Marseille – Franska rivieran ska njutas i helgen

Nu åker jag och Mikael till Marseille och njuter lite medelhavsluft.
Här ser ni Marseille och bilden under är hotellet vi ska bo på, de har ägg på frukostbuffén detta har jag givetvis kollat av  ;)


Vi brukar fixa en väldigt bra LCHF-mat på våra resor och vi hoppas att även
Maresille kan bjuda på god LCHF-mat!
Ha det gott alla och vi hörs!

Bloggar etiketter: ,

Fisk, potatis och remouladsås


Nedräkning pågår och de sista inför resan är snart klart. Tre dagar kvar… :-P
Färdigpanerad fisk från frysdisken får funka emellanåt, inte så tokigt faktiskt med en hemmagjord remouladsås, citron, kokt potatis och varma grönsaker…

Vilken är den godaste såsen till panerad fisk tycker du?

Remouladsås (blir ca 350 gram färdig sås) :
25o gram hemmagjord majonäs
1 dl bostongurka
1½ msk hackad kapris (inlagd)
2 tsk citronsaft
Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop, smaka av!

Majonäs (250 gram)  : 
2 äggulor + 1 helt ägg
2 dl rapsolja
1½ tsk vitvinsvinäger

GÖR SÅHÄR :
Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs.

The post Fisk, potatis och remouladsås appeared first on Kryddburken.se.

Knäckebröd (frukostknäcke)
Knäckebröd (frukostknäcke)
Källa: Våra LCHF recept
Portioner:

Ingredienser:
2,5 dl mandelmjöl
1,5 dl solrosfrö (mixade till mjöl)
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl olivolja
0,5 dl fiberhusk
3 msk pofiber
3 dl varmt vatten
flingsalt

Gör så här:
Blanda allt utom saltet, häll ut på ett bakplåtspapper. Platta till degen lite, lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen till en tunn platta (täcker en hel plåt). Strö över flingsalt (inte för mycket).
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter, ta ut brödet och skär det i rutor. Ställ in brödet igen, stäng av ugnen och låt brödet stå kvar på eftervärmen. Brödet ska se torrt ut och ha fått färg.
Nyponlimpa med aprikoser, solrosfrön & dinkel


Alltså detta bröd!! Jag bakade ett i morse, rent experiment eftersom jag har så mycket nyponsoppa så tänkte jag att man kan väl baka bröd på det med?! Å det kan man verkligen. Brödet i morse gav jag bort så jag var bara tvungen att testa igen och se hur de smakade och om det blev lika bra som det första. Herrejisses amalia så gott och det är faktiskt ett sånt där busenkelt bröd med bikarbonat som bara ska röras ihop och behöver inte jäsas, skjuts in i ugnen på en gång.

Till dessa bröd brukar jag använda filmjölk och lingonsylt i smeten, men idag fick det bli en improvisation som sagt. Jag tog lite dinkelflingor och solroskärnor i också. Lite torkade aprikoser och så nyponsoppa då förstås. Har nog aldrig gjort ett så gott bröd så himla glad att jag gav bort ett i morse! ;-)

1 limpa
Det här behöver du :

8 dl vetemjöl
1 dl dingelflingor
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
½ tsk salt
2 dl mjölk
4 dl nyponsoppa (hemkokt eller köpt)
½ dl ljus sirap
1 dl torkade aprikoser
Pumpakärnor och pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ut mjölken med nypnsoppa, sirap och aprikoser. Blanda samman allting och häll i avlång brödform med bakplåtspapper. Toppa med pumpakärnor och pistagenötter. Grädda i 175 grader ca 50 min.


Smeten är ihoprörd och häll i avlång brödform, nu skjuts in i ugnen.


50-60 min sen är det klart!

The post Nyponlimpa med aprikoser, solrosfrön & dinkel appeared first on Kryddburken.se.

God morgon sunshine´s!


Gomorron! Här skiner solen idag på ön och i huset doftar det nyponbröd och äppelpaj. Ni ska få se sen, ville bara önska er en härlig tisdag och bjuda på några bilder med höstblommor från mammas trädgård, visst är det vackert!?

Som en strålande sommarbukett mitt i höstsolen… ;-)

The post God morgon sunshine´s! appeared first on Kryddburken.se.

Pasta med kyckling och citronsås


Ja så va de måndag igen! Vilka härliga kommentar jag fick på facebook tidigare idag, det har liksom blivit lite tradition för måndagar då vi alla oftast tillagar och äter nån form av falukorv eller köttfärssås på måndagar. :-P

Här hemma fick det bli pasta och lite rester från helgen… En kycklingfilé hade vi kvar från det kallskurna vi åt i lördags, en ynka bit gul paprika, citron och i frysen fanns massor av gröna ärtor till barnens enormt, _stora_ förtjusning, hehe… ;-)

Det blev hur gott som helst, barnen åt med god aptit trots alla gröna ärtor så prova gärna. Ett enkelt recept med pasta och sås som tillagas under tiden pastan kokar.

Det här behöver du :
Kokt pasta till 3 port (Fusilli bucati)

1 gul lök
1 pressad citron + ev. mer
2 msk kycklingfond
1 burk creme fraiche (2 dl)
Nymalen svartpeppar

Pastavatten

1 stekt eller grillad kycklingfilé
½ liten gul snackpaprika
1 skål gröna ärtor
Persilja

Salt & peppar + ev. mer citron

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka löken. Fräs på i stekpanna med lite olja. Stek tills löken mjuknat. Pressa över citronsaften, tillsätt creme fraiche och svartpeppar. Sänk värmen och låt koka ihop ca 5-10 min. Under tiden kokar du pasta. Späd såsen med pastavattnet så mycket som du vill ha till sås. Såsen reder sig av stärkelsen från pastavattnet till en fin krämig konsistens.

Strax före servering när pastan är al dente lägger du över den i stekpannan + ev lite mer pastavatten, tillsätter kyckling, paprika och gröna ärtor som bara precis behöver värmas lite. Smaka av med salt och peppar och ev. mer citron. Toppa med persilja.


Förberedd! :-P


Såsen med lök, citron och creme fraiche har fått koka ihop till en krämig konsistens med lite extra pastavatten.


Nu är kyckling, ärtor och paprika i. Behöver bara värmas en halv minut eller så…


Ner med pastan i såsen och mer pastavatten om man vill. Smaka av med salt och peppar och ev. lite mer pressad citron.

The post Pasta med kyckling och citronsås appeared first on Kryddburken.se.

När man är liten och sjuk…


Vad är väl godare än varm, nykokt nyponsoppa med vaniljglass? ;-)

Det här behöver du :
1½ l vatten
5 dl torkade hela nypon
1 vaniljstång
1½ dl socker

GÖR SÅHÄR :
Lägg nyponen i en stor kastrull och häll på vattnet. låt allt koka up och sedan småkoka ca 15-20 min. Mixa nyponen med stavmixer och sila sedan av allt genom en finmaskig sil. Slå tillbaka nyponsoppa i kastrullen och tillsätt vaniljstång + socker! Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme ca 5 min.

The post När man är liten och sjuk… appeared first on Kryddburken.se.

Svar från SÄS om fritt kostval

Nu har svaret kommit från Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) om min fråga ang fritt kostval och svaret är att det finns och att det bara är för patienten att uttrycka sina önskemål.
Så här löd svaret:

 

Tack för ditt mail angående fritt kostval.

 

 

Ja , vi har fritt kostval på sjukhuset. Nästa gång du behöver komma in för vård på sjukhuset så meddela vårdpersonalen dina önskemål. Be om en matsedel och tala om vad du önskar äta och dricka.

 

 

Före 15 september hade alla patienter möjlighet att välja komponenter till sin måltid och därmed utesluta t.ex. kolhydrater. Med ett nytt beställningssystem som nu är infört i hela regionen så är det inte lika uppenbart att patienten har ett fritt val. Det måste patienten påtala.

 

På avdelningar med stor omsättning på patienter , där man kommer in en dag och skrivs ut nästa brukar vårdpersonalen beställa antal brickor med mat och då stämmer inte det fria valet av mat.

 

Också här behöver patienten säga till om sina önskemål.

 

 

Det är få saker man i köket på sjukhuset inte klarar av. Men dit hör bland annat mat som måste hanteras och tillredas på visst sätt ur religiös synvinkel eller sk Levande föda.

 

Det finns omständigheter där man som patient inte har helt fritt val av mat och dryck eller där man i varje fall ställs inför valet att lindra symtom av sin sjukdom eller fortsätta äta som man har gjort tidigare. Man ska då veta att den medicinska behandlingen inte blir optimal.

 

 

Med vänlig hälsningChristina Friman Olson
Enhetschef
Avdelning dietist och kurator
Enheten för Rehabilitering och Ortopedteknik
SÄS
501 82 Borås

 

Bloggar etiketter: ,

Svar från SÄS om fritt kostval

Nu har svaret kommit från Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) om min fråga ang fritt kostval och svaret är att det finns och att det bara är för patienten att uttrycka sina önskemål.
Så här löd svaret:

 

Tack för ditt mail angående fritt kostval.

 

 

Ja , vi har fritt kostval på sjukhuset. Nästa gång du behöver komma in för vård på sjukhuset så meddela vårdpersonalen dina önskemål. Be om en matsedel och tala om vad du önskar äta och dricka.

 

 

Före 15 september hade alla patienter möjlighet att välja komponenter till sin måltid och därmed utesluta t.ex. kolhydrater. Med ett nytt beställningssystem som nu är infört i hela regionen så är det inte lika uppenbart att patienten har ett fritt val. Det måste patienten påtala.

 

På avdelningar med stor omsättning på patienter , där man kommer in en dag och skrivs ut nästa brukar vårdpersonalen beställa antal brickor med mat och då stämmer inte det fria valet av mat.

 

Också här behöver patienten säga till om sina önskemål.

 

 

Det är få saker man i köket på sjukhuset inte klarar av. Men dit hör bland annat mat som måste hanteras och tillredas på visst sätt ur religiös synvinkel eller sk Levande föda.

 

Det finns omständigheter där man som patient inte har helt fritt val av mat och dryck eller där man i varje fall ställs inför valet att lindra symtom av sin sjukdom eller fortsätta äta som man har gjort tidigare. Man ska då veta att den medicinska behandlingen inte blir optimal.

 

 

Med vänlig hälsningChristina Friman Olson
Enhetschef
Avdelning dietist och kurator
Enheten för Rehabilitering och Ortopedteknik
SÄS
501 82 Borås

 

Bloggar etiketter: ,

Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng


Gokväll finaste! Hur har helgen varit?
Här hemma har vi minst sagt haft en riktig slapp latar-helg förutom att kära älsklingen kört in den sista veden i bon och vi har eldat och fått varmt inne så har vi inte gjort många mer knop, bara njutit av lugnet, koppla av med familjen och laddat batterierna med både höstsol och höstregn om vartannat.

Igårkväll lagades en god lördagsmiddag här hemma med kallskuret kött av både rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé. Till det gjorde jag potatisgräng i små le creuset portionsformar och en krispig sallad med dijonvinegrette. Supergott allting! Vilka otroligt härliga smakkombinationer med så olika kött på en och samma tallrik, både stekt, rökt och långlagat. Och en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! ;-)

Ikväll har vi däremot lite sjukstuga igen, jag har ju haft min förkylning och nu är det Jolines tur som toppade febertemometern på 39.6 innan läggdags, men bättre nu än nästa helg. Gubben är inte heller helt piggelin men en vecka ska väl råda bot på bacillerna så vi är friska som nötkärnor när vi åker utomlands nästa helg. :-P

Recepten : 


K
rispig sallad med roman, gurka, små plommontomater och gul snackpaprika. Dijonvinegretten skakade jag ihop i mixerbägaren med 1 del olivolja, ½ del pressad citron, dijonsenap, en gnutta flytande honung, salt och peppar.

 

The post Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng appeared first on Kryddburken.se.