Matig sallad med senapsdressing på utflykt till Svartsö i Stockholms skärgård

Höstuflykt med båt

I onsdags, när det blåste som bäst, packade jag ner lite god lunchmat i min mini-Wonderbag och så tog vi Waxholmsbolagets båt Skärgården ut till Svartsö.

Ingen av oss hade tidigare varit på denna vackra ö som ligger 2½ timmars båtresa från Strömkajen, men det blir absolut fler besök.

Nu och fram till den 9 december kan man använda SLs månadskort på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar, så passa på att göra en tur om du har möjlighet, det är fantastiskt vilken natur vi har så nära inpå storstan.

När vi lagt till vid den stormpinade bryggan så var det bara några meter till Svartsö lanthandel, den trevligaste butik jag besökt på många år.

Svartsö Lanthandel

Här fanns verkligen det mesta man kan behöva, väldigt fin service till de 70-talet bofasta och till alla turister.

Vi hade med en sallad till lunch, men här kunde vi handla på oss godsaker även till middagen, eftersom eftermiddagsbåten inte skulle vara tillbaka i Stockholm förrän 18.30.

Det blev rökt lax, coleslaw, hummus och ö-odlad persilja, perfekt och enkel middagsmat.

Swea Sandö vid Boda Brygga

Middag inhandlad på Svartsö Lanthandel

Vi fick också en karta över ön av den trevliga affärsinnehavaren, så vi gav oss iväg in mot insjöarna i jakt efter lite lä till vår lunch.

Den fina grusvägen som går runt ön var bara den värd en resa, där den snirklade sig mellan vackra hagar med kor och får varvat med avsnitt av rena trollskogen.

Jag i trollskogen

Vi hittade efter en bit en stig som gick in i skogen där Storträsk skulle ligga enligt kartan.

Mycket riktigt hamnade vi efter ett tag på en väldigt vacker klippudde där vi dukade upp vår lunch.

Regnmolnen hopade sig just då, men när vi ätit klart kom solen fram igen och värmde upp oss ordentligt.

Badklippa vid Storträsk

Till lunch hade jag gjort varsin matig sallad med lagrad Prästost, rökt hamburgerkött, ugnsbakade rödbetor, svarta bönor, tomater, äpple, gurka, paprika och en senapsdressing med lite nyplockade lingon som garnityr.

Wonderbag blev väldigt bra till sittkudde på den kalla stenen när jag packat upp maten och den går också att använda som ryggsäck, kom jag på när vi gick tillbaka till bryggan.

Där passade vi på att ta den lilla båten Swea Sandö som gick tidigare till Boda Brygga, så vi fick prova på lite öluffning.

Efter den något gungiga färden njöt vi av en god middag i eftermiddagssolen innan vi sen hoppade på Skärgården och åkte in till Strömkajen igen.

Senapsdressingen till salladen gjorde jag på syrad grädde från Arla som jag nyligen hittat i butikerna, den är väldigt god och användbar till både kalla och varma såser och stuvningar.

Syrningen gör grädden snällare mot magen, den tillför fina mjölksyrebakterier, tillsammans med bönorna i salladen fick vi en bra dos av pro/prebiotika.

Vill du hellre ha recept på en senapsdressing utan mjölkprodukter, så byt bara ut den syrade grädden mot olivolja.

Dukat för picknicklunch

Senapsdressing

1 dl syrad grädde eller smetana

1 msk osötad, grov senap

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör ihop senapen med salt och peppar, blanda i grädde och vinäger, smaka av om du vill ha mer syra.

Servera till sallad eller blanda med kokt, avsvalnad blomkål, det är också riktigt gott.

Här nedan fick Wonderbag agera fotomodell på de fina solstolarna utanför Svartsö Krog och Logis Glampingtält nere vid havet, där man kan uppleva campingliv DeLuxe.

Vill du ha fler enkla mattips för att underlätta din vardag?

Då får du gärna köpa mina kokböcker eller gå med i den nya matplaneringstjänsten CookEat, där jag nu börjat bidra med recept.

Glampingtält hos Svartsjö Logi

Mini-Wonderbag vid havet

Biff med lök och råstekt sötpotatis

Biff med lök i senapssmörsås med sötpotatis

En rejäl köttbit

Då och då kommer suget efter en lättstekt biff med traditionella tillbehör.

Eftersom jag inte mår så bra av vanlig potatis så brukar jag använda sötpotatis istället när jag gör råstekt eller klyftpotatis, det fungerar mycket bättre för min mage.

Är du diabetiker, känslig för kolhydrater eller den söta smaken från sötpotatisen så kan du använda rättika eller majrova istället.

Fler tips på lite mer rejäl mat som passar när hösten kryper närmare hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män.

Recepten passar förstås även för kvinnor och för alla andra som gillar husmanskost, det är bara en del av råden till diabetiker som handlar just om typiskt manliga besvär.

De flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, så nu var det männens tur att få en egen bok.

Just nu ingår den i en hälsokampanj på Bokus, den säljs här för bara 139 kronor.

 

Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port

2 biffar à 200 g

1-2 skivade sötpotatisar

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Senapslök 2 port

2 medelstora lökar

50 + 50 g smör

1 msk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk Worchestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.

Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.

Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.

Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.

Vänd det då ett par gånger under stekningen.

Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.

När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.

Marvikarna, Sörmland

Här får du se några bilder från förra veckans härliga höstdagar i Nyköping.

Lennart hade träff med sina gamla kollegor i Flygvapnet på F 11 och jag passade på att ha ett planeringsmöte inför höstens Harmoniresor tillsammans med Therese Renåker.

Vi bodde på fina Hotell Kompaniet vid Nyköpingsån, kan verkligen rekommendera det om du kommer till den vackra staden.

Vi trivs riktigt bra där, det här var tredje gången vi bor där när vi semestrar i Sörmland, de har en riktigt fin middagsbuffé som ingår i rumspriset så det blir väldigt prisvärt.

Fler bilder kan du se om du följer mig på Instagram där jag finns på @birgittahoglundsmat.

Nyköpingsån

Nyköpingshus

Kräftor marinerade i chili och lime med 3 goda såser

Kräftans tid

Ja, den har ju pågått ett tag, så idag får du några av mina bästa tips på hur du avnjuter en av våra mest svenska traditioner, kräftfesten.

Jag tycker om att ha flera olika tillbehör och såser till mina skaldjur, de krämiga såserna lockar fram ännu mer smaker.

Brödet jag har till kräftorna på bilden ovan är mitt populära valnötsbröd, det passar väldigt bra att rosta eller smörsteka till.

Först ut är en såsklassiker, Rhode Island, här serverad till räkor vilket är minst lika gott.

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också.

Örtaioli

3 äggulor

3 dl mild olivolja

4 vitlöksklyftor

½ citron

2 msk finhackade färska örter,

citronmeliss, timjan och dragon blir gott till kräftorna

Salt och vitpeppar

Knäck äggulorna ner i en bunke, spara vitorna till någon annan rätt.

Vispa lätt ner den finhackade vitlöken och saft från citronen.

Vispa sen hårdare och tillsätt oljan i en fin stråle.

Vispa kraftigt medan du häller i resten av oljan i en smal stråle, smaksätt med salt, peppar och örter.

Aiolin håller minst en vecka i kylen.

Citronsås

2 dl crème fraiche eller smetana

2 dl majonnäs

Skal och saft av en ekologisk citron

ev 1 tsk honung eller annan sötning

Chiliflingor

Havssalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp, blanda ner majonnäs och kryddor.

Rör ut honungen i citronsaften och blanda ner i såsen.

Låt stå i kylen och dra några timmar.

Varma kräftor med lime och chili

2 kg kokta kräftor

1 dl rapsolja

8  vitlöksklyftor

4 ekologiska lime

3  röda chilifrukter

Skiva vitlöksklyftorna fint och hacka chilin, ta bort kärnorna först om du vill ha en lite mildare marinad.

Skär limefrukterna i bitar och pressa ur all saft i en bunke, blanda med rapsoljan och lägg ner limebitarna i oljan.

Lägg kräftorna i en hink och häll över marinaden, låt stå och dra till sig av smakerna några timmar.

Strax innan serveringen så värmer du kräftorna i en Muurika eller wokpanna.

Ursprungsreceptet kommer från Ernst Kirchsteiger, jag blev bjuden på de här underbart goda kräftorna hos en god vän för några år sen.

Spara skalen till en kräftsoppa, återkommer med ett sånt recept snart.

Köttfärsröra med gröna bönor

Smakrik röra

Köttfärssås har alltid varit en av mina favoriter, förr med pasta, men numer med tillbehör av till exempel vaxbönor eller gröna bönor, haricot verts.

Bönpasta är också väldigt gott och mättande, har testat flera riktigt goda sorter gjorda på sojabönor och kikärtor, de finns i glutenfria hyllan i matbutikerna.

För dig som inte gillar bönor eller pasta så blir det väldigt gott att steka strimlad vitkål i smör och servera till köttfärssåsen.

Den här röran är ett av de äldsta recepten här på bloggen, känns roligt att leta igenom mitt arkiv på snart 1800 inlägg.

Jag har sen en tid slutat skriva på Facebook, det känns mycket mer givande att lägga den datortiden härinne och dela med mig av recept och bilder på mina favoriträtter.

Du hittar mig också på mitt Instagramkonto, Birgitta Höglunds mat, om du vill ta del av mer bilder på det som händer i min vardag.

Dela gärna mina inlägg vidare och skriv en kommentar om du önskar att jag ska dela med mig av nåt särskilt recept.

Köttfärsröra 2-3 port

250 g nöt/lammfärs

1 gul lök

1 morot

½ röd paprika

5 cm zucchini

1 tomat

20 oliver

1 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré

1 dl rödvin eller vatten+1 msk rödvinsvinäger

1 tsk torkad timjan

½ tsk paprikapulver

Worcestershiresauce

2-3 msk smör

Havssalt och svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, paprika, tomat och zucchini i små tärningar.

Dela oliverna i 4 delar. Fräs lök och morot i smör en stund utan att ta färg.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör i  zucchini, timjan och paprika, krydda med salt och peppar. Låt puttra ett tag igen.

Rör ner tomatpuré och paprikapulver, låt det fräsa med ett tag, så blir smaken mildare. Blanda i tomater och oliver.

Häll så på rödvin och Worcester, rör runt och låt puttra i 30-60 min, ju längre desto godare röra.

Jag gjorde under tiden en röra på smetana, finhackad vitlök och färsk citrontimjan, kryddade med lite salt.

Servera köttfärsröran med färska haricot verts som kokts i saltat vatten ca 10 minuter.

Häll av vattnet och låt en klick smör smälta ner, servera till köttfärsröran med en klick örtsås på toppen.

Höstgrönska

Fläskfilé med kantareller i sherrysås
Framåt hösten brukar jag ofta laga fläskfilépannor med rustika smaker och gärna med nån sort svamp. Det här receptet blev extra gott så jag delar med mig så ni kan prova själva. Fördelen är att det går så mycket fortare att tillaga än en långkokt gryta så det är perfekt en dag mitt i veckan. […]
Ugnsstekt sill med purjolökssås, majrova och sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt sill

Gammaldags husmanskost

Är du liksom jag förtjust i husmanskost, då kommer du säkert att tycka om den här rätten.

När jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i mitten på 90-talet hade jag helt fria händer att sätta ihop menyn och då fanns förstås stekt sill med.

Det var mycket uppskattat, några äldre herrar kom till och med in i köket och tackade speciellt för att jag hade med sill på menyn, det är inte så vanligt på restauranger idag.

Dagens recept är gjort med mild purjolök och med kokt majrova till istället för potatis, det blir väldigt gott.

Här hittar du min sockerfria lingonsylt, det är ett klassiskt tillbehör med lingon till sill i södra Sverige.

Blev du sugen på att laga mer av den här typen av mat så finns mina favoriter i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där har jag ett recept på stekt sill med den mer traditionella löksåsen på gul lök.

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sneda skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Koka under tiden skivor eller klyftor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör och servera till den ugnsstekta sillen med lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt

Grekiska köttbullar med krämig tomatsås och boktips

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Vill du följa med mig och Therese Renåker på en njutningsfylld matresa till Kreta i oktober och ta del av den goda Medelhavskosten på plats?

Då finns det några platser kvar den 11 oktober från Arlanda, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Therese är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare och föreläsare, hon kan numer också titulera sig författare.

Hennes debutroman Mata inte skuggorna kom från tryckeriet igår och på söndag är det bokrelease på Galleri Englesson i Gamla Stan, läs mer här på TR Förlag.

 

Tomatsoppa och sockerfritt ketchuptips

Mer från grönsakslandet

Nu finns det tomater i överflöd, så idag tipsar jag om en både lättlagad, näringsrik och god tomatsoppa.

Har du bara testat tomatsoppa på burk eller pulver tidigare så måste du laga den här, det är en otrolig skillnad i smak.

Tomater innehåller den nyttiga antioxidanten lykopen, som frigörs vid uppvärmning.

Har du riktigt gott om tomater så hittar du här min sockerfria ketchup/chilisås.

Tomatsoppa 2-3 port

6 medelstora tomater

10 cm purjolök

1 liten zucchini

1 äpple

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

1 morot

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött från buljongkoket

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna, moroten, zucchinin och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.

Bryn grönsakshacket i smöret så det får lite färg, tillsätt tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med Öländska bönchips med örter, vill du hellre ha en macka till så prova gärna mitt populära valnötsbröd.

Fler goda recept med tomater och många andra tips på hur du tar vara på allt från grönsakslandet hittar du här i min grillkokbok.

Så passa på att njuta av grillat i alla former nu när äntligen grillförbudet hävts.

Två sorters dip till chips, grönsaker och grillat

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips

Tips till fredagsmyset

Idag får du två tips på goda röror som passar lika bra till chips och grönsaksstavar som till all slags grillat.

Dipen på bilden häruppe är en grön ärtcrème som ingick i mitt tävlingsbidrag till Plantable Cooking Contest.

Där som tillbehör till savoykåldolmar fyllda med kantareller och kikärtor, du kommer förstås att få ta del av det receptet härinne framöver.

Det var första gången jag deltog i en stor matlagningstävling, mitt recept tog sig dock inte hela vägen till final.

Savoykåldolmar med kantareller, grön ärtcréme, lingonkokta äpplen och Öländska Bönchips

Recept nummer två är min variant av en kanarisk mojo, det här receptet som finns med i min grillkokbok innehåller mandelmjöl så den blir lite tjockare och passar fint som dip.

Jag åt mojo för första gången när jag var på Gran Canaria i mitten på 70-talet, ett mycket gott smakminne.

Idag är jag på väg ner till Öland för signering av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I morgon lördag den 11 augusti är jag på Stenladan i Algutsrum mellan 10-16 och på söndag den 12 på Kungens sommarslott Solliden, där jag står i butiken Fredrikssons Smakglädje mellan 11-16.

Båda butikerna säljer Öländska Bönchips, så dem får du också smaka, i den här länken hittar du dem på Apotea.se.

På Stenladan finns dessutom alla sorters bönor som odlas på Öland att köpa.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips

3 dl förvällda gröna ärtor

2 dl blötlagda cashewnötter

Ca ½ tsk salt

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med ärtor och salt till en slät röra.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Kanarisk mojo

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.

Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.

Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Bilden här nedanför på mojon är tagen av Amelie von Essen på Öländska Bönchips, här hittar du mina recept på deras hemsida.

Öländska Bönchips med kanarisk mojo
Foto Amelie von Essen

Spagetti med sparris, vaxbönor och baconsås
Sommaren är verkligen lång i år! Vilken värme vi har alltså… Inte många regndroppar har kommit här ändå är grillförbudet nu upphävt. Man får då vara försiktig för allt är snustorrt i skog och mark. Inte ett grönt grässtrå så långt ögat kan nå och gula löv ligger redan fallna på marken. Vi har såklart […]