Pannkakor & semlor på samma dag… Det måste ju bli pannkaks-semlor?!

fettisdag_semlor_pannkakor_pannkakssemlor

I år infaller både fettisdagen och pannkakans dag just idag den 12 februari! Så vad blir det då om inte en pannakaks-semla? Så måste de ju bli liksom… :-P

Jag gjorde en pytteliten pannkakssmet på mjöl, mjölk, en gnutta bakpulver, lite vaniljsocker och ett ägg, gräddade i stekpanna på låg värme, en tjock, fluffig pannkaka som jag lät svalna, fyllde med hallon/vispad grädde. Rullade ihop, skar i ca 2 cm tjocka ”rulltårtsbitar”, spritade grädde, satte på ett lock av semlebulle och pudrade över florsocker! Faktiskt väldigt gott och det höll resten av ingredienserna,… jag menar familjen  med om också! ;-)

5 st små pannkaks-semlor
Det här behöver du :
1 tjock, fluffigt gräddad pannkaka
Hallon + vispad grädde
Vispad grädde till att spritsa med
Lock av vetebulle
Florsocker att pudra över

pannkaka_semla_pannkakssemla
Pannkaka + semla = pannkakssemla! ;-)

pannkaks_semlor_semla_pannkakans_dag_fettisdag_semlor
Små, välsmakande, lite annorlunda semlor… Men det kan  väl inte bli annat när dom kör ihop allt på en o samma dag! :-P

The post Pannkakor & semlor på samma dag… Det måste ju bli pannkaks-semlor?! appeared first on Kryddburken.se.

God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin

köttgryta_recept_rödvin
Köttgrytor till vardags behöver inte ta lång tid alls. Har man grönsaker och rotfrukter förberett så är det bara att steka schnitzel och därefter pyttsa i resten av ingredienserna efter hand, inget krångel till riktigt god mat!

Grytan ska bräsera ca 45 min när alla ingredienser är  på plats så under den tiden kan man njuta av lugnet även en vardag, kanske fixa läxor, duka bordet eller bara umgås och känna doften av denna härliga gryta.

Jag har valt en gryta med både lök, rotfrukter, grönsaker och blomkål allt-i-ett och smaksatt med en skvätt rött vin.

Det här behöver du : 
600 gram fläskschnitzel i skivor
Salt & peppar
3 schalottenlök
2 msk tomatpuré
1 msk kikkoman soya
1-2 tsk soya color
2 dl rött vin
ca 1 liter köttbuljong
1½ dl grädde

GÖR SÅHÄR : 

Koka lätt i saltat vatten :
1 litet blomkålshuvud
2 palsternacka
1 knippe minimorötter

Dela blomkålen i mindre buketter. Skölj morötterna och skala palsternacka. Skär i slantar, minimorötterna kan vara hela som dom är. Lägg allt i en kastrull med saltat vatten, behöver bara koka några minuter. Häll av kokvattnet och skölj med kallt vatten eller sätt durkslaget i ett isbad.

Stek schnitzlarna i het stekpanna i lite smör. Salta och peppra. När alla är stekta vänd ner skivad schalottenlök och rör om tills den blivit något mjuk. Tillsätt därefter tomatpuré, soya (soya color; enbart för färgens skull) och rött vin. Rör i stekpannan med träsked så du får upp alla goda smaker från botten. Slå på buljongen, koka upp. Sänk därefter värmen till medel och låt allt bräsera ca 45 min. Rör ner grädde, smaka av med salt & peppar, ev. soya och en nypa socker. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen reder du av den med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Vänd ner rotfrukter och blomkål före servering så får du en riktigt mustig och härlig köttgryta. Ris, potatis vid sidan om eller bara en enkel grönsallad.

köttgryta_recept_mör_schnitzel
Fläskschnitzel är ett tacksamt kött till vardagsgrytor då det snabbt blir mört.

köttgryta_morötter_rotfrukter
Köttet har bräserats på medelvärme. Här har jag tillsatt en skvätt grädde och ska vända ner rotfrukter och blomkål. Klart att serveras!

The post God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin appeared first on Kryddburken.se.

Nypiffad stämning i kökets vrå…

ljusburkar_ljuslyktor_dofljus_glas_burk_lock
Efter en sväng på stan nere i Borgholm igår hittade jag lite små fynd till köket, bland annat dessa små doftljus i glasburkar med lock, precis såna Jenny hade hittat på ikea, fast dessa är pyttesmå och tänk vad man mycket fint man kan göra med dom sen när de brunnit ner.

Bästa sättet att få det sista stearinet i botten att lossna är att ställa in burken i frysen ett par timmar, sedan brukar allt överblivet stearin ploppa ut superlätt och sen är det bara att diska och fylla med små goda inläggningar, marmelader, chiliröror, kryddor, eller till och med servera små desserter i. :-P
Dessa doftljus hittade jag på netto.

Inne på ÖNSKA fanns ju i vanlig ordning hur mycket som helst jag ville ha, bland annat Jamie Olivers skärbräda. Sen drog jag mig till minnes i något program där han använt en skifferplatta och serverat ostbricka på, och på skiffert skrivit ostsorterna med vanlig vit krita, hur fiffigt som helst. Den kostar dock runt 300 kr såg jag på nätet. Istället sprang Ingela iväg och hämtade en rund skifferbricka för bara 65kr!! ;-) Tjoohoo! Det fanns stora fyrkantiga och avlånga också men jag tog en rund, den är lika stor som en vanlig mattallrik. Vilket fynd!

skifferbricka_skiffer_underlägg_sten_ostbricka_uppläggning
Skifferplattan från ÖNSKA för 65 kr! Tror jag måste skaffa fler… :-P

tulpaner_tulpanbukett_flora_kvistar
Inne i gallerian vidare till Flora, där jag köpte 4 st 10-pack mörklila och gammelrosa tulpaner, och ett hopplock av lite olika kvistar och blad. Det är roligast att sätta ihop sina egna buketter tycker jag! ;-)

tulpaner_blommor_snittblommor_flora_tulpanbukett
Vet inte vad denna lila kvist heter, nån därute kanske? Den är bara sååå vacker…

tulpaner_tulpanbukett_arrangemang_bukett_binda
Härligt krispig, knastrig tulpanbukett med vårkvistar. Man blir så glad ända in i själen!

skiffer_uppläggning_bricka_skifferfat
Småkvistar som blev över satte jag sen i en liten mini-mini vas! :-P

The post Nypiffad stämning i kökets vrå… appeared first on Kryddburken.se.

Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka

ättiksgurka
När det vankas köttbullar och mos, eller klassisk söndagsmiddag här hemma brukar jag alltid göra en liten skål ättiksgurka, det är vansinnigt enkelt och mycket godare än de man köper på burk. Bara skaka ihop, vatten, ättika och socker i shaker. Blanda med skivad gurka, persilja och dill. Lätt som en plätt och ett av de godaste tillbehören till just köttbullar och potatismos också! :-P

Barnen tycker också det är gott som pålägg på leverpastejsmörgåsar så blir det något över efter middagen så gör det inget alls!

Idag är det fredag och kära maken och jag ska ut på stan och luncha tillsammans innan helgen tar vid! Ääääntligen fredag! :-P

Det här behöver du : 
1 gurka + 2 tsk salt
2 dl vatten
½ dl socker
3 msk ättika (12%)
Persilja + dill

GÖR SÅHÄR : 
Skölj gurkan, skiva den med osthyvel över ett durkslag  eller sil. Strö över saltet och rör om lätt. Låt stå över vasken ca 10 min och droppa av. Saltet drar ut vätskan från gurkan. Tryck lätt med handen över gurkskivorna och häll sedan över dom i en skål.

Skaka ihop vatten, socker och ättika så att sockret löser sig. Lagen kan också kokas upp och svalna innan man slår den över gurkan. Blanda med gurkan, finklippt persilja och dill. Häll upp i skål eller glasburk och låt stå till sig några timmar före servering. Håller 2 veckor i kylskåp i burk med tätslutande lock.

Före servering kan man hälla av lite av lagen och tillsätta dill och en gnutta vitpeppar.

köttbullar_potatismos_sås
Ett klassiskt tillbehör till husmanskost.

ättiksgurka_inlagd_gurka
Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka… Är en inlagd gurka med sötsyrlig smak till skillnad mot saltgurka som är inlagd i en lag med ättika och salt.

köttbullar_inlagd_gurka
Bon apetit, godaste köttbullarna, potatismos, ättiksgurka och lingonsylt.

The post Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka appeared first on Kryddburken.se.

Mina favoritbröd

Här ska jag berätta vilka som är mina favoritbröd ur boken Baka matbröd med LCHF.

Det är inte lätt att välja då jag tycker om alla bröden givetvis, annars hade de ju inte varit med i brödboken…

men om man nu ska välja ut säg 6 bröd så blir det:
Valnötskubb, nötkusar, ostfralla, medelhavslimpan, pirogerna och brytbrödet.
Bilderna kommer i nämnd ordning

ValnötskubbNötkusarostfrallaMedelhavslimpaPirogerBrytbrödet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tror jag bakar Valnötskubb och tar med på måndag till Lotta Bromé…
Vore också kul sedan om ni ville berätta vilka favoritbröd ni får i boken!

 

 

Bloggar etiketter:

Pasta bolognese

bolognese_pasta_ragu_köttsås

En äkta italiensk bolognese som härstammar från Italiens Bolgona innehåller inte färs utan nötkött skuret i mindre bitar, en ragu, en köttsås helt enkelt som fått koka ner med lök, morötter, rotselleri, buljong, tomat etc. Gärna en bit pancetta i också. Den serveras också klassiskt med tagliatelle men sällan med spagetti. Annan pasta såsom canneloni, rigatoni och som här fusilli bucati är vansinnigt gott!

Det här är en ren och skär restmiddag från kylskåpet. Inte så mycket bolognese fanns kvar så jag drygade ut maträtten med extra färska tomater, grön paprika, en kruka persilja och riven ost! Allting går! :-P Inte kasta…

Bolognese 8 port : 

200 gram pancetta alt. sidfläsk (knaperstekt)

ca 750 gram biffkött (ryggbiff, entrecote, fransyska, högrev, rostbiff etc)
2 gula lök
2 morötter
100 gram rotselleri
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 tsk nymalen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 liter kraftig köttbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
1 burk finkrossade tomater
2½ dl vitt vin

En nypa socker
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär pancetta i mindre bitar och knaperstek i het stekpanna med lite olja. Låt torka på hushållspapper så länge.

Skär köttet i små tärningar. Bryn i het panna med lite smör el. olja. Tillsätt finhackad gul lök, finhackad morot i små tärningar och grovriven rotselleri. Vänd runt med köttet. Tillsätt de torra kryddorna; oregano, lagerblad och svartpeppar. Fortsätt med tomatpuré, finkrossade tomater och rör om kraftigt på hög värme. Slå sedan på buljongen och vinet. På med lock och sänk till låg värme.

Låt ragun få puttra ihop ca 3-4 timmar. Rör om då och då. Smaka av med en nypa socker, salt  o peppar. Tillsätt knaperstekt pancetta i såsen strax före servering.

 

bolognese_köttsås_ragu

Ragu, bolognese, köttsås… Himmelskt gott. Varsågoda!

 

The post Pasta bolognese appeared first on Kryddburken.se.

Rostfranska – godaste receptet!

rostbröd_rostfranska
En riktig favoritmorgon, speciellt en helg är för mig en stor kopp earl grey the & rostat franskbröd med prästost. Radion på i bakgrunden och en rykande ny tidning att bläddra i. Ännu bättre blir det om brödet är hembakat. Det finns nog egentligen inget som slår bröd man bakat själv som man stoppar i brödrosten, inte ens i närheten av dagens köpebröd, så mycket godare.

Dessa franskbröd eller rostfranska är busenkla att baka. Skiva sedan bröden och frys in till helgens långfrukost, då är du väl förberedd. Ja, jag vet det är bara tisdag idag men snart är det helg igen! ;-)

2 franskbröd
Det här behöver du : 
1 pkt jäst
50 gram smör
6 dl vatten
½ dl ljus sirap
1 kg mjöl (jag tog 2/3 vetemjöl + 1/3 grahamsmjöl)
2 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel maskin för degen ska knådas länge…
Smält smöret och slå på vattnet, ljumma till 37 grader och slå över jästen. Tillsätt sirap och hälften av mjölet. Knåda ca 10 min. Pudra över mjöl och låt degen jäsa.

Efter 45 min kör igång maskinen igen och tillsätt resten av mjölet, spara lite utbakning dock. Tillsätt även saltet. Arbeta degen ca 10 min till. Stjälp upp på mjölat bakbord och forma snabbt ihop två avlånga bröd. Lägg i form. Låt jäsa 45 min.

Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

franska_lantbröd
Bröden ska nu jäsa en andra gång i formarna.

rostfranska_recept
Efter 45 min.

långfranska_bröd_brödform
Och efter ytterliggare ca 45 min i ugnen…

rostfranska_recept_rosta_bröd
Höga, fina rostfranskor. Skär upp och frys in. Godare finns bara inte! :-P

The post Rostfranska – godaste receptet! appeared first on Kryddburken.se.

Februari i vintersol

öjkroken
Nu är melodifestivalen igång, skidsport på alla kanaler, alla hjärtans dag står på tur, Kina firar nyår, och det är 55 dagar kvar tills vi ska vrida fram klockan till sommartid! :-P

Det är redan februari och helgen här hemma har bjudit på underbart väder, strålande sol, minusgrader och gnistrande frost. Ida är verkligen sprallande lycklig när hon kan klättra o busa runt i träden! ;-) collage_ida

Nä, nu ska jag se om jag kan knåpa ihop en matlista för veckan och börja planera middagar. Jag rensade ur frysen igår så nu har jag stenkoll på allt som finns där, allt blir sååå mycket lättare då!

 

 

The post Februari i vintersol appeared first on Kryddburken.se.

Gratinerade kycklingtortillas

kyckling_tortillas_ugn
Kycklingfiléer ska vi prata om nu! Vad gör man med dom??

De har tydligen en förmåga att ständigt åka ner i kundvagnen när man är och handlar. Jag köper helst av allt hel, färsk kyckling och brukar bunkra upp när det finns på extrapris, veckans erbjudande etc. Men då ska den va svenska.

Den här historien med ett kilo kycklingfiléer är ”egentligen” TVÅ färska, hela kycklingar, men när mannen tolkar inköpslistan kan de bli lite hipp som happ! ;-)

Det där ”egentligen” som han inte hittade hade jag hellre klarat mig utan men nu kom han ju hem med en påse a´ETT KILO kycklingfiléer… Jag tycker inte om kycklingfiléer så mycket… Det blir lätt torrt o tråkigt och jag vill hellre använda alla delar på en kyckling, inte bara filéer, dom är verkligen inte lika goda och smakrika som andra saftigare delar som lår, klubbor, vingar etc… Jag har klurat må ni tro vad jag ska göra med denna påse. Nu va de ju som de va så nåt får man ju hitta på.

Ett torrt kycklingkött mår ju lite bättre i en gryta med sås, eller finfördelad som taco-kyckling… Eller som…
Ja, där tog fantasin stopp…

Jag la i alla fall upp filéerna på en ugnsplåt. Kryddade med tomatpuré, sweet chilisås, malen parika, örtkrydda, salt och peppar! Skjuts in i ugnen på 175 grader ca 30 min, beror lite på hur små/stora dom är. Vände på dom och penslade med skyn ett par gånger…

Under tiden klurade jag ut resten…

Vi hade lite paprika och morötter kvar från gårdagskvällens dipp, och tortillabröd från taco-middan… Så jag finfördelade de stekta kycklingfiléerna, blandade med paprika och morötter och rullade in i tortillabröd.

Ner i en ugnsform. Blandade ut tomatsalsa med grädde och hällde över. Halverade körsbärstomater och toppade med en lagrad ost!

Det blev inte alls dumt, inte tokigt för fem öre så detta tycker jag ni ska prova och passa på nu att nyttja kylskåpets överblivna grönsaker och gör något gott av det! :-P

Det här behöver du :
1 kg kycklingfiléer
2 msk tomatpuré
3 msk sweet chilisås
1 msk malen mild paprikapulver
Örtkrydda
Salt o peppar

6 mjuka tortillabörd
½ gul/orange paprika, hackad
100 gram minimorötter, fint slantade

200 gram tomatsalsa
3 dl grädde

8 körsbärstomater
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Lägg tinade kycklingfiléer på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda dom med tomatpuré, sweet chilisås, paprikapulver, örtkrydda och salt o peppar. Vänd runt och stek i ugn på 175 grader ca 30 min. Vänd på filéerna ett par gånger och pensla med skyn.

Ta ut dom och finfördela köttet på en tallrik. Fyll tortillabröd med kycklingkött, paprika och morötter. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Blanda grädde med tomatsalsa och häll över. Toppa med halverade körsbärstomater och en god, lagrad ost. Gratinera ca 20 min i 200 grader.

kycklingfileer_recept_tortilla_ugn
Stekta kycklingfiléer, delade med gaffel…

kycklingfileer_tortilla
Fyll tortillabröden med kycklingköttet, paprika och morötter.

kyckling_tortilla_tortillabröd
Lägg i en ugnsfast form. Här fick de bara plats fem stycken, men både kycklingkött o grönsaker blev över så receptet räcker gott och väl till 6 stycken.

chicken_tortilla
Blanda ihop tomatsalsa med grädde och slå över formen. Här la jag ner överbliven paprika och morot också.

kyckling_tortilla_ugn
Toppa med halverade körsbärstomater och en god lagrad ost.

majskorn_tortilla_kyckling
Isberg & majskorn är supergott till. Enkelt o bra.

kyckling_tortilla_gratäng
Sådär, färdiggräddat o klart! :-P

The post Gratinerade kycklingtortillas appeared first on Kryddburken.se.

Fredagsmys med grönsaksstavar och dipp

fredagsmys_grönsaksstavar_dipp_grönsaker
Så va de fredag igen! Underbart med familjemys och ledighet tillsammans! Här hemma blir det tacos till kvällsmiddag. Ska strax börja bryna färsen, resten har jag förberett så det är klart. Det var ett tag sen vi hade tacos här hemma så det ska bli supergott.

Grönsaksstavar och lite goda dipper är inte heller fel i TV-soffan en fredagskväll, det måste ju nödvändigtvis inte vara chips till dipp! ;-)

 Vad ska ni mumsa på hemma hos er ikväll?

olw_sipp
OLW´s taco dippmix är en  klassiker vi brukar använda, nacho cheese däremot har vi inte testat förut och den är mild med god ostsmak, passar perfekt till färska grönsaker eller som sås till tacos.

grönsaker_dipp_fredagsmys
Bara att hugga in!

rosor
Ha en mysig fredagskväll allihopa! :-P

The post Fredagsmys med grönsaksstavar och dipp appeared first on Kryddburken.se.