Smörgåstårta
Smörgåstårta
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 4-6

Ingredienser:
Brödet
1 dl mandelmjöl
0,5 dl bakepro
0,5 dl kokosmjöl
1,5 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Salt efter smak
3 vispade ägg
60 g cream cheese
1 dl cream fraîche

Fyllning 1
100 g varmrökt lax
0,5 dl majonäs

Fyllning 2
1dl skalade räkor
0,5 liten röd lök
0,5 dl fraiche
1 msk majonnäs
grovmalen svartpeppar

Fyllning 3
2 ägg
0,5 dl majonnäs

Dekoration
3/4 dl majonnäs
1,5 dl cream fraiche
Gurkskivor
1,5 dl skalade räkor
Gör så här:
Brödet
Sätt på ugnen på 175grader. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Ta sedan dem vispade äggen och vispa ihop med cream cheese och cream fraiche. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i måtten ca 25*35cm och grädda i 10minuter. När den svalnat skär du brödet i fyra lika stora bitar.

Lägg upp första brödet på ett fat och börja med fyllningarna.

Fyllning 1
Mosa ihop med gaffel till en röra och lägg över första brödet. Lägg över nästa bröd och börja med fyllning2.

Fyllning 2
Mixa ingredienserna till en lös röra och häll över tårtan. Lägg sedan på bröd 3 och börja med sista fyllningen.

Fyllning 3
Mosa med gaffel till ett äggmos och lägg över på tårtan.Lägg sedan på sista brödet och dekorera som du vill.

Jag blandade 3/4dl mayo med 1,5dl cream fraiche och smetade över hela tårtan och dekorera sen med räkor och gurka.

Smaaarigt värre!!!

Se fler bilder på www.ettlivibalans.blogspot.com
Enkla laxen
Enkla laxen
Källa: Ett Liv i balans Ellinor
Portioner: 4

Ingredienser:
Laxen
500g laxfilé
En klick smör
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl grädde
Svartpeppar
Salt

Pastan
2 ägg
65 g cream cheese
1/4 dl fiberhusk
salt
Gör så här:
Börja med pastan
Vispa äggen och cream cheese med elvisp och lägg sedan i och fiber husk. Häll ut smeten snabbt innan den hinner stelna på ett bakplåtspapper. När den stelnat något så lägg över ett till ark bakplåtspapper så du kan kavla ut degen till en tunn platta. Grädda på 150grader i 10min med båda bakplåtspapprerna på. Sen tar du ut pastan, tar bort bakplåtspapper och strimlar till pasta.

Tärna laxen i bitar och stek upp i panna med smör. Hacka både gul och vit lök och lägg i pannan. Lägg i den strimlade pastan och krydda. Häll sedan i grädden och låt gotta till sig.

Riv sedan över parmesan och njut!
Sconesliknande formfranska
Sconesliknande formfranska
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: En limpa

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
0,5 dl bakepro
0,5 dl kokosnötmjöl
1,5 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Salt efter smak
3 vispade ägg
60 g cream cheese
1 dl cream fraîche
Vallmofrön (Går att utesluta)


Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg alla torra ingredienser i en burk. Blanda ägg, cream cheese och fraîche i en annan och vispa ihop ordentligt. Häll sedan ner äggsmeten i mjölbunken och rör om till en smet. Använd bakplåtspapper i en mindre brödform och häll i smeten och toppa med vallmofrön. Grädda i 20-25min. Blev lite scones smak så det blir nog jättegott att göra brödet i muffinsform oxå.

Njuuuuuut!!
Mandeltårta med smörkräm
Mandeltårta med smörkräm
Källa: Therése
Portioner: 12

Ingredienser:
Mandelbottnar
150 g Mandelmjöl
0,75 dl Steviasocker (3 ggr sötare än socker)
5 st Äggvitor

Smörkräm
5 st Äggulor
1 dl Grädde
0,35 dl Steviasocker (3 ggr sötare än socker)
175 g Smör

Garnering
50 g Mandelspån
Gör så här:
Bottnar
Vispa äggvitorna fasta, blanda i stevia (eller annat sötningsmedel efter tycke och smak) och vänd till sist ner mandelmjölet försiktigt. Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar ca 24 cm i diameter.
Grädda en i taget (såvida du inte har varmluftsugn då kan du grädda båda samtidigt) i 175 grader ca 15-20 min.
Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.

Smörkräm
Rör ihop äggulor, grädde och stevia i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte kokar och blir äggröra. Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Rör tills allt smör är inarbetat ordentligt. Låt kallna i kyl.

Rosta mandelspånen gyllenbruna i torr stekpanna eller på torr plåt i ugnen (200 grader). Låt svalna.

Lägg en mandelbotten på ett tårtfat, bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen. Garnera med mandelspånen.

Tårtan görs med fördel dagen innan servering men kan även ätas direkt. Förvaras kallt. Kan frysas.

Smörkrämen blir fint gul i färgen och passar därför riktigt bra som påsktårta!

För variation kan smörkrämen smaksättas med rivet apelsin-, citron- eller limeskal. Eller varför inte vaniljpulver eller kakao. Smaksätter man med kakao kan man med fördel även ha i en nypa salt för att lyfta chokladsmaken!

Lycka till!
Krämig fiskgratäng med medelhavskryddor

1 kg torskfilé eller annan vit fisk
smör
1/2 purjolök i strimlor
3 tomater i skrivor
salt o peppar
3 dl grädde
100 gram creme cheese
0,5 dl tomatpuré
rejält med timjan och basilika

Gör så här:
Lägg ut tinad eller färsk fisk i en ugnsfast form. Lägg över strimlad purjo och skivad tomat och toppa med lite smörklickar.
Koka upp grädden med tomatpurén och vispa, lägg i medelhavskryddorna och färskosten, vispa till en krämig sås.
Häll denna över fisken och gratinera i ugnen i ca 20-25 min, eller tills fisken är klar.

Krispig grönsallad är gott till.

 

 

br /

Bloggar etiketter: , , ,

Semletårta med hemmagjord mandelmassa


Snövit semletårta ute i solskenet på renskinnet! Vilken underbara vinterdag vi haft idag, och semlor ska ätas på vintern, då gör dom sig allra bäst tycker jag!! :D Barnen och jag har bakat och gjort mandelmassa och pysslat ihop fina ”hattar” till semletårtan med hjälp av pepparkaksform! Lite annorlunda och lite roligare! ;-)

Mandelmassa (ca 450-500 gram)
200 gram skållad mandel
2½ – 3 dl florsocker
1 äggvita
några droppar bittermandelolja

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och torka den i en handduk. Mal den fint i mixer eller mandelkvarn. Blanda med florsocker och bittermandelolja. Tillsätt ev. några droppar vatten för mjukare/lösare konsistens. Går att frysa.

Semledeg till 1 tårta eller 6 st semlor
25 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1½  dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
ca ½ liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min! Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg bullarna som en blomma i rund springför med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 20-25 min. Låt svalna innan du skär av locken och fyller tårtan. (enkla semlor 220 grader 10-15 min)


Mandeln är skållad och torr. Plocka fram florsocker, ett ägg (äggvitan ska vi ha) och bittermandelolja/arom.


Joline maler mandeln i omgångar…


Och blandas i skål tillsammans med övriga ingredienser!


Mosa ihop med gaffel tills mandelmassan inte smular längre.


Sen kan du forma den till en rulle och plasta in. Går utmärkt att frysa.


Semlebullarna har jag lagt i en springform med löstagbar kant ganska nära varann så dom jäser ihop till en tårta!


Tjusig va? ;-)


Skär av locken och gröp ur lite av inkråmet, blanda med mandelmassan eller ge till fåglarna!


Stansa ut lock av pepparkaksformar.


Spritsa grädde och på med locken och lite snövitt puder! :-P


Semletårtan är klar att avnjutas!

Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong


Hej på er! Här på ön har barnen sportlov denna vecka, dock med början av ett par vab-dagar av förkylning, men vi hoppas det snart är förbi så vi hinner med en massa skojigheter ute i snön också! Den lilla snö som finns kvar ska tilläggas för det är otroligt va fort det smälter undan nu, det droppar från stuprören och nån skridsko-is är tveksamt om det blir nåt av.

Vi börjar väl ändå med ett gott februari-recept på en värmande gryta! :-P Detta är favoritkorvgrytan här hemma som den är dessutom perfekt att hälla ner i en termos och ta med sig ut i skogen till exempel! Kan ätas ur både mugg och djup tallrik! Supergod, särskilt om man har hemmagjord buljong i frysen man kan använda sig utav.

Jag vet att ett par av er har undrat över det här med buljong i mina recept. För de mesta har jag nedfryst buljong i pet-flaskor från både kött och kyckling. Ett bra tips när man skär grönsaker och lök är att spara på kanter och lite mindre fina bitar och frys ner i en påse som du fyller på efterhand. Det kan vara ändbitar av morötter, lökskal, purjolöksblast, örtkvistar, ändbitar av rotfrukter  osv osv…

Samla allt i en påse i frysen och när det är dags för buljongkok så ner med allt i en stor, rymlig gryta tillsammans med vatten och antingen kött, kyckling eller skaldjur eller enbart som det är för grönsaksbuljong.

Ska du koka köttbuljong så spara på märgben, revben, kotlettben, köttbitar du ”putsar” bort osv. Allt går att ta tillvara för att koka egen buljong. Samma sak med kyckling som du helsteker i ugn. Där sparar du på skrovet, ev skinn eller bitar du inte äter. Koka ner! Kommer du över färska märgben, revben eller ben överhuvudtaget till bra pris, passa på att rosta dom i ugnen på en plåt med tomatpuré och grönsaker/rotfrukter innan du kokar ner som buljong, då får du en mustigare och mörkare smak! Buljong deluxe! ;-)

Skaldjursbuljong; räkskal, kräftskal, fiskben, fiskdelar; huvud, fenor etc. Alla biprodukter vi inte äter ger fantastisk smak till buljonger som du låter koka länge! En buljong ska puttra i flera timmar för få fram alla smaker och kalcium ur benen. Koka ihop med grönsaker/rotfrukter, lagerblad, peppar, torkade örter, chili osv. Allt utom salt! Salt tillsätter du sen när du använder buljongen istället.

4-6 port
Det här behöver du :
250 gram falukorv, köttkorv, kryddkorv etc.
3 stora potatis
2 morötter
1 stor palsternacka
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1 liter kraftig köttbuljong (alt fond/tärning + vatten)
Vitpeppar & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär rotfrukter och lök i mindre bitar. Skär falukorven i skivor och sedan i fjärdedelar. Värm upp buljongen eller koka upp vatten med fond alt. buljongtärning. Lägg ner allt i grytan, både korv, rotfrukter och lök och på med lock. Låt puttra på svag värme ca 45 min. Servera med hårt tunnbröd!


Korv, lök och rotfrukter.


Puttrar i buljongen.


Prova denna enkla korvgryta! Mild och mustig såhär i sportlovstider! :-P

Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.


Low Carbonara
Low Carbonara
Källa: lchfwilliam.blogspot.com
Portioner: 2-3

Ingredienser:
Låtsas-pasta
1 zucchini
Curry
olivolja

Carbonaran
2 ägg
50 g smör
>200 g parmesan
25 dL grädde
1 vitlöksklyfta
200 g lax eller bacon
Matsked Persilja, salt, peppar och vitt vin om det så skulle passa, efter behag
Gör så här:
Smält smöret och i med hackad vitlök i pannan. Blanda grädde, parmesan, persilja och äggen i en skål ordentligt. Lägg i detta i pannan med smör&vitlök. Blanda om på låg värme. Hacka laxen (eller bacon) och släng in. Nu är ett bra läge att krydda och slänga i lite vin.

Pastan görs genom att hacka av toppen och botten av zucchinin. Sedan rivs den med ett Julienne-rivjärn för snabbast möjlig pasta. Alternativt med osthyvel eller hackas i långa stavar med kniv, men det tar ohyggligt längre tid än med ett Julienne-rivjärn (googla det). Stek sedan zucchinistavarna i olivolja, krydda med curry och häll av vätskan i botten av stekpannan.

Blanda pastan och carbonaran och servera med crème fraiche och gräslök. Mer behövs inte!

Instruktionsvideo på engelska
Spansk fläskfilégratäng
Källa: piron
Portioner: 4

Ingredienser:
2 medelstora fläskfiléer
2 lökar
250 g champinjoner
½-1 kg zucchini
ca 1 dl grädde
4-5 msk riven starkost
1-2 msk finklippt persilja
salt
cayennepeppar
smör
Gör så här:
Skiva fläskfilén grovt, platta ut med handen, salta, cayennepeppra, bryn hastigt på alla sidor.
Lägg i smord ugnssäker form.

Hacka ihop lök och champinjoner, fräs i smör. Lägg ovanpå filén.

Riv zucchinin grovt, stek, krydda med salt och cayennepeppar och häll på grädden, låt puttra en liten stund häll sedan över filén.

Strö över ost och persilja.

Gratinera i ugnen 200 grader ca 45 minuter.

Servera med en god sallad.