Spiced Pear & Apple pie

CRUST

Double Crust Classic Crisco
4,8 dl mjöl
1 tsk salt
145 gr Crisco
4 till 8 matskedar iskallt vatten

Förberedelser
Blanda mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. Tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.
Dela degen i 2 delar och
Forma dessa till plattor och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.

  • Värm ugnen till 225°c.
  • Kavla ut en degplatta för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten.
  • Fyllning
  • 9,5 dl skalade, tunt skivade päron
  • 5 dl skalade, tunt skivade äpplen
  • 1,8 dl socker

  • 2 msk mjöl

  • 3/4 tsk kanel
  • 1/4 tsk ingefära
  • 1/4 tsk salt

  • 1 msk citronjuice

  •   Mjölk

  •   Kanel och socker
    Gör så här:
    Kombinera, päron, äpplen, socker, mjöl, kanel, ingefära, salt och citronjuice i en stor skål.
     Fördela i pajskalet.
    Kavla ut den sista degen. Dekorera med helt lock (då måste man skära några skåror i degen) eller skär ut remsor och gör ett galler.
      Pensla med mjölk och strö kanel och socker på.
     Baka 30-40 minuter eller tills gyllenbrun.
     
    Blueberry Bavarian Pie

     
     
    Ingredients
    CRUST

    • 4,8 dl mjöl
      1 tsk salt
      145 gr Crisco
      4 till 8 matskedar iskallt vatten
    • 1 tsk vanilj
    • 60 gr vit choklad
    Blåbärsfyllning
    • 12 dl blåbär, uppdelade i 2 lika delar
    • 3 st Gelatinblad.
    • 3 dl socker
    • 0,6 dl Maizena
    • 2 tsp citronjuice
    Bavarian lager
    • 2 st gelatinblad
    • 0,6 dl kallt vatten
    • 2,4 dl blåbär
    • 0,8 dl socker
    • 3,6 dl grädde
    TOPPING
    •   Sötad vispad grädde
    •   Blåbär eller chokladspån
     
    Förberedelser
    Blanda
     mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.

    Forma degen till en platta och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.Värm ugnen till 225°c. Kavla ut degplattan för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten. Pricka botten och kanterna noggrant för att förhindra krympning. Baka 18-20 minuter eller tills gyllenbrun. Låt svalna.
    Smällt den vita chokladen och pensla insidan på pajformen.
    Blåbärsfyllning
     
     Häll 6 dl blåbär i en kastrull. Krossa bären. Rör ner socker och maizena.. Låt koka på medium värme tills krämen tjocknat. Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och lägg dom i blåbärskrämen. Låt svalna. 
    Rör ner övriga blåbär och citronjuice, ställt kallt.
    BAVARIAN LAGER
     
     Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Purea 2,4 dl blåbär. Hetta upp purén på medelvärme. Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Rör ner sockret. Ta bort från värmen, låt kallna till det nästan stelnat.
     
     Vispa grädden medelhårt. Vänd ner blåbärspurén. Ställ i kyl.
     
     Fördela blåbärsfyllningen i pajskalet. Lägg på Bavarian Lager.Man kan också vänta tills blåbärsfyllningen stelnat lite.  Låt stå i kyl tills den stelnat, helst över natten. Garnera med vispad grädde och evt chokladspån.
     
     


     
     
     
     

    Halloweenskoj
    En vanlig bålbärspaj piffades upp med färgad deg och dekorationer.
    Jag använde här Progel:

    Spagetti kokas i lite ätbar färg här Progel röd och grön, falukorven fixade barnen gulliga monster av.

    Vanliga vattenfranska med lite Progel i hälften av bullarna, efter bakning målades ansikten med ätbar färg på penna:
    Ädelostpaj med skinka och broccoli

    Äntligen fredag och helgmys med familjen! Gjorde en ädelostpaj till ikväll men stod lite i valet och kvalet. Hade tänkt biff med purjolök o bambuskott men de får det bli imorgon istället. Pajen är en av mina absoluta favoriter, så smakrik och enkel att göra. Kan göras som denna i rund form, eller till buffé i små mazarinformar eller långpanna, blir alltid god och kan förberedas dagen innan och bara värmas på. Vill du ha den helt vegetarisk så uteslut skinka. Champinjoner är gott att ha i receptet så laborera lite som ni tycker.

     

    Nu önskar jag er alla en toppenfin helg! PUSS

     

    Det här behöver du :

    1 sats pajdeg eller färdig rund på rulle

    3 broccolibuketter

    200 gram rökt skinka

    3 ägg

    4 dl mjölk

    2 förp kvibille ädelost

    Salt och peppar

     

    GÖR SÅHÄR :

    Dela broccolibuketterna i mindre bitar och förväll i saltat vatten nån minut. Häll av vattnet och låt stå och ånga av. Vispa ihop ägg, mjölk samt salt och peppar i en skål. Klä formen med pajdegen och lägg i broccoli, skinka och smulad ädelost. Slå på äggstanningen. Grädda i ca 30 – 35 minuter i 175 grader.

     

    Trevlig helg!

    Bosnisk Ost och Spenat Paj
    Bosnisk Ost och Spenat Paj
    Källa: Mirza Bico
    Portioner: 4

    Ingredienser:
    200 gram - Färsk spenat
    3 st - Ägg
    1 dl - Vispgrädde 40%
    5 dl - Crème Fraiche 34%
    500 gram - Feta
    1 dl (~100 gram) - Mandelmjöl
    1 msk (~10 gram) - FiberHusk
    1 tsk (~5 gram) - Bakpulver
    1 krm (~3 gram) - Salt
    Gör så här:
    4 portioner = ca 1200 gram totalt
    (300 gram/portion)

    En enkel och smaskig ost och spenatpaj jag lärt mig av min mamma som jag sedan utvecklat för LCHF.

    1. Vispa lätt 3 st ägg o en nypa salt, sen blanda i 1 dl vispgrädde.

    2. Blanda i 5 dl Crème Fraiche.

    3. Vispa "smeten" ordentligt med t ex en ballongvisp så den blir jämn o fin utan några Crème Fraiche-klumpar.

    4. I en annan skål - blanda 1 dl Mandelmjöl, 1 matsked FiberHusk och 1 tesked bakpulver.

    5. Vispa ner mjölblandningen i smeten ordentligt.

    6. Smula sönder 500 gram Feta-ost i smeten och blanda ordentligt.

    7. Skölj och skaka ur 200 gram färsk spenat och blanda in i smeten ordentligt så att spenaten och Feta-osten fördelas jämnt i smeten.

    Smeten ska nu ha en aning tjockare konsistens än den till ugnspannkaka, om den känns för tjock spä ut smeten med en skvätt mjölk. MEN smeten får inte vara för tunn heller - då kommer pajbitarna att vara för "blöta" och gå sönder vid servering.

    Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter (200 grader i varmluftsugn).

    Låt den färdiga pajen svalna och "luftas" i ca en halvtimme innan servering.

    Servera gärna med en fräsch sallad och färskost, t ex Keso funkar. Passar också bra med fisk o kyckling, jag kör alltid lax till :-)

    Tips 1: förvärm ugnsformen i spisen innan du häller i smeten! Ta ut den varma ugnsformen, låt smöret smälta runt i den och sedan häller du i smeten. På det viset slipper du paj som fastnar i botten av ugnsformen.

    Tips 2: spara 2 matskedar Crème Fraiche som du sedan brer ut över den färdiga varma pajen. Stoppa sedan tillbaks pajen in i ugnen i några minuter och låter smälta ordentligt - det ger pajen en saftigare och intressantare skorpa.

    NÄRINGSVÄRDE (per portion, 300 gram):

    Energi (kcal): 1078
    Energi (kJ): 4496

    Kolhydrater (gram): 9
    Sockerarter (gram): 6

    Fett (gram): 102
    varav mättat fett (gram): 58

    Protein (gram): 35

    Fibrer (gram): 6,5

    Salt (gram): 5
    Järn (milligram): 3

    (OBS! Detta är räknat på de exakta produkterna jag använt och kan skiljas något från fall till fall! Men principen är densamma - mycket fett, proteiner o järn, lite kolhydrater!)
    Tonfisksallad och boksläpp på gång

    Tonfisksallad, bilden kommer ur den amerikanska utgåvan…

    Kokboksutgivning

    Nu är det äntligen dags för utgivning av ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

    Om en vecka är den färdig hos tryckeriet, så du har fortfarande chans att beställa den direkt från Lumio förlag till det låga förhandspriset, 179 kr + frakt.

    På Adlibris kostar den 258 kr och på Bokus kan du beställa den för 246 kr.

    Idag får du ett av recepten från boken, som är ett nytryck av LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

    Boken innehåller också en hel del recept på just gammaldags husmanskost från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”.

    I kokboken hittar du också ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.

    Alla recept är glutenfria och så långt det går anpassade även till alla som äter mjölkfritt.

    Idag får du ett somrigt recept från boken och några bilder efteråt på rätter som finns med.

    En burk tonfisk i vatten kan bli en riktigt läcker smårätt, blandad med keso, majonnäs och färska örter stiger smakerna till helt andra dimensioner.

    Jag använder bara tonfisk som ligger i vatten, eftersom oljan i burkarna ofta brukar vara av dålig kvalitet.

    När du delar avokadon så låt kärnan sitta kvar i delen som eventuellt ska sparas, då håller den sig bättre och blir inte missfärgad.

    Kesoröra med tonfisk 1-2 port

    1 liten burk tonfiskfilé i vatten

    1 dl keso

    ½ dl majonnäs

    1 msk hackad persilja

    1 msk hackad timjan

    1 msk hackad purjolök

    1 tsk pressad citron

    Salt och peppar

    Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

    Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

    Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

    Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

    Lägg upp på en avokadohalva, garnera med rädisa, citron och sallad.

    Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

    Torsk med äggsås från LCHF för seniorer
    Foto Mikael Eriksson

    Fläsklägg med rotmos och kokt kyckling med currysås…

    Kalla såser…

    Fotograf Micke in action på min balkong…

    Mandelvåfflor Foto Mikael Eriksson

    Kycklingpaj
    Foto Mikael Eriksson

    Kålsoppa
    Foto Mikael Eriksson

    Kalvsylta med rödkålssallad Foto Mikael Eriksson

    Under kokboksskrivandet…

    Baconlindad renfärslimpa
    Foto Mikael Eriksson

    Hemlagad blodpudding utan gluten, mjölk och socker Foto Mikael Eriksson

    Oxsvans Stifado
    Foto Mikael Eriksson


    Glad Midsommar med sista minuten-tips

    God Helg

    Idag vill jag önska alla mina läsare en riktigt glad och god midsommar.

    Själv tillbringar jag en stor del av dagen på tåget upp mot Jämtland, för att fira helgen i lugn och ro med min mamma.

    Jag lägger in några tips som du hinner göra till din midsommarbuffé eller njuta av kommande helgdagar.

    Jag har anledning att fira lite extra i helgen, för igår gick min och Annika Dahlqvists kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” iväg till tryckeriet.

    Det är en omarbetad nyutgåva av slutsålda LCHF för seniorer med tillägg av många recept från min bok Långkok för LCHF och Paleo.

    Alla recept är glutenfria, sockerfria och de allra flesta anpassade även till mjölkfritt.

    Hoppas du vill stödja mitt fortsatta skrivande med att köpa boken till dig själv och dina nära, så de också kan få chansen att leva ett friskare liv.

    Fram tills den kommer ut i butikerna kostar den 179 kr, sen blir ordinarie pris 249 kr hos Lumio Förlag.

    Du kan annars beställa den på Adlibris och Bokus, den kommer även ut i vanliga bokhandlar snart.

    Klicka på bilderna nedan så kommer du till recepten.

    Laxpaket med fetaost…

    Örtig gubbröra med keso…

    Ecocaféets smörgåstårta…

    Vegetarisk ostpaj…

    Kokospannacotta med rabarber…

    Mandelmussla med smultron…

    Midsommarblomster…

     


    Matjesmousse, rödvinssill med kummin och krämig örtsill till Midsommar

    Matjesmousse, rödvinssill och örtsill med ost och smör

    Midsommarmat och Skagenbilder

    Nu är vi tillbaka efter en härlig semester i Skagen, det tar ett tag att anpassa sig till storstadslivet igen.

    Skagen är en plats vi verkligen kan rekommendera för alla som tycker om friluftsliv kombinerat med en hel del lugn och ro.

    Jag var där tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i våras, det besöket gav verkligen mersmak.

    Så nu ville jag visa Lennart den fina naturen, som Grenen, öknen i Råbjerg Mile, Solnedgångsplatsen i Höjen och förstås alla vackra målningar på Skagens Museum.

    Efter dagens recept på några av mina favoritsillar ser du några av de bilder jag tog under resan.

    Just nu finns inte så mycket tid till nyskapande av midsommarmat, då jag håller på med korrekturläsning av Gammaldags husmanskost, samtidigt som förberedande arbete pågår inför min nya kokbok med Lars-Erik Litsfeldt.

    Jag återkommer med de recept jag gjorde i Skagen vid ett senare tillfälle, passa på att botanisera bland mina 1500 recept härinne under tiden.

    Fler bilder hittar du på mitt Instagramkonto, följ mig gärna där.

    Önskar alla mina läsare en riktigt Glad Midsommar.

    Matjesmousse

    1 burk matjessill

    1 dl crème fraiche

    1 dl grädde

    ½ dl färskost

    1 dl finhackad gräslök

    2 gelatinblad

    2 msk sillspad

    Salt och peppar

    Skär matjessillen i små tärningar och blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

    Krama ur bladen och smält på svag värme i sillspadet.

    Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.

    Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

    Vispa grädden och vänd ner i sillröran.

    Låt stå i kylen minst 3-4 timmar så stelnar den till en mousse.

    Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg.

    Du kan också fylla moussen i glas eller små formar innan den kallnar.

    Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.

    Du kan också mixa några skivor av mitt valnötsbröd och blanda med smält smör.

    Tryck ut smuldegen i en plastklädd pajform och häll moussen över innan den kallnat.

    Ställ i kylen och låt kallna till en matjestårta, garnera med hackad gräslök och rädisor.

    Rödvinssill med kummin

    Inlagd sill, 2 filéer eller 120 g avrunnen

    ½ dl rödvin

    5 cm purjolök i strimlor

    1 msk kallpressad olivolja

    1 msk tomatpuré

    1 tsk balsamvinäger

    1 krm stött kummin

    Flingsalt

    Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

    Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

    Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

    Krämig örtsill

    2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen

    1 dl crème fraiche

    ½ dl majonnäs

    ½ pressad citron

    2 msk finhackad gräslök

    2 msk finhackad persilja

    2 rivna vitlöksklyftor

    Några droppar Worcestershiresauce

    Vitpeppar

    Rör ihop alla ingredienser till såsen.

    Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

    Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

    Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.

    Färska Skagenräkor…

    Råbjerg Mile…

    Tepaus på Museumscaféen

    Tepaus på Museumscaféen…

    Solnedgångsplatsen, Skagen…


    Köttfärspaj glutenfri LCHF

    Glutenfri paj

    Den här pajen har jag gjort flera gånger nu i vinter, den har fått vara med på både flygresor och picknick.

    Inspiration till den bottenlösa pajen har jag fått från min vän Lindha Vikström som gör en mycket god laxpaj till Ecocaféet.

    Efter receptet följer lite tankar kring min matfilosofi och även några bilder från en utflykt till Borgen i Alanya nu i april.

    Missa inte ett besök till de äldsta delarna av Alanya om du åker dit i sommar, då ska även linbanan från Kleopatrastranden vara färdig.

    Köttfärspaj 2-3 port

    250 g köttfärs, jag hade lammfärs

    100 g ostronskivling eller annan svamp

    2 tomater

    1 liten zucchini

    1 gul lök

    1 vitlöksklyfta

    1 dl kycklingbuljong

    2 msk tomatpuré

    1 tsk oregano

    1 tsk balsamvinäger

    50 g smör

    Salt och chiliflingor

    Hacka lök och vitlök fint. Skär tomat, zucchini och svamp i små tärningar.

    Fräs lök, svamp och zucchini i smöret en stund så det får lite färg.

    Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

    Rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund, då blir smaken mildare.

    Blanda ner tomater, buljong, vinäger och oregano.

    Krydda köttfärssåsen ordentligt med salt och chili.

    Koka upp och låt puttra ca 60-90 minuter, ju längre desto godare och mörare blir färsen.

    Jag låter den koka i 15 minuter under lock, sen ställer jag ner den i Wonderbag i 3 timmar

    Då kan jag gå ut en sväng medan köttfärssåsen lagar till sig på eftervärmen.

    Eftersom vi har gasspis i lägenheten så passar den här typen av matlagning perfekt.

    Låt köttfärssåsen svalna en stund innan du blandar i äggen.

    Äggstanning och botten till pajen

    100 g riven ost, jag hade en lagrad getost

    4 ägg

    Salt och peppar

    Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

    Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

    Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

    Grädda på 175º i ca 30 minuter.

    Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på picknick eller resa.

    Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

    Hälsoresorna till Alanya har gett mig ork att ta mig runt lite bland bergknallarna, något som var omöjligt för några år sen…

    Tankar kring mitt sätt att äta

    Många frågar och undrar på min Facebooksida; Fungerar det verkligen att äta LCHF kombinerat med Paleo?

    Ja, frågar du mig så fungerar det alldeles utmärkt.

    Äter, njuter och mår gott av rejält med mat, varje dag.

    Bilden ovan togs förra månaden vid borgen i Alanya.

    Idag vid 55 mår jag så otroligt mycket bättre än när bilden nedan togs för 15 år sen, då jag mådde som sämst efter ryggskada och med besvärlig fibromyalgi.

    För mig är mat inte något nödvändigt ont som ska sättas in i fack av bokstäver, siffror, metoder, tider, kalorier, kolhydrater eller annan mätning.

    Jag njuter av god mat, varje dag, i förvånansvärt stor mängd, tycker många.

    Jag är och har aldrig varit ”smal”, strävar inte heller efter det, utan vill känna mig stark och stabil, så jag orkar med långa promenader och lätt träning.

    Min hjärna kräver också mycket energi, det märker jag så väl nu när jag sitter mycket med bokjobb framför datorn.

    Äter jag för lite kan jag inte koncentrera mig, helt enkelt.

    Alanya och de äldsta stadsdelarna sett från Borgen…

    Köttfärspaj på picknick…

    Tittar du riktigt noga så ser du en flock getter på det branta berget till vänster om muren, de är lite bättre än jag på att klättra…

    Och nu blir det kokboksreklam

    Tycker du om mina tankar kring mat och mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min och Annika Dahlqvists kommande kokbok.

    Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glutenfri LCHF och Paleo är en nyutgåva med utvalda och omarbetade favoriter från LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

    Förhandsbeställ boken nu i länken ovan till rabatterat pris, 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.


    Knäckig, smulig blåbärspaj


    Blåbär, blåbär, blåbär! De absolut godaste bären till alla slags dessertpajer enligt mig. Plockade mycket blåbär, lingon och hjortron med farmor och farfar i Norrland när jag var liten men väldigt sällan numera. Det är bara fööööör tråkigt och inte finns de i de såna mängder här nere på ön som i norrlandsskogarna där man fyllde en 10-liters-hink på nolltid! 😊 Här finns det mer mygg än blåbär… 

    Idag köper jag frysta blåbär på ICA men i all hast till pajbaket tar jag såklart FEL paket.  

    Odlade blåbär, dom stora, osmakliga som är som vindruvor inuti är helt fel… Dom är fina att dekorera med men dom smakar ingenting och i en paj ska det smaka blåbär.   Gjorde felet på jobbet sist o köpte sen nya o bakade två mindre pajer enligt samma recept. 

     

    Det här behöver du :

    2 pkt frysta blåbär

    2 msk potatismjöl

    150 gram smör

    2 dl havregryn

    2 dl vetemjöl

    1½ dl strösocker

    ½ dl ljus sirap

    1 msk vaniljsocker

     

    GÖR SÅHÄR : 

    Häll blåbären (frysta eller tinade spelar ingen roll) i en rund spring eller två mindre formar. Rör ut blåbären med potatismjöl. Blanda resten av ingredienserna och smula över. Grädda ca 30 minuter i 175 grader.