Gräddbakelse på valnötsmuffins för att fira 17 maj

Firande av våra närmsta grannar

Idag är det 17 maj, så jag bjuder på en liten bakelse dagen till ära.

Jag växte upp i en liten by i nordvästra Dalarna på gränsen till Norge och min farmorsmor kom därifrån.

Norge och deras vackra natur har alltid fascinerat mig, det har blivit många bilturer där genom åren, nu i sommar ska vi åka en sväng igen

Röros

Ovan en bild från förra besöket häromåret i Röros, en mycket vacker liten gruvstad uppe bland fjällen nära Sverige.

Här kan du läsa mer och få lite tips inför Norgeresan på min blogg på Kostrågivarna.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.

Muffins med blåbärssylt

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon

Citronmeliss

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.

Bilden nedan visar bönkokbokens tänkta omslag i den norska översättningen som ges ut i juni på Lille Måne i Oslo.

Min 17 maj firar jag med att delta i en kundkväll på Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen i Stockholm.

Wijnjas är en av mina närmaste grannar och det är en härlig butik med godsaker för alla smaker.

Jag brukar bland annat handla varmrökt sidfläsk från Hedmans i Strömsund, en riktigt god surkål från Ölands ljuvliga, kikärtor, salami, oliver, ädelost och mycket annat gott med både pre- och probiotika.

Nyinkommet i sortimentet är veganska ostar, bra för alla som av en eller annan anledning inte äter komjölk.

Mellan klockan 17-20 kan du träffa mig och prata bönor, köpa bönkokboken och provsmaka Öländska bönchips.

Under kvällen bjuds det på många läckerheter, hoppas vi ses.

Sockerfri gravlax på grillen

Grilltips

Just nu upplever vi den varmaste majmånad i mannaminne, perfekt väder för alla som älskar att grilla.

Jag kommer nu under försommaren att dela med mig av mina bästa grilltips från mina olika bloggar härinne.

Vill du ha fler recept, fast mer beständiga i bokform, till dig själv eller att ge bort som present så kommer snart min tidigare grillkokbok i nytryck.

Grillmat LCHF eller som den engelska översättningen heter, Low Carb High Fat Barbecue, blev väldigt populär och såldes slut på svenska för några år sen.

Birgitta Höglunds bästa grilltips är kokbokens nya titel, du hittar den till specialpriset 159 kr på Lumio förlag om du förbeställer via länken.

Recepten är desamma som i förra utgåvan, men nu anpassade även till mejerifritt så långt det är möjligt.

Nytt är också förordet, skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak.

Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du delar dem vidare till dina vänner ❤

Grillad lax

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit chumlax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera fisken med fetaosten, en grönsallad och aioli, här smaksatt med citronmeliss och rucola.

Haydari smakar också väldigt gott till, det är en turkisk vitlökssås som är mitt recept den här månaden inne hos Öländska bönchips.

Haydari, turkisk vitlökssås med Öländska bönchips Chilidill
Foto Amelie von Essen

Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Valnötsbröd
Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Populärt LCHF-bröd

Dagens recept är det absolut godaste bröd jag bakat sen jag gick över till en glutenfri lågkolhydratkost för 5½ år sen.

Det här valnötsbrödet hittade jag på till min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Äppelcidervinägern ger brödet en smak av surdegsbröd, det enda bröd jag saknat sen jag började äta helt glutenfritt.

Jag publicerade det här receptet i vintras inne på Kostdoktorns Forum, det har sen dess visats över 8000 gånger. Så visst finns det ett sug efter bra brödrecept utan gluten och med få kolhydrater.

Tyvärr finns ju inte så många bra glutenfria lågkolhydratbröd på marknaden idag, mycket beroende på att de är betydligt dyrare att baka än traditionella bröd gjorda på billigt mjöl.

Jag har ju sen tidigare ett samarbete med Huså Bröd som bakar Spröda frökex efter min receptidé.

Det vore roligt att få ut även det här på marknaden, så att det finns goda alternativ både på den hårda och mjuka brödsidan.

Hade ett möte med Karin Moberg, grundaren av det glutenfria bageriet Friends of Adam nu i somras.

Brödet väckte intresse, men jag har inte fått nåt besked än om de tänker ta upp det i sin produktion. Det är bara att hålla tummarna och hoppas :)

Vill du så får du gärna skriva till dem och visa att det finns ett stort intresse för ett bra LCHF-bröd, här är bageriets kontaktsida.

För tips på varma och goda drycker till brödet, titta in på min blogg på Kostrådgivarna.se idag.

Valnötter

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella

150 g valnötter

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Signaturen Majabella har inne på Kostdoktorns Forum varit vänlig att räkna ut kolhydrathalten i brödet för dem som är nyfikna på det. Så här skriver hon:

”Nu har jag räknat, jag använde 6 riktigt stora ägg, har vägt pofiber till 32g per dl och mandelmjöl till 50g per dl. Hela brödet vägde 1060 g efter gräddningen och det verkar gå att få ut ungefär 20-22 skivor.
Jag har summerat mängden kolhydrater till 44 g totalt, vilket betyder ca 2 g per skiva.
Dessa värden har jag utgått ifrån avseende x gram kolhydrater per 100g:”
Ägg: 0,3g
Kesella: 3g
Valnötter: 13,5g
Mandelmjöl: 5g
Pofiber: 12g
Äppelcidervinäger: 7g

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Om du klickar på bilden nedan så hittar du alla mina kokböcker hos Adlibris.

I maj kommer Grillmat LCHF ut på engelska och LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo släpps i augusti.

Här en länk så du kan läsa mer om böckerna på mitt förlag i New York, Skyhorse Publishing. Här kan du bevaka dem på Amazon.com.

Grillmat och Långkok på engelska finns också för bevakning hos Adlibris, vet tyvärr inte varför de inte lagt upp LCHF för seniorer än.

Just det här receptet från Långkok har jag fått göra om till översättningen, då Pofiber bara finns i Sverige.

Birgitta Höglunds kokböcker


Grillad, marinerad bisonfilé med zucchinisallad

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

 

Annorlunda grillmat

Jag fick ett erbjudande om att testa bisonkött från Jemtbison. Stickan Eriksson föder upp djuren på sin gård i Månsåsen här i Jämtland och vi pratade mat när jag köpte bisonburgare av honom på vårmarknaden på Jamtli.

Han fick mitt kort och nu i sommar hörde han av sig och undrade om jag var intresserad att provsmaka en bit helt kött.

Det tackade jag förstås inte nej till. Blev mycket glatt överraskad när Stickan några veckor senare dök upp vid min dörr med en stor filé, den vägde nästan 1,4 kilo.

Det blev en hel del goda middagar av det fina köttet, här följer receptet till en av dem.

Bison  Bilden lånad av Stickan Eriksson, Jemtbison

Bison
Bilden lånad av Stickan Eriksson, Jemtbison

Han berättade att idén till att starta en bisonfarm föddes när han läste en tidningsartikel i DN på ett flyg från USA. Efter hemkomsten tog han kontakt med uppfödaren i Nyköping som artikeln handlade om och på den vägen var det.

Idag ett antal år senare går ett 30-tal bison på gräsbete på gården. Bison har ett otroligt gott kött, riktigt mört och mustigt, det är lite som älgfilé i smaken för en jämförelse.

Här på Svensk Bisonförening kan du läsa mer, där finns adresser till andra uppfödare runtom i landet.

Får du inte tag på bisonkött så går förstås oxfilé, biff, fläskfilé, karré, kalkon eller kyckling precis lika bra att grilla med den här marinaden.

Marinerad filé av bison på grillen

Örtmarinad till grillat 5-6 port

1 kg filé eller annat kött

1 dl olivolja

1 msk Worcestershiresauce

1 msk flytande honung

1 msk torkad timjan

1 msk torkad rosmarin

2 tsk grovmald svartpeppar

Blanda marinaden väl. Lägg köttet i en fryspåse, antingen helt eller i skivor. Häll i marinaden och massera runt så det kommer åt överallt. Lägg i kylen till nästa dag eller ännu hellre två dygn.

Ta upp köttet och torka av kryddorna, de bränner annars lätt på grillen. För skivade bitar grillar du dem på hög värme ett par minuter på var sida, salta lätt på båda sidor.

Lägg dem bredvid glöden ett par minuter till så fördelas värmen jämnt. Just bisonfilé som är ett magert kött blir godast om det är lättstekt.

Grillar du filén hel så låt den först få färg några minuter på var sida, fortsätt sen på indirekt glöd så den grillas färdigt långsamt.

Innertemperaturen ska vara 52 grader för bison fick jag som tips från uppfödaren, då är den som bäst. Låt vila några minuter under folie innan du skär upp köttet, så stannar alla goda köttsafter kvar.

Zucchinisallad

Jag serverade zucchinisallad till köttet. Vill du ha en hel bok med mina grillrätter och tips på gröna, goda tillbehör, så kan du gärna få köpa Grillmat LCHF.

Just nu pågår översättningen inför att den släpps i USA och England i maj nästa år, ska bli väldigt spännande att se hur mina kokböcker tas emot där.

Här några bilder som min fotograf Mikael Eriksson tog till boken, en riktigt kall och blåsig vecka för precis 2 år sedan.

Blåbärs- och nässelpesto ur Grillmat LCHF

Blåbärs- och nässelpesto

Chilimarinerade revbensspjäll

Chilimarinerade revbensspjäll

Fröchips och heta nötter ur Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Fröchips och heta nötter


Fettlever minskar på 6 dgr med strikt lågkolhydratkost

fettleverIdag skriver LCHF.se och Per Wikholm om detta. Många av oss LCHF´are vet ju om detta redan, men att få  det bekräftat i en så högkvalitativ studie och publicerats av NCBI är ju aldrig fel för övriga världen…

Per skriver på sidan:
Resultaten är som följer:
1. Strikt lågkolhydratkost (max 20 gram kolhydrater per dag) minskade under bara 6 dagar leverstorleken med hela 22 %.
2. Traditionell kalorireducerad kost (sannolikt snarlik Livsmedelsverkets tallriksmodell fast med en mindre tallrik) gav under 7 månader bara 7 % mindre levervolym trots att viktnedgången var densamma som i lågkolhydratsgruppen.
3. En högkolhydratsdiet under tre veckor resulterade i 9 % ökad levervolym.

Forskarnas slutsatser [Min översättning]: ”Dessa resultat ger stöd för att på kort sikt använda lågkolhydratskost när en minskning av levervolymen är önskvärd. Att överäta kolhydrater är ohälsosamt då det ökar levervolymen [läs leverförfettning, min anmärkning].”

Ni ska också få Pers egna kommentar här:
Båda dessa studier pekar i exakt samma riktning. Lågkolhydrat är effektivt mot leverförfettning. I den tidigare studien försöker de ansvariga forskarna lite krampaktigt att bortförklara resultaten med att det på lång sikt bara är viktnedgången som är det viktiga vad gäller fettlever, trots att deras studie inte visar det. I den nyare studien är forskarna lite mer rakt på sak och varnar för hög konsumtion av kolhydrater. Fortfarande vågar de dock inte ta bladet helt från munnen och föreslå lågkolhydrat som en långsiktig strategi (vilket förvisso inte studieupplägget medger) men det är definitivt ett steg på vägen i paradigmskiftet att våga peka ut högkolhydrat som ohälsosamt rakt ut.

Tack till signaturen Dufva för tipset om den nya studien samt till signaturen Zepp för den tidigare studien.”

Vi går så sakteliga mot en värld där fler och fler kommer äta lågkolhydratskost, och här visar studien mig på att redan sjuka gör bäst i att äta strikt lchf. Medan jag kan tänka mig att unga och friska människor kan säkert äta en mer liberal LCHF upp till 50 gram kanske tom upp mot 100gram.

Jag har ju upprepade gånger skrivit tidigare här på bloggen om fettlever, för den som är nyfiken på de inläggen kan kika HÄR.

 

Forskare vill ge gravida D vitamin

iStock_000005885633Small-650x432Gravida kvinnor bör få tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
Skriver SvD i förrgår.

Detta är mer än viktigt för det är i fosterstadiet och som bebis som mycket grundläggs av senare ohälsa och hälsa.
Ex diabes typ 1.

Här kan man läsa på den bästa sajten i världen som skiver om D vitamin
Vitamin D council:
Vitamin D most important early in life to prevent type 1 diabetes, says new research
Vitamin D during pregnancy and breastfeeding

Man skriver på Vitamin D council att gravida och ammande bör ta runt 6000IE dagen och undersökning visar att om man tar denna dos under ammning så överför man runt 1000 IE till bebisen och som bebis behöver man då inte ta tillskott.
Annars är rekommenderade dosen för små barn 1000IE/dagen.

Kostdoktorn skriver att 2000IE  (små kvinnor) – 5000IE (stora män) är den minsta dosen att ta för att undvika uttalad brist och då kan ju jag inte låta bli att undra
- varför ska man lägga sig så i underkant med sitt D-vitamin intag så man precis ligger utanför ”uttalad brist”?

circulating-25ohdEn annan sajt som jag litar väldigt mkt på förutom Vitamin d council är den svenska sajten Allt om vitamin D, där skriver man ang den enda studien om  gravida och högdos D-vitamin:
”De kvinnor som hade höga halter av vitamin D hade i lägre grad problem med förtida värkar och prematur förlossning, och de hade mindre infektioner. De bästa resultaten fanns bland de kvinnor som fick 4000 IU per dag, och det är också den nivå som forskningsgruppen rekommenderar utifrån just den här studien. De ser det som nödvändigt att ta tillskott eftersom kosten uppenbarligen inte ger tillräckligt med vitamin D och för att vi inte vistas i solen så mycket som vi behöver. Den här studien ger också stöd för den rekommendation som andra forskare nu ger och som innebär att vuxna män och kvinnor bör uppnå en dos om 5000 IU per dag. Det är alltså mer än 10 gånger så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar, men i det här fallet tycker jag man ska lyssna på dem som är verkligt insatta och som forskar på området, och slå dövörat till åt de bakåtsträvande troglodyterna på SLV i Uppsala.”

och här kommer det viktiga , det är ju som så att kroppen ANVÄNDER vitamin D! Dvs man bör alltså ha ett förråd och därmed ha en högre andel D vitamin i blodet  än som normalt används.
Vi fortsätter från länken:

Enligt diagrammet så uppnådde gruppen som fick 4000 IU en 25(OH)D-nivå på 45-50 ng/mL på slutet av graviditeten, att jämföras med den nivån som en del forskare nu rekommenderar för alla individer: 50-80 ng/mL. Mer från Vitamin D Council (min översättning och förenkling):

Genomsnittsindividen börjar lagra vitamin D3 vid nivån 40 ng/mL, men vid 50 ng/mL börjar praktiskt taget alla att lagra det för framtida behov. Vid nivåer under 50 ng/mL förbrukar kroppen vitamin D i samma takt som man producerar det, eller får in det via mat och tillskott, vilket innebär ett slags kronisk vitamin D-svält.

Förmodligen är rekommendationen om 50-80 ng/mL riktig, men den övre delen av intervallet är inte bestämd i några direkta studier, utan är mer en typ av meta-uppskattning från en mängd andra studier.

Som vi kan se av diagrammet så uppnådde inte ens de som fick 4000 IU den önskvärda nivån 50 ng/mL, där de skulle ha varit mättade med vitamin D och ha kunnat lagra något för framtida behov. Det visade sig också att genomsnittsnivån av vitamin D i de nyfödda barnen för denna grupp bara var 27 ng/mL. Det innebär att 4000 IU är alldeles för lite under en graviditet, men enligt försiktighetsprincipen kan inte de här forskarna rekommendera mer än 4000 IU eftersom det är det man har data för. Som vi ska se kan man lugnt ta betydligt mer, dels för att studier visar att personer som vistas mycket i solljus har betydligt högre nivåer i blodet än 50 ng/mL, en del ligger över 80 ng/mL, och dels för att studier visar att ingen risk för förgiftning föreligger för doser under 10 000 IU eller t o m högre. Det ska vi återkomma till.”

Nu vill jag berätta för er att mina nivåer av D vitamin i blodet är 163 nmo/L* och vill nå få hela bilden klar för er så läs mitt inlägg om Provsvar.

Är du intresserad av hur mycket D vitamin man tillverkar  via solen i olika delar av världen och av olika människor med olika arbeten, så kan jag varmt rekommendera en studie av denna lista och artikel, då lär man får klart för sig att tillskott är en nödvändighet för 99.9% av svenskarna som inte är utomlands i solen i flera månader i sträck…

oavsett du är gravid eller inte, ÄT D VITAMIN och lägg dig inte i underkant utan tvärtom!

* ”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

/em

Följ med till Birgitta Höglunds Paleo
Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Nytt år, nya äventyr.

Det är över 1½ år sen jag skrev här på bloggen, så nu har lusten att blogga kommit tillbaka igen.

Haft fullt upp med att skriva kokböcker sen sist, men nu känns det som tiden räcker till att börja vara lite mer aktiv på nätet igen. Det ger en väldigt stor glädje att kunna dela med mig av min matfilosofi till så många.

Den här gången blir det en renodlad receptblogg, inget prat utan bara god och nyttig mat. Temat blir mjölkfri och glutenfri Paleo/Stenålderskost, en kostmodell jag mer och mer gått över till senaste året, men förstås med en rejäl dos av High Fat i min variant.

Här kan du på Kostdoktorns medlemssidor ta del av en videointervju med mig om mina tankar kring LCHF/Paleo.

Du är varmt Välkommen att titta in bland mina nya, mejerifria recept på Birgitta Höglunds Paleo.

Foto Gunno Rask

Foto Gunno Rask

Uppdatering 19 mars 2014

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Mina 3 kokböcker på export till USA

Äntligen kan jag berätta en hemlighet jag gått och burit på sen i vintras.
Alla mina 3 kokböcker kommer att ges ut på engelska våren 2015!!!
Det känns så stort att jag knappt fattar det än.

 

LCHF för seniorer av Birgitta Höglund och Annika Dahlqvist

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de viktiga vitaminerna och mineralerna och
Långkok för LCHF och Paleo med förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.
Böckerna kommer ut i USA på förlaget Skyhorse Publishing.

Fick mail från redaktören Lindsey Breuer i New York i morse att kontraktet är påskrivet och klart mellan Skyhorse och Optimal/Pagina. Tänk att de ger ut inte 1, inte 2 utan alla 3 kokböckerna på en gång…

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om Skyhorse Publishing av mina bloggvänner Nina och Clark på Left Coast LCHF.
Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga om mat och jag har skickat dem mina böcker. Nina är fotograf och har hela tiden peppat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Skyhorse Publishing har de senaste åren gett ut Sten Sture Skaldemans LCHF-kokboken och Mariann Anderssons Baka med LCHF och håller på med översättningen av Marianns Baka matbröd med LCHF.

Grillmat


Baka matbröd med LCHF också till USA!

Baka matbröd med LCHFNu är det klart att även Baka matbröd med LCHF får åka över atlanten och ges ut i USA!
Detta blev beslutat innan översättningen av Baka med LCHF ens har kommit i pdf form… helt otroligt!

Skyhorse Publishing måste tro på mina böcker! Vansinnigt roligt detta!

 

Bloggar etiketter: ,