Pressgurka – LCHF

DSC_0313Här kommer ett gott recept på pressgurka, en god inlagd gurka som går supersnabbt att göra och ett gott tillbehör till det mesta…

4 port.

ca 1/2 slanggurka hyvlad i tunna skivor med osthyvel
lagen:
1 dl vatten
1,5 msk ättiksprit
1 tsk Bakery+ sötning
1 msk hackad persilja
3 krm salt
1/2 krm vitpeppar

Blanda alla ingredienser till lagen. Lägg hyvlad gurka i en skål och slå över lagen, lägg en tyngd över ofta fungerar en djup tallrik som press att hålla gurkan ner i lagen. Låt dra en timma.

SERVERA!

 

Leilas LCHF knäckebröd/frökex
Källa: Leila Lindholm
Portioner: 2 plåtar

Ingredienser:
200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
Flingsalt
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 160 varmluft.
2.Blanda allt utom vallmofrön i en bunke och låt den stå framme och svälla i cirka 1 timme.
3.Bred ut smeten tunt på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
4.Strö över vallmofrön och lite flingsalt.
5.Grädda knäckebröden i cirka 70 minuter.
6.Låt dem svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden. Förvaras torrt.

Det är Linfrön och fiberhusk som hjälper brödet att hålla ihop. Om du inte tål eller tycker om några av fröna kan de bara bytas ut mot några som du föredrar.

Brödet är också helt glutenfritt så här har ni en höjdare att tipsa alla glutenintoleranta om!

Tips! Kexen är även supergoda till ostbrickan så fredagskvällen är räddad!!
Pumpkin cinnamon rolls

Finns massor recept ute på nätet men detta är min version.
Grunddeg från Sju sorters kakor.
 
150 g smör 
2,5 dl mjölk
2,5 dl pumpapuré
13 dl vetemjöl special
1 pkt jäst
 1,5 tsk salt
 
Fyllning:
50 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2 tsk kanel
resterande pumpapuré ca 2 dl
Blandas ihop.
 
Cream cheese glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g Cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
Rör ihop.
Ugn:225°c
Tillagning
1. Smält smöret, tillsätt mjölk och pumpapure, låt bli 37°c
2. Smula ner jästen i degbunken, tillsätt vätskan och låt jästen lösas upp.
3. Tillsätt, socker, salt och mjöl lite i taget.
4. Arbeta degen så den blir blank och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.
5. Kavla ut degen i en rektangel.
6. Stryk ut fyllningen på degen och rulla ihop degen och skär upp bullar i önskad storlek.
7. Sätt i bullformar och låt jäsa på plåt under handduk i 40 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.
9. Spritsa eller bre på glasyren och strö evt på lite pumpafrön :)

 
Pumpapuré hittar du här : http://www.englishshop.se/sv/articles/2.39.227/libbys-100-pure-pumpkin-425g
eller här: http://www.usagodis.se/libbys-pumpkin
Möraste söndagssteken genom tiderna!

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Det var igår till söndagsmiddag som tanken slog mig. En fin stek är ju så vansinnigt gott till just söndagsmiddag med kokt potatis, skysås och diverse tillbehör. Vare sig det är tjälknöl, en rådjursstek, lammfiol eller en skinkstek, så är det inte mycket som slår en middag med kött och potatis. Ha, ni känner mig! ;-)

Att mina små hjärnceller inte har tänkt denna tanke tidigare är skam på torra land rent ut sagt. Det är nu slut med stektermometrar och exakta innertemperaturer, nu kör jag på känsla och långlagat ALL IN! Ja, tamejtusan, de ska jag göra med julskinkan i år också!

Det blir liksom inte ens en millimeter bättre än såhär så varför göra sig onödigt besvär.

Jag tycker ju jag brukar få till saftiga stekar men detta är höjdarnas höjdare. Det är liksom ett mellanting mellan saftig stek och pulled pork. Det vet väl alla vad det är vid det här laget fast den här jag har inte ”gafflat” isär köttet utan skurit det i skivor så gott de gick, den blev nämligen lite väääääl mör efter 4 timmar! ;-)

Allt är tillagat på spisen i en stor gryta. Buljong som täcker halva köttet och lite goda smaksättningar runtom såsom lök, morot och kryddor.

Skyn som blir kvar när köttet är färdigt kokar jag ner lite och reder av till en skysås med en skvätt grädde. Det är NU ni ska börja dregla när ni läser! :-P

Den saftigaste och möraste söndagssteken är alltså här för att stanna.

Ingen termometer eller stektid att rätta sig efter bara vända steken i grytan nån gång då och då. Sen känner man på köttet när det är tillräckligt mört. För en köttbit som jag använt här, en karréstek på 1,5 kg tog det 4 timmar i grytan, men nästa gång ska jag dra ner tiden en liiiiiten aning för att lättare få finare skivor för det blev så mört nu så dom föll sönder lite för lätt. Så 3 timmar och sen kolla köttet noga sista stunden.

Man känner på stekens yta att köttet mjuknat avsevärt. När det först är brynt och fått ligga i grytan kanske 1 timme så är det hårt och stumt men efter 2-3 timmar så märker man att det blir mjukt och ”sönderfallande”. Ta upp det när du tycker konsistens är lagom. Man kan ju såklart sätta en gaffel i steken och ”rucka” lite så känner man hur mört det är också. :-P

TIPS :
När du har skurit upp köttet o ska lägga det på fat eller i form, varva skivorna med lite smulad flingsalt. Det som blir över blir ett salt pålägg till smörgås, knäckebröd baguette etc.

4-6 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg karréstek
Salt & peppar
3 morötter
1 purjolök
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en het stekpanna runtom. Lägg över i en större gryta med lock. Skär morötter och purjolök grovt och låt svettas runt i stekpannan du brynte steken i, i ca 3-4 min. Häll över i grytan. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före servering, eller om du vill servera köttet kallskuret, ställt in det i kylen så länge.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

fläsksstek_stek_mör_saftig
Karrésteken är brynt och ligger nu i en större gryta med purjolök och morötter.

karréstek_stek_skysås_sky_stek_söndagsmiddag
Buljongen slås på tills halva steken är täckt. Hur mycket buljong som krävs beror helt och hållet på storlek på grytan och stekens form och vikt. På den här bilden har steken kokat ca 2 timmar.

karré_karréstek_stek_saftig_fläsksstek_sknikstek
Efter fyra timmar tog jag upp den… Sönderfallande mör så räkna 3 timmar plus lite känsla. ;-)

skysås_steksky_sås_gräddsås_stek
Sila skyn som steken kokat i. Koka upp den i kastrull och reducera till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

mör_saftig_söndagsstek_stek_fläskstek
Skär upp steken efter att den fått vila. Lägg i en form.

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Slå över lite av skysåsen.

söndagsstek_tillbehör_skysås_mör_saftig
Lägg kokt potatis, ärtor och morötter vid sidan om. Servera med tillbehör som saltgurka och svartvinbärsgelé.

Kyckling nuggets

En enkel och god rätt som alla gillar – stora som små. I receptet hittar du också tips på en jättegod currydressing att dippa dina nuggets i!

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Vispa sedan upp ägget. Blanda mjöl, frön och kryddorna i en annan skål. Doppa dina kycklingbitar/nuggets i ägget och sen i din mjölblandning.

Lägg kycklingbitarna sedan på bakplåtspapper och häll över olja. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter. Servera med dippvänliga grönsaker och t ex en currydressing.

Currydressingen till dina chicken nuggets
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
ca 1 msk curry
Salt/vitpeppar

Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt och vitpeppar.

Makaroner med bacon och champinjonsås

makaroner_pastasås_bacon_champinjoner
Visst är det skillnad på pasta och pasta! Form och konsistens smakar så otroligt olika beroende vilken sort man väljer.

Till köttfärssås ska de va tunna spagetti, till carbonara ska de va breda tagliatelle, till falukorv ska det vara gammaldags makaroner och och till allt med större bitar i pastasåsen får det gärna vara fjärilspasta, skruvar eller rigatoni.

All pasta smakar så otroligt olika beroende form och HÄR har vi en sån typisk pastasås som vill ha stora, böjda makaroner… Semper har dom i sitt glutenfria sortiment och dom är såååå goda, sen har jag hittat dom i billigare varianter i storpack på Citygross och dom måste just vara långa o böjda så blir det som bäst! Och ja… Det är fortfarande pasta vi pratar om nu! ;-)

Såsen till denna är busenkel. Bryn lök och bacon i mindre bitar. Tillsätt lite smaker av tomatpuré, soya, chilisås, grädde, svartpeppar och en skvätt vatten och buljong… Blanda ihop med MAKARONER och kokt broccoli. Färdigt!! :-P

Ett middagstips som INTE behöver måttade ingredienser, gör det på en höft, ta så mycket av allt som du tycker och tror blir bra och smaka av, det är det bästa receptet för att få eget tycke och smak på sin middag! :-P

bacon_pastasås_sås_pasta_makaroner
Bacon och lök får bryna ihop ett par minuter….

pastasås_bacon_makaroner_sås
Sen har jag tillsatt tomatpuré, chilisås, grädde, vatten, buljong, salt och peppar… En burk champinjoner…. Koka ihop. Smaka av!

pastasås_bacon_svamp_champinjonerBlanda med kokta makaroner och broccoli… KLART! ;-)

Älgskavsgryta gratinerad med duchessepotatis

älgskavsgryta
Får jag fresta med en riktig, rejäl skavgryta? Tycker ni om skav??
Jag tillhör dom som ofta köper hem det, mest renskav men även älg när det finns. Jag skulle nog inte kunna vara utan just renskav då jag är uppväxt på det, Nicke däremot är av en annan åsikt och tror visst att man kan överleva utan men han är så illa tvungen att äta det ibland ändå! :-P

Köttet är tunna, tunna skavbitar som går snabbt att tillaga, det är norrlands kebab och dessutom ett mycket magert kött.

Oftast brukar jag göra en ljus gryta med renskav i en sås med messmör, det är den absolut godaste jag vet. Recept HÄR >>
Eller som när jag var liten då stektes renskav med bara salt och peppar till snabbmakaroner när vi var i stugan, det var istället för falukorv de! ;-)

Den här varianten med älgskav har fått rejält med smak av både rosmarin och timjan och en mörk, mustig viltsås. Gratinera gärna grytor i ugnen med duchessemos runtom, det blir snyggt att ställa fram och bjuda på, dessutom allt-i-ett och sånt gillar vi ju! ;-)

Det här behöver du : 
ca 300 gram älgskav
1 gul lök
1 morot
½ zucchini
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
1 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 msk viltfond
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
1 msk soya
1 msk svartvinbärsgelé
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka lök. Skala och skär moroten i tunna slantar, skär zucchini i lite grövre bitar. Hetta upp en panna med smör. Bryn älgskaven tillsammans med morötter och lök. Smula över de torkade kryddorna så dom får fräsa med. Tillsätt sen zucchini och pudra över vetemjöl och vänd runt.

Slå på vatten, fond och creme fraiche och resten av ingredienserna. Låt gryta koka upp, sänk sedan värmen och låt den småputtra ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Häll grytan i en stor, ugnsfast form. Spritsa duchessemoset runtom. Gratinera på 225 grader ca 15 min eller tills moset fått fin färg.

Duchesspotatis :
ca 800 gram potatis (Gärna King E)
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med ett potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset.

älgskavsgryta_recept_älgskav
En rejält mustig och smakrik älgskavsgryta som passar höstens blås och ruskväder.

älgskavsgryta_älgskavsgratäng_duchessepotatis
En läcker bjudrätt och vansinnigt gott alternativ att hitta på med just skav. Här kan du variera med renskav eller annan viltskav. Grytan går snabbt att koka ihop eftersom köttet är så tunt.

älgskav_viltskv_älgskavsgryta

Avocado med tonfiskröra
Källa:
Portioner: 2

Ingredienser:
1 Avokado
2 msk fet majonäs
1 liten burk tonfisk i olja
Salt & peppar
ev kryddor om så önskas

Till servering
Grönsaker t.ex sallad eller
bara några körsbärstomater.

Gör så här:
Blanda tonfisk och majonäs, använd de kryddor som ni vill ha. Jag använde salt och peppar.

Dela därefter avokadon på mitten och plocka bort kärnan.
Fyll avokadon med tonfiskröran och kompletera med t.ex tomat, gurka eller varför inte en smarrig sallad? Ät och njut!
Dags för beställning av opastöriserat gräsbetes smör igen!

ovikenVem vill hänga på min beställning av opastöriserat gräsbetes smör från Ovikens ost – Jämtland?

Detta är nu tredje gången jag besäller några kilo smör både osaltat och saltat smör till Borås.

Här av dig om du vill hänga på man kan köpa så lite som runt 0,5 kilo.
Skicka ett mail via kontakt-formuläret så hamnar du i min inbox!
Namn, faktura adress och hur mycket smör vill du ha och också av vilken sort, osaltat eller saltat eller båda.

Jag tror vi kan få fram smör till nästa helg (5-6/10), det beror lite på hur snabbt vi kan få in beställningen.

Tänker mig att den lämnas in på torsdag från mig, hela listan.

Frakten på ca 200 kr delas upp alla som beställer och var och en får sin faktura via mail.

Smöret hämtas sedan hos mig (Borås) och jag kommer förvara det i kylskåp om det tar någon dag innan du kan hämta det.
Förvaras i frys upp till 4 månader och i kyl är hållbarheten 4 veckor.

Födelsedagsmiddag – Joline 11år!

honungsglaserade_kycklingklubbor
I vår familj får man varje gång nån fyller år bestämma middag själv på sin födelsedag. Det är en tradition som etsat sig fast hos oss i många år och lika roligt att laga önskemiddag varje gång! :-P

Joline älskar ju kyckling och hade förra året en kyckling och pastasallad på menyn. I år blev det också kyckling fast honungsglaserade klubbor med klyftpotatis, sallad och USA-sås!

Tårtan, minns ni den?, var ju en hamburgare :-P och årets tårta ska hon göra själv till kalaset idag efter ett mycket omtyckt tema när man är 11år… ;-) Ni ska få se sen…

8 port
Det här behöver du : 
8 kycklingklubbor, ca 2 kg
½ dl kallpressad rapsolja
1 dl flytande honung
3-4 msk grillkrydda
2 msk tomatpuré
4 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Lägg upp kycklingklubbor på en stor ugnsplåt. Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla på bägge sidor på klubborna. Stek i ugn 200 grader knappt 1 timme. Börja stek med ”undersidan” överst och vänd dom med skinnsidan överst efter halva tiden. Pensla med skyn från plåten.

Ta ut klubborna och lägg över på ett fat. Pensla ytterligare några gånger med skyn från plåten och låt dom svalna något före servering.

American grillsås (Joline kallar den USA.-sås) :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

glaze_marinad_till_kyckling
G
lazen till kycklingklubborna är så grymt god, se till o pensla ofta och även efter att du tagit ut dom ur ugnen.

kycklingklubbor_i_ugn_tid
Klucklingklubborna på plåt!

glaze_kyckling_kycklingklubbor
Glazen på…

klyftpotatis
Klyftpotatisen kryddad och nu åker allt in i ugnen.

joline_födelsedag
Duka bordet…

kycklingklubbor_steka_grilla_glaserade
Efter ca 1 timme är allt klart!

kycklingklubbor_i_ugn_glaserade_honung
Servera med den goda USA-såsen och en fräsch sallad.