Wokade grönsaker med fläskkött

lchf_wok_fläskkött_recept
Då kör vi lite färgglada nyttigheter igen! ;-)

Att man äter med ögonen är verkligen ingen myt för de färgsprakande, krispiga grönsaker som just en wok bjuder på är som balsam för själen, som en solskens-injektion direkt till ”må-bra-hjärnan” och inget smakar så gott som när maten fått lite extra kärlek vid uppläggning. Alla färger och smaker möts i en explosion av kryddiga dofter från det asiatiska köket och det klorofyllstinna grönsakerna. Mat ÄR kärlek! :-P

Här har jag gjort en LCHF wok med grönsaker och fläskkött. Köttet har fått bräsera på svag värme i stekpannan i en mörk soya-marinad tills det blivit riktigt mört, det betyder således att du nödvändigtvis inte behöver använda dig av fläskfilé, schnitzel eller annat lite ”mörare” kött utan vanlig hederlig skinkstek som du strimlar funkar alldeles ypperligt eftersom köttet ändå får koka länge så det blir mört. Det värsta som finns i en wok är hårda sega köttbitar, det ska vara mjukt, näst intill sönderfallande och smälta i munnen tillsammans med de krispiga grönsakerna. Ja, då kör vi!

6 port
Det här behöver du : 
700 gram fläskkött
olivolja + smör
Salt
Svartpeppar
6 dl mörk oxbuljong
½ citron (pressad)
Soya
D´Elidas chilisås
Sambal oelek
1-2 tsk honung

2 buketter broccoli
150 gram salladsärtor

1 vitlöksklyfta
150 gram färska champinjoner
Salt
1 msk smör
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
1/4 rödkålshuvud
2 salladslök
2 morötter
1 röd paprika
1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :
Strimla fläskköttet och fräs på i het panna med olivolja och en klick smör så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på lite av buljongen och låt bräsera på svag värme ca 45 minuter. Häll på mer buljongen eftersom. När nästan all buljong fått koka in och köttet är riktigt mört avsluta med att pressa över en halv citron, en skvätt soya, chilisås, sambal oelek i valfri mängd och 1-2 tsk honung, vänd runt och låt stå så länge tills det ska blandas ner i woken.

Förbered en kastrull med broccoli som ska kokas i saltat vatten. Skölj och skär salladsärtorna i små strimlor och lägg i vatten med lite salt, dessa behöver bara få lite kokande vatten att stå i nån minut så är dom klara.

Skölj och strimla rödkål. Skär morötter, paprika och lök i bitar. Finhacka vitlöken.

Skär champinjonerna i kvartar och torrstek i het panna. Salta och tillsätt den finhackade vitlöken. När svampen vattnat ur sig, tillsätt en klick smör. Mata sen på med resten av grönsakerna i pannan och vänd runt, se till att pannan är riktigt het. Nån minut räcker. Vänd ner broccoli och salladsärtor samt fläskköttet och skyn från pannan. Servera!

lchf_wok
Det roligaste med wok är alla härliga ingredienser, låt dig inte skrämmas av den långa listan, det är värt det! :-P  

wokgrönsaker_lchf_wok
Favoritberg av färger! :-P  

lchf_wok_grönsaker
Allt som ska ner i woken förutom broccoli och fläskköttet. 

lchf_wok_fläskkött
Fläskköttet är strimlad och ska bräsera länge på svag/medelvärme tills det nästan smälter i munnen.

färska_champinjoner
Svampen torrsteks med vitlök och saltas. När de har vätskat ur sig och krympt tillsätter jag smöret. 

wok_grönsaker_lchf
Efter svampen åker resten av wokgrönsakerna ner. 

wok_lchf_recept
Fläskköttet och den kryddiga skyn från pannan, allt monterat och färdigt att njutas!

lunch_lchf_wok
Och veckans lunchlådor är nu fyllda!

Köttfärs- och paprikalåda med ostcremé

IMAG13014-6 portioner

Ingredienser:
800 gram  köttfärs
1 röd finhackad paprika
1 gul finhackad paprika (grön går också bra)
1 stor finhackad gul lök
2 ägg
salt och peppar
krydda upp med paprikapulver, lökpulver, chilipulver och ev cayennepeppar för ännu mer sting

Lite riven ost ovan på

Ostcremé
2 dl creme fraiche
150-200 gram finriven smakrik god ost, typ västerbotten
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda färsen med alla ingredienser och platta ut den i en smord mindre långpanna, strö över valfri mängd riven ost, grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Justörre ugnsfast form ju tunnare lager och ju kortare tid i ugnen.

Blanda ingredienserna för ostcremen och låt den vila i kylen ca 1 timma.

Smaklig spis!

Tips. Den väldigt goda ostcremen passar väldigt bra till grillat och stekt kött och fisk

Bloggar etiketter: , , ,

Veckans nyttiga – chilikryddad nötfärs!

nötfärs_nyttig_lunch_mat
Denna gång blev det chilikryddad nötfärs med grön paprika/sockerärt, grovrivna morötter, timjanstekta plommontomater med champinjoner och en kall vit örtdressing! Massor med härlig variation och smaker som gör sig bra ihop, så varsågoda! :-P  

Vill du ha en mildare nötfärs så minska ner på chilisåsen, det blev hett men den kalla örtdressingen bryter av fint utan att vara stark i sig.

6 port
Det här behöver du : 
700 gram nötfärs
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk kikkoman soya
2 dl köttbuljong
Salt & peppar
100 gram sockerärter
1 grön paprika

4 grovrivna morötter

6 plommontomater
olivolja
100 gram champinjoner
Salt & peppar
Färsk timjan

Örtdressing : 
1 burk (2,5 dl) creme fraiche
2 msk majonäs
1 tsk torkade örter
Färsk dill

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen och krydda med D´Elidas och soya. Tillsätt buljong och låt koka in. Smaka av med salt & peppar. Blanda färsen med finhackad grön paprika och råa sockerärter.

Skala och riv morötterna grovt.

Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Halvera och stek plommontomaterna i olivolja tillsammans med champinjoner, salt, peppar och på slutet färsk timjan.

stekta_tomater
Plommontomater som stekt i olivolja, tillsammans med champinjoner, salt, peppar och färsk timjan är vansinnigt gott i sig och ett gott tillbehör.

färs_nötfärs
Nötfärsen är rejält kryddad med D´Elidas chilisås, sen har jag bara finhackad grön paprika och råa sockerärter och blandat ner.

lunch_mat_recept_nyttigt_färs
Dags att montera! :-P

nyttig_lunch_färs_köttfärs_nötfärs
Fotas och smakas av…

nyttig_mat_nötfärs_rivna_morötter
Och packas ner i veckans lunchlådor! ;-)

Köttgryta

En köttgryta med rödvin och gränsaker som tar en stund att koka – men värt besväret!

Gör så här

  1. Börja med att steka grytbitarna i smör i en stekpanna.
  2. Hacka vitlök, dela gul lök i klyftor och skiva morötter, lägg i stekpannan. Krydda.
  3. Lägg sedan i allt i grytan med 2 dl rött vin.
  4. Koka upp i svag värme i ca 1-2 timmar. Ju längre det får koka desto bättre slutresultat. Häll i lite vatten om det behövs.
  5. När det återstår 30 minuter av koktiden: lägg i grädde, grovhackade champinjoner, zucchini och paprika.
  6. Smaka av och krydda enligt smak!
Karlssons heta köttfärssås
Källa:
Portioner: 5

Ingredienser:
700g köttfärs
1-2 gul lök
1 burk svamp
400g krossade tomater
1 burk baby majs
200g philiadelfia ost
3 dl cremefraiche
2,5 grädde
1 msk sambal oelek
1 msk chili krydda
1 msk paprika pulver
1 msk curry
1 msk vitlökschilisås
Gör så här:
Fräs först löken och blanda sedan i köttfärsen.
Blanda sedan i svampen och den krossade tomaten samt häll i grädden.
Sen lägger ni i philiadelfiaosten , cremefraichen,sambaoeleken och vitlökschilisåsen samt kryderna.
Låt det småputtra i ca 10 minuter.

servera med : pasta eller grönsaker eller keso.
Ostpaj
Ostpaj
Källa: Kafia
Portioner: 4

Ingredienser:
250-300 g riven ost
3 ägg
1 dl grädde
Valfri fyllning


Gör så här:
Riv osten och bred ut den i en smord pajform. Vispa samman ägg och grädde och häll över. Strö på valfri fyllning och grädda i 200 grader 20-30 minuter. Kan ätas både varm och kall.
Exempel på fyllningar:
1. Stekt eller grillad kyckling, lök, paprika
2. Stekt malet kött, champinjoner, lök, tomat
3. Kantareller, lök, paprika
4. Lax (rökt eller stekt), räkor

Jag brukar ofta använda rester av olika kött, kyckling och fiskrätter och det mesta funkar - det är bara att pröva sig fram.
Vad är LCHF?

Raberber- och kanelfrittataDenna fråga ställer sig nog ganska många idag, i synnerhet de som läst lite här och där under påsken och fram till nu på diverse LCHF sajter.
När man ställer sig den frågan kommer det alltid upp att kakor och bröd kan inte vara LCHF. När LCHF begreppet myntades så satte man endast energi % på det hela och det var 75% fett- 20% protein – 5% kolhydrater.

Man satta också (ganska dumt) att ”ät av alla livsmedel som innehåller max 5 gram kolhydrater per 100 gram” som en måttstock. Fullständigt vansinnigt enligt mig, det gör att man lätt  mumsar ett par hundra gram av ex en korv, men vågar inte använda kakao!?

LCHF är också att ”hälla i sig majsolja med en gnutta socker”  i vilket jag hoppas ingen gör…

Numera finns det alltså lika många varianter av LCHF som det finns ätare, tack och lov.

men tillbaka till om kakor och bröd är LCHF
jag kopierar in ett kul räkneexempel som tidgare är publicerat på bloggen:
——————
från 29/1 -12

Nu ska vi roa oss med ett litet räkneexempel:

Omelett:
4 ägg
1 dl grädde
salt o peppar
50 smör
100g av antingen purjolök, svamp, eller paprika som smaksättning

lchf-kaka:

4 ägg
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 gram smör
(ev sötning)

Om man nu då jämför dessa två med likartade ingredienser, vilken tror ni innehåller mest kolhydrater?
Vi räknar:

Ägg, smör och grädde i båda fallen ger en fördelning av 110 gram fett, protein 40,20 gram och kolhydrater 3,20 gram.
Lägger vi då till kokosnötsmjölet för kakan blir det 6 gram protein, 3 gram fett och 1,20 gram kolhydrater, kakaon tillför 2,35 gram protein, 2,15 gram fett och 1,06 kolhydrat . Bakpulvret ger inte utslag på vågen.
Lägger vi istället till 100 g purjo blir det 1,50 protein, 0,20 gram fett och 5,20 gram kolhydrater för omeletten.

Då räknar vi samman:
Omelett: 41,70gram protein, 110,50 gram fett, 8,40 gram kolhydrater. =
3% kolhydrater 14% protein och 83% fett
Kakan: 48,55 gram protein, 115,45 gram fett och 5,46 kolhydrater. =
2% kolhydrater, 15% protein och 83% fett.

Detta gör alltså att en smaksatt omelett innehåller 3% kolhydrater och en smaksatt kaka innehåller 2% kolhydrater.

Då kikar vi också på vad säger LCHF- definitionen om fördelningen av kolhydrater för att få kallas LCHF?
Jag kopierar in texten från kolhydrater i Fokus:
Det enklaste är att utgå från kolhydratgränsen…
Max 2 % av energiintaget i form av kolhydrater är strikt LCHF. Det blir max 10 gram kolhydrater om dagen för den som äter 2000 kcal.

Normal LCHF tillåter upp till 25 gram kolhydrater om dagen. Det motsvarar ungefär 5 % av energiintaget (5 E%). Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%).

Kaka=strikt lchf
Omelett= normal lchf

KUL!

ps.För att förtydliga, jag säger inte att vi ska äta kaka varje dag, jag bara visar att en kaka kan tillhöra en strikt lchf…ds.

—————-

 

 

 

Nyttig köttfärs och vitkålspanna med sweet chili och vitlökssås

köttfärs_vitkål_röra_nyttig_lunch
Nu är vi på hemma på öländsk mark igen efter en kanontrevlig helg i Bråtås strax utanför Ullared. Vi har hälsat på familjen Lundin och helgen har minst sagt varit GOD… ;-) Jag ska naturligtvis berätta mer när jag fått ordning på alla bilder, och all härlig mat och dessert vi blev bjudna på men först ut idag kommer veckans nyttiga matlådor.

Vitkål och köttfärs, allt i en panna tillsammans med härliga grönsaker och goda kryddor lagade jag till igår efter att vi kom hem. Det fick även bli gårdagskvällens middag! Fy bubblan så gott det var, tummen upp från hela familjen. Det blev en stor gryta av allt så det räcker alltså gott och väl till en middag och fyra matlådor!

8 port
Det här behöver du : 

800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
1 purjolök
2 morötter
100 gram rotselleri
½ röd paprika
100 gram majskorn
1 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
4 dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla kål, lök och grönsaker. Färs på nötfärsen i en het panna med högre kanter. Tillsätt allt strimlat och låt fräsa ihop ca 10 min. Rör ner tomatpuré, fond och slå på vattnet. Sänk värmen något. Låt vattnet koka in, smaka av med salt och peppar. Servera med sweet chilisås, en kall sås på creme fraiche, lite olivolja, vitlök, salt och peppar. Kokt broccoli hade jag till också.

vitkål_färs_panna
Vitkål och grönsaker som får fräsa ihop med färs blir otroligt gott, glöm inte att krydda ordentligt!

köttfärs_vitkålsröra
När kål och lök mjuknat och fått lite färg slår jag på fond och vatten och låter det sedan koka in.

vitkål_köttfärs_panna
Det färdiga resultatet. Vansinnigt gott precis som det är, eller serverat i pitabröd, tortillarullar etc. Lite sweet chili och en kall vitlökssås till gör pricken över i:et! :-P

nyttiga_matlådor_lunch
Fyra lunchlådor till en kort påskvecka. Må gott!

Stekt kyckling i sky med ratatouille

kyckling_ratatouille
Ja de va väldigt va han tar i den där nordanvinden idag. Jag sa till Joline i morse när jag skulle skjutsa henne till skolan att de räckte med att hon ställde sig på farstubron med ett paraply så skulle hon segla ner på skolgården som värsta Mary Poppins! :-P Hon gillade dock inte min idé…

När snålblåsen viner är det gott med mustiga grönsaker med mycket smak, tomatigt och värmande kryddor, precis så som jag tycker en god ratatouille ska vara! Här kommer mitt recept.

4 port
Ratatouille :
1 aubergine
1 zucchini
2 tomater
1 röd paprika
5 små minimorötter
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär grönsterna i bitar. Skala och tärna minimorötterna. Finhacka vitlöken. Fräs på allt i het panna med olja, sänk värmen och låt puttra ca 30 min så då får en härlig mjuk röra. Krydda med salt & peppar. Jag brukar även ha lök i men bytte ut den idag mot morötter.

ratatouille_recept
Het panna från början. Fräs grönsakerna i olja. Sänk sedan värmen.

ratatouille
Låt småputtra ca 30 min. Jag brukar späda med lite vatten och när det kokat bort tycker jag ratatouillen blir perfekt.

kyckling_i_skysås
Kycklingen är delar från hel färsk kyckling. Dessa har jag brynt i het traktörpanna i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida och sedan tillsatt en skvätt buljong och lite maizenaredning för en god sky.

kyckling_ratatouille_recept
Smaklig måltid, servera kycklingen med bara rataouille eller också tillsammans med ris.

Fläskfilégryta med paprika

fläskfile_paprikasås
En lite hetare köttgryta med smak av paprika och chili passar utmärkt till helgen, värmer både kropp och själ nu när minusgraderna åter pekar neråt! ;-) Ett lent potatis & blomkålsmos till ger fin brytning till hettan. Dosera chilisåsen efter egen smak och tycke och smaka av tills du hittar rätt balans. Dubbelmums va gott det är! *gör-ett-tappert-försök-att-byta-ut-mitt-evinnerliga-vansinnigt-gott-till-något-nytt-som-dubbelmums* :-P

Ha en underbar fredag allihopa! 

4 port
Det här behöver du : 
1 fläskfilé
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 röda paprikor
1 vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl grönsaksbuljong (1st fond el. tärning + 4 dl vatten)
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek i het panna i olja eller smör. Krydda med trocomare och nymalen svartpeppar. Hacka paprika och vitlök och fräs med när fläskfilén fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, chilisås och buljong. Låt puttra utan lock på medelvärme. Rör ner en burk creme fraiche och låt få ett litet uppkok. Smaka av med trocomare, ev. mer chilisås.

fläskfile_gryta_köttgryta_paprikasås
En härligt doftande god fläskfilé i smakrik sås.