Min bästa paj, vegetarisk och med tacofyllning

Glutenfria pajer

Idag får du tips på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.

Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.

Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.

Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.

”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.

Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”

Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.

Det är just såna näringsrika och smakfyllda rätter jag skapat till min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, läs gärna mer och förhandsbeställ den här på Adlibris.

Det glutenfria pajskalet som följer längst ner i inlägget fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk honung eller annan sötning.

Spenatpaj med getost ca 3-4 port

5 ägg

½ liter bladspenat

3 dl crème fraiche

2 dl keso

Salt och peppar

Riven muskotnöt

Att strö över:

200 g tärnad getost

1 dl kärnfria oliver

10 cocktailtomater

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.

Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..

Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Lucka 20 – Tips på vego till jul

Gröna, sköna tillbehör

Idag bjuder jag och Tomten på några goda grönsaksrätter till julbordet.

Jag har alltid gillat att laga vegetariskt, även under mina 18 år som kock på många olika restauranger fanns det en hel del gröna rätter på de julbord jag lagade.

Något jag haft mycket glädje av även som matbloggare och kokboksförfattare, det är ju de gröna tillbehören som blir pricken över i till det mesta.

Min sjätte kokbok som kommer den 2/4 handlar just om min kärlek till det gröna och naturen.

”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” kan du nu förhandsbeställa på Adlibris för endast 189 kr, hoppas du vill stötta mitt skrivande genom att köpa den.

Först ut bland dagens vegorecept blir ett som kastar smakminnet tillbaka ända till 70-talet.

Då var fyllda paprikor på modet, en rätt som verkligen förtjänar att återupplivas.

De kan fyllas med allt möjligt gott, tänk pajfyllning fast instoppat i en paprika, så har du en bra vego-varmrätt till julbordet.

Ugnsbakad paprika med svampstuvning

2 gula paprikor

2 dl svamp i bitar

2 dl grädde

1 gul lök

25 g smör

2 tsk finhackad timjan

4 cocktailtomater

Salt och peppar

1 dl riven cheddar

Skär ett lock av paprikorna och gröp ur kärnhuset, förväll paprikan i saltat vatten några minuter.

Hacka löken och fräs den och svampen en stund i smöret, så det får lite färg.

Salta, peppra och häll på grädden, låt puttra till en tjock stuvning, ta från värmen och smaksätt med timjan.

Fyll paprikorna med stuvningen, strö på riven ost.

Skär tomaterna i fyra delar, lägg runt kanten och på med locket.

Baka i ugnen på 225° i 20 minuter och servera med en sallad på en råriven morot blandat med vit balsamvinäger, olivolja och lite salt.

Blomkålsmuffins

Grönsaksmuffins  6 st

3 dl små blomkålsbuketter

3 dl tärnad pumpa

3 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

5 breda blad purjolök, ca 10 cm

½ msk äppelcidervinäger

½ msk torkad dragon

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten, har du inte pumpa så går det lika bra med morötter.

Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag.

Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor och smörj en muffinsform för små muffins väl.

Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili.

Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar.

Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten.

Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna.

Grönsaksmuffins

Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter.

Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund.

Lossa dem med en kniv runt kanten och stjälp upp försiktigt.

De är goda att servera både kalla och varma, du kan förbereda dem dagen innan och värma på 150º i ca 15 minuter.

Zucchinibiffar

 Zucchinibiffar 6 st

3 dl grovriven zucchini

1 dl grovriven halloumi

2 äggulor

2 msk finhackad dill

1 msk sesamfrön

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

Blanda den rivna zucchinin väl med halloumi och äggulor.

Rör i dill och sesamfrön, smaka av med kryddor.

Bryn smör och stek små biffar, två-tre minuter på varje sida.

Valnötscrème

100 g fetaost

2 dl yoghurt/smetana 10-17%

2 dl hackade valnötskärnor

2 msk olivolja

Mosa fetaosten med olivolja, blanda med yoghurten och rör i nötterna.

Smaka av om det behövs mer sälta.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad ca 4 port

6 dl finstrimlad rödkål

1 dl granatäppelkärnor

1 dl finstrimlad bladpersilja

1 dl olivolja eller majonnäs

2 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Vill du ha ännu fler gröna tips till julbordet så hittar du 7 stycken från förra årets Adventskalender här.

Lucka 14 – Kärleksmums / Gästblogg från Under vårt tak

Gästbloggare

Idag presenterar Tomten och jag Jenny och Magnus Andersson från fina Paleobloggen Under vårt tak.

Vi har blivit goda bloggvänner genom åren och även träffats och blivit vänner i det verkliga livet.

Här nedan får du ta del av deras gästinlägg och ett riktigt njutbart recept på kärleksmums.

Magnus och Jenny Andersson

Med hälsan i fokus

Under vårt tak heter en av Sveriges första Paleobloggar och den drivs av oss, Jenny och Magnus Andersson. Vi har fått den stora äran att skriva ett gästinlägg här hos Birgitta!

Redan i början av vårt bloggande så fick vi kontakt med Birgitta. Hon gav oss uppskattning för det vi gjorde, uppmuntrade oss att gå vidare och framför allt – hon har blivit en fin vän till oss.

Med andra ord, det är en ära att få skriva ett inlägg här på Birgitta´s blogg!

Kokbok och bakbok

För två år sedan, 2017, nappade ett förlag på våra bokidéer och vi har därefter fått förmånen att publicera två böcker.

Det är så fantastiskt roligt och givande att få skriva böcker. Att sedan se dem komma till ”liv”, finna dem i bokhandeln och på nätet, är lite av en kick och ett energitillskott.

Vi skriver om kosthållningen Paleo där grunden är rena och naturliga råvaror, detta är en filosofi som vi även delar med Birgitta. Fina råvaror ligger oss varmt om hjärtat och det är något vi gemensamt pratar oss varma om.

Vår första bok är en kokbok och heter ”Ren & Naturlig Mat – med recept från Paleoskafferiet” och i denna kokbok har Birgitta skrivit förordet!

I kokboken hittar man mat för hela dagen. Frukost, lunch, middag och tillbehör, det finns även lite fina godsaker. Ren och naturlig mat är grunden till välmående och har så stor betydelse för hälsan.

Vår andra bok är en bakbok och den heter ”Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker

Att baka utan gluten kan vara lite svårt ibland men här får man många tips och massa härliga recept!

Småkakor, bröd, tårtor, mjuka kakor, kex, pajer, rawfoodbollar och annat smått och gott. Njutbara, läckra och oemotståndliga bakverk!

Ett recept från Nyttigare Gott

Kärleksmums från Nyttigare Gott
Recept och foto Jenny och Magnus Andersson

Kärleksmums Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

45 minuter

Ingredienser:

Kaka:

4 st ägg

2 msk honung

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 msk raw kakao

2 tsk bakpulver

1 tsk äkta vaniljpulver

Glasyr:

0,5 dl honung

2 msk kokosolja

1 msk kokt/bryggt kaffe

1 msk raw kakao

1 krm äkta vaniljpulver

Topping:

Riven kokos

Ugnsform, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Börja med kakan

Vispa ägg och honung pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggsmeten

Klä ugnsformen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen och fördela jämt

Grädda kakan mitt i ugn i ca 25 minuter, tills provstickan känns torr

Ta ut kakan och låt svalna

Fortsätt nu med glasyren

Vispa ihop samtliga ingredienser i en lite kastrull under uppvärmning på låg värme

När glasyren blandat sig väl, dra ifrån plattan och låt svalna något

Fördela glasyren över kakan och strö över riven kokos

Låt svalan helt innan du skär kakan i rutor

Förvara kakan i en burk i kylen, den går även bra att frysa.

Hoppas att denna förföriskt goda Kärleksmums faller er i smaken. Passar perfekt till kalas, bjudningar och självklart till Julens alla godsaker.

Precis lika självklart så är bakboken Nyttigare Gott den perfekta julklappen!

Kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

YouTube

Birgitta har alltid varit en ivrig påhejare till att utvecklas och prova nytt. Hon har tidigare pushat oss just för att våga satsa på bokskrivandet, så glada för detta.

Man behöver ha den vetskapen och få den känslan, att någon tror på det man gör.

Och i den andan så har vi nu startat en ny kanal på YouTube. Att ställa sig framför kameran är nervöst, konstigt, kul och väldigt spännande!

Än så länge hittar man enbart några få video´s på vår kanal men den kommer växa och vi kommer presentera både receptvideos och informationsvideos.

Vi ser med glädje fram emot detta och om ni önskar prenumerera, gilla våra video´s och dela dem skulle vi bli fantastiskt glada.

Avslutande ord

Vår önskan är att sprida kunskap om ren och naturlig mat så att så många som möjligt ska kunna må så bra som möjligt.

Detta gör vi genom vår blogg Under vårt tak, receptbanken Paleoskafferiet, våra kokböcker, våra sociala medier och numera även via vår YouTube kanal.

Vi vill helt enkelt hjälpa så många som möjligt till en bättre hälsa vilket vi anser att kosten lägger grunden till.

Ett av verktygen vi har är Hälsoutmaningen Paleo30dagar som med hjälp av kost, stresshantering och vår support erbjuder en fantastiskt fin hälsoresa och utveckling framåt.

Birgitta´s stora engagemang inom kost och hälsa gör oss ödmjuka. Hon förmedlar frikostigt sin hälsoresa, sina recept och sin kunskap på ett fint och varmt sätt vilket gör henne till en förebild för oss och så många andra.

Kram Jenny & Magnus

Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Foto Jan Andersson

Kokboksrecept

I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år.

Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar.

Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Nedanför receptet ser du några bilder från LTs nätupplaga och ett foto av artikeln i den riktiga tidningen.

Så här inleder Jan Andersson artikeln:

”Prisad Östersundskock producerar kokböcker på löpande band: ”I den stora läsekretsen är jag rätt okänd”

I åtta år har hon stått bland kastruller och pannor i sitt kök för att prova tusentals recept.

Resultatet har blivit fem kokböcker och nu är den sjätte på gång. Birgitta Höglund är nog länets flitigaste kokboksförfattare.”

Senast jag träffade Jan var i mitten på 90-talet, när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott, vackert beläget på en liten ö ute i Storsjön.

Den här gången fick jag vara med både på framsidan och i ett stort uppslag med bilder och text, han hade verkligen fått till bra bilder på mig i mitt rätta element, skogen.

Jan jobbade som fotograf och reporter på LT i 45 år, nu efter pensioneringen frilansar han och skriver en artikel varje fredag med sina underfundiga texter och vackra bilder till.

Han har dessutom gett ut de bästa av sina bilder från de åren i två vackra fotoböcker, läs mer om dem här.

Den här veckan fick alltså jag vara huvudpersonen i fredagsartikeln, där jag berättar om min matfilosofi och mina kokböcker.

Dessutom fick jag nu också för första gången berätta att jag håller på med min sjätte kokbok.

Boken kommer att heta ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ges ut av Bladh by Bladh i månadsskiftet april-maj nästa år.

Den här gången gör jag hela jobbet själv, även fotograferingen, vilket har varit väldigt roligt.

Det har dessutom gett mig en hel del motion i sommar, då jag fotograferat nästan alla bilder ute i naturen.

Dagens recept är från min senaste, prisbelönta bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och initiativtagaren till bönböckerna, Patrik Olsson.

Här kan du läsa om Patrik, som är blind Typ 1-diabetiker, på hans hemsida Smarta Diabetiker för att lära dig mer om hur hälsan kan förbättras både för diabetiker och oss andra med hjälp av LCHF och bönor.

Receptet jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, men du kan variera med att fylla den med stekt svamp och grönsaker, köttfärs eller varmrökt lax.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Här hittar du den prisbelönta bönkokboken på Adlibris och på Bokus.

Kombucha med havtorn, fotograferad vid Kallsjön

En av mina bilder till nya kokboken, fotograferad i Fjällnäs

Salta tips på fika för varma sommardagar

Spröda frökex med varmrökt fläskkarré

Utflyktstips

De senaste dagarna har varit riktigt varma här i Jämtland och mer värme är på gång.

Då är det viktigt att få i sig extra salt, du kan läsa mer här i en stor saltguide hos Diet Doctor.

Här får du lite bildinspiration på sommarfika/lunch som jag brukar ta med på våra utflykter till en kopp kaffe.

Fläskkarré gratinerad med tomatpesto och halloumi som utflyktssmörgås, Öländska bönchips till

Fetaostmuffins och salami

Fetaostpaj

Ostchips med torkat renkött

Torkat renkött, ost, paprika och bönchips

Het gulaschgryta med peperoni
Idag har vi verkligen höstväder här på ön. Snålblåst och regnskurar och inga ljumma vindar alls så då tyckte jag det kunde passa bra med en mustig gryta. Jag hade ändå ugnen igång och höll på baka jordgubbspaj så under tiden förberedde jag grytan som sen fick puttra ett par timmar. Jag har blivit så […]
Matpajer, så lyckas du!
Ja, matpajer som är så galet gott och som dessutom kan förbereds god tid i förväg och serveras på buffé, bjudningar och mottagningar av alla de slag. Perfekt nu på vårkanten när det nalkas både många bröllop, studenter, examen, dop och likande. Matpajer överlag går ju att variera i all oändlighet med fyllningar men jag […]
Påskens godaste rätter på mitt sätt

 

Mina bästa påsktips

Idag får du ett favoritinlägg i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat till påskens alla middagar.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt matskrivande, så får du förstås väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag har inget reklamavtal som betalar mitt bloggande utan skriver idéellt för att sprida bra mat för en bättre hälsa till så många som möjligt.

Här kan du läsa mer om mig och om vad maten betytt för min hälsa, där finns också länkar till de 5 kokböcker jag skrivit.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Glad Påsk!

Blåbärspaj, bara att röra ihop i en kastrull och sen skjuts in i ugnen!
Helgen som gick bjöd ju på strålande sol och riktig vårvärme. Idag har vi haft snöstorm här på Öland så kontrasterna är verkligen typiskt aprilväder. Vi kunde då iallafall sitta ute i solen och grilla korv och äta blåbärspaj. Det här är mitt bästa recept som är så lätt att röra ihop och fylla med […]
Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Läcker picknickpaj

Min goda vän Lindha Vikström, i LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, har hittat på en mycket god laxpaj med ost som botten istället för pajdeg.

Den serveras på Ecocaféet i Östersund där Lindha jobbade i 3 år, som ett LCHF-alternativ till de idag mestadels veganska rätterna på menyn.

Jag gjorde en lite annorlunda variant på laxpajen häromdagen och tog med den kall på picknick till borgen här i Alanya.

Tycker du om min typ av mat så följ även bloggen Halva Lindha, där finns både mycket läsvärt och god mat.

Jag uppskattar verkligen Lindhas blogg, den är ärlig och utlämnande, hon beskriver både sina med- och motgångar på sin vikt- och hälsoresa.

Vi har väldigt liknande kostfilosofi, föredrar båda rejäl husmanskost och snålar inte på fettet i maten.

Jag följde grundreceptet på Lindhas paj, men la till några nävar bladspenat till purjolöken, lite hackad paprika och gröna linser.

Istället för varmrökt lax så tärnade jag vanlig kallrökt lax och hoppade även över grädden i originalreceptet, pajen blir god och saftig även med bara ägg.

Här kan du läsa ett inlägg Lindha skrev häromdagen, Rörigt i LCHF-grytan, om att det är så många olika råd inom kostvärlden idag, jag håller helt med henne.

Det är inte så lätt att vara nybörjare på LCHF idag, som när jag började för 10 år sen.

Här några bilder från vår utflykt, det var den första riktigt varma vårdagen.

Jag gick sen hela vägen hem till stan, så glad och tacksam att jag efter många år med svårigheter att gå nu klarar en sån promenad.

Bra mat och lagom med träning kan göra underverk även med en skadad rygg.