Fransk ekologisk stevia – 100% rebaudiosid A

Denna trevliga stevia som jag fått prova tillverkas/extraheras i Europa ( lite lätt närproducerad) och är ekologisk.
Stevian odlas i Syd Amerika.
Den är 300 gånger sötare än socker och  det är 100% Rebaudiosid A.
Ju högre andel rebaudiosid i en stevia desto bättre sötma och ingen beska/bismak.

Jag har provat den i semmelbullen, i en kladdkaka och i en mandelpuddingen. Den fungerar superfint och har ingen bismak av stevia alls. Jag tar max 1 krm  och det räcker för en hel kaka, blir en perfekt sötma och det utan att fylla upp med erythritol. Vilket kan vara en fördel.

Man kan återfinna denna Stevia i affärer som specialiserat sig på ekologiska produkter.
I Göteborg är det FRAM 
I Stockholm är det Cajsa Warg och Lemuria, Nybrogatan 26.

Vi har också blivit utlovade ett specialpris för bloggläsarna här så fort stevian är inne igen i deras webshop. Den har tydligen en strykande åtgång! Återkommer när vi har detta specialavtal i hamn!

Besök EkoBioLogisk hemsida där finner du också en lista över andra återförsäljare i Sverige. Man kan säkert annars tipsa affärer om att de kan börja köpa in denna fina Stevia.

Vill du kontakta dem för fler frågor så svara de snabbt och bra här: kontakt@ekobiologisk.com 

 

 

 

Bloggar etiketter:

”Här kommer Karl-Alfred-Boy” Pasta & sås… SPENAT i massor!!


Onsdag har passerat… Ännu ett blogginlägg efter tolvslaget… Känns som mina uppdateringar numera tenderar ske efter midnatt precis som igår… Jag har dock mycket att ro i land bakom kulisserna, jag planerar o sitter i telefon och förbereder de ena efter de andra, försöker hinna ikapp kommentarer och mail men nånting inom mig (det dåliga samvete, jag vet ju precis vad det är) säger att det ska inte gå ut över Kryddburken och helt otippat då kommer ”Bättre sent än aldrig” in i bilden… Har dock massor kvar att besvara o fixa med, men det är en dag imorgon också!

Jag vill så mycket just nu och det är inte alltid tiden räcker till! Envis som en åsna går jag då inte och lägger mig, jag sitter här in på småtimmarna, svarar på mail, förbereder inlägg, smider planer trots att jag är toktrött, men det är inget mot vad jag kommer vara när alarmet ringer imorgonbitti.

Jag är och förblir en nattuggla! Men jag ska försöka vända dygnet nu när jag är ledig och har tid & ledighet framför mig!

Idag svängde jag ihop en så in-i-bombens-god-och-snabb pasta med sås så ni anar inte! Jädrans va de gick undan i köket och Joline stod mig bi med att hacka spenat, riva vitlök och röra i pannan! Joline som egentligen AVSKYR spenat, älskar denna rätt, så bädda in spenaten i en god pastasås till era ”spenat-fobier” där hemma, jag lovar det blir succé! Här kommer Karl Alfred Boy… ;-)

En snabb pasta med en god sås av spenat, pinje/jordnötter, gräddmjölk, vitlök, citron, chili och parmesan! Snabbt som tusan och sen iväg på boxningsträning. Kan försäkra er om att detta blev vansinnigt gott!! Prova, tar inte mer än 12-15 min och under tiden kokar pastan!!

PS. Detta recept på pastasås fungerar alldeles ypperligt att fylla små pajer med också… DS.

4-6 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4-6 port (här använde jag jättestora pastasnäckor) 
500 gram färsk bladspenat/babyspenat
100 gram pinjenötter
50 gram saltade jordnötter
3-4 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde, hälften mjölk)
1 finriven solo vitlök
1 – 2 pressade citroner
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Grovmalen svartpeppar
3 dl riven parmesanost
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Rensa spenaten från fula, murkna blad. Hacka grovt med vass kniv. Finhacka pinje och jordnötterna med kniv eller i mixer.  Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja. Lägg ner spenaten och nötterna och låt allt sjunka ihop och vätskan från spenat ”koka bort”. Tillsätt gräddmjölk, riv ner vitlöken, pressa över citronen, droppa i några droppar chilisås och dra ett par rejäla varv med svartpepparkvarnen. Låt allt få puttra ihop ca 5 minuter på låg värme. Dra bort pannan från värmen, riv sen över parmesanosten. Rör om, smaka av med salt, ev mer peppar, mer citron? Servera med pastan och nyriven parmesan och extra citron vid sidan om.


Spenat är en god grund till vegetarisk pasta. Här har jag förstärt med nötter. Smaksatt med parmesan, vitlök, chili och citron!


Spenat & nötter fräser ihop!


En krämig sås med gräddmjöl och parmesanost!


Servera med stora pasta! Här har jag stora snäckor, har för mig jag köpte dom på ÖoB… Jättegoda till en krämig sås!


Smaklig måltid!


En riktig ”Karl-Alfred-middag” med massor av spenat!!! :-P

Grillad kryddmarinerad fläskkotlett med dragonrisotto
Blomkålsris med lime och chili
Blomkålsris med lime och chili
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
Måtten är cirkamått
1 blomkålshuvud
Rapsolja
Salt
Peppar
2 nävar babyspenat

Marinad
1/2 dl sesamolja
3/4 dl pressad lime
1 röd chili, hackad
3 salladlökar, hackad
salt
peppar

Gör så här:
Riv blomkålen grovt. Stek i rejält med olja, salt och peppar i några minuter. Lägg i babyspenat efter halva tiden. Gör marinaden och häll över. Servera och njut!
Läkartidningen – riskerna med fettrik diet är överdrivna

Det finns ingen anledning att förknippa en högfettdiet med allvarliga hälsorisker, åtminstone inte vid diabetes eller metabola syndromet.
Numera rekommenderas denna diet för diabetiker både i USA och i Storbritannien, skriver Uffe Ravnskov och Bo H Jonsson.
Detta brev publiceras i Läkartidningen

Brevet av Ravnskov och Jonsson  är ett svar på Charlotte Erlanson-Albertssons artikel Högfettdieter är inte harmlösa.
Författarna tillbakavisar varje punkt av beskyllningarna mot naturligt fett.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Glutenfritt Pannkaksbröd med Pumpakärnor och Kanel

Stekpannebröd

Det har varit en riktigt skön semestervecka, med mycket sol och värme.

Alanya har visat sig från sin bästa sida och det har blivit många, långa promenader.

Idag vräker regnet ner så då passar det bra att uppdatera bloggen lite igen.

Njuter mycket av att vila från skrivandet, det är nog nåt vi alla inom dagens blogg och Facebookvärld borde prova på lite oftare.

Det är ju så kul att bjuda på alla recept jag skapar, men känner att jag måste hålla igen lite så lusten att hitta på nytt ska räcka länge till.

Har ju förutom bloggandet även recept till mina matkrönikor och även kommande böcker i tankarna, så Du kan förstå att mycket av min vakna tid kretsar kring mat.

Bjuder idag på lite bilder från en busstur till Tepe där det blev en Turkisk Frukost på Restaurang Mountana.

Efter den överdådiga frukosten följer en bild på det vi oftast tar till brunch hemma på balkongen.

Stekt Kalkon med Lantägg från marknaden, Smör, stekt Paprika, Rucola, Bladpersilja, Granatäppelkärnor, Fårost, Oliver, Granatäppelvinäger, Kallpressad Olivolja.

Drycken till alla måltider hemma och ute är vår favoritdryck alla kategorier, inget går upp mot ett glas friskt, Turkiskt källvatten.

Vill passa på att varna för att dricka kranvattnet här, hört om flera som fått magsjuka av att dricka kranvattnet på hotellen.

När det regnar så mycket som det gjort i vinter, tränger förorenat vatten lätt ner i dricksvattnet.

En billig sjukförsäkring mot den onödiga åkomman är att köpa vatten på 5-litersdunkar, det kostar bara ca 6 kronor.

Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.

Är man glutenintolerant är det annars inte så lätt att hitta bröd här nere i Turkiet.

Men äter man även LCHF finns ju ingen anledning att äta de fabriksbakade glutenfria bröden, då de innehåller massor av kolhydrater från majsmjöl och rismjöl.

Dagens LCHF-bröd kom till av det som för tillfället fanns hemma i skåpen.

Pumpakärnor, Pofiber och linfrön gav ett fast och fint pannkaksbröd som fick smak av kanel. Mycket gott till morgonkaffet, med smör och ost på.

Lätt för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.

Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.

Passar på att lägga ut en efterlysning som jag fick för en tid sen, av Journalisten Inger Palm på LRF Media.

Här är hennes e-post om du eller någon du känner skulle vilja ställa upp på en intervju. Inger.Palm (@) lrfmedia.lrf.se

“Till tidningen Livet på landet så söker jag en kvinna som tränar hemma. Någon som bor ute på landet och inte har tid och möjlighet att träna på gym.

Det ska vara någon som kör yoga, pilates, qi gong eller liknande 2-3 ggr i veckan och som verkligen tränar hemma.
Kanske kör efter en dvd eller som är duktig själv och satt ihop ett program.”

Pannkaksbröd med Kanel

2 Ekologiska Ägg

½ dl Grädde

½ dl Linfrön

2 msk Pumpafrön

2 msk Pofiber

2 tsk Kanel

½ tsk Havssalt

2 msk Smör till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.


Torsdag 1/3 är det lottdragning

av min signerade bakbok till 5 st vinnare bland de som gjort sig omaket att recensera min bok på Bokus och/eller Adlibris.

Det är fortfarande en chans att hinna skriva ner några rader om min bok och delta i utlottningen. Skriver du på båda ställena så deltar du med två lotter. Viktigt att maila mig på

kontakt  snabela mariannslchf.se

Berätta under vilket namn du skrivit och vart du lagt din recension.

Tusen tack till alla som gör mig denna tjänst!

 

 

Chips med dipp
Chips med dipp
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 6-8

Ingredienser:
Chipsen
500g färdigskivade ostskivor
Grillkrydda (glutamat och sockerfri)

Dippen
3dl Creme Fraiche
1msk Tomatpure
Grillkrydda efter smak (glutamat och sockerfri)


Gör så här:
Sätt på ugnen på 200g. Lägg alla skivor på varandra dela på fyra bitar så varje ostskiva blir fyra chips, Lägg ostbitarna på plåt med bakplåtspapper och krydda med grillkrydda och grädda sedan högt i ugn i ca 5min. Dom ska vara krispiga ej mjuka.

Gör dippen genom att blanda fraiche, tomatpure och grillkrydda.

Fredagsmys klart!

Kryddburken 2012 i samarbete med muurikka!


Jag är idag strålande glad att kunna presentera denna nyhet för er vilket glädjer mig enormt! Under 2012 kommer jag påbörja ett samarbete med muurikka! Ingen har väl undgått vad en muurikka är hoppas jag?

OM så skulle vara fallet hittar ni tillika recept & tillagning
under min rubrik muurikka här >>

Ett samarbete med distributören för muurikka är för mig en stor hjärtefråga i grund och botten! Muurikkans härkomst från Finland och dess användningsområden främst i de norrländska fjälltrakterna ger mina barndomsrötter extra näring.

Min vilja att förmedla mat och recept i ett vildmarks-paradis med sprakande eld, friska vindar, träbänkar, renskinn och levande natur är precis så mitt hjärta tänker om mat i stort! Man ska leva gott, man ska äta gott, man ska äta allt, men inte alltid! Recept, tankar och filosofier kring min matlagning har ett djupt rotat fäste till norrland där jag är född och till viss del uppvuxen!

Hur mycket jag än älskar mitt Öland idag med kroppkakor, lufsa, de lokala primörerna och jordgubbarna som frodas om sommaren så är det bara en bråkdel av vad min själ säger åt mig är ”rätt och riktigt” när jag tänker på mat! Det finns så mycket jag vill men som inte levs ut till fullo såsom jag många gånger önskar eller tänker.

När det handlar om matlagning kan man influeras av mycket från olika länder och län. Av resor, platser, människor mm. Man inspireras och därefter konspirerar man ihop en egen teori som i praktisk lag visar sig komma till sin rätt när skrift och bild möts. Där har vi personlig matlagning. Men det finns nåt djupare under ytan av influenser och nyheter, det finns rötter till allt, vare sig man vill gräva djupare eller inte så finns dom där… Jag vill gräva djupare!

Vad jag menar enkelt förklarat är; att maten och recepten jag skriver om kommer såklart från mitt hjärta med all den inspiration och influens som sig bör i mitt liv här och nu. Men långt där inne, allra längst in, väldigt dammigt, ligger de orörda, olästa receptbladen, tankarna och idéerna som jag inte ens ventlilerat för någon, en alldeles orörd värld som jag förträngt eller snarare skjutit framför mig lika mycket som jag saknat… Den norrländska maten och stämningen därtill…

Nu blev det djupa ord här men ni som följt min blogg och känner mig närmare och har kunnat läsa mellan raderna och vet hur jag menar. Norrland är för mig ett tomrum som nu ska fyllas med mat, kärlek och recept med hjärtat på rätt ställe!
Ni som fortfarande sitter med lillfingret i mungipan och ögonbrynen i pannan ni kommer få se vad jag menar… Det lovar jag!

Samtidigt som jag delger er det innersta av mina känslor så tackar jag ödmjukast distributörerna av muurikka för den ärofyllda förfrågan jag fått om att ensam i matbloggsvärlden frambringa ett samarbetet tillsammans med er.

Från själ & hjärta till rejäl och riktig matlagning!

 

 

 

Självklart kommer Kryddburken fortsätta verka som den matblogg den är med att bringa recept precis så som ni känner igen mig, jag kommer bara att lägga extra krut & kärlek på maten till muurikkan och visa er mer av min personlighet!

Bjuder på lite norlandsbilder…


Pappa Dennis i de norrländska markerna…


Frostens årstid i norr där ”bilen” alltid startar! ;-)


Torneträsket och lapporten i horisonten.

Översta fotot; Pappa Dennis & syster My på fjällvandring (Kebnekaise).

Wokad kyckling med röd spetskål, risnudlar och massa gott!!


Wokad kyckling som fredagmat; Fräscht, mättande men inte övermättande, däremot HOT så in i gatan!! Å det är gott med hetta!! ;-) D´Elidas-såsen är tyvärr slut så denna wok är lagad med färsk chili. Svårt att få till den ”jämna hettan” som D´Elidassås är expert på, dessutom är den mycket godare än färsk så nu ska jag beställa ett par flaskor, det här går inte! Man kan inte vara utan den chilisåsen, så är det bara!

Jag hade ett litet ess i skjortärmen om varma mackor till fredagsmyset för jag är verkligen så in i bombens sportlovs-trööött som bara en sportlovs-mamma kan bli… (Tänker minsann ha mitt eget lilla sportlov i helgen, dock utan sport!! Haha!) Men så blev jag sugen på att woka med den fina röda spetskålen jag hade låg i kylen så där rök de varma mackorna. Brukar ni woka med kål?

Jag tycker det blir så gott och krispigt och den ska inte ”tillagas” nämnvärt, bara strimlas ner i woken och precis hettas upp strax före servering!  Vit spetskål funkar naturligtvis lika bra, men den röd/lila ger dessutom extra färg till ögat! Spetskålen har en mildare konsistens än vinterkålen och gör sig extra bra i wok tycker jag!

Imorgon kommer en stor nyhet här på Kryddburken att avslöjas och jag hoppas ni gillar det ni ska få höra! Nu ska jag se till så Joline o sovkompis snart kommer sig i säng sen ska jag njuta av lugnet en liten stund innan John Blund knackar på! Ha en fin helg allihopa!

6 port
Det här behöver du : 

6 port risnudlar
3 kycklingfiléer (ca 450 gram)
2-3 msk jordnötsolja
Salt & peppar
2 msk finhackad vitlök
2-3 röd spansk peppar
1 msk finriven, färsk ingefära
1 hel pressad citron eller lime
2 morötter
½ purjolök
1 röd paprika
2 msk flytande honung
2 broccolibuketter
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 röd spetskål
Sesamfrön till servering

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och lök. Strimla, hacka och lägg upp på fat så du har allt förberett. Broccolin ska förkokas lätt i saltat vatten och tillsättas i woken på slutet. koka risnudlarna enligt förpackningen, skölj dom sedan i kallt vatten och vänd ner i woken precis innan den ska serveras!

Strimla kycklingfiléerna och bryn på i het wok eller traktörpanna med jordnötsolja. Tillsätt vitlök, chili, ingefära och pressa över citronen. När kycklingen fått fin färg tillsätter du morot, purjolök, paprika och ringlar över honungen. Vänd runt ordentligt. Tillsätt broccolin, minimajs, vattenkastanjer och sist av allt den röda spetskålen i strimlor. Servera med sesamfrön strösslat över tallriken.


Grönsakerna förbereds.


Mängden chili i receptet får du justera efter styrka på chilin du använder och självklart efter tycke och smak! 3 röda spansk peppar som ändå är ganska mild i smaken ger rejäl hetta till denna rätt!  Då har jag skivat ner den med frön och allt…


Kycklingfiléer i strimlor, redo att wokas!


Mice-en-place… :-P


Kyckligen brynt, här tillsammans med vitlök, chili, ingefära, citron, morot, purjolök, paprika och honung för att balansera sötma mot hetta!


Broccoli och spetskål ska ner på slutet, precis före servering!


Precis som minimajs och vattenkastanjer! Håll med om att det ser fruktansvärt gott ut! Sån här mat kan man leva på länge utan att tröttna! ;-)