Nutella Rice Krispies Treats
 
Nutella Rice Krispies Treats

Ingredienser
14 dl Rice Krispies
280 gr mini marshmallows
60 gr smör
2,5 dl Nutella
 
- TOPPING -
 1,4 dl mjölk choklad
2,5 dl Nutella
 1 msk. matfett

Instruktioner
1.Mät upp Rice Krispies i en stor skål och ställ åt sidan.

2.In en medelstor kastrull på medelvärme, smält smör och marshmallows tillsammans tills slätt.

3.När marshmallows och smör har smält samman tillsätt Nutella och rör tills väl kombineras.

4.Häll marshmallow blandningen över Rice krispies. Rör om för att täck jämnt. Tryck i en smord form.

5.Gör toppning, värm Nutella, choklad och matfett i ett medium kastrull på medelhög värme tills den är slät. Sprid över toppen av Rice Krispy Treats.

6.Ställ i kylen och låt den stelna. Skär sen i rutor och ät upp!
Bakkurs i Eskilstuna!

IMAG0871-225x300I helgen har jag blivit inbjuden av Celiakiförbundet i Eskilstuna att berätta om och visa hur man bakar naturligt glutenfritt!
Så under söndagen kommer det bakas friskt i Eskilstuna!

Vi kommer baka Zucchinibaguetterna och Lussekatter!

Denna kurs är inte en öppen kurs utan har endast annonserats ut inom den lokala Celiakiföreningen i Eskilstuna.

Jag åker ju runt lite då och då och bakar och berättar om naturligt glutenfri bakning och hur man kan baka med lite kolhydrater.
Detta passar ju både glutenintoleranta och diabetiker och inte bara alla de som valt att äta LCHF.

Bilden visar när jag var inbjuden till Uppsala och restaurang Primaten och höll bakkurs!
Det blir alltid väldigt trevligt och också många skratt och en otrolig aktivitet och kreativitet på mina bakkurser!

 

 

Baka utan socker, sötning eller sötningsmedel

IMG_8294Det verkar finns en del som tror att sötningen i lågkolhydratsbakning fyller en väldigt viktig funktion och att det absolut inte går att baka utan.
Nu ska ni få veta hur det förhåller sig på riktigt med socker och sötning.

Socker fyller den funktionen i traditionell bakning att förutom sötma och ibland konsistens (knäck o krisp) ge fyllnad, dvs 2-3 dl socker ger ju en mängd, utesluter du socker så blir kakan alltså mindre.

I den mesta lågkolhydratsbakningen (i alla fall  i min) så är det ägg som ger fyllnaden  = storleken på kakan.
Säger ju lite sig självt att ca 2 msk sötning inte ger någon större mängd/fyllnad.

Sötningen ger sötma och det är den enda funktionen den har och därmed kan man mycket väl baka helt utan.

Sötningen ger ingen större påverkan på varken på konsistens eller utseende.

Sötningen påverkar endast smaken och gillar du osöta kakor och bakverk finns det INGET som hindrar att du bakar mina recept (och troligtvis alla andras) helt utan socker eller sötning.

Ni får gärna sprida denna informationen till de som tror att man inte kan baka utan socker eller sötning…

 

Tankeväckande…

foeLäsning härom dagen på Emils facebook:

Vegetarisk och religiös kost ser skolorna som en självklarhet. Ett av argumenten är att dom som äter denna kost mår psykiskt bättre av det. Däremot säger dom nej till dom som verkligen behöver specialkost. 

För 10 månader sedan vägde jag 105,5kg, hade ont i huvudet varje dag i perioder, fick migrän ofta och hade ingen ork och var mycket allergisk mot pollen. Jag bestämde mej därför för att testa LCHF (Low Carb High Fat). Jag visste inte alls så mycket om denna kost men lärde mej med tiden. Nu 10 månader senare har jag tappat ca 27 kg har aldrig huvudvärk och har hur mycket energi som helst. Dessutom har jag blivit av med min pollenallergi helt och hållet vilket i sig är fantastiskt.

Min kosthållning har dock gjort att jag inte kan äta maten som serveras i skolan. Därför gick jag till Doktor Annika Dahlqvist för att få ett läkarintyg på att LCHF är den rätta kosten för mej. Detta intyg använde jag då jag ansökte om specialkost på skolan ( Skvaderns gymnasieskola).

Jag blev kallad till ett möte med skolläkaren som påstod att det inte fanns något medicinskt som pekar på att LCHF kan hjälpa mot t.ex. migrän (vilket det finns). Efter att ha insett att hennes syn på denna fråga inte kommer att ändras så testade jag med ett nytt argument ”Varför får vegetarianer vegetarisk kost?” På frågan svarade hon att dom mår bättre psykiskt av att äta vegetariskt. Dock höll hon med mej att det var märkligt.

Frågan om LCHF togs tillslut upp i skolans ledningsgrupp och dom sa nej. En vegetarian kanske mår bättre psykiskt av att äta vegetariskt. Jag som mår mycket bättre både fysiskt och psykiskt ska däremot inte få någon specialkost trotts att jag visat upp läkarintyg, studier m.m som inte krävs för att få den vegetariska kosten.

 // Emil Elmqvist 

Detta är ju helt sanslöst!? Finnes inte ord faktiskt hur galet det kan vara, men blir både ledsen och upprörd :(

 

 

 

Mörk choklad innehåller socker

Det hoppas jag du visste.Chokladtårta med myntaganache
Men det verkar som om många tror att:
om jag inte tillsätter något socker så är vad man än bakar och tillverkar med choklad ”osötat” och kan kallas ”utan socker” och därmed sätter man LCHF stämpeln på.

Det är ju inte så att man inte får äta mörk choklad, man får faktiskt äta vad man vill. Problemet blir ju när man vill kalla något för LCHF.
Detta har ju många av de första LCHF-skribenterna- och författarna försökt göra oss uppmärksamma på. Det är också därför debatten gått varm ibland om ”Vad är LCHF?”  och ” Vilken definition har LCHF”.

Om vi ska hårdra det så säger inte definitionen något om varifrån kolhydraterna ska komma, det finns däremot rekommendationer.
Detta gör att tom 1 dl solrosolja med en tsk socker i kan rymmas inom definitionen.

Lyckligtvis har de som myntat begreppet LCHF gått ut med vad som bör ätas och dit hör ju då inte vegetabilisk olja (solrosolja) och socker, och också stärkelse från bröd, pasta, ris och potatis.

Så visst kan du mumsa mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad och också tillverka recept med dessa ingredienser men få recept kan kallas LCHF och det är det man behöver förstå.

70% mörk choklad innehåller runt 35 gram kolhydrater per 100 gram
85% mörk choklad innehåller runt 19 gram kolhydrater per 100 gram
90% mörk choklad innehåller ca 14 gram kolhydrater per 100 gram
Råchoklad innehåller ca 10 gram kolhydrater per 100 gram

Detta borde säga många hur mycket socker som befinner sig i de olika chokladerna beroende på kakaohalt.
Mörk choklad är inte automatiskt ”utan socker”.

Baka gärna på choklad MEN var medveten om att det innehåller socker och ju lägre kakaohalt ju högre sockermängd och har ett bakverk 200 gram choklad eller mer i sig, var då gärna medveten om att detta kanske inte ens är LCHF, inom den ram som nu ändå är satt.
Det är ju ändå viktigt att vi kan lita på att står det LCHF/LC på en produkt eller ett recept så är det LCHF/LC, eller hur?

 

 

Att vara nominerad…

standard_matbloggspriset
Det har kommit till min kännedom att jag inte bara är nominerad till ”Folkets val” av matbloggar utan det står även en hedersutmärkelse till förfogande och där står det mellan mig och matbloggen Söta saker. Hela listan för samtliga nomineringar hittar ni HÄR >>

————————————————————–
uppdaterat 17.30

Det blev ingen vinst för Kryddburkens del, istället säger jag grattis till Made by Mary som tog hem Folkets val och Söta saker som knep Hedersutmärkelsen. GRATTIS! ♥

Och framförallt ett jättegrattis till Helena Ljunggren som kammade hem bästa matblogg i kategorin FOTO! Det är du sååå värd! ♥
————————————————————–

Det är en ära att finnas med bland nomineringarna i Matbloggspriset, man känner sig på nåt vis lite högre utstuderad och bekräftad och det är alltid trevligt. Jag är dock inte så mycket för större uppståndelse, media och upptåg kring mig själv. Jag har tackat nej till TV-erbjudanden och vill inte synas/höras för mycket utåt, utan vara den jag är och tänkt från början, det vill säga att bara vara här och nu med det jag gör. I det långa loppet så är det de lilla i vardagen som ger mig guldkant och motivation till det jag håller på med. Det skulle naturligtvis vara fantastisk roligt att vinna något men jag är lika glad om jag inte gör det.

Alla era kommentarer, mail och respons och på lagade recept och egna tips det är ännu roligare, ännu mer uppskattat och mer bekräftande tycker jag. Återigen drar mig till minnes varför jag började matblogga?!

Det var inte för att tjäna storkovan, inte för att bli rikskändis, inte för att få en massa gratis-prylar och inte för att synas i media överallt… Jag tror ni som känner mig vet detta redan men det kan vara svårt ibland att kunna referera bakåt i tiden med vad som egentligen är meningen med det man gör här och nu idag och en gång påbörjat.

Ibland får jag frågan varför jag bloggar?? Varför håller jag på med maten, recepten och kameran och låter det få ta sån tid? Jag är besvärlig och omständig, jag är petig och vill vara ifred när jag fotar och jag jag har svårt att bolla idéer om middagsmat med övriga familjen då jag hellre lagar något som INTE finns på kryddburken sedan tidigare… Ja, det är inte lätt att leva med mig vissa stunder. Men jag hoppas och tror att min familj vet och förstår att jag har en tanke med allt…

Det är MIN avkoppling, min stund i köket, min stund med kameran, min stund med bilder och text och att få skriva av mig lite… Det är mitt lilla smultronställe på jorden där jag trivs. Jag har drivit kryddburken nu sedan 2007, dag efter dag, år ut och år in… Nä! – Jag tröttnar faktiskt inte… Även om vissa dagar inte har nån bloggpost så ägnar jag tid bakom kulisserna med mail och kommentarer och frågor, facebook och instagram och försöker upprätthålla en god kontakt med alla inblandade.

Jag började matbloga för att få en balans i mina intressen. Jag fotograferade en hel del förr i tiden, bröllop, porträtt och levererade bilder till reklamabyråer. Samtidigt som barn, husbygge, giftemål och nytt liv stod för dörren så kom mitt frilansande i kläm. Jag hade inte längre så mycket tid om helger att åka runt på bröllop och fota, jag hade inte tiden till fotografering som jag brukade. Och jag hade heller inte lusten som först fanns där.

Men äta bör man ju så DÄR nånstans kom matfotograferingen och dokumentationen av recept in i bilden. Jag lagrade foton på hög i datorn och hårddiskar och recepten blev fler och fler och ännu mer ville jag laga för att kunna fota mer. Lite fotonörd är man allt. Ja, på den vägen är det! :-P

Så en dag i mars året var 2007 fyllde jag i namnet på en domänportal till vad min blogg skulle heta.

Namnet fick jag klura på några minuter… Jag tänkte på när jag var liten och nån symbol eller sak som jag mindes i matväg. Då kom Lawry´s kryddburk upp! Kryddan som pappa använde på nästan allt… Haha! Lawry´s till varma mackor var en klassiker. Därav namnet ”Kryddburken”

Så svaret på frågan VARFÖR jag bloggar är enkelt – JAG ÄLSKAR DET JAG GÖR!! Precis som jag älskar foto och mat!
Kryddburken kommer i framtiden stå kvar på samma plattform som alltid och fungera på exakt samma sätt som tidigare där jag delar med mig av enkla recept till vardag och fest utan att krångla till det allt för mycket. Jag vill dela med mig av upplevelser, bilder, tankar och känslor kring mat och göra er delaktiga i i både stort som smått. Så kommer framtiden att se ut.

Åter till matbloggspriset.
Jag kommer tyvärr inte att finnas på plats i år av olika skäl, trots nomineringarna så kan jag ej närvara men jag hoppas ni som besöker mässan och alla ni matbloggar som ses får en härlig dag, kväll, bloggträff tillika. Det är en stor tillställning som går av stapeln idag på Matmässan i Stockholm. Ni som ska dit – ät, drick, njut och ha det bäst.
Jag följer allt online, det brukar finnas många rapporterande bloggare därute! ;-)

Och sist men inte minst LYCKA TILL alla som är nominerade och STORT TACK till hela arrangemanget. Det är ett väldigt tjusigt upplägg i år, tummen upp från Kryddburken! ♥

Skräckexempel på dåliga LCHF-recept

Mörk-chokladNu tänker jag vara rak och ärlig igen, den som inte uppskattar det kan sluta läsa nu.

Nu ska jag visa er några recept som ”säljs” med LCHF stämpel och där också falsk marknadsföring sker ;)
Eftersom de finns i Expressen så förstår nog många av oss att här gäller inte ”äkta vara” och rubriker sätts  som de vill och informationen är inte alltid genomtänkt… men vi förväntar väl oss inget annat av Expressen heller väl…

Så nu ska vi gå igenom denna artikel omLäckert julgodis utan socker – på LCHF-vis
man börjar artikeln med:

”Alla som någon gång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.

Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning, ännu mer om man inte är så himla förtjust i ”låtsassocker” som stevia och sukrin.

Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis – helt utan socker! Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv väljer jag helst honung eftersom jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma.”

Redan här i ingressen både insinuerar man och ljuger friskt!?
Dels vill man få läsaren att tro att stevia och erytritol (sukrin) är ”låtsassocker” dvs artificiella och hittepåsocker, vilket är helt osant. De båda är naturliga och lika naturlig som vanligt socker som också måste processas fram ur sockerbetan. Skillnaden mellan dem är att sockerbetans socker påverkar blodsockret negativt och det gör INTE stevia och erytritol.

Sedan hävdar man att recepten inehåller INGET socker, FRUKTANSVÄRT ILLA om man inte vet och förstår att ”god mörk choklad” ofta innehåller massa socker (från sockerbetan). Recepten innehåller ofta 200 gram och tom upp till 300 gram ”god mörk choklad”, ett recept förordar 200 gram mörk och 200 gram vit choklad , vit choklad som innehåller 54 gram kolhydrater per 100 gram!!

Vi ska kika lite på ”god mörk choklad”. Mörk choklad är oftast allt från 70%-90% dvs ända upp till ca 36 gram kolhydrater i 100 gram. De allra flesta väljer sällan eller aldrig 90% utan 70% eller 85% är det man läser på recept .

Jag skulle vilja säga att använder man ”god mörk choklad” behövs inget extra sötning alls. Så inte nog med att julgodiset innehåller massor av socker man rekommenderar tom att man sötar mer med honung!? Sedan när är honung LCHF?

Sedan hävdar man att det är en utmaning om man vill göra godis utan socker och utan  låtsassocker, jag vill påstå tvärtom att göra godis med naturliga sötningar som stevia och erytritol är en utmaning, då all choklad som säljs är så sockerstinn. Man har ju faktiskt inte ens lyckats i dessa recept ;) man antog inte utmaningen att gör ÄKTA  LCHF godis utan tog genvägen och blundade för den stora sockerhalten i all mörk choklad.

Jag hade däremot använt mig av Lindt 90% choklad (eller råchoklad) och om man sedan ska bjuda sötnosar (eller diabetiker) som inte är rejält avsötade på julgodiset så bör man nog söta lite extra med ex Bakery+. För recepten kan vara användbara OM man gör på rätt sätt ;)

sedan är ju de sista raderna lite fåniga i sammanhanget…
jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma
och då betyder det att man lätt som en plätt häver ner 200 gram mörk choklad och 200 gram vit choklad  = massa socker, ca 200 gram kolhydrater i ett enda recept och får det till ”naturlig mat med naturlig sötma” och framförallt också till ett LCHF recept.

och så är folk rädda för lite ketchup!? ;)

 

Matcha och vit chokladmousse tårta
Hittade en så snygg tårta på pinterest som jag gärna velat testa. Orginalreceptet är från en japansk blogg men jag har översatt med hjälp av Google och mina kunskaper inom bakning (Google som vi vet översätter ibland lite tokigt)
 
 
Finns steg-för-steg bilder på japanska sidan som kanske kan vara till lite nytta.
 


Matcha och vit chokladmousse tårta.
Botten
 
Mjöl 50g
Bakpulver 1/2 tsk
Matchapulver 6g
Ägg 2 st
Socker 40g
Mjölk 30g
Smör 20g
Vit chokladmousse
Grädde 150ml
Vit choklad 90g
Äggvita 2 st
Mjölk 0,5 dl
Gelatin 2 blad
Matcha mousse
Grädde 100ml
Matchapulver 8g
Äggula 2 st
Socker 20g
Mjölk 0,8 dl
Gelatin 1 blad
(För upplösning av det pulveriserade gröna teet)
Varmvatten 2 msk
Botten
Fodra en form 20 cm med bakplåtspapper
Sikta ihop mjöl och pulveriserat grönt te 2-3 gånger.
Vispa socker och ägg över vattenbad, det är färdigvispat när smeten är 37 °c det går snabbt.
Vispa kallt tills du kan göra synliga ränder i smeten.
Vänd försiktigt ner siktat mjöl och te, och blanda med gummi spatel
Värm mjölk och smör i en värmebeständig behållare, värm i 30 sekunder intervall, tills smöret är smält
Vänd ner i mjölblandningen
Häll ner smeten försiktigt i den förberedda formen.
Grädda 17-20 minuter i ugnen på 170 grader. Den är klar när provsticka kommer ut torr.
För att förhindra krympning  av botten tappa en gång formen från en höjd på 20cm. Ta bort bakplåtspappret.
Låt svalna helt.
När den svalnat helt skär bort kanten så att den passar en något mindre form med avtagbar kant (eller skippa detta och använda botten som den är i samma form du bakade den i)
Lägg i en passande tårtform försedd med plastremsor.
Vit chokladmousse
Blötlägg gelatin i vatten.
Vispa äggvitorna till skum
Vispa 250 ml grädde
Ta undan 100 gr (till Matchamoussen) i en skål, låt stå i kylen
Värm mjölken i en kastrull, ta bort från värmen tillsätt vit choklad och låt smälta.
Blanda ner gelatinet.
Blanda ned 150 gr vispad grädde.
Vänd ner de vispade äggvitorna.
Häll över matcha botten och ställ i kylskåp.
Matcha mousse
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Vispa äggulor och socker i en bunke.
Häll 2 msk vatten i en skål över vattenbad, tillsätt mjölk och matchapulver och rör runt tills det har lösts upp.
Tillsätt gelatin och låt smälta.
Blanda ner i äggula och sockersmeten
Vänd ner de 100 gr vispade grädden från kylen.
Häll över den vita chokladmoussen och jämna till. Låt stå minst 2 timmar.
När moussen stelnat sikta över matchapulver med en tesil.
Då tårtan skall tas ur formen går det lättare om man använder en varm trasa eller handduk runt kanten
Dekorera efter behag, jag gjord vit/gröna små solfjädrar i modelleringschoklad och en spritsad gräddklick.
 
Det blev delade meningar om smaken, den smakar grönt te helt klart så gillar man inte te och lite bitter smak så är detta inte tårtan man ger sig på. Jag gillade den då jag inte gillar översöta bakverk och så ser den ju så snygg ut :)
 
Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil.

Hos gräsätarna var kvoten mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 idealisk: nära 1 till 1. Men med inslag av spannmålsbaserat kraftfoder försämrades balansen snabbt. Hos djur som enbart fick kraftfoder var kvoten över 1 till 10.

Orsaken är enkel: växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.

- Ger man proteinrikt majs- foder hela vägen för att få snabb tillväxt på djuret så kan man få hur höga kvoter som helst. Jag såg nyligen en biff med kvoten 1 till 29, säger Jana Pickova på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ansvarat för försöken.

Lägsta kvoten, 1 till 1,2, hittade hon hos en ko som helt fötts upp på gräs och grovfoder.

Kunskapen om olika fettsyrors roll i människokroppen har ökat snabbt de senaste tio åren. Men först nu har forskarna börjat förstå vad de nya rönen får för konsekvenser för livsmedelsproduk-tionen.

Omega-6-fettsyran linolsyra har viktiga funktioner i kroppen, men flera studier har visat att omega-6 behöver balanseras av omega-3-fettsyror som människan bara kan få i sig via kosten. Särskilt omega-3-fettsyrorna EPA/ DHA anses bidra till minskad risk för hjärtsjukdomar.

- EPA/DHA, som förknippats med fisk, visade sig även finnas i betesdjuren. Men om man tar in djuren för slutgödning före slakt så förstörs väldigt mycket av effekten från betet, säger Jana Pickova.

Dessvärre sker sådan slutgödning med spannmålsbaserat kraftfoder regelmässigt för att få upp slaktvikten, även hos de flesta djur som fått beta ute.

– Vi har sett att man mycket snabbt kan förändra fettbalansen i både kött och mjölk, och det gäller även ägg och fisk, varnar Jana Pickova.

Hos vilda djur ligger kvoten mellan omega-3 och omega-6 nära 1 till 1, och samma jämna fördelning återfinns i urmänniskans kost och i våra hjärnor.”

Vill du främja din hälsa ät GRÄSBETES BIFF! ex Gröna Gårdars
Lista på andra uppfödare av gräsbetes djur.

 

 

Kalops och kalops, vad är skillnaden?

kalops_rödbetor_recept_husmanskost_söndagsmiddag_långkokJo, det ÄR skillnad på kalops och kalops. Lika många varianter som det finns landskap i Sverige så finns det olika recept och tillagningsmetoder för den svenska husmansklassikern.

Det som utmärker och kännetecknar en kalops är ju i första hand att det är ett långkok. En köttgryta av nötkött (oftast högrev, men fransyska, bog etc funkar också bra) med de speciella kryddorna lagerblad, kryddpeppar och lök som fått puttra flera timmar på spisen för att bli ordentligt mör och köttet ska nästan falla sönder och tråda sig i den härliga skysåsen.

Men vad är en svensk kalops? Norrländsk kalops? En skånsk kalops? Och hur får man till den karaktäristiska smaken och den goda skysåsen?

Såsom jag fått lära mig är en klassisk svensk kalops helt utan morötter, en norrländsk kalops sparsammare med nötkött men med mer lök och morötter och mer sås. Allt för att fylla ut och vara mer sparsam med köttet.

Lagerblad och kryddpeppar kännetecknar smaken för en kalops och de ingår i samtliga  varianter. Dock kan den skånska kalopsen ha lite mer av kryddning i, framförallt kryddpeppar. Den skånska varianter ska också vara lite mörkare  och mustigare och inte sällan brukar den vara aningens sötad antingen av karamelliserat socker eller honung som tillsätts i grytan. Den skånska kalopsen är rik och fyllig och mer ”påkostad” är andra.

Morötter finns i bägge varianter men i den skånska kan man ibland utesluta löken och istället ta lite mer av morötter, dels direkt när grytan börjar koka för att få sötman och konsistensen av de mosade morötterna men så tillsätter man dom även på slutet i lite större bitar för att få lite mer att tugga på.

Att en kalops smakar som bäst dagen efter råder inget tvivel om och det är en köttgryta som vi nog alla är uppväxta med på något sätt.

Ibland används grädde i såsen, ibland inte.

Jag använder endast kött, buljong, kryddor, lök och morötter, sen reder jag av grytan med maizenamjöl för att binda ihop smakerna och få en mer ”len” sås.

Så, kalops här eller där, hos mig eller dig – alla ser dom olika ut men jäsikens så gott! :-P

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök (här hade jag bara röd hemma, det går lika bra!)
5-6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3-4 timmar. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga.

Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

kalops_högrev_nötkött_recept
Allt klart för kalopsen att börja koka.

kalops_skånsk_norrländsk
Efter 4 timmar…

kalops_högrev_skillnad
Smaklig husman! :-P