Svalkande iste i sommarvärmen

Fräsch sommardryck

Vilken värme vi fått igen, idag har vi haft 28 grader här i Stockholm.

Har ändå min vana trogen gått en långpromenad på några timmar.

Först från Kungsholmen via Riddarholmen och till Ivar Los Park för att äta en god kycklingsalladslunch från Paradiset tillsammans med Lennart.

Sen blev det en tur längs Söders höjder via Slussen till Gamla Stan, där det var rätt lugnt idag.

Där gick jag in på trevliga Sara’s Art & Coffee, när jag såg att de hade favoriten Gute Glass.

Gute Glass Saffran och Vanilj

Nu på sommaren njuter jag av en glass av bästa kvalitet då och då, trots att de innehåller en del socker.

Jag äter inte godis alls, har aldrig tyckt om det, men en fin glass är en njutning jag inte vill avstå.

Sockrade drycker går däremot helt bort, så idag får du tips på mitt sockerfria iste.

Bilden här ovan är tagen av Mikael Eriksson och receptet är med i min grillbok som snart kommer i ny utgåva.

Jag använder Earl Grey till mitt iste, men välj din favoritblandning.

Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Utsikt mot Stadshuset på min söndagspromenad

Vit chokladbräck med saffran och mandel

Julgodis är bland de roligaste jag vet att göra! Stämningen dagarna innan jul, alla tända ljus, julmusiken i bakgrunden och huset städat, bara att njuta och koppla av och göra det man tycker om. Jag rullade köttbullar igår och Joline gjorde sin favorit, chokladbräck. Riktig goda med smak av saffran och mandel. Idag pysslas det också i köket. Janssons frestelse och brysselkål är förberedd, jag har bara förkokat dom små brysselkålarna och ska steka dom imorgon tillsammans med rimmat sidfläsk och valnötter, kan bli riktigt gott tror jag. Nu ska ni få receptet på dessa bräck iallafall för snart ska vi fortsätta stöka i köket och koka fudge och knäck. Uppesittarkväll och Bingolotto väntar sedan till kvällen. God jul på er allihop och var rädda om varann!

 

Ca 30 bitar

Det här behöver du :

200 gram vit choklad

1 dl mandelspån

2 tsk saffransarom

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron. Blanda hälften med saffransarom och bred ut ett lager på bakplåtspapper. Strö över hälften av mandelspånet. Bred på resten av den vita chokladen och toppa med mandelspån överst. Låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt i mindre bitar. Förvara torrt.

Fisksoppa med saffran på Luciadagen

Istället för lussekatt

Det är så många som delar bakrecept idag så jag tänkte bjuda på en mustig fisksoppa med saffran istället.

Det här är en av mina favoritsoppor, den passar ju väldigt bra nu i den mörkaste och bistraste tiden.

Men snart vänder det och vi går mot ljusare tider.

Jag önskar alla mina läsare en lugn och fin Lucia.

Saffransdoftande fisksoppa för 2

ca 250 g fisk, jag hade öring

1 tsk citronsaft

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl fiskfond

2 stora champinjoner

5 cm skivad purjolök

1 liten morot i stavar

1/4 röd paprika i strimlor

3 msk smör

0,5 g saffran

½ tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar.

Pressa citron över och salta lätt, låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.

Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.

Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.

Tomten med Lussekatt


Saffransgifflar fyllda med mandelmassa och russin

Har ni bakat några lussebullar ännu? Jag brukar hålla mig till den 13:e december närmar sig och idag är det en dag kvar så då passade jag på. Gjorde en liten sats på 0,5 liter men det räcker gott. Det går inte åt så mycket fikabröd här hemma och frysen är full så det blev alldeles lagom det här.

Något av det mysigaste som finns är ändå tidig luciamorgon framför TV:n med tända ljus och nybakade lussebullar. I år gjorde jag gifflar av degen och fyllde med mandelmassa och russin. När det gräddats klart och fått svalna något penslar jag dom med smält smör och doppar i strösocker. Barnsligt goda och jättesaftiga.

32 st

Det här behöver du :

50 gram jäst för söta degar

0,5 l mjölk

2 pkt saffran + 2 msk strösocker

1,5 dl vit honung

1 ägg

1 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

200 gram smör

1 ägg till pensling

Smält smör + strösocker

Fyllning :

150 gram mandelmassa

2 dl russin

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en stor bunke eller maskin. Slå sedan på resten av mjölken och saffran som du stött i mortel tillsammans med lite strösocker. Tillsätt ägg, honung, salt, och mjölet lite i sänder tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Skiva över det rumsvarma smöret ovanpå degen. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och knåda in smöret. Tillsätt lite mer av mjölet. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel. Skär ut 8 trianglar på varje.

Lägg ca 1 tsk mandelmassa blandat med några russin på varje och rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt och låt jäsa ca 15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 1 – 15 minuter i 200 grader.

Ha en fin luciadag imorgon allihopa!

Ostkaka till jul

Ostkaka på LCHF-vis

Idag får du ett väldigt lättlagat tips på en god julostkaka.

Den passar fint både som efterrätt eller som frukost/kvällsmål.

Vill du variera smaksättningen så kan du ta rivet citronskal och vaniljpulver istället för saffran.

Eller smaksätta på traditionellt ostkakevis med lite riven bittermandel.

Ostkaka med keso och saffran 2 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen.

Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

 

Saffranspannkaka LCHF


Mjuk saffranskaka

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Den här kakan gjorde jag till Ecocaféet i Östersund, där jag jobbar som receptkonsult sen starten för 2 år sedan.

Vill du ha fler tips på goda, glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson


Mjuk saffranskaka

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Den här kakan gjorde jag till Ecocaféet i Östersund, där jag jobbar som receptkonsult sen starten för 2 år sedan.

Vill du ha fler tips på goda, glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson


Lär dig laga VM-pastan!
Artikeln är ett annonssamarbete med Barilla

En fräsch pastarätt med smak av havets frukter, tillagad av svensk-italienska kocken Massimiliano Salzano. Det blev Sveriges bidrag i pasta-VM, arrangerad av Barilla. Här är receptet:

Pasta med räkor och annat gott. En smakrik blandning av skaldjur trängs i de hoprullade lasagneplattorna. Testa att laga själv!
INGREDIENSER (6 personer)

9 st – Barilla lasagneplattor
25 g – sötmandel, skalad
1 – rapsolja
6 + 6 – gröna sparrisar
1 dl – mellangrädde
1/2 + 1/2 + 3/4 tsk – svartpeppar, nymald
100 g – färsk laxfilé utan skinn och ben
100 g – olivolja
100 g – saffran
6 –  

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Grovhacka mandeln och lägg den på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 8 min tills den fått fin färg. Rör om några gånger under tiden. Låt kallna.

2. Skrubba sötpotatisen i ljummet vatten. Hyvla den i tunna skivor på mandolin. Hetta upp rapsoljan till 160°. Fritera sötpotatisen i omgångar tills den fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Krydda med 1/2 tsk salt.

3. Koka upp lättsaltat vatten i en gryta. Lägg i 6 sparrisar och låt dem koka ca 2 min. Häll av vattnet och tillsätt vin och grädde. Låt koka ca 2 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

4. Ansa och skär 6 sparrisar i små bitar. Finhacka lax och pilgrims-musslor. Kärna ur och finhacka chilin. Stek lax och sparris i olivolja ca 1 min. Tillsätt pilgrims-musslor och chili, stek ytterligare ca 1 min. Blanda i räkorna. Krydda med saffran, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.

5. Koka upp lättsaltat vatten i en gryta. Koka lasagneplattorna, en i taget ca 5 min. Ta upp med hålslev och spola hastigt av med kallt vatten. Låt rinna av.

6. Sänk ugnsvärmen till 100°. Fördela fisk- och skaldjursfyllningen på lasagneplattorna och rulla ihop dem. Skär dem mitt i tu på diagonalen och ställ dem på ett ugnssäkert fat. Värm mitt i ugnen ca 5 min.

7. Skär körsbärstomaterna i klyftor. Fördela såsen på tallrikarna och lägg tomaterna vid sidan om. Ställ pastarullarna på tallrikarna. Garnera med sötpotatischips, mandel och dill.

Massimiliano hade aldrig tidigare tävlat i matlagning när han blev tillfrågad om att representera Sverige i Barilla och hölls i Milano och Parma. Nitton kockar under 35 år deltog. Uppgiften var att laga två pastarätter – en Spaghetti al Pomodoro (spagetti med tomatsås) och en egen, kreativ rätt som ska representera pastans framtid: Pastarullarna, gjorda av

Massimilino Salzano är född och uppvuxen i Italien, men bor sedan tio år i Göteborg. Där jobbar han på Trattoria at Hotel, Onyxen.

– Nu vet jag hur det går till, säger han. Nästa år ska jag göra en lite mer komplicerad rätt, säger han.

Kryddig laxgryta med nya smaker!

Inlägget presenteras i samarbete med Santa Maria

Mustiga kryddor, värmande grytor och färgsprakande mat hör hösten till tycker jag. Jag använder väldigt mycket olika kryddor i min matlagning och gärna kryddor med lite hetta som jag kommer att bjuda på i detta recept. Jag har antagit Santa Marias utmaning #älskakryddor och trollat fram ett supergott recept på laxgryta med bland annat deras nyhet Seafood & fish en ypperlig krydda med rejäla smaker som passar bra till grytor.

Var med du också och tävla med Santa Maria på min instagram där du kan vinna fina priser,  du hittar mig på @kryddburken

Kryddor är nånting man måste lära sig experimentera med, gå på känsla, smaka av och aldrig stirra sig blind på exakta kryddmått utan våga ta ut svängarna. Man kommer väldigt långt med salt och peppar men kryddornas värld är så mycket större och det är riktigt roligt att laborera fram nya smaker i köket.

Santa Maria kommer ofta med nyheter i sitt sortiment och jag är barnsligt förtjust just i deras kryddkvarnar. Nymalen krydda känns mer fräsch och smakar så mycket mer. Seafood & fish som jag använt i detta recept innehåller bland annat tomat, paprika, lök, vitlök, chili, gurkmeja, saffran, morot, fänkål och dillfrön. En riktig smakbomb till fisk. Hettan i receptet kommer från chiliflakes ut Santa Marias ekologiska sortiment och gurkmeja använde jag som smaksättning till riset. En riktigt härlig höstgryta jag varmt kan rekommendera er att prova.

För mer inspiration och recept från Santa Maria KLICKA HÄR.

 

4-6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram lax

3 msk seafood & fish (Santa Maria kvarn)

2 msk chiliflakes (Santa Maria eko)

6 minimorötter

1/2 fänkål

1/2 purjolök

1/2 zucchini

1 röd paprika

1 burk körsbärstomater

4 dl vatten

2 msk fiskfond

1 pressad citron

100 gram sugar snaps

100 gram körsbärstomater

1/2 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :

Skär laxen i kuber. Krydda med seafood & fish och chiliflakes och låt stå under tiden du förbereder grytan.

Skala morötterna och skär i slantar, strimla fänkål och purjolök. Skär zucchini i mindre bitar. Fräs på detta i en rymlig stekpanna med smör.

Tillsätt en burk körsbärstomater och slå på vatten och fiskfond. Pressa över en citron. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och sjud ca 15-20 minuter. Lägg i laxen samt sugar snaps och färska tomater precis på slutet och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av. Toppa med lite persilja. Servera med ris, smaksatt med gurkmeja.

Grytbasen till denna goda laxgryta. Använd de grönsaker du gillar bäst!

Kryddkvarnarna från Santa Maria, otroligt användbara med smarta lock utan spill.

Här har jag kryddat laxbitarna med Seafood & fish och chiliflakes.

Grytan är på gång och puttrar på spisen.

Efter 15-20 minuter tillsätt laxen med tomater och sugarsnaps och låt sjuda med ca 5 minuter.

Laxgrytan är färdig!

Servera med ris, smaksatt med gurkmeja. Smaklig måltid!

Utöver Santa Marias fantastiska Seafood & fish och chiliflakes har de även en grym Tellicherry/five pepper som du kan läsa mer om HÄR eller spana in filmen nedan för spännande information:


Birgitta Höglunds bästa buffétips – 130 recept att njuta av till påsk
Laxbakelse från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

130 påsktips

Då var det bara några dagar kvar till en av årets största mathögtider, påsken.

Idag får du därför en favorit i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Ät, njut och må gott i Påsk!