C – vitamin

JordgubbarIntressant kanske att jämföra bär och grönsakers innehåll av vitamin C per 100 g

BÄR

1. Svarta vinbär   150 mg

2. Rönnbär            98 mg

3. Jordgubbar        66 mg

4. Hjortron            63 mg

5. Röda vinbär       37 mg

6. Krusbär             27 mg

7. Hallon               27 mg

8. Björnbär           21 mg

 

GRÖNSAKER

1. Gul paprika 204,9 mg

2. Persilja 200 mg

3. Paprika röd 184,8 mg

4. Broccoli 120 mg

5. Paprika grön 120 mg

6. Grönkål 190 mg

7. Brysselkål 90 mg

8. Blomkål 61,5 mg

Man ser ju rätt fort att vill man vara säker på att få i sig c vitamin så bör man prioritera att äta grönsakerna och är man då intresserad av hur mycket kolhydrater några av de mest c-vitaminrika grönsakerna har:
ex gul Paprika med sina 204,9 mg C vitamin  till 5,1 gram kh /100g
Persilja  har 200 mg c-vitamin till 4,4 gram kh / 100 g

Så vill du få i dig c-vitamin och lite kolhydrater, verkar persilja vara vägen!

 

 

Födelsedagsmiddag – Joline 11år!

honungsglaserade_kycklingklubbor
I vår familj får man varje gång nån fyller år bestämma middag själv på sin födelsedag. Det är en tradition som etsat sig fast hos oss i många år och lika roligt att laga önskemiddag varje gång! :-P

Joline älskar ju kyckling och hade förra året en kyckling och pastasallad på menyn. I år blev det också kyckling fast honungsglaserade klubbor med klyftpotatis, sallad och USA-sås!

Tårtan, minns ni den?, var ju en hamburgare :-P och årets tårta ska hon göra själv till kalaset idag efter ett mycket omtyckt tema när man är 11år… ;-) Ni ska få se sen…

8 port
Det här behöver du : 
8 kycklingklubbor, ca 2 kg
½ dl kallpressad rapsolja
1 dl flytande honung
3-4 msk grillkrydda
2 msk tomatpuré
4 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Lägg upp kycklingklubbor på en stor ugnsplåt. Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla på bägge sidor på klubborna. Stek i ugn 200 grader knappt 1 timme. Börja stek med ”undersidan” överst och vänd dom med skinnsidan överst efter halva tiden. Pensla med skyn från plåten.

Ta ut klubborna och lägg över på ett fat. Pensla ytterligare några gånger med skyn från plåten och låt dom svalna något före servering.

American grillsås (Joline kallar den USA.-sås) :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

glaze_marinad_till_kyckling
G
lazen till kycklingklubborna är så grymt god, se till o pensla ofta och även efter att du tagit ut dom ur ugnen.

kycklingklubbor_i_ugn_tid
Klucklingklubborna på plåt!

glaze_kyckling_kycklingklubbor
Glazen på…

klyftpotatis
Klyftpotatisen kryddad och nu åker allt in i ugnen.

joline_födelsedag
Duka bordet…

kycklingklubbor_steka_grilla_glaserade
Efter ca 1 timme är allt klart!

kycklingklubbor_i_ugn_glaserade_honung
Servera med den goda USA-såsen och en fräsch sallad.

Tomatsoppa med pasta och nybakat bröd

tomatsoppa_pasta_bröd_
Nu tror jag det fungerar och vi är online igen. Binero hade en hel del bekymmer igår då sidan låg nere i omgångar och däremellan kunde jag inte uppdatera då allt gick segt som sirap men nu ska det väl vara bättring på torpet.

Soppa är vad som bjuds, men inte vilken soppa som helst utan en sån där som bara sätter sig fast i smakminnet som man kan gå å längta efter i veckor. :-P Denna fylliga tomatsoppan med tunna, små spagettibitar kan få vilken ”anti-soppare” som helst att bli omvänd och verkligen ÄLSKA denna!

Med ett gott, nybakat bröd som jag tycker hör alla soppor till blir det en fantastisk höstmiddag när regnet piskar mot fönsterrutorna. Lite längre ner i inlägget hittar ni även ett litet urval på mina favoritsoppor, hoppas ni finner inspiration att låta kastrullerna bubbla i höst! ;-)

6 port
Det här behöver du :
1 msk kallpressad rapsolja
2 morötter
½ grön paprika
1 msk oregano
1 krm nystött svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås (minska ner mängden om du inte vill ha soppa för het)
1 burk Mutti finkrossade tomater
1 liter kraftig grönsaksbuljong
2 dl okokt tunn spagetti
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär morötter i små bitar, hacka paprikan. Hetta upp en djup kastrull med den kallpressade rapsoljan. Fräs på morötterna och paprikan, tillsätt oregano, svartpeppar, tomatvinäger och chilisås. Låt allt få fräsa ihop under omrörning nån minut

Slå på tomatkross och buljong. Koka upp och låt soppan sjuda på svag värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering tillsätt den tunna spagettin, den behöver bara ligga i soppan nån minut medan du dukar bordet och soppan får svalna något. Servera med ett gott, gärna nybakat bröd.

tomatsoppa_pasta_bröd
Ingredienser till soppan och bröd på jäsning.

tomatsoppa_med_pasta_soppspagetti
Smaka av soppan OFTA! :-P

nybakat_bröd
Busenkelt ”slarv-bröd” till soppa, bakat på kallpressad rapsolja. recept kommer.

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Servera med gott, nybakat bröd. Ät och njut. ;-)

Sugen på mer soppa?? ;-)  
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

halloumi_soppa_ost_morotssoppa cowboysoppa rotfruktssoppa_recept
Fr.vä; Morotssoppa med halloumi. Cowboysoppa med klimp. Rotfruktssoppa med bacon.

potatissoppa minestrone_soppa_minestronesoppa_grönsaksoppa_vegetarisk grönsakssoppa_bröd
F
r.vä; Potatis & löksoppa. Minestronesoppa med risoni. Grönsakssoppa.

kycklingsoppa_nudlar knorr_soppa_soppduell_skogssvampsoppa_renskav köttsoppa_klimp_recept
Fr.vä; Kycklingsoppa med udonnudlar. Skogssvampssoppa med renskav. Köttsoppa med klimp.

jordärtskockssoppa potatis_purjolökssoppa buljongsoppa_korvsoppa_korv_makaroni_soppa
Fr.vä; Jordärtskockssoppa. ptatis & purjolökssoppa. Korv & makaronisoppa.

 

Kycklingpasta med bacon och ädelostsås

pasta_kyckling_kycklingpasta
Söndagsmiddag med PASTA! Javisst – det går alla tiders de!
Vi kommer möta många mustiga köttgrytor, värmande soppor och långlagad mat i höst så varför inte lite enkel pastamiddag på en söndag? Dessutom alldeles ypperligt för veckans matlådor ju.

Här tänkte jag inte så mycket mer än just kyckling och pasta… Resten ”kom till” på vägen dit när jag stod i kylskåpsdörren och fundilerade.

Ost till pasta funkar alltid, en sås gör ju allt sjuhundra gånger godare då där satt den spiken.

Lite smaksättningar med bacon, chili, ungersk paprika och grönsaksfond. Lite grönt och nyttigt i form av broccoli, sugar snaps och paprika…

Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo – Put ‘em together and what have you got bibbidi-bobbidi-boo…”
Så blev det då till slut en helt alldeles underbar, härlig söndagsmiddag! :-P

Det här behöver du : 
400 gram kycklingfilé
Salt & peppar
1 tsk malen, ungersk paprika (söt, mild)
1 pkt bacon 120 gram
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grönsaksgond
2 tsk japansk soja
1 tsk D´Elidas chilisås
3 dl grädde
140 gram kvibille ädelost

4 port kokt pasta + lite av pastavattnet
1 bukett broccoli
1 näve sugar snaps
½ grön paprika
(jag slantade ner en pyttebit av en zucchini också) 

Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna med olja. Skär bacon fint och lägg i tillsammans med kycklingen. Salta och peppra. Pudra över malen paprika. Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt soja, grönsaksfond, chilisås och grädde. Sänk värmen och låt allt få puttra ihop ca 10-15 min. Dra pannan från plattan och smula ner osten. Rör tills den smält. Smaka av.

Servera med nykokt pasta, kokt broccoli, sugar snaps, grön paprika och zucchini. Använd lite av pastavattnet att späda med om såsen till kycklingen blir för kraftig.

pasta_kyckling_pastasås_kycklingpasta
Ingredienserna. (förutom kyckling)

kyckling_bacon_pastasås_pasta
Kyckling och bacon fräser ihop. tillsätt sedan resten av ingredienserna.

pasta_kyckling_ädelost_sås
Sänk värmen och låt allt få småputtra 10 – 15 min. Smula ner osten… Låt smälta in…

kyckling_pasta_krämig_sås_pastakyckling_kycklingpasta
Servera! Ät och njut… ;-)

Mickes Kyckling i Röd Curry
Mickes Kyckling i Röd Curry
Källa: Mikael Lindgren
Portioner: 3

Ingredienser:
2-3 tsk Röd Currypasta
500g Kycklingfilé
1 Röd Paprika
1 Gul Paprika
1 Gul Lök
1dl Grädde
Smör att steka i

Gör så här:
Tärna kycklingen i centimeterstora bitar.
Dela paprikorna i bitar.
Lägg en rejäl klick smör i en varm wokpanna eller vanlig stekpanna.
Häll i currypastan och fräs i 1-2 minuter under omrörning.
Lägg i den tärnade kycklingen och stek under omrörning i några minuter så att den är genomstekt utan att bli torr.
Häll över kycklingen på ett fat.
Tillsätt mer smör och stek paprikan och löken så att de blir genomvarma utan att bli alltför mjuka.
Häll i den stekta kycklingen och grädden tillsammans med grönsakerna och låt det puttra ett par minuter så att grädden tar färg och smak av currypastan.

Servera.
Skinkstek med höstens smaker, tillagad i ugn med grönsaker och gräddsås

skinkstek_höst_sås_saftig
Längtar ni som jag efter riktig, rejäl höstmat.?
Mustiga köttgrytor, långkok, palt, kroppkakor och värmande husmanskost för att nämna några favoriter.

Här viner vindarna på ön ungefär varann dag, då är det HÖST. Dessemellan skiner solen men det är lite sådär på gränsen till; ”ska jag plocka fram raggsockorna nu eller inte än?!”

Långt ifrån är det i alla fall inte. Men mat behöver vi och se det här receptet som en liten inkörsport till hösten med denna ljuvliga skinkstek med massor av höstsmak från årstidens primörer som blommat ut. Zucchini, paprika, färsk rödlök och så naturligtvis en hejdundrande massa champinjoner. Gräddsås och potatis på de.

Nån som misstycker? :-P

Ikväll är det fredag och jag har haft en förkyld sjukling hemma i två dar. Vi ska dock ge oss ut ikväll och grilla lite korv med varma baguetter och vitlökssmör, sen blir det TV-soffan och ”Fångarna på fortet” hela kvällen lång innan John Blund kommer… Mmmm… Faktiskt inte alls så tokigt! ;-)

Det här behöver du : 
1,2 – 3 kilo fläskstek i bit (skinka, bog, karré etc)
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner

Såsen : 
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk D´Elidas chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt

GÖR SÅHÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.

Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med skinkstek och grönsaker. Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min. Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås. Servera med kokt potatis.

hästmat_mat_middag_stek_skinkstek_fläskstek
Grönsaker, frukt, lök och svamp som får bli tillbehör i formen med sås och skinkstek.

mat_höst_skte_fläskstek_skinkstek
Allt på plats. Nu ska såsen vispas ihop i samma panna som skinksteken brynts i.

skinkstek_ugn_hel_grönsaker_sås_höst
Slå såsen över alltihopa. Toppa med lite smulade chiliflakes.

skinkstek_stek_grönsaker_i_ugn
Färdig att skivas upp och serveras med rykande god, nykokt potatis, skeda ur formen med alla härliga grönsaker, äpple, lök och svamp och den goda gräddsåsen.

Premiär för lägerelden

kean_öjkroken
Nicke har gått med röjsågen och ”plockat fram” vår lägereld inför höst och vinter. I helgen premiärgrillade vi och den matglada Kean fick såklart vara med. Det är ibland väldigt svårt att hålla en sån lång näsa i styr men det går bättre och bättre.

Många frukostmackor har rykt från barnen då dom suttit framför TV:n om morgnarna, likaså är han enormt duktig på att vila huvudet på köksbordet med snålvattnet rinnande när vi äter. Men peppar, peppar så har han ännu inte tjuvat eller hoppat upp på köksbänken där jag ofta förbereder och ställer fram allt inför matlagning. ;-)

Lägerelden är vår favorit-mys-plats på hösten. Lummigt och vindstilla och att bara sitta och njuta eldens lågor är avkoppling som är svår att mäta. Med andra ord har hösten anlänt till ön och min favorittid av alla på året har börjat!

Nu tedde det ju sig inte bättre än att vi både fick en släng av förkylning, magsjuka och idag med ett ljuvligt uppvaknade av ryggskott… Det är väl härligt att avverka allt på en gång så är det gjort…

Ryggskott brukar jag få en gång om året men detta är nog värsta slängen av alla då jag får ta myrsteg fram och hålla i mig längs väggarna när jag går framåtlutad och enda sköna ställningen är att stå böjd och hänga över något… Extremt praktiskt… Eller inte!

Hoppas jag vaknar imorgon och kan GÅ åtminstone! :-P

Recept i dagens inlägg refererar jag till tidigare marinad, potatissallad och vår nya favorit till grillkorv – ICA´s kabanoss, 78% kött med cayenne, peppar, paprika, och vitlök. Den är vansinnigt god med lite het eftersmak,

Bilder får ni hur som haver… ;-)

eld_grilla
Avkoppling!

lägereld_kean
Mmmmm…. Luktar ju så gott! Kean är dock lugn som en filbunke och ligger snällt o tittar på när husse grillar.

grillat_lägereld
Oansenlig men vansinnigt god grilltallrik. ;-)

grappans_kean_dobermann_hane
Bus-Kean i sitt esse!

kean_helbild
Vackraste pärlan på jorden… Jo, så är det! :-P

Tortellini i tomatsås och bacon

middagstips_tortellini_tomatsås
Jag gjorde en så god middag igår kväll med tortellini, fräst bacon, lök och paprika i en härlig tomatsås med doft av vitlök. En massa svartpeppar och basilika och så vänd runt alltsammans i en stor panna – ställ fram och servera!

Så enkelt och vansinnigt gott. :-P

Vill man så kan man skjutsa in hela härligheten i ugnen med lite riven ost och låta allt gratineras.
Det här med tortellini, om man ska köpa torr eller färsk?! Vilket föredrar du? Jag tycker faktiskt de färska inte smakar lika mycket som de torra men visst köper jag dom också ibland men dessa torra som dessutom är lite mindre är dom allra godaste. Brukar alltid välja de med ostfyllning också! ;-)

Ljuvlig tomatsås med bacon : 
1 pkt bacon (140 gram)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Några varv med svartpepparkvarnen
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl kraftig köttbuljong (använder du tärning/fond så ta två + vatten)
1 burk finkrossade tomater
1 gnutta socker
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Skär bacon i mindre bitar, finhacka lök och vitlök och skär paprika i bitar. Fräs på i pannan och dra några varv med svartpepparkvarnen över. När baconet fått fin färg tillsätt tomatpuré, tomatvinäger och D´Elidas chilisås. Låt allt få fräsa ihop någon minut. Sänk värmen och slå på buljong och tomatkross. Låt småkoka ca 20 min. Smaka av med en gnutta socker och ev. salt.

Vänd ner 4 port kokt tortellni, lite extra svartpeppar och basilika. Servera.

tortellini_tomatsås_bacon
Ingredienserna!

tomatsås_med_bacon_tortellini
Bacon, lök, vitlök och paprika. Här är allt tillsatt utom de finkrossade tomaterna.

tortellini_med_tomatsås_bacon_recept
Puttrar på…

tomatsås_tortellni_med
Vänd ner tortellini som knappt kokat färdigt. De tillagas extra i såsen.

tortellini_tomatsås
Dags att servera!

Grillade och baconlindade champinjoner fyllda med ost och chili

grillade_champinjoner_fyllda_bacon_ost
Brukar ni grilla champinjoner? Detta är ett vansinnigt gott knep att få till riktigt läckra tillbehör på grilltallriken. Enkla vita champinjoner, vrid bort ”foten”. Skär en god ost i små kuber och pilla i, droppa över D´Elidas chilisås och en bit paprika på det. Rulla in i bacon och lägg på grillen! Mmmmmm……. Starkt men gott!! :-P

grillade_champinjoner_ostfyllda_chili_baconlindade
Champinjonhattarna fyllda med ost, chili och en bit paprika.

baconlindade_champinjoner_champinjonhattar
Inrullade i bacon – lägg på grillen! ;-)

Har ni nån egen favorit med just champinjoner på grillen, hur brukar ni göra?

fyllda_champinjoner_grillade_färska

Grillad biffsmörgås med chilimajonäs

grillad_biffsmörgås
Hej på er igen! Som ni märkte tog jag mig lite ledigt igår efter några dagars jobb, välbehövligt ibland så jag hoppas ni har saknat mig lite! :-P
Dagen idag har gått i överraskningarnas tecken, jag klev upp tidigt och satt o funderade på nåt kul att hitta på med barnen en heldag. Djurparken med alla djur och karuseller är alltid en höjdare och dom kan verkligen åka karuseller i timtal, ungefär tills dom inte kan stå rakt längre! ;-) Personligen är jag väl inte så förtjust i själva djurparken även om mycket har förbättrats och blivit större så tycker jag ändå mest synd om djuren, men barnen älskar det och framförallt nöjesfältet, så man får offra sig.

Jag väckte gubben och påtalade min fantastiska idé. Jag vet ju att han är måttligt road av att gå omkring i gassande sol bland hundratals turister som trängs överallt men han köpte min idé! Vi bestämde att inte säga nånting till barnen så efter frukost sa vi att vi bara skulle ”åka en sväng”… Å de gjorde vi, till djurparken. Barnen förstod nog inte ens när vi hade parkerat bredvid den stora clownen att det var IN DÄR vi skulle! :-P

Vi var där precis strax efter öppning… Liksom alla andra! ;-)
Dagen har gått i rasande fart mellan tombola, dinosaruievärlden, virvelvinden och gud vet allt och dom har åkt och busat och varit sams hela dan, fantastiskt!

Nu tog Nicke precis med sig dom och cyklade o badade, sen tror jag familjen Nilsson kommer somna himla gott allihopa ikväll!

Nu ska jag bjuda på ett fasligt gott recept på grillad biffsmörgås, enkelt som jag förespråkar och gott så in i norden, det har vi här!

4 port
Det här behöver du :

1 stort lantbröd, gärna surdeg
3 vitlöksklyftor
1 stor tomat
1 knipplök
Örtkrydda
Salt & peppar

2 skivor ryggbiff
Salt och peppar

Marinad till köttet EFTER grillning :
½ dl tomatvinäger
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 msk soya
1 tsk malen ungersk paprika
Örtkrydda
Salt & peppar

Tillbehör : 
8 skivor ost
ruccolasallad
Chilimajonäs (Hellman´s är supergod, eller hemmagjord som HÄR)

GÖR SÅHÄR :
Gnid in skivorna av ryggbiff med olja, salt och peppar. Grilla på bägge sidor, så som du vill ha dom, jag körde på nästan ”well done” eftersom det gillas bäst av övriga familjen. Låt sedan skivorna ”vila” i folié ca 20 min. Under tiden kan du röra ihop marinaden som köttet ska ligga i. Skär sedan upp köttet i tunna skivor och lägg i marinaden. Ca 15-20 min räcker gott men vill du förbereda så kan det ligga 1 dygn i kylskåp.

Skär upp surdegsbrödet på längden. Ringla över olivolja och pressa över vitlök och gnid in. Toppa ena brödhalvan med tomatskivor, knipplök och riven ost. Grilla i ugn på 200 grader ca 10 min tills brödet fått fin färg.

Monter ihop med ruccola, chilimajonäs och köttet. Marinaden kan du också hälla över. Lägg på den andra brödhalvan och skär upp.

grillad_ryggbiff_biffsmörgås
Grillad ryggbiff som jag skurit i tunna skivor efter att det fått vila i folie.

biffsmrögås_marinad_kött_beef_sandwich
Köttet i marinad efter att jag skurit upp det i skivor. Nu dags att fixa brödet.

biffsmörgås_grillad_biff_biffmacka_beef_sandwich
Toppa ena brödhalvan med tomat, knipplök och riven ost. Grilla i ugn.

biffsmörgås_biffmacka_grillad_biff
Bara andra brödhalvan som lock kvar sen är det dags att servera omgående! :-P

TIPS!
Prova även receptet på Philly cheese steak sandwich HÄR!