Skrämselpropagandan går för fullt

om LCHF i pressen och i medierna…

Värst är det för nybörjarna inom LCHF för de blir verkligen förvirrade och ofta inte hunnit märka den stora förbättring på många plan som kommer efterhand.

Vi som ätit i några år vet ju av egen erfarenhet. Att uppleva på “egen kropp” går aldrig att jmföra med att läsa om fördelarna.

Sedan är det ju också så att skrämda människor gör som man alltid har gjort, man vågar inte gå emot gängse normer och utmana sin omgivning, som ju ofta krävs när man byter till LCHF-kost.
Lättare att göra som de allra flesta gör…

Ställ er några frågor:
Hur kan animaliskt fett och protein vara farligt när det är det som mänskligheten är uppfödd på?
Hur kan det ha blivit en mänsklighet om man dör tidigt av kött och fett?
Vad består din kropp av? Är den farlig och giftig?
Vi dör vi om vårt blod innehåller mer än 25 g glukos, vad är glukos?

Vad betyder LCHF?
Low Carb High Fat = lite kolhydrater och högre fettandel
Det betyder inte högproteindiet:
Vi ska inte äta mer kött än tidigare, man rekommenderar 1-2 gram per kilo kroppsvikt. Den högre siffran om man tränar hårt och ofta.

Lite trevlig läsning för de som vill veta mer och om alternativa synsätt i denna kostdebatt.
Kostdemokrati
Docent Ralf Sundberg

och när vi ändå är igång så kan vi också ta död på myten om att allt kött är miljövidrigt…
och för den riktigt vetgirige och forskartypen googla Vilhjalmur Stefansson och Weston. A. Price

God semesterläsning i regnet…

 

 

Bloggar etiketter:

LCHF recept för Fläskfilégratäng

Ett gott recept för fläskfile som bla innehåller mozzarella. Perfekt som en lördagmiddag.

LCHF Fläskfilégratäng
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
600 g fläskfié
1 mozzarellaost
250 g svamp
2 dl creme fraiche
Curry

Så här gör man
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva fläskfilén och stek i stekpannan i rikligt med smör. Hysta ner champinjonerna där med, krydda efter smak.

Häll över köttet och svmpen inkl stekfett i en ungsfast form och garnera tärnad mozzarella, går även bra med annan ost typ ädelost.

In i ugnen till osten smält.

Blanda creme fraichen med curry och andra kryddor. Servera och njut!

Lågkolhydratskost är inte detsamma som högproteinkost

“Proteinrik kost med lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Det visar en ny svensk-amerikansk studie, som är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.

– Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.”
Skriver DN idag.

Varför går det inte in att LCHF inte betyder mer kött?
LCHF redan i bokstäverna säger vad det handar om:
Lite carb=kolhydrater och högre fett

Meningen med LCHF är ju att vi byter ut kolhydraterna mot mer fett.
Vi äter samma mängd protein som man alltid rekommenderat, ca 1-2 gram per kilo egen kroppsvikt brukar vara det man säger.
Men däremot så tar vi bort kolhydrater och ersätter den energin med fett.
Det gör också att maten inte simmar i fett, vi äter inte bacon simmandes i smör…
Bilden visar hur mina middag i regel ser ut. Två biffar, lite sallad eller kokta grönsaker och en liten sås till.

Tycker nog att folk som kommenterar LCHF också måste sätta sig in i vad det egentligen betyder och inte bara gissa.

Per Wikholm på LCHF.se gör en bra kommentar

 

 

 

Bloggar etiketter:

Cantadou färskost – vinnaren är…


”På mitt och pojkvännens favoritställe i Sillvik, Göteborg. Med ryggen lutad mot en klippa, blickandes ut över Göteborgs skärgård. Med en nygräddad, fortfarande varm baguette och cantadou vitlök/basilika! Det hade nog gjort att jag fått flashbacks till tiden jag bodde i Frankrike. Så såg min frukost ut då!”

Med den kommentaren gratulerar jag vinnaren av 5 varucheckar Cantadou!
Grattis Malin!

Maila mig (kryddburken@telia.com) dina adressuppgifter så kommer checkarna på posten.


Inlägg och tävling i samarbete med Cantadou


Laxfettuccine – Miracle Noodles Fettuccine

Här kommer en gammal goding som vi haft som favorit i familjen Laxpasta, då var det pasta nu är det Mirakel Nudlarna som fått ta platsen som pasta. Givetvis går den att göra utan fettucine om man vill det.
2-3 portioner

200 gram  varmrökt lax, går också bra med kallrökt.
3 dl grädde
ev 1 dl torrt vitt vin
2 dl riven god ost
2 påsar Miracle Noodles Fettuccini

Gör så här:
Skölj fettuccinin väldigt väl i kallt vatten. Sprid den i väl smord ugnsform, får gärna ligga lite klattar här och och var av smör.
Strö ev lite salt och peppar över fettuccinin. Fördela laxen i mindre bitar över nudlarna.
Slå över grädden och ev vinet, strö rikligt med riven smakrik ost över. Gratinera i ugn 200 grader i ca 10-15 min. Den ska bara få lite vacker färg.
Servera med en grönsallad och njut!

Tips: Vill du ha tjockare sås så häll grädden och vinet i en skål och vispa i 0,5 tsk Redix , slå den sedan över formen.

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Snabbsallad

Vad passar inte bättre än en snabbsallad till lunch? Perfekt för dig som har ont om tid och man känner sig fräsh efteråt.

LCHF Snabbsallad
Portioner: Varierande beroende på storlek
Tid: 10 min

Ingredienser
10 g isbergssallad
35 g kokt skinka
35 g fetaost
25 g mandlar
2 cocktailtomater

Gör så här
Strimla salladen och skinkan, smula ner fetaosen och strö över med mandlar. Perfekt varma sommardagar då en inte har så mycket aptit!

LCHF recept för Chili Cheese

Du känner säkert igen dom, det är dom små kryddstarka ostbollarna som finns på MAX och Mcdonalds. De små rackarna kan du nu göra själv! Jätte gott och enkelt.

LCHF Chili Cheese
Portioner: Varierande beroende på storlek
Tid: 20 min

Ingredienser
100 g fläsksvål
200 g cheddar
1 jalapeno
1 ägg
Olja

Så här gör man
Mixa ner fläsksvålen till samma konsistens som ströbröd. Riv ner cheddarn och hacka ner jalapenon. Blanda dessa två och forma sedan bollar av de, doppa i ägg och rulla i fläsksvålen. Sen är det bara att fritera! Vi använde oss av en gjutjärnswokpanna som vi fyllde med rapsolja. Var mycket försiktig och ha lock i närheten om det skulle börja brinna. Använd absolut inte vatten! fritera bollarna ett par minuter och du får gudomligt god smält ost med små jalapenobitar :)

Limemousse med mynta
Limemousse med mynta
Källa: I ett annat liv
Portioner: 4

Ingredienser:
2 ägg
2-3 msk sukrin
2 limefrukter
400 gr Philadelphia
1 msk hackad mynta
En nypa salt
Gör så här:
Dela äggulor och äggvitor i två olika skålar.

Vispa upp äggvitorna med en nypa salt till ett hårt skum.

Vispa ihop äggulorna med sukrinet med elvisp i någon minut.
Tillsätt sedan limejuicen och vispa lite till.
Ha sedan ned Philadelphiaosten och den hackade myntan och vispa tills smeten blivit slät.

Vänd slutligen försiktigt ned äggviteskummet med smeten med en slickepott.

Ställ in skålen i kylen och låt stå kallt i minst sex timmar innan servering.
Serveras gärna med färska jordgubbar.

Tävling; ”Finaste midsommartårtan” för 3:e året i rad…


Nu är det dags igen! Tävlingen ser ut som tidigare. Du bakar en fin midsommartåra, tar en bild, mailar bilden till mig efter midsommarhelgen och du är med i tävlingen om ”Finaste midsommartåran”!

Förutom äran så har jag ett hemligt paket till vinnaren! Så sätt igång och förbered tårtbaket! ;-)

Temat är såklart midsommar + tårta, sen är tolkningar därefter fria!

TÄVLINGSREGLER :

  • Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Midsommartårta”
  • EN tårtbild/bidrag per person
  • Din bild är önskvärd i 500 pixlars bredd
    (har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de)
  • Senast fredag den 29:e juni behöver jag ha ditt bidrag.
  • Länka gärna tävlingen vidare via din blogg eller facebooksida.

Lätt som en plätt! Ni hänger väl på??
Förra årets bidrag (45st) midsommartårtor :
http://kryddburken.se/2011/06/30/rosta-pa-finaste-midsommartartan-45st-tartbilder/
och kanske kan du även hitta lite inspiration till just din tårta! :-P


Midsommarbakelser med jordgubbar & körsbär, recept här >>

Tävla och vinn varucheckar från Cantadou färskost


Nu har du chansen att tävla om 5 varucheckar cantadou färskost. Beskriv hur just din stund med cantadou skulle kunna se ut! Tävlingen pågår till och med måndag 25/6 efter midsommarhelgen.

Tävling i samarbete med Cantadou