Älska din kropp oavsett!

Den uppmaningen ger oss Jonas Colting idag på sin blogg!

Läs gärna hela hans inlägg

Men jag vill lyfta ut lite rader som är extra varma och upplyftande.

“Det är klart att du duger som du redan är!

Om du inte tycker om din kropp, eller är kompis med den, så borde du tänka om. Den är nämligen din följeslagare och farkost genom hela livet. Vi borde alla tycka om oss själva lite mer och älska våra egna kroppar. Inte genom att vara narcissistiska, beundrande och självupptagna, utan snarare på ett ömt och vårdande sätt. Ett sätt som gör oss benägna att ta hand om kroppen och sköta om oss själva.”

Den Gyllene regeln borde försökas praktiseras mer…

 

Bloggar etiketter:

Risonipasta med korv och grönsaker


T
ycker ni om risoni? Vi fick det på flyget tillsammans med en het tomatsås och frikadeller, grymt gott! Risoni är ju pasta men ser ut som stora riskorn så ögat luras lite där. ;-)

Här har jag snabbt svängt ihop en allt-i-ett-panna med risoni som fått koka först och sen har jag rört ner tärningar av gårdagens överblivna falukorv samt tomat, zucchini och majs. Det blir otroligt gott men lite av pastavattnet kvar som reder såsen tack vare stärkelsen från pastavattnet blir det krämig och gott! Koka gärna med en buljongtärning för extra smak.

Prova om ni inte gjort det innan. Nu blir det soffmys och TV med familjen resten av kvällen, det är ju ”Bonde söker fru” och det får man inte missa! :-P

4 port
Det här behöver du : 
risoni till 4 port
Vatten + salt

300 gram korv
½ zucchini
3 skalade tomater
1 burk majskorn
1 buljongtärning (jag använde kyckling) 

GÖR SÅHÄR :  
Koka upp vatten i en traktörpanna där allt får plats senare. Koka risonin al dente. Slå bort nästan allt pastavatten men spara lite så  blir det en krämig sås av stärkelsen. Skär korv, zuccini och tomater. (Tomaterna låter jag få ett hastigt dopp i kokvattnet innan jag häller i risoni för att ta bort skalet på dom).

Vänd ner resten av ingredienserna och låt allt värmas upp hastigt på hög värme. En buljongtäning kan vara gott att smula ner också. Smaka av med salt och peppar.


F
alukorven är från gårdagens ungsbakade, den har jag bara skrurit i små tärningar, liksom zuccihi och tomat.


Risonin kokar.


Allt i ett, dags att servera! :-P

 

The post Risonipasta med korv och grönsaker appeared first on Kryddburken.se.

Enkla lantbröd att experimentera med


Tänkte bjuda er på ett gott lantbröd såhär på onsdagen. Det är ett bröd jag ofta bakar men också använder som grund för lite olika experiment. Jag kan tex byta ut mjölsorterna, tillsätta brödkryddor såsom anis, kummin, pommerans, kanel. Tillsätt valnötter, hasselnötter eller torkad frukt i brödet. Fetaost och pesto är också gott i. Byta ut vattnet mot annat degspad som tex. kroppkakespad, nyponsoppa, buljong etc.

Det är en riktig ”försökskanin-limpa” som tål det mesta. Att baka bröd på en just god buljong (kött/kyckling/grönsaksbuljong) är faktiskt riktigt gott och lämpar sig såklart till den rustika soppan eller som ett mer mättande bröd ute i skogen till en varm kopp choklad! Prova om ni inte gjort det tidigare. ;-)

3 st
Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
10 dl vatten
2 msk olivolja
14 dl vetemjöl fullkorn special

- JÄSA 1 TIMME-

2 msk flingsalt
10 dl rågsikt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt  vetemjöl fast lite i taget. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och lägg över en kökshandduk. Jäs i 15 min. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna utan bakduk ca 30 min så de får de en knaprig fin skorpa.

Perfekt bröd att rosta dessutom! :-P

The post Enkla lantbröd att experimentera med appeared first on Kryddburken.se.

Pytt i panna och dubbla ägg


Och ett stort glas mjölk! :-P

Jamenvisst är det gott??
Vilken pytt föredrar du allra helst, vanlig eller stuvad som då blir Pytt Bellman?

Det här behöver du :
5 medelstora potatis
300 gram nötkött (av hel överbliven stek) 
300 gram kokt skinka
2 stora gula lök
1 msk worscestersås
3 dl gräddmjölk
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och tärna potatisen. Skär köttet och skinkan i små tärningar. Hacka löken. Smält en klick smör i stekpannan tillsammans med lite olja. Stek allt på medelvärme tills det fått fin färg, slå på gräddmjölken, tillsätt worscestersåsen, & några varv med pepparkvarnen. Låt puttra ihop till en tjockare konsistens. Smaka av med salt & peppar. Servera med stekta ägg & rödbetor.

 

The post Pytt i panna och dubbla ägg appeared first on Kryddburken.se.

Jag fick ett paket från tomtens dotter…


För en tid sedan fick jag ett paket från inte mindre än TOMTENS dotter! De ni! ;-)

För att inte förbrylla er allt för mycket nu så kan jag berätta att Tomtens Dotter är namnet på en helt vansinnigt fin blogg som naturligtvis har en stor koppling till julen och allt därtill. Förutom julen så är tomtens dotter en hejare på en massa andra saker också som visas upp, som tex keramik!

Den här tavlan var det som kom hem till mig på posten som en alldeles på tok för tidig julklapp! Gissa om jag blev glad!! :-P Den förgyller just nu mitt kök med en underbar aura av mänsklig vänlighet, omtanke och godhet precis som tomten själv…

Jag är otroligt stolt över den och här ska den få hänga och följa med i kryddburkens kök med den läckra röda chilin som lyser upp vintermörkret.

Tomtens dotter och hennes blogg med julen och allt därtill tycker jag ni ska följa för det är faktiskt bara 48 dagar kvar till självaste julafton, alltså HÖG tid att börja planera nu om ni inte gjort det tidigare. På denna blogg finns allt ni behöver som planeringsverktyg, inspiration, tävlingar och härliga bilder!

Stort tack för denna fina julklapp! 

The post Jag fick ett paket från tomtens dotter… appeared first on Kryddburken.se.

Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död

 

och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck.

Detta skriver  Ulf Ljungblad
circulationsfysiolog, med.dr. på Kostdemokrati idag

Läs gärna hela artikeln i länken, men här följer litet uttdrag:
Lågt saltintag

Dessutom tillkommer också vid lågt saltintag det faktum att kolesterol och triglycerider i blodet ökar utan att man ändrat dieten!! Den långsiktiga effekten av detta är dock svårt att uttala sig om, men är sannolikt inte positiv. Lågt saltintag utlöser alltså en eller flera stressreaktioner hos människa sannolikt med negativa följder (nor-adrenalin och adrenalin är stresshormoner för dem som inte vet, t.ex. personalen på Livsmedelsverket).

I en artikel i Läkartidningen i våras beskrev man att 30 % av sängarna vid en medicinklinik på ett sjukhus var belagda med patienter med för lågt natrium i blodet, givetvis p.g.a. för lågt saltintag ofta i kombination med läkemedel som gör att kroppen förlorar salt. Och, de äldre patienter som dog i värmeböljan i Paris för några år sedan dog av cirkulationskollaps p.g.a. att de tillfördes vatten utan salttillskott, dvs. för lågt saltintag och därigenom för lågt natrium i blodet, inte för högt natrium i blodet, trots adekvat vätsketillförsel.

Hade dessa patienter tillförts vätska innehållande natriumsalter som t.ex. natriumvätekarbonat hade de inte avlidit. Därför har nya riktlinjer gått ut till personal som tar hand om äldre i Paris att enbart vatten utan salter inte får tillföras patienterna, framför allt inte vid hög lufttemperatur. Detta vet uppenbarligen inte Livsmedelsverket något om.

 

Bloggar etiketter: ,

Makaronipudding


Man kan ju bli överförsvenskad för mindre alltså! Makaronipudding…. :-P Hur uppväxt är man inte med den?? Galet gott och funkar med allehanda kylskåpsrester allt från grönsaker, korv, bacon, skinka, några ägg, en skvätt mjölk och makaroner.

När jag var liten gjorde mamma ibland makaronipudding på överblivna stuvade makaroner, det var lyx. Haha! :-P Men vanliga vattenkokta är gott det också och det blir de där knapriga goda överst när man gräddar den.

Här är en väldigt liten pudding av bara ett par få rester med grillkorv, bacon, och en enkelt äggstanning.

4 port
Det här behöver du :
4 smala grillkorvar
1 pkt bacon
2 schalottenlök
Salt & peppar
2 port kokta makaroner
2 ägg
2 ½ dl gräddmjölk
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Skär korven och bacon i mindre bitar, finhacka löken och fräs på i stekpanna, krydda med salt & peppar. Blanda med makaronerna i en ugnsfast form. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och salt och slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 20 min.


Godaste gott!! :-P

 

The post Makaronipudding appeared first on Kryddburken.se.

Fredagspizza


Vad är väl fredagsmys utan hembakad pizza när man verkligen längtat efter just hembakad sådan!? Typ hur gott som helst… Hoppas ni alla har en fin kväll, berätta gärna vad ni kalasar på! :-P


Har har vi skinka, bacon, lök, oliver, champinjoner och mozarella samt vanlig riven goudaost. Och hemmagjord tomatsås och pizzasallad förstås!

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!


Redo för ugnen.


Pizzasalladen står och gottar till sig i väntan på pizzorna…

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Färdig!! :-P

 

The post Fredagspizza appeared first on Kryddburken.se.

Äppelkaka med karamell


Barnen och jag har gjort en sååå fin äppelkaka idag! Grunden är en vanlig sockerkakssmet som fått sällskap av små karamelliserade äppelbitar toppat med mandel! Ja men ni hör ju hur gott det låter bara! :-P

Fredagsmys blir äppelkaka-mys med extra fluffig vaniljsås. ;-)

Det här behöver du :
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 gram smält smör

4 stora äpplen
3 dl strösocker
2 msk smör

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Rör sist ner det smälta smöret. Häll smeten i vid form, jag använde en pajform.

Skala äpplena och tärna i bitar. Smält sockret under försiktig omrörning i en stekpanna, tillsätt smöret och vänd ner äppelbitarna. Rör sakta på hög värme till sockret blivit tjockt och klibbigt runt bitarna, ta ev i pyttelite vatten om de blir för segt. Häll äppelkaramellen över smeten och grädda i ugn, 175 grader ca 40-45 min. Servera med en god vaniljsås.


Skölja och skala fixade Joline…


Och skar små äppelbitar…


Smälte socker och rörde ihop karamell skötte jag! :-P


S
en ner med äpplena försiktig och rör på hög värme tills det blivit klibbiga.


Vänd ner i sockerkakssmeten och strössla över flagad mandel.


Grädda i 175 grader ca 40-45 min.


Servera kakan med en god vaniljsås.

The post Äppelkaka med karamell appeared first on Kryddburken.se.

Vitamin D3 del 10 Det här med cancer …

 

av Elisabeth Puur

kan det vara sant att hur vi lever och äter påverkar risken att vi får cancer?

 

Jaa, det tror jag eller jag tycker att jag vet det. Alla celler i kroppen håller ju på och delar sig, ständigt. Man kan säga att vi byter ut oss själva, med jämna mellanrum för att inte bli för slitna:-) Det är i den processen det går fel, när det bildas cancerceller. Problemet med cancerceller är inte att de är så ”bra”, alltså effektiva, tvärtom, de är inga välfungerande superceller utan har tappat sin vilofunktion. De växer sakta men säkert och har inte vett att dö, när de ska.

Hur optimerar man hälsa och hur minimerar man sjukdom?

Jag måste tillstå att jag tror att vi kan göra en hel del. Främst genom att äta för människan artegen mat, alltså mat liknande den som människan ätit under evolutionens gång. Det innebär en del tankearbete och att vi läser på och allra mest att vi är kritiska. Vi måste vara kritiska till uppgifter och direktiv som till synes är neutrala, men i själva verket är en megafon från Livsmedelsindustrin, Big Food och även Läkemedelsindustrin, också kallad Big Pharma.

Vi måste lära oss att se och förstå mekanismerna med de märkliga incestuösa förbindelserna som de facto finns mellan Myndigheter, som borde ta till vara våra intressen på området kost och hälsa, dito så kallade forskare och vetenskapsmänniskor och de olika industrikonglomuraten som bara vill tjäna pengar. Det är inget konstigt med det, att industrier vill tjäna pengar eller att riskkapitalister vill ha ränta på insatta pengar … men vi kan alla välja, vi kan ”rösta med fötterna” och välja bort det som är osunt, oetiskt, omoraliskt ur alla synpunkter sett. Vi behöver inte köpa dåliga ohälsosamma produkter, som gör oss sjuka. Vi kan återta makten över våra val. Vi kan och ska läsa innehållsförteckningarna! Vi kan må bra, både kroppsligt och själsligt.

Den enskilt enklaste saken för förbättrad hälsa tror jag är att minska på den kroppsliga reaktion som heter inflammation. Enkelt uttryckt är inflammation en allmän irritation, ett kroppsförsvar, tänk en stukad fot, svullen, rodnad och starkt smärtande. Den är ett bra exempel på inflammation. Om ett sådant tillstånd blir för långvarigt, så blir det bestående förändringar, det sjuka anpassar sig, det blir kroniskt, det blir hårt och stelt. Så vill ju ingen ha det, tänk att ha ständig inflammation inuti blodkärlen. Kan det bli svullet, irriterat, hårt och sen förtjockat inuti blodkärl? Ja visst, det är väl det vi kallar åderförkalkning. Och lösningen på det är förstås att sänka kolesterolet? Hahaha, nej, det tror inte jag på, jag tror inte på kolesterolreligionen eller mättat fettfobin.

Vårt kära SLV, Livsmedelsverket hävdar ånyo i nyuppdaterade skrivelser att vi ska äta mer omega6, vi ska helst byta ut det mättade fettet (kokosfett, smör och fett från djur) mot industriellt konstgjort hårt raffinerat och manipulerat fleromättat omega-6-fett. Ty enligt kolesterolreligionen så slipper vi bli sjuka om vi minskar det mättade fettet till en fiktiv siffra, utvald till mindre än 10 procent. Normalt sett, så hävdar alltid SLV att de inte kan ändra något i sina kostråd för att enskilda oberoende forskare eller nån studie talar för att mättat fett är ofarligt, ja till och med sunt och hälsosamt. Nää, SLV vill ju ha minst hundratusentals studier bakom sig, för endast när man sammantaget tar och jämför hundratusentals studier, allra helst då statistikstudier, så kan man se den trend som ger en fingervisning om att man anser sig kunna bekräfta att kolesterolreligionen och mättat fettfobin är överensstämmande med sanningen – allt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Nu fick jag till det va:-) Men när det gäller omega6 och barn, så stöder sig SLV endast på en enda finsk barnstudie, den finns i ett oändligt antal variationer vid det här laget, men det är samma forskare och samma studie, egentligen. (Lagström et al 2008, tex.)

Jag ser det som bevisat att ett överskott på omega6 i födan ger inflammation. Flera studier pekar på att vitamin D3 är inblandad i förekomsten av ett stort antal cancertyper. Låg nivå av vitamin D3 i blodet och cancer, hög nivå av D3 och mindre ofta cancer, bättre överlevnad och mindre aggressiv cancer. Om vi då äter mycket omega6, får vi då mera cancer? Om vi har låg nivå av vitamin D3, får vi då mera cancer? Jaa, det verkar så. Det finns flera studier som pekar i den riktningen. Det mest ironiska är att SLVs handgångna kvinna, Irene Mattisson som idag rekommenderar en allvarlig ökning av just omega6 till alla, men främst till skolbarnen – en gång i tiden (år 2002) jobbade för projektet Malmö kost-cancerstudie och hon står faktiskt som andreförfattare i den, där man konstaterar att mer än 20 gram omega6 dagligen ger ökad risk för bröstcancer hos kvinnor efter klimakteriet. Jaha, vad är det att bli upprörd över då? Jo, det gemensamma för klimakteriet och barn är att det naturligt föreligger låga östrogennivåer. Ska vi då ge våra barn, som naturligtvis har låga könshormonnivåer ett fett som ökar risken för bröstcancer? Nä, tänkte väl det, det tror jag är en mycket dålig idé.

Det finns fler studier som visat detsamma, dessutom har man sett samma samband med just mycket omega6 och prostatacancer. För att inte tala om sambandet mellan omega6 och inflammation, ett otvetydigt samband. Fast det är klart, man tycker ju att omega6 sänker kolesterol … sänkt kolesterol … hmm … ökad risk för cancer … hmm.

Sen har vi nästa felaktiga påstående från SLV. Man har ännu inte förstått eller vägrat att läsa på om naturliga transfetter, så kallade CLA, konjugerad linolsyra, utan hävdar envist att de är jämförbara med de onaturliga konstgjorda industriella transfetterna. Just det, de som SLV menade att industrin i egen takt frivilligt skulle fasa ut … när danskarna rask och resolut förbjöd dem. Jag anar en obehaglig relation mellan industrin och våra myndigheter.
De naturliga transfetterna har enligt ny litteratur positiva egenskaper för människan, till motsats de onaturliga industriella, de skapar inflammation. Det finns ett starkt samband mellan inflammation och kronisk sjukdom generellt, men även cancer. Kanske beror det på att vid en kemiska process som skapar de onaturliga industriella transfetterna, så bildas det ”omättnader” på ett oorganiserat vis och dessa omättnader är reaktiva. Jag associerar till hur bakterier är reaktiva och byter grejer med varandra, då blir de resistenta.

Så, som jag ser det, de enklaste åtgärderna man idag kan göra för sig själv och sin hälsa är att öka på vitamin D3-nivåerna och minska på intaget av omega6. Gör vi det, så har vi kommit långt.

Vitamin D3, nya riktlinjer ger nya rekommendationer för ca 80 miljoner amerikaner.
IOM, Institute of Medicine har nu efter några års utredande och pillande med tusentals studier, helt i SLVs anda kommit fram till att man kan sänka gränserna för vitamin D3-brist.
Vad och vilka är då IOM, och deras experter? Som jag förstår det är det en organisation bestående av 1800 ”experter”, som frivilligt erbjuder sin expertis till IOM. Man kan själv söka om medlemskap, men man tar bara in 70 nya medlemmar per år, befintliga medlemmar godkänner de nya, hmm, vattentätt ju, man kör ju samma system som SLV gör. Våra svenska så kallade experter är så få, att de ständigt måste återanvändas. Antingen så arbetar man på SLV eller SBU eller Socialstyrelsen eller något av Universitetssjukhusen, varpå man snurrar runt inom dessa institutioner, SLVs experter väljer kostråd, sen utser man dessa experter till diverse utredningar tex. inom SBU, varpå desamma personerna som formulerat kostråden ånyo godkänner sina egna kostråd, har någon hört ordet jäv? Är ett jäv (intressekonflikt, tex. kan man få godkänna sin egen löneförhöjning? Det vore jäv – döma sina sina barn i domstol, det vore också jäv) borta, osynligt och icke existerande så snart man deklarerat det och skrivit under?

Hur har man då kommit fram till att alla dessa miljoner amerikaner inte har vitamin D3-brist? Joo, med statistik. Det var väl Mark Twain som sa; det finns tre slags lögn – lögn, förbannad lögn och statistik. Sant tycker jag. Alla sannolikheter är väl 50%. Antingen så är det så, eller så är det inte så. Rätt hög träffsäkerhet:-) USA har nästan 310 miljoner innevånare, om 80 miljoner av dem skulle ha D3-brist, förutom då de som ligger under 20 ng/mL, de är väl ganska många miljoner de också. Ja, det skulle ju säga nåt, säga att nåt är allvarligt fel i samhället. Genom att sänka gränsen för vad som är D3-brist, istället för att göra det som många oberoende vitamin D3-experter anser – höja gränsen, så sparar man pengar och man vägrar acceptera både ny och gammal kunskap. Men främst så undgår man att ta itu med frågan om det är något fel på vår livsstil, om vi har mat med brister i näringsinnehållet. Om så många har brist, måste det vara något som är fel. Någon tjänar på att läkare skriver ut det undermåliga vitamin D2 på recept, någon tjänar på att vi är så medikaliserat sjuka. Det finns läkare som propagerar för obligatoriska statiner (blodfettssänkare) till alla över 50. Snart är alla amerikaner både feta och diabetiker … och det enda man kan komma på är mera piller, injektioner eller det senaste – magoperationer.

Det finns dock några tillförlitliga vitamin D3-forskare i världen, en heter Michael F. Holick, på Bostons Universitetssjukhus, han publicerade nyligen en rapport i Anticancer Medicinal Chemistry, där han enkelt säger att vitamin D3 har en anti-cancereffekt! En kunskap vi haft i mer än 100 år! Det är bara det att man behöver ha en blodkoncentration minst mellan 40-60 n/mL, alltså med våra mått en koncentration på 100-150 nmol/L. Det är betydligt högre än det av IOM nyligen konsensusbeslutade 20ng/mL, från tidigare 30 ng/mL. Underbart, eller hur? Tänk att radikalt minska risken för cancer generellt och om vi ändå skulle få cancer, så får man en snällare sort om man tagit sina D3 eller haft förmånen att få äkta sol i lagom dos. Detta eftersom de flesta celler i kroppen har receptorer för vitamin D3 och kan omvandla D3 till 25-hydroxyvitamin D till 1.25-dihydroxyvitamin D. Som i sin tur kan hämma onaturlig celltillväxt, främja cellmognad, förebygga sjuklig blodkärlstillväxt och se till att cellerna dör när de ska (apoptos). Man alltså inte bara minskar risken att utveckla cancer, utan även risken att dö av cancer genom att ha hög D3-nivå. Jag antar att det är en fördel att ha stabila nivåer över årstiderna, alltså inte bara ha lagom hög nivå på sommaren och låg nivå på vintern, utan en jämn nivå året runt. Man talar om de flesta cancertyper, vissa vanliga, som bröst-, prostata-, tjocktarmscancer med flera och även svårare cancertyper såsom bukspottkörtel- och äggstockscancer.

Det är väldigt individuellt vad för vitamin D3 [25(OH)D]-koncentration man får på sin personliga dos D3, mitt råd är att kolla. Men skriv upp vad provet heter, tyvärr vet inte alla Vårdcentraler något om vitamin D3 överhuvudtaget, än mindre vad blodprovet heter. Men de flesta tolererar en dos på 5000 IU/d.

Elisabeth Puur

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Fragor-och-svar-om-smor-och-margarin-i-skolan/
http://www.foodconsumer.org/newsite/2/Cancer/vitamin_d_cancer_prevention_1026121000.html
http://www.emaxhealth.com/1275/new-vitamin-d-guidelines-not-everyone-agrees
http://kostkunskap.blogg.se/
http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://blog.vitamindcouncil.org/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/cancer/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/prostate-cancer/
http://www.vitamindcouncil.org/mod_sys/site_search.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1336931
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023927

Bloggar etiketter: ,