Smörgåstårta med lax och räkor och ny grundröra

rund_smörgåstårta_lax_räkor
Det hör inte till vanligheten att jag gör smörgåstårtor med fisk och skaldjur men denna var beställd så. I vanliga fall brukar charktårtor med ost/skinka vara mer efterfrågat. Nu kände jag dock att jag ville byta ut min vanliga grundröra som jag har både i fyllning och som täcke. Den gör jag alltid på lättvispad grädde, lite majonäs, salt och peppar. Här fick jag tips av Sussi att blanda med creme fraiche, stenbitsrom och dill vilket blev galet gott och själva grundröran smakar precis som en perfekt kall sås till fisk och potatis. :-P

Jag gjorde dock lite för mycket av den men har justerat mängden i receptet så den enbart räcker till just smörgåstårtan. Nu har jag en burk i kylen över som ska få bli just en kall fisksås till nån av grillkvällarna i midsommar.
Så, vad har vi här då? 
En rund smörgåstårta med två lager, ett med ägg och räkost och ett med skagenröra. Garnering med kallrökt lax och räkor.

8 stora bitar
Det här behöver du : 

6 halvmånar hönökaka (2 förp)
Bregott
Grundröra
Skagenröra
Garnering

Grundröra : 
1 dl lättvispad grädde
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 burk stenbitsrom (80 gram)
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar

Skagenröra : 
1/4 av grundröran
2 rejäla nävar räkor
½ finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

Fyllning 1 : 
1/4 av grundröran
1 tub räkost (175 gram) 
4 kokta ägg
1 msk mjukt smör
Salt och peppar

Fyllning 2 : 
1/4 av grundröran
Skagenröra

Garnering;
1/4 av grundröran
Salladsblad
8 ostskivor
1 kilo räkor med skal
300 gram Kallrökt lax (9 skivor)
Citronskivor
Gurkskivor

GÖR SÅHÄR : 
Bred alla brödskivor med bregott. Första lagret täcker du med en tub räkost och mosade ägg, jag mosar dom med lite smält smör och salt. Lite av grundröran uppepå äggen och på med nästa lager bröd. Andra fyllningen är en skagenröra med räkor sen ett sista lager bröd och täck tårtan runtom hela med grundröran. Garnera med ostskivor, laxrosor, räkor, citron och gurka.

rund_smörgåstårta_garnering_lax_räkor
Alla lager monterade och tårtan täckt med grundröra.

grundröra_smörgåstårta_lax_räkor
Grundröran som blev över som nu får bli en kall fisksås. ;-)

räkor_smörgåstårta
Handskalade räkor…

garnera_smörgåstårta_lax_räkor

smörgåstårta_lax_räkor
Garnerad och klar för leverans! Smakbetyget blev toppengott! :-P

Kalles kaviar – I LOVE YO!!

kalles_kombo
Vem är inte uppväxt med denna leende lintott på kaviartuben?? Jag är det i allra högsta grad sen så långt tillbaka jag kan minnas eftersom jag har en pappa som i princip äter Kalles kaviar med sked. ;-)

Det fanns alltid kaviar hemma i vårt kylskåp, minst en tub Kalles och ibland även Mills kaviar/ostblandning, nån som minns den?? Jag vet att den fortfarande finns i Norrland men inte här nere… Tuben var vit och laxrosa och kaviaren var så len och mild i smaken. Den var MIN favorit, och Kalles var pappas. :-P

Jag minns en annan gång då pappa fyllde år och jag skulle ge han en present. Jo förstår ni, när jag va liten på 80-talet så fanns Kalles kaviar i plåtburk som man öppnade med konservöppnare och sen satte ett sånt där tjusigt plastlock på. (som vi idag mest använder till kattmatsburkarna)

En sån fin burk fick han av mig när han fyllde år och han blev JÄTTEGLAD!!! :-P

När jag äter kaviar idag däremot så brukar jag göra min egna lilla variant om inte den randiga finns hemma för den är verkligen GODAST! Jo, då tar man philadelphiaost och rör ihop med vanlig Kalles kaviar och då blir den sådär barnsligt god precis som Mills var… Nostalgi på hög nivå!

Nu behöver jag däremot inte stå och röra ihop mer för nu finns den i affären – Kalles kaviar med färskost PÅ BURK! Älska-älska-älska!! Ett sånt där ”happening-moment” då drömmar går i uppfyllelse… Hehe… ;-)

Nä, nu dags att ta itu med det sista av dagens beställda smörgåstårta, so long så länge!

kalles_kaviar_färskost

Baby cupcakes



Enkla Baby cupcakes dekorationer
 
Använd mönsterark: http://www.strosselannat.se/monsterark/motiv/monsterark-babyansikten-bla.html
Kavla ut en bit marsipan eller sugarpaste, fukta lätt med vatten på ytan. Klipp ut lagom stora bitar av baby ansikten och lägg på den fuktade ytan. Tryck ut med en passande utstickare.
Om du vill ha dekorationerna på en pinne fuktar du pinnen med vatten och trycker lätt ner på baksidan. Låt torka över natten.
Sen är det bara att dekorera dina cupcakes genom att sticka ner klubbpinnen i dom eller bara lägga på dekorationen på frostingen (i mitt fall är det mousse) Strö evt på lite ätbara pärlor.
Vinnaren av Hackman stekpanna

Stekpanna-24-cm_product_slide
Vinnaren är utsedd! Hackmans stekpanna har fått en ny ägare. :-P Jag hoppas den kommer till stor användning!

Stort grattis Annica Lundgren! 

”Hackman etablerades 1790.
Gissa om jag vill vinna denna till mitt nya kök med induktions häll som vi har jobbat på sen oktober.”

Kontakta mig på kryddburken@telia.com
med dina adressuppgifter så skickas stekpannan på posten.

Hard-Face-NOH_front_banner

 

Egenskaper-NOH_framework_span_4Tävling i samarbete med Hackman.

Hackman Hard Face NOH är utvecklad särskilt för induktionshäll. Stekpannan kan ändå användas på vanliga spisar. En vanlig induktionspanna hettas upp till 350 °C på ett par minuter och då bränns både stekpannan och maten – redan vi 250 °C börjar stekpannansbeläggning ta skada och non-stick-egenskaperna försvagas. Hackman NOH teknologin (non overheatable) gör att pannan inte kan nå över 230 °C. Oavsett om du sätter plattan på max, är bränd mat eller bränd botten inte längre ett problem.  

Läs mer på Hackman.se
Foton; Hackman.se

Midsommarveckan är här!

20130617-111533.jpg
Äntligen är midsommarveckan här med strålande sol o lite mer värme får vi hoppas. Vi började dagen med en långfrukost i solen på altanen! Brödrutorna på bilden nallade jag med hem igår från studentfesten vi var på. Evas goda brödrutor – jag ska se till o få receptet för dom var riktigt saftiga och bakade i långpanna, perfekt för större kalas och buffé! :-P

Under dagen ska jag presentera vinnaren av Hackman stekpanna så håll utkik!

Halloumifyllda Köttbullar gör succé
Åh, Halloumiost är ju så fantastiskt gott. Som ett tillbehör till köttbiten, antingen stekt eller grillad, eller som här, i köttbullarna.
Perfekt när man vill variera. Smakar lite mer somrigt, kanske :))

Detta receptet räckte till ca 25 större köttbullar. (4 personer)

4 skivor vitt bröd (jag tog vitt ”rostbröd” från frysen och lät det ligga framme några timmar)
mjölk, några dl
500g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 tsk spiskummin
ca 3 msk persilja,från frysen
1 tsk salt ungefär
1/2 tsk peppar, kanske aningens mer
100 g Halloumiost. (I paketet är det 200g. Jag stekte det som blev över från köttbulletillverkningen och serverade till maten)
Lägg de kantskurna brödskivorna i en bunke och häll på mjölk så att det täcker. Låt stå så i några minuter.
I en annan skål lägger du färsen, smått hackad lök och pressad vitlök.
Krama ur det uppblötta brödet och tillsätt det till bunken med färsen. Rör om en aning och tillsätt sedan ägget,spiskummin,persilja,salt och peppar.
Skiva Halloumiosten i knappt centimetertjocka skivor och gör sedan stavar,som efter det blir till tärningar, av ungefär halva osten. Lägg resterande ost åt sidan.( Jag stekte den och serverade till middagen)
Ta från färsen och gör lite större ”bollar” (a la golfboll) Peta ett hål i bollen och stick i en osttärning. Täck sedan över hålet med färs och forma till igen.
När alla köttbullar är rullade och fyllda, steker du dem hastigt på lite högre värme så att de får fin färg. Var försiktig i vändningarna så håller de ihop mycket bättre. Låt de sedan efterstekas på svag värme i ca 12 min- 15 min.
En köttbulle precis från stekpannan….bara delad….för att alldeles strax hamna i min mun…..Mmmmmm…….
Jag serverade med en god kall Yoghurtsås som smaksattes med basilika, salt,peppar och ett uns av honung.
Här hemma uppskattes middagen och åts med stor aptit.
Vad händer med kroppen om du äter 5800 kcal varje dag?

Det vet Sam Feltham. Han har under tre veckor utfört ett expriment där han varje dag äter enorma mängder mat enligt LCHF. I genomsnitt så åt han 5794 kalorier vrje dag varav 10 procent var kolhydrater. Klicka här för att se hans meny.

Enligt traditionell kaloriräkning så ska inte förbränningen påverkas av vad man äter. Alla extra kalorier som man stoppar i sig ska då ge en ökad vikt. Men om det hade stämt så hade Sam gått upp runt 7 kilo under dessa tre veckor – men han gick bara upp 1,7 kilon.

feltham

Varför gick han bara upp 1,7 kilon?

Då det är en skillnad mellan beräknat energiöverskott och verkligt energiöverskott. Då Sam inte hade så stort verkligt energiöverskott efter som han bara gick upp 1,7 kilon.

Citat från kostdoktorn.se och hennes förklaring:

Den sannolikaste förklaringen för mig är att hans viloförbränning ökade kraftigt under experimentet. Kanske finns fler förklaringar. Kroppen kanske även anpassade sig genom att inte ta upp all näring han åt?

Jag känner mig inte förvånad över resultatet. Om man svälter sig långsiktigt går man inte alls ner så mycket som banal kaloriräkning skulle förutspå. Kroppen drar då ner på förbränningen. Om man överäter går man inte upp så mycket. Kroppen anpassar sig efter omständigheterna och försöker behålla fettmassan lagom stor.

Vissa har svårt att tro på Felthams resultat och antyder att han ljuger. Det tror inte jag. Det finns flera tidigare rapporter från personer som gjort liknande experiment – på försök tryckt i sig enorma mängder LCHF-mat. Viktuppgången brukar bli liten eller obefintlig, så Felthams resultat verkar vara typiska.

dagar

Hormoner spelar också sin roll

Allt detta utgår från att kroppens hormonella styrning är i balans. Skulle man äta stora mängder av ”dåliga kolhydrater” så skulle det påverka den hormonella balen. Detta skulle då resultera i att stora mngder av det fettlagrande hormonet insulin bildas.

Ett bra exempel på konsumerande av stora mängder ”dåliga kolhydrater” är filmen och exprimentet ”Supersize Me” är Morgan Spurlock åt 5 000 kalorier om dagen i 30 dagar och gick upp 11,1 kilon.

Vad innebär detta?

Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Av dåliga går man snabbt upp i vikt och man får för mycket av det fettlagrande hormonet insulin i blodet.

Men äter man enligt LCHF och äter ”bra kolhydrater” så är det inte alls lika lätt att gå upp i vikt, även om man tvingar i sig mycket mat , som är enligt LCHF-metoden.

Vad tycker du? Vad är din åsikt om detta expriment?

Kycklingpaj – Världens godaste




Ja, nu är det väl så att man kanske inte har smakat på alla världens Kycklingpajer, men den här skulle absolut kunna hamna på topp-tio.

Lagade den idag, innan jobbet, så finns det när barnen kommer hem från skola och jobb. Har jag tur finns det kvar till mig ikväll :))

Spännande smaker av soltorkad tomat,parmesan,pinjenötter mm...

Pajskal
150 g smör
3-4 dl vetemjöl
3 msk vatten.

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en pajform och ställ sedan in i kylen för att vila, i ca 20 minuter.
Nagga Pajskalet och förgrädda sedan 220 grader i 10 min.

Fyllning
1 grillad kyckling
1/2 röd lök
8 coctailtomater
6 soltorkade tomater
ca 3 msk fryst basilika eller 1/2 kruka färsk
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
ca 2 dl riven parmesanost
1/2 dl pinjenötter

Rensa kycklingen och dela sedan i mindre bitar. Fördela i det gräddade pajskalet.. Skala och skiva löken och fördela det över kycklingen.
Halvera coctailtomaterna, strimla soltorkade tomater och hacka basilikan (om du använder färsk).
Fördela alltsammans i pajen och täck sedan med parmesanosten.
Rör ihop ägg,grädde,salt och peppar och häll äggstanningen över pajen.
Toppa med pinjenötterna.

Grädda sedan i ugnen, 220 grader, ca 25-30 min tills pajen fått fin färg.
LCHF Lasagne

Fräsch och nyttig lasagne som innehåller 13 kcal, 33 g protein, 0 g kolhydrater, 568 g fett.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finhacka vitlök och rödlök och stek i rikligt med smör.
3. Bryn köttfärsen och blanda med löken.
4. Häll krossade tomater och sambal oelek över köttfärsröran och rör om.
5. Smula över buljongtärningen och låt koka upp.
6. Tillsätt crême fraichen och dessertosten.
7. Smaka av med chilipulver, svartpeppar och/eller andra kryddor och låt puttra på spisen i ca 10 minuter.
8. Skölj zucchinin och huvla den på längden med en osthyvel.
9. Lägg ett lager zucchini-skivor i sen smord ungfast form.
10. Lägg på köttfärsröran och varva sedan zucchini och köttfärs.
11. Sluta med köttfärs överst och strö över ost.
12. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter, tills lasagnen har fått fin färg.

Den svenska smörgåstårtan

sveriges_nationaldag_smörgåstårta
Igår blev det smörgåstårta till söndagsmiddag, några dagar försenad kan man säga då jag hade tänkt göra den till nationaldagen i torsdags men då fick vi plötsligt gäster och det har blivit grillat för hela slanten denna helg men igår så rensade jag kylen och svängde ihop den.

Jag har väldigt svårt att släppa en tanke om jag nu tänkt att jag ska göra något, så bättre sent än aldrig! :-P Här är den iallafall, den svenska trotjänaren i all sin höghet!

Detta är en klassisk charktårta med skinka, ägg, ost, leverpastej som fyllning. Den som gillas bäst här hemma av både stora och små. Milda smaker och ingen påträngande leverpastejsmak då jag tar väldigt lite av det. Inte så ”majonäsig” och frän utan len, lyxig och rejält tilltagen med smaker och fyllning.

Förbered detta innan du börjar :

  1. Vispa ihop grundröran
  2. Fördela de tre fyllningarna på varsit fat
  3. Kantskär brödet (1 förp formfranska)

Har du gjort detta så har du mycket vunnet i tid och du slipper en hel del ”slabb” i köket och på bänkarna med tusen olika byttor och paket och vispar och röror!

Grundröran, bara att röra ihop :
3 dl vispgrädde (vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt & peppar

Mina tre fyllningar :

  1. Leverpastej + bostongurka + grundröra
  2. Strimlad rökt skinka + mandariner + grundröra
  3. Kokta hackade ägg + mjukost + grundröra

smörgåstårta_svensk_tradition
För utförligare beskrivning och bilder steg för steg, klicka HÄR!