Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Efterlängtad kokbok

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

Jenny och Magnus Andersson

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.

Kokboken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Vad sägs om; Jordgubbssalsa, Frittatavåfflor, Fisktacos med avokadosås och mangosalsa, Brasiliansk fiskgryta, Rökig högrevsgryta, Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs, Baconlindad sötpotatis och Leverpastej på Paleoknäcke.

De avslutande godsakerna låter väldigt lockande, här några som jag absolut vill smaka; Mango – och limesorbet, Äppelkaksbollar och Rabarberpaj med ingefära.

Läsaren bjuds också på en inspirerande råvaruguide, med information om allt gott som ingår för den som väljer att gå tillbaka till en naturligare livsstil à la Paleo.

Jordgubbssalsa ur Ren & naturlig mat

Fisktacos med avokadosås och mangosalsa

Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs

Jag fick mitt signerade exemplar av kokboken på posten häromdagen, så jag tog lite bilder ute i höstsolen vid Landstingshuset på Kungsholmen.

Satte mig sen på bänken där i solen och bläddrade, läste och njöt av allt läckert.

Fisktacos med mangosalsa vet jag sen tidigare att det är väldigt gott.

Blev nämligen bjuden på premiärförsöket av den rätten när jag och Therese Renåker deltog i Jenny och Magnus Paleohelg förra året.

Här kan du läsa mitt inlägg om den helgen och ta del av recept på Paleomuffins.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har just dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här på Under vårt tak kan du läsa mer om kokboken och beställa ett signerat exemplar.

Varmt lycka till med er kokbok, Jenny och Magnus ❤

Guldmjölk och gurkmejapasta från Ren & naturlig mat

Dagens recept från boken är en antioxidantrik guldmjölk med gurkmejapasta, en riktigt bra dryck att värma sig med nu när höstkylan krupit över oss.

Förutom att den smakar väldigt gott så har den även gott om antiinflammatoriska egenskaper, så testa den om du har värk i lederna.

Gurkmejapastan passar också fint för smaksättning av t ex indiska grytor, wok eller varför inte till bokens paleovåfflor.

Guldmjölk 2 muggar

5 dl mandelmjölk

3 tsk gurkmejapasta

2 tsk honung (går att utesluta)

Så här gör du:

Mät upp mandelmjölken i en kastrull.

Tillsätt Gurkmejapastan och (eventuellt) honung, vispa samman.

Värm på medelvärme tills det blivit drickvarmt-

Rör om lite då och då under tiden som du värmer din Guldmjölk.

Häll upp i mugg och servera direkt.

Gurkmejapasta ger ca 40 muggar (ca 3 dl)

1,5 dl vatten

0,5 dl mald gurkmeja

2 msk mald kanel

2 msk mald ingefära

0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald svartpeppar

3 msk kokosolja

Så här gör du:

Blanda ihop gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma i en skål.

Mät upp vatten och häll i en kastrull.

Vispa ner kryddblandningen och visp under uppvärmning på medelvärme tills det tjocknar (till en pasta).

Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan.

Rör om i pastan tills kokosoljan smält, låt svalna.

Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen, den håller omkring 2 månader.

Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Knäckig rabarberpaj som räcker till många

knäckig_rabarberpaj
Självklart ska ni få receptet på världens godaste knäckiga rabarberpaj också! 😉
Den här är busenkel att göra, bara smälta smör och röra ihop med övriga ingredienser och du kan använda smeten till all slags frukt och bär. Rabarbersäsongen är ju i full gång nu så de brukar bli paj-premiär med dom såhär i maj. Receptet räcker till en långpanna, men vill du kan du baka ut i flera mindre formar också.

Det här blev desserten på vår bröllopsdag i onsdags. Vi grillade karré och baconlindade champinjoner och åt tillsammans med nykokt färskpotatis, bearnaisesås och en god fetaost och jordgubbssallad. Sååå gott, men hann aldrig med att fota själva maten. 😛

Det här behöver du : 
1½ kg rabarber
300 gram smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn eller cornflakes
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i 1 cm tjocka bitar. Sprid ut på en långpanna eller i ett par mindre formar.
Smält smöret och rör ner grädde och sirap. Mät upp de övriga ingredienserna i en skål och slå smörblandningen över och rör ihop. Klicka ut smeten ovanpå rabarberna och grädda i 175 grader ca 30 – 40 min tills pajen fått en gyllenbrun och knäckig yta. Servera med godaste vaniljsåsen.

rabarberpaj_knäckig
Bröllopsdags-pajen i en egen liten form!

ostknivar_ostbricka
Fick ett superfint ostkniv-set av Nicke så i helgen får de bli en god ostbricka med tillbehör.

blommor_bröllopsdag
Vackra blommor…

plättar_i_luften_kruka
Och ”små plättar i luften”…

bröllopsdag_9r_kryddburken_öjkroken_blommor
Lite av middagsbordet från kvällen. Gjorde en form med rosor i vatten och härligt doftande spiera från trädgården. Dom är ju så fina nu!

knäckig_rabarberpaj_vaniljsås_kondenserad_mjölk
Prova gärna pajen – den är verkligen supergod.♥ Ha en fin fredag nu allihop!

Knäckig rabarberpaj som räcker till många

knäckig_rabarberpaj
Självklart ska ni få receptet på världens godaste knäckiga rabarberpaj också! 😉
Den här är busenkel att göra, bara smälta smör och röra ihop med övriga ingredienser och du kan använda smeten till all slags frukt och bär. Rabarbersäsongen är ju i full gång nu så de brukar bli paj-premiär med dom såhär i maj. Receptet räcker till en långpanna, men vill du kan du baka ut i flera mindre formar också.

Det här blev desserten på vår bröllopsdag i onsdags. Vi grillade karré och baconlindade champinjoner och åt tillsammans med nykokt färskpotatis, bearnaisesås och en god fetaost och jordgubbssallad. Sååå gott, men hann aldrig med att fota själva maten. 😛

Det här behöver du : 
1½ kg rabarber
300 gram smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn eller cornflakes
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i 1 cm tjocka bitar. Sprid ut på en långpanna eller i ett par mindre formar.
Smält smöret och rör ner grädde och sirap. Mät upp de övriga ingredienserna i en skål och slå smörblandningen över och rör ihop. Klicka ut smeten ovanpå rabarberna och grädda i 175 grader ca 30 – 40 min tills pajen fått en gyllenbrun och knäckig yta. Servera med godaste vaniljsåsen.

rabarberpaj_knäckig
Bröllopsdags-pajen i en egen liten form!

ostknivar_ostbricka
Fick ett superfint ostkniv-set av Nicke så i helgen får de bli en god ostbricka med tillbehör.

blommor_bröllopsdag
Vackra blommor…

plättar_i_luften_kruka
Och ”små plättar i luften”…

bröllopsdag_9r_kryddburken_öjkroken_blommor
Lite av middagsbordet från kvällen. Gjorde en form med rosor i vatten och härligt doftande spiera från trädgården. Dom är ju så fina nu!

knäckig_rabarberpaj_vaniljsås_kondenserad_mjölk
Prova gärna pajen – den är verkligen supergod.♥ Ha en fin fredag nu allihop!

Knäckig rabarberpaj som räcker till många

knäckig_rabarberpaj
Självklart ska ni få receptet på världens godaste knäckiga rabarberpaj också! 😉
Den här är busenkel att göra, bara smälta smör och röra ihop med övriga ingredienser och du kan använda smeten till all slags frukt och bär. Rabarbersäsongen är ju i full gång nu så de brukar bli paj-premiär med dom såhär i maj. Receptet räcker till en långpanna, men vill du kan du baka ut i flera mindre formar också.

Det här blev desserten på vår bröllopsdag i onsdags. Vi grillade karré och baconlindade champinjoner och åt tillsammans med nykokt färskpotatis, bearnaisesås och en god fetaost och jordgubbssallad. Sååå gott, men hann aldrig med att fota själva maten. 😛

Det här behöver du : 
1½ kg rabarber
300 gram smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn eller cornflakes
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i 1 cm tjocka bitar. Sprid ut på en långpanna eller i ett par mindre formar.
Smält smöret och rör ner grädde och sirap. Mät upp de övriga ingredienserna i en skål och slå smörblandningen över och rör ihop. Klicka ut smeten ovanpå rabarberna och grädda i 175 grader ca 30 – 40 min tills pajen fått en gyllenbrun och knäckig yta. Servera med godaste vaniljsåsen.

rabarberpaj_knäckig
Bröllopsdags-pajen i en egen liten form!

ostknivar_ostbricka
Fick ett superfint ostkniv-set av Nicke så i helgen får de bli en god ostbricka med tillbehör.

blommor_bröllopsdag
Vackra blommor…

plättar_i_luften_kruka
Och ”små plättar i luften”…

bröllopsdag_9r_kryddburken_öjkroken_blommor
Lite av middagsbordet från kvällen. Gjorde en form med rosor i vatten och härligt doftande spiera från trädgården. Dom är ju så fina nu!

knäckig_rabarberpaj_vaniljsås_kondenserad_mjölk
Prova gärna pajen – den är verkligen supergod.♥ Ha en fin fredag nu allihop!

Förmodligen världens godaste vaniljsås av bara två ingredienser!

rabarberpaj_vaniljsås_knäckig_kondenserad_mjölk
I onsdag till vår bröllopsdag gjorde jag ett par rabarberpajer till dessert. Knäckig, härligt sötsyrlig och med den godaste vaniljsåsen jag ätit!

Att jag inte tänkt på att göra såhär tidigare är en gåta… Har ni nån gång gjort 3-minuters-glassen så vet ni att det bara behövs vispad grädde och en burk kondenserad mjölk. Sen ska det in i frysen men istället så hällde jag upp den i en kanna och serverade som vaniljsås. Alltså godare finns inte! Ni måste prova. 😛

Det fiffigaste av allt är att om det blir något över så ner med lite färska bär i såsen och frys in så har du glass också! 😉

Det här behöver du : 
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
Vaniljpulver (inget måste, det blir gott ändå!)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden löst. Häll i burken med kondenserad mjölk och vispa slätt. Smaksätt med en tsk vaniljpulver.

vaniljsås_kondenserad_mjölk

Förmodligen världens godaste vaniljsås av bara tre ingredienser!

rabarberpaj_vaniljsås_knäckig_kondenserad_mjölk
I onsdag till vår bröllopsdag gjorde jag ett par rabarberpajer till dessert. Knäckig, härligt sötsyrlig och med den godaste vaniljsåsen jag ätit!

Att jag inte tänkt på att göra såhär tidigare är en gåta… Har ni nån gång gjort 3-minuters-glassen så vet ni att det bara behövs vispad grädde och en burk kondenserad mjölk. Sen ska det in i frysen men istället så hällde jag upp den i en kanna och serverade som vaniljsås. Alltså godare finns inte! Ni måste prova. 😛

Det fiffigaste av allt är att om det blir något över så ner med lite färska bär i såsen och frys in så har du glass också! 😉

Det här behöver du : 
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
Vaniljpulver (inget måste, det blir gott ändå!)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden löst. Häll i burken med kondenserad mjölk och vispa slätt. Smaksätt med en tsk vaniljpulver.

vaniljsås_kondenserad_mjölk

Förmodligen världens godaste vaniljsås av bara tre ingredienser!

rabarberpaj_vaniljsås_knäckig_kondenserad_mjölk
I onsdag till vår bröllopsdag gjorde jag ett par rabarberpajer till dessert. Knäckig, härligt sötsyrlig och med den godaste vaniljsåsen jag ätit!

Att jag inte tänkt på att göra såhär tidigare är en gåta… Har ni nån gång gjort 3-minuters-glassen så vet ni att det bara behövs vispad grädde och en burk kondenserad mjölk. Sen ska det in i frysen men istället så hällde jag upp den i en kanna och serverade som vaniljsås. Alltså godare finns inte! Ni måste prova. 😛

Det fiffigaste av allt är att om det blir något över så ner med lite färska bär i såsen och frys in så har du glass också! 😉

Det här behöver du : 
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
Vaniljpulver (inget måste, det blir gott ändå!)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden löst. Häll i burken med kondenserad mjölk och vispa slätt. Smaksätt med en tsk vaniljpulver.

vaniljsås_kondenserad_mjölk

Knäckig rabarberpaj