En lättlagad matdag à la LCHF

Torsk i micro

Snabb matlagning

Nu i påskhelgen har väl många av oss ägnat en hel del tid åt köksbestyr för att få till alla traditionella påskrätter.

Det är ju väldigt trevligt att samlas med släkt och vänner och njuta av mat som får ta lite mer tid ibland.

Men till vardags är det den snabblagade och enkla maten som tilltalar de flesta, så även mig.

Jag har haft rätt fullt upp i mitt liv den senaste tiden och den närmaste framtiden är inget undantag.

Just nu är det korrekturläsning av Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking och LCHF for seniors.

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund

Klicka på bilden så kommer du till mina kokböcker på Amazon.com…

Jag fick på skärtorsdagen mail från mitt förlag Skyhorse Publishing i New York att böckerna ska gå till tryckeriet tidigare än beräknat, så jag hade bara påskhelgen på mig att få färdigt långkokboken.

Detta på grund av att en butikskedja i USA lämnat in en stororder på boken. Fantastiskt roligt, så då var det ju bara att sätta igång att läsa för allt vad tygen höll.

Seniorboken fick jag två veckor till på mig, så det blir en hel del sittande vid datorn närmsta tiden.

Långkok är förstås riktigt lättlagad och snabb mat, men ibland vill man att förberedelserna ska gå ännu snabbare.

Idag får du tips på några enkla rätter att ta till en en jäktig dag. Rätter som jag gjorde i vårt lilla kök med två plattor och en microugn när vi var på Mallorca.

Här hittar du en annan typ av lättlagad fiskrätt för microugn, den gången gjorde jag färskostfylld lax.

Vill du inte använda micro så går det förstås att laga till fisken i ugnen eller på spisen istället.

Torsk med tomatröra

Snabblagad torsk 2 port

ca 400 g torsk i bitar

2 dl tomatröra eller ajvar

1 citron

1 msk oregano

Salt och peppar

Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron.

Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden och klicka ut ajvar i mellanrummen.

Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Kör på läget under full effekt i micron, jag tog 3×1 minuter med en minuts vila mellan gångerna.

Då blev fisken lagom kokt i den typ av micro jag hade, du får känna efter hur effektiv din är, kör inte fisken för länge för då blir den torr.

I vanlig ugn blir 10-12 minuter på 175º lagom för den här rätten. Du kan också steka fisken snabbt och värma tomatsåsen till i stekpannan när du vänt fisken.

Som tillbehör stekte jag tärnad pumpa, lök och ostronskivling i smör och kryddade med salt, peppar och paprikapulver.

Vanligt smör i skivor till, så mättar även den här fiskrätten riktigt länge.

Till frukost den här dagen blev det som vanligt nötter och smör och som en lätt lunchrätt serranoskinka med Roquefortost och en antioxidantdrink med kryddor, smör och kokosolja.

Middagen åt vi vid 15 och sen stod vi oss bra på det ända till nästa dag.

Serranorullar med Roquefort

Roquefort

Vi har provat den här typen av periodisk fasta, 16:8 eller 14:10 nu i vinter och vi mår båda väldigt bra på det.

Tidigare har vi i flera år följt tanken att man ska äta två lagade mål per dag enligt handflatemodellen och till det har vi ätit en deciliter nötter som frukostmål.

Vi har på senare tid kommit på att det helt enkelt blev för mycket mat för oss båda.

Både jag och Lennart haft långdragna problem med värkande axlar senaste året, men de är betydligt bättre nu, när kroppen får chans att återhämta sig mellan varven.

Du kan läsa mer om periodisk fasta här hos Jonas Bergqvist.

Serranorullar med Roquefort och antioxidantdrink

Serranorullar med Roquefort och antioxidantdrink…


Chilikyckling och indisk rödkål med kokos och curry

Chilikyckling med indisk rödkålswok

Fågel med indiska smaker

När du läser det här så sitter vi på flyget på väg hem till Sverige igen.

Vi har nu klarat av 3 månader på min typ av hälsoresa, med bravur.

Vi mår båda bättre, är starkare, piggare och lite slankare än när vi kom i höstas.

Den stora skillnaden kommer av att vi nu sen 3 veckor äter bara ett stort mål per dag, mot tidigare både lunch och middag.

Efter nötfrukosten på morgonen la vi till en energidryck vid 10-11 före långpromenaden, så lunchen blev förskjuten till mellan 14-15.

Det gjorde att vi sen helt enkelt ofta inte orkade äta mer den dagen utan det blev fasta typ 14:10 eller 16:8 till nästa dag.

Det här har gjort att de inflammationer vi dragits med i axlarna under en längre tid blivit mycket bättre. Lennart har ont i höger och jag i vänster…

Sen vi gick över till den här typen av periodisk fasta så har smärtan lättat betydligt, bara att hoppas att det håller i sig när vi kommer hem till vinterkylan.

Du kan läsa mer om hur en matdag kan se ut i det här inlägget.

Vi har genom det här sättet att äta ökat på portionsstorlekarna mot tidigare, så vi ska få tillräckligt med proteiner och fett.

Så nu blir det mellan 250-300 g kött, fågel eller fisk till middag.

För oss båda är det viktigt att inte dra ner för mycket på proteinet, vi vill ju stärka kroppen och få mer muskler.

Favoriträtten är urbenade kycklinglår från vår lokala slaktare, idag får du ett recept med indiska smaker.

Gurkmeja, ingefära, vitlök och chili är alla antiinflammatoriska kryddor, så det har blivit mycket av den typen av kryddning i vinter.

Efter vår svenska husmanskost och traditionell, turkisk mat ligger det indiska köket på en god tredje plats bland världens godaste mat, enligt min åsikt.

Kycklingschnitzel och indisk rödkål med kokos och curry

Indisk rödkålswok ca 3-4 port

5 dl strimlad rödkål

2 dl kokosgrädde

5 cm färsk ingefära

4 osvavlade aprikoser

3 vitlöksklyftor

2 msk kokosolja

2 msk tamarisoja (glutenfri)

2 msk gurkmeja

1 msk gul curry

1 msk äppelcidervinäger

Salt

Riv ingefära och vitlök fint. Skär aprikoserna i små tärningar.

Hetta upp kokosoljan och bryn rödkålen lätt. Tillsätt kryddor, ingefära och vitlök.

Låt fräsa en stund så utvecklas smaken från kryddorna mer.

Rör ner kokosgrädde, soja och vinäger, låt alltsammans puttra i ca 20-30 minuter.

Smaka av med salt. Blir röran för tjock så späd med lite mer kokosgrädde eller vatten.

Kycklingschnitzel

Chilikyckling i ugn 2-3 port

5-600 g urbenat kycklinglår, gärna med skinnet kvar

Chiliflingor

Salt

Lägg köttet mellan plastfilm och banka ut till schnitzlar. Krydda ordentligt med salt och chili på båda sidor.

Lägg skinnsidan neråt i en smord form. Stek i 25 minuter på 175° i ugnen.

Vänd schnitzlarna och stek i 25 minuter till, tills de fått fin färg. Servera med rödkålswoken.

Nu dröjer det ett halvår innan vi får njuta av den här fina kycklingen och vår balkongutsikt igen.

Men om du tycker om att läsa om mina resor, så dröjer det inte så länge innan det är dags för nästa ;)

Balkongutsikt i Alanya

Balkongutsikt i Alanya


Så här kan en matdag se ut i vår livsstil nuförtiden
Bra mat för hjärtat :)

Bra mat för hjärtat…

Lite nya rutiner

Mitt förra inlägg blev ett av de absolut mest välbesökta sen jag startade min blogg i juni 2009.

Tack för alla besök, det värmer att så många är intresserade av att ta del av min livsstil och matfilosofi.

Jag har nu levt med lågkolhydratkost i 6 år och gått från att tidigare ha varit rejält sjuk, tablettberoende, överviktig och handikappad till ett mycket friskare och gladare liv.

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater...

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater…

Birgitta Höglund i Alanya

En bild av mig 13 år senare och efter 6 år med LCHF…

Har jag då levt som jag lär hela tiden?

Ja, faktiskt, det enda som ändrats är att jag hela tiden lärt mig nytt och därmed förändrat mitt sätt att äta lite då och då under tiden.

Nu senaste åren har det inneburit att jag dragit ner mycket på mejeriprodukterna, utom smör som jag äter ännu mer av idag.

Grädde och ko-ost har jag för det mesta bytt mot kokosgrädde, majonnäs och get/får-ost, vilket har gjort att jag mått ännu bättre.

Anledningen till att jag numer avstår från nästan all den goda grädden, crème fraichen, yoghurten och de flesta ostar har inget med viktminskning att göra, även om det för många hjälper till även där.

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Jag märkte efter många år med en hög gräddkonsumtion att mina magproblem som jag lidit av ända sen jag var barn började komma tillbaka.

Jag blev bra i min mage när jag helt tog bort gluten på hösten 2009, det kändes förstås fantastiskt efter alla krånglande år när läkarna inte hittade något fel trots många undersökningar.

Enligt den läkare jag träffade då så tydde alla mina symptom på att jag är glutenintolerant, även om inte proverna visade något.

Men då för ett par år sen kröp sig liknande magbesvär på mig igen, trots att jag åt helt glutenfritt.

Min släkt på mammas sida kommer från Pargas i Finland och flera är både gluten- och laktosintoleranta, så jag bestämde mig för att prova om det gällde även mig.

Fisksoppa med kokosmjölk, recept kommer senare

Thailändsk fisksoppa med kokosmjölk från min artikel i Expressens Allt om LCHF, recept kommer senare på bloggen

Efter att jag gått över till min typ av LCHF/Paleo så har jag blivit mycket bättre i mage och tarm, även snarkningen och slembildningen i halsen har försvunnit.

Så jag kommer att fortsätta äta så här, men gör ibland ett medvetet avsteg till fest och njuter då av grädde, hemgjord glass eller goda, vällagrade ostar.

Både jag och Lennart snarkar natten efter en sån fest, men det får vi stå ut med ;)

Jag har under de här åren levt efter filosofin att man ska äta 3 mål mat om dagen för att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver.

För mig som tycker om att laga mat har det här inte varit något som helst problem, det finns ju så fantastiskt mycket goda råvaror att variera med när man bara äter naturlig mat.

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Men för Lennart blev det lite jobbigare att ändra om sin livsstil, efter många år av uteätande, färdiga rätter från frysdisken och snabbmat till att nu laga maten från grunden i sitt lilla kök hemma i Stockholm.

Vi lever tillsammans på våra resor, men i Sverige bor han på Kungsholmen och jag i Östersund.

Så den här vintern har vi ändrat lite på rutinerna så att han också ska få matlagningslust och inspiration till ett sätt att äta som fungerar bra även på hemmaplan, när han inte har personlig kock 24 timmar om dygnet ;)

Nötfrukost med kaffe

Nötfrukost med kaffe

Vi börjar varje morgon med nötfrukost vid 8-tiden, något vi båda ätit nu i 3 år.

Det är den absolut godaste frukost vi vet, så ”lättlagad” och mättande.

Bara att hälla upp 1 dl blandade nötter i en skål och blanda ner ca 30 gram smör i små kuber.

I vinter har vi också lagt till en osvavlad aprikos i små tärningar, så nu är vår frukost ännu mer njutbar och riktigt bra för magen.

Efter frukosten kör vi mitt kombinerade sjukgymnastik/yogaövningar, det sätter fart på hela kroppen och är så bra för stela leder och muskler.

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Vid 10-halv 11 dricker vi en energidryck på färskpressat granatäpple, blodgrape, citron, ingefära, kryddor, hett vatten och kokosolja.

Ett riktigt gott sätt att få i oss den nyttiga kokosoljan och drinken ger energi till flera timmars promenad.

Plus att orken räcker till att handla och laga en riktigt god och stadig lunch/middag som vi brukar äta vid 14-15-tiden.

Här kommer den största förändringen i vår mathållning den här vintern.

Istället för att äta en lättare lunch vid 12 och sen middag vid 17, så har vi slagit ihop de målen till ett.

Vi har nu i några veckor ätit en rejäl lunch med en stor köttbit, fisk eller kyckling/kalkon på ca 200-300 gram.

Lite smörstekta grönsaker som paprika, zucchini, champinjoner, broccoli, lök, tomater m.m.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Grönsakerna har jag stekt i smör och kokosolja och kryddat med chili, örter och med en god syra från vinäger eller citron, det lyfter smakerna enormt.

Halva tallriken består av en stor sallad på gröna blad, rucola och bladpersilja är alltid stommen.

En mild och god kallpressad olivolja, granatäppelvinäger, äppelcidervinäger, citron eller en majonnäsdressing över, ibland även pumpakärnor, tärnat äpple eller jordgubbar.

1-2 stekta ägg som tillbehör om vi äter fisk eller kyckling, för vi har märkt att det mättar inte lika bra som till exempel proteinrikt kalkonbröst, en välmarmorerad entrecôte eller lammkött med mycket fett.

Här kan du läsa mer om mättat fett i en ny undersökning som Ann Fernholm skrev om igår.

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Som tillbehör till det här blir det ibland kryddsmör men ofta bara en rejäl klick nykärnat smör inköpt på grönsaksmarknaden.

Drycken till maten är alltid friskt vatten, på de här hälsoresorna blir det ingen alkohol överhuvudtaget.

Ibland när vi ätit en kalventrecôte på uppåt 250-300 gram har det blivit periodisk fasta ända till nästa dags frukost, det är som du förstår mycket mättande.

Nykärnat smör

Nykärnat smör

Jag har länge ätit enligt periodisk fasta 14:10 utan att tänka på det som en fastevariant.

Du som följt min blogg har ju tidigare sett att jag inte är så förtjust i viktminskningsmetoder som 5:2, jag vill kunna äta rejäla portioner mat med ordentligt med smör varje dag.

Men nu de senaste veckorna har det faktiskt blivit ända upp till 18 timmars fasta några gånger och det har gått riktigt bra.

Tidigare försök att äta med långa mellanrum har fått mig att bli orkeslös och få mer värk, men nu har det istället gett mer energi och lett till mindre värk i lederna.

Då har jag ätit mindre portioner, med lägre halt av protein och fett, så det här är en modell som fungerar mycket bättre just för mig.

Märker en klar skillnad om vi äter kyckling eller fisk, då blir det ett litet kvällsmål med en kopp te vid 18-tiden.

Äggbröd - Proteinbröd

Äggbröd – Proteinbröd

Oftast en skiva bröd, särskilt mitt nya proteinbröd blir riktigt gott att smörsteka och täcka med smör och ett gott pålägg

Varierar pålägget med getost, kallrökt lax, sill, varmrökt makrill, räkor eller rimmad kalkon.

Kall kvällstallrik

Kall kvällstallrik

Ibland blir det istället en kall tallrik med kokt ägg och räkor eller kallskuret och oliver som en lätt kvällsmåltid.

Det här har fått oss båda att bli lite slankare och fastare i kroppen.

Vi har helt enkelt fått mer muskler och det är ju aldrig fel :)

Vill du ta del av fler recept än de som finns här på bloggen, så finns nu mina kokböcker Långkok för LCHF och Paleo och Grillmat LCHF till det smått otroliga priset av 49 kr att förboka inför bokrean på Bokus.

Ann Fernholm skrev ett mycket intressant förord just om fettets betydelse för smak, mättnad och näring i Långkok.

Anna Hallén skrev hur viktigt det är med vitaminer, mineraler och spårämnen i vår dagliga mat i Grillmat.

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu…


Kassler i ugn med grönsaker
Kassler i ugn med grönsaker
Källa: Periodisk fasta
Portioner: 4

Ingredienser:
700 gram kassler
2 st röd lök(ar)
3 st tomat(er)
3 st paprika(or), olika färger
salt och peppar
1 burk(ar) crème fraiche, smaksatt med t.ex. franska örter
1 dl cheddarost, riven
Gör så här:
Kassler är salt så det behövs inget extra salt men om du väljer någon mildare crème fraiche kan du dra några varv med pepparkvarnen innan rätten åker in i ugnen.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva kasslern i 0,5 cm tunna skivor. Smörj en form med olivolja. Placera ut kasslerskivorna på botten.

2. Skär grönsakerna i bitar och lägg paprikan och löken ovanpå kasslern och tomaterna överst. Salta och peppra. Men var lite försiktig med saltet eftersom kassler är salt. Klicka över såsen på grönsakerna. Grädda i ca 30 minuter. Ta ut och strö på osten. Grädda 10 minuter till.
5:2 – Periodisk fasta

vattenglasDet är ett himla liv om 5:2 och många får uppfattningen om att detta är något nytt på ”diethimlen” . Periodisk fasta är ju inte något nytt alls!
Periodisk fasta kunde jag läsa om redan när jag började LCHF´a 2008 och då kunde jag notera att många av inläggen på bloggar och forum redan då var gamla…

Periodisk fasta var också något jag redan något år efter jag la om kosten till LCHF gav mig in i och provade. När jag sedan började blogga april 2011 så skrev jag om PF=Periodisk fasta
Allt sedan dessa har jag PF´at fram och tillbaka beroende på hur livet ser ut. Oftast har det varit 18:6 dvs fasta i 18 timmar med ett ätfönster på 6 timmar varje dag. Många kör oftast 16:8.

Vid tiden för min första bakboks utkomst våren 2012 så hade jag Mr Colting på besök i köket vi fikade semla och kaffe och vi pratade om mycket och i synnerhet PF och 24 timmars fasta. Därefter har jag fastat någon gång i veckan 24 timmar tillsammans med 18:6, dvs bara dricka vatten och lite kaffe under faste timmarna.
Detta att fasta 24 timmar eller mer är ju heller inget nytt, den som skriver mest om ESE (eat stop eat) det är väl Brad Pilon

kaffe_Så mitt sätt att bedriva PF nu är just att helfasta i 24 timmar (endast vatten och lite kaffe) två gånger i veckan, oftast måndag och torsdag.
Jag äter alltså middag runt 16 och därefter fastar jag helt till kl 16 dagen därpå. jag bryter fastan med en normal middag, jag räknar inte kcal. jag bryter fastan så som Brad Pilon anser man ska göra dvs med en middag i den storlek som man normalt äter som om man inte fastat alls.

Den numera berömda 5:2 metoden/dieten enligt Mr Mosley är mer halvfasta i 36 timmar, dvs man äter 500-600 kcal under dessa 36 timmar. När du äter bestämmer du själv. Detta kom sig av att Mosley inte klarade av att helfasta, han behövde en liten frukost innan han gick till jobbet…

Dock skulle jag tro att han hade klarat galant att gå och jobba på fastande mage om han åt mer lågkolhydratskost och inte var fettskrämd ;)

Jag har själv aldrig haft problem att göra varken det ena eller andra på fastande mage. När jag fastade 18 timmar så gjorde jag alltid mitt styrketräningspass timmarna innan fastan skulle brytas och det helt utan problem.
Att gå hela 24 timmar utan mat kan vara lite svårt de första gångerna man gör det, men oftast (på mig) så går det plättlätt efter ca 4-5 gånger.

Så, nu har jag återigen skrivit om PF för ”femtiotolfte” gången….

 

 

Vad är svält?

Ja bortsett från det uppenbara…

och var går gränsen för för lite kalorier?

Det verkar florera rykten om att när man nollar (äter inga kolhydrater) då svälter man.
Så är det givetvis inte.
När man nollar äter man protein och fett  och fortfarande i helt adekvata mängder.
Man kan roa sig med att räkna ut i minmat.net, om vi ponerar att jag inte äter grönsaker idag så kommer mitt kcal upp i runt 1800. Det är inte svält.

Man kallar pulverdieter för svältmetoder och de sopporna innehåller max 500 kcal om dagen.
Googlar man om dessa gränserna för svält får man inte riktigt fram några siffror, men det verkar som att 500-750 kcal räknas som svält.

Då inser ju den som kan räkna att ex min måltid inte är ens i närheten av svält.

Några inom lchf-sfären rekommendera ibland kalorireduktion, genom att exempelvis hoppa över en måltid. Detta är ju vad många gör som ägnar sig å PF/periodisk fasta. Många tror jag inte förstår vad PF är, utan tror det är ett slags svält. Det är på sin höjd en kalorireducerad diet. Vilket ju som sagt en del rekommenderar.
När jag PF´ade så låg mitt intag allt mellan 1600-2000 kcal, dvs långt från svält.

Jag skulle säga att de som går in för kalorireducering låter sig oftast ligga runt 1500 kcal och någon har jag sett kör en trappa, dvs varierar mellan 1000 och upp till ca 1700 kcal olika dagar.

Det är så synd att  en del tror att alla som nollar eller PF´ar svälter, det är inte så alls. De  måste ha valt att inte sätta sig in i vad det innebär, synd för det blir gärna missförstånd då och felaktiga rykten florerar då helt i onödan och människor kritiserar andra människor helt i onödan.
(fast jag förstår ju inte varför man kritiserar någon överhuvudtaget för sättet man äter på, måste ju ändå få vara ett fritt val, eller?)

Så detta var en liten förklaring från min sida om vad dessa två att  nolla och PF´a betyder på riktigt och inte är det svält i alla fall.

Jag kan också notera att vissa reagerar på att några drar ner på proteinet, detta verkar tydligen också somliga tycka är fel. Så jag tar en vända med detta då det är ju det jag gör just nu. Att dra ner från mina tidigare ca 120 gram protein om dagen vilket ca betyder nästan 2 gram per kilo kroppsvikt  till ca 80 gram vilket betyder ca 1 gram per kilo kroppsvikt är exakt vad jag gör.
Vad rekommendrar man? Jag har läst lite olika dels 1-2 gram per kilo kroppsvikt, men också vill minnas det var hos Annika Dahlqvist att det sägs0,5-2 gram per kilo kroppsvikt. Hur mycket man behöver beror ju givetvis på graden av aktivitet och intensiteten i den.

För den som varit med länge inom LCHF vet också att 80-80-20 (kalorirestriktion) är siffror som Annika Dahlqvist höll för att gå ner de sista kilona. De står för protein- fett- kolhydrater. Så när människor reagerar på att några minskar eller drar ner på proteinerna så bör de också samtidigt läsa såpass noga att de ser att det, i alla fall det jag äter är en helt ok mängd, tom mer än lägsta rekommendation. Då jag mer tidigare åt protein för en som tränar våldsamt hårt, det gör ju inte jag.

Ja det blev en liten parantes om minskat proteinintag då det kan läsas att man reagerar på detta också. Möjligt att dessa personer inte gillar det jag skriver om, och det är ju givetvis helt ok, men man bör veta vad man skriver när man skriver kritik om både nolla, PF och minskat proteinintag och inte fabulera i alla fall.

 

Bloggar etiketter: , , ,

Varför i herrans namn kan inte folk bara få äta och göra som de vill?

Den frågan ställer jag mig idag då man mer och mer inser att det finns läger inom LCHF….
Ett läger “spottar” just nu på alla som vill prova olika strategier, vilket gör att de som just nu provar och experimenterar känner sig nödgade att försvara sig.
De hävdar att detta bloggande om att prova strategier är skadligt för LCHF, jag skulle hävda att detta “spottande och fräsande” hit och dit det är nog det som skadar LCHF mest!

Jag är övertygad om att de allra flesta är vuxna nog att själva avgöra om de vill hänga på och testa vad som passar en själv bäst.
alla (utan undantag) brukar hävda med bestämdhet att “alla är olika” “olika saker funkar olika på olika människor”  eller vad fasen de alla brukar vara noga med att skriva och säga.

Men varför då gnälla när folk försöker hitta sitt sätt? OM olika funkar olika så finns det väl ändå inget annat sätt att ta reda på det än att just prova olika, eller? Eller har vissa en sådan oerhörd stor förmåga att exakt veta vad man ska göra och inte kan se att andra behöver göra annat. Jag reagerar alltid på när folk tycker att det man själv gör är enda rätta vägen, det blir jag oerhört allergisk mot. Återigen visar man att man ska ha “alla in i en och samma fålla”, men världen ser inte sådan ut och kommer aldrig att göra det…

Några passar det att nolla helt, några äter paleo, andra äter UFO, ytterligare andra äter en liberal LCHF och några äter 1-2 gånger om dagen och andra 3-4 gånger, några fastar och äter därmed också 1-2 gånger omdagen, men av någon outgrundlig anledning så går somliga i taket (??) av att det kallas PF (periodisk fasta, vilket främjar träning) men säger man att man äter bara 2 gg dagen så blir det säkert ok….
många vill ha LCHF-fikabröd ( det bespottade lägret och “spottarna nu” ” spottade” just på dessa bakarna för ett tag sedan…), andra vill ha bröd med gluten i, några tillåter sig frukt och andra choklad, några äter Atkins, några äter vad skit som helst, andra är supernoga med matens renhet från tillsatser,några reparerar sig biokemiskt, ytterligare andra vill kolla via blodet om de är i ketos och om det får fart på både träning och viktminskning och andra vägrar säga LCHF och kallar det istället lågkolhydrat (har jag glömt något?) och så lilla jag som också provar  lite av varje ;)

 

Bloggar etiketter:

24 timmars fastan, hur går den?

Vill börja inlägget med några rader från gårdagens inlägg ur boken Brödberoende

Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Detta påstående är 100% sant, för den som vågar prova så kommer man också veta att det är så.
Det märkliga är att huvudet är skärp och hungern svag. jag förundras över att vara fettdriven varje gång jag fastar och i synnerhet nu när jag fastat i 24 timmar vid 4 tillfällen.

Jag fortsatte min “lilla fasta” dvs min PF där jag har mitt ätfönster mellan 12-18 varje dag. Jag har däremellan klämt in en ca 24 timmars fasta  på tisdag och torsdag, de dagar då jag inte tränar. När jag kör lilla fastan dricks bara vatten, jag tar mig dock en halv kopp kaffe kl 12 vid 24 timmars fastan.
Däremot tränar jag mån-tisd-fredag ca kl 10 och äter då först kl 12. Helt oerhört fascinerande hur man kan prestera såpass hård styrketräning som jag tycker jag bedriver. Numera knör jag upp 110 kg på bena…

Jag är övertygad om att man förr inte åt “stup i femtioelvakvarten” inte ens 2-3 mål om dagen. Det jag uppskattar med fastan är att fokus på mat är borta och det är lugnt och skönt i kroppen, jag är pigg och huvudet är skärpt. Första gången jag fastade 24 timmar var lite svårare med hungern, nu de tre senaste gångerna har det gått lätt som en plätt. Möjligt att jag har en fördel av att redan fastat under 18 timmars perioder i ett par månader.
Märker inget på vikten, men jag mår jäddrans bra!

Det är ju något med hälsa och fasta, jag har hört/läst att hundar mår bäst av ett eller ett par faste dagar i veckan… vi är väl hundar va ;)
The health benefits of intermittent fasting
Hälsovinster vid periodisk fasta

“Fördelarna med periodisk fasta är bl.a. ökad insulinkänslighet, bättre kroppskomposition (ökad muskeltillväxt och minskad fettinlagring), förhöjd ämnesomsättning, förbättrat mentalt fokus, piggare samt även bättre tandhygien. Det har även bevisats minska uppkomsten av Alzheimers och Parkinsons vid studier på råttor.”

…………..
Coltings text ur Boken Den Nakna Hälsan om 24 timmars fasta, kopierad från Erik Wickström- konditionskonnässör (more…)

Styrketräning och PF

Det kan nog passa sig med en liten redovisning då det gått 9 veckor av styrketräning och periodisk fasta har jag sysslat med sedan 26/4 dvs 16 veckor.
Vad händer kanske någon undrar?
Inte mycket…

De kilon som jag redovisat minus förut är fortfarande borta dvs, sammanlagt 3-4 kg.

Jag tränar styrka ca 3-4 gånger i veckan och konditionsträning blir inte längre av. Däremot går jag  i ca 20 minuter i samband med styrketräningen.
Ökat vikterna har jag gjort och att känna mig starkare och rörligare trivs jag med.
Periodiska fastan funkar fint, känns väl som att det är ett bra sätt att äta på alltid.

Då jag vill ner minst 10 kg i vikt, så grunnar jag nu över om jag ska köra lite kalorireducering?
Dvs 1500 kcal per dag absolut inte mer. Kanske provar det till hösten. Nu över sommaren vill jag inte labba med maten.

Tycker nog att jag kan kosta på mig att labba lite med den, då jag ju ätit konstant ca samma mängd mat i 3 år och snålt med kolhydrater och inget händer…
Platåer kanske någon tänker, platåer varar inte i över tre år…
Muskler väger mer en fett kanske någon annan tänker, jooo men har man minst 10 kg övervikt (15 om man ska vara petig) så bör det gå neråt…
Tränar ju inte som en tyngdlyftare, störtloppsåkare mfl precis ;)

Men jag tränar på och gör mina överväganden framåt höstkanten så får vi se.
Någon annan som fortfarande PF´ar och tränar/prommenerar, hur går det för er?

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Styrketräning, konditionsträning och PF

Nu har jag styrketränat i 3 veckor.
Då jag är en enveten person och kan ge järnet så har det blivit exakt varannan dag jag stryketränat (vikterna har ökats ;) ) och jag har ca 2 gg i veckan tränat kondition.
Min PF funkar utmärkt, härligt att slippa fokus på mat i flera timmar. Jag antar att jag fortsätter min PF även på Kreta, jag får se det när jag är där och om det funkar med bra mat på dagen.

Hur har det då gått med min vikt under dessa 14 dagar?

Jag gick ju ner 1 kg på första veckan med styrketräning och nu har det inte hänt något på 2 veckor, inte ett gram alltså…

Jag fortsätter då jag ju är en enveten person ;) på den inslagna vägen, men veckan på Kreta lär det inte hända mkt av sådana saker.

Jag hoppas också att det händer något på vågen framöver, annars lär jag tappa lusten…

Varför det inte händer mer begriper jag inte, då de flesta säger att styrketräning “is the shit”?
Återstår att se om det är det, eller om det också bara är snack…

Många säger väl att jag bygger muskler och det är nog sant, men då jag har minst 10 kg att gå ner  bör ju något även hända på vågen…

 

 

Bloggar etiketter: , , ,