Bucatini carbonara

Vem älskar inte carbonara? Och hur många olika varianter finns det inte?? 😉 Jag provade att göra med bucatini denna gång, en grövre spagetti fast ihålig. Färdigkokt är den nästan en halv centimeter tjock. Otroligt gott som variation och ja, det smakar olika beroende vilken pasta man väljer. Till köttfärssås har jag till 99% bara capellini, den tunna spagettin men till carbonara har jag ibland penne eller tagliatelle beroende på vad som finns hemma. Men bucatini toppade smakbetyget här. Prova om du inte gjort. 😉

Vilken pasta använder du oftast?

2 port

Det här behöver du :

2 port Barilla bucatini No.9

200 fram sidfläsk el bacon

2 hela ägg

Nymalen svartpeppar

50 gram finriven Parmigiano-Reggiano

 

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Häll av, men spara lite utav pastavattnet. Skär bacon i mindre bitar och i het stekpanna. Lägg upp på hushållspapper och låt rinna av. Blanda pastan med bacon, två ägg, nästan all parmesan samt svartpeppar och lite av pastavattnet för att få det riktigt krämigt. Vänd runt ordentligt. Toppa med resten av parmesanen och ev basilika.

Tortellini med citron, vitlök och parmesan

Vi kör en vegetarisk måndag med en så busenkel pasta att ni bara måste prova! Fyra ingredienser plus lite salt & peppar och kanske lite grönt på toppen om man känner för de. 😉 Använd färsk tortellini eller som jag gjort här, den torkade varianten från Barilla. Tycker den är så mycket godare både i smak och konsistens då jag gärna vill ha tortellinin lite al dente, den färska ”fladdrar” gärna iväg lite för mycket  haha!

6 port

Det här behöver du :
2 förp ostfyllda tortellini Barilla

1 pressad citron + rivet skal

3 finhackade vitlöksklyftor

Parmesanost

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka tortellini al dente. Häll av vattnet och pressa över en halv citron och riv över skalet. Tillsätt finhackad vitlök. Avsluta med rikligt med parmesan. Salta och peppra. Vänd runt, ät och njut.

Bon apetit!

LCHF Ostkex!
LCHF Ostkex!
Källa: Evelinas Värld
Portioner:

Ingredienser:
4 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
2,5 dl riven parmesanost
2 st pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 msk torkad basilikakrydda
4-5 msk vatten
1 tsk salt
Gör så här:
Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser.
Sedan i med resten och blanda runt till en fast jämn deg,
man kan tro att degen är för torr men det går tillslut.
Lägg klumpen mellan två stycken bakplåtspapper och kavla ut en så tunn och fyrkantig deg som möjligt.
Skär ut fyrkantiga bitar med en pizzaslice.
Grädda på 175 grader i 15 minuter.
Dela på kexen när dem svalnat och stelnat till sig.

Ca 1,4 gram kolhydrater per kex!
Plankstek med ostfyllda kycklinglårfiléer, parmesanduchesse och citronaioli

Inlägg i annonssamarbete med Svensk Fågel

Kyckling är riktig sommarmat tycker jag. Så otroligt gott att både grilla, äta kall i pastasallader eller göra fräscha woker av med sommarprimörer. I det här receptet byter jag ut det röda köttet mot kyckling och gör en klassisk plankstek men med just kyckling istället.

Här har jag valt att använda lårfile då jag tycker det är mer smakrikt och saftigt. Lårfileerna bankade jag ut lätt med köttklubba och fyllde dom sedan med pesto, mozzarella, basilika och soltorkade tomater innan jag rullade ihop dom med bacon runtom. Himmelsk gott!

Gillar du mitt recept kan du gå in och rösta  och vara med och tävla om fina priser på Svensk Fågels hemsida HÄR

 

2 port

Det här behöver du : 

4 kycklinglårfiléer (2st/port)

Salt o peppar

4 tsk röd pesto

1 mozzarella

Färsk basilika

4 hackade soltorkade tomater

8 skivor bacon

 

GÖR SÅHÄR : 

Banka ut kycklinglårfiléerna. Salta och peppra. .bred på en tesked pesto på varje filé samt en skiva mozzarella i bitar. Avsluta med färsk basilika och hackad soltorkad tomat. Rulla ihop och linda två baconskivor runt varje. Stek i het panna så baconet får färg runtom. Efterstek sedan i ugnen på plankan med duchessmoset och tillbehören tills kycklingen är helt klar, ca 20 min i 220 grader.
Parmesanduchesse :

ca 400 gram potatis
3 äggulor
½ dl vispgrädde
2 msk smör
3 dl finriven parmesanost
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :

Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör, ost och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du spritsar ut det på plankorna.

 

Citronaioli :

1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
Riven zest från 1 citron
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

 

När jag köper kyckling är jag väldigt petig med att den ska vara svensk. Kött från friska kycklingar utan salmonella o utan avklippta näbbar. 

 Att de slipper sitta i trånga burar utan kan sprätta omkring fritt är också viktigt.

Deras fötter kontrolleras också noga så dom inte får frätskador. Kycklingarnas foder innerhåller heller inte något fiskmjöl för att inte haven ska fiskas ut pga av foder till djuren. Ett krav som gäller kycklingfoder till kycklingarna som föds upp enligt Svensk Fågels krav.

 Det är just de villkoren som Svensk Fågel står för bland annat och det känns då som ett tryggt val. Så gör som jag, titta alltid efter Gula Pippin så kan du som konsument känna dig trygg att det du köper är noga kontrollerat och att det ställts höga krav på god djurhälsa.

Inlägg i annonssamarbete med Svensk Fågel

Ravioli i ost och baconsås

Ny vecka och nya tag på matfronten. Måste frosta ur frysen och därmed rensa ordentligt så jag ska jag försöka göra en veckomatsedel nu när jag gått igenom vad som finns. Det är så tjockt av is i den ena frysen så det går nog inte ens att trycka in ett blåbär. Hips vips är sommaren här och man vill in med massa goda bär och bullar och då är det inte kul med en fullproppad frys som dessutom är full av is. 

 

Lagade en väldigt god söndagsmiddag igår av kalvstek, gräddig örtagårdssås och tillbehör, ni ska få recept på den senare men först en grymt god pasta med färsk ravioli. 

 

6 – 8 port 

Det här behöver du : 

2 förp färsk ravioli (ca 500 gram totalt) 

300 gram fryst broccoli 

2 pkt strimlad bacon (ca 240 gram) 

2 finhackade vitlöksklyftor 

Svartpeppar

 

Såsen : 

200 gram philadelphiaost

3 dl pastavatten 

2 msk grönsaksfond 

1 tsk D’Elidas 

1,5 dl finriven parmesanost

Trocomare örtsalt 

 
GÖR SÅHÄR : 

Koka upp vatten med salt till broccoli och den färska raviolin. Jag använde fryst broccoli så jag la i den precis före raviolin så de skulle bli klara samtidigt. Det behöver inte koka mer än någon minut. Använd pastavattnet till såsen så slå inte ut allt. 

Fräs på strimlad bacon och finhackad vitlök i en rymlig stekpanna. Lägg undan lite bacon till att stör över hela rätten när den är klar. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt koka upp. Sänk värmen och vänd sist ner ravioli och broccoli. Smaka av. Toppa med lite extra knaprigt bacon. 

 

Färsk ravioli som du gör egen sås till är bara sååå gott! 

 

Stekpannan med bacon som ska bli sås och kokvattnet med broccoli som snart får sällskap av raviolin. 

 

Vänd ner i såsen.

 

Toppa med knaperstekt bacon. Servera! 

Caesarsallad med riktigt god dressing


Finns det nån godare matigare sallad än caesarsallad egentligen? En kycklingsallad rätt o slätt är inte lika god. Hemligheten är ju såklart dressingen. Ingen köpedressingen slår den här hemmagjorda som innehåller både sardeller för smak o sälta och även parmesan för textur och den där lilla extra piffen! Så galet god att den kan ätas med sked. Jag föredrar en caesarsallad med enbart kyckling, sallad, krutonger och dressingen men du kan förstås blanda i vilka fler grönsaker du vill.

 

6 port

Det här behöver du : 

2 grillade kycklingar

Vitt surdegsbröd

Roman eller blandsallad

Parmesanost
Dressing : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

6 sardeller (inlagda, konserv)

2 vitlöksklyftor

3- 4 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

Eventuellt vatten

 

GÖR SÅHÄR : 

Bena ur kyckling och fördela i bitar. Skär bröder i fyrkanter och rosta i het panna med olivolja. Låt torka på hushållspapper.

Till dressingen. Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Vill du ha en tunnare konsistens på dressingen späder du med lite vatten.

Montera ihop salladen med kyckling, romansallad, dressing och parmesan.

 


Några av ingredienserna. Inget slår en äkta, hemmagjord caesardressing med bland annat sardeller och parmesan.


Smaklig sallad!

Caesarsallad med riktigt god dressing


Finns det nån godare matigare sallad än caesarsallad egentligen? En kycklingsallad rätt o slätt är inte lika god. Hemligheten är ju såklart dressingen. Ingen köpedressingen slår den här hemmagjorda som innehåller både sardeller för smak o sälta och även parmesan för textur och den där lilla extra piffen! Så galet god att den kan ätas med sked. Jag föredrar en caesarsallad med enbart kyckling, sallad, krutonger och dressingen men du kan förstås blanda i vilka fler grönsaker du vill.

 

6 port

Det här behöver du : 

2 grillade kycklingar

Vitt surdegsbröd

Roman eller blandsallad

Parmesanost
Dressing : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

6 sardeller (inlagda, konserv)

2 vitlöksklyftor

3- 4 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

Eventuellt vatten

 

GÖR SÅHÄR : 

Bena ur kyckling och fördela i bitar. Skär bröder i fyrkanter och rosta i het panna med olivolja. Låt torka på hushållspapper.

Till dressingen. Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Vill du ha en tunnare konsistens på dressingen späder du med lite vatten.

Montera ihop salladen med kyckling, romansallad, dressing och parmesan.

 


Några av ingredienserna. Inget slår en äkta, hemmagjord caesardressing med bland annat sardeller och parmesan.


Smaklig sallad!

Lite lyxigare potatis och purjolökssoppa


Ibland blir längtan efter en riktigt värmande och mustig soppa väldigt påtaglig. Speciellt en frusen, regnig och blåsig dag efter jobbet, visst vill man egentligen sätta sig till bords till den där perfekta och långkokta köttsoppan med klimp men allt hinns verkligen inte med vissa dagar. 

Har du dock ett par potatisar och en bit purjolök löser sig det mesta. 

Det här är min absoluta favorit av vardagssoppor som går fort att tillaga och är både enkel och billig. 

Egentligen består huvudingredienserna enbart av potatis + purjolök + vatten + buljong. Det är själva basen som är nog så god efter att kokat upp och vispats grovt till en soppa som fortfarande har lite bitar. 

Vill man lyxa till det kan man tillsätta både grädde, créme fraiche eller färskost och lite mer örter. 

I mitt recept har jag gjort min egen lyx-variant med extra smak från grunden med torkade örter, en gnutta färskost på slutet och sen toppade jag soppan med riven parmesan. Till detta serverade jag varma baguetter penslade med olivolja och samma örtkryddor som jag använde i soppan. Galet gott bröd att doppa med. 

 

4 – 6 port

Det här behöver du :

1 kg potatis (Asterix)

1 purjolök 

2 msk torkade örtkryddor 

1 tsk D’Elidas chilisås

5 dl vatten 

2 msk grönsaksfond

1 msk kycklingfond

50 gram philadelphiaost 

Salt och peppar 

Riven parmesan 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Skölj o skiva purjolöken. Hetta upp en rymlig gryta med smör och lägg i potatis, purjolök och de torkade kryddorna. Väns runt i ca 5 minuter. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Sänk värmen och rör ner philadelphiaost.  Smaka av med salt och peppar. 

 

Potatis, purjolök… Osten är mer lyx och inget som egentligen behövs, men väldigt gott! 

 

Ännu ett lyx är ju såklart varma baguetter, hembakade eller köpta. Pensla med olivolja och örtkryddor. Skjuts in ugnen en stund. Doppa i soppan och allt blir fulländat. 

 

Värmande spagetti o baconpanna


Det är Fars dag idag och jag har äntligen lite tid att sätta mig o fixa lite bilder från kameran, uppdatera Kryddburken och förbereda en del inlägg för veckan.

Vi var iväg igår till Helsingborg, närmare bestämt Billesholm för att träffa lilla valpen vi ska hämta i mitten på december. Jösses in-i-bomben så gudasöta dom är… En knubbig liten riesenschnauzer-hane från kennel Riesenspass. Väntan är olidligt lång när man hållt i en liten valp som man vet snart ska flytta hem. Men först måste dom ju vara färdigbakade! ;-P Snart är han här lilla Bronco som vi tänkt döpa honom till.

Nu kom precis Joline & Nicke hem från Condis, hon ville bjuda pappsen på fika och snart ska jag förbereda kvällsmiddagen som han önskat. Ni ska såklart få recept och bilder på det sen.

Nu till dagens tips på en väldigt värmande, snabblagad pasta med bacon i krämig sås som kan behövas nu när minusgraderna hägrar.

 

4 -6 port

Det här behöver du : 

4 port kokt spagetti

3 pkt skivat bacon

2 vitlöksklyftor

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond

1 tsk D’Elidas chilisås

2 dl créme fraiche

3 äggulor

Svartpeppar

Parmesan

1 näve sugar snaps

 
GÖR SÅHÄR : 

Strimla bacon och stek i rymlig panna i lite smör. Finhacka vitlöken och tillsätt. När baconet är knaperstekt, slå på vatten, fond, chilisås och créme fraiche. Sänk värmen och låt småputtra några minuter. Dra pannan från plattan och rör ner den kokta spagettin och äggulorna. Toppa rejält med nymalen svartpeppar.

Riktigt krämig, god och värmde. Snart färdig att serveras.

img_5684.jpg

Finaste Söndagen här i Öjkroken på Fars dag.

 

Kalvfrikadellar i tomatsås

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips

Vi hade huset fullt med barn igår kväll och utan att tänka köpte jag hem 1 kg kalvfärs att göra något gott med. Kanske wallenbergare, eller en långkokt köttfärssås eller ett gäng köttbullar men efter lite övertalande av Joline så blev det ett evigt rullande av frikadeller som jag lät sjuda i kycklingbuljong. Dessa serverades med spagetti, en långkokt tomatsås och massor med parmesan. Jisstanes så gott, och med lite hetta en perfekt fredagsmiddag som uppskattades.

 

Frikadeller är ju något så smidigt och faktiskt mindre bestyr med än köttbullar då de kokas istället för steks och man slipper stekos och flott som stänker överallt. (om man inte steker dom i ugnen vill säga) Men jag tycker ändå att just frikadeller gör sig så bra till lite fräschare såser som tomatsås med lite sting och de blir dessutom otroligt saftiga.

 

Kommer ihåg när jag var liten då fanns det frikadeller på konservburk som vi ibland hade med till fjällen men jag har så för mig att de var i gräddsås men minns inte riktigt. Saftiga var dom i alla fall och har man tid och ork så ju mindre man rullar dom, desto godare smakar dom faktiskt… 😉

 

Ett bra tips att koka frikadeller ”halvfärdiga” också om man vill frysa in och sedan ta upp vid en större middag och bara steka på. Perfekt att ha i frysen med andra ord.

 

ca 40 st frikadeller
Det här behöver du : 

1 kg kalvfärs

2 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl ströbröd

3 msk kycklingfond

2 msk potatismjöl

1 tsk colmans senapspulver

1 msk majonäs

1 tsk malen paprika

1 tsk lökspulver

1 tsk vitlökssalt

Grovmalen svartpeppar

Flingsalt

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda samtliga ingredienser till färssmeten. Låt stå i kylskåpet ca 30 min för att svälla/vila.

 

Forma/rulla smeten till små runda frikadeller och lägg ner i kokande vatten med kycklingbuljong. Ca 2 – 3 buljongtärningar per liter vatten eller 3 msk fond per liter vatten. Låt sjuda på medelvärme. När de flutit upp till ytan är de klara. Servera med spagetti och en mustigt god, nykokad tomatsås och massor med parmesan på toppen.

 

Tomatsås : 

2 burkar hela plommontomater

2 tsk torkad oregano

3 dl vatten

3 msk oxfond

2 msk tomatpuré

2 msk flytande honung

1 tsk D´Elidas chilisås

Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :
Använd en rymlig kastrull och häll i två burkar hela plommontomater och torkad oregano. Låt allt få puttra upp, späd med vatten och tillsätt, fond, tomatpuré, honung och chilisås. Låt såsen koka ihop ca 20 – 30 min. Smaka av med salt och peppar.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_färssmet

Färssmeten med kalvfärs och övriga ingredienser. Låt den vila en stund i kylskåpet efter du blandat ihop allt.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_färssmet_gott_enkelt

Frikadellerna i grytan och tomatsåsen kokar.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_kycklingbuljong

Några till provsmakning.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_köttbullar

Snart färdigt att serveras. Montera ihop spagetti med tomatsåsen, frikadellerna och riv över rikligt med parmesan. Toppa med finhackad persilja.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_enkelt_gott

Bon apetit! Så vansinnigt gott! Och så önskar jag er alla naturligtvis en helt underbar lördagskväll. Här har dottern precis åkt iväg med sin kompis till en tredje för att möta upp både fjärde och femte för övernattning och filmkväll! 😛 Planerna här hemma blir lite gott grillat kött, sockerstekt potatis, en hemmagjord kall bearnaisesås, baconlindad sparris och ett par goda aromsmör.