Vinnaren av matkassen!!

Det var verkligen massor med goda, piffiga och festliga tips ni kom med här! Tack för alla bidrag! :-P

Vinnaren som kammade hem matkassen med följande tips : 

”Jag tycker att kvällen framför melodifestivalen ska kännas lite extra glamourös och brukar köra på plockmat! Inga bestick eller stora tallrikar behövs vilket gör att det är mindre saker i vägen, bara att duka fram och ha en servett i handen så löser det sig!

Mina favoriter är parmarullar med philadelphia, basilika och rostad paprika i, grissini, grönsaksstavar och fruktspett, små crustader fyllda med ex gräddfil och rom – det bästa med plockmat är att det går att variera i all oändlighet och alla kan få sin favorit på bordet!” 

Är Sara! – GRATTIS!!
Maila mig dina adressuppgifter snarast. (kryddburken@telia.com)

I samarbete med Coop ”Vår middag”

Lammfärsbiffar med Chili, Vitlök och Sesamfrön

Pannbiffar på Turkiska

Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.

Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.

Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.

På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.

Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.

Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.

Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.

Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.

Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.

Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.

Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.

Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.

Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.

Lammfärsbiffar

500 gr Lammfärs

½ dl Sesamfrön

½ dl hackad Persilja

1 dl Grädde

1 msk Chiliflingor

2 tsk torkad Mynta

3 rivna Vitlöksklyftor

Havssalt

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.


LCHF-Camp med Anna Hallén på Gran Canaria

En väg till ett nytt liv

Dagens inlägg blir ett reklaminlägg i repris, vill påminna om att än finns chansen kvar att följa med på ditt livs resa till Gran Canaria.

Nämligen LCHF-Camp på Gran Canaria med Anna Hallén och Gran Canaria Experten.

Som den minnesgode läsaren kanske kommer ihåg, så var jag i maj 2011 iväg på en Zumbaresa med Anna till nämnda ö.

Efter den resan har jag dels fått erbjudande om att hålla en Tapaskurs på Zumbaresan 2012 och även fått förfrågan om jag kan ta hand om meny- och receptplanering till ett LCHF-Camp.

Eftersom jag älskar att resa och brinner för att dela med mig av mina matkunskaper, så är ju det här ett gyllene tillfälle för mig att kombinera de två sakerna.

LCHF-Camp vänder sig till Dig som har problem med en stor övervikt och behöver hjälp att komma igång för att bli av med den.

Det är ett riktigt digert program som erbjuds under den två veckor långa kursen.

Klicka på bannern här ovan, så kan Du läsa mer om vad resan innehåller.

Anna Hallén, Eva Larsdotter, Marie Erlandsson-Tordsjänta och jag kommer att jobba för att deltagarna ska komma hem med massor av ny kunskap om mat, träning, sockerberoende och värkproblematik.

All denna kunskap sammantagen kan öka motivationen att äntligen börja ett nytt liv.

Kämpar du med alldeles för stor vikt för att din kropp ska må bra? Ja, då kan du ha mycket hjälp av den här resan.

Vi kommer också att jobba för att deltagarna ska ha med sig ett antal mindre kilon hem, än när de åkte ner.

Jag lägger här nedan in en kommentar från Lotta på Gran Canaria Experten angående resans pris och möjligheten till delbetalning. Resan kostar 24.900 i delad bungalow med eget sovrum.

Hej!
Vill bara påminna om att finansiering (räntefri sådan) kan erbjudas! Kanske jobbar man på ett trevligt företag som kan tänka sig att erbjuda detta eller en del av detta som ett steg i hållbar hälsa för sina anställda?
Om någon är intresserad av att fråga mer om finansiering så är ni välkomna att höra av er!
Med soliga hälsningar
Lotta // Gran Canaria Experten


Pizza Sandwhich

Källa: Lowcarbshighfat
Portioner: 1

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
1 ägg
Tomatsås
2 skivor stark salami
1 dl ost (edam, riven)
Oregano, salt och peppar
Gör så här:
Mixa mandelmjöl, ägget, oregano, salt och peppar. Lägg blandningen på en tallrik. Släta ut den till en ca 0,5 cm tjock, rund kaka. In med kakan i micron i ca (max) 2 minuter. Ta ut, och lägg på tomatsåsen. Dela salamin i små bitar och lägg på. Lägg på osten och avsluta med att krydda på osten med oregano, salt och peppar. In i micron igen i ca 1 minut. Klar!

Går ju även bra att grädda i ugnen som en pizza, men som frukost alternativ kändes micron snabbare och effektivare.
LCHF recept för Kycklinggratäng med ädelosttäcke

En god men ändå snabblagad kycklinggratäng!

LCHF Kycklinggratäng med ädelosttäcke
Portioner: 2

Ingredienser
1 grillad kyckling
2 dl grädde (7 g kolhydrater)
100 g kvibille gräddädel (0.2 g kolhydrater)
5 g tomatpuré (0.7 g kolhydrat)

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Bena ur kycklingen och lägg den i en gratängform. Slå upp 2 dl grädde i en bunke och blanda ner tomatpurén, vispa runt så tomatpurén löser sig. Krydda upp med lite vitlök,vitpeppar,salt och chiliflingor. Häll grädden över kycklingen, smula över ädelosten. Skjuss in i ugnen i ca 10 minuter tills osten fått färg. Ät. NJUT!

4 g kolhydrater per portion

Parmesanchips med tranbär och pistagenötter, salamichips & fänkålsdipp


Schlagerkvällens drinktilltugg, eller förrättssnacks blev dessa grymt goda parmesan och salamichips. Annorlunda och kändes väldigt äkta och hemmagjort istället för estrellachips och pulverdipp! Fänkålsdippen ska ni absolut prova, riktigt god var den, de kan man inte tro om lite fänkålsfrön bara, att de ger sån smak! (Receptet kommer fr. Coop) 

Fänkålsdipp
2 dl creme fraiche
3 msk fänkålsfrön
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dom sedan ganska fint, i originalreceptet står det att de ska mortlas grovt men det är inte gott med hårda bitar i dippen. blanda med creme fraichen, smaka av med salt & peppar.

Parmesanchips 30st
4 dl grovriven parmesanost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Riv osten grovt. Hacka tranbär och pistagenötter och blanda ihop med osten. Lägg ut så högar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 10 min på 200 grader.

Salamichips 20 st
20 skivor salami

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Stek i ugnen ca 10 min på 200 grader. Låt dom gärna ligga kvar på eftervärmen så dom torkar till.

Grovriven parmesan, tranbär och pistagenötter blir grymt goda chips!

Skorpor

Källa: Yvonne Eriksdotter
Portioner:

Ingredienser:
100 g hackad sötmandel
1.5 dl sötningsmedel
500g mandelmjöl
2 tsk bakpulver
3 st ägg
75 g smör
Solroskärnor
Hela linfrön
Rivet apelsinskal



Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och rör ner äggen.
Forma degen i tre lika stora delar.
Använd olja i händerna om det blir för kletigt.
Platta degen med en gaffel och baka i 175C° ca 15 min.
Skär sedan i lagom stora bitar på snedden.
Ju mer frön man har i desto svårare att få den att hålla ihop när man skär den i bitar, men desto godare att äta.
Torka dom i ugnen på 100C°.
Det tar några timmar innan de blivit torr i mitten.

Detta receptet är från början inte mitt...men efter lite justeringar så är det nu en variation av det ursprungliga som jag kan kalla mitt eget.

Tilläggas ska att jag hade aldrig klarat att äta LCHF-kost om jag inte haft bra fikabröd:)
Kåldolmar

Källa: Patrik Nilsson
Portioner: 4

Ingredienser:
1 st vitkålshuvud
400 g nötfärs
1 dl grädde
1 gul lök
2 msk kalvfond
1 msk tabasco
1 dl rödvin
1 dl permesanost (eller någon annan ost)
3 krm salt
2 krm nymalen peppar
2 msk smör


Gör så här:
1.Sätt på en stor kastrull med vatten (som rymmer ett vitkålshuvud som täcker ca 80 % av huvudet)
2. Medans vattnet börjar koka så börjar du med kåldolmsfyllningen. Fräs ihop nötfärs med och lök, tillsätt rödvin, fond och grädde. Krydda! Tillsätt några droppar tabasco och låt puttra i ca 15-20 min. (Se till att mycket av vätskan dunstar) men låt inte färsen bränna fast.
3. Skär ur roten på kålet och lägg den i det kokande vattnet.
3. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
4. Se till att få 8-10 blad.
5. Lägg ut vitkålsbladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
6. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
7. Strö på lite permesanost och stek i ugnen 225 grader ca 25 min.

Servera gärna med gräddsås och lite blomkålsris :)
Enkel fisklåda

en påse/låda färsk ekologisk spenatblad
800 gram torskrygg/filé eller annan  fisk
150-200 gram ekologisk fetaost
2 dl ekologisk creme fraiche
salt och peppar
Smörklickar

Gör så här:
Lägg spenatbladen i botten och lägg över fiskbitarna, salta (försiktigt då fetan är salt) och peppra. Mosa fetaosten och blanda den med creme fraichen, lägg på lite smörklickar. Ugn 200 grader i ca 25 min eller tills fisken är färdig.

 

Mjukt LCHF-Bröd med Frön och Halloumi

Smörgås à la Lowcarb

Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.

Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.

Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.

Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.

Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.

Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.

Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;

Vitt formbröd med Kokosnötmjöl

Glutenfria Småfranska med Boveteflingor

Bröd LCHF

Morotsbröd med Halloumi

Mandelbröd

Fröbröd med Halloumi

3 Ekologiska Äggvitor

2½ dl riven Halloumi

1½ dl Sesamfrön

½ dl Linfrön

2 msk kallpressad Olivolja

ca 1 krm Havssalt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.