Mitt namn är Tina Gustafsson och denna månad fick jag möjligheten att gästblogga här på Kryddburken. Tack Linda!
Till vardags jobbar jag på tidningen BröllopsGuiden och min resterande tid fördelar jag mellan min kära man Martin, min familj, mina vänner, och mitt stora intresse att stå i köket. Mitt intresse har gjort att jag driver sajten TinaGustafsson.com sedan ett antal år tillbaka. Där kan man även bl.a. hitta mina oljemålningar och att jag har gett ut två böcker inom Bröllop & Fest.
Mitt matintresse fick jag redan som 7-åring då jag hjälpte mamma att steka köttbullar med stekspaden i munnen (jag är funktionshindrad sedan födseln) Idag tar jag hjälp av mina fantastiska assistenter då jag behöver hjälp med att t.ex. hacka mm.
Jag tycker det är allra roligast att stå i köket när det nalkas högtider så som alla hjärtans dag, påsk midsommar, Sveriges nationaldag, jul och nyår och självklart även när familjemiddagar och fester är på gång och inte att förglömma att laga en massa härlig mat vid grillen.
Receptet jag har valt att dela med mig av är en enkel och god sallad som passar utmärkt om man inte har så mycket tid en dag att lägga på matlagning men den passar också alldeles utmärkt en varm solig sommardag med ett glas vin till på altanen eller balkongen.
4 port
Grillad het scampisallad
24 stora råa scampiräkor
1 påse babyspenat, à 70 g
1-2 krukor krispsallad
1 kruka myntablad
1 kruka bladpersilja
1 rödlök
4 citrongräs
1-2 röd chili
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Dressing :
2 msk Harissa het chilipasta
1 msk flytande honung
2 msk fisksås
1 lime, juicen
GÖR SÅHÄR :
Skala och pressa vitlöken, blanda den tillsammans med oljan. Skala räkorna och låt räkorna marineras i vitlöksoljan i minst 30 minuter men gärna längre. Lägg alla ingredienserna till såsen i en skål och blanda väl. Skölj och hacka sallad, mynta och persilja grovt.
Skala bort de två yttre lagren på citrongräset. Skiva citrongräs, lök och chili tunt. Arrangera sallad, mynta, persilja, citrongräs, lök och chili på fyra tallrikar. Grilla räkorna i en grillpanna eller på grillen i ca 3 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta. Servera tillsammans med dressingen, ta lite i taget då dressingen är väldigt stark.
Gästbloggaren Tina, Foto; Martin Gustafsson
Ja, egentligen inte så värst långt söderut, utan till Bromölla och Ystad!
Tänkte passa på att informera om sidan, den nya uppdateringen ser lite annorlunda ut om man vill bläddra bakåt till äldre inlägg.
Precis här ovanför inlägget (pekar uppåt) så ser ni en scroll-list för att bläddra bakåt. Tidigare har den legat längst ner på sidan men nu är den alltså häruppe så ni inte missar de! Jag ska se om det inte går att ändra så det blir som tidigare, tycker nog det funkade bättre så.
Och så ett litet hejdå från mig, glöm inte hålla utkik på både Facebook och Instagram, det lär dyka upp lite bilder men även inlägg och gästbloggsinlägg här under helgen!
Tips till fredagskvällen måste ni ha ju!
Klicka på bilderna för att komma till recepten.
Grönsaksstavar och dipp, och & chilisnittar, salami och briepaj.
Börjes norrlandsburgare, fredagspizza, inbakad köttfärsrulle.
Quesadillad med salsa, salamirullar med färskost, fyllda gifflar.
Saltrostade nötter, chili poppers och chili cheese.
Plocktallrick, tacotårta och philly cheese steak sandwich.
Nu önskar er alla en toppenfin helg!
Nu deltar jag i en tävling som Falkeskog och Philadelphia ost anordnar på facebook
Jag deltar med ett LCHF LAX WRAP recept! Lite längre ner här så får ni alla det.
Jag har valt att använda den fetaste Philadelphian 23% fett (de andra smaksatta ostarna har bara 11% fett och fler tillsatser).
Uppskattar också att en kallrökt lax serveras just kall! Denna körsbärsrökta lax måste ni alla prova, den är jättegod!
Jag skulle bli jätte glad och tacksam om ni bloggläsare som är på facebook orkar, kan och vill gå in och gilla Falkeskog och sedan rösta på mitt lilla bidrag. Följ länken så bör ni komma rätt med en gång.
Här kommer receptet:
Glutenfri LCHF
LAX-WRAP
4 wraps/portioner
Ingredienser:
4 små ägg
100 gram Philadelphia ost naturell fet
2 msk finklippt gräslök
2 msk fiberhusk
1 dl pofiber
Fyllning:
Strimlad isbergssallad eller annan sallad
200 gram Körsbärsrökt Falkeskogs lax
100 gram Philadelphia ost naturell fet
2 msk finklippt gräslök
1 dl vispgrädde 40%
————————————–
1/2 finriven gurka
Gör så här:
Wrap: Vispa äggen fluffigt i några minuter. Tillsätt Philadelphia ost och gräslöken och blanda väl.
Blanda fiberhusk och pofiber väl och blanda ner dem i äggsmeten väl. Låt svälla i 5-10 minuter.
Dela degen i 4 lika stora bollar. Lägg en boll mellan två oljade bakplåtspapper och kavla ut den till en tunn platta ca 15-20 cm i diameter. Stek dem 2 minuter på var sida på medelvärme i en stekpanna med lite smör i, lyft över dem på galler att svalna.
Fyllning:
Vispa grädden medelhårt och blanda/vispa ner Philadelphia ost och gräslök väl till en fluffig kräm.
Lägg på sallad och en rejäl klick Philadelphiakräm och bred ut 2 skivor av den körsbärsrökta Falkeskogs laxen, lägg riven gurka ovanpå. Vik samman och lägg dem i smörgåspapper.
Smaklig spis!
Tips: Stek många när du ändå är igång och frys in. Bra att ta fram (tinar superfort) och fylla och ta med på vårens och sommarens utflykter!
Nicke och jag åker söderut nästa helg till ett väldigt speciellt ställe där just hamburgare, rock a billy och cadillac står på menyn så vi ordnande en liten egen ”Burger night” med barnen här hemma igårkväll. Alla fick ”bygga” sin egen burgare (använde oss av McDonalds webbsida) vad den skulle innehålla och hur den skulle se ut, sen döptes dom allihopa av var och en och skrevs upp på menyn!
Det fixades med placeringskort och barnen klädde upp sig som små rock billy´s medan Nicke och jag fixade i köket. En helfestligt och supermysig kväll som vi avslutande med fångarna på fortet i TV-soffan, inte så liiiite mätta!
- Texas hot burger (Nicke)
- Original (Jag)
- Chicken queen (Joline)
- Di-di burgare (Max)
Eftersom Joline och Max ville ha kycklingburgare så skulle dom naturligtvis få det. Nicke stod för dom vanliga burgarna till oss och jag fixade barnens. Har faktiskt aldrig provat att göra just egna kycklingburgare men det var riktigt gott, var ju tvungen att provsmaka deras lite också! Ett enkelt recept utan krångel som ger saftiga burgare med mycket smak. Lätt som en plätt!
Här kommer receptet på kycklingburgarna, 2 st stora :
2 kycklingfiléer
1 ägg
2 msk mjölk el. grädde
Tonys grillkrydda
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i bitar. Lägg i matberedare tillsammans med 1 ägg, lite Tony´s grillkrydda, salt och peppar. Kör inte matberdaren på fullt utan ”pulsera” av och på några gånger annars får du bara en seg, trådig massa. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd. Stek i stekpanna.
Tillbehör :
Isbergssallad
Tomat
Bostongurka
Saltgurka
Cheddarost
Rå lök
Rostad lök
Jalapeno
Söt-stark senap
Ketchup
Hamburgerdressing /peppardressing
Chilibearnaise
Två kycklingfiléer skurna i bitar. Kör ”pulserande” i matberedaren tillsammans med ett ägg, salt, peppar, grillkrydda och en skvätt mjölk. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd.
Stek i het panna tills kycklingburgarna är genomstekta och ingen rosa köttsaft tränger ut när du trycker lätt på dom.
Vid sidan om kycklingburgare ska nu hamburgarna ner i stekpannan!
Och de resterande tre burgarna… Ni kan aldrig gissa vilken som är Nickes va….?
Nu har jag gjort en liten förbättring på bloggen, nu hittar man alla mina recept på en väl synlig sida, dvs längst upp i ”gröna raden” finns nu en RECEPT-sida.
Detta bör förenkla att hitta alla mina recept som med tiden blivit ca 7 kok/bakböcker.
Dvs över 280 recept av alla de sorter!!
HÅLL TILL GODO!
Kanelbulle extra allt, eller bara väldigt amerikanskt? Har länge varit sugen på att prova dessa ”sticky buns” med just cream cheese frosting på. Jag bakade ut både vanliga snurror i form och hel ”bullkaka” och bredde glasyren ovanpå.
Det är väldigt sött och väldigt ”sticky” men kalasgoda och lite annorlunda mot det traditionella! Klart en favorit på kalasbordet framöver och att baka ut i form och bryta eller skära bitar av är väldigt praktiskt dessutom!
ca 30 STORA bullar (varav 12 st i form)
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
50 fram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
Ca 1 kg vetemjöl
Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker alt. farinsocker
4 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt ägg, socker, salt och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.
Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!
Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt i en djup ugnsfast form med bakplåtspapper (12 st). Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.
Rör ihop glasyren och bred på medan bullarna ännu är varma.
Cream cheese frosting :
100 gram philadelphiaost
80 gram rumsvarm smör
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
En gutta pressad citronsaft
Snurrorna har jäst i en ugnsform och nu dags för gräddning. Jag penslar bara med uppvispat ägg, inget annat ovanpå.
Färdiggräddad. Bullkakan tar lite längre tid i ugnen än de jag bakade ut i små pappersformar.
Och frostingen på den stora kakan. Bred på den medan kakan ännu är varm så smälter den ner fint och det blir riktigt kladdigt som de ska va!
Pudra med lite kanel före servering!
LCHF-rörelsen har vuxit upp och nyanserat sin syn på kolhydrater. I dag bor vegetarianer, fettförespråkare, bröd-, kak- och rotfruktsätare under samma tak. Och en titt i bokfloden visar att det snart finns fler böcker om bröd- och kakbak än om viktminskning.
(Där är de ute cyklar för att försöka nedgöra lchf-kakbak och sedan när behöver alla gå ner i vikt?
Sedan när är LCHF bara en viktminskningsmetod? För mig är LCHF något som ska vara livet ut, vad är det för er?)
de fortsätter:
”Glöm bacon, smör, grädde och biffar med ett ynka salladsblad. Dagens lchf-are väljer lika gärna lax, avocado och olivolja som fettkälla. Även bröd och kakor, allas vår snuttefilt, slinker ner, fast de bakas av mandel- och kokosmjöl och sötas med stevia och sukrin. ”
och där kommer ett förakt in mot kakbak… kallas för snuttefilt!?
Jag vågar lova att LCHF uppfattas mindre militant och fanatiskt är just (hur förhatligt det än är för somliga) tidningar som Mat & Hälsa, Aftonbladets och Expressens LCHF tidningar, de är ju liberalare och finns ofta lite bakrecept här och där.
Så jag är säker på att vi ”kakbakande kvinnor” (finns nog män som bakar också) som också ofta möts med förakt eller kompakt tystnad, som om vi inte finns, är en stor bidragande orsak till att LCHF nu mjukats upp och inte ses som fanatiskt militant längre.
Detta har varit min drivkraft sedan dag 1, och jag har ofta på de mer ”fanatiska” sidorna upprepat detta mantra, – Ska vi ha med hela folket att äta en kosthållning a´la LCHF style måste vi alla uppskattas och ses.
Inget ”rättning i leden” här inte, utan ät efter dina förutsättningar och behov. jag har många inlägg på temat i bloggen…
Lite så som norska Dr Sofie Hexeberg så klokt uttalat sig en gång till mig:
”Jeg synes det er greit å gi befolkningen sunne alternativer. De færreste klarer å leve på ren steinalderkost. Enhver reduksjon av sukker og mel (stivelse) er etter min mening positivt.”