Snabb sommarsallad på helgens grillrester

Näringsrik snabbmat

Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad.

Nu är den tiden när sallad och andra gröna blad är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare.

Fler goda salladstips hittar du i kokböckerna Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Vill du veta mer om mina övriga kokböcker och min matfilosofi kan du läsa mer om det här.

Varm sommarsallad 2 port

300 g grillat fläskkött eller kyckling

1 gul lök

25 g smör

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 röd paprika

100 g fetaost

Ekbladssallad eller andra gröna blad

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda med salt, peppar och Worcestersås.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik, placera köttet i mitten med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Ringla olivolja och vinäger över och garnera med färska örter och lite flingsalt.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om och beställa min senaste kokbok för bara 179 kr på Bokus där den finns med i deras kampanj Bästa sommarmaten.

Har du redan köpt kokboken där så blir jag väldigt glad om du vill skriva en recension hos dem.

Vattenmelonsallad från Gröna, sköna tillbehör

Dagens grilltips – Choronsås

Bästa grillsåsen

Idag får du recept på min egen favorit bland alla goda såser man kan servera till grillat.

Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till all slags grillat, kött, fisk, ost och grönt.

Fler tips på tillbehör till grillat hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Choronsås ca 4 port

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

 

Så här gör du choronsåsen:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Svampröra med bacon till grillat

Fläskkarré med svampröra

Smakrik svamp

Har du provat att steka svamp med bacon som tillbehör till grillat?

Om inte så har du chansen nu, det blir väldigt gott, både till fisk och kött.

Just att blanda i lite syra från vinäger som jag gör i det här receptet lockar fram väldigt mycket goda smaker.

Fler tips på tillbehör till grillat hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Svampröra 2 port

4 dl svamp i bitar

4 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

2 msk hackad citrontimjan

2 msk finhackad purjolök

2 msk olivolja med citron

2 tsk vit balsamvinäger

Nymald vitpeppar

Skär baconet i små bitar och stek tillsammans med svampen i smöret.

Krydda med vitpeppar, salt behövs inte, eftersom baconet är så salt.

Stek tills svampen fått en gyllenbrun färg och baconet blivit lite knaprigt, tillsätt löken mot slutet.

Ta från värmen och blanda ner de hackade örterna, olja och vinäger.

Fläskkarré med svampröra

Gubbröra och Glad Midsommar

Midsommartips

Idag får du ett snabblagat sistaminuten-tips inför Midsommarbuffén.

Gubbröra är ett riktigt klassiskt recept, förr serverades den ofta på herrmiddagar, därav namnet.

Den passar förstås inte bara till gubbar, den är precis lika njutbar för kvinnor och alla andra som tycker om vår traditionella mat.

Fler såna rätter hittar du i min och Annika Dahlqvist Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där det här receptet kommer ifrån.

Mer tips på somrig mat finns i Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Ät, njut och må gott i Midsommar och kom ihåg att hålla distansen.

Gubbröra från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

 

Gubbröra 4-6 port på buffé

1 liten burk ansjovis eller ca 8-10 filéer

2 hårdkokta ägg

2 msk crème fraiche/smetana

2 msk kaviar

2 msk finhackad, gul lök

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad dill

Låt ansjovisen rinna av väl i en sil. Hacka ägget och ansjovisen.

Blanda crème fraichen med kaviar, lök och örter, vänd försiktigt ner ägg och ansjovis i röran.

Kyl en stund så kommer smakerna fram bättre.

Servera gärna på en skiva av mitt populära valnötsbröd.

 

Midsommartips – Vitlökssill

Midsommarmat

Det här är en inläggning jag använde redan när jag jobbade på restaurang, med en krämig sås med rejäl vitlökssmak.

Kom ihåg att alltid använda inlagd sill som bas när du gör olika krämiga såser till, annars blir det väldigt smaklöst utan stinget från ättikan.

Vitlökssill med örter

2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen

1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

En nypa peppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.

Brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara midsommarrätter, den med sommarens bästa tillbehör kan du köpa i länken nedan för 179 kr på Bokus.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grillrätter kan du beställa för 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Marinerade revbensspjäll med coleslaw

Marinerade revbensspjäll 4 port

Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, ca 1 kg

Marinad

2 dl finhackad, färsk timjan

4 rivna vitlöksklyftor

1 dl olivolja eller rapsolja

2 msk Worcestershiresauce

1 pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 2-3 tsk honung för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Cole slaw med ajvar 2 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter.

Smaka av och ställ kallt en stund innan serveringen.

Fler av mina bäst grilltips och tillbehör hittar du i de här två kokböckerna.

Köp dem gärna som gåbortspresent om du blir bortbjuden på middag, istället för den så vanliga vinflaskan/blombuketten.

Då blir både jag och de som får böckerna glada 🙂

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Chilimarinad till grillat

Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Grilltider

Nu är sommaren riktigt på gång, så härligt med lite skönare temperaturer efter en kylig vår.

En vår och en sommar som blir helt annorlunda än alla de andra i våra liv, på grund av det eländiga virus som dominerar en hel värld.

Men något vi kan hålla fast vid, även i dessa svåra tider, är att äta riktigt bra mat.

Det ger både glädje, njutning och förbättrar motståndskraften så vi lättare klarar av Coronan, om vi skulle bli smittade.

Dagens marinad gjorde jag till 1 kg fläskkarré, men den fungerar lika bra till kyckling,  lamm, nöt och vilt.

Chilimarinad

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Chili passar bra till Fläskkött

Grillspett

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande nu när jag inte kan resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Vitkålssallad med örter

Sallad med svartvinbärsblad

Somrig sallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Sommarsallad

Här hittar du mina somrigaste kokböcker om du vill ha fler njutbara tips.

De övriga böckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om i det här inlägget.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Zucchinisallad till grillat

Grilltillbehör

Tycker du om potatissallad så kommer du att gilla den här zucchinisalladen.

Servera till grillat av alla slag, annars är den också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling.

Zucchinisallad 2 port

2 dl tärnad zucchini

2 msk smör/kokosolja

½ tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in, ta från plattan och låt svalna.

Zucchinisallad

Blanda med:

1 dl majonnäs

1 dl strimlad sallad

1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om

1 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Låt stå och dra till sig i kylen en stund medan du eldar på grillen så blir den ännu godare.

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

Här hittar du två av mina kokböcker som innehåller mängder med njutbara tillbehör till all slags grillat.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Avocadosoppa

Vårgrön soppa

Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt.

Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling.

Snabblagad avokadosoppa 2 port

2 välmogna avokado

4 dl kokosgrädde/grädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra, servera med rostat bröd.

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Formfranska

Avocadosoppa