LCHF-kakor med Nötter, Frön och Kryddor

Utflyktskakor

Det här har blivit min nya favorit bland de olika glutenfria bröd, kakor och kex jag provbakat i vinter.

De smakar lite som smörgåspepparkakor och är goda till morgonkaffet eller som en liten utflyktsmacka med smör och ost på.

Nu är vårvintern som finast här i Jämtland, så jag brukar ta med fikat ut i skogen och sätta mig i lä och njuta av solen.

Skoterspåren håller att gå på, det syns inte minst på alla rådjursspår.

Här kan Du se ett inlägg från en riktigt fin dag förra våren, när jag och min Syster åkte skidor uppe på Storhogna.

Får se om vi får till en sån resa i år också, det är så kul att efter många år kunna stå på ett par skidor igen. Träning ger färdighet!

LCHF-kakor

2 dl Valnötter

2 dl Mandel

½ dl Pumpakärnor

2 Ekologiska Ägg

2 msk smält Smör

2 msk Honung eller Sukrin

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Kanel

½ msk malda Nejlikor

½ msk mald Ingefära

½ tsk Havssalt

1 krm Äkta Vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl. Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper. Jag fick till 35 stycken av den här satsen.

På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen. Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.

De på bilden från utflykten gjorde jag lite större, så de blev mer matiga.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°. Låt svalna på galler.


Fläskpannkaka
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
30g smör
500g rökt sidfläsk
5dl 40% grädde
12 ägg
1-2tsk salt


Gör så här:
Lägg på smörklickar på plåten och strö sedan över sidfläsket, stoppa in i ugnen och sätt den på 200ºC.
Vispa nu ihop äggen och grädden lite lätt och tillför saltet.
När den har nått 200g och sidfläsket är färdigt så häll på smeten.
Kakan tar ungefär 20-25 minuter att gräddas beroende på ugn, den ska ha fått färg uppe på.

Serveras med valfri low-carb sylt.
Kebabrulle med pulled pork i het chilisås


Vi kör en favorit i repris tycker jag. Pulled pork, den dragna grisen. Ett kött som steks i ugnen flera, flera timmar på låg ugnsvärme. Behövs ingen termometer, bara skjuts in i ugnen med köttet och efter 6-8 timmar har du ett fantastiskt mört och fint kött som går att ”dra isär” med bara fingrarna, därav namnet ”pulled pork”.

En väldigt uppskattad rätt här hemma som du kan variera nästan hur mycket som helst. Använd köttet till t ex. kebabrulle som här, eller som pizzapålägg, som tacos istället för färs. I ugnsgratinerade burritos eller varför inte crepes. Blanda köttet med ris eller pasta. Värm upp det ute på muurikkan och ät i baguettebröd. Eller till pommes som en kebabtallrik, i pitabröd med sallad och dressing… Ja, ni fattar? ;-)

Det här behöver du :
1,5 kilo karré, bog el. skinkstek, hel kotlettrad etc (fungerar alldeles utmärkt även med nötkött)

Gnid in karrén med : 
½ dl olivolja
1 pressad citron
3 msk tomatpuré
3 msk D´Elidas chilisås
2 msk rödvinvinäger
1 msk råsocker
2 msk harissapasta
1 msk kinesisk soya
1 msk Tony´s krydda
1 tsk spiskummin (ta mer om du gillar spiskummin)

+vatten

Smaka av när köttet är klart, då kan du bättra på med ovanstående ingredienser om det behövs. Salta och peppra.

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form, slå på vattnet runtom steken så det täcker botten ca 2-3 cm. (Köttet ska inte brynas i stekpanna innan) Jag använde en form som rymde steken med en tom yta ca 3cm runtom. Täck hela köttet med bakplåtspapper och tryck ner pappret i formen runtom steken. Stek i ugnen ca 6-8 timmar. Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pyttsar du i lite vatten bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut formen ska köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar där du drar i det, därav namnet ”pulled pork”.  Blanda runt tillsammans med spadet i formen. Vill du ha mer kebabsåskänsla så tillsätter du ingredienser från kryddblandningen du gned in köttet med från början. Jag brukar bättra på med tomatpuré, mer chilisås, ev vatten och salt & peppar.


Nu är jag helt nöjd med köttet och det är riktigt hett och passar utmärkt i en kebabrulle och sååå mycket godare än köpes! ;-)


Har du aldrig provat, gör de! Det är enkelt, billigt och vansinnigt gott. Och man kryddar förstås köttet efter eget tycke och smak! Servera som här med lavash tunnbröd, strimlad vitkål, tomatklyftor, vitlökssås och rulla ihop!

Kokos-chokladbollar
Kokos-chokladbollar
Källa: Helena
Portioner: 8 små

Ingredienser:
0,5 dl kokosflingor
1-2 msk kokosmjölk (gärna som stelnat)
1-2 msk smör eller phildelfia (beroende på om du vill ha fluffiga/hårda bollar)
1 msk kakao (eller efter smak)
En nypa salt
valfri sötning
Gör så här:
Släng ner alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn smet. Om det är för mjkt, ha i mer kakao/kokosflingor. Är det för torrt, ha i mer kokosmjölk/smör. Forma till små bollar och förvara i kyl. Njut!


Dessa bollar slängde jag ihop som mellis i eftermiddag, så därför är mängderna inte så noggranna. Har hittat andra recept tidigare, men jag var inte riktigt nöjd. Dessa blev jättegoda och något som passar kokosälskaren! Kokosmjölken jag använde hade stelnat i kylen, och hade en ganska hårt konsistens som passade super. Jag hade i 9 droppar flytande stevia som sötning. Mycket kokos och chokladsmak. Tar max 3 minuter! Testa och rapportera vad ni tyckte :)
Makaroner och korv…


Det var en del som mailade och undrade över mitt senaste inlägg som är lösenordsskyddat. Det är inte ett inlägg med recept och bilder som ni är vana vid utan ett privat inlägg till en grupp elever på Ölands gymnasium som går restaurang och livsmedelsprogrammet. Dom ska jag träffa imorgon och prata matbloggning med! Ska bli superkul, bara jag blir en smula piggare så!

Här hemma har vi en envis förkylning som varken bryter ut helt eller blir bättre, bara liksom ligger och gror sådär vackert så man blir galet trött och orkeslös och vab-dagarna rullar på! Makaroner och korv fick jag alltid när jag liten och hemma från skolan. Pannkakor också så det fortsätter även jag ge barnen när dom är sjuka. En fin liten tradition. Så frågar dom inte ”när ska vi äta pannkakor då??” så undrar dom när blir det stuvande makaroner och korv?? ;-)

Idag, fick de bli de sistnämnda, pannkakor åt vi ju igår! En tredje vab-dag på de, då vette sjutton??!
Det är inte ett dugg fel på makaroner och korv faktiskt, man äter det på tok för sällan bara! Riktigt goda stuvade makaroner som fått sjuda länge i mjölk med en nypa socker, lite salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Det kan inte bli annat än gott och med knaperstekta kanter på falukorven med massa ketchup. Färska tomater och riven morot ska de va till också. Ja, det var allt för idag, nu ska jag fortsätta kurera mig så jag kan hoppa och skutta till skolan imorgon! :-P

 

Sexton Feta Biffar
Sexton Feta Biffar
Källa: Sockerfritt
Portioner: 4-8

Ingredienser:
16 feta pannbiffar:

500 g nötfärs, ca 15 %, ca 1030 kcal
1 stort ägg, ca 75 kcal
130 g fetaost, ca 386 kcal(1/2 förp Eridanous feta, Lidl)
1 msk vispgrädde, valio laktosfri, ca 40 kcal
1 msk havrekli, ca 30 kcal
1 tsk sambal oelek, eller 1/2 tsk harissa
1 tsk salt, lite malen svartpeppar
ev. 1 tsk shahi jeera, indisk kummin, eller 1/2 tsk spiskummin
Gör så här:
Ett bra basrecept på pannbiffar som blir saftiga och goda tack vare fetaosten. Stek de i smör, smör/olja el ghee, så de får färg. Lägg i en ugnsform och låt grädda klart i ugnen 5-10 min i 200 grader. Om ni räknar kalorier innehåller de ca 97 kcal styck, men då har jag inte räknat med smöret, så med stekfett kanske runt 120 styck eller nåt..

Blanda ägg, grädde, mosad fetaost, kryddor och havrekli i en bunke. Blanda sedan i färsen och låt vila en halvtimme i kylen, eller över dagen.

Knåda ihop smeten på diskbänken ungefär som när man bakar bröd, och dela den med kniv i 2 delar, vardera 4 och sedan halvera alla bitar, så har du 16 lika stora pannbiffar, stek 8 åt gången, eller dubblera receptet och stek så det räcker några dagar..

Steka i t.ex 1 msk ghee, ca 100 kcal
Frallor
Frallor
Källa: Bakglädje till vardags och fest : baka med LCHF utan socker och mjöl
Portioner: 9 st

Ingredienser:
3 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,5 dl krossat linfrö
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1 krm brödkrydda

Kan toppas med sesamfrön
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg fluffigt.
3. Tillsätt vispgrädden och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Rör samman till en smet/deg.
5. Låt smeten stå några minuter för att svälla.
6. Klicka med hjälp av en sked ut smeten på en pappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 - 25 minuter.
Semlor
Semlor
Källa: Bakglädje till vardags och fest : baka med LCHF utan socker och mjöl
Portioner: 6

Ingredienser:
3 ägg
1 dl sukrin melis
0,5 dl vispgrädde eller mjölk
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,25 dl BAKEPRO
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1 krm salt

Mandelmassa
4 dl mandelmjöl
1 dl sukrin melis
2 msk vatten
2 - 3 dl vispgrädde till garnering
Sukrin melis för att pudra semlorna
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och sukrin melis fluffigt.
3. Tillsätt grädden och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Rör samman till en tjock smet. Låt smeten svälla ett tag.
5. Klicka ut smeten på pappersklädd bakplåt. Om smeten flyter ut så har den inte hunnit svälla tillräckligt.
6. Forma smeten till 6 runda bullar (fukta gärna ett finger så blir det lättare att forma smeten).
7. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.
8. Blanda mandelmjöl och sukrin melis. Tillsätt vatten och rör samman till en massa.
9. När semlorna har kallnat så dela dem och gröp ur lite av inkråmet.
10. Smula sönder lite av inkråmet och rör ner i mandelmassan. Tillsätt ovispad grädde och rör samman till en lös massa.
11. Fyll semlorna med mandelmassan.
12. Vispa grädde med lite sukrin melis och garnera semlorna. Sikta sukrin melis över semlorna strax innan servering.
Vaniljkladdkaka med hallongrädde

ca 8 bitar

Ingredienser:
150 g smält osaltatsmör
1 dl grädde
1-1,5 krm fransk stevia  (se nedre bild) eller 3 msk erythritol (sötrix, sukrin, sötin) och 1/4 krm stevia
4 ägg
3 msk kokosnötmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 färsk vaniljstång ( eller 1 tsk vaniljpulver)

Servering:

2 dl grädde
2 dl lättmosade hallon

Gör så här

1. Koka upp grädden med fröna från en urgröpt vaniljstång, låt också stången få sjuda med under någon minut, låt det dra i minst 5 minuter, gärna länge. Fiska sedan upp stången. Värm upp grädden och lägg smöret att smälta..

2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.

3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.

4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.

5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 8-10 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra lite ca 3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Vispa grädden och vänd ner de mosade hallonen.

Spritsa hallongrädden på vaniljkladdkakan.

Här fick kakan gå lite för länge och blev mindre kladdig än önskvärt.

Bloggar etiketter: ,

Jalapeno poppers


Jalapeno poppers! Ett av det där goda snacks-tilltuggen som bara är så oemotståndliga, precis som chili cheese med sin hetta av chili och krämig smältost. Dessa poppers har jag inte friterat utan fylld med samma oströra som jag gör till chili cheese, sedan lindat med bacon och grillat.

Den med vant öga kan mycket väl se att de oranga i burken inte är jalapeno, det är mini snacks paprikor. Enda anledning till de valet var att vi ville dra ner lite på det alltför starka så även barn kan äta. (räcker upp en hand!) Istället för fyllda jalapeno blev det alltså fyllda små minipaprikor. Fyllningen däremot består av en hel del finhackad grön jalapeno så det blir rejält starka ändå! ;-) Gör som ni vill, använd dessa små paprikor, eller färska jalapeno.

ca 10-12 st
Det här behöver du :
2 dl finriven hushållsost
4 skivor plastad, cheddarost (såna man lägger på hamburgare, finns även färdigriven sådan i förp.)
60 gram philadelfiaost
3 msk finhackad, grön, inlagd jalapeno
5 droppar D´Elidas chilisås
½ krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Finriv osten. Det går alldeles utmärkt att riva den skivade cheddaren också, bara ta små bitar och riv på fina sidan med ett stadigt ”tum-tryck”! Rör ihop med gaffel tillsammans med färskosten. Droppa i chili efter tycke och smak. Salta. Dessa blev rejält heta och man blir en smula törstig om man säger så men visst kan man ta i lite till om man vill spruta eld eller så minskar man lite. Prova dig fram, det blir nog bäst.

Fyll varje paprika/jalapeno med oströran, det är lite pilligt men det går bra med en liten tesked. Lindan en baconskiva runt varje. Lägg första biten av baconet över snittytan så du täcker hålet och rullan sedan runtom. Stek eller grilla tills baconet är knaprigt!

Om du vill fritera dom istället?

GÖR SÅHÄR :
Rulla varje jalapeno/paprika i vetemjöl. Doppa i äggsmeten och sist i panko. Sen är du försiktig när du ska fritera. (om du inte använder fritös, det är lite smidigare) Lägg ner dom försiktigt och håll händerna så lång ifrån oljan som möjligt. Använd med fördel en lång pincett. Fritera ca 45-50 sek så de blir gyllenbruna. Du måste hålla värmen ganska hög annars behöver dom ligga i längre och då rinner osten ut. Hög värme och snabb fritering så har du hela härligheten kvar på insidan.

Äggsmeten : 
1 dl vetemjöl
1½ dl mjölk (mjölken kan bytas ut mot soda eller lättöl) 
1 ägg
1 krm salt

Panering :
Vetemjöl
Äggsmet
Panko


Ursöta små mini paprikor, hittade dom på Netto.


Skär av hatten, ta ur innerväggar och kärnor.


Fyll med oströran.


Fyllde även några små vanliga kebab-pepperoni och friterade dessa. HOT goda tyckte maken! :-P


Pepperoni poppers, friterade.


Paprika poppers med ost & jalapenofyllning, baconlindande och grillade.


Recept på chili cheese hittar du här >>