Att tänka på när du bjuder andra på LCHF-bakverk

hallonm oussetårtaDet allra första som bara måste vara på plats är sötningen! Den är A och O!
Får du den fel tycker ingen om det du bakar och bjuder på.

Dels behöver man söta mer och man behöver säkert också vara noga med VAD man sötar. Sötar man massa med erytritol så har man garanterat några som upplever den kalla metalliska bismaken och tom att några tycker det blir starkt och får sveda i halsen!

Oftast ser man recept med 1 dl ibland ända upp till 2 dl erytritol (= sukrin, ICA sötströ, sötin o sötrix) detta  blir gräsligt äckliga kakor för många av oss. Denna mängd kommer man behöva i synnerhet om man ska bjuda andra, annars blir det för osött!

Är man en stevia (REN stevia som är ca 350 x sötare än socker) användare är samma risk där fast givetvis bismak av stevian, och går man ner såpass i dosen på den så kan den bli osöt också och därmed smaka illa.

BLANDA DEM BÅDA är lösningen och i tillräckligt hög mängd att sötman kommer på plats UTAN bismaker.

Eller köp bra färdiga blandningar så som Bakery+ eller möjligens Sukrin+ och andra blandningar som ligger på minst 2 x sötare än socker och allra helst 3 x sötare än socker.

Billigast per kaka blir Bakery+.

Men se till att söta ordentligt så dina gäster finner bakverken goda!

 

Keramiska knivar till bra priser!

keramisk-kniv-tomat
Hej igen, måste bara tipsa er om denna sida med keramiska knivar till bra priser!

Just nu håller VEJB en stor REA på www.vejb.se
(minst 50% rabatt på alla keramiska knivar)

För er som inte är bekanta med varför en keramisk kniv är bättre än vanliga köksknivar så kan jag berätta lite :

  • De keramiska knivarna skapades och användes först i Japan där knivarna numera finns i stort sett varje hushåll. De är vassa och påverkar inte smaken (perfekt för sushi).
  • Istället för stål är dessa knivar gjorda av Zirkonium som är mycket hårdare än stål (t.ex. kockar slipar sina stålknivar varje månad, men keramiska knivar slipar de högst en gång om året).
  • Knivarna är dessutom hygieniska eftersom smaker och lukter helt enkelt inte absorberas av det keramiska bladet. Med andra ord kan du gå från att hacka lök till att skära tomater utan att behöva diska kniven.
  • En keramisk kniv kan inte rosta eller missfärgas till skillnad från stålknivar.
  • Förutom allt det där är knivarna jättesnygga. Ett svart handtag och ett kritvitt blad (som håller sig vitt).

Till alla er som redan känner vet varför keramiska knivar är den nya innegrejen i köket;
Besök www.vejb.se och köp en keramisk kniv
(den minsta och billigaste just nu kostar bara 79kr!)

Godaste varmkorven?

20140513-163008.jpg
Vem har inte kunnat motstå en kokt med bröd inne på macken, i gatuköket, eller i ”korvmojjen” på marknader? Man bara måste ha en varmkorv ibland och doften är förföriskt om man råkar vara hungrig just där och då. Dom är ju bara sååååå goda, dom flesta i alla fall! Sällan har jag ätit en ”kokt med bröd” ute som inte smakat gott!

Så vad är det för korv?? Bullens kanske? :-P
Fyllig, salt och med det klassiska ”knäppet” när man biter av första tuggan. Det är en perfekt varmkorv enligt mig!

När jag köper varmkorv i affären så är det inte dom med hög kötthalt som är godast… Ungefär tvärtom! Men jag har dock en favorit jag brukar köpa, det är Stensåkra wienerkorv.

De lägger jag i traktörpanna med vatten så det precis täcker. Salt och hela vit o svartpepparkorn o gärna något lagerblad. Sen lägger jag på locket och sätter på plattan på låg värme och låter korvarna värmas ca 1 timme på spisen, då blir dom som godast och spricker inte. Blir det för varmt trots låg värme så dra pannan åt sidan, glänta på locket och stäng av. Låt gärna korvarna få svalna till ”ätbar” temperatur i kokspadet så håller dom också bättre utan att spricka.

Vilken är DIN favorit-varmkorv? ;-)

20140513-162938.jpg
När jag serverar varmkorv hemma blir det oftast i tunnbröd med potatismos! :-P

20140513-165045.jpg
Eller som ”mosbricka” ;-)

Snart kan socker tillföras till frysta grönsaker??

grönsakerSnart kanske vi också måste börja läsa innehållsförteckningen på frysta grönsaker!?

En ny frysmetod har utvecklats som ska hålla fräschören på frysta grönsker som är mindre tåliga för frysning.
”Forskare i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola  säger att  den nu patenterade metoden går i korthet ut på att man vakuumförpackar grönsakerna och sedan genom en elektrisk stöt impregnerar dem med ett frysskyddat ämne som förhindrar iskristaller att spränga sönder cellerna, något som annars sker när man fryser in vissa grönsaker. ”

Detta frysskyddande ämne är sockerarten TREHALOSE (trehalos på svenska). Denna sockerart är hälften så söt som socker.

Om och när detta börjar tillämpas så kan ju det vara på sin plats att vara uppmärksam på hur mkt höjs kolhydraterna i produkten och kan det trigga en starkt sockerberoende person.

 

Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Källa: Piggapeggy
Portioner: 6-7

Ingredienser:
Köttbullarna
700 g köttfärs
1 ägg
1 stor gul lök
3 tsk chipotlepaste
1,5 tsk sambal oelek
1,5 tsk tomatpuré
1,5 tsk svartpeppar
1,5 tsk paprikakrydda
1 msk oxfond
3 msk grädde
3 msk hackad färsk timjan
2 vitlöksklyftor
2 msk pofiber
Smör

Såsen
1 vitlöksklyfta
1 lök
1 burk finkrossade tomater
1 tsk svartpeppar
1 tsk oxfond
2 msk hackad färsk timjan
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
4 dl grädde
½ dl rött vin
½-1 tsk salt
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och kör det tillsammans med timjan i en mixer.
2. Lägg i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna allt utom köttfärsen. Låt stå en stund tills pofibern svällt.
3. Lägg ner köttfärsen i skålen och blanda mycket väl. Låt gärna hela blandningen stå en liten stund innan du rullar bollarna.
4. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Lägg sedan bullarna åt sidan på ett fat. Ställ gärna fatet i en varm ugn så att de blir helt genomstekta och håller sig varma medan du gör såsen. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Fräs vitlök och lök på medelvärme tills löken har blivit mjuk.
7. Tillsätt resten av ingredienserna förutom grädden och låt puttra i några minuter. Häll sedan i grädden och låt puttra i ytterligare några minuter. Lägg sedan i köttbullarna i såsen i stekpannan och servera direkt ur pannan.
Passar bra tillsammans med tex blomkålsris och en grön sallad.
Läs på påsen när du köper nötter!

Processed with MoldivSå smyger man in socker i påsar med nötter, även de som står att de är saltade!?

Ex Risentas nötter innehåller majsstärkelse!?

Läs här om eländet och var sedan på din vakt när du ska köpa nötter och läs noggrant innehålls förteckningen.
saxat ur artikeln:
Vi har noterat det senaste året att nötter syns på allt fler ställen. En bra produktgrupp som ersätter mångas godisätande men hur bra är egentligen nötterna? Det blir allt svårare att hitta osötade nötter.

Jo du läste rätt. Nötter sötas. Vår besvikelse är stor när vi ser även svenska företag preparera sina nötter med både dextros och ”värstingsockret”, modifierad majsstärkelse. Att Risenta lägger sig till med sådana dumheter som att tillsätta majsstärkelse är bedrövligt! Gör om och gör rätt.

Vi uppmanar dig som läser än en gång att kolla innehållsförteckningen på allt ni köper. Enda sättet att få livsmedelsindustrin att sluta med dessa dumheter är att bojkotta produkter med stärkelse och socker. Mindre efterfrågan från oss konsumenter är det enda som får livsmedelsindustrin att ändra sig! ”

 

Paris på 2,5 dagar!

är fullständigt omöjligt och vi lyckades inte heller. Men måste ändå säga att vi ändå hann med mycket.

Vi använde bara apostlahästarna dvs benen, så vi kom ju inte längre än vad fötter och ben orkade.

Vi startade lördag eftermiddag kl 17.00 med promenad från Hotel Home Latin i Latinkvarteret ca i höjd med Notre Dame mot Eiffeltornet för där kliva på för en båttur på Seine.
DSC_0607DSC_0581DSC_0601

På vägen hem mot hotellet stannade vi för ett glas rött vin… men bäst vi satt där så fick bordet vid sidan av in crème brûlée… och då kunde vi givetvis inte motstå att beställa in en dylik dessert. Kolla bilden nedan! Inte var det en fejkad brylle heller ;)
DSC_0615
Sedan vandrade vi i sakta mak mot hotellet. Nästa dag skulle bena ta oss mot Sacre Coeur och med första stoppet i Notre Dame. Då det nu var söndag var det mässa och fantastisk pampig orgelmusik spelades och vacker manskör sjöng under hela tiden vi var inne i Notre dame, helt otroligt vackert!
DSC_0674
DSC_0791

På vägen mot Sacre Coeur passerar vi ett vackert Paris.
DSC_0693DSC_0694DSC_0697

Nu närmar vi oss Sacre Coeur och det finns massa fina konstverk att kika på ;)
DSC_0701 väldigt mkt bilar i paris och några av dem är pyttesmå…
DSC_0703

Det är allt lite trappor att knalla i för å ta sig upp till Sacre Coeur
DSC_0706

Men väl värd mödan
DSC_0752

Att vi också var tvungna att  ta oss upp de 300 trappstegen upp i kupolen var ju givet, vi måste ju se Paris från ovan!
DSC_0727DSC_0730
Efter de 300 trappstegen och fler  ner ;) drog vi oss hemåt och på vägen letade vi upp det berömda Glacier Berthillon, kända för sin sorbet och jag provade kokos, passion och lime.
DSC_0782
Ett glas vin framför Notre Dame i kvällssolen fick avsluta den dagen
DSC_0795

Nästa dag var vi inbokade på Louvre, och den ökända Mona Lisa tavlan…
DSC_0825

Men vackrast och det som berörde mig mest av allt där var:
DSC_0832

Efter allt spatserande runt på Louvre, var det dags att leta  upp Le café des chats, dvs kattkafe för en kaffe och ”mangla katt”.
Här en av de alla goa katterna:
DSC_0888

andra konstverk fanns också att beskåda bäst man vandrar runt…
DSC_0775
Detta var vad vi hann med på 2,5 dagar, och en överraskning uppstår när taxin på väg till flygplatsen kör förbi Moulin Rouge
DSC_0901

 

e

Resa till Paris på gång!

250px-Paris_-_Eiffelturm_und_Marsfeld2Jag och dottern och en kompis till henne drar snart till Paris och vi tänkte i första hand besöka Louvren. Detta är en konstresa vi gör, vi alla tre är ju lite konstnärligt lagda, så det blir ju särdeles roligt!

Givetvis blir det lite annat också ex en båttur på Seine, vandring upp till Sacre Coeur. Boendet är bokat till Latinkvarteren, så en hel del vandring lär det bli.

Sedan måste det också bara sittas ner och njutas Paris och samtidigt en kopp kaffe eller drickas ett glas rött!
Kanske en glass när man ändå är igång ;) Vi har också spanat in ett katt-cafe!!

Så nu blir här bloggledigt ett tag och mer sporadiskt även framöver med inlägg här ska njutas långt SOMMARLOV!

Resa till Paris på gång!

250px-Paris_-_Eiffelturm_und_Marsfeld2Jag och dottern och en kompis till henne drar snart till Paris och vi tänkte i första hand besöka Louvren. Detta är en konstresa vi gör, vi alla tre är ju lite konstnärligt lagda, så det blir ju särdeles roligt!

Givetvis blir det lite annat också ex en båttur på Seine, vandring upp till Sacre Coeur. Boendet är bokat till Latinkvarteren, så en hel del vandring lär det bli.

Sedan måste det också bara sittas ner och njutas Paris och samtidigt en kopp kaffe eller drickas ett glas rött!
Kanske en glass när man ändå är igång ;) Vi har också spanat in ett katt-cafe!!

Så nu blir här bloggledigt ett tag och mer sporadiskt även framöver med inlägg här ska njutas långt SOMMARLOV!

Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P