Vitlöksdoftande fläskfilégryta med ”crushed potatoes” och lite hur ni tänker kring griskött?!


Jag köper nästan aldrig fläskfilé, det hör faktiskt till ovanligheten, jag har väldigt lätt för att låta den ligga kvar i köttdisken. Det är visserligen en mör, fin liten bit men den smakar inte mycket och det är dessutom en så ynka liten del på en hel gris så jag hoppar gärna över den både för att påtala fördelarna med andra köttdetaljer och för att gynna bonden som faktiskt föder upp en hel gris med både karré, kotlett, revben, grisfötter, sidfläsk, lägg, skinkstek, bog osv osv… Det är inte en fläskfilé som göds inför slakt som så många tycks tro när det kommer till de populära kötträtter. Den går ju naturligtvis att marinera och krydda och lägga på grillen men inte gör den sig särskilt rättvis som filé då heller. Jag föredrar hellre den sk. ytterfilén, utskuren benfri kotlett om man nu ska ersätta fläskfilén med något, den smakar desto mer också.

Varför lägger jag upp ett recept med fläskfilé då undrar ni?
Köttet är skickat från Bodalsgris som varuprov, en nysatsning med lokala grisbönder från Bohuslän & Dalsland. Konceptet är enkelt; Glada grisar, glada bönder och korta transportsträckor mellan gårdar och slakteri. Sånt gillas, så det blir tummen upp redan innan köttet har tillagats.

Bodalsgris har även blogg man kan följa >>

Detta är nånting jag verkligen hoppas kommer utökas bland Sveriges köttbönder. Att ta fasta på att sammanföra de lokala närproducenterna och värna om både uppfödning och slakt, att ge oss konsumenter direkta och tydliga bud om vart köttet kommer ifrån och hur det är uppfött och slaktat utan att man ska behöva genomföra några större detektivarbeten.

En sak som jag funderat över länge är etiketterna på det förpackade köttet. Som konsument hade jag velat ha informationen om köttets ursprung direkt på etiketten. Vilken gård kommer köttet ifrån? Vilket slakteri? Är det en så pass invecklad historia eller skulle inte varje förpackning kunna vara id-märkt med kanske ett nummer som man enkelt kan slå upp/spåra i en databas på nätet och hitta just dessa uppgifter om gård och slakteri och även kunna följa länkar till respektive hemsidor? Ungefär som ett paket från DHL med kollinummer??

Det hade jag tyckt varit väldigt kul! :-P Om möjligheten fanns där tror jag det skulle väcka intresset hos fler konsumenter att köpa ”sitt” kött som man känner igen, eller?! Hur tänker du?

Kvalité och smak finns inget att klaga på. Det slog mig dock att det verkligen doftade fläskkött när jag brynte filéskivorna, riktigt fläsk som fläskkött ska lukta. Och smaken var det trots sås och kryddor en väldigt utpräglad fläsksmak på. Har ni någon gång grillat rent sidfläsk över öppen eld på en bergsklippa i norrlands insjöar och ätit direkt i handen utan kryddor så vet ni vad jag menar, det är gott! ;-)

Priset då?
Har faktiskt inte fått några uppgifter men har mailat marknadschefen och invätar svar så jag återkommer till det.
Redigerat; 
Marknadschefen meddelar nu att priset ligger under kilopriset av Scans köttsortiment. Det skall inte ligga högre än svensk fläskött gör alltså.  Exempel; fläskfile 149:-/kg för Bodalsgris, 159-169:-/kg för Scans.

Importerat fläskött ligger runt 109-119:-/kg.

Var finns köttet att köpa? 
Coop-butikerna i Bohuslän & Dalsland. (Med förhoppning om att fler köttbönder följer samma koncept runt om i landet så även vi på syd & östkusten, mellansverige och norrland kan ta del av lika utbud)


Foto: Lasse Forsberg/ Matfranregionen.se 


Nu till mitt recept med just fläskfilén då. Jag valde att skära köttet i skivor och bryna det hastigt för att sedan låta det puttra färdigt i en god sås. Enkelt så det förslår och med en fläskfilé ska man inte behöva puttra den länge för att köttet ska vara mört. Det behövdes inte heller.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar
3 finrivna vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning)
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén från hinnor. Skär i skivor och bryn i smör i het stekpanna så de får fin färg. Krtydda med nymalen svartpeppar. Lägg åt sidan så länge. Vispa ur stekpannan med finriven vitlök, vinäger tomatpuré och buljong. Lägg i skivorna av fläskfilén  och slå på grädden. Sänk värmen och låt småputtra utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Fläskfilén ska nu puttra utan lock ca 10-15 min.


Under tiden skjutsar man in potatisen i ugnen på 225 grader ca 10-15 min. Använd färdigkokt potatis som du ”mosar” till med en gaffel, strö på lite ost, salt och peppar och gratinera i ugnen. Supergott tillbehör till kött och perfekt när det finns överbliven kokt potatis i kylen.


Salladen gjorde jag på strimlad isbergssallad, gurka och en burk från Fontana med fetaostfyllda oliver och soltorkade tomater i chilimarinad. Pressade över en halv citron, lite olivolja, flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Så enkel och vansinnigt god! Denna sallad kan du äta som den är, som tillbehör eller blanda med pasta för en god pastasallad.


Fläskfilén har fått puttra ihop och såsen blivit krämig. Dags att servera.


”Crushed potatoes” är gratinerad och det doftar sååå gott i hela köket!


Smaklig måltid!

 

10 enkla tips till påskbuffén!


Hej på er! Här på Öland har vi full snöstorm idag, trodde knappt det var sant när jag tittade ut genom fönstret, men så är det! ;-) Vi ska strax åka och småhandla till vår lilla påskbuffé ikväll, sen var tanken att vi skulle åka ut till Runsten och gå på ”Äggröran”; en festival med marknad och allehanda trevligheter i påskens tecken, men vette sjutton om det är så lockande i detta väder? Vi får se om det lättar. Innan jag kan visa bilder från kvällens mat så kommer här lite inspiration på snabba, enkla små snittar, tilltugg, snurror, munsbitar, allt för alla smaker. GLAD PÅSK!! :-P


Laxsnittar med smördegsstjärnor, recept här  >>


Potatis-stubbar med kallrökt lax, gräddfil och dill! En munsbit som bar smälter i munnen…


Ägghalvor med majonäs och löjrom.


Piffad prinskorv till de små, lindade med smördeg en favorit hos alla barn! Recept här >>


Ägghalvor med majonäs och rödlök för alla som inte gillar räkor… ;-)


Svampfyllda tarteletter, recept här >>


Laxbakelser, dekorerade med kallrökta laxrosetter, citron och gräslök. Recept här >>


Äggrulle med ost & bacon, recept här >>


Pizzasnurror, recept här >>


Pumpernickel, med romröra och najad lax, recept här >>


Tunnbrödsklämmor med färskost pepparrot och saltrulle, alt hamburgerkött. Recept här >>


Sill, gräddfil, hackad rödlök och gräslök.

 

Svar på tal!

Tillägg 6 april; 
Som ni kanske har märkt publiceras inga kommentar på direkten längre, utan jag godkänner var och en, det känns bäst så. De som skrev inläggen som jag raderade har jag nu fått både ipnummer, namn, adress och mobiltelefonnummer till av en mycket trogen läsare som letat fram utan att jag ens bett om det, så händer det igen även om inte kommentarerna godkänns så kommer en anmälan göras.

Till mitt inlägg igår (när barnen hjälpte till i köket och lagade raggmunkar) ramlade det in ett antal kommentarer som jag nu har tagit bort (dock sparat). Jag vill poängtera hur fruktansvärt besviken och framför allt ledsen jag blev när jag läste dom.

Kommentarerna riktade sig kring barnen. Hur dom ser ut, vad dom inte bör äta. Varför dom ser så olika ut? Varför den ena inte pratar? Vad vi som föräldrar verkligen bör tänka på vad gäller barnuppfostran med mera, med mera.

Att överhuvudtaget ha mage att skriva kränkande, nedlåtande kommentarer om så intima och privata ting i ett offentligt kommentarsfält får mig att fundera över hur fan ni är uppfostrade?!

Ellen, Emma? Eller va det kanske Sara du hette? Med flera…
Oavsett så har ingen av er lämnat någon giltig epostadress då jag i första hand valde att svara er via mail.

Är du/ni så otroligt fega att ni inte kan stå för vem ni är tillsammans med era åsikter?

Jag är väldigt sparsam med mina inlägg här på Kryddburken där barnen är med på bild just med hänsyn till integritet. Av gårdagens inlägg dock finner jag inte nånting som är stötande i vare sig bild eller text eller något som överhuvudtaget behöver ifrågasättas.

Max är min mans son sedan tidigare och han har särskilda behov, därav förmedlar han sig med teckenspråk bland annat. Det är också en anledning till att dom inte är lika, eftersom dom inte är släkt på riktigt. Varför Joline har gröna ögon och vad hon inte bör äta vet jag mycket väl, är det någonting ni tror att jag har missat där eller?

Jag beklagar att ni inte fått lära er mer vett och etikett här i livet. Att visa respekt och hänsyn till sina medmänniskor och att inte döma andra. Tack och lov är våra barn uppfostrade med respekt och har bägge två fin självkänsla och är stolta över sig själva, vad dom kan och hur dom ser ut. Och vi anser att vi är väldigt bra på att uppfostra just våra barn dessutom!

Tack för att ni verkligen förstörde min morgon, jag blev personligen, uppriktigt sagt ledsen.

 

 

Knäckig äppelpaj som inte får missas!

Knäckig äppelpaj som inte får missas! Trebarnsmorsans knäckiga äppelpaj. Hon varnar för att detta kan vara den godaste äppelpajen du har ätit och jag är villig att hålla med henne.”Ni har aldrig ätit en godare äppelpaj. Jag lovar.” Trebarnsmorsan! Trebarnsmorsans “Jag får svära i min egen blogg va? Satan vad gott! Min bästa uppfinning hittills … Continue reading Knäckig äppelpaj som inte får missas!

Inlägget Knäckig äppelpaj som inte får missas! dök först upp på Äppelpaj.se.

Bästa pannkakorna

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 3

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
50 g kokosolja
4 ägg
2 dl mjölk
3 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt

Gör så här:
Blanda mjöl, ägg och mjölk och vispa smeten klumpfri. Smält kokosoljan och häll i smeten. Rör i fiberhusk, vaniljpulver och salt. Stek varje pannkaka i hälften kokosolja och hälften smör i en liten stekpanna

Fler varianter av pannkakor och plättar hittar ni här.
Söt seger för steviaodlaren i Norge

man skriver i Aftenposten att när Helleland berättade i en artikel 2006 att hon odlade stevia och sålde då blev hon hotad till livet.

Nu är steviol glykosider ju tillåten from 2/12-11 att sälja i EU. Vilket vi snart kommer att få se massor av olika matvaror sötade med stevia.
Forskaren i artikeln skriver (översatt av google):

Kunde inte hitta något negativt
“Professor i växtfysiologi, Jan Geun, har forskat mycket på Steviol glykosider, utan att finna någon negativ ört. Han arbetar på den katolska universitetetet i Leuven, Belgien.
- Vi studerade hur höns, grisar och embryon i ägg reagerade på stevia och Steviol glykosider. När vi studerade folket. Vi fann att detta är helt säker, något du inte kan säga om alla sötningsmedel, sade han.
Geun sade att hans forskning finansieras av de belgiska myndigheterna, universitet och hans egen plånbok.”

Genus Förvirrade forskare
“- Det fanns många brister i studien som EU: s före detta Vetenskapliga kommittén för livsmedelssäkerhet grundat sin uppfattning om steviosid. Det visade sig att stevia kan skada för män fertilitet. Men det var endast kvinnliga råttorna i studien, inga hanråttor, berättar Geun.
Forskarna hoppas det kommer hälsosammare mat finns nu att stevia glykosider och Steviol är tillåtet som sötningsmedel.
- Jag tycker det är väldigt bra om det finns fler livsmedel sötade med Steviol glykosider. Det är nyttigare än socker och en stor sötningsmedel för diabetiker, säger Geun.”

På tiden
“Nutrition Professor Kaare Norum förstår inte varför stevia har förbjudits så länge.
- Jag tror det var på tiden att stevia blev tillåtet nu, det är helt säkert. Kanske är det verksamheten av politiska skäl, inflytande och lobbying bakom. Men det är inte känt, säger Norum.
Tror anledningen till att stevia förbjöds i både EU och USA är att de är mycket stränga för att något som inte kan vara bra.
- Det skulle inte förvåna mig om konkurrenter till stevia låg bakom de negativa uttalanden, men jag har inga bevis för att veta, sade han.”

Stevia och många barn
“Norum sa att det inte finns någon bra bevis på att manlig fertilitet kan reduceras.
- Jag läste om en man som hade ett gäng barn, och han hade även används stevia i flera år. Påståendet att män fruktsamhet kan minskas tillräckligt många röster för att inte säga det på det sättet, säger Norum.”

Bloggar etiketter:

Strul med vikt/mått på lchf-mjöler

Jag tar ju mina mått på en höft, dvs jag hivar upp i dl mått och skakar av och så tar jag det när det ser bra ut. Så har jag alltid bakat och inte misslyckats.
Jag är inget proffs och har  aldrig hävdat det, jag har bara uppfunnit hälsosam bakning…

Nu märker jag att många undrar vad 0,5 dl kokosnötmsjöl och fiberhusken i ex semle receptet väger. Några misslyckas och får de torra och några blött att de upplever de inte kan hantera bullen.

Det ursprungliga semle receptet som finns här och på fler andra ställen är alltså mitt första recept jag tillverkade i februari  förra året. I bakboken är semlan med och har fått en smärre justering.

Det är nog därför det blir lite funderingar.

Men jag har nu vägt upp 0,5 dl kokosnötsmjöl till ca 30 gram och 4 msk fiberhusk till ca 20 gram. Jag lägger till detta nu i de recept som berörs.

 

Bloggar etiketter:

Recept.nu

ok, nu blir man smått fnittrig av upphetsning…

man ramlar in på recept.nu för skoj skull och vad finner man?

Jo, min bakbok lyfts fram och med ganska många recept…

Att se sin bok där bland alla kända kockar är väldeliga overkligt. Smått galet på något märkligt sätt. Man tror liksom inte det är jag, men man ser ju att det är jag, ja jösses vad händer?
Bara för man uppfinner superbakverk blir det så här!!?? Hur kunde det gå till att just jag skulle få göra denna uppfinning?
Att ingen annan gjort detta tidigare är för mig en stor gåta…

ja nu så är då alla här välkomna in där och kika och se hur fint recept.nu gör av min bok och mina recept, det går att klicka sig en del framåt.
man får börja med att scrolla ner…

Härlig helg önskas alla och baka lungt!

ps. Bilden visar mina Whoopie pie, dessa är ett recept som inspirerats av ett amerikanskt och jag hade aldrig sett dessa kakor här i Sverige, när jag la in dem i bakbokens manus i mars/april. I april/maj står Leila och bakar dem i Frankrike, jag hann inte före men vi gjorde dem ca samtidigt, KUL! Dock gör hon dem fulla med socker o vetemjöl, jag gör mina till MAT! ds.

 

Bloggar etiketter: ,

BT och intervjun

 Idag hade jag jätte trevligt besök av Karin en journalist och hennes fotograf från Borås Tidning.

De blev bjudna på semlor och jag bakade semlor och fotografen fotade mig i baktagen!

Jag fick fantastiskt bra frågor om det mesta:

*LCHF och de superstrikta  (sekt/religösa uppfattning om dem) och min uppfattning om det.
* Möter jag mycket motstånd osv.

*Jag fick frågor om miljön och LCHF, vilket är väldigt viktigt för mig och där fick jag komma fram med min syn.

* jag fick berätta om hur jag upptäckte LCHF och hur jag upptäckte mjölet.
berätta om det rätta mjölet osv.

*Fick möjlighet att berätta om sötningarna och att de inte påverkar blodsockret.

* Berätta om att detta är bra för ALLA inta bara gamla, sjuka och överviktiga (min käpphäst).

Kort sagt, vi hade jätte trevligt och givande samtal.
Vad som  nu hamnar i BT återstår att se och om det också hamnar på BT´s webbsida om det vet jag inget.

Men roligt var det!

Ps, Semlan  gick hem hos den LCHF-ätande fotografen ;)

 

Tillbaka på Google efter kortare uppehåll
Ja, men herregud......hur jobbigt kan det vara med Google. Mitt konto var inaktiverat för att min ålder inte uppfyllde gränsen på 13 år :?
Hjälpsupport kan man få på kinesiska och polska mm, men svenska??.....nja,det var värre....

Fast nu efter ett kortare strul......ja,nu är jag tillbaka.

Idag är det Fars Dag!! .....och det skall vi ju fira :))