätt kalvfond, ostronsås, soya och D’Elidas. Slå på vattnet och låt koka upp. Sjud grytan på medelvärme ca 20 minuter tills köttet är mört. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ytterligare 10 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och ev mer chilisås beroende på hur starkt du vill ha det.