Nu kan det äntligen avslöjas…

Margareta Lundström (Kostdemokrati)

avslöjar  CMR (Sahlgrenska Center for Cardiovascular and Metabolic Research) samröre med delar av livsmedelsindustrin.

Läs Margaretas ironiska sammandrag om föreläsningen som hölls av Ingrid Larsson, med dr, klinisk näringsfysiolog, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Den säger mycket, läs den.

Tack Margareta för denna! Kommentarerna på Margaretas blogg är läsvärda de också.

 

Kesofylld Paprika till Fläskkarré och Kostrådgivarutbildning i Östersund

Både nyttigt och gott

Det blir nästan aldrig bacon och ägg hemma hos mig nuförtiden.

Baconet är helt enkelt för salt för min smak, efter 3 år på LCHF. Sen att de flesta sorter även innehåller rökarom, gör saken ännu värre.

Men färskt fläsk av bra kvalitet blir väldigt gott att servera till stekt ägg istället.

Karré är den bit jag föredrar, med ordentligt med fett insprängt.

Paprika förekommer ofta i min mat, en mycket bra källa till Vitamin C.

Särskilt om man sällan äter frukt, vilket ju är vanligt på LCHF, så är det en riktigt god vana att äta paprika istället.

För att tillgodogöra sig vitaminerna är det bäst att äta paprikan rå.

Den här veckan är det jag som står bakom recepten till Veckans Meny inne på Kostrådgivarna.

Titta förbi där om Du vill ha hjälp med idéer till middagsmaten.

Vill Du lära Dig mer om vår naturliga kost och sprida den vidare genom egna kurser, läs då lite extra nu.

Till hösten startar Anna Hallén sin Kostrådgivarutbildning här i Östersund.

Lars-Erik Litsfeldt, författare till ett flertal LCHF-böcker, och Dr Tore Persson är med som föreläsare.

En suverän möjlighet att få en Kostrådgivarutbildning som ligger mitt i Sverige.

Då blir det lätt att ta sig hit för både de som bor norrut och de söderöver.

Det är lätt att ta sig med både tåg och flyg till vackra Jämtland. Välkomna hit, hoppas vi ses.

Kesofylld Paprika 1 port

2 msk Keso

1 msk Majonnäs

1 msk finstrimlad Purjolök

1 tsk Fransk Senap

1 tsk finhckad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop ingredienserna väl i en liten bunke. Ställ i kylen en stund, så mognar smakerna fram mer.

Skär en Ekologisk Paprika på längden, plocka ur kärnhuset och fyll med kesoröran.

Stek en skiva Ekologisk Fläskkarré och ett lika Ekologiskt Ägg.

Servera med några Cocktailtomater med hackade Cashewnötter. Jag ringlade lite Avocadoolja över.

Nedan en bild på de nyanlända örterna till balkongodlingen från Klostra.se. Skriver mer om dem i nästa inlägg.


Kostgajden kurs i Borås?

Finns det Boråsare här som läser min blogg och kan vara intresserade av en Kostgajden kurs?

Är du intresserad kan man göra en intresseanmälan här!

Bloggar etiketter: , ,

Falsk morotskaka
Falsk morotskaka
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 8-10

Ingredienser:
3 stora ägg (tar du mindre ägg kan du öka grädden till 1dl)
1dl sukrin mellis
0.5krm stevia eller 1tsk flytande hermasetas
1.5 dl mandelmjöl
2msk kokosmjöl
2tsk bakpulver
1krm vaniljpulver
1msk kanel
0,75 dl grädde
75g smält smör

Frosting
60g mjukt smör
100g cream cheese
0,5dl sukrin melis
1/4krm stevia eller 0,5tsk flytande hermasetas
Några droppar citronsaft

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175grader. Vispa ägg och sötningsmedel med handvisp. Lägg sedan i alla ingredienser och rör om. Häll i smeten i en rund form (diameter 22cm) med avtagningsbara kanter. Grädda i 18-20min och låt sen svalna.

Ta alla ingredienserna till frostingen och vispa med elvisp tills den blir slät. Bred sedan över frosting på kakan och låt stå i kyl i ca 20min sen är det bara att njuuta!!

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème + en tävling!


Alla känner ni nog till Knorr´s färdiga soppor på tetrapack. Knorr utmanar nu till soppduell och här är mitt bidrag till deras pressmaterial i samarbete med tävlingen. Jag sitter dessutom med i juryn för tävlingen, tre finalister skall utses och det är här ni kommer in i bilden. Självklart är ni väl med och tävlar? Tävlingen hittar ni på Knorr´s facebook-sida här >>

För att få lite extra vinstchans lottar jag nu ut en Le Creuset gryta (värde 1800kr) här på Kryddburken i samarbete med Knorr. Själv fick jag också en gryta och nu har ni alltså chansen att få en likadan, färgen kan dock variera.


Stor och liten… Det är alltså den STORA grytan ni kan vinna! :-P
Dom små passar utmärkt att servera soppan i som jag har gjort i detta recept.

FÖR ATT TÄVLA : 
Lämna ditt bästa sopprecept här i kommentarsfältet och tävla om Le Creuset-grytan, samtidigt som du kan delta med ditt recept på Knorr´s egen tävling. Låter väl inte så tokigt va?

  • Skriv ner ditt bästa sopprecept i kommentarsfältet
  • Glöm ej uppge en giltig epostadress
  • Tävling pågår tom.  1:a april

Det här är en rejälare soppa som passar utmärkt en solig vårdag efter en dags arbete i trädgården eller en långpromenad i skogen. Med norrländska influenser av renskav är det en mättande soppa men samtidigt vårlik och fräsch med smak av timjan och citron. Med en extra piff av timjancrèmen passar den även ypperligt i mindre portioner som förrätt till färs och vilträtter.

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème (2 port)

1 förp Knorr skogssvampssoppa
150 gram renskav
Smör till stekning
½ tsk torkad timjan
1 msk pressad citron Salt o peppar

Timjancrème :
3 msk färskost 1 knippe färsk timjan Rivet skal från ½ citron Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till timjancrèmen. Endast bladen av timjan ska användas, inte stjälkarna. Finhacka den och rör ihop med färskost, rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Värm soppa i kastrull, späd eventuellt med lite vatten för tunnare konsistens. Bryn renskaven i het panna med lite smör. Smula ner torkad timjan. Pressa över citronsaften. Salta och peppra.
Lägg upp renskaven i två djupa skålar, häll på svampsoppan och toppa med timjancrèmen. 


En svampsoppa med norrländsk touch!

Inlägg och tävling i samarbete med Knorr

Falukorven den bästa är!


Visste du att falukorven har hela 967 000 träffar på google, och fläskfilé bara 629 000, för att inte tala om köttfärssås på bara 141 000 träffar! Världens, längsta falukorv är 82,6 meter. Originalet, den äkta falukorven framställdes i Falun av Melker & hans far Anders Olsson i slutet på 1800-talet. Företagen finns kvar än idag i fjärde generationen. Falukorven namnskyddades 1973, vilket betyder att falukorv får inte heta falukorv om den inte innehåller specifikt det en äkta falukorv ska göra, bla minst 40% kött. Det finns bara ett original falukorv och det är Melkers! :-P

Ikväll blev det ugnsbakad falukorv här hemma, något som alla gillar och som är extra gott med hemmagjort potatismos till. Ren och skär lyxmiddag en lördagkväll för ”familjen sjukling”. Så nu förgyller jag er med ytterliggare en träff av 967 000 på just falukorv! :-P

Jag gör som jag brukar när de går av bara farten och jag inte orkar experimenterar… Då smörjer jag ett ugnsfast fat med lite smör. Fram med falukorven och skär snitt nästan ända ner med ca 1cm mellanrum, det är inte så noga. Ner med korven i formen. Salta lite ovanpå. Skiva ost och tryck ner mellan korvskivorna lite här och där. Ringla över Johnny´s sötstarka senap och ketchup. Klicka på bostongurka, lite här och där. Skvätt ner nån tesked köttfond i botten på formen och en 3:a grädde. Skjuts in i ugnen i 25-30 min 200 grader. Knaprigt ska de bli!

Servera med hemmagjort potatismos; 
Koka skalad potatis, Asterix eller King Edward
Stöt potatisen med rotfruktsstöt
Ljumma mjölk i micron och slå på
Tillsätt en klick smör – äkta smör!
Salt, vitpeppar och några riv med muskotnöten
Och en gnutta socker för guds skull!
Vispa nu moset slätt med ballongvisp
Späd med mer mjölk för tunnare konsistens.
Så gör jag, å det blir alltid lika gott!

Hur gör du din godaste falukorv i ugn?  


En stor ring falukorv kan man dela på mitten och sedan lägga som två små ringar, då går det lättare att sära på skivorna man skurit.


Vispa potatismoset slätt med ballongvisp, men inte för länge, då gör stärkelsen att det blir ”klistrigt”. Vispa med rejäla ”stampande” tag ner mot grytans botten.


Sådärja!


Falukorv, när den är som godast. :-P

Rebiana – steviasocker

Nu har jag fått prova den färdiga produkten Rebiana – steviasocker, den är dubbelt så söt än socker.

Jag har provbakat en paj ur bakboken med detta i dag och det funkar fint. Blir inga bismaker av varken stevian eller erythritolen.

I pajbotten använde jag 0,5 dl av sockret och i fyllningen 0,25 dl.

Rebiana går att hitta i hälsokostaffären. Det finns också två hemsidor att läsa mer på.

Rebiana.se och Steviasocker.se 

Man kommer också kunna hitta 5 av mina recept ur bakboken på hemsidan, där jag omvandlat till just denna sötning.

Skulle några få ändå uppleva bismak av erythritol och ev stevian minskar man bara något på mängderna. Ex 3 msk i en normal kaka.

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF-kakor med Nötter, Frön och Kryddor

Utflyktskakor

Det här har blivit min nya favorit bland de olika glutenfria bröd, kakor och kex jag provbakat i vinter.

De smakar lite som smörgåspepparkakor och är goda till morgonkaffet eller som en liten utflyktsmacka med smör och ost på.

Nu är vårvintern som finast här i Jämtland, så jag brukar ta med fikat ut i skogen och sätta mig i lä och njuta av solen.

Skoterspåren håller att gå på, det syns inte minst på alla rådjursspår.

Här kan Du se ett inlägg från en riktigt fin dag förra våren, när jag och min Syster åkte skidor uppe på Storhogna.

Får se om vi får till en sån resa i år också, det är så kul att efter många år kunna stå på ett par skidor igen. Träning ger färdighet!

LCHF-kakor

2 dl Valnötter

2 dl Mandel

½ dl Pumpakärnor

2 Ekologiska Ägg

2 msk smält Smör

2 msk Honung eller Sukrin

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Kanel

½ msk malda Nejlikor

½ msk mald Ingefära

½ tsk Havssalt

1 krm Äkta Vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl. Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper. Jag fick till 35 stycken av den här satsen.

På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen. Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.

De på bilden från utflykten gjorde jag lite större, så de blev mer matiga.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°. Låt svalna på galler.


Vinnarna av 5-års jubileets stora utlottning!

Det var sannerligen ett tufft jobb att dra vinnarna till denna utlottning. Vilken otrolig uppslutning ni gjort med hela 629 kommentarer! Som jag nämnt tidigare så hade jag velat ge er varsin vinst för jag tycker ju om er alla precis lika mycket, därför är det extra svårt att ”bara” välja ut 35st…!! :-P

Som ni ser nedan så har jag presenteras vinsterna först och under respektive vinst ”grattis till vinnaren”. Varje vinnare kommer också att meddelas per epost så fort inlägget är publicerat så ni vet om att det är just erat namn som vunnit!

Och till er som inte finns med på listan denna gång, det blir snart nya chanser till fina vinster så häng inte läpp för de! Jag har verkligen läst varenda en av kommentarerna två, tre gånger om och är otroligt imponerad, stolt och glad och en smula rörd över era fina ord och beröm. Jag tar åt mig och sänder över en massa kramar till er allihopa! Ha en fin helg. 

 

VINSTLISTAN : 

Kokboken ”Mera halv åtta hos mig” 
- Grattis Cecilia!

D´Elidas chilisås
- Grattis Maj Svensson!
- Grattis Lotta S!
- Grattis Anette Th!
- Grattis Christina Hofsten!
- Grattis Jessica G!
- Grattis Mia Sm!

3 designade disktrasor
- Grattis Beatrice!

Fontana matkorg
- Grattis Polly Svensson!
- Grattis Julias pyssligheter!
- Grattis Mårtenssons kök!

Fredrikssons mathantverk
1:a paketet till utlottning :
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (250 g) Kardemumma & Päron Marmelad
- Grattis Eva Rutström!

2: paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
- Grattis Frida L!
3:e paketet till utlottning : 
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
1 burk (120 g) Morot & Hjortronlikör Marmelad
1 burk (120 g) Äppelgelé med Rosépeppar & Calvados
- Grattis Vanja!
Kung markatta Frukt & nötbars i fem smaker
- Grattis Margitha!
- Grattis Johanna W!
Mittbrodt´s IB Laursen vispskål + bullformar fr. Kalasform
- Grattis Liane W!
Muurikka stekhäll 48cm
- Grattis Erica Iseby!
Ninasmat silikonformar
1:a paketet till utlottning : 
1 st rak bakform + 12st muffinsformar i silikon
- Grattis Linnea!

2:a paketet till utlottning : 
1 st rund bakform + 12 st muffinsformar i silikon
- Grattis Johanna!
3:e paketet till utlottning :
1 st muffinsbricka för 6 muffins + pajform i silikon
- Grattis Weronica!
Sparkling design plåtvykort
- Grattis Jenny Holm!
- Grattis Frida!
- Grattis Hannah!
- Grattis Rikke Nilsson!
Toja import, kryddor och strössel
1:a paketet till utlottning : 

1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
- Grattis Linda Söderström!
2:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
- Grattis Anders!
3:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
- Grattis Cissy!
4:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
- Grattis Erika, tomtens dotter!
5:e paketet till utlottning : 
2 pkt med Disney cupcakes-kit
- Grattis Linda Johansson!
6:e paketet till utlottning : 
3 förp strössel; Chocoholic Delight, Princess Delight & Disneys Princess
- Grattis Anna, mittimaten!
Svenska bönchips AB, öländska bönchips i fyra smaker
- Grattis Linda, yramammans!
- Grattis Lena, frallorna!
- Grattis Anna fborg!
- Grattis Hanna W!
Stort tack till samtliga sponsorer och till er läsare här på Kryddburken!

 

Pannacotta med Kokos och Lime

LCHF-dessert

Har lite mycket att göra just nu, så inlägget om jobbet med Restaurang Primaten får vänta ett tag.

Idag kommer därför en av mina favoritdesserter i repris, så jag hinner med livet utanför bloggen.

För jag vill ju inte att mina kära Läsare ska bli lottlösa alltför länge mellan varven.

Även om jag sällan vill ha något sött nu för tiden, så blir en finare middag alltid festligare med en efterrätt.

En pannacotta är ju ofta väldigt söt, men den här fungerar bra inom ramen för LCHF.

Hittar Du inte kokosgrädde, så ta det tjocka lagret på toppen av en burk kokosmjölk.

Om Du vill göra en helt laktosfri dessert, så passar den här pannacottan perfekt.

Ta då bara dubbel mängd kokosgrädde istället och uteslut den vanliga grädden.

Inne på Kostrådgivarna hittar Du varje vecka ett inlägg från mitt kök.

Den här gången är det en snabblagad Micro-omelette, perfekt att ta till om Du till exempel inte har tillgång till spis på jobbet.

Kokos och Lime-Pannacotta för 2

1 dl Kokosgrädde

1 dl Grädde

1 msk Sukrin, Björksocker eller Honung

1 tsk pressad Lime

½ krm Äkta Vaniljpulver

1 Gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten minst 5 minuter. Koka upp kokosgrädde och grädde med den sötning Du föredrar.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över gräddkrämen, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.