Nötkräm räddar liv


Den här bloggposten innehåller nötkräm


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.
Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.
Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.
LCHF recept för plankstek

En supergod LCHF plankstek som tar under en timme att göra!

LCHF Plankstek
Portioner: 2
Tid: 50 minuter

Ingredienser
500 g rostbiff (entrecote, oxfilé, biff eller vad man föredrar)
Salt
Peppar
1 dl bearnaisesås
8 st sparris
6 skivor bacon
2 st blomkålshuvuden
300 g philadelphiaost
3 st äggulor
1 dl riven ost
2 st tomater
3 msk persilja
3 msk parmesan
2 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 krm salt
1 krm peppar

Så här gör man

Blomkåls duchesse:
Koka blomkålsbuketter till dom är mjuka, häll av vattnet med hjälp av ett durkslag, skaka bort så mycket vatten som möjligt. Ha tillbaka blomkålen i kastrullen och sätt på låg värme så vattnet förångas. Mixa blomkålen till mos, ha philadelphiaost, äggulor och riven ost, mixa ihop allt till ett jämt mos. Smaka av med salt och peppar, moset kräver rätt mycket salt för att bli så där gudomligt gott.

Fyllda tomater:
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet. Blanda persilja, riven parmesan, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar i en skål. Ha i röran i de tomma tomaterna.

Planksteken:
Koka sparrisen och linda in i bacon, 4 st sparris och 3 st skivor bacon per person. Stek och salta och peppra köttet (250 g per person) som ni vill ha det, ta det lite blodigare eftersom det steks klart i ugnen. Smörj plankorna med smör. Börja med att spritsa ut moset, lägg på köttet, tomaten, sparrisbaconpaketet och bearnaisesås. Ställ in det i ugnen på 250 grader tills moset får en fin färg. Ät och njut!

Recept från Camilla på http://jimpslchf.blogspot.com/

Modelleringschoklad.


Modelleringschoklad kallas även Chocolate Clay, Chocolate Leather eller Sculptering Chocolate.
Jag har testat lite olika recept på modelleringschoklad som jag hittat på nätet med olika resultat. Ett där det bara blev en smulig massa som var omöjligt att modellera någonting överhuvudtaget, ett där den blev så mjuk att rosorna sjönk ihop som små solvärmda snögubbar.
Då plussade och drog jag ifrån lite här och där och kom fram till ett recept som passade den choklad jag använder.

De flesta recept man hittar på nätet innehåller corn syrup- vilket kan vara nog så besvärligt att få tag på. Jag använder glykos som finns i vanliga mataffärer.

Vad man skall tänka på är att olika chokladsorter och märken innehåller olika mängder fett och det påverkar mängden glykos man skall tillsätta för att få en bra modelleringschoklad att jobba med.

Om man vet med sig att man har varma händer kan en marmor eller granitskiva vara bra att jobba på då choklad blir mjukare ju längre du jobbar med det, en sådan skiva är kall och väldigt praktisk, speciellt på sommaren. Jag tyckte dock inte det var något problem och modelleringschokladen blev inte kladdig när jag jobbade med den men jag har rätt svala händer.
Om den blir för mjuk och kladdig under arbetet kan man sätta in den i kylen en stund eller bara låta den vara och återgå till den efter ett tag. Man kan också använda lite maizena eller faktiskt vatten så fastnar den inte i händerna. Eller ha en kylklamp bredvid som man kyler ner sina händer på.
Om MC blivit för smuligt kan man tillsätta lite mer glykos, svårare är det när den blivit alldeles för mjuk.
När man blandat den och den har legat ett par timmar i rumstemperatur så skall den kännas som hård marsipan, när du trycker fingret lätt mot den skall den sakta mjukna under värmen från fingret och det skall bildas ett avtryck.
Att jobba med MC är lite kladdigare än när man arbetar med sugarpaste eller modelleringspasta, det påminner mycket om marsipan. Man blir oljig om händerna och måste tvätta händerna lite oftare än med sugarpaste. Men det smakar betydligt bättre än sugarpaste:) Jag tycker det är ett suveränt matrial att arbeta med och kommer definitivt att göra det fler gånger.

Modelleringschoklad
100 gr vit, mjölk eller jordgubbschoklad
45-50 gr glykos
Till mörk choklad kan man öka mängden glykos till ca 50-60 gr då mörk choklad är hårdare än de övriga.

Smält chokladen tills den är helt slät, tillsätt glykos och rör ihop till all choklad släpper skålen kant. Lägg modelleringschokladen i en påse och låt ligga några timmar in rumstemperatur. Har du bråttom kan du lägga in den i kylen.

När du sen skall börja modellera, bryt av en liten bit som nu du knådar smidig, tar du för stor bit blir det bara svårt att knåda. Sen är det bara att sätta igång. För att fästa olika detaljer eller fästa på tårtan kan du använda smält chokad eller ätbart lim.

Vit modelleringschoklad går utmärkt att färga med choklad anpassade chokladfärger. Man kan även göra modelleringschoklad av Candy Melts men då heter det Candy Clay, själv föredrar jag choklad då Candy Melts blev för sött för min smak, men det är praktiskt då det finns färdigfärgat.

Här är några bra sidor om just Modelleringschoklad :http://www.hungryhappenings.com/p/melting-chocolate-and-modeling.html
Kycklinggryta med banan och rostad kokos….
blev en given succé efter provsmak från Maxiköket härom dagen.

Tycker att det är väldigt serviceinriktat och vältajmat när även barnen i butiken blir bjudna på smakprover från ex Maxiköket.

Hon som stog och provlagade när vi besökte butiken blev väldigt glad för Livs kommentarer om att maten smakade väldigt gott.

....och nu går de här hemma och önskar sig "den rätten som vi provsmakade på Maxi"

Kycklinggryta med banan och rostad kokos


Här får ni också receptet på en väldigt god Kycklinggryta som passar varierande åldrar......

För 4 pers:

700g kycklinglår-, eller kycklingbröstfilé
ca 20 cm purjolök
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk curry
1 liten burk majskorn
2 msk kycklingfond + 4 dl vatten
3 msk maizena majsstärkelse ljus redning
4 msk lättcreme fraiche
1 banan
salt
nymalen svartpeppar
3 msk kokos till dekoration

Gott att servera till är ex bulgur eller ris

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär purjon på längden och skölj. Skär tvärsöver i fina strimlor. Dela, kärna ur och tärna paprikan.
Bryn purjon och paprikan i lite olja med curryn i en vid panna, typ traktörpanna. Ställ åt sidan.

Bryn kycklingbitarna i resten av oljan så de får lite färg. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda i de frästa grönsakerna och majskornen och häll på buljongen.

Låt det koka upp och sjuda i 5 minuter.

Strö över maizenaredningen och rör om. Låt det sjuda 1 minut tills det tjocknar lite.
Rör i creme fraiche. Skär bananen i skivor och tillsätt dem. Smaka av med salt och peppar.

Rosta kokosen hastigt i en torr panna och strö över.

För mer vuxensmak:.....ställ fram en burk sambal oelek
LCHF recept för Roquefortfylld kycklingfilé

LCHF recept kycklingfilé

Roquefortfylld kycklingfilé inlindad i serranoskinka för dig som äter enligt LCHF!

Roquefortfylld kycklingfilé á LCHF
Portioner: 2 st
Tid: 40-45 minuter

Ingredienser
2 kycklingfiléer
100 g roquefortost
4 skivor serranoskinka
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
½ hönsbuljongtärning
Dragon
Salt
Peppar

Blomkålsris:
Smör
1 blomkålshuvud
50 g sockerärtor
½ hönsbuljongtärning
Salt
Peppar

Så här gör man

Börja med att sägga ugnen på 180ºC med varmluft eller 200°C i vanlig ugn.

Gör sedan ett snitt i kycklingfiléerna och fyll dem med ca hälften av roquefortosten, typ 50 gram. Linda sedan serranoskinkan runt kycklingfiléerna så att snittet inte syns. Använd gärna steksnöre eller tandpetare för att hålla ihop.

Stek sedan kycklingfiléerna tills dom får en fin yta. Medans du steker kycklingfiléerna kan du ta fram en ugnssäker form och blandar crème fraiche, grädde, resten av osten, smulad hönsbuljong, dragon, salt och peppar. Lägg sedan ner kycklingfiléerna i såsen och stek färdigt i ugnen i ca 30 min.

Riv sedan blomkålshuvudet i ett rivjärn på det grövsta och stek sedan i rikligt med smör. Krydda med salt, peppar och smula ner hönsbuljongtärningen. Skär sockerärtorna i mindre bitar och vänd ner i blomkålsriset.

Vispa till såsen och servera med en sallad!

Recept från http://karinslchf.blogg.se/

Bullar x4
 Pistagebullar
 Choklad och kokosbullar
 Lakritzbullar
Blueberry cheescake bullar
Jag har testat lite fyllningar till vetebullar:)
Jag utgick från vetebullsreceptet i Sju sorters kakor.
Lite förändringar till nästa gång på någon fyllning blir det dock.

Vi börjar med Pistage:
125 gr mandelmassa riven
125 gr smör mjukt 
Röres ihop och blanda i pistageessence och lite grön färg.
Mandelflagor som dekoration.
Jag hade lite för lite av både essence och färg så det blir mer nästa gång.

Choklad och kokos blev bra som den är:

125 gr mandelmassa riven
125 gr smör mjukt
40 gr smält choklad

Kokos efter smak, jag hade kokosspån jag hittat på COOP men riven funkar också.
Rör ihop smör och mandelmassa, tillsätt smält choklad, strö sedan på kokosflagorna på fyllningen innan du rullar ihop bullarna.
Kokosflagor som dekoration.

Lakritzfyllning:
150 gr smör
1,5 dl socker
Skal från 1 citron
Lakritzpulver
Svart färg
Jag hade alldeles för lite pulver i (6 gr) och ingen svart färg, för en häftig effekt tror jag det blir roligare bullar om man tar det, mina ser för vanliga ut. Försökte lägga lakritsflakes på innan bakning men det blev inte bra;) de smälte till hårda små svarta klumpar bara så det rekomenderar jag inte. Man kan ju göra svart glasyr med lakritzsmak i om så önskas.

Sen till de bästa:)

Blueberry cheescake:
150 gr Philadelphiaost
150 gr Vaniljkräm
Skal från 1 citron
Blåbär
Blanda ihop Philadelphiaost, citronskal och vaniljkräm, strö på önskad mängd blåbär innan hoprullning.

Jag hade mycket glasyr kvar från då jag bakade Sockerrus bullar och den passar ju utmärkt till dessa bullar då det är Philadelphiaost i den.
Glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
0,5 krm salt
Väljer du att inte ha glasyr (du missar mycket om du inte har det) föreslår jag att du tillsätter 1/2 dl socker i fyllningen som annars blir lite smaklös.
Halloween cookies…….

Har gjort lite Halloween cookies som finns här: http://www.strosselannat.se/blog/strossel-annat-blogg/posts/halloween-cookies
LCH recept för smarrigt lchf bröd

LCHF recept bröd

Ett gott och enkelt bröd som är perfekt för dig som går på LCHF dieten!

Smarrigt Lchf bröd
Tid: 30 minuter
Portioner: 6 st

Ingredienser
50 g apetina eller annan fetaost
1dl turkisk youghurt
1 ägg
2msk fiberhusk
2tsk bakpulver

Så här gör man
Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda ihop ost, youghurt och ägg. Rör sedan ner fiberhusk och bakpulver.
Blanda väl och låt stå 10 min.

Gör sedan bollar och lägg på pappersklädd plåt. Garnera med solroskärnor eller andra frön om du vill.
Grädda i ca 18 min i 200grader.

Låt bröden svalna helt på plåten innan du rör dem. Njut!! :)

Skrivet av Anna från http://vitdrom.blogspot.com/

LCHF recept för Laxgratäng

LCHF recept laxgratäng

En jätte god lchf laxgratäng som passar både till lunch, middag och fest!

LCHF Laxgratäng
Tid: ~40 minuter
Portioner: 6 st

Ingredienser
600 g laxfilé utan skinn
Salt
Citronpeppar
300 g räkor med skal
170 g kräftstjärtar
4 dl crème fraiche
1 dl riven ost
1½ msk tomatpuré
1 dl hackad dill
1 krm cayennepeppar
½ tsk sambal
1 vitlöksklyfta

Gör så här
Börja med att smörja en ugnsäkerform och lägg i dina laxbitar. Salta dem sedan och ha även på lite citronpeppar. Lägg sedan över aluminiumfolie och låt dem förgräddas i ca 10 minuter på 200 grader.

Vispa sedan din crème fraiche med hjälp av en elvisp så den blir relativt fast. Skala sen räkorna och hacka dom ganska grovt. Blanda sedan räkorna, ost, tomatpuré, kräftstjärtar, sambal, dill cayennpeppar, pressad vitlök och lite salt med din vispade crème fraiche – tills det blir en riktig gubbröra! Applicera denna härliga röra sedan på laxen och låt det här grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter!

LCHF recept för Korvgratäng

En snabblagad och enkel korvgratäng som nästan inte innehåller några kolhydrater.

Korvgratäng á LCHF
Tid 25 minuter
Portioner: 4 st

Ingredienser
400g falukorv
200g riven mozzarella
1 burk med 185 gram ICA:s basilikapesto
½ gul eller röd paprika
Pizzakrydda
Svartpeppar

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skiva sedan falukorven och placera dom i en smörad form på rader, om du är osäker så kika på bilden.

Ta en rejäl klick med pesto på varje korvbit.

Hacka sedan paprikan i små bitar och strö över korvbitarna. Avsluta sedan med parmesanosten och kryddorna.

Låt det grädda i 15 minuter. Om du har grill funktionen på din ugn så kan du byta till det när det är ca 5 minuter kvar.

Servera med en fräsh sallad!