Skräckexempel på dåliga LCHF-recept

Mörk-chokladNu tänker jag vara rak och ärlig igen, den som inte uppskattar det kan sluta läsa nu.

Nu ska jag visa er några recept som ”säljs” med LCHF stämpel och där också falsk marknadsföring sker ;)
Eftersom de finns i Expressen så förstår nog många av oss att här gäller inte ”äkta vara” och rubriker sätts  som de vill och informationen är inte alltid genomtänkt… men vi förväntar väl oss inget annat av Expressen heller väl…

Så nu ska vi gå igenom denna artikel omLäckert julgodis utan socker – på LCHF-vis
man börjar artikeln med:

”Alla som någon gång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.

Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning, ännu mer om man inte är så himla förtjust i ”låtsassocker” som stevia och sukrin.

Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis – helt utan socker! Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv väljer jag helst honung eftersom jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma.”

Redan här i ingressen både insinuerar man och ljuger friskt!?
Dels vill man få läsaren att tro att stevia och erytritol (sukrin) är ”låtsassocker” dvs artificiella och hittepåsocker, vilket är helt osant. De båda är naturliga och lika naturlig som vanligt socker som också måste processas fram ur sockerbetan. Skillnaden mellan dem är att sockerbetans socker påverkar blodsockret negativt och det gör INTE stevia och erytritol.

Sedan hävdar man att recepten inehåller INGET socker, FRUKTANSVÄRT ILLA om man inte vet och förstår att ”god mörk choklad” ofta innehåller massa socker (från sockerbetan). Recepten innehåller ofta 200 gram och tom upp till 300 gram ”god mörk choklad”, ett recept förordar 200 gram mörk och 200 gram vit choklad , vit choklad som innehåller 54 gram kolhydrater per 100 gram!!

Vi ska kika lite på ”god mörk choklad”. Mörk choklad är oftast allt från 70%-90% dvs ända upp till ca 36 gram kolhydrater i 100 gram. De allra flesta väljer sällan eller aldrig 90% utan 70% eller 85% är det man läser på recept .

Jag skulle vilja säga att använder man ”god mörk choklad” behövs inget extra sötning alls. Så inte nog med att julgodiset innehåller massor av socker man rekommenderar tom att man sötar mer med honung!? Sedan när är honung LCHF?

Sedan hävdar man att det är en utmaning om man vill göra godis utan socker och utan  låtsassocker, jag vill påstå tvärtom att göra godis med naturliga sötningar som stevia och erytritol är en utmaning, då all choklad som säljs är så sockerstinn. Man har ju faktiskt inte ens lyckats i dessa recept ;) man antog inte utmaningen att gör ÄKTA  LCHF godis utan tog genvägen och blundade för den stora sockerhalten i all mörk choklad.

Jag hade däremot använt mig av Lindt 90% choklad (eller råchoklad) och om man sedan ska bjuda sötnosar (eller diabetiker) som inte är rejält avsötade på julgodiset så bör man nog söta lite extra med ex Bakery+. För recepten kan vara användbara OM man gör på rätt sätt ;)

sedan är ju de sista raderna lite fåniga i sammanhanget…
jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma
och då betyder det att man lätt som en plätt häver ner 200 gram mörk choklad och 200 gram vit choklad  = massa socker, ca 200 gram kolhydrater i ett enda recept och får det till ”naturlig mat med naturlig sötma” och framförallt också till ett LCHF recept.

och så är folk rädda för lite ketchup!? ;)

 

Avocado-Lemon cookies
Orginalrecept finns här:
 
Avocado-Lemon Cookies

1 medelstor Avocado

115 gr smör

115 gr creamcheese

2,4 dl florsocker

2 msk citron eller limejuice (de smakar rätt mycket citron)

1 tsk vaniljsocker

4,8 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

Blanda avokado, smör, grädde, ost och socker tills slätt i en matberedareTillsätt lime, vanilj, bakpulver och mjöl och blanda grundligtFyll i enspritspåse försedd med en stjärntyll. Spritsa rosor inifrån och ut på bakplåtspappersklädd plåt. Stör evt på lite saltflingor om du gillar det. Grädda i 190°c grader i 12-15 minuter.
Fitnessguru

DSC_0228Fick ett mail från Fitnessguru och en fråga om jag ville få en liten låda med ett litet urval produkter att prova och detta tackade jag ja till.
Alltid kul att få prova på lite nya produkter.

I lådan fanns det Kokosolja, jordnötssmör, Fitnessnoodles och One Bake (proteinpulver).
Jag använder aldrig proteinpulver i min bakning och det är nog inget jag kommer börja med heller, då jag inte tycker proteinhalten behöver ökas så värst då den mesta bakningen består av ägg = högt proteininnehåll.

Men jag noterar att man skriver så här på Fitnessguru.com:
”SHAKER: Blanda en portion (1 skopa, 30 gram) med 2-3 dl valfri dryck, t.ex. vatten, mjölk, mandel- eller sojamjölk tillsammans med smaksättning såsom kakao, vanilj, stevia, färsk eller frysta bär / frukt, jordnötssmör, kokosolja. För maximala resultat ta tre portioner dagligen, förslagsvis till frukost, mellanmål samt efter träning.”

IMG_0241Detta recept tror jag däremot maken och dottern kommer prova och uppskatta!
De båda är också vänner av nudlar, så fitness nudlarna kommer väl tillpass.

Jag uppskattar mest kokosoljan och den smakade underbart gott, lätt kokos och framförallt len och fin i munnen! Vi använder ju kokosolja dagligen, 1 msk i en kopp kaffe varje morgon:)

Jag är också svag för jordnötter och jordnötssmör. Jag har aldrig provat Fitnessgurus jordnötssmör, men jag får erkänna att denna är den godaste jag smakat. Lagom mycket crunch och  mycket fin rund och mild jordnötssmak!
Denna passar fint till mina Jordnötskakor som kommer i min nya bakbok!

Dock behöver jordnötssmöret och även det kommande receptet på Jordnötskakorna komma med en varning  ”lätta att överäta”! ;)

 

Matcha och vit chokladmousse tårta
Hittade en så snygg tårta på pinterest som jag gärna velat testa. Orginalreceptet är från en japansk blogg men jag har översatt med hjälp av Google och mina kunskaper inom bakning (Google som vi vet översätter ibland lite tokigt)
 
 
Finns steg-för-steg bilder på japanska sidan som kanske kan vara till lite nytta.
 


Matcha och vit chokladmousse tårta.
Botten
 
Mjöl 50g
Bakpulver 1/2 tsk
Matchapulver 6g
Ägg 2 st
Socker 40g
Mjölk 30g
Smör 20g
Vit chokladmousse
Grädde 150ml
Vit choklad 90g
Äggvita 2 st
Mjölk 0,5 dl
Gelatin 2 blad
Matcha mousse
Grädde 100ml
Matchapulver 8g
Äggula 2 st
Socker 20g
Mjölk 0,8 dl
Gelatin 1 blad
(För upplösning av det pulveriserade gröna teet)
Varmvatten 2 msk
Botten
Fodra en form 20 cm med bakplåtspapper
Sikta ihop mjöl och pulveriserat grönt te 2-3 gånger.
Vispa socker och ägg över vattenbad, det är färdigvispat när smeten är 37 °c det går snabbt.
Vispa kallt tills du kan göra synliga ränder i smeten.
Vänd försiktigt ner siktat mjöl och te, och blanda med gummi spatel
Värm mjölk och smör i en värmebeständig behållare, värm i 30 sekunder intervall, tills smöret är smält
Vänd ner i mjölblandningen
Häll ner smeten försiktigt i den förberedda formen.
Grädda 17-20 minuter i ugnen på 170 grader. Den är klar när provsticka kommer ut torr.
För att förhindra krympning  av botten tappa en gång formen från en höjd på 20cm. Ta bort bakplåtspappret.
Låt svalna helt.
När den svalnat helt skär bort kanten så att den passar en något mindre form med avtagbar kant (eller skippa detta och använda botten som den är i samma form du bakade den i)
Lägg i en passande tårtform försedd med plastremsor.
Vit chokladmousse
Blötlägg gelatin i vatten.
Vispa äggvitorna till skum
Vispa 250 ml grädde
Ta undan 100 gr (till Matchamoussen) i en skål, låt stå i kylen
Värm mjölken i en kastrull, ta bort från värmen tillsätt vit choklad och låt smälta.
Blanda ner gelatinet.
Blanda ned 150 gr vispad grädde.
Vänd ner de vispade äggvitorna.
Häll över matcha botten och ställ i kylskåp.
Matcha mousse
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Vispa äggulor och socker i en bunke.
Häll 2 msk vatten i en skål över vattenbad, tillsätt mjölk och matchapulver och rör runt tills det har lösts upp.
Tillsätt gelatin och låt smälta.
Blanda ner i äggula och sockersmeten
Vänd ner de 100 gr vispade grädden från kylen.
Häll över den vita chokladmoussen och jämna till. Låt stå minst 2 timmar.
När moussen stelnat sikta över matchapulver med en tesil.
Då tårtan skall tas ur formen går det lättare om man använder en varm trasa eller handduk runt kanten
Dekorera efter behag, jag gjord vit/gröna små solfjädrar i modelleringschoklad och en spritsad gräddklick.
 
Det blev delade meningar om smaken, den smakar grönt te helt klart så gillar man inte te och lite bitter smak så är detta inte tårtan man ger sig på. Jag gillade den då jag inte gillar översöta bakverk och så ser den ju så snygg ut :)
 
Dulche de leche brownies
Orginalrecept finns här:


Ingredienser:
145 gr mörk choklad
225 gr smör, mjukt
4,8 dl strösocker

4 stora ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljextrakt
1/2 burk dulce de leche

Glass och ytterligare dulce de leche , för servering

Beskrivning :

1 . Värm ugnen till 165°c. Fodra en fyrkantig bakform ca 24x24 cm.

2 . Placera chokladen i en mikrovågsugnsäker skål och värm i ca 45 - sekunders intervall , omrörning varje gång , tills den är helt smält . Ställ den åt sidan för att svalna i 20 minuter eller så .

3 . Vispa smör och strösocker ljust och fluffigt .

4 . Tillsätt äggen, ett i taget , blanda väl efter varje ägg.

5. . Tillsätt chokladen och bland väl.

6 . Tillsätt mjölet och vaniljextrakt . Blanda tills kombineras , skrapa ner sidorna av bunken halvvägs igenom .

7 . Bred ut smeten i smord bakplåt .

8 . Placera dulce de leche i en skål . Värm den i mikron i 30-45 sekunder . Droppa stora klickar av dulce de leche på ytan av brownie smeten. Använd en kniv för att långsamt snurra den genom brownie smeten . Dra inte kniven i sidled genom smeten , håll den så den tunna sidan av kniven leder vägen .

9 . Baka i 45-50 minuter , eller tills mitten är nästan torr..

10 . Låt svalna i pannan i 15 minuter . Vänd försiktigt dem ur pannan och låt dem svalna helt .

11 . Skär i rutor och servera . Toppa med glass och extra dulce de leche , om så önskas .
Kalops och kalops, vad är skillnaden?

kalops_rödbetor_recept_husmanskost_söndagsmiddag_långkokJo, det ÄR skillnad på kalops och kalops. Lika många varianter som det finns landskap i Sverige så finns det olika recept och tillagningsmetoder för den svenska husmansklassikern.

Det som utmärker och kännetecknar en kalops är ju i första hand att det är ett långkok. En köttgryta av nötkött (oftast högrev, men fransyska, bog etc funkar också bra) med de speciella kryddorna lagerblad, kryddpeppar och lök som fått puttra flera timmar på spisen för att bli ordentligt mör och köttet ska nästan falla sönder och tråda sig i den härliga skysåsen.

Men vad är en svensk kalops? Norrländsk kalops? En skånsk kalops? Och hur får man till den karaktäristiska smaken och den goda skysåsen?

Såsom jag fått lära mig är en klassisk svensk kalops helt utan morötter, en norrländsk kalops sparsammare med nötkött men med mer lök och morötter och mer sås. Allt för att fylla ut och vara mer sparsam med köttet.

Lagerblad och kryddpeppar kännetecknar smaken för en kalops och de ingår i samtliga  varianter. Dock kan den skånska kalopsen ha lite mer av kryddning i, framförallt kryddpeppar. Den skånska varianter ska också vara lite mörkare  och mustigare och inte sällan brukar den vara aningens sötad antingen av karamelliserat socker eller honung som tillsätts i grytan. Den skånska kalopsen är rik och fyllig och mer ”påkostad” är andra.

Morötter finns i bägge varianter men i den skånska kan man ibland utesluta löken och istället ta lite mer av morötter, dels direkt när grytan börjar koka för att få sötman och konsistensen av de mosade morötterna men så tillsätter man dom även på slutet i lite större bitar för att få lite mer att tugga på.

Att en kalops smakar som bäst dagen efter råder inget tvivel om och det är en köttgryta som vi nog alla är uppväxta med på något sätt.

Ibland används grädde i såsen, ibland inte.

Jag använder endast kött, buljong, kryddor, lök och morötter, sen reder jag av grytan med maizenamjöl för att binda ihop smakerna och få en mer ”len” sås.

Så, kalops här eller där, hos mig eller dig – alla ser dom olika ut men jäsikens så gott! :-P

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök (här hade jag bara röd hemma, det går lika bra!)
5-6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3-4 timmar. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga.

Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

kalops_högrev_nötkött_recept
Allt klart för kalopsen att börja koka.

kalops_skånsk_norrländsk
Efter 4 timmar…

kalops_högrev_skillnad
Smaklig husman! :-P

Sila mygg och svälja kameler…

250px-Camelus_bactrianusÄr väl ett bra uttryck i många fall?

De exempel jag brukar dra fram är ketchup, som av somliga avskyrs som pesten. I många fall får den vara exemplet för något riktigt dåligt, och detta bara för att den innehåller socker. Det finns en med endast 16 gram kolhydrater och då är den jämförbar med en riktigt mörk choklad typ 90%. (Numera finns ju det ketchup sötad med stevia.)

Lite märkligt blir det ju när man avskyr dylik ketchup men hur lätt som helst tycker att chokladmousse gjord på  200 gram 70% eller 85% choklad med ca 20-33 gram kolhydrater är helt ok! I synnerhet om man tänker sig att en sträng ketchup på en korv knappt ger utslag på en våg…
Snacka om att sila mygg och svälja kameler!

Härom dagen fick jag en kommentar till inlägget om mandelmjölets vara eller inte vara… och kommentatorn A skrev:
få tänker på att 100 gram ost  ungefär motsvarande 1 kilo mjölk, fler lchf-människor som sätter i sig flera hundra gram ost varje dag än som skulle få för sig att det är en bra idé att dricka flera liter mjölk varje dag. Finns ju även absurda recept med 5 dl grädde/portion . (förutom de eventuella risker med mjölkprotein som finns så är blir det ett problem med överdoseringen av kalcium det blir med den ofta förekommande magnesium och kaliumbristen många lchf-ätare får av det de äter – dessa måste vara dels i relativ balans, men kalciumöverdos har ju även andra risker som pekas mer på) ”

Här kan man också få sig en funderare, 100 gram ost hur många mumsar inte det lätt som en plätt var och varannan dag? Men skulle aldrig kunna tänka sig dricka mjölk. Visst silar man ibland mygg och sväljer kameler även här?

Vi får också ofta höra att omega 6 ska undvikas och det är helt rätt det är superviktigt, men även här silar man ibland myggen och sväljer kamelerna…
Då ofta bacon och oftast billig sådan= dåligt uppfödd och omega 6 stinn ätes i rikliga mängder varje dag. Medan man exempelvis ”varnar” för mandelmjölets rika halt på omega 6 och ät inte ofta mandelbröd.

Att överhuvudtaget äta ensidigt eller mycket av samma mat är inte bra, äta varierat så man får lite olika av både ”skräp och nyttigheter” i sig är nog det bästa.

Har du några bra exempel på andra myggor och kameler?

 

 

 

Enkla Halloween kakor
Ute i sista minuten för Halloween?
Gör dina favoritkakor och färga evt med pastafärger och dekorera med ögon i sockerpasta :)
Super enkelt och supersött:)
Jag bakade Jello-cookies som du hittar recept på här:
Enkla Halloween kakor
Ute i sista minuten för Halloween?
Gör dina favoritkakor och färga evt med pastafärger och dekorera med ögon i sockerpasta :)
Super enkelt och supersött:)
Jag bakade Jello-cookies som du hittar recept på här:
Skinklåda med brysselkål och tomat

Kanske inte det roligaste LCHF receptet, men pasar perfekt som matlåda!

Gör så här
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Ansa sedan brysselkålen och koka den i lätsaltat vatten.
3. Hacka löken och vitlöken och fräs i smör.
4. Ha sedan i skinka, tomater, grädde, brysselkål och krydda med oregano, salt och peppar.
5. Låt koka upp och häll sedan allt i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera 10 minuter.