Jag som trodde ”LCHF” höll på att godkänna fruktos…

honungmen  nu skrev Kostdoktorn om frukos och Agave sirap, och det var ju ett förklarande inlägg men det bästa kom väl i Per Wikholms kommentar och JAUS lite längre ner fyllde i något viktigt…

För nu på senare tid har det rekommenderats just fruktos och man har lyft fram dem med lågt GI och tyvärr inte förstått just det som Per Wikholm skriver ”Fruktos ger till skillnad mot glukos ingen som helst mättnadssignal. Fruktos är därför av flera skäl värre än glukos vilket dock inte betyder att glukos/druvsocker/dextros är bra.

Det är ett otyg och en skam för LCHF-rörelsen att agavesirap, honung, kokossocker, palmsocker, lönnsirap med mera lyfts fram som nyttiga alternativ till socker.”

Per Wikholm skrev också något bra häromsistens på LCHF.se som jag väljer att citera lite ifrån här:
”anser jag ändå att stevia (samt eurythritol) sannolikt är de minst dåliga sötningsmedelsalternativen. De finns i naturen och har ätits av människor under lång tid. Värt att veta är att stevia används i stor skala i Japan under flera årtionden, detta på grund av att japanska myndigheter aldrig godkände det artificiella sötningsmedelet aspartam. Så Coca Cola och andra läsktillverkare var tvungna att använda stevia (som var godkänt) i sina light-läsker.

Min åsikt är också att stevia blivit styvmoderligt behandlad jämfört med andra, ofta artificiella sötningsmedel. Livsmedelsverket/EU borde ha godkänt stevia för årtionden sedan istället för att godkänna aspartam och sucralose. Nu ägnar sig Livsmedelsverket åt att jaga de livsmedelsproducenter (t ex Fun Light Green) som skriver ”sötat med stevia” på sina produkter. Livsmedelsverket kräver att det ska stå ”sötat med steviolglukosider” istället. Jag kan bara tolka det som att Livsmedelsverket går sockerindustrins ärende och vill framställa stevia som något suspekt och kemiskt genom namnet steviolglukosider. Jag tror aldrig att Livsmedelsverket kommer att kräva att de sockrade youghurtarna med deras eget nyckelhålsmärke ska skriva ut den kemiska formeln för socker (C12H22O11) på deras förpackningar.”

 

Bloggar etiketter: , , ,

Citron & saltlaktritz rutor
Ursprungsreceptet är från Kärleksmums/Snoddas Sju sorters kakor
 
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1/2 dl pressad citron
skal av 1 citron
Glasyr:
75 g smör 
1 msk siktad kakao
(1-2 msk vatten)
3 1/2 dl florsocker
Saltlaktritz flakes
 
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och smöret. Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter. Smält under tiden smöret till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bred glasyren på kakan och strö på flakes. Skär upp kakan i rutor.
Nu åker vi mot söder + massor med fredagsmys-tips!

20130419-090551.jpg

Ja, egentligen inte så värst långt söderut, utan till Bromölla och Ystad! :-P

Tänkte passa på att informera om sidan, den nya uppdateringen ser lite annorlunda ut om man vill bläddra bakåt till äldre inlägg.

Precis här ovanför inlägget (pekar uppåt) så ser ni en scroll-list för att bläddra bakåt. Tidigare har den legat längst ner på sidan men nu är den alltså häruppe så ni inte missar de! ;-) Jag ska se om det inte går att ändra så det blir som tidigare, tycker nog det funkade bättre så.

Och så ett litet hejdå från mig, glöm inte hålla utkik på både Facebook och Instagram, det lär dyka upp lite bilder men även inlägg och gästbloggsinlägg här under helgen!

Tips till fredagskvällen måste ni ha ju! :-P
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

grönsaksstavar_dipp vitlöksbröd_röra_snittar_ost_chili salami_briepaj
Grönsaksstavar och dipp, och & chilisnittar, salami och briepaj.

norrlandsburgare_lingonchuney_pepparrot_dressing pizzaslice_jamie_oliver smördegsinbakad_köttfärsrulle
Börjes norrlandsburgare, fredagspizza, inbakad köttfärsrulle.

quesadillas_mexikansk_recept salamirullar_färskost ost_och_skinkfyllda_gifflar
Quesadillad med salsa, salamirullar med färskost, fyllda gifflar.

salta_nötter jalapeno_poppers chili_cheese_hemmagjorda_jalapeno_friterade_fyllda
Saltrostade nötter, chili poppers och chili cheese.

plocktallrik tacotårta_recept philly_steak_cheese_sandwich
Plocktallrick, tacotårta och philly cheese steak sandwich.

 Nu önskar er alla en toppenfin helg! :-P

Favorit i repris – makaronipizzan!

annorlunda_pizza_makaronipizza_pastapizza
Det här är ett himla fiffigt recept då både kylskåp och skafferi tenderat att ha små slattar av allt mjöligt som bara blir liggande. En makaronipizza är egentligen en ”makaronipudding” fast med lite roligare pålägg, tunnare form, mer smak av pizza i och med tomatsås och kryddor och så mycket godare. Barnen tycker dessutom det är himla roligt att äta pizza med makaroner på! :-P

Det brukar oftast bli falukorvskivor på våra, hackad lök och tomatskivor. Som du förstår kan du laborera och ändra och lägga till och ta precis det som just du har små slattar av i kylskåpet. Kanske skinka, bacon, svamp, spenat, rivna morötter etc etc. Det är lätt att göra denna ”pizza” till en favorit, och snabbt, smidigt och enkelt är det! ;-)

Det här behöver du :
5 dl Barilla fusilli (okokta)
4 ägg
6 dl mjölk
2 dl tomatsås (ex. Mutti passata)
Salt & peppar

Pålägg :
400 gram skivad  falukorv
2 salladslök
4 tomater

Gratinering :
2 dl riven ost
Pizzakrydda

GÖR SÅHÄR :
Smörj en långpanna. Fördela pastan, okokt över botten. Lägg på korv i skivor, tomat, hackad lök och oregano. Vispa ihop ägg, mjölk och tomatsåsen och slå i långpannan. Toppa med riven ost. Grädda i ugn 180 grader ca 25-30 min.

pizza_makaronipizza
Pasta i plåten sen är det bara att lägga på vad man vill ha på ”pizzan”.

makaronipizza_pizza_falukorv
Slå sen på äggstanningen med tomatsåsen.

makaronipizza_ugnsplåt
Riv över en god ost och skjuts in i ugnen, ungefär en halvtimme.

makaronipizza_falukorv
Sådärja! ;-) Middan på bordet.


Servera pizzasallad till!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika 24%)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålshuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tättslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

makaronipizza_pizza_falukorv_pastapizza
Smaklig måltid och glöm inte att prova receptet och gör din egen favorit.

Wokade grönsaker med fläskkött

lchf_wok_fläskkött_recept
Då kör vi lite färgglada nyttigheter igen! ;-)

Att man äter med ögonen är verkligen ingen myt för de färgsprakande, krispiga grönsaker som just en wok bjuder på är som balsam för själen, som en solskens-injektion direkt till ”må-bra-hjärnan” och inget smakar så gott som när maten fått lite extra kärlek vid uppläggning. Alla färger och smaker möts i en explosion av kryddiga dofter från det asiatiska köket och det klorofyllstinna grönsakerna. Mat ÄR kärlek! :-P

Här har jag gjort en LCHF wok med grönsaker och fläskkött. Köttet har fått bräsera på svag värme i stekpannan i en mörk soya-marinad tills det blivit riktigt mört, det betyder således att du nödvändigtvis inte behöver använda dig av fläskfilé, schnitzel eller annat lite ”mörare” kött utan vanlig hederlig skinkstek som du strimlar funkar alldeles ypperligt eftersom köttet ändå får koka länge så det blir mört. Det värsta som finns i en wok är hårda sega köttbitar, det ska vara mjukt, näst intill sönderfallande och smälta i munnen tillsammans med de krispiga grönsakerna. Ja, då kör vi!

6 port
Det här behöver du : 
700 gram fläskkött
olivolja + smör
Salt
Svartpeppar
6 dl mörk oxbuljong
½ citron (pressad)
Soya
D´Elidas chilisås
Sambal oelek
1-2 tsk honung

2 buketter broccoli
150 gram salladsärtor

1 vitlöksklyfta
150 gram färska champinjoner
Salt
1 msk smör
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
1/4 rödkålshuvud
2 salladslök
2 morötter
1 röd paprika
1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :
Strimla fläskköttet och fräs på i het panna med olivolja och en klick smör så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på lite av buljongen och låt bräsera på svag värme ca 45 minuter. Häll på mer buljongen eftersom. När nästan all buljong fått koka in och köttet är riktigt mört avsluta med att pressa över en halv citron, en skvätt soya, chilisås, sambal oelek i valfri mängd och 1-2 tsk honung, vänd runt och låt stå så länge tills det ska blandas ner i woken.

Förbered en kastrull med broccoli som ska kokas i saltat vatten. Skölj och skär salladsärtorna i små strimlor och lägg i vatten med lite salt, dessa behöver bara få lite kokande vatten att stå i nån minut så är dom klara.

Skölj och strimla rödkål. Skär morötter, paprika och lök i bitar. Finhacka vitlöken.

Skär champinjonerna i kvartar och torrstek i het panna. Salta och tillsätt den finhackade vitlöken. När svampen vattnat ur sig, tillsätt en klick smör. Mata sen på med resten av grönsakerna i pannan och vänd runt, se till att pannan är riktigt het. Nån minut räcker. Vänd ner broccoli och salladsärtor samt fläskköttet och skyn från pannan. Servera!

lchf_wok
Det roligaste med wok är alla härliga ingredienser, låt dig inte skrämmas av den långa listan, det är värt det! :-P  

wokgrönsaker_lchf_wok
Favoritberg av färger! :-P  

lchf_wok_grönsaker
Allt som ska ner i woken förutom broccoli och fläskköttet. 

lchf_wok_fläskkött
Fläskköttet är strimlad och ska bräsera länge på svag/medelvärme tills det nästan smälter i munnen.

färska_champinjoner
Svampen torrsteks med vitlök och saltas. När de har vätskat ur sig och krympt tillsätter jag smöret. 

wok_grönsaker_lchf
Efter svampen åker resten av wokgrönsakerna ner. 

wok_lchf_recept
Fläskköttet och den kryddiga skyn från pannan, allt monterat och färdigt att njutas!

lunch_lchf_wok
Och veckans lunchlådor är nu fyllda!

Chicken burger

kycklingburgare_burgare_kyckling_chicken_burger
Nicke och jag åker söderut nästa helg till ett väldigt speciellt ställe där just hamburgare, rock a billy och cadillac står på menyn så vi ordnande en liten egen ”Burger night” med barnen här hemma igårkväll. Alla fick ”bygga” sin egen burgare (använde oss av McDonalds webbsida) vad den skulle innehålla och hur den skulle se ut, sen döptes dom allihopa av var och en och skrevs upp på menyn! :-P

Det fixades med placeringskort och barnen klädde upp sig som små rock billy´s medan Nicke och jag fixade i köket. En helfestligt och supermysig kväll som vi avslutande med fångarna på fortet i TV-soffan, inte så liiiite mätta! :-P

  • Texas hot burger (Nicke)
  • Original (Jag)
  • Chicken queen (Joline)
  • Di-di burgare (Max)

Eftersom Joline och Max ville ha kycklingburgare så skulle dom naturligtvis få det. Nicke stod för dom vanliga burgarna till oss och jag fixade barnens. Har faktiskt aldrig provat att göra just egna kycklingburgare men det var riktigt gott, var ju tvungen att provsmaka deras lite också! ;-) Ett enkelt recept utan krångel som ger saftiga burgare med mycket smak. Lätt som en plätt!

Här kommer receptet på kycklingburgarna, 2 st stora : 
2 kycklingfiléer
1 ägg
2 msk mjölk el. grädde
Tonys grillkrydda
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingen i bitar. Lägg i matberedare tillsammans med 1 ägg, lite Tony´s grillkrydda, salt och peppar. Kör inte matberdaren på fullt utan ”pulsera” av och på några gånger annars får du bara en seg, trådig massa. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd. Stek i stekpanna.

Tillbehör : 
Isbergssallad
Tomat
Bostongurka
Saltgurka
Cheddarost
Rå lök
Rostad lök
Jalapeno
Söt-stark senap
Ketchup
Hamburgerdressing /peppardressing
Chilibearnaise

kyckling_burgare_
Två kycklingfiléer skurna i bitar. Kör ”pulserande” i matberedaren tillsammans med ett ägg, salt, peppar, grillkrydda och en skvätt mjölk. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd.

kycklingburgare_recept
Stek i het panna tills kycklingburgarna är genomstekta och ingen rosa köttsaft tränger ut när du trycker lätt på dom.

kycklingburgare_hamburgare
Vid sidan om kycklingburgare ska nu hamburgarna ner i stekpannan!

burger_night_dinner
Burger time! :-P

burgare_hamburgare
Och de resterande tre burgarna… Ni kan aldrig gissa vilken som är Nickes va….? ;-)

 

Broccolipaj med champinjoner, salami & brieost

salami_brie_paj
Just nu sitter jag och skriver i offlineläge. Bredbandet här på ön ligger nere igen och det är sååå tröttsamt då jag började med mitt inlägg redan vid 08 i morse… Enligt Telia är det tekniska fel på en massa stationer mest på norra Öland men självklart här hos oss också!

Regnet vräker ner ute och hela gården är som en stor lervälling. Som lite grädde på _det_ moset så har Joline lyckats ställa in en sån där ”mönsterkod-lås” på sin mobil som hon i morse hade glömt bort… *suck* Och efter fem försök så är telefonen LÅST ja…

Jag googlade på det mobila bredbandet så gott det gick och det går tydligen inte att återställa om man inte får googlekontot att svara eller inte hittar sin PUK-kod… En vända i telefonkö till Telia för att höra om man bara kunde få ett nytt refillkort men se de gick inte för då skulle det nuvarande refillkortet först vara registrerat på deras sidor… Och ett nytt refillkort kunde jag ju beställa men problemet med att telefonen är låst skulle ändå kvarstå…

En telefonkö-runda till Samsung och deras support som förklarade att det enda jag kunde göra var en fabriksåterställning genom att gå in ”bakvägen” i telefonen… Genast vänder jag på den och kollar luckan på baksidan men det var inte riktigt så han menade… :-P Däremot kan jag nu stolt skryta med att jag är en fena på att återställa Samsung mobiler! Det finns liksom en liten ”bios” även i en mobil, (hade ingen aning) och via den kunde jag formatera hela telefonen och börja om på nytt! Herregud va duktig jag är!

Nu blev hon dock av med alla sina inställningar och appar men bilder o kontakter hade sparats på simkortet så skadan var inte så stor ändå om det inte vore för att det tekniska fortsatte att jävlas med mig resten av dan. När mobilen väl var klar så skulle jag ju fortsätta blogga men då va bredbandet borta… *dubbelsuck* Men, men.

Nu är det ju fredag i alla fall och då ska vi vara glada! Och jag bjuder er på en dubbel-super-vrålgod paj med broccoli, champinjoner, salami och brieost… Varsågoda och hoppas ni haft en fin dag! :-P

Det här behöver du :
1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning :
2 buketter broccoli
200 gram färska champinjoner
150 gram pepparsalami
150 gram brieost
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor (osthyvel) och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och tryck ihop den till en slät deg. Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, något större än pajformen. Kavla så den är ca 0,3-0,5 cm tjock.

Lägg degen över formen och tryck ut den i kanterna, här använde jag även bakplåtspapper i formen då blir det lättare att lyfta upp pajen om man inte använder springform med löstagbar kant.

Förgrädda 10 min i 220 grader.

Ta ut pajformen och lägg i fyllningen. Grädda sen på 200 grader i 30 min.

paj_matig_broccoli_salami_brieost
Supergod paj med massa härliga smaker!

smörstekta_champinjoner_färska
Hittar man små vita, färska champinjoner så är dom allra godast. Torrstek, salta och tillsätt en klick smör.

broccolipaj_paj_matpaj_salami_brie
Pepparsalami är gott i, men även salami med soltorkade tomater.

salladslök_knipplök
Knipplök är bland det bästa till pajer, den är mild och fräsch och även dekorativ vid servering skuren i tunna skivor.

broccolipaj_salami_brieost
Efter ca 30 min är pajen klar. Låt den gärna stå till sig en stund före servering.

broccolipaj_salami_brie
Smaklig paj och ha en mysig fredagkväll!

Fläskfilé i whiskeysås

fläskfile_whiskeysås
Jag provade en ny liten burk häromdagen med såsreduktion från ”Touch of Taste”, (finns i olika varianter, bla; whiskey, kantarell, rödvin och peppar) Jag valde whiskeybasen och kokade ner den i en köttgryta med fläskfilé och goda grönsaker. Inte så tokigt alls. Kanske lite ”fadd” i smaken för att vara just en reduktion. Det blev en mild gryta trots att jag bättrade på med salt & peppar… Whiskeysmaken var inte så framträdande utan smakade mer som en sås på kokosmjölk och lite söt curry?! Whatever, det blev gott men behövdes kryddas upp!

Enligt anvisningarna ska man koka upp burken i kastrull, tillsätta en klick smör och sen vispa ner 2 dl grädde och använda den som ”vid-sidan-om-sås”. Det gjorde alltså inte jag utan rörde ner den direkt i grytan med kött o grönsaker.

4 port
Det här behöver du :
500 gram fläskfilé
3 schalottenlök
2 morötter
1 burk minimajs
1 burk champinjoner
200 ml whiskey såsreduktion
2 dl grädde
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en panna med en klick smör. Skär filén i tunna skivor och fräs på så de får fin färg. Tillsätt skivad lök, strimlad morot, minimajs i bitar och en burk champinjoner. Låt allt fräsa ihop nån minut. Rör ner såsreduktionen och sist grädden. Sänk värmen och låt småputtra ca 5 min. Smaka av med salt och peppar! Servera med valfritt tillbehör, här blev det ris och grönsaker.

fläskfile_fläskfilegryta
Tunt skivad fläskfilé som fått fin färg i het panna.

touch_of_taste_whiskey_såsreduktion
Såsreduktionen jag använde.

fläskfile_gryta_grönsaker
Svamp, morötter, lök och minimajs.

fläskfile_köttgryta_gryta
Allt ner i grytan och nu är det dags för såsburken och grädden att röras ner.

whiskey_såsreduktion_såsbas_fläskfile_filegryta_köttgryta_sås
Smaklig måltid, en god sås gör man nog helst själv tycker jag!

Köttfärs- och paprikalåda med ostcremé

IMAG13014-6 portioner

Ingredienser:
800 gram  köttfärs
1 röd finhackad paprika
1 gul finhackad paprika (grön går också bra)
1 stor finhackad gul lök
2 ägg
salt och peppar
krydda upp med paprikapulver, lökpulver, chilipulver och ev cayennepeppar för ännu mer sting

Lite riven ost ovan på

Ostcremé
2 dl creme fraiche
150-200 gram finriven smakrik god ost, typ västerbotten
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda färsen med alla ingredienser och platta ut den i en smord mindre långpanna, strö över valfri mängd riven ost, grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Justörre ugnsfast form ju tunnare lager och ju kortare tid i ugnen.

Blanda ingredienserna för ostcremen och låt den vila i kylen ca 1 timma.

Smaklig spis!

Tips. Den väldigt goda ostcremen passar väldigt bra till grillat och stekt kött och fisk

Bloggar etiketter: , , ,

Veckans nyttiga – chilikryddad nötfärs!

nötfärs_nyttig_lunch_mat
Denna gång blev det chilikryddad nötfärs med grön paprika/sockerärt, grovrivna morötter, timjanstekta plommontomater med champinjoner och en kall vit örtdressing! Massor med härlig variation och smaker som gör sig bra ihop, så varsågoda! :-P  

Vill du ha en mildare nötfärs så minska ner på chilisåsen, det blev hett men den kalla örtdressingen bryter av fint utan att vara stark i sig.

6 port
Det här behöver du : 
700 gram nötfärs
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk kikkoman soya
2 dl köttbuljong
Salt & peppar
100 gram sockerärter
1 grön paprika

4 grovrivna morötter

6 plommontomater
olivolja
100 gram champinjoner
Salt & peppar
Färsk timjan

Örtdressing : 
1 burk (2,5 dl) creme fraiche
2 msk majonäs
1 tsk torkade örter
Färsk dill

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen och krydda med D´Elidas och soya. Tillsätt buljong och låt koka in. Smaka av med salt & peppar. Blanda färsen med finhackad grön paprika och råa sockerärter.

Skala och riv morötterna grovt.

Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Halvera och stek plommontomaterna i olivolja tillsammans med champinjoner, salt, peppar och på slutet färsk timjan.

stekta_tomater
Plommontomater som stekt i olivolja, tillsammans med champinjoner, salt, peppar och färsk timjan är vansinnigt gott i sig och ett gott tillbehör.

färs_nötfärs
Nötfärsen är rejält kryddad med D´Elidas chilisås, sen har jag bara finhackad grön paprika och råa sockerärter och blandat ner.

lunch_mat_recept_nyttigt_färs
Dags att montera! :-P

nyttig_lunch_färs_köttfärs_nötfärs
Fotas och smakas av…

nyttig_mat_nötfärs_rivna_morötter
Och packas ner i veckans lunchlådor! ;-)