Köttfärssås på mitt sätt

Min favoritmat

Nu har finvädret äntligen kommit hit till Alanya efter några riktigt bistra veckor.

Så nu tänker jag ägna ännu mer tid åt att vara ute och därmed vara borta från datorn.

Fick mig en tankeställare när jag läste den här artikeln i Dagens Nyheter.

Den handlar om den stress som kommer av alltför mycket uppkoppling, bloggande, Facebookande, Twittrande, Instagrammande m.m.

Särskilt dagens unga ligger i riskzonen att bli utbrända, men jag ser hur även många i min egen ålder tillbringar alltmer tid med olika smarta telefoner, I-pads, appar och sociala medier.

Jag har en gång i tiden varit rejält utbränd efter att jag arbetade alldeles för mycket.

Det är bland annat därför jag avslutat min närvaro på Facebook vid nyåret och inte tar på mig för mycket arbete med skrivandet, även om det är väldigt kul.

Jag fortsätter att uppdatera härinne men lugnar ner takten lite ett tag med nya receptskapelser så jag får hämta andan och njuta av den turkiska våren.

Rosépeppar/Schinus terebinthifolius

Idag får du recept på en av mina godaste köttfärssåser smaksatt med rosépeppar, den här gör jag ofta när jag inte har så stor matlagningsinspiration.

Förr åt jag stora högar med spaghetti och massor av ketchup till, nu tycker jag det är så mycket godare med smörstekt zucchini, broccoli eller vitkål som tillbehör.

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Just nu kostar mina kokböcker bara 79 kr, klicka på bilden så kommer du till Bokus

Köttfärssås 2 port

250 g köttfärs, jag tar oftast lammfärs

2 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde

1 morot

1 liten aubergine

2 tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör eller kokosolja

2 msk ketchup

1 msk ajvar

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

1 tsk krossad rosépeppar

Salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna. Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.

Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde. Koka upp och låt puttra i 30-60 min på svag värme.

Solnedgång över Alanya

Solnedgången sedd från balkongen häromkvällen


Carbonara i panna – enkelt och snabbt!

spagetti_carbonara_recept_baconHar ni tänkt på hur smidigt det egentligen är med så lite disk som möjligt när man lagar middag?! JA, jag tänkte väl det! ;-) Ofta vill man laga något gott till vardags men som också går snabbt och där finns det tusentals recept som går jättesnabbt att just LAGA men sen får man stå i en halv evighet vid diskhon och skölja kastruller och diska pannor och plocka vispar och pryttlar.

Även om man har diskmaskin så blir det mycket att ”rensa bort” liksom. Och i vardagen kanske man hellre vill lägga den tiden på annat. Hemma hos oss är det mer orken som tar slut när man sitter där hela familjen runt middagsbordet, mätta och alla har ätit upp. Vem ska resa sig först och börja plocka bort??!! :-P

Vem ska skölja tallrikar och plocka in i diskmaskinen, vem ska torka spisen och diska kastruller, knivar och pannor för hand och vem ska gå med sopor och kompost etc… Ahh! Ja, ni fattar. Därför råkar vi ofta bli sittandes väldigt länge vid middagsbordet, men det i sig är ju både roligt och givande då vi har tid att prata med varann allihopa och få tid tillsammans. Jag vet inte hur invecklad jag behöver bli eller vilket som tar ut det ena eller det andra. Det är roligt att umgås – JA!
Det är inte kul att städa efter en middag så därför brukar jag tänka på att minimera på användning av kastruller o grytor och under tiden jag lagar mat så städar och torkar jag ytor och plockar in i maskinen direkt och alla knivar diskas direkt dom är färdiganvända, just för att jag inte vill att dom ska ligga framme också, (eller råka hamna i diskmaskinen mannen!!) ;-)

Denna carbonara är perfekt middag i EN panna, inget mer! ;-)
Jo en skärbräda, en kniv och ett fat också…

4 port
Det här behöver du : 
3 pkt bacon a 120 gram
3- 4 port tunna spagetti (Barilla Capellini)
2 dl grädde
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 rejäla nävar riven parmesan (hade ingen hemma, men det blir gott ändå)
3 äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Skär baconet i bitar och fräs på i en stek eller traktörpanna med höga kanter. Stek tills de blir knapriga. Lägg upp på ett fat med hushållspapper så de får rinna av och bli riktigt knaprigt. Slå vatten i samma panna som du stekte bacon i, rör lite i botten så du får upp dom goda smakerna. När vattnet kokar lägg i tunna spagetti och koka al dente. Slå bort nästan allt vatten med spara ca 1- 2 dl. Tillsätt grädde och riven parmesan. Koka upp hastigt så det blir krämigt. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Smaka av. Precis före servering – tillsätt baconet och äggulorna och vänd runt! Servera.

carbonara

3 goda energidrycker

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

En röd, en grön och en vit näringsdryck

Jag har i vinter testat några olika former av energidrycker.

Helt naturliga och hemgjorda förstås, de som finns att köpa innehåller väldigt mycket som är långt ifrån bloggens signum, naturlig mat.

På vår hälsoresa hit till Turkiet så äter vi nötfrukost som vanligt på morgonen.

Några timmar senare blir det en energidryck innan långpromenaden.

Jag har tagit fram några olika recept till Restaurang PriMaten i Uppsala, här får du också chansen att prova.

De jag testat har gett riktigt bra med energi, jag går 2-3 timmar utan att bli trött när jag druckit dem.

Har också energi kvar att laga lunch när jag kommer hem, vilken skillnad mot hur jag var innan jag började med LCHF för 6 år sen.

Jag har tränat upp en styrka i ben och rygg som jag inte trodde var möjlig efter min steloperation.

Träning och bra mat kan verkligen göra underverk för hälsan.

Här nedan en bild på mina fotspår från igår, tog en långpromenad i vattenbrynet på Kleopatrastranden.

Första gången jag gick här var för 13 år sen, då i mycket dåligt skick innan operationen, jag fick gå med käpp eller kryckor och klarade bara korta sträckor.

Nu har jag tränat upp mig så jag klarar att gå i både Barefoot-skor och MBT-sandaler.

Under många år var det specialgjutna skor och fotskena som gällde efter en nervskada under ryggoperationen.

Strandpromenad längs Kleopatrastranden i Alanya

Det är enkelt att själv göra proteinrik vassle till energidrycker,  istället för det pulver som finns på burk.

Vassle blir biprodukten när man gör min goda färskost, bara att frysa in i en istärningslåda och ta fram eftersom.

Här i Turkiet har jag testat den på fet get-yoghurt, det blir verkligen bra.

Getmjölksprodukter kommer mer och mer i butikerna, även här är det många som inte mår bra av komjölken.

Långhåriga getter med herdinna

I USA har det senaste tiden blivit trendigt att dricka buljong kokt på ben.

Riktigt kul att jag som kör så mycket med gammaldags mat nu är trendig :)

Passar extra bra när mina kokböcker kommer ut i den engelskspråkiga världen till sommaren.

Då kan amerikanerna få lära sig att koka riktigt goda buljonger efter recepten i Långkok för LCHF och Paleo.

Hemma i Sverige är mina kokböcker just nu väldigt billiga, du hittar dem här på Bokus Nystartsrea.

Här kan du ta en titt på hur de ser ut i den engelska versionen på Amazon.com och förboka om du vill.

Mina kokböcker för 79 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för bara 79 kr på Bokus just nu

Granatäpple och blodgrape

Röd energidryck med kryddsmak 2 port

3 dl hett vatten eller grönt te

½ blodgrapefrukt

½ granatäpple

½ citron

1 msk kokosolja

1 tsk kanel

½ tsk gurkmeja

1 krm kardemumma

1 krm mald ingefära

½ krm malda nejlikor

Pressa frukterna. Blanda alla ingredienser och häll upp i 2 muggar.

Granatäppelsaften kan du byta mot osötad tranbärssaft eller lingondricka.

Gör gärna en större blandning av kryddorna och ha i en burk.

Då blir det lättare att krydda varje gång med en tesked per kopp.

Gröm smoothie med kiwi, avocado och bladspenat

Grön energidryck med avocado och vassle 1 port

1 kiwi

1 pressad lime

1 dl grönt te

½-1 dl vassle

½ avocado

½ dl grovhackad bladspenat

1 msk macadamiaolja eller kokosolja

1 krm kardemumma

ev 1 tsk honung

Skär kiwi och avocado i bitar. Lägg i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser.

Mixa till en slät dryck. Vill du göra den ännu mer matig så tillsätt en rå äggula.

LCHF Paleo-drink

Vit energidryck på buljong och kokosolja 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl hemkokt fond på kyckling eller kalv

2 tsk kokosolja

Havssalt eller örtsalt efter smak

Blanda allt i en mixerbunke, kör några sekunder med mixern så den blir vit och skummig.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg och njut av en riktigt näringsrik dryck.

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo


Krämig broccolisoppa med ägghalvor

Broccolisoppa med ägghalvor och frökex från Huså Bröd

Dag 3 på min kålvecka

Idag har det blivit broccolins tur att visa upp sig från sin godaste sida.

Broccoli är en väldigt mångsidig grönsak, sprängfylld med nyttigheter och med en låg andel kolhydrater, bara 3,1 g.

Här hittar du mycket intressant information på en hemsida som är dedikerad helt till denna användbara grönsak, Broccoli.nu.

Broccoli

Broccolin har sin givna plats inom LCHF och Paleo. Ett fint komplement till maten istället för potatis.

Jag kombinerar sen ett par år de båda varianterna av lågkolhydratkost och mår riktigt gott av det.

Här kan du se en del av den videointervju om min kostmodell, som Kostdoktorn har i sin helhet på Medlemssidan.

Du kan bli medlem för bara 79 kr per månad, första månaden är gratis så du kan se om det är nåt för just dig.

Broccoli

Dagens typ av broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade på restaurang, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat, den går att variera på en mängd sätt.

Antingen som i länken ovan med ost, ägg och bacon eller som här med äggstanning.

Prova gärna att gratinera kokta broccolibuketter med ädelost eller chèvre, det smakar riktigt bra till en köttbit.

Här en annan broccolisoppa med mer bra proteiner från skaldjur och Västerbottensost, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Soppa med Broccoli, Räkor, Kräftor och Västerbottensost

För att inte tala om hur läckert ett broccolimos kan vara, länken går till en variant gjord på stjälken.

Jag serverade min soppa med frökex från Huså Bröd och en vildsvinskorv från Hedmans Delikatesser i Strömsund.

Två exempel på riktigt gott mathantverk från Jämtland som fick åka med på resan hit till Turkiet.

Spröda frökex från Huså Bröd och vildsvinskorv från Hedmans Delikatesser i Strömsund

Spröda frökex från Huså Bröd och vildsvinskorv från Hedmans Delikatesser i Strömsund

Broccolisoppa 2-3 port

500 g broccoli

50 g smör eller kokosolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl kycklingbuljong

2 dl grädde eller kokosgrädde

2 tsk ekologiskt buljongpulver, jag använde Bella Buljong

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.

Häll på kycklingbuljongen och buljongpulver och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk.

Mixa slät i kastrullen med stavmixer. Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter.

Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.

Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke med en god, lokalproducerad  korv.

Lantägg

Fredagsmarknaden i Alanya


Gröna tillbehör och om min videointervju hos Kostdoktorn

Utsikt mot borgen från Östra stranden i Alanya

Tillbaka i Turkiet

Nu är vi på gång med del 2 av vinterns härliga hälsoresa till Alanya.

Vi åkte hem 10 dagar över jul och nyår så en ny 45-dagarsperiod sätts igång på reseförsäkringen, så nu har vi 6 nya veckor framför oss.

De ska ägnas åt att bättra på konditionen och hälsan ännu mer, vi byggde ju upp en hel del nya muskler i höstas.

Vintern här visar sig just nu från sin kallaste sida, +2 nu på morgonen.

Vi har tur som har en riktigt välisolerad lägenhet, vi behöver inte ens använda luftkonditioneringen för att få varmt inne.

Varma kläder behövs på promenaderna när man hamnar där det är skuggigt, men i solen kan de skalas av, plagg efter plagg.

Så ett råd till dig som väljer att åka hit till Medelhavet på vintern, ta med några lätta vinterkläder hemifrån.

Är mycket glad åt min tunna dunjacka med en allvädersjacka över. De klarar storm, regn och kyla, de vädertyper som vi haft sen vi kom i söndags morse.

Upproriskt hav i Alanya

En hel del sol har vi också förstås, då är det riktigt skönt att sitta ute på balkongen.

Det är härligt att vara tillbaka härnere, inte minst tack vare alla fina grönsaksmarknader där vi är stamkunder.

I min variant av lågkolhydratkost, som är en blandning av LCHF och Paleo, ingår det som de flesta vet en hel del grönt.

Att bara äta kött, smör och ägg blir alldeles för enahanda, både vad gäller näring och smaker.

Maten blir så otroligt mycket godare med lite grönsaker till. Matsmältningen fungerar också mycket bättre om man tillför lite syra och vattenlösliga fibrer har jag märkt.

Har ibland testat att köra superstrikt LCHF med mycket fett och nästan inga kolhydrater, men då mår jag inte alls lika bra som med en fräsch grönsaksrätt som tillbehör.

Jag tillför även en del frukt och rotfrukter i min mat och har tagit bort de flesta mjölkprodukterna utom smör och get/får-ost de senaste åren.

Någon gång till fest blir det grädde, men till vardags är det smör, olivolja och kokosolja som utgör de feta tillbehören.

Här hittar du mitt förra inlägg där jag tipsar om 7 olika kryddsmör att förgylla maten med och lite tankar om hur jag ser på fettet i maten.

Idag får du tips på några av de gröna rätter vi ätit de senaste dagarna.

Vill du veta lite mer om mitt sätt att äta och vad maten gjort för min hälsa?

Ta då en titt inne hos Kostdoktorn på ett utdrag ur den video som Andreas och hans team spelade in under LCHF-kryssningen i våras.

Du kan se hela inspelningen inne på Kostdoktorns medlemssidor.

Kostdoktorns medlemssidor

 

Medlemsskapet ger tillgång till en stor mängd filmer med många stora lågkolhydratförespråkare och annat värdefullt material för dig som vill lära dig mer om naturlig mat och dess fördelar för hälsan.

Första månaden är gratis och sen kostar det bara 79 kr per månad, väl investerade pengar för dig som vill satsa på ett friskare liv.

Vill du ta del av mina ca 200 mjölk- och glutenfria Paleo-recept så hittar du den bloggen Här.

Entrecôte med syrliga grönsaker

Syrlig lök och rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 gul lök

50 g smör

2 msk kycklingbuljong

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Bryn lätt i smöret och tillsätt kålen. Låt fräsa några minuter.

Häll över buljong, vinäger och Worcester. Krydda med salt och peppar.

Låt vätskan koka in i grönsakerna och servera till en köttbit.

Jag hittade en riktigt fin kalventrecôte på Migros, bland det godaste kött jag ätit.

Gurksallad med kiwi

Grön sallad 2 port

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 kiwi

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl pumpakärnor

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Lite flingsalt

Skär gurka, paprika och kiwi i små tärningar. Blanda med persilja, pumpakärnor, citronsaft, olja och salt.

Vi åt gurksalladen till en lammburgare med stekt ägg och smör. Köper fantastiskt fin, nymald lammfärs på Güven Et Kasap.

Röd coleslaw

Röd coleslaw med valnötter 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl hackade valnötter

1 msk äppelcidervinäger

Salt och chiliflingor

Den här salladen åt vi till den absolut godaste kycklingrätt jag vet.

Hos slaktaren får vi kycklinglåren urbenade och utbankade till en stor schnitzel, du kan läsa mer om hur jag kryddade den Här.

Solnedgång i Medelhavet


Laxpudding på blomkål och nya tag med träningen

Laxpudding på blomkål

Nykomponerad laxpudding och nytt, friskare år

Jag inleder det nya året med en riktigt god laxpudding som jag gjorde flera gånger under hösten.

Så här efter julbordstider brukar det finnas en hel del laxrester att ta hand om, så den här rätten passar ypperligt på det nya året.

I en traditionell laxpudding ingår en hel del potatis. Men i min lågkolhydratvariant passar det utmärkt med kokt blomkål istället.

Laxen kan vara rökt eller gravad, det är en smaksak. Har du båda så blanda, då blir det extra gott.

Receptet är lätt att göra i större format så passa på att göra lite goda matlådor att ta med när jobbet börjar igen.

Gratängen går bra att frysa, men den kan bli lite lösare. Tina den i kyl så håller den formen bättre.

Äter du min typ av lågkolhydratmat under vintern så kommer säkert du också att hålla formen.

Det verkar som min mat är populär hos många i landet, jag har legat på första plats bland hälsobloggarna den här veckan på Blogtoplist.

Tophane, Alanya

Jag och Lennart åker tillbaka till Turkiet idag, för andra perioden av vår vinter-hälsoresa.

På sex veckor hinner det hända en hel del med kroppen, fettet smälter bort sakta men säkert och ersätts av en större muskelmassa.

Jag känner på kläderna att jag blivit slankare av all träning. Konditionen ökar dag för dag, balansen och styrkan i ben och rygg likaså.

Hela hösten har jag promenerat ca 2-3 timmar per dag och gått nerför de 7 trapporna från vår lägenhet varje gång jag gått ut.

Till det här kommer timmen med dagliga mjuka rörelser och egenmassage, som jag hållit på med så gott som varje dag nu i snart 9 år.

Jag började med de rörelserna efter att jag fått min fibromyalgi-diagnos, fick höra av sjukvården att jag inte skulle bli bättre men ville inte lyssna på det örat.

Jag bestämde mig för att satsa på friskvård istället, ett beslut jag aldrig ångrat.

Mina rörelser mjukar upp kroppen ordentligt och har tillsammans med kosten gjort att min kropp håller sig i form och i stort sett värkfri.

Jag hoppas jag kan hjälpa fler att hitta till en bättre hälsa genom att dela med mig av min historia, här kan du läsa mer om min hälsoresa.

Höstens resultat av träningen har lett till att jag nu är peppad att öka på mängden ännu lite till.

Den här gången ska det bli att gå även uppför trapporna då och då, jag har blivit så mycket starkare mot när vi åkte ner i mitten på november.

Förra veckan blev det många och långa promenader i Stockholm, struntade i tunnelbanan utan gick dit jag skulle.

Det blev också en hel del trappgång. Först 115 trappsteg ute upp mot Kungsklippan där vi bor och sen 60 till inne i huset.

Vem behöver gym och trappmaskiner när man kan träna gratis både hemma och ute i det fria ;)

Laxpudding

Bella Buljong från Herbaria

Ekologisk buljong från Herbaria

Laxpudding 2 port

150 g rökt eller gravad lax

½ liter blomkål i små buketter

2 dl majonnäs

2 dl riven ost, jag hade getost

1 dl finhackad dill

2 tsk ekologisk buljong, jag använde Bella Buljong

Salt och peppar

Lägg blomkålen i en kastrull, häll på 1 cm vatten och strö över buljongpulvret.

Lägg på lock och koka i några minuter. Ta av locket och låt vätskan koka in i blomkålen under några minuter till.

Låt svalna och bland med majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ett lager av blomkålsblandningen i en ugnsfast form. Täck med skivad lax och bred över resten av blomkålen.

Strö ett jämnt täcke av riven ost över och gratinera i 20 minuter på 175º.

Vill du ha en extra proteinrik gratäng så tillsätt två ägg till blomkålsröran.

Grädda då i 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med citron och olivolja över en sallad på gröna blad.

Här nedan ser du lite bilder från min favoritstadsdel Tophane i Alanya.

Den äldsta delen av Alanya är en mycket backig stadsdel med smala gränder och trappor, med en bedårande utsikt på köpet.

Här blir det många och långa promenader framöver.

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya


Njutbar mat till nyårsafton – Hummer och hallonfromage

Ingredienser till Gratinerad Hummer

Fisk och skaldjur

Så var det då dags för året sista inlägg. Sitter och skriver det på tåget mellan Stockholm och Östersund.

Jag är på väg hem några dagar för att fira nyåret med mamma, innan det bär av till Turkiet igen.

Vilket fantastiskt år det varit, tack till alla nya och gamla besökare som hittat tillbaka till min blogg sen jag började skriva igen i september.

Ser fram emot att få dela med mig av mycket gott även nästa år, hoppas du följer med på mina matäventyr.

Det blir ett riktigt spännande år för mig, när mina 3 kokböcker kommer ut i USA till sommaren.

En ny kokboksidé gick av olika anledningar om intet nu under hösten, men har några andra, spännande idéer på gång.

Hoppas på napp från något förlag framöver, förstått att mina recept är populära hos många.

Samarbetet med Huså Bröd kring mitt recept på LCHF-frökex har också varit väldigt lyckosamt.

Bageriet har ökat sin omsättning med 30% det senaste året, frökexen har verkligen blivit populära både i Sverige och Norge.

Hummersupé

Ett nyårslöfte jag tänker ge mig själv i år är att äta mer av både fisk och skaldjur.

Det är inte bara fantastiskt gott, det är också väldigt bra för hälsan.

Särskilt när man som jag från och till känner av värk från min fibromyalgi, så mår jag bättre med mer naturligt omega-3 i maten och mindre av omega-6.

Här en mycket intressant artikel i ämnet hos Medical Link.

Mitt tips på njutbar mat till nyårsafton går därför i maritimt tema. Gratinerad hummer är festmat utöver det vanliga.

Den är väldigt enkelt att göra, bara att klyva hummern på längden och gratinera med till exempel en god svampsås.

Lägg gärna några extra kronor på en fin, färsk hummer. Smaken är värd den extra kostnaden och det är ju inte en rätt man äter så ofta.

På skalen kan du sen koka en fin fond till hummersoppa, så då får du väldigt bra valuta för pengarna.

Antingen kan du äta hummern som en förrätt till en finare trerättersmeny eller som en supé senare på kvällen.

En varmrätt jag gärna bjuder på i festligare sammanhang är röding fiskad hemma i Jämtlandsfjällen.

Jag har tur som har släkt som förser mig med färsk fisk då och då. Serverad med en god vitvinssås slår den ut det mesta i fiskväg.

Såsen som du får recept på idag använde jag ofta när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen och på Verkö Slott.

Som avslutning på min festmiddag blir det en dessert på hallon, även de från fjällnära skogar.

En gammaldags fromage, som tar lite tid att göra med allt vispande, men som kan förberedas redan dagen innan middagen.

På Verkön hade vi ofta bröllopsgäster i restaurangen, då gjorde jag tårtor i flera våningar med hallonfromage som fyllning.

Vill du göra en tårta så prova det här recept på saffranskaka, men byt ut saffranet mot 1 tsk vaniljpulver så får du en riktigt god och saftig tårtbotten.

Du kan förstås även servera saffranskakan som den är med bär och grädde till dessert.

Gratinerad, Irländsk Hummer

Champinjongratinerad hummer för 2

1 färsk hummer

5 st skogschampinjoner

1 schalottenlök

3 msk smör

2 dl grädde

½ dl mousserande vin

Salt och peppar

2 msk hackad gräslök

Klyv hummern på längden med en vass kniv. Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten. Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.

Irländsk, färsk Hummer

Ta ut stjärten ur skalet. Skär i bitar och lägg dem tillbaks i skalhalvorna.

Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.

Skogschampinjoner har en mycket kraftigare svampsmak än vanliga vita, tack vare de mogna lamellerna. Därför blir också stuvningen lite mörk.

Bryn svamp och lök i smöret så det får fin färg. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.

Fördela stuvningen på hummerhalvorna. Gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.

Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.

Lägg upp på tallrik och garnera med citron och gräslök. Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött att pilla ut.

Tycker du inte om svamp så använd såsen nedan att gratinera med, låt den koka ihop så den blir lite tjockare först.

Vitvinssås

Vitvinssås grundrecept 4 port

5 dl grädde

1½ dl torrt, vitt vin

1 ekologisk buljongtärning eller 1 dl fiskfond

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Blanda allt  i en kastrull, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Vispa då och då under tiden så det inte bränner fast. Späd med  lite mjölk, om såsen tjocknar för mycket.

Jag kokar såsen så länge, för då kommer det fram en mängd smaker.

Sila såsen genom nätsil innan eventuellt någon av de olika smaksättningarna rörs ner. Såsen är annars väldigt god som den är också.

Servera till stekt eller pocherad fisk och gärna med broccoli eller ett gott blomkålsmos.

Smörstekt Röding med Vitvinssås

 Olika smaksättningar till vitvinssåsen

Pernodsås: Pernod ger en härligt anissmakande sås, ta 2-3 matskedar till den här satsen.

Saffranssås: Stöt 1 kuvert saffran med lite salt i mortel och vispa ner i såsen.

Örtsås: Smaksätt med 1 dl färska finhackade örter, rör ner dem strax innan såsen ska serveras.

Hallonfromage

Hallonfromage 4 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

2 gelatinblad

ev 1 msk flytande honung eller annan sötning

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt. De måste vara helt rena annars tjocknar inte äggvitan.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas.

Dra plast över och ställ i kyl att stelna några timmar. Servera vispad grädde till och gärna lite extra bär.

Fromage på Skogshallon


Juldagar i Stockholm och lyxig lax till middag
Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Julledigt och trevliga jobbmöten

Hoppas ni alla haft en riktigt lugn och skön jul. Efter en något jobbig hemresa på julafton via en överbelastad flygplats i Istanbul så har det varit skönt med några hellediga dagar.

Vi har njutit av lite god julmat, sett på TV, promenerat i ett vintervackert Stockholm och bara njutit julfrid.

På annandagen blev det lite ”jobb” igen. Jag tog tåget till Uppsala för ett möte med Lars Fahlén på PriMaten.

På dagen exakt 3 år sen vårt första möte, då vi provlagade rätter och planerade menyer som sen blev grunden för Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang och senare även en delikatessbutik.

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

Nu hade vi nya, spännande saker att diskutera, får hoppas de blir verklighet framöver.

Lördagen tillbringade jag på havet, då blev det ett planeringsmöte med vännen Mona från Åland, inför vår kommande hälsoresa till Kreta i april.

Ett morgonkyligt Ålands hav

Ett morgonkyligt Ålands hav

Brunch på M/S Rosella

Brunch på M/S Rosella

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Havtornspannacotta med bärsås

Havtornspannacotta med bärsås

Svanar på flygtur

Svanar på flygtur

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

Perfekt att träffas på en båt och smida planer i hytten, med avbrott för god brunch och en ännu godare middag senare på dagen.

Vi kryssade två vändor med M/S Rosella för att hinna med allt det här över en dag.

Mattipset idag blir en god laxrätt som jag lagade på juldagen. Efter receptet följer fler bilder från de senaste dagarna.

Smörstekt lax med svampragu och saffransaioli

Smörstekt lax med svampragu 2 port

2 tjocka skivor lax à 200 g, helst viltfångad

Salt och peppar

2 msk smör

Svampragu 2 port

8 små skogschampinjoner

2 turkisk sivripaprika eller 1 vanlig grön

1 liten, gul lök

1 msk tamarisoja

 1 tsk balsamvinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

25 g smör

Börja med svampragun eftersom laxen går fort att steka. Skär svampen i fyra delar.

Dela paprikan på längden och ta ut kärnorna. Strimla i bitar. Skär löken i smala klyftor.

Bryn svampen väl i smöret, krydda med salt och chili. Tillsätt lök och paprika, låt fräsa med en stund så de får lite färg.

Häll på soja och vinäger, låt småputtra tills vätskan kokat in.

Bryn under tiden smöret och lägg ner laxen med köttsidan ner. Bryn 1½ minut och krydda med salt och peppar.

Vänd och stek 1½ minut på skinnsidan. Vänd och stek kanterna 1 minut på var sida, krydda under tiden laxen runtom.

Behåll rätt hög värme medan du steker laxen på de fyra sidorna, dra sen från plattan och låt eftersteka någon minut.

På det här sättet får du en lax med rejäl stekyta men som ändå är perfekt stekt inuti, den ska bara precis ha blivit genomstekt.

Servera laxen med en grönsallad på romansallad, bladpersilja och jordgubbar. En bit smör och saffransaioli blev gott och mättande till.

Jag köpte jordgubbar, sallad, persilja, lök och paprika på grönsaksmarknaden i Alanya i tisdags.

En perfekt matsouvenir, jag lägger in påsarna i 5-liters vattendunkar så håller de bra i kappsäcken.

Nedan ser du den goda skinkmacka vi åt på juldagskvällen, på det goda vörtbröd jag bakade innan jul.

Sen blir det lite fler bilder från mina promenader i Stockholm.

Skinkmacka på vörtbröd

Skinkmacka på vörtbröd

Stadshuset i morgonljus

Stadshuset i morgonljus

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällsolen

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällssol

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

God fortsättning och ett Gott Slut!

God fortsättning och ett Gott Slut!


Lucka 24 – Julen i ett nötskal
Tomten provar den turkiska modellen av släde och diskutera julklappsutdelningstaktik med Tomtefar och Tomtemor...

Tomten provar den turkiska modellen av släde och diskuterar julklappsutdelningstaktik med Tomtefar och Tomtemor…

Tomtens bästa semesterbilder

Nu är det slut på Tomtens 24-dagars semesterresa här nere vid Medelhavet.

Idag får du en tillbakablick på alla fina utflyktsbilder vi tagit tillsammans.

Nu väntar mycket jobb över julen så det är hög tid för hemfärd, släden är packad med allehanda julklappar.

I morgon när det brukar vara lucköppning med nummer 24 så har ju Tomten fullt upp med annat, därav har han hela tiden legat en dag i förväg med sina luckor.

Jag och Lennart flyger med upp till Sverige, vi tar en 2-veckors vistelse i snö och kyla innan vi åker tillbaka ner i början på januari.

 Tomten och vi önskar alla en riktigt

<3 God Jul <3

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 24 dagars semester...

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 24 dagars semester…

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet…

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå...

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå…

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn...

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn…

Tomten gillar också hårda paket...

Tomten gillar också hårda paket…

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna...

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna…

Tomten har funnit en ny vän...

Tomten har funnit en ny vän…

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden...

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden…

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester...

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester…

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker...

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker…

Sen blev det en liten lur med Lussekatten...

Sen blev det en liten lur med Lussekatten…

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag...

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag…


Julens bästa efterrätter och Tomten lucka 20

Mina godaste desserttips

Nu börjar det verkligen dra ihop sig mot julen. Här i Alanya tar vi det rätt lugnt inför hemresan på julaftons morgon.

Blir hemma bara en kort sväng innan vi far ner igen, det blir faktiskt billigare än att köpa till extra reseförsäkring utöver hemförsäkringens 45 dagar.

Passar ju bra att träffa släkt och vänner några dagar och kolla posten också.

Senaste tiden har jag bjudit på en hel del gott att ha på julbordet, idag blir det några läckra tips till efterrättsbordet.

För egen del äter jag sällan någon dessert just på julafton, det räcker med lite julgodis efter all den goda maten, mer får inte plats.

Men de övriga dagarna är det ju roligt att laga till något extra festligt.

Först ut bland recepten är en fromage på skogshallon. Använder du köpta hallon så koka dem först så du inte riskerar att bli sjuk mitt i julfirandet.

Nummer två är en mörk chokladmousse som jag serverade mycket av när jag jobbade på restaurang, alltid lika uppskattad.

Trean blir en mjölkfri pannacotta för alla som inte kan/vill äta grädde.

Birgitta Höglunds kokböcker

Julklappstips i elfte timmen

Hallonfromagen och chokladmoussen finns även i min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer. Kokospannacottan hittar du i Grillmat LCHF.

De kokböckerna kan bli riktigt uppskattade julklappar, du kan köpa dem här på Bokus och här på Adlibris.

Beställer du nu så hinner de fram till jul och både jag och de som får dem blir glada :)

Beställ innan 22/12 kl 12:00 för leverans före jul, meddelar Adlibris på sin hemsida.

Bokus skriver så här: Beställ senast 21 december kl. 22:00 med ”Snabb frakt” för leverans innan jul.

Vill du ge ett presentkort på den engelska utgåvan som kommer till sommaren?

Kopiera då bara bilderna på omslagen hos Amazon.com, gör ett fint kort, förhandsboka böckerna och betala först när de kommit ut.

Hallonfromage

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde till och gärna lite hela bär.

Mörk chokladmousse ca 8 port

100 g 70%-90% mörk choklad

2 äggulor

3 dl grädde

ev 2-3 msk whisky

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, här kan du läsa om hur det går till.

Blanda ner äggulorna i den inte alltför varma chokladen. Rör i whisky och lite salt och blanda väl.

Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna en stund.

Pannacotta med kokos och lime 4 små port

2 dl kokosgrädde

1 tsk pressad lime

½ krm vaniljpulver

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet minst 5 minuter i kallt vatten. Koka upp kokosgrädden.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över pannacottan, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.

Lucka 20

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär… Klicka på bilden så kommer du till receptet på min Paleo-blogg.