Smördegsinbakad köttfärsrulle


Kvällens middags-betyg; ”Det här var det godaste jag ätit på väldigt länge” och så säger bara min man när det verkligen är något han tycker är gott, även om han sagt samma sak dagen innan. ;-)

Födelsedagsmiddagen till mitt stora hjärta såklart! Han fyller 37år idag! Grattis till dig min älskade gubbe, du ger mig allt och lite till. Både i själ och hjärta, älskar dig!

Och i vanlig ordning så var det köttfärs som önskades till middag. Även om fantasin tryter ibland så fick jag nog till de ikväll. Biffar, hamburgare, frikadeller och köttfärslimpor. Tacostallrikar, järpar, köttbullar och köttfärssåser… Jag har gått igenom det mesta men ikväll blev det smördegsinbakad köttfärsrulle. Så gott med bara en enkel sallad och vitlökssås till.

Det här behöver du : 
1 kg färs (blandfärs alt. nötfärs)
2 gula lök
2.3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
1 msk malen ungersk paprika (mild)
3 msk oxfond, tärning eller egen
En skvätt vatten (ca 1 dl)
½ dl grädde
½ tsk malen vitpeppar
Salt & peppar

2 ark, färdigkavlad smördeg på rulle
1 ägg
3 tsk sesamfrön

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomatpuré, malen paprika och fond. Sänk värmen och slå på vatten + grädde, låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Konsistensen ska vara ganska fast för att färsen inte ska ”rinna” för mycket när den är inbakad.

Förbered två ark färdigkavlad smördeg. Lägg dom omlott och ”limma” ihop med lite vatten och tryck samman med fingrarna. Fördela färsen över ena långsidan. Rulla ihop med hjälp av smörpappret som smördegen ligger på. Nyp ihop ändarna. Pensla med ett uppvispat ägg och strössla över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 25 min, eller tills rullen fått fin färg.  Servera med en god sallad och vitlökssås.

Vitlökssås :
1 burk creme fraiche (2dl)
1 solo vitlök (alt. 2 vitlöksklyftor)
Salt & vitpeppar
Lite pressad citron

Färs och gul lök får bryna ihop.


Lägg sedan ut färsen längs ena långsidan av smördegen och rulla ihop.


Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.


Ca 25 min i 200 grader. Låt den gärna ”stå till sig” 5-10 minuter före du skär upp den.


Här har jag isbergssallad, tomat, rödlök, timjan och några varv med pepparkvarnen.


Lovely! ;-)


Det var verkligen supergott! Prova, om ni inte gjort det tidigare. Man kan även göra den enligt LCHF med äggsmet som en pannkaksrulle fylld med färs.


Självklart fick han dessert på sin födelsedag också. Rulltårtsbakelser med jordgubbar, hallon och blåbär. Mer om det imorgon! :-P

Örter till balkong och trädgård från Klostra.se och Räksallad med Örtmajonnäs

Bilden lånad från Klostra.se

Örtreklam

Jag fick ett pressmeddelande från Handelsträdgården Klostra.se häromsistens.

Det är inte ofta jag nappar på reklamerbjudanden om hemskickade varuprover, men den här gången gjorde jag gärna ett undantag.

Odla örter på balkongen är ett härligt sommarnöje och med lite hjälp på traven blir det ännu enklare.

Klostra säljer förkultiverade, ekologiskt odlade plantor från Hällnäs i Västerbotten.

Det gör arbetet med örtagården enklare, eftersom man slipper dra upp plantorna själv från frö.

Något som passar mig riktigt bra, jag kommer att vara utomlands mycket under våren och försommaren i år.

Plantorna kom hem i ett lite minidrivhus, de hade klarat resan riktigt fint.

Jag fick Mynta Grapefruit, Timjan, Rosmarin, Sallat Noon och Crisp Fillice.

Klostra har ca 100 sorter att välja mellan, så det finns nåt för alla smaker.

Örter, sallader, grönsaker och blommor så att vem som helst ska kunna odla sin egen köksträdgård på ett enkelt sätt.

Omplanterade i större krukor får plantorna sen växa på sig inför varmare tider.

Idag bjuder jag förutom på en försmak av sommaren också på en fräsch Räksallad med Örtmajonnäs.

Torsdag den 22 klockan 10 kan Du lyssna på en liten intervju med mig i Radions P1.

Stötte på Fia Gulliksson från programmet Meny en dag när jag var ute och åkte buss, så det blev en improviserad pratstund om LCHF.

Programmet går också att lyssna på i efterhand, klicka bara på länken här ovan.

Sallad med Räkor, Mozzarella och Örtmajonnäs

100 gr Änglamark’s Ekologiska Räkor

1 bit Mozzarella

Gurka

Cocktailtomater

Bladpersilja

Örtmajonnäs

½ dl Kavli Ekologisk Majonnäs

1 msk Crème Fraiche

1 tsk pressad Citron

1 msk hackad Dragon

1 msk hackad Gräslök

Flingsalt och nymald Vitpeppar

Kallpressad Olivolja

Rör ihop ingredienserna till örtmajonnäsen. Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyfta tomater och bladpersilja.

Lägg en hög räkor och riven mozzarella i mitten. Häll  lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Garnera med örter och citron. Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.


Riktigt påskgodis – inga sega råttor här inte!


Dags att börja tänka på påsken snart va?! Påskmaten, skärtorsdagen, påsk-kärringarna, påskäggen och haren och allt… Här hemma firar vi påsken sådär lite lagom mycket helt utan ”julstress” eller annan form av ångestladdad planering. :-P Det är lite barnens högtid och en lugn sådan med lagom mycket mat på bordet och inte så mycket ståhej runtomkring.

För oss börjar det på skärtorsdag, barnen går i skolan på dan men får gärna klä ut sig till påskkärring eller påskgubbe redan på morgonen. När dom kommer hem brukar de ha en korg förberedd med påskkort dom ritat och så tar dom en sväng i byn och delar ut kort och önskar glad påsk. Långfredan är en lugn hemmadag med familjen då man kan passa på att vara ute och njuta, plocka påskris, sätta fjädrar i riset och ställa fram till kycklingar och plantera några färgglada påskblommor på köksbordet eller kanske till och med utomhus.

Påskafton äter vi alltid påsklunch med köttbullar, prinskorv, en liten janssons, sill, ägghalvor, rökt korv, lax, sallader och sånt. En påsktårta är också ett måste eller små bakelser. Sen är det påskjakt och påskharen har varit ute på gården och lämnat skattkartor som barnen får läsa och klura ut tills dom hittar skatten (påskäggen). Ibland har han lagt dom i vedbon, det stället tycker han verkar vara himla fiffigt men det har barnen lärt sig nu att kolla först av allt. Så i år får han verkligen tänka till påskharen… ;-)

Men självklart måste man ha godis. Istället för fullproppade påskägg med sega råttor, colaflaskor, vingummi och annat skräpgodis med tillsatser så kan man satsa på hemmagjort eller lite finare godis i lite mindre mängd.

Som matbloggare får man ju såklart prova mycket nytt på marknaden lite före alla andra och nu har jag provat både dessa urläckra lakritsägg med chokladöverdrag, belgisk mjuk nougat och en himmelsk mörk mjölkchoklad med saltlakrits från USA.


En mjuk gourmet sötlakrits överdragen med vit belgisk lyxchoklad med tre olika smaker; Mint, jordgubb/hallon samt apelsin/citron. (glutenfria) Chokladöverdragen lakrits är något man måste vänja gommen vid, men när man gjort det så inser man vilket otroligt god kombination det är! Läs mer och beställ här >>


En mjuk nougat från Belgien med mandel. Härligt saftig, seg och ”marängig” precis som den ska vara. Finns i smakerna vanilj och kaffe för 10kr/st. Mycket prisvärt, sånt här gillar vi! Läs mer och beställ här >>


Denna choklad var spännande och blev min favorit. Grymt häftig smak och inte så sträv och besk som mörk choklad annars kan vara. Med 62% kakaohalt och med inslag av havssalt och bitar av saltlakrits är den bara helt oemotståndlig! Läs mer och beställ chokladen här >>

Inlägg och smakprov i samarbete med ninasmat.se :-P

Och kom ihåg att ni som kryddburkens läsare har 10% på hela sortimentet vid beställning. Uppge koden : kryddburken.

Kesofylld Paprika till Fläskkarré och Kostrådgivarutbildning i Östersund

Både nyttigt och gott

Det blir nästan aldrig bacon och ägg hemma hos mig nuförtiden.

Baconet är helt enkelt för salt för min smak, efter 3 år på LCHF. Sen att de flesta sorter även innehåller rökarom, gör saken ännu värre.

Men färskt fläsk av bra kvalitet blir väldigt gott att servera till stekt ägg istället.

Karré är den bit jag föredrar, med ordentligt med fett insprängt.

Paprika förekommer ofta i min mat, en mycket bra källa till Vitamin C.

Särskilt om man sällan äter frukt, vilket ju är vanligt på LCHF, så är det en riktigt god vana att äta paprika istället.

För att tillgodogöra sig vitaminerna är det bäst att äta paprikan rå.

Den här veckan är det jag som står bakom recepten till Veckans Meny inne på Kostrådgivarna.

Titta förbi där om Du vill ha hjälp med idéer till middagsmaten.

Vill Du lära Dig mer om vår naturliga kost och sprida den vidare genom egna kurser, läs då lite extra nu.

Till hösten startar Anna Hallén sin Kostrådgivarutbildning här i Östersund.

Lars-Erik Litsfeldt, författare till ett flertal LCHF-böcker, och Dr Tore Persson är med som föreläsare.

En suverän möjlighet att få en Kostrådgivarutbildning som ligger mitt i Sverige.

Då blir det lätt att ta sig hit för både de som bor norrut och de söderöver.

Det är lätt att ta sig med både tåg och flyg till vackra Jämtland. Välkomna hit, hoppas vi ses.

Kesofylld Paprika 1 port

2 msk Keso

1 msk Majonnäs

1 msk finstrimlad Purjolök

1 tsk Fransk Senap

1 tsk finhckad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop ingredienserna väl i en liten bunke. Ställ i kylen en stund, så mognar smakerna fram mer.

Skär en Ekologisk Paprika på längden, plocka ur kärnhuset och fyll med kesoröran.

Stek en skiva Ekologisk Fläskkarré och ett lika Ekologiskt Ägg.

Servera med några Cocktailtomater med hackade Cashewnötter. Jag ringlade lite Avocadoolja över.

Nedan en bild på de nyanlända örterna till balkongodlingen från Klostra.se. Skriver mer om dem i nästa inlägg.


Lövbiff med sting!
Lövbiff med sting!
Källa: LCHFSystrar
Portioner: 4-5

Ingredienser:
ca 1 kg lövbiff
1/2 purjolök
Ca 50 g soltorkade tomater
Curry, cayennepeppar,
En skvätt soja
Paprikakrydda
1 knivsudd sambal oelek
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Gör så här:
Lövbiffen bankas - peppras, saltas och strimlas. Stek den i omgångar och lägg över i en gryta. Krydda köttet med curry, paprika och cayennepeppar.

Stek en blandning av finhackad purjolök tillsammans med soltorkade tomater i kokosfett. Lägg över i grytan med köttet och häll sedan i grädden och creme fraiche. Rör i knivsudden med sambal, eller mer om ni vill ha riktigt mkt sting!
Skvätt i en liten mängd soja, smaka av och krydda efter behag.

Servera med coleslaw och en god sallad med avocado och dylikt!
Parmachips
Parmachips
Källa: Gloria Olsson
Portioner:

Ingredienser:
Parmaskinka (helst en utan tillsatser, endast salt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg tunna skivor av parmaskinka på en plåt med bakplåtspapper.
Torka i 10-15 min.
Låt svalna och bryt i bitar.
Paella
Paella
Källa: Gloria Olsson
Portioner: 1

Ingredienser:
60 g Kyckling (jag tog färdiggrillad)
60 g Korv
70 g Blomkål
30 g Squash
10 g Paprika
1/4 påse Saffran
Salt
Olivolja
Gör så här:
Dela paprikan i stora bitar. Grilla tillsammans med korven i ugnen (225 grader grillfunktion). Skiva sen korven och hacka paprikan.

Dela den färdiggrillade kycklingen i småbitar. (Alt tillaga kyckling på valfritt sätt och dela i bitar.)

Riv blomkål och squash, häll i kokande vatten ca 3 min. Häll av vattnet, tillsätt saffran och blanda ordentligt. Salta lite.

Blanda alla ingredienser och häll över en god olivolja.

Klart!

Variationsmöjligheterna är förstås enorma. Du kan ha skaldjur till, du kan ha stark korv (chorizo tex), paprika i olika färger om du tål, andra grönsaker osv. Gurkmeja är nyttigt så tillsätt gärna även det (eller ta det istället för saffran om du inte gillar saffran i mat).
Kokospannkakor 2.0
Kokospannkakor 2.0
Källa: Gloria Olsson
Portioner: 1

Ingredienser:
3 ägg
1 msk fiberhusk
1½-2 dl kokosgrädde
½ tsk äkta vanilj
1/3-½ tsk salt


Gör så här:
Vispa allt ordentligt och stek i kallpressat kokosfett eller smör. Konsistensen ska vara som vanlig pannkakssmet så beroende på vilken kokosgrädde du använder får du justera mängden.

De får finare färg om de steks i smör, blir brunare. Men smaken är det ingen större skillnad på.
Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème + en tävling!


Alla känner ni nog till Knorr´s färdiga soppor på tetrapack. Knorr utmanar nu till soppduell och här är mitt bidrag till deras pressmaterial i samarbete med tävlingen. Jag sitter dessutom med i juryn för tävlingen, tre finalister skall utses och det är här ni kommer in i bilden. Självklart är ni väl med och tävlar? Tävlingen hittar ni på Knorr´s facebook-sida här >>

För att få lite extra vinstchans lottar jag nu ut en Le Creuset gryta (värde 1800kr) här på Kryddburken i samarbete med Knorr. Själv fick jag också en gryta och nu har ni alltså chansen att få en likadan, färgen kan dock variera.


Stor och liten… Det är alltså den STORA grytan ni kan vinna! :-P
Dom små passar utmärkt att servera soppan i som jag har gjort i detta recept.

FÖR ATT TÄVLA : 
Lämna ditt bästa sopprecept här i kommentarsfältet och tävla om Le Creuset-grytan, samtidigt som du kan delta med ditt recept på Knorr´s egen tävling. Låter väl inte så tokigt va?

  • Skriv ner ditt bästa sopprecept i kommentarsfältet
  • Glöm ej uppge en giltig epostadress
  • Tävling pågår tom.  1:a april

Det här är en rejälare soppa som passar utmärkt en solig vårdag efter en dags arbete i trädgården eller en långpromenad i skogen. Med norrländska influenser av renskav är det en mättande soppa men samtidigt vårlik och fräsch med smak av timjan och citron. Med en extra piff av timjancrèmen passar den även ypperligt i mindre portioner som förrätt till färs och vilträtter.

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème (2 port)

1 förp Knorr skogssvampssoppa
150 gram renskav
Smör till stekning
½ tsk torkad timjan
1 msk pressad citron Salt o peppar

Timjancrème :
3 msk färskost 1 knippe färsk timjan Rivet skal från ½ citron Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till timjancrèmen. Endast bladen av timjan ska användas, inte stjälkarna. Finhacka den och rör ihop med färskost, rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Värm soppa i kastrull, späd eventuellt med lite vatten för tunnare konsistens. Bryn renskaven i het panna med lite smör. Smula ner torkad timjan. Pressa över citronsaften. Salta och peppra.
Lägg upp renskaven i två djupa skålar, häll på svampsoppan och toppa med timjancrèmen. 


En svampsoppa med norrländsk touch!

Inlägg och tävling i samarbete med Knorr

Falukorven den bästa är!


Visste du att falukorven har hela 967 000 träffar på google, och fläskfilé bara 629 000, för att inte tala om köttfärssås på bara 141 000 träffar! Världens, längsta falukorv är 82,6 meter. Originalet, den äkta falukorven framställdes i Falun av Melker & hans far Anders Olsson i slutet på 1800-talet. Företagen finns kvar än idag i fjärde generationen. Falukorven namnskyddades 1973, vilket betyder att falukorv får inte heta falukorv om den inte innehåller specifikt det en äkta falukorv ska göra, bla minst 40% kött. Det finns bara ett original falukorv och det är Melkers! :-P

Ikväll blev det ugnsbakad falukorv här hemma, något som alla gillar och som är extra gott med hemmagjort potatismos till. Ren och skär lyxmiddag en lördagkväll för ”familjen sjukling”. Så nu förgyller jag er med ytterliggare en träff av 967 000 på just falukorv! :-P

Jag gör som jag brukar när de går av bara farten och jag inte orkar experimenterar… Då smörjer jag ett ugnsfast fat med lite smör. Fram med falukorven och skär snitt nästan ända ner med ca 1cm mellanrum, det är inte så noga. Ner med korven i formen. Salta lite ovanpå. Skiva ost och tryck ner mellan korvskivorna lite här och där. Ringla över Johnny´s sötstarka senap och ketchup. Klicka på bostongurka, lite här och där. Skvätt ner nån tesked köttfond i botten på formen och en 3:a grädde. Skjuts in i ugnen i 25-30 min 200 grader. Knaprigt ska de bli!

Servera med hemmagjort potatismos; 
Koka skalad potatis, Asterix eller King Edward
Stöt potatisen med rotfruktsstöt
Ljumma mjölk i micron och slå på
Tillsätt en klick smör – äkta smör!
Salt, vitpeppar och några riv med muskotnöten
Och en gnutta socker för guds skull!
Vispa nu moset slätt med ballongvisp
Späd med mer mjölk för tunnare konsistens.
Så gör jag, å det blir alltid lika gott!

Hur gör du din godaste falukorv i ugn?  


En stor ring falukorv kan man dela på mitten och sedan lägga som två små ringar, då går det lättare att sära på skivorna man skurit.


Vispa potatismoset slätt med ballongvisp, men inte för länge, då gör stärkelsen att det blir ”klistrigt”. Vispa med rejäla ”stampande” tag ner mot grytans botten.


Sådärja!


Falukorv, när den är som godast. :-P