Den som har vunnit min brödbok via recensioner är…

Kaija Marklund och ett stort GRATTIS och Tusen tack för din recension på Bokus, Bokia och AdLibris. Kaija du har också ett mail.
Jag vill också ge alla övriga recensenter en stor varm kram och ett stort varmt tack från mitt hjärta, jag är jätteglad och tacksam för dessa era fina recensioner av brödboken, TACK!
Här ser ni lite bilder på lottdragningen.
IMAG1122IMAG1123IMAG1125

 

Smörrebröd med rostbiff, remouladsås och vaktelägg

rostbiff_smörgås_smörebröd
Efter helgens melodifestivalhelg måste jag ju visa vad vi gjorde för gott på lördagskvällen. Min tanke var en blandning av smörrebröd och landgång fast i mindre format så man kan väl snarare säga smörrebröd.

En härlig blandning av rostbiff, remouladsås, kokta vaktelägg, inlagd gurka, ost och rostad lök blev goda vinnarsmörgåsar! Melodifestivalens vinnare var såklart värdig sitt pris fastän vi hejade på Ralph här hemma i TV-soffan! :-P

4 lite större smörrebröd : 
4 skivor valfritt bröd, helst danskt rågbröd
Sallad
Rostbiff
Remouladsås
Vaktelägg
Inlagd gurka el. bestongurka
Ostskivor
Rosdtad lök

Ta fram pålägg och låt var och en få göra sig egen vinnarsmörgås! ;-)

Vakteläggen har nu också fått en hemsida (Klicka HÄR)

rostbiff_smörgås_smörrebröd_remouladsås_vaktelägg

smörrebröd_rostbiff_vaktelägg_remouladsås

Aman Pranas kokosnötsmjöl har numera 8,9 i kolhydratshalt

amanprana-kokosnotsmjol-eko-1-kgAman Pranas kokosnötsmjöl har numera 8,9 i kolhydratshalt enligt nya påsar, inte för att det gör så värst mycket då man oftast använder några msk till 1 dl eller lite mer i somligt.
Vill minnas jag vägde upp 1 dl till 60 gram.

Det finns ju dock några kokosnötsmjöler till med 4 gram kolhydrater per 100 g:
SkipperSmart.shop
och
BODYSTORE.COM

Sedan fungerar ju också Risentas kokosnötsmjöl (ca 17 g) som man finner i den välsorterad mataffären bland Risentas övriga produkter.

LCHF butiken har kvar av Aman Pranas mjöl med endast 4 gram kolhydrater. Se kommentar nedan.

 

Bloggar etiketter: ,

Påskens färger i köket!

påsk_tillbehör_pyssla
Vad säger ni, är det inte dags för lite färgprakt som kickar igång humöret nu när våren vände och gick igen? Här på Öland har vi i skrivande stund mer eller mindre snöstorm och det blåser iskalla nordanvindar… Brrrr!! Men inomhus är det desto mysigare. Har piffat till i köket med lite glada vårfärger, krispiga tulpaner och mysiga lyktor.

Det började med att jag letade efter ballonger och virkgarn jag ska ha till ett påskpyssel, dom ni ser på översta bilden. Gick först in på Syskrinet i Borgholm, där fanns det inget garn men däremot hittade jag en sååå otroligt söt, färgglad trasmatte-duk. Garnen hittade jag senare i garnaffär förstås! ;-) Letar man på fel ställe från börjar så kan de bli såhär men jag är så glad för duken!!

För att inte duken skulle känna sig sååå himla ensam där på köksbordet så fick den sällskap av lite nyinköpa lyktor, blockljus och tulpaner så nu bjuder jag på några köksbilder och hoppas ni får en skön söndag! Ballong & garn-pysslet ska ni se mer av lite senare… :-P

trasmatta_duk_påsk
Den vackra vävda duken, som numera är min bakgrundsbild på iPhonen! :-P

tulpaner
Och tulpaner som jag aldrig kommer tröttna på!!

påskpyssel_pynt_påsk_dekoration_inredning_trasmatta_duk

påskbukett_påskblommor_påsk_tulpaner
Gjorde en liten påskbukett med lite ”gräs” och blompinnar med tupp & höna!

ljuslyktor_påsk_ica

köksbord_dukning_påsk_påskpynt
Ja, inte är jag då nån vit, klassisk inredare. Tvärtom, jag älskar det murriga, mysiga och färgglada, allt i en salig blandning! :-P

blockljus_påsk

tulpanbukett_påsk_dekoration_blompinnar

tupp_glas_dekoration_påsk
Den plommonlila tuppen i genomskinkligt glas hittade jag på ÖoB och kunde inte motstå!

solnedgång_öland
Om nu inte snöstormen kan inspirera till vårkänslor så kan i alla fall dessa solnedgångar över Öjkroken göra det. Det är verkligen påskens färger målade på himlen så det gäller att fånga den i kameran så man kan plocka fram när snöstormen viner! ;-)

Flat iron steak, luffarbiffen som fått nytt liv!

luffarbiff_luffarstek_recept
Ja jäsikens vilket kött! Kan fortfarande känna smaken sen middagen igårkväll… Första tuggan som bara smälte i munnen, ren eufori, himmelriket!! Mört, saftigt men framförallt så smakade det kött. Riktigt kött!

Är näst intill mållös men de vore synd om jag nu inte berättade hur vansinnigt galet gott det var! ;-)

Köttet är alltså en köttdetalj från bogbladet på nöt. En välkänd produkt i USA där den som rubriken lyder heter ”flat iron steak”. Det är den möraste köttdetaljen näst efter oxfilén, men tack vare det marmorerade köttet smakar det så mycket mer faktiskt!

Med dagens nytänkade kring att ta vara på allt kött från djuret och inte bara oxfilé så kommer också fler spännande nyheter på marknaden och det är en fröjd att hitta sånt här i köttdisken i affären. Hoppas nu att de håller fast vid sortimentet och att fler hakar på nyheter som dyker upp.

Tillagning luffarbiff, medium rare; 
Ta fram köttet i god tid, 1½-2 h i rumstemperatur före det ska tillagas. Gnid in köttet med olivolja, salt och grovmalen svartpeppar. Stek i het panna 2 minuter på varje sida för medium rare, då blir köttet riktigt samtidigt och rosa men inte blodigt. Slå in köttet i folié och låt ”vila” ca 10-15 min före det serveras.

Tips; 
Köttskivor som inte är så tjocka utan som dessa ca 1,5 – 2 cm serveras med fördel hela. Ett större styckte som helsteks blir snyggt om man efter tillagning skär upp i ca 1 cm tjocka skivor.

Stora, krispiga kyftpotatis; 
0,5 – 1 st bakpotatis per person räcker gott
Olivolja
Trocomare örtkrydda
Torkade örter
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj bakpotatisarna och skär varje i 6 stora klyftor. Koka klyftorna ca 10 min. Häll av vattnet och låt dom ånga av ordentligt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och kryddorna och massera runt potatisen. Stek i ugn 175 grader ca 1 timme. Vänd runt lite då och då.

luffarbiff_luffarstek
Drömköttet! :-P 159 kr/kg Läs mer här >>

klyftpotatis_i_ugn_stora
Stooora klyftpotatis är ett måste till en fin köttbit. Här har jag använt bakpotatis som jag delat i 6 klyftor vardera.

stora_klyftpotatis
Olja, örtsalt, torkade örter och flingsalt!

luffarbiff_luffarstek_top_blade
Köttet masserar jag in med olja före stekning. Saltar och pepprar.

stora_klyftpotatis_krispiga_bakpotatis
Efter ca 1 timme i ugnen, härligt krispiga klyftpotatisar!

flat_iron_steak
Köttet som fått ”vila” efter tillagning. Insåg precis att jag borde fotat en bild på hur den såg ut inuti när man skar i den, så härligt perfekt rosa och man riktigt såg hur mört det var, men när köttet väl låg på tallriken va de bråttom att äta! ;-)

Färskostfyllda biffar

fyllda_biffar_lchf
Då kör vi mannens favorit idag – färs och biffar förstås! I ett par veckor har jag nu lagat lite nyttigare matlådor varje söndag som han äter till lunch på jobbet. Han väljer själv vad han vill ha, typ färs, kyckling, ägg och bacon mm…

Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springades i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill.

Här har jag lagat till nötfärsbiffar fyllda med färskost och fördelat i alla hans matlådor. Nöjd gubbe, glads gubbe! :-P

ca 12 biffar
Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 dl vatten
½ dl grädde
2 ägg
Tony´s krydda
Vitpeppar
1 förp Cantadou fyra peppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Forma 12 biffar, lägg ca 1 tsk färskost på varje och nyp ihop. Stek i het panna så de får fin färg. Lägg i en ugnsfast form, täck med bakplåtspapper och efterstek i ugnen 175 grader ca 15 min.

biffar_fyllda_köttfärsbiffar_färskost
Biffar på G!

lchf_biffar_fyllda_ostfyllda_färskost
Tillsammans med fullkornsris/broccoli/gröna ärtor och stekt lök.

matlådor_biffar_lchf
Matlådor på rad och en nöjd älskling! :-P Första veckan åt han ”Truckers meal”. Andra veckan kycklingsallad med rotfrukter/grönt & vitlöksdressing och denna veckan biffar alltså. Återstår att se vad han vill ha till nästa vecka så mer om det senare!

Sista dagen – Paketpris på båda böckerna

Sista dagen för möjligheten att köpa Baka med LCHF och Baka matbröd med LCHF
för endast 289 kr (ord pris 324 kr).
Nu finns det också lite recensioner att läsa om bakböckerna på de olika internetbokhandlarna för de som är intresserade av att läsa vad andra tycker.

bokus_paketpris_baka_med_lchf_314x230

Dagens frukost hos fam. Andersson

IMAG1102IMAG1103Dagens frukost blev ett av mina (många) favoritbröd ur Baka matbröd med LCHF dvs Kransbrödet, men här gjorde jag helt sonika bara bullar av det, ibland är jag ju lite lat… och tyckte inte formen var det viktigaste på brödet…

Givetvis går ju alla bröd att baka ut till vilken form man önskar, det enda kan vara att man behöver öka ex kokosmjölet lite för att kunna hantera det bättre.
Att sedan lägga på den hemlagade leverpastejen med lite gott krispigt på, gör inte brödet sämre ;)

Har ni hunnit att prova lite bröd och funnit några favoriter?

 

Bloggar etiketter: , , ,

Utlottning av brödboken – påminnelse

Baka matbröd med LCHFNu kommer det en liten påminnelse för de som vill och önskar vara med i denna lilla utlottning.
Denna utlottning är för alla de som göre sig besvär att skriva en kort recension av Baka matbröd med LCHF,
Bokus, Bokia och/eller Adlibris och mailar in den till mig och berättar vart de lagt den. Ju fler ställen ju fler lotter får man.

Detta är för att jag så gärna önskar mig recensioner av boken och alla de som nu gör sig omaket att göra detta ska ha denna chans till en ytterligare brödbok eller om man så hellre vill bakboken Baka med LCHF, man får välja själv vilken bok man önskar sig.

Jag drar lott bland lotterna onsdagen den 13/3.

Lycka till och ett varmt tack till er alla som vill delta!

 

Godaste morotssoppan med halloumi

halloumi_soppa_ost_morotssoppa
Gomorron! å var det äntligen fredag, tjoohoo! :-P Tror minsann vi ska slå till på lite tacos ikväll. Vad har ni för planer?

Igår gjorde jag en soppa till lunch som bara blev sååå in i bombens god så den får ni nu recept på. Inga krusiduller, enkla ingredienser och tar inte mer än 10 min! Perfekt att fylla termosen med till helgen och vara ute i solen och njuta men också en färgglad liten förrättssoppa till påskbordet kanske. Helt vegetarisk och här serverad med ett litet spett med grillad halloumi, salt och knaprigt som gör sig riktigt bra till soppan.

2 port alt. 4 förrätter
Det här behöver du :

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3-4 morötter
1 tsk tomatpure
6 dl grönsaksbuljong
2 msk philadelhiaost
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken grovt. Skala och skölj morötterna och skär i tunna skivor. Smält smör i en kastrull och fräs på löken tillsammans med morötter och tomatpure till löken mjuknat något. Låt vitlöken få fräsa med hel, fast skalad. Slå på buljongen och låt koka på medelvärme ca 5 min tills morötterna är mjuka. Mixa soppan med stavmixer. Rör i philadelphiaost och smaka av med salt och peppar.
Servera stekt halloumi till på ett spett med små plommontomater.

* Tips!
Variera soppan med andra smaker som en skvätt vitt vin, lite citron, riven ingefära, en gnutta chili etc etc.

morotssoppa_godaste_soppan
En riktigt god färgklick är denna soppa med knaprig salt halloumiost!

världens_godaste_soppa_morotssoppa_halloumi
Kanske en av påskens små rätter på bordet! :-P

The post Godaste morotssoppan med halloumi appeared first on Kryddburken.se.