Janssons frestelse för dom som gillar smaken med inte de små fiskarna…

janssons_frestele_anjovis_spad
Janssons frestelse på julbordet är en höjdpunkt av många! Jag tycker den ska vara riktigt krämig och absolut inte flottig och smörig, stavarna ska vara handskurna och ansovisfiléerna får gärna ligga för sig själv i ett hörn.. Haha! Här hemma är det ingen som är speciellt förtjust i just de små fiskarna, men i smaken dock! :-P

När jag gör janssons använder jag bara spadet från 2 brukar ansjovis som jag blandar med grädden. Det blir sååå gott och inga barn behöver sitta och leta småfiskar! ;-)

Det här behöver du : 
8-10 stora potatis
5 dl grädde
spadet från 2 burkar ansjovis
2 gula lök (hackade och brynta med smör och ca 1 msk sirap)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
3 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och torka den torr i en kökshandduk. Skär grova stavar ca 0,5*0,5 cm tjocka. Lägg alltsammans i en stor bunke. Slå på grädden och ansjovisspadet.

Skala och skär löken grovt. Bryn i stekpanna på medelvärme tills den blivit genomskinlig. Karamellisera löken lätt med sirap och vänd runt. Krydda med svartpeppar.

Blanda ner i potatisen och grädden. Smaka av sältan, tillsätt mer om det behövs.

Häll allt i en smord ugnsform. Strö över ströbröd. Gratinera i 175 grader ca 45 min.

ansjovis_janssons
Spadet från två såna här burkar använder jag, inte dom hela fiskarna.

The post Janssons frestelse för dom som gillar smaken med inte de små fiskarna… appeared first on Kryddburken.se.

Snabba, enkla skinkostmackor
Källa: Anneli Kemppainen
Portioner: 4

Ingredienser:
Basbröd
2 ägg
2 dl riven ost
1dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver

Topping
skinka i små bitar
stark ost typ västerbotten
Gör så här:
Sätt ugnen i 225 grader. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Blanda ägg och ost ihop, blanda mandelmjöl och bakpulver ihop. Blanda de ihop. Klicka 4 högar på plåten, platta till. Strö på skinka och stark ost. Grädda cirka 8 min. Njut : )
Knäckbräck med flingsalt

knäckbräck_knäck_bräck
Ett snabbt och smidigt sätt att göra knäck på! Koka knäcken i micron, 7-8 minuter, häll smeten på en plåt. Strö över flingsalt. Klart! Man måste ju faktiskt inte nödvändigtvis hälla upp knäcken i små pytteformar, det blir precis lika gott såhär! :-P

Knäcksmet : 
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
½ msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser utom flingsalt i en hög keramikskål som tål micronvågsugn. Kör på full effekt 7-8 min. Gör kulprov, eller ta lite knäcksmet på en tesked och skölj under kallt vatten. Om smeten stelar och är seg och kan formas utan att kladda är det klart. Om inte kör en minut till. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Förvara i kylskåp.

* Ett tips när du ska dra bort bakplåtspappret! -Ta upp hela ”kakan” och skölj baksidan där pappret sitter under kranen med lite ljummen vatten då lossnar det jättelätt. ;-)

The post Knäckbräck med flingsalt appeared first on Kryddburken.se.

Sista minuten-julgodis som du fixar på 10 min!

chokladbräck_enkla_julgodis
Har du mycket att stå i och inte hunnit med det där lilla söta. Stressa inte ihjäl dig, gör dessa chokladbräck med goda toppings på. Jag och Joline gjorde två sorter igårkväll.

En vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel och en ripplad choklad med turkisk peppar.

Tar nästan ingen tid alls, bara förbereda ”strösslet” och sen värma choklad i micron, hälla ut på en plåt och sen på med valfri topping. Lätt som en plätt och tunna fina så bräck du kan förvara i plåtburk i kylen.

Vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel : 
200 gram vit choklad
½ dl polkagrisar
½ dl tranbär
½ dl mandel

Ripplad chokladbräck med turkisk peppar : 
100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
10 st hårda karameller turkisk peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förberedd strösslet till bägge. Kör polka och turkisk peppar i mixern till mindre bitar. Den turkiska pepparn körde jag lite längre så det blir lite mer pulver. Hacka tranbär och mandel grovt.

Smält 300 gram vit choklad. Häll 2/3 på en plåt till den vita bräcken. Strö över toppingen med polka, tranbär och mandel, sen är den klar!

Resterande vita choklad häller du på en annan plåt. Smält sen den mörka chokladen och häll ovanpå.

Bred ut med palett så chokladen blir lite ripplad/marmorerad. Toppa med sitt strössel. Ställ in i kylen och låt stelna. Bryt i bitar, förvara i plåtburk med silkespapper i kylskåpet.

vit_choklad_bräck_polka_tranbär_mandel
Vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel.

chokladbräck_turkisk_peppar_lakrits_bräck_vit_mörk_choklad
Ripplad chokladbräck med turkisk peppar.

The post Sista minuten-julgodis som du fixar på 10 min! appeared first on Kryddburken.se.

Våran julgran 2012

julgranen_2012
Måste visa er en bild på årets julgran, det brukar jag ju göra. Nicke & Joline brukar få uppdraget att välja/köpa, Nicke hugger till foten och ser till att den passar, Joline och jag klär den… Å sen får hon vattna… :-P

Alfred (katten) han har verkligen en förkärlek till julgranar. Han satt som ett förstelnat ljus nedanför den och bara tittade på den tidigare ikväll, han är en mys-herre av högsta rang och brukar tycka om att ligga under den. Varmt och gott med alla ljusslingor. I år har han även fått en fleecebädd där inne i hörnet, men den syns inte för alla julklappar. Precis som han vill ha de! ;-)

~Årets julgran hemma hos oss, anno 2012~

Jag njuter varje sekund jag ser den… 

Håll utkik imorgon förmiddag, då kommer busenkla tips på ”sista-minuten-julgodis”…

The post Våran julgran 2012 appeared first on Kryddburken.se.

Gästbloggare – Diana Skogh Valkola

diana_calle
Hej alla söta bloggläsare!

Jag heter Diana och jag har fått äran att gästblogga hos Linda och hennes fina blogg nu i december. Kryddburken var en av de bloggar jag fastnade mest för när jag började läsa bloggar och den följer med mig hela tiden. Lindas blogg är ren inspiration för mig, både till vardag och fest…

Jag skriver inte i någon egen blogg men däremot finns jag på instagram under namnet Diana_s_valkola… där lägger jag upp lite bilder på vovven Calle, (bilden) mat jag lagar eller sånt jag bakar. Ibland kommer mannen Mikael med på ett hörn.

Jag har ju fått December att gästblogga i. Inte dumt alls för oss baknördar. :-) Vissa år har jag gått loss som en tok för att jag ska hinna baka så mycket som möjligt och göra godis till så många som möjligt. Å jag börjar planera tidigt…

Det ska bakas femtielva sorters kakor och bullar och göra trehundra sorters godis, men inte sjutton orkar man äta upp allt ändå.
Nåja december är mysigt! Om man inte jobbar inom handel (livsmedel) för då är man allt som oftast trött på tomtar, pepparkakor, glögg och julmusik och allt annat som har med julen att göra redan i mitten på december.

Varför ska man stressa??? Först stressar man fram julen genom att börja julpynta och käka julmat i oktober. Sen stressar man sig igenom hela december för att på nyårsdagen ligga som ett kolli nedbruten av ångest och stress :-)
NJUT! Ta det lugnt…

Jag ska faktiskt få vara ledig helgen innan jul. För första gången på säkert 10 år! Jag har alltid jobbat till stängning dagen innan julafton, eller slutat 20:00 om jag har haft tur. Och då gått på julklappsjakt på stora varuhuset i storstan som haft julöppet till 22. Men nu ska jag ta det lugnt. Baka lite bröd, städa lite, bädda rent, kolla tv, ta mig lite glögg.

Julklapparna hittar jag på nätet och jag funderar allvarligt på om vi ska beställa catering istället för att göra all mat själv. Visst lite grann lär jag ju få göra men det mesta går ju att köpa färdigt.

Jag har dock en dröm, en liten drömjul så som jag vill att den ska vara.
Ett litet hus mitt i mörka skogen, massa snö, en lång morgonpromenad med vovven och en skön låååååångfrukost med risgrynsgröt och ”mammabröd” med julskinka och senap.

En lång skön bastu med tillhörande snödopp och in i värmen igen!
Kalle anka en tradition som måste följas. Göra i ordning julbordet med alla roliga saker som finns. Allt lagat från grunden med hjärtat, och ett gottebord som heter duga, med allt från clementiner till smarrig fudge.
Att sitta framför en öppen brasa och dricka en go caffe latte, käka clementiner, öppna julklappar och bara njuta av att ha det lugnt och skönt. Spela spel och kolla tv och gå o skrota i mysbrallor och tofflor.
Och det bästa av allt – inget jobb! :-)

Nåja jag kan ju inte få allt men delar av min drömjul blir det i alla fall och jag delar med mig av mitt gottebord. Här kommer några recept på saker som kommer att finnas med.

pepparkaksmacarons
Glöm konditorernas perfekta skapelser… hembakat ska se ut som hembakat och dessa är gudomliga säger min glutenintoleranta arbetskompis. Hon agerar försökskanin till mina glutenfria påhitt.

Pepparkaksmacroner med apelsinfyllning (glutenfria)

Det här behöver du : 
4 st äggvitor, rumstempererade
0,5 dl socker
150 g mandelmjöl
4 dl florsocker
1 msk pepparkakskryddor (1tsk kanel, 1 tsk malda nejlikor, 1 tsk malen ingefära)
till smörkrämen
100g smör rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
rivet skal av en apelsin

GÖR SÅHÄR : 
Vispa äggvitor hårda, tillsätt socker, blanda mandelmjöl och florsocker och se till att det inte är klumpar. Blanda ihop äggvispet och mandelblandningen, fyll en sprits och spritsa ut kakor på bakplåtspapper i form av små rundlar ca 5 kronas storlek.
Låt plåtarna stå i 30 minuter innan det ska in i ugnen. Grädda i 150 grader på ugnen och ca 12 minuter.
Låt svalna och gör smörkrämen under tiden. Lägg ihop kakorna två och två med kräm emellan…

bountybollar
Hann inte doppa dom i choklad innan dom försvann i mannens mage… Ler med öppen mun passar åxå den glutenintoleranta.

Bountybollar (glutenfria)

Det här behöver du : 
50 g smör
0,5 dl sirap
0.5 dl florsocker
2dl grädde
1 påse kokosflingor
200g choklad

GÖR SÅHÄR :
Blanda smör, sirap florsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter tills smeten blir lite seg tillsätt kokos och låt smeten svalna och rulla små bollar som ska stå kallt i en timme. Smält chokladen och doppa bollarna å ställ kallt igen.

lussebullar_apelsinsmör
Lite ovanligt men underbart gott då saffran och apelsin är superduperkompisar. Lika enkelt som kanelbullar.

Lussebullar med apelsinsmör

Det här behöver du : 
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
ca 11 dl vetemjöl special
0,5 g saffran
fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
rivet skal av 1-2 apelsiner

ägg att pensla med och pärlsocker till garnering

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och blanda ner saffranet. Häll ner mjölken, grädden, socker salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock. Bred apelsinsmöret på degen rulla ihop degen och skär som vanliga kanelbullar.

Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
Pensla bullarna med uppvispat ägg å strö över pärlsocker
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

glutenfri_saffranskaka
Istället för lussekatter till min glutenintoleranta försökskanin!

Glutenfri saffranskaka

Det här behöver du : 
3 ekologiska ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 3%
0,5 g saffran
50 g smör
3 1/2 dl glutenfri ljusmjölmix
2 tsk bakbulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom (kan hoppas över)
Smör och kokosflingor till formen

GÖR SÅHÄR : 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.
Koka upp mjölken med saffran och tillsätt smält smör, blanda det med äggsmeten.
Blanda mjölmix, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Fyll en smord och kokosströdd sockerkaksform.
Grädda saffranskakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt saffranskakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.

rockyroad_fudge
Lättgjord, söt men inte för sött godis. Min första julklapp till mitt offer. Numera äkta man. Blinkar

Rocky road fudge med kondenserad mjölk 

Det här behöver du : 
200 g mörk marabou
200 g ljus marabou
1 burk kondenserad mjölk
25 g smör
1 tsk vaniljsocker
minimarschmallows
1,5 dl cashewnötter naturella

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen tillsammans med smöret. Rör ner den kondenserade mjölken och vaniljsockret. Blanda i marshmallows och nötter. Bred ut på bakplåtspapper och låt stelna.
Superdundergott och enkelt!

diana

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år,
å njut av stunden å låt bli att stressa!

Tack för mig och tack Linda för att jag fick sno lite plats av dig 

 

The post Gästbloggare – Diana Skogh Valkola appeared first on Kryddburken.se.

Har ni kroppkakor på julbordet??

saffranskroppkakor
Tänk så mycket julborden skiljer sig åt beroende på vart i Sverige man bor.

Under min tidiga barndom när jag bodde i Boden så har jag inget minne av kroppkakor till jul. Inte heller så ofta under andra tider på året mer än om man nån gång hade fått vädligt mycket kokt potatis över då blev det vita kroppkakor som ”gammelfarmor Greta” kokade! :-P

Det var inte förrän vi flyttade hit till Öland, ca 25 år sen nu och jag skulle börja 3:e klass kom kroppkakorna in i mitt liv. Jag som var van att äta palt tyckte kroppkakorna var små?! Sega och lösa och smakade konstigt med fyllning av så fintärnat fläsk och så grovmalen kryddpeppar. Men idag älskar jag dom, ja inte mer än palt förstås men oj va kroppkakor vi äter här nere jämfört med i norrland!

Ganska snart fick jag också bli varse om att kroppkakor äter man även till jul här på självaste julbordet, fast i mindre format, kokade och nedfrysta i förväg för att sedan stekas på tillsammans med köttbullar och prinskorv, inget konstigt alls. Jag erkänner att jag gärna inte vill vara utom dom till jul nu! ;-)

Jag gör ibland min egen version av dom små kroppkakorna fast smaksätter med saffran och här kommer receptet, men först till min rubrikfråga…

- Äter ni kroppkakor på julbordet eller inte?
Något speciellt som utmärker sig på just ert julbord jämfört med andra delar av Sverige?

Små saffranskroppkakor

ca 25st
Det här behöver du :
500 gram kokt pressad potatis
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 gram saffran
8 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt

Fyllning :
200 gram rimmat sidfläsk
1 liten gul lök

GÖR SÅHÄR :
Förbered fyllningen först. Skär fläsket och löken mycket fint! Fräs på allt i stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna. Stöt saffran och kryddorna i mortel riktigt finmalet. Blanda den pressade potatisen med ägg, saffran, kryddorna och mjöl.

Arbeta ihop till en fast deg. Rulla små bollar och gör en urgröpning till fyllningen. Bollen bör vara som en pingisboll i storleken, ca 1 rågad tesked fyllning/boll. Koka sakta/sjuda i saltat vatten ca 5-10 min. Kroppkakorna är färdiga när de flutit upp till ytan. Frys in och ta fram till julbordet. Stek på dom lätt i stekpanna före servering.

vita_kroppkakor
Vita kroppkakor >>
Görs på enbart kokt potatis + mjöl.

kroppkakor
Öländska kroppkakor >>
Görs på råriven, urkramad + kokt potatis + lite potatismjöl.

 

The post Har ni kroppkakor på julbordet?? appeared first on Kryddburken.se.

Joline pysslar i köket…

kristyrbokmärken
Ja det fejas och grejas och spritsas när Joline är i pysselfarten. Pepparkakor, pepparkakshus, kristyrfigurer med bokmärken och knäck kokas det med. Å fort går det! :-P Här kommer lite bilder på hennes senaste alster… Det lär bli fler… ;-)

Recept på kristyrsmet (räcker till 1 normalstort pepparkakshus) :
2 äggvitor
½-1 kork ättika
nästan 1 pkt florsocker (500g, beroende på äggvitornas storlek)

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum. Tillsätt ättika och florsocker lite o taget tills du får en ganska tjock konsistens, den ska inte rinna, det ska bli hårda toppar när du ”drar” i den!

dekorera_pepparkakshus_godis
Många pepparkakshus blir det…

pepparkakshus_joline
Världens GODASTE pepparkakshus kanske? :-P

pepparkakshus_godis
Spritsa kristyr och limma godis är hon en fena på!

kristyr_bokmärken_figurer
Här har hon gjort kristyrfigurer med små bokmärkesänglar att hänga i julgranen.

knäck_microknäck
Och knäcken gick som en dans. Hon fick koka den i micron under uppsikt, sen tog jag bara ut den varma skålen och hällde upp smeten så fick hon sitta och pyttsa i formarna själv. Micronknäck gör på 7-8 minuter.

1 dl grädde + 1 dl sirap + 1 dl socker 
Blanda i en keramikskål och kör i micron på full effekt 7-8 minuter. Kolla så att den är färdig med kulprov. lätt som en plätt!

The post Joline pysslar i köket… appeared first on Kryddburken.se.

Ägg bra för blodfetterna

ägg kylskåpfast det vet vi ju redan ;)
I BT går detta  att läsa om en ny studie som gjorts i USA och som finansierats av äggindustrin. Är väl första gången man läser i en artikel vem som finansierat studien? Tänk om det kunde informerats lika tydligt när det är typ lantmännen ;) fast det gör man ju inte och då undrar man ju om journalister också är köpta…

Jättebra om fler studier kunde finansieras av äggindustrin och kött/fisk industrin, ingen annan lär ju bekosta studier på bra hälsosam mat…

Men vad skriver man då?
”Forskarna vid Universitetet i Connecticut har låtit medelålders kvinnor och män med så kallat metabolt syndrom, olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, äta tre ägg om dagen eller motsvarande mängd av ett annat livsmedel med liknande näringsinnehåll.

Inte högre kolesterol
Trots att ”äggätarna” fick i sig dubbelt så mycket kolesterol som tidigare kunde forskarna efter tolv veckors diet inte se någon förhöjning av kolesterolnivåerna i blodet. Alla deltagare i studien hade tvärtom fått sänkt blodfett och en högre andel av det nyttiga kolesterolet HDL.

– Numera har man upptäckt att det hos friska människor finns en kontrollfunktion så att när man får i sig mycket kolesterol genom maten minskar upptaget av kolesterol, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Vitaminer i gulan
I måttliga mängder är ägg ett nyttigt livsmedel som exempelvis innehåller hög halt av högvärdigt protein. Gulan innehåller också fettlösliga vitaminer, främst A-vitamin och E-vitamin.
– Äggulan är ju den fetare delen och vitan är den mer proteinrika delen, så vitaminerna finns mycket i äggulan. Men vad äggen innehåller beror på foderkompositionen. Beroende på vad hönorna får för foder så kan också vitamininnehållet variera, säger Eneroth.

Att äta ägg till frukost eller använda det i matlagningen är enligt forskarna bara positivt för den som vill minska på bukfetman. En ordentlig frukost med exempelvis fil, fullkornsmüsli, frukt och ägg gör att man är mätt längre och därför inte luras att småäta igen efter någon timme.

Det mår midjemåttet bra av.”

Fast hoppa fullkornsmüslin, i övrigt att äggätning  är bra det vet många av oss LCHF´are genom egen upplevelse på egen kropp?
Vilket oftast är den bästa referensen, den egna kroppen!

 

Bloggar etiketter: ,

Ägg bra för blodfetterna

ägg kylskåpfast det vet vi ju redan ;)
I BT går detta  att läsa om en ny studie som gjorts i USA och som finansierats av äggindustrin. Är väl första gången man läser i en artikel vem som finansierat studien? Tänk om det kunde informerats lika tydligt när det är typ lantmännen ;) fast det gör man ju inte och då undrar man ju om journalister också är köpta…

Jättebra om fler studier kunde finnansieras av äggindustrin och kött/fisk industrin, ingen annan lär ju bekosta studier på bra hälsosam mat…

Men vad skriver man då?
”Forskarna vid Universitetet i Connecticut har låtit medelålders kvinnor och män med så kallat metabolt syndrom, olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, äta tre ägg om dagen eller motsvarande mängd av ett annat livsmedel med liknande näringsinnehåll.

Inte högre kolesterol
Trots att ”äggätarna” fick i sig dubbelt så mycket kolesterol som tidigare kunde forskarna efter tolv veckors diet inte se någon förhöjning av kolesterolnivåerna i blodet. Alla deltagare i studien hade tvärtom fått sänkt blodfett och en högre andel av det nyttiga kolesterolet HDL.

– Numera har man upptäckt att det hos friska människor finns en kontrollfunktion så att när man får i sig mycket kolesterol genom maten minskar upptaget av kolesterol, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Vitaminer i gulan
I måttliga mängder är ägg ett nyttigt livsmedel som exempelvis innehåller hög halt av högvärdigt protein. Gulan innehåller också fettlösliga vitaminer, främst A-vitamin och E-vitamin.
– Äggulan är ju den fetare delen och vitan är den mer proteinrika delen, så vitaminerna finns mycket i äggulan. Men vad äggen innehåller beror på foderkompositionen. Beroende på vad hönorna får för foder så kan också vitamininnehållet variera, säger Eneroth.

Att äta ägg till frukost eller använda det i matlagningen är enligt forskarna bara positivt för den som vill minska på bukfetman. En ordentlig frukost med exempelvis fil, fullkornsmüsli, frukt och ägg gör att man är mätt längre och därför inte luras att småäta igen efter någon timme.

Det mår midjemåttet bra av.”

Fast hoppa fullkornsmüslin, i övrigt att äggätning  är bra det vet många av oss LCHF´are genom egen upplevelse på egen kropp?
Vilket oftast är den bästa referensen, den egna kroppen!

 

Bloggar etiketter: ,