Julens bästa efterrätter och Tomten lucka 20

Mina godaste desserttips

Nu börjar det verkligen dra ihop sig mot julen. Här i Alanya tar vi det rätt lugnt inför hemresan på julaftons morgon.

Blir hemma bara en kort sväng innan vi far ner igen, det blir faktiskt billigare än att köpa till extra reseförsäkring utöver hemförsäkringens 45 dagar.

Passar ju bra att träffa släkt och vänner några dagar och kolla posten också.

Senaste tiden har jag bjudit på en hel del gott att ha på julbordet, idag blir det några läckra tips till efterrättsbordet.

För egen del äter jag sällan någon dessert just på julafton, det räcker med lite julgodis efter all den goda maten, mer får inte plats.

Men de övriga dagarna är det ju roligt att laga till något extra festligt.

Först ut bland recepten är en fromage på skogshallon. Använder du köpta hallon så koka dem först så du inte riskerar att bli sjuk mitt i julfirandet.

Nummer två är en mörk chokladmousse som jag serverade mycket av när jag jobbade på restaurang, alltid lika uppskattad.

Trean blir en mjölkfri pannacotta för alla som inte kan/vill äta grädde.

Birgitta Höglunds kokböcker

Julklappstips i elfte timmen

Hallonfromagen och chokladmoussen finns även i min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer. Kokospannacottan hittar du i Grillmat LCHF.

De kokböckerna kan bli riktigt uppskattade julklappar, du kan köpa dem här på Bokus och här på Adlibris.

Beställer du nu så hinner de fram till jul och både jag och de som får dem blir glada :)

Beställ innan 22/12 kl 12:00 för leverans före jul, meddelar Adlibris på sin hemsida.

Bokus skriver så här: Beställ senast 21 december kl. 22:00 med ”Snabb frakt” för leverans innan jul.

Vill du ge ett presentkort på den engelska utgåvan som kommer till sommaren?

Kopiera då bara bilderna på omslagen hos Amazon.com, gör ett fint kort, förhandsboka böckerna och betala först när de kommit ut.

Hallonfromage

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde till och gärna lite hela bär.

Mörk chokladmousse ca 8 port

100 g 70%-90% mörk choklad

2 äggulor

3 dl grädde

ev 2-3 msk whisky

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, här kan du läsa om hur det går till.

Blanda ner äggulorna i den inte alltför varma chokladen. Rör i whisky och lite salt och blanda väl.

Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna en stund.

Pannacotta med kokos och lime 4 små port

2 dl kokosgrädde

1 tsk pressad lime

½ krm vaniljpulver

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet minst 5 minuter i kallt vatten. Koka upp kokosgrädden.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över pannacottan, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.

Lucka 20

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär… Klicka på bilden så kommer du till receptet på min Paleo-blogg.


Blåbärspannacotta och releasefest för boken Det sötaste vi har av Ann Fernholm

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Lördagsgodis i ett litet glas

Så var det lördag igen, då brukar jag dela med mig av ett recept på något litet sött och gott.

I min barndom, långt tillbaka på 1960-talet, blev det nästan aldrig sötsaker annat än på lördagar. Då var det fest, jag och min syster delade oftast på en flaska läsk (33 cl) och så fick vi lite lördagsgodis.

Idag ser det tyvärr annorlunda ut hos många, godis har blivit något både stora och små äter alla veckans dagar. Den här överkonsumtionen av socker har tyvärr en stor och negativ påverkan på vår hälsa.

Ann Fernholm föreläsr om Det sötaste vi har

I torsdags var jag bjuden på releasefesten för Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

En mycket trevlig och intressant kväll. Vi bjöds på goda tilltugg, fröknäcke med en chèvreröra och tapenade smakade väldigt gott ihop med mitt val av dryck, ett glas rödbetssaft med bubbelvatten, hallon och blåbär.

Releasefest Det sötaste vi har på Natur & Kultur

Ann höll en kort presentation av boken, där hon målande berättade hur en vardag kunde se ut i mopsen Abbes liv med bilder på den lilla hunden.

Med söta flingor till frukost, godis, tårtkalas och annat sött som fick honom att efter några år inte vara så liten längre, utan lida av både övervikt och en ond mage.

Ingen kommer väl på tanken att ge sin hund så här mycket sötsaker? Nej, de flesta undviker nog att ge socker till djuren, men många barn lever i den här verkligheten mest varje dag.

Något som sätter sina spår, barnen idag är ju inte heller så aktiva som tidigare. Diabetes typ 2, som tidigare kallades åldersdiabetes, debuterar nu allt oftare hos små barn.

Glutenintolerans, allergier och neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, Autism m.fl har blivit allt vanligare.

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Jag hoppas verkligen att den här boken får lika stor spridning som föregångaren, Ett sötare blod, så folkhälsan blir bättre i stället för sämre under kommande generationer.

Ann berättade också om den nya insamlingsfond hon varit med och startat, Kostfonden.se. Målet är att samla in pengar till finansiering av oberoende forskningsstudier på området kost och hälsa.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Ett mycket viktigt initiativ, som det ser ut idag finansieras nästan alla studier på det området av läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Med i styrelsen sitter bland andra Dr Andreas Eenfeldt, mer känd som Kostdoktorn och vetenskapsjournalisten och författaren Gunilla Eldh.

Hon har skrivit Hjärnkoll på vikten/maten/värk och smärta tillsammans med professor Martin Ingvar och även gett ut en egen kokbok, GI & LCHF Deluxe.

Det var första gången jag träffade Gunilla. Vi fann verkligen varandra och hade ett långt samtal om mat, bokskrivande, att bli klokare med åren, kvinnliga chefer, ätstörningar, förebilder, hälsoresor och mycket annat.

En väldigt trevlig och inspirerande kvinna med ett stort matintresse, jag hoppas att få träffa henne fler gånger.

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Det blev också en givande pratstund med Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, ett samtal som förhoppningsvis innebär ett samarbete framöver.

Dagens recept är ett av de jag bidrar med till boken. När jag höll på med min Långkok för LCHF och Paleo kom Ann Fernholms Ett sötare blod. Jag mailade då och frågade om hon kunde tänka sig att skriva förordet till boken.

Hon tackade glädjande nog ja och skrev en mycket intressant betraktelse över fettets betydelse i vår mat, om dess inverkan på både smaker och mättnad.

Så det kändes väldigt roligt att få medverka på ett litet hörn i hennes nya bok, med recept som tilltalar barn utan att vara fyllda med socker.

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.


Jordgubbstårta


 
Mandelmarängbotten
150 g mandelmjöl
6 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. 
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och  vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandelmjölet.
3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
 
Receptet på botten ur tidningen Hembakat.
 
Vaniljpannacotta:
 
5 dl grädde
0,5 dl socker
3 gelatinblad
1 tsk Vaniljsocker
 
2 liter färska jordgubbar
 
Jordgubbsgelé:
2 dl jordgubbsaft
3 gelatinblad
 
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter.
Värm jordgubbssaften (utblandad med vatten)
Smält sedan ner gelatinbladen i saften.
Låt svalna till rumstemperatur innan den hälls över jordgubbsmoussen.
 
 
 
Görs i en separat form och sedan den stelnat läggs i mitten på mandelmarängbotten.
Lägg botten i en form, fodra kanten med plast.
Placera pannacottan i mitten av botten.
Skär jordgubbar och sätt med skärsidan utåt i formen.
Placera jordgubbar runt hela pannacottan.
Fyll på med jordgubbsmousse och släta till.
Jag använde denna:
 
Låt stelna innan du häller på jordgubbsgelén.
 
Låt stelna i kyl och dekorera med mjölkchoklad doppade jordgubbar.
 
 

Rich chocolate fudge cake med vaniljpannacotta
När kakan bakats klart upptäckte sonen ett glatt monster :)


Det bästa är att göra vaniljpannacottan och ganachen före du bakar kakan då det tar en stund innan dessa stelnar.
 
Chocolate fudge cake
250 gr smör. rumstempererat
375 gr farinsocker
375 gr vetemjöl
1 msk bakpulver
4 st lättvispade ägg
4 msk ljus sirap
125 gr kakao
185 ml hett vatten
155 ml yoghurt
 
Ugn: 150°c
 
Smörj och fodra en bakform 20-24 cm med bakplåtspapper.
Kombinera smör och socker tills ljust och fluffigt.
Sikta ihop mjöl och bakpulver i en separat skål. Ställ åt sidan.
Tillsätt äggen portionsvis till socker ock smörblandningen.
Rör ner sirap.
I en liten skål, blanda kakao med hett vatten till en pastaliknande smet.
Vispa ner i smeten.
Tillsätt yoghurt och mjöl/bakpulver växelvis, rör ihop mellan gångerna.
Häll i den förberedda formen.
Baka i 1 1/4-1 1/2 timme i mitten av ugnen, känn efter med en sticka så att kakan är färdig.
Låt svalna en stund i formen och ta sedan ut kakan och låt svalna helt.
 
Chocolate fudge icing
250 gr mörk choklad
125 gr smör
2 ägg
250 gr florsocker
 
Smält choklad och smör tillsammans.
Låt svalna i 5 minuter.
Tillsätt äggen och vispa ihop väl.
Tillsätt florsocker och fortsätt vispa till frostingen håller sin form.
Är den för lös, kyl en stund och fortsätt vispa.
 
Det blev rätt mycket frosting över så antingen kan man använda det till annat eller så får man minska receptet något.
 
Nutella ganache till fyllning och dekoration
1,5 dl grädde
1,5 dl Nutella
1,5 dl mörkchokad
 
Värm grädden, tillsätt choklad och Nutella och rör tills slätt.
Låt svalna tills det tjocknat.
 
Vaniljpannacotta
 
3 dl grädde
vaniljpulver eller vaniljsocker
0,5 dl socker
2 gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädden, socker och vaniljsocker.
Tillsätt gelatinblad, rör runt till de löst sig.
Häll i valfri form, jag använde mig av denna:
 
 
Jag la pannacottan i frysen då det är lättarea att hantera i fryst tillstånd när man skall dekorera tårtan.
Skall man inte använda den på det sättet jag gjorde går det bra med kylen.
 
Montering
Skär av toppen på kakan så den blir rak.
Dela kakan i 2 delar.
Lägg botten if ormen igen och häll på Nutella ganache.
Spara lite till dekoration.
Lägg på överdelen på kakan och låt stå i kylen tills ganachen stelnat och kakan går att hantera utan form.
Gör frostingen och smeta på så mycket du vill ha.
Placera vanilj pannacotta bollarna på tårtan, spritsa resterande ganachen över.
Låt stå i kyl tills bollarna tinat.
 
Kakan smakar bäst om det fått stå i rumstemperatur en stund.

 
 
 
 

Rosa leopardtårta




Handmålad Rosa Leopardtårta till dotters födelsedag.
 
Fyllning:
Sockerkaksbotten
Nutellaganache
Vaniljpannacotta
Körsbärsmousse
Marsmallowfondant
Målad med ätbara Progel färger
Blommor i modelleringschoklad

Inspiration

IMG_0339var hittar du den, undrar ofta många när jag berättar att jag också är receptmakare.
Hur gör du för att komma på så många recept?
Den frågan får jag oftast privat men den kan dyka upp även på bloggen/facebook.

Tänkte berätta hur det går till och även gick till.

Vid tiden för min första bakbok så fanns det ju som sagt knappt recept med kokosmjölet, de som stod att finna var så konstiga med ”sjuttioelva” andra märkliga ingredienser som inte skulle passa in i LCHF tänket. Jag fann ca 5 recept som var helt ”rena” och som gick att använda att bygga vidare på.

Så fort jag hade kläm på ”hur man bakar och tänker” med kokosmjölet så var det ju lätt som en plätt och är det fortfarande.
Min främsta ”inspiration” hittar jag i mina receptpärmar av urgamla tidningsurklipp. Har haft många favoritrecept därifrån som blivit fullständigt omvandlade till oigenkännlighet.

På tal om avancerat här tidigare så är ju en del inte så avancerat, den eviga och ofta återkommande Pannacottan inom LCHF-sfären är ju ett typ exempel på att man i stora drag bara byter en enda ingrediens och det är med vad man sötar. Det gör att många mousser, puddingar och liknande inte krävs någon ”uppfinning” alls av. Man googlar bara vilken smak man vill ha och får upp massor med socker-varianter, och här kan man bara ta något som känns lagomt mycket och så sötar man om.

Det är när man kommer till den ”torra” delen av kakorna som det avancerad dyker upp. Men även här är det numera lätt att omvandla när man vet hur man ska tänka.

Jag använder oftast mina egen gamla skattkammare av gamla recept och någon enstaka gång kan jag finna inspiration på sajter som recept.nu.
Dock läser jag aldrig andra matbloggar eller mat/bakböcker (har faktiskt aldrig gjort det varken före eller efter), de bloggar jag ströläser är mer de med viktig fakta och information om olika hälsoaspekter. Recept på både det ena och det andra har jag i ”miljarder” i mina pärmar och i huvudet…

Sedan föds det egna idéer om smakblandningar och kakvarianter som faktiskt inte direkt finns inom socker/vetemjöl bakningen heller, det är ju lite extra kul när det händer!

Men det roligaste har nog varit när bloggläsare har givit mig sina favoriter och bett mig omvandla dem! Några har ju kommit i böckerna och några kommer i min kommande bok.

Det händer faktiskt än idag att jag får mail om recept som man vill få omvandlat, fantastiskt roligt  när det händer! Så trycker du på något gammalt favorit recept så får du gärna maila mig och så ska jag se om jag kan hjälpa till.

 

 

Körsbärspannacotta

körsbärspannacotta_körsbär_cherry_pannacotta
Dagarna rusar verkligen fram nu. Juli är snart slut, Nicke har en veckas semester kvar och idag är det lillsyrran som fyller 20 år och det ska firas. ;-) Vi ska träffas hela familjen och gå ut och äta tillsammans i Borgholm senare ikväll, men innan det lite förfest med presenter o tårta hemma hos hennes pappa.

Dagens recept blir en läskande pannacotta med härlig smak av körsbär. Fortsätt frossa i frukter och bär, snart är även dom slut så passa på nu medan det finns. Jag har både syltat och saftat, kokat krämer, bakat pajer och rutor och kompotter och fryst ner. Körsbär går dessutom utmärkt att frysa ner hela om man inte orkar rensa och kärna ur alla samtidigt. :-P

4 port
Det här behöver du : 
3½ dl grädde
2 msk körsbärssirap
1 dl gelésocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda grädde, körsbärssirap och gelésocker och i en kastrull. Vispa ihop allting och låt koka upp. Stäng av plattan och låt koka bara ½ minut. Häll upp pannacottan i formarna. Ställ i kylskåpet och låt stelna minst 3 timmar.

Körsbärssirap : 
1 dl mörka körsbär/bigarråer
2 msk socker
1 dl msk vatten

GÖR SÅHÄR : 
Kärna ur körsbären och mosa till dom lite. Häll körsbär + kärnorna i en kastrull tillsammans med socker och vattnet. Kärnorna ger extra smak så låt dom koka med. Koka på svag värme tills ca hälften av vätskan återstår. Sila allt genom en finmaskig sil, släng sedan bär och kärnor och du har en liten mängd körsbärssirap till pannacotta.

koka_pannacotta_gelesocker_körsbärspannacotta
Pannacottan bubblar upp. Med gelésocker behöver du bara koka ½ minut, sen är den färdigt att hällas upp.

pannacotta_körsbärspannacotta
Servera med en lite syrligare körsbärskompott på toppen som bryter av det söta i pannacottan.

 

Chokladpannacotta

IMAG1128Pannacotta är väl LCHF´sfärens, både i bloggar och böcker mesta recept…
Jag kan känna att den har blivit lite uttjatad, men visst är den god och den är ju också relativt snabblagad.

Här kommer hur som helst min variant av Chokladpannacotta

6 portioner med ca 1,5 dl till varje person

Ingredienser
8 dl ekologisk vispgrädde
8 rutor Lindt 90% choklad
ev 1 msk Bakery+ sötning
0,5 tsk vaniljpulver
5 gelatinblad

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Hetta upp grädde, sötning, och vaniljpulver under vispning med spiralvisp. ta från plattan och låt Lindt chokladen bruten i rutor smälta under fortsatt vispning. Smält gelatinet i den varma chokladgrädden och vispa väl.
Fördela pannacottan i glas eller skålar med ca 1,5 dl i varje. Låt svalna och lägg en plastfilm över ytan, på så vis undviker man skinn på pannacottan (men får lite ”streck” odyl på kanten…) och låt stelna i kylen i ca 4-5 timmar.

Smaska den med några bär!

 

Bloggar etiketter: ,

Lakritspannacotta med jordgubbsgelé

pannacotta_lakrits_lakritspannacotta
Vi gjorde små pannacotta till nyåret som vi smaksatte med lakritsklubbor, det blev en riktig höjdare och tillsammans med söt jordgubbsgelé och färska jordgubbar blev det fina smakbrytningar. Lakrits och hallon är ju en slående kombination, men faktiskt också lakrits och jordgubbar! :-P

4 små portioner
Det här behöver du : 
2 dl grädde
½ dl gelésocker
4 finkrossade lakritsklubbor

GÖR SÅHÄR : 
Blanda grädden, gelésocker och finkrossat pulver från 4 lakritsklubbor i en kastrull. Koka upp och sänk värmen helt. Låt koka bara ½ min, häll sedan upp i små portionsglas.

Ljumma jordgubbssylt i micron, sila den genom durkslag så du bara får gelén kvar. När pannacottorna svalnat häller du på gelén. Låt stå kall minst ett par timmar före servering. Dekorera med jordgubbar.

lakritsklubbor_pannacotta_recept
Krossa 4 lakritsklubben genom att banka sänder dom i en plastpåse med en kökshandduk runtom.

pannacotta_recept
Pannacotta med gelésocker går jättesnabbt att göra, behöver endast koka ½ min.

pannacotta_lakrits
Häll sedan upp den i 4 portionsglas. Låt svalan innan du tillsätter jordgubbsgelén på toppen.

The post Lakritspannacotta med jordgubbsgelé appeared first on Kryddburken.se.

LCHF recept för Pannacotta med färskfrusna bär

Vem älskar inte Pannacotta? Kan vara världens godaste efterätt! Här kommer ett recept för Pannacotta som du kan servera till personer på LCHF-dieten.

LCHF Pannacotta med färskfrusna bär
Portioner: 4
Tid: 7 timmar

Ingredienser

5 dl grädde
Vaniljpulver
3 gelatinblad
2 msk sukrin
Blandade frusna bär

Så här gör man
Blötlägg gelatinbladen i några minuter. Värm 5 dl grädde på relativt svag värme, rör hela tiden så de inte bränner. Ner med sukrinet och vaniljen. Smaka av och korrigera ev. smaker.
När grädden kokat upp, lägg ner gelatinbladen och vispa till de upplöses. Häll i formar och låt svalna i rumstemperatur för att undvika hinnan som gärna bildas, alt. strö lite sukrin på toppen innan de går in i kylen. Låt de stelna 4-6 timmar, har du bråttom så kan du ha de i frysen ett par timmar, men glöm inte bort de! Då fryser de. Innan servering toppa med några bär.