Mina bästa recept med saffran

Guldgul njutning

I morgon är det Lucia så idag bjuder jag på flera av mina populära saffransrecept för att förgylla denna mörka midvintertid.

Jag är väldigt förtjust i saffran, både i bakning och matlagning, så det har blivit en hel del guldgula recept härinne under de snart 15 år som gått sen jag startade bloggen.

Alla recepten är som vanligt härinne naturligt glutenfria och kan även göras mejerifria för den som inte äter/tål mjölkprodukter.

Jag önskar dig en fridfull och fin Lucia, snart vänder det mot ljusare tider.

Mandelkakor med kokos och saffran ca 20 små

1 dl mandlar

1½ dl kokosflingor

1 tsk psylliumhusk

1 ägg

25 g smör

1-2 msk honung, björksocker eller den sötning du föredrar

1 tsk saffranstrådar eller 1 kuvert på 0,5 g

Hela mandlar till garnering

Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer mer smak fram av den dyrbara kryddan.

Mal mandeln i mandelkvarn, det bruna innerskalet ger god smak till kakorna.

Använder du hellre färdigköpt mandelmjöl, så blir det 2 dl mjöl av 1 dl mandlar.

Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokos, husk och mald mandel.

Häll i det avsvalnade smöret och blanda väl.

Låt stå i kylen en halvtimme att svälla.

Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.

Grädda kakorna på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

½-1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Lussekatter
6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl kokosolja eller smör

½ dl kokosmjölk eller grädde

4 msk psylliumhusk

½ dl valfri sötning

2 tsk bakpulver

2 kuvert saffran à 0,5 g

ev 1 tsk kardemumma

1 ägg till pensling

Smält fettet tillsammans med saffranet. Vispa ägg och sötning kraftigt.

Häll i fettet och kokosmjölken/grädden och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.

Låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar som sen rullas ut till stänger och formas till lussekatter.

Pensla tunt med vispat ägg. (Strö ev över lite hackad mandel och tryck ner ett russin i varje rundel.)

Grädda ca 10 minuter på 175º, låt svalna på galler.

Lussekatterna sjunker ihop lite när de svalnar. Du kan också göra dem som runda bullar.

Rör då ihop lite smör, hackad mandel och valfri sötning, tryck ett hål i bullen och fyll med en tesked av smörblandningen innan gräddningen.

Lussekatter Foto Lindha Vikström

Saffransdoftande fisksoppa 2 port

ca 250 g fisk, jag hade öring

1 tsk citronsaft

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl fiskfond

2 stora champinjoner

5 cm skivad purjolök

1 liten morot i stavar

1/4 röd paprika i strimlor

3 msk smör

0,5 g saffran

½ tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar.

Pressa citron över och salta lätt, låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.

Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.

Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.

Ostkaka med keso och saffran 2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Vill du ta del av fler av mina recept och tips så hittar du hundratals i de här kokböckerna, kanske en eller fler kan bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

2 x Ägg på Äggets Dag

Två av mina äggfavoriter

Idag är det Äggets Dag, en dag jag tycker är extra värd att uppmärksamma.

Ägg är ett fantastiskt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver, förutom Vitamin C.

Jag använder mycket ägg i både mat och bakning, som ett proteinrikt tillägg till frukost och mellanmål eller om jag känner mig lite hungrig på kvällen.

Här får du ett par av mina favoritrecept med ägg, vilken är din äggfavorit?

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

3 dl blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven, lagrad ost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.

Servera med skirat smör och en sallad på rivna morötter, pumpafrön, pressad citron, olivolja och örtsalt.

Mandelostkaka med hjortron och grädde 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och vald sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde. Eller ät kakan som den är till en kopp kaffe eller te.

Den är också väldigt god som på bilden nedan med rom, lök och en klick smetana eller gräddfil, uteslut då sötning och kardemumma.

Reklam för mina kokböcker

Många fler äggrecept hittar du förstås i mina kokböcker, här nere kommer länkar till dem som finns att köpa på nätet och i bokhandeln.

Alla åtta kokböcker jag skrivit det senaste decenniet finns att låna på Biblioteket, läs gärna mer om dem och min matfilosofi här.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-kokbok

Mina bästa recept till julbordet – Del 2

Det glutenfria julbaket

Trevlig 3e Advent

I dagens inlägg har jag samlat några tips på de hårda och mjuka julkakor och matbröd som jag skapat under de 13 år som gått sen jag startade den här bloggen.

Flera av dem kommer från några av de sju kokböcker jag haft den stora glädjen att få skriva under de här åren, du kan läsa mer om dem i det här inlägget.

Du hittar länkar till böckerna i nätbokhandeln efter recepten, du kan också beställa hem dem till din lokala bokhandlare.

Många har efterfrågat en julkokbok med mina recept, men det är ett väldigt stort projekt att göra en sån.

Dessutom finns en hel del av de recept vi förknippar med julen redan i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Då så många också bara vill läsa recept på nätet och i E-böcker idag, så bjuder jag på mina bästa jultips helt gratis härinne istället.

Som tack får du gärna köpa någon eller några av mina kokböcker som julklapp eller till dig själv, då blir jag både väldigt glad och tacksam ❤

Här i mitt förra inlägg hittar du ett 30-tal av mina favoriter bland julbordets fisk-, kött- och grönsaksrätter.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med husk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Saffransostkaka ca 4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

0,5 g saffran

1 krm vaniljpulver

Salt efter behag

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Saffranskakor ca 20 små

2 dl mandelmjöl

1½ dl kokosflingor

1 tsk psylliumhusk

1 ägg

25 g smör

1-2 msk valfri sötning

1 kuvert saffran på 0,5 g

Hela mandlar till garnering

Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.

Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, husk och mandelmjöl.

Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.

Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.

Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.

Snabbfixat Luciafika 4 små mjuka kakor

2 ägg

1 dl mandlar

25 g smör/kokosolja

0,25 g saffran eller 1-2 tsk pepparkakskryddor

1 tsk valfri sötning

1 tsk psylliumhusk

Lite smulat flingsalt

Mixa eller hacka mandlarna rätt fint. Smält smöret med saffran eller pepparkakskryddor, då kommer smakerna fram mer.  Rör ner mandelhack, husk och vald sötning.

Blanda ner äggen och rör om väl, smaka av med lite salt.

Fördela smeten i fyra smorda, små glasformar eller i muffinsformar.

 Grädda i mitten av ugnen i 15 min på 175°. Servera kakorna ljumma med till exempel hallonsylt och gärna lite vispad grädde eller kokosgrädde.

Fröpepparkakor

2 dl vatten

50 g smör/kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk psylliumhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk valfri sötning

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.

Tillsätt vatten och vald sötning, rör om och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.

Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Små kryddkakor ca 35 st

2 dl valnötter

2 dl mandel

½ dl pumpakärnor

2 ägg

2 msk smält smör

2 msk valfri sötning

1 msk psylliumhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk kanel

½ msk malda nejlikor

½ msk mald ingefära

ca ½ tsk salt

1 krm vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bollar och lägg på bakplåtspapper.

Tryck ner halverade pistagenötter i kakorna eller gör ett mönster med en gaffel.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175° och låt svalna på galler.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

1 msk valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Min mamma serverade alltid mandelmusslor med vispad grädde och hjortron till julfikat när jag var liten, så det gjorde jag också till bilden från min kokbok häruppe.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (Eller 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner grädde och pepparkakskryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.

Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med vispad grädde eller kokosgrädde.

Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Klicka på länken under bilden så kommer du till mitt recept inne hos Diet Doctor, där finns även flera av mina rätter till julbordet på LCHF-vis.

Här nedan kommer några matbröd som passar extra fint nu till jul.

Det första kommer från min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, som var den första bok där jag fick förtroendet att ta bilderna själv.

Ett mycket roligt jobb, jag hade med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och Dalarna.

Fröknäcket fotograferade jag vid Funäsdalssjön i Härjedalen..

Fröknäcke med nässlor och parmesan ca 18 bitar

3 äggvitor (1 dl)

2½ dl hett vatten

25 g smör

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

½ dl mandelmjöl

½ dl skalade hampafrön

½ dl nyponskalsmjöl

1½ msk psylliumhusk

Ca ½ tsk salt

Att strö över knäcket:

1 dl finriven parmesan

2 msk torkade, smulade nässlor

Ca 1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 150˚. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vattnet med smöret, vispa under tiden äggvitorna tjocka med elvisp.

Vänd ner fröblandningen i äggsmeten, häll över vattnet och blanda allt väl, låt svälla i 5 minuter.

Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper eller plastfilm och kavla ut smeten mellan papperen till en jämn kaka på ca 1 cm tjocklek.

Strö över nässlor, parmesan och smula över flingsaltet så allt blir jämnt fördelat över hela kakan.

Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut och markera rutor med en bakskrapa om du vill ha fyrkantigt knäcke.

Sänk värmen till 50˚ och torka i 1-2 timmar, ta ut brödet efter en halvtimme och vänd bitarna.

Vill du ha oregelbundna bitar som mina på bilden så vänd försiktigt hela kakan och dra bort bakplåtspapperet.

Ställ in att torka igen och bryt i oregelbundna bitar när det är helt torrt.

Beroende på ugn och tjocklek på knäcket kan det ta lite olika lång tid att torka, så se till att det är riktigt torrt innan du tar ut det, låt det annars stå inne en stund till.

När det är helt torrt tar du ut knäcket och låter det svalna på plåten. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.

Tips! Nyponskalsmjöl, hampafrön och torkade nässlor hittar du i hälsokostbutikerna.

Du kan byta ut nässlorna mot torkad persilja, körvel eller någon annan ört som du tycker om.

För ett ägg- och mjölkfritt bröd byter du ut äggvitorna mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, smör mot 2 msk kokosolja och parmesan mot 2 msk näringsjäst, som du blandar ner i smeten.

Det här receptet på havreknäcke kommer från kokboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Även till den har jag stått bakom kameran, den här gången ute bland blommor och blad på Djurgården i Stockholm.

Trots den somriga bilden passar brödet väldigt bra till jul.

Havreknäcke ca 10 st

3 dl glutenfritt havremjöl

2 dl glutenfria havregryn

1 msk psylliumhusk

1 pkt torrjäst

½-1 tsk salt

50 g smör eller kokosolja

2 dl vatten

2 dl mjölk eller kokosmjölk

Till pensling:

2 tsk mjölk/kokosmjölk

Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och vatten, värm till 45 grader.

Rör ner degvätskan i mjölet. Blanda om väl med elvispens degkrokar. Smaka av om du vill ha mer sälta. Täck över med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

Ta upp degen på bänken och knåda den en stund med lite havremjöl så den blir smidig. Dela i två delar och kavla ut dem till en avlång kaka på ca 1 centimeters tjocklek.

Stansa ut runda kakor, ca 10 centimeter i diameter. Lägg på plåt på bakplåtspapper. Degbitarna som blir över efter stansningen knådar och kavlar du ut på nytt. Täck över med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 225˚. Nagga brödkakorna med en gaffel, pensla och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills de fått lite färg.

Låt svalna på galler och förvara i lufttät burk i rumstemperatur eller frys in och ta fram efterhand. Fräscha då på dem ett par minuter på 150˚.

Tips:

Du kan kavla ut hela degen direkt på bakplåtspapper och markera avlånga brödbitar i valfri storlek med en sporre. För att underlätta kavlingen kan du lägga bakplåtspapperet på en lätt fuktad handduk så det inte glider iväg.

Vänd dem då efter gräddningen och låt stå inne 5 minuter till. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar så knäcket får torka på eftervärmen.

För variation kan du smaksätta degen med 1 msk finstötta fänkålsfrön, anis eller brödkummin eller 1 msk färdigmalda brödkryddor.

Vörtkryddat valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl psylliumhusk istället.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Äggfritt julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avokado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avokadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avokado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avokadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- Nu som E-kokbok

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, Länstidningen Östersund
Glutenfri ostkaka med mandel

Mandelostkaka ca 6-8 port

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk honung eller annan valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och honung mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och smaka av med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.

Fler av mina glutenfria bakverk hittar du i bakboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Krämig kycklingsoppa och ostkaka

Kycklingsoppa med mina frökex från Huså Bröd

Läkande mat

Idag får du tips på en torsdagssoppa som inta bara är väldigt god, den är också rena hälsokosten.

Benbuljong har fantastiska effekter, både på vår inre och yttre hälsa.

Den är mycket bra för funktionen i våra ögon, leder och tarmflora, där den hjälper till att stärka immunförsvaret, vilket i dessa svåra Coronatider är viktigare än nånsin.

Den motverkar även rynkig hud, så vill du åldras med behag så sätt genast igång att koka din egen buljong.

Sen jag började koka buljong regelbundet för över fyra år sen har både jag och Lennart blivit rörligare och fått mindre värk, jag hade mycket problem med höfterna tidigare och han med artros i ryggen.

Här kan du läsa om hälsoeffekterna buljongkoken fört med sig inne hos Sanna Ehdin.

Igår skrev jag ett inlägg om att jag köpt en ekologisk höna på Fruktaffären och oxsvans på Taylors&Jones, så nu är förrådet av benbuljong påfyllt för ett par veckor framåt.

Och så har vi ju en hel del gott, näringsrikt och välkokt kött till luncher och middagar i flera dar.

Traditionellt serveras pannkaka eller plättar som dessert efter soppa, av mig får du istället tips på en riktigt god ostkaka på keso.

Kycklinggul soppa 4 port

6 dl kycklingbuljong

4 dl kokt kycklingkött

2 kokt morötter från buljongkoket

1 ask cocktailtomater

2 stora, röda paprikor

4 vitlöksklyftor

1 msk paprikapulver

2 tsk gurkmejamix

2 tsk pressad citron

Salt

50 g smör till stekning

100 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmejamix och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.

Ostkaka med keso  4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

Salt efter behag

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

ev 4-5 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Jag kokade sylt på 250 g frysta jordgubbar och 1 pressad citron, det framhäver jordgubbssmaken.

Om du vill söta sylten är ju en smaksak, använder du ingen sötning så frys in det som blir över.

Fler sockerfria och glutenfria men smakrika godsaker hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfri ostkaka med ägg och mandel till Alla Hjärtans fredagsmys

Hjärtligt gott till fredagsmyset

Gör en riktigt näringsrik och god ostkaka till fredagsmyset idag, det här är en rätt som går hem hos både stora och små.

Den passar också fint att ta med ut i skidbackarna nu på sportlovet, att bara äta en bit rätt upp och ner med en rykande kopp choklad med vispgrädde.

Den smakar dessutom mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche, men hoppa då över kardemumman och ev sötning.

Gillar du mina recept, då får du väldigt gärna köpa min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Läs mer och förhandsbeställ den i länken ovan, så får du hem den i brevlådan när den ges ut i början på april.

Äggostkaka 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven, lagrad ost

1 dl keso

1 dl flagad eller hackad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

ev 1 msk honung eller annan sötning

Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.

Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över den om du vill ha neutral smak på ostkakan.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär och vispad grädde.

Lucka 13 – Ostkaka med doft och smak av saffran

Luciafrukost

Jag fortsätter på samma tema som i gårdagens inlägg om chiapudding, med den exklusivaste kryddan av dem alla, saffranet.

Tillhör du dem som liksom jag hoppar över saffransbullarna och pepparkakorna till Luciakaffet, så har jag ett riktigt njutbart alternativ om du inte hann med att göra puddingen igår.

En guldgul ostkaka med bär och grädde smakar ljuvligt, särskilt en sån här dag som är så förknippad med doft och smak av saffran.

Vill du baka mina populära saffranskakor så hittar du dem här, de fick stor spridning då de häromåret blev bakade hemma hos Andreas Eenfeldt och hans familj.

Här kan du ta del av det inlägg där jag delade med mig av min syn på Adventsmys inne på Kostdoktorn, den sida som numer bytt namn till Diet Doctor.

Ostkaka med keso 2 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av om du vill ha mer sälta och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen och grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Trevlig Lucia önskar jag, Tomten och Lussekatten ❤

Påskens godaste rätter på mitt sätt

 

Mina bästa påsktips

Idag får du ett favoritinlägg i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat till påskens alla middagar.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt matskrivande, så får du förstås väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag har inget reklamavtal som betalar mitt bloggande utan skriver idéellt för att sprida bra mat för en bättre hälsa till så många som möjligt.

Här kan du läsa mer om mig och om vad maten betytt för min hälsa, där finns också länkar till de 5 kokböcker jag skrivit.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Glad Påsk!

Pumpasoppa och ostkaka

Pumpor på Bergianska Trädgården

Torsdagssoppa

Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa.

En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare.

Sen jag kom hem från Kreta i torsdags så har jag varit lite trött och tagit det rätt lugnt, men det har blivit en del promenader för att hålla kroppen igång.

Det kyliga vädret gör att min kropp inte riktigt är med på noterna, då märker jag att det är extra viktigt att äta ordentligt.

I morgon byter jag miljö till ännu kallare trakter, då åker jag upp till Östersund en vecka.

Jag kommer där att ha en föreläsning på Ecocaféet, vore kul att ses om bor du i närheten, läs mer om det här.

Fler tips på näringsrika soppor och långkok hittar du i min och Annika Dahlqvists ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Äggostkaka 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven, lagrad ost

1 dl keso

1 dl flagad eller hackad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

ev 1 msk honung eller annan sötning

Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.

Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över det om du vill ha neutral smak på ostkakan.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde.

Den smakar också mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche.

Eller ät kakan bara som den är till en kopp kaffe eller te.

På morgonpromenad vid Riddarfjärden

Glutenfri ostkaka till Fars Dag

Ostkaka

All dessa dagar

Idag firas både ostkakan och alla pappor, så här får du två av mina godaste tips på glutenfria ostkakor.

Båda passar fint till uppvaktningen av Far på hans dag, den första är riktigt god även som en liten kvällsrätt med löjrom, gräddfil och hackad rödlök om man utesluter kardemumman.

Har du inte kommit på vad du ska ge din pappa än så skriv ut ett presentkort på någon av mina kokböcker, du hittar dem i länkarna nedan 🙂

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Mandelostkaka ca 6-8 port

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

Ev lite valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och smaka av med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.

Ostkaka med keso  4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

Salt efter behag

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

ev 1-2 rivna bittermandlar eller lite bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Vill du variera smaksättningen så kan du tillsätta rivet citronskal eller 0,5 g stött saffran istället för kardemumma och bittermandel.