Stekt lax med stuvad rödkål

Fisktillbehör

Idag har januaris budgetvänliga kålrecept kommit till en varm stuvning.

Rödkål är inte bara vacker, den är både väldigt god och nyttig också.

Som alla mörkröda grönsaker, frukter och bär innehåller rödkålen mycket antioxidanter och fibrer.

För dig som har känsligt blodsocker är alla kålformer riktigt bra, innan insulinet kom var just stuvad kål den mat som rekommenderades till diabetiker.

Här kan du läsa mer om varför rödkål och andra kålväxter är så bra för vår hälsa.

Stuvad rödkål 2 port

½ liter strimlad rödkål

3 msk smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

2 msk finhackad dill, gräslök eller persilja

Stek den strimlade rödkålen några minuter i smöret, utan att få färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka in en liten stund.

Häll på grädde, koka upp och låt puttra i fem minuter.

Rör ner det hackade kryddgröna strax innan serveringen.

Servera stuvningen till stekt lax, viltfångad är den bästa om du kan få tag på det.

Här en bild från senaste veckan här i Alanya, en av väldigt få med sol.

Maken till kall och blöt inledning på året har vi aldrig haft tidigare på våra 16 vintrar här.

Det är ordentligt med snö i bergen runt stan, som du kan se bakom fyrtornet.

Fyren i Alanyas hamn

 

Näringsrik och god vintermat för en tunn plånbok

Köksekonomi

Ja, så blev det då ett liv efter jul, för många med en betydligt tunnare plånbok än innan.

Då passar det fint med lite budgetmat här på bloggen, men ändå gjord på fina råvaror.

Lök, rotfrukter och vitkål odlade i Sverige är prisvärda så här års, jag tänkte bjuda på några olika varianter på det temat den kommande månaden.

Först ut kommer ett recept på en gammal svensk husmanskostklassiker, en rätt som jag serverade på restaurang Verkö Slott under mina år som köksmästare.

Saltsill är både riktigt billigt och nyttigt, med hög halt av det livsviktiga fettet Omega-3.

Tycker du som jag om vår traditionella mat, då hittar du mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist.

Ugnsstekt sill med lökgrädde 2 port

4 urvattnade saltsillfiléer

2 gul lök

25 g smör

3 dl grädde/kokosgrädde

Peppar

Bryn två matskedar av smöret och stek löken mjuk.

Vinterlöken är lite hård ibland, så det blir godare att bryna den först.

Smörj en ugnsfast form och lägg i sillen, resten av smöret lägger du i skivor över och lägg den brynta löken runt om.

Dra några varv med pepparkvarnen över och häll grädden över löken.

Grädda i 225° ca 15 minuter, tills sillen fått färg och grädden tjocknat.

Servera med rödbetor eller morötter, kokt vitkål i klyftor är också gott till.

Föredrag med mig i Ånge den 5 februari

Foto Amelie von Essen på Öländska bönchips

Föredragskväll

Välkommen på föredrag med mig tisdag den 5 februari på saluhallen Skogens Sköna Gröna i Ånge, Medelpad.

Anmäl dig genom att kontakta butiken här, här finns deras Facebookevent kring kvällen.

Har du inte Facebook så kan du här nedan läsa deras beskrivning av kvällen.

”Ät dig friskare – Frågestund om mat och hälsa med matbloggaren och kokboksförfattaren Birgitta Höglund.

Birgitta har med hjälp av glutenfri lågkolhydratkost ätit sig till ett mycket friskare liv, en nystart i livet som började för 10 år sedan.

Idag har hon lyckats bli symptomfri från sin fibromyalgi och ledvärk, migränen är borta och magen och immunförsvaret fungerar bra igen.

Kom och lyssna och ställ frågor om hur även du kan äta dig friskare med hjälp av naturligt god mat.

Efter pratstunden signerar Birgitta några av sina kokböcker, som ger dig tips och inspiration till att förändra även ditt liv.

Pris 200 kr. Smakprov och kaffe under kvällen.

Boka din plats NU, unikt tillfälle i Ånge.”

Artikel om mig i ÖP Magasin

Topp 10 på bloggen 2018 och tankar om nystart

Solnedgång över Kleopatrastranden i Alanya

Nytt år, nya möjligheter

Gott Nytt År till alla mina trogna följare och alla som hittat hit nu på nyåret.

Idag får du länkar till de 10 inlägg som lockat flest läsare under det gångna året.

Det känns verkligen roligt att min mat är så populär, bloggen når väldigt många världen över ser jag i statistiken.

Jag har snart drivit den här bloggen i 10 år och just delat mitt 1800e inlägg, så nu är det dags att dra ner på datortiden och ägna mig åt det verkliga livet istället.

Jag njuter av vintersol och brunch på balkongen på nyårsafton

Nu på det nya året kommer jag att ägna mycket tid åt att träna och laga riktigt bra mat och mindre tid åt att vara aktiv på sociala medier, typ Facebook och Instagram.

Då och då kommer jag att dela mina tankar och recept härinne som vanligt, följ gärna bloggen genom att anmäla dig till nyhetsbrevet så du inte missar nåt inlägg.

Du hittar en knapp där det står ”Anmäl mig” i högermarginalen på datorn, längst ner på sidan om du läser från mobilen.

Från dagens långpromenad vid havet, hann ut precis innan värsta regnet kom

Sprid gärna mina inlägg och recept vidare på din Facebooksida och andra sociala medier, tala bara om var du hittat dem.

Jag tjänar inga pengar på min blogg, så vill du stötta mitt fortsatta skrivande eller som ett litet tack för det jag redan delat härinne, ja då får du väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag lägger ut länkar och bilder från böckerna i slutet av inlägget, klicka bara respektive bild så kommer du till den nätbokhandel som just nu har det bästa priset.

Hur man steker en tournedos, nyårshelgens mest besökta inlägg

1. Långsamstekt kyckling i ugn med vitlök och örter

2. Så steker du en perfekt tournedos

3. Mot nya mål efter 9 år med LCHF

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

5. Rimmad fläsklägg i ugn med timjan

6. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

7. Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

8. 7 sorters glutenfria kakor till jul

9. Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

10. Glutenfri kolbulle till vårvinterns utflykter

Kolbullar

Diabeteskokboken för män, just nu 109 kr på Bokus

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, 159 kr på Bokus

Birgitta Höglunds bästa grilltips, 195 kr på Lumio Förlag

Gammaldags husmanskost på nytt sätt, 249 kr på Lumio Förlag

Ett Gott Slut med 3-rätters Nyårsmeny

Gott Nytt År med ett glas bubbelvatten

Klassiska smaker till Nyårsfirandet

Så var då 2018 på väg mot sitt slut och ett nytt och spännande år står för dörren.

Idag bjuder jag på tips till en nyårsmeny med klassiska recept, den typ av mat som alltid var mest populär när jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år på olika restauranger.

Nyskapande mat, ofta vegansk, må vara trendigt på menyerna idag, men det är ofta de välkända rätterna som går hem hos gästerna, oavsett om det är hemma eller ute på krogen.

Det märks inte minst på hur populär den här bloggen och mina kokböcker blivit, de används som receptbank av väldigt många.

2019 kommer att innehålla en hel del spännande utmaningar för mig, så nyårslöftet till mig själv blir att jag drar ner på närvaron på sociala medier.

Bloggen kommer jag fortsätta skriva på lite då och då för att du ska få tips på god och lättlagad mat till vardags och fest.

Istället för att lägga ner mycket tid på nätet i övrigt kommer jag istället att satsa min lediga tid på att bygga upp hälsan och styrkan ännu mer, med hjälp av maten och träningen.

Både jag och Lennart har under de senaste 15-20 åren kämpat med flera svåra sjukdomar och lyckats, på ett närmast mirakulöst sätt, ta oss tillbaka till en hälsa vi båda trodde var ouppnåelig.

Med hjälp av min typ av hälsosam och njutbar lågkolhydratmat och med en daglig dos av träning, anpassad efter våra behov, är vi idag friskare, starkare och även slankare än på många år.

Lennart är 75 och jag blev nu i höst 57, så vi kan båda skriva under på att det är aldrig försent att förändra sitt liv.

Här alldeles nytagna bilder på oss från julafton, den på Lennart är från vår något kyliga morgonpromenad och den på mig från eftermiddagens betydligt varmare utflykt med linbanan till Borgen.

Temperaturskillnaden kan vara rätt stor under dagen här nere i Alanya, de höga bergen runtom staden är vackert snöklädda.

Lennart på Kleopatrastranden

Jag på julafton

Vill du ha mer inspiration och tips på hur jag gjort för att vi ska må så bra som vi gör idag, så rekommenderar jag att du köper nån av mina böcker.

Här nedan följer länkar till mina svenska kokböcker, just nu har Bokus rea på både Diabeteskokboken och Bönkokboken.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt, med Annika Dahlqvist

Diabeteskokboken för män, med Lars-Erik Litsfeldt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

3 av mina kokböcker

Nu över till 3-rättersmenyn, med tips på rätter som passar både gäster som är köttätare eller håller sig till grönsaksbaserad mat, jag själv föredrar en mix av dem båda.

Dela gärna inlägget vidare så fler kan få njuta av naturligt god mat i Nyår.

Gott Nytt 2019

Skagenfyllda skinkkorgar

Skagenfyllda skinkkorgar

1 dl hackade, färska räkor

2 msk majonnäs

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och cayennepeppar

ev löjrom till garnering

Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.

Korgar/skålar av lufttorkat kött:

12 tunna skivor av lufttorkat kött, jag använde Lomo-skinka

Forma skivorna till små korgar och lägg i småbrödsformar, konfektformar eller forma dem över ett botten på ett smort, litet snapsglas.

Ställ in korgarna i ugnen på 75º och låt stå inne en timme.

Lossa korgarna försiktigt, ställ på ett fat och låt stå och torka på eftervärmen.

Fyll korgarna med en liten klick skagenröra och placera på ett fat med strimlad sallad.

Garnera med citronmeliss, dill och gärna löjrom om du har.

Vill du hellre bjuda på en vegetarisk förrätt så ta en titt på mina valnötsfyllda omelettrullar.

Valnötsfyllda omelettrullar

Choronås

Choronsås

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Så här gör du choronsås:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Servera såsen ljummen till exempel till entrecôte eller tournedos med rättikagratäng och en örtsallad med kiwi eller till en vegetarisk grönsakspaté.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Grönsakspaté med broccoli och tomat

Blåbärspannacotta

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner honung och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Är du mer förtjust i choklad än i blåbär så prova min mörka chokladmousse med whisky.

Mörk chokladmousse med whisky

Islyktor hemma hos min syster Monica i Jämtland

Julklappstips med omtanke

Här har jag skrivit de allra flesta av mina blogginlägg och kokböcker

Årets bästa julklappar

Årets julklapp blev det återvunna plagget, det känns väldigt bra i detta teknikens och prylarnas tidevarv.

Att handla på andrahandsbutiker är något jag hållit på med i många år, varför ska man hela tiden köpa nya möbler, kläder och husgeråd när det finns så mycket fint begagnat för en billig penning?

Hela mitt hem är inrett i stort sett bara med arvegods, auktions- och loppisfynd, det ger betydligt mer själ än att bara ha nytillverkat, tycker jag.

Min fotograf Micke sa första gången han var hemma hos mig och tog bilderna till LCHF för seniorer, som nu kommit i nytryck ut som Gammaldags husmanskost på nytt sätt, att det såg ut som jag bodde i ett museum…

Gammaldags husmanskost på nytt sätt av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund

Det tog jag som en komplimang, boken är dessutom fylld med vackert gammalt porslin och annan rekvisita som jag ärvt eller köpt på loppis.

När det gäller kokböcker har jag en stor hylla i köket, där nya trängs med fina fynd från förra seklet.

Just böcker är något som har bestående värde, de håller i många år och man kan ha glädje av att bläddra i dem generationer framåt.

Hemmets Kokbok från 1925

Idag delar jag med mig av några tips på kokböcker från mina vänner och även mina egna förstås.

Hoppas det blir många hårda paket med goda recept under granarna i år.

De flesta länkarna går till nätbokhandeln Adlibris, men många hittar du även i de riktiga bokhandlarna och en del kanske även på antikvariat.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer och beställa böckerna och de andra julklappstipsen.

Matfilosophie av Sofie Cronquist

Ren & naturlig mat av Jenny och Magnus Andersson

Den läkande maten av Cesilia Nisbet Nilsson

Vardagsgott av Anne Aobadia

Smakäventyret – Att lära små barn äta mat

Den friska maten för hela familjen av Sandra Owe

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män av Lars-Erik Litsfeldt och Birgitta Höglund

Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson och Birgitta Höglund

Mina kokböcker på engelska

Här följer några andra fina julklappstips som jag gärna gör reklam för plus några du kan göra själv.

De första kommer från goda vännen Therese Renåker, författare och konstnär.

Mata inte skuggorna, roman av Therese Renåker

Servetter med Mandala-motiv av Therese Renåker

Eternity – Mandalatavla av Therese Renåker

Wonderbag med min kokbok på köpet hos Wonderbag Sweden

Öländska bönchips, gott tilltugg till julbordet finns hos Apotea.se

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd, lista på köpställen i länken

Julklappar att göra själv, klicka på bilden så kommer du till mina julgodistips

Tips på goda kakor att baka och ge bort, klicka på bilden så kommer du till recepten

Dagens julklappstips

Värmande kokboksdebut

Idag fortsätter jag mina tips på hårda paket med bestående värde att lägga under granen.

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Deras kokbok heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.
Här kan du beställa ett signerat exemplar av Jenny och Magnus kokbok.

Boken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har nu i höst dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med bloggen Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här kan du köpa deras PDF-kokbok Adventsmys och Glöggfest, med många läckra julrecept.

Dagens julklappstips 14 december

Kokbokstips

Tiden fram till jul kommer jag att tipsa om, i mitt tycke bra julklappar, ifall du har idétorka.

Du kanske har någon i din närhet som skulle bli glad åt att få den här kokboken i julklapp?

Jag och Lars-Erik Litsfeldt blir förstås väldigt glada om du hjälper oss att dela inlägget vidare.

Så fler får chansen att äta sig till en bättre hälsa, utan eller med en mindre mängd insulin.

Recepten i kokboken är förstås riktigt goda även för alla kvinnor, men faktadelen tar upp en del manliga, hormonella problem, därav titeln.

Diabeteskokboken för män hos Adlibris

Diabeteskokboken för män hos Bokus

Här kan du läsa en fin recension av boken hos Bitte Kempe Björkman på hennes blogg Nutriavans.

Bitte arrangerar tillsammans med Hanna Boethius The Low Carb Universe med olika event som bjuder in föreläsare om lågkolhydratkost från hela världen.

7 sorters kötträtter till julbordet

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Lumio Förlag

Tid för förberedelser

Nu börjar det dra ihop sig mot jul och dags att börja förbereda så mycket som möjligt.

Många av julbordets köttsliga fröjder går väldigt bra att göra redan nu och frysa in.

Då slipper du stressen dagarna innan julafton och kan njuta i lugn och ro av den här fina tiden när man kan hitta ljus och glädje i så gott som varje vrå.

Smörhus, tomtar och ljus

Jag och Lennart flög hem igår från Alanya på en vecka, för att umgås med nära och kära och få njuta av lite julstämning och förhoppningsvis en del snö.

Julen firar vi sen flera år nere i Alanya, inte dumt det heller när man som vi mår bättre i ett varmare vinterklimat.

Här en bild jag tog förra lördagen på en långpromenad till min favoritdel av Alanya, Tophane, den gamla stan som ligger gömd bakom Röda Tornet.

Alanyas östra strand sedd genom muren runt Tophane och Borgen

Först ut bland den här veckans jultips är tjälknöl, ett av recepten i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den får du gärna köpa och ge bort i julklapp till någon matglad, så gör du även mig glad.

Har du missat mina tidigare jultips så finns här 7 sorters glutenfria kakor och 7 sorters julgodis.

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Du kan skiva steken tunt och frysa in i påsar och ta fram till julbordet.

Gravad älgstek

½ kg älgstek eller annat vilt

1 msk salt

1 msk indiansocker,  honung eller annan sötning (kan uteslutas)

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel, blanda med salt och vald sötning.

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka.

Vill du inte äta köttet rått så bryn en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Kycklingleverpaté

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör

2 ägg

2 dl grädde

½ dl konjak

1½ msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk nymald vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar.

Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret.

Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite i löken, ta från värmen och låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén.

Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök, vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter.

Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Du kan frysa in patéerna ogräddade för att ta fram och grädda innan jul, tina dem då i kylen över natten.

Kalvsylta från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet, tillsätt 1 msk salt per liter vatten.

Koka upp vattnet och häll över köttet, låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar, smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar.

Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten.

Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten och själp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Mammas rimmade julskinka

1-3 kg färsk skinka, helst med svål

Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:

2 liter vatten

2 dl grovt havssalt

ev 2 msk socker

Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och ev socker runt om. (Mamma använde socker men jag föredrar utan.)

Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar o kylen.

Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan, täcker det inte så blanda mer saltlag.

Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.

Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.

Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.

Kokning av julskinka

Vatten så det täcker

8 kryddpepparkorn

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 morötter i bitar

Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.

Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.

Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.

Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.

Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.

 

Bryn svålen knaprig i stekpannan

Kaffemarinerat sidfläsk

600 g färskt sidfläsk med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk tamarisoja

1 tsk Worcestershiresauce

2 msk färsk, hackad rosmarin

Salt och peppar

Börja med att skära ett rutmönster i fläsksvålen med en vass kniv.

Skär inte så djupt, bara genom svålen. Gnid in fläsket med salt och peppar.

Blanda kaffet med soja, rosmarin och Worcestersås.

Färskt Sidfläsk med Kaffe-marinad

Lägg köttet i en påse, häll över marinaden och knyt igen.

Massera nu in marinaden ordentligt i köttet. Marinera i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram köttet ur påsen, spara marinaden om du vill göra en gräddsås till fläsket.

Bryn smör i en gjutjärnspanna. Torka av svålen och lägg ner med rutorna ner i smöret.

Bryn några minuter på hög värme, vänd och bryn lite till.

Krydda inte mer, köttet har fått all smak det behöver av marinaden.

Lägg fläsket på galler över en ugnsform, vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i formen.

I vattnet droppar det sen ner god köttsaft utan att brännas vid, som används i såsen.

Kör in en stektermometer snett in mot mitten på fläsket.

Ställ in fläsket i ugnen på 250° i 5 min, sänk sen värmen till 150° och stek i ca 1 timme tills termometern visar 62°.

Värmen stiger lite till när du tar ut köttet, så det kan bli torrt om du har det inne längre.

Rimmat kalkonbröst

1 bit kalkonbröst på ca 500 g

2 msk salt

Lite mald vitpeppar

Gnid in kalkonen med salt så det blir jämnt fördelat runtom.

Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt.

Vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Bryn kalkonen 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.

Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt.

Julsmörgås

Rimmad kalkon i Wonderbag

Jag brukar göra rimmad kalkon till jul nere i Turkiet, den smakar nästan som julskinka.

Då lagar jag till den i min Wonderbag, det gör den extra saftig och god.

Bryner då kalkonen i 10 minuter på båda sidor med lock på, ställer ner grytan på ett underlägg i bagen, lägger på tyglocket och knyter igen väl.

Kalkonen får stå och laga till sig i bagen i 2 timmar, sen tar jag upp den och låter den svalna innan jag lägger den i kylen.

Rödkål i Wonderbag

Reklam för en god sak

Som du kanske läst härinne tidigare, så samarbetar jag sen 3 år med Wonderbag Sweden.

Tyvärr kommer försäljningen via den svenska websidan att upphöra vid nyår, så passa på att köpa en nu om du funderat på det.

Fram till årets slut kan du köpa en Wonderbag i storlek Small och Medium för 699 kr med min kokbok på köpet.

Boken innehåller rätter speciellt framtagna för långkokning i bagen, den kostar i vanliga fall 99 kr.

Wonderbag med min kokbok på köpet

 

Jag har testat flera elektriska slowcookers i samband med att jag skrivit mina kokböcker och jag tycker att Wonderbag är den mest användbara och klimatsmarta som finns på marknaden.

Man lagar till maten med hjälp av eftervärmen och den håller sig het i upp till 10-12 timmar, bagen isolerar otroligt bra.

Ingen extra energikälla behövs, så du kan lätt ta med dig maten i bilen och ha färdiglagad mat när du kommer fram.

Bagen fungerar lika bra som kylbag, jag brukar ofta ha med Mini-Wonderbag med kall mat på picknick.

På resorna till Turkiet brukar jag ta med frysta godsaker, det kommer att få följa med en del nu till jul.

Wonderbag är skapad i Sydafrika av Sarah Collins, hon har utvecklat den för att kunna hjälpa fattiga familjer att enkelt laga mat på ett energisnålt sätt, de har väldiga problem med energiförsörjningen där.

För varje bag som säljs så skänks en till en behövande familj i Sydafrika genom Wonderbag Foundation.

Wonderbag har på senare tid omnämnts i Time Magazine som en av världens 50 smartaste uppfinningar.

Här finns mycket mer information på engelska om Wonderbag och Sarah Collins.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

Så, det var ett litet julklappstips till den som kanske redan har det mesta, en gåva med omtanke som samtidigt bidrar till välgörenhet.

Nästa vecka bjuder jag på ännu mer goda rätter att ha på julbordet, vill du ha fler tips på vad du kan laga redan nu så besök det här inlägget.

Tomtens Adventskalender hittar du i år varje dag i mina händelser på Facebook.

Tomten i Tophane, Alanya

Krämig pasta med rostbiff och parmesan
Det här receptet är ett perfekt ”göra-om-till-sitt-eget-recept” som passar alla smaker, budget och kök. Jag har använt mig av rostbiff i pastasåsen som jag fick över sen jag gjorde de exotiska plankorna men det går precis lika bra med julskinka, kassler, bacon, korv, eller svamp om man vill ha den vegetarisk. Då byter du också […]