Vår LCHF-mat på julbordet

julkulaHur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten Lussekatt eller Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite Glögg och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk nitritfri julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till mor och far och sönerna…

Ris á la Maltan som här hos oss (och säkert andra) heter Keso á la Malta, denna är nog den godaste i hela LCHF-sfären då keson marineras. Lägg därför lite tid på maltan genom apelsin- och kanelmarianden och Maltan lyfts till helt andra höjder. Men Maltan den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket jul-gottor som äts hela Julafton…

Kaffe med tårta brukar vi duka fram efter ett par timmar och i år blir det med jordgubbar, då svärmor inte kommer. Svärmor tål inte jordgubbar och därför passar vi nu då på att köra en jordgubbstårta.

Detta var lite tips och recept från mig till denna julen!

Ät och njut med LCHF!

 

Årets julgran och lite bilder

julgranen_2013
Nu äntligen är granen på plats här hemma. Nu får den stå tills den ”slokar”. Kungsgranar tappar ju liksom aldrig barren dom blir bara hängiga och ser lite trötta ut! :-P Och det är nog bara första veckan som man egentligen kommer ihåg att vattna den, sen glöms det bort och granen ser mer och mer hängig ut, men än så länge är det långt kvar dit. ;-)

Vi tog in våran i söndags och den är sååå fin tycker jag men maken till stingsligare gran har jag aldrig brottats med. Jag hade varit duktig förra året och lagt varje slinga och nät i separata påsar, pumlorna för sig och glittret för sig. Så duktig så… Men det ska ju ändå alltid krångla så man är helt genomsvett när granen väl är klar.

Jag höll på få ett smärre sammanbrott och hjärnblödning på samma gång när julgransfoten, en bastant grej i smide gick sönder och granen svajade fram och tillbaka och välte omkull både sig själv och mig och det rann vatten från foten över hela golvet och Kean tyckte jag hade en riktigt trevlig uppvisning där ett tag. Sen trasslade näten ihop sig iallafall trots mitt förutseende förra året… Efter mycket om och men och kilometerlånga svordomsramsor så blev den till slut klar… :-P

julgranskulor_glitter
De långa glittertrådarna är jag extra nöjd med, jag brukar hålla utkik efter det men har inte hittat det innan men i år så fanns de på ICA! ;-)

julpynt_granris
Även verandan blev lite julpiffat med granris och juläpplen till fåglarna.

pepparkakshus
Det här med pepparkakshus fick jag lägga ner i år då jag brutit vänsterhanden igen och det är totalt omöjligt att spritsa med höger som ni ser… Ett litet hemmabygge till köksfönstret men inte mer avancerat än så. Har ni fortfarande inte limmat ihop något hus hittar ni allt ni behöver och lite till under kategorin ”Pepparkakshus” HÄR >>.

pepparkakshus_annorlunda_knäckebröd_godis
Barnens godishus är även det ett hemmabygge, fast med vanligt, hederligt wasa-knäcke! De går de också.. ;-)

Ris a la malta med hallonsås

ris_a_la_malta_hallonsås
10 dagar kvar till julafton. Det är verkligen en härlig tid vi har nu. Igår firades lucia på skolan där Joline var årets lucia. Hon var så stolt och hade övat så mycket och en smula nervös på morgonen men allt gick så bra så. ♥

Det var så vackert och duktiga var dom med både sånger och dikter. Dom lussade även på mitt gamla jobb på Soldalen och för flyktningbarnen så hela tre tåg igår och ett nästa vecka väntar.

Kvällen gick i lugnets tecken, vi gjorde lite fler julklappar (julgodis) och lagade till hasselbackspotatis med fläskfilé och bearnaisesås. Det blev filmkväll i soffan med julklassikern ”Ensam hemma” och ris a la malta. En alldeles överträffligt bra fredag och avslut på veckan.

Idag pysslar vi på här inne för att senare ikväll gå på vårt årliga julbord, denna gång på Halltorps gästgiveri, men innan dess vill jag förstås dela med mig av den godaste efterrätten i jultid; Ris a la maltan! :-P

Hallonsåsen gjorde av gelén jag fick från ”Butik Solrosen”, spädde ut den med en gnutta vatten, värmde på och slog sen över maltan… Vansinnigt gott blev det!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram risgrynsgröt
2½ dl lättvispad grädde
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop risgrynsgröten med den lättvispade grädden och vaniljsockret. Servera med hallonsylt eller gelé lätt uppvärmd med lite vatten för mer ”såsig” konsistens.

Risgrynsgröt 6 port :
2½ dl grötris
5 dl vatten
½ tsk salt
ca 1 liter mjölk
En klick smör
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Mät upp riset och vattnet i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 10 min. Slå på mjölken och fortsätta småkoka på låg värme ca 45 min – 1 timme. Rör om väl med träslev då & då. När gröten tjocknat dra av från spisen. Rör ner en klick smör och vaniljsocker. Slå ev. på lite mer mjölk om du inte vill ha den så tjock.

Kycklinggryta med ingefära och julmust

julmustkyckling_julmustsås_kycklinggryta
En ingrediens för mig totalt okänd i köttgrytor är julmust. Jag gillar att prova udda smakkombinationer men detta var nytt. Jag har kokat julskinka i coca cola, gjort chili och köttgrytor med porter och mörkt öl. Bakat vört har jag gjort på julmust och kokat såser med glögg men inte en enda köttgryta med julmust. Förrän idag! :-P

Resultatet eller smaken var väl inte så imponerade som glöggsåsen jag gjorde men dock så pass välartat god att jag väljer att delge er receptet.

Julmustkyckling har ni säker läst nånstans, kanske till och med provat men jag måste erkänna att här var det ingefäran i receptet som gjorde susen! En kycklinggryta med pepparkakssmak? – Ja, de säger sig självt att det måste till nåt hett o kryddigt för att möta upp det söta så jag lovar, ingefäran här sviker inte. Överdosera gärna! :-P

Det här behöver du : 
4 kycklingfiléer
smör
Salt & peppar
2 msk kycklingfond
2 msk färsk riven ingefära (ta 4 msk)
3 dl julmust
2 dl grädde
1 msk soya
1 burk wokgrönsaker

GÖR SÅHÄR : 
Bryn kycklingfiléerna i het panna med smör. Salta och peppra. När de fått fin färg, tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka på medelvärme ca 10-15 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt o peppar.

kycklingfile_gryta_kycklinggryta
Kycklingfiléerna bryns. Saltat och peppras.

kyckling_ingefära_julmustkyckling
Övriga ingredienser jag valde till grytan var grädde, julmust, soya, ingefära och wokgrönsaker.

kycklingfile_recept_kycklinggryta_julmustkyckling
Här får allt nu puttra ihop för att sedan smakas av med salt och peppar. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Servera med ris eller potatis, smaklig spis!

Bananer är ju inte LCHF men…

1484729461det finns säkert familjemedlemmar som äter en luftigare/liberalare LCHF och inkluderar frukt och därmed bananer.
Därför vill jag nämna detta  att om du bryr dig om din och anhörigas hälsa välj ekologiska bananer! Varför kanske du undrar?
Därför:
I augusti publicerade Testfakta en analys av bananer, som visade på en lång rad bekämpningsmedel i frukterna. De ekologiska bananerna som analyserades var dock helt fria från bekämpningsmedel – en nyhet som märktes direkt i fruktdisken.

I Coops butiker blev det brist på ekobananer innan leveranserna kunde ökas på. Även i Axfoods butiker märktes en tydlig förändring.

– Det blev en rejäl försäljningsökning direkt. Under september låg sedan försäljningen på 50 till 60 procent mer än samma tid förra året, och där verkar det ligga kvar, säger Ingmar Kroon på Axfood.

En sådan markant och ihållande förändring efter en nyhet om livsmedel har han inte sett tidigare. Samtidigt är han inte förvånad.

– När det handlar om hälsa och när det handlar om något som barn äter, då tar människor till sig sådana här rapporter på ett speciellt sätt.

 

Tjocka revben i gräddsås

tjocka_revben_tillaga_recept_sås
Brukar ni köpa tjocka revben och tillaga? Det är ofta en prisvärd köttdetalj som blir vansinnigt god i en gryta som de får puttra i länge med ben och alla goda smaker.

Jag köper ofta ett par kilo och bryner på i stekpanna, lyfter sen i en större gryta och låter sen allt få koka flera timmar tills köttet är riktigt mört och benen trillar loss. Sen plockar jag bort ben och reder av såsen med grädde och lite kryddor och sen tillbaka med köttet…

Ni anar inte hur gott detta är. Det är en riktigt favoritgryta här hemma och slukas av alla i familjen. ;-) Prisvärd också. Godare köttgryta med fläskkött finns bara inte.

8 port
Det här behöver du : 
3 kg tjocka revben
Smör
Salt & peppar
3 morötter i slantar
2 gula lök i grovskurna
3 lagerblad
3 köttbuljongtärningar
Vatten så det precis täcker köttet i grytan

Såsen :
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
Salt & perppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg över allt i en större grytan allt efterhand det är brynta. Tillsätt resten av ingredienserna och vatten så det precis täcker köttet. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.

Ta upp revbenen och plocka bort benen som nu lossnar lätt. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt grädde, soya och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. En nypa socker. Låt såsen koka upp, smaka av.med salt & peppar. Goda tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.

revben_tillaga_sås_recept_tjocka
Allt på plats i stora grytan efter att revbenens brynt i panna. Låt nu grytan småkoka med lock ca 3 timmar.

revben_möra_gryta_tjocka_tillaga_recept
Ta upp revbenen och plocka bort benen. Lägg ner i grytan igen.

tjocka_revben_recept_sås
Tillsätt ingredienserna till såsen och låt koka upp några minuter. Klart! Smaklig måltid.

Pepparkakshus 2013





Årets pepparkakshus blev inte alls som jag tänkt mig. Minimalt med plats pga renovering, har inte ens en plats att sätta det på när det är klart. Värdelös kristyr (brukar använda ett annat recept men saknade ingredienser till mitt vanliga) Lite snett och vint men nu är det gjort. Jag hårdtränar inför nästa års hus istället :)
Red Velvet White Chocolate Chip Cookies
Red Velvet White Chocolate Chip Cookies
Ingredienser
7 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk majsstärkelse
1,5 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
225 gr smör, mjukt
4,8 dl strösocker
2 tsk vit vinäger (eller äpple cidervinäger)
2 stora ägg
3 tsk vaniljextrakt
3 tsk röd karamellfärg (jag tog mindre än så vilket resulterade inte fullt så röda kakor)
3,6 kopp vit choklad chips , uppdelade

Värm ugnen till 190°c .
I en skål blanda ihop mjöl , kakaopulver, majsstärkelse , bakpulver och salt , ställ åt sidan.
I en elektrisk köksmaskinen försedd med paddlar , vispa ihop smör , socker och vinäger tills ljust och fluffigt , ca 3-4 minuter . Blanda i ägg .
Lägg i vanilj och röd karamellfärg och blanda tills väl blandat . 
På låg hastighet , tillsätt de torra ingredienserna och blanda bara tills kombinerat .
Blanda i vit choklad chips ( notera :  blanda i hälften av de vita choklad chips och avsätt den andra halvan för att trycka in i toppen på de rullade bollar så att fler av dem lyser igenom när man bakar)
Ta 1 rågad msk smet och forma till bollar.
 Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i förvärmd ugn 9-11 minuter .
Låt svalna på plåten.
Förvara kakorna i en lufttät behållare .
 
Plockmat och delikatesser från julmarknaden

plockmat_ostbricka_krustader_chark
Igår åkte till julmarknaden på Ekerum som vi besöker varje år. Förra året hade vi finsällskap dit av fina Pernilla med familj som också firade sin födelsedag här den helgen. Och vad är det då för dag idag – jo det är Pernillas födelsedag!
♥ GRATTIS till dig fina systra mi! ♥ Ni vet hon som kan scrappa som en gudinna! :-P

Det är så mysigt med julmarknad, marschaller och hela stämningen inne i ladorna. Julmarknaden är dock inte lika stor i omfattning som när det är skördefest men även det lilla är mysigt.

På Ekerum träffade vi Mats o Gabriella från butik Solrosen som föder upp vaktlar. Av dom har jag fått många vaktelägg från tidigare, alltid lika trevligt att ses. Minns ni mina recept? Smörrebröd, minihamburgare, och minipavlova!

Jag fick med mig en fin påse med en tidig julklapp av deras hemkokta geléer, handplockat, torkat örtte och såklart vaktelägg. Tusen tack, det ska bli sååå gott! Ska tänka ut något riktigt lyxigt med vakteläggen framåt nyår.

Vi pratade lite om just vaktelägg och folk är kanske lite fega där?!

  • Har du som läser här ätit vaktelägg?

I så fall hur och med vilka tillbehör?
Det är ju en sån underbar delikatess och absolut inte svårare att hantera eller tillaga än vanliga hönsägg. De kostar inte skjortan heller utan håller riktigt bra priser; 12st för 70kr.

Jag gillar skarpt att kunna använda våra egna lokala öländska produkter. Butik Solrosen säljer sina vackra ägg bland annat till restauranger här på ön och som privatperson kan du enkelt beställa via kontakt på deras hemsida då dom levererar till hela landet – så är ni sugna på öländska vaktelägg, kika in på hemsidan och gör en beställning HÄR >>

julmarknad_vaktelägg
Vad hittade vi mer för gott? Från vänster två sorters honung, torkat örtte om man har svårt att somna (Ja, tack!). Flädergelé, hallongelé, vakteläggen. stekhällsgräddat tunnbröd, några ostar och en burk hjortronsylt.

krustader_brie_hjortronsylt
Brieost och hjortronsylt fyllde jag små kruster med och lät gräddas 10 min i ugnen.

krustader_fyllda_brie
De stora krustaderna är fyllda med champinjonstuvning och toppade med västerbottensost. Recept kommer!

plockmat_ostbricka_korv_lax
Härliga charkuterier med salami, kalmarkorv, rullsylta, breasola och varmrökt lax.

mögelost
Druvor och ost är aldrig fel. Favoriterna Roquefort, cambozola, och St.Agur.

fyllning_fyllda_krustader
Nygräddade krustader.

plockmat_ost_krustader_charkuterier
Och en härlig plocktallrik redo att avnjutas. :-P

REA på LCHF butiken

Uppptäckte att de har billigt pris på Johannesbrödkärnmjöl och också rostat hasselnötsmjöl.
89 kr för 400 gram Johannesbrödkärnmjöl ord pris ca 179 kr.
34 kr för hasselnötsmjölet ord pris 69, detta mjöl har bäst före jan 14 förstås, men jag lägger mitt i frysen så funkar det säkert fint.

Kanske andra som vill passa på?

LCHF-butiken2