10-årsjubileum
Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.
Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.
Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.
Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.
Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.
Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.
Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.
Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.
Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.
Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.
Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.
Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.
Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.
Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.
Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?
Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.
Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.
Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.
Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.
Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.
Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.
Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.
Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.
Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.
Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.
Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.
Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.
Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??
Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.
Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.
Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.
Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.
Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.
Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.
Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.
Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.
Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.
För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.
Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.
Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.
Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.
Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.
Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.
Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.
Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.
När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.
Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.
De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.
Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.
En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.
Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.
Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.
Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.
Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.
Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.
Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.
Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?
Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.
Kokboksfavorit
Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.
När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.
Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.
När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om diabeteskost, ja då ville jag förstås ha med alla mina egna favoritrecept.
Diabeteskokboken för män blev resultatet, den vänder sig i textdelen mer specifikt till män och deras problem vid diabetes.
Men recepten passar förstås lika bra även för oss kvinnor, både med och utan diabetes.
Jag har ju såklart själv provlagat och provsmakat allihop, det här är min typ av svensk husmanskost.
Just nu är kokboken med på Adlibris Bokrea, du hittar den här för bara 119 kronor.
Här kan du läsa en liten recension och ta del av fler recept från boken på Matkärlek.
Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos 2 port
2 bitar torskrygg à ca 200 g
Saft från 1 citron
Salt och peppar
2 msk smör till stekning
Broccolimos:
1 liter broccolibuketter
2 dl grädde
1 dl riven parmesan
Salt och peppar
Brynt pepparrotssmör:
150 g smör
2-3 msk riven pepparrot
Lite salt
Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas försiktigt men passa så det inte blir bränt.
Det ska bli en gyllenbrun färg i botten och dofta knäck.
Dra kastrullen från plattan och rör ner den rivna pepparroten, smaka av med lite salt.
Håll varmt på sidan av spisen medan du lagar till fisk och mos.
Skölj fisken och torka med hushållspapper.
Lägg på en tallrik och pressa citron över, krydda runtom med salt och peppar.
Låt ligga en stund så drar fisken åt sig smakerna.
Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt, häll i broccolin och koka den mjuk i ca 5 minuter.
Häll broccolin i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl.
Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken i 2 minuter på hög värme, vänd och bryn andra sidan i ½ minut.
Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.
Medan fisken står och värmeutjämnas så häller du tillbaka broccolin i kastrullen och tillsätter grädden.
Koka upp och mosa med potatisstöt.
Rör ner parmesanen och krydda lätt med salt och peppar, smaka av så det blir lagom sälta.
Servera torsken med moset och skeda det brynta smöret över.
Vill du ha lite färg på tallriken så garnera med lite tärnad, röd paprika runtom.
Istället för grädde och parmesan i moset så kan du mosa det tillsammans med det brynta smöret.
Tillsätt gärna en näve kräftstjärtar, det är riktigt läckert ihop med det lena moset.
Variera gärna broccolin med blomkål, det blir minst lika gott.
Här nedan ser du min kålpudding från boken, klicka på bilden så kommer du till receptet.
Njutningsfylld semester
Hej på er i sommarvärmen, tittar in en sväng på min semester, det har varit skönt att vara helt ouppkopplad ett tag.
Vilken otrolig sommar vi just nu får uppleva, solen och värmen flödar som aldrig förr.
Härligt för många men tyvärr med följd att det blir för lite vatten till växtligheten på många håll.
Det märkte jag inte minst när jag var i min sommarstuga i nordvästra Dalarna förra veckan, Fuluälven har aldrig haft så lite vatten som nu.
Jag bjöd min syster Monica och systerdotter Martina och hennes hund Loke på grillmiddag när de kommit till sin stuga.
Efter middagen satte vi ut bord och stolar mitt i älven och njöt av svalka och en fin rom med lite ugnsbakade fikon till.
Före maten gjorde jag ett tilltugg till ett glas mousserande vin på Lava Cheese, ett nytt och väldigt gott ostsnacks från Island som jag köpte tidigare i sommar på en matfestival i Kungsträdgården.
På det la jag tunna skivor av lättrökt och torkat renkött från Jillie Ren och Vilt, en skiva av de ugnsbakade fikon som jag hittat på Wijnjas och en kvist citrontimjan, de smakerna harmonierade väldigt fint till ostkexet.
Vinet och romen hölls riktigt kall i värmen i mini-Wonderbag med hjälp av bara en kylklamp.
Eftersom min kallkälla hade torkat ut så använde jag min större Wonderbag som kylväska i stugan under de dagar vi var där.
Monica har el och kyl/frys i sin stuga så jag kunde byta ut kylklamparna några gånger så maten hölls kall hela tiden.
Jag gjorde en edamamesalsa med mango, koriander och chili och en grönsallad med avokado, cocktailtomater, oliver, pumpakärnor, timjan och gräslök till grillad fläskkarré, halloumi och paprika.
Tre Peppar bearnaisesås från Ica, en tomatröra med valnötter och en riktigt god chilisås från Fredrikssons Smakglädje på Öland smakade riktigt bra till det grillade.
Eftersom min stuga är helt utan moderniteter som el och vatten så är det skönt att ta kunna ta till lite färdigmat ibland, även för en kock.
Vill du hellre göra egen bearnaise så hittar du mitt bästa recept här och chilisås utan socker hittar du här nere i ingredienslistan.
Idag får du ett av mina recept på en smakrik grillmarinad, den passar även bra till kyckling och fisk.
Tänk på att vara väldigt försiktig med elden när du grillar i sommar när det är så torrt överallt.
Chilimarinad till 1 kg fläskkarré
1 dl chilisås
1 dl olivolja
2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller
1 msk torkade örter
1 tsk paprikapulver
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk tamarisoya
1 tsk Worcestershiresauce
1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor
Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.
Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.
Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.
Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.
Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.
Ska du åka till en stuga utan el så kan du lägga in den i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.
Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.
Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.
Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.
Vill du ha fler tips till sommarens alla grillmiddagar så får du väldigt gärna stötta mitt matbloggande genom att köpa min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Idag och i morgon söndag kan du träffa mig och min syster Monica när vi kommer att ha gårdsloppis i Jämtland och delta i Loppisrundan i Nälden, du hittar oss på Näldenvägen 41.
Jag kommer att ta med några av mina kokböcker också, om du vill passa på att köpa ett signerat exemplar.
Här nedan följer några bilder från vår härliga utflykt till Nipfjället och en från Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär.
Jag är så lycklig att jag efter de senaste årens träning nu klarar av att gå även lättare vandringar i fjällterräng.