Medelhavsmat snabbt och enkelt – Tomatomelett och tzatziki
Ett glas Retsina med tzatziki, tapenade och oliver på restaurang Faros i Makrigialos

Ett glas Retsina med tzatziki, tapenade och oliver på restaurang Faros i Makrigialos

Med smak av Medelhavet

När jag skriver det här sitter jag och njuter av en av de riktigt vackra höstdagar vi upplevt på Kreta senaste tiden, med Medelhavet bara några meter bort.

Just kommit upp från ett riktigt skönt dopp i havet, det här är en av de bästa sandstränder man kan tänka sig.

När du läser de här raderna är vi på väg hem till höstkyliga Sverige, fulladdade med sol, värme, bad, god mat, naturupplevelser, möten med vänliga människor och fyrbenta kompisar.

Resan infriade verkligen våra förväntningar, det har varit en av de varmaste oktoberveckor på länge här nere. Temperaturen letade sig uppemot 30-strecket flera dagar och havet höll behagliga 26-27.

De första fyra dagarna av resan var det lite kallare, då bodde vi spartanskt i det totala lugnet i en grottlägenhet i dalen Aspros Potamos.

Resten av tiden njöt vi av solsemester i en modern lägenhet precis på den långa sandstranden nere i fiskebyn. Det bästa av två världar på en resa.

Fiskehamnen i Makrigialos

Fiskehamnen i Makrigialos

En sak är säker, Makrigialos kommer att få fler besök av mig och Mona i framtiden, den här platsen och dess invånare har fått en plats i våra hjärtan.

Det här är för oss en plats för att gå ner riktigt i varv, leva hälsosamt och återfinna ett lugn som kan vara svårt att hitta i dagens alltmer stressade samhälle.

För dig som letar den typen av lugn och ro, rekommenderar vi verkligen ett besök här.

Här nedan får du adresser till några av de boenden vi provat eller tittat på, så kan du själv sätta ihop en alldeles egen hälsoresa hit när andan faller på.

Flygstolar är lätta att hitta via Ving och Aegean Airlines, även SAS flyger på Heraklion under högsäsong. Vi flög med Aegean den här gången, så det blev en mellanlandning i Aten på vägen.

Utsikt från vår uteplats på Aspros Potamos

Utsikt från vår uteplats på Aspros Potamos

Aspros Potamos

White River Cottages

Creta Sun Apartments

Villea Village

Bilden på tomatomeletten nedan är från restaurang Piperia i Pefki. En av de många riktigt bra restauranger vi besökt på resan.

Vi var uppe i den lilla bergsbyn då de hade säsongsavslutning på sina grekiska dansuppvisningar förra helgen. Vi fick då ta del av många läckra meze-rätter, bland annat olika omeletter, fyllda zucchiniblommor, grekisk sallad och souvlaki.

Här länkar till några fler restauranger som vi ätit på, alla med traditionell mat av hög klass.

Lamm Kleftiko på Votsalo

Lamm Kleftiko på Votsalo

The Olive Tree

Gabbiano

Votsalo

Golden Beach

Dragon’s Cave

Faros

Så över till dagens mat. En omelett i sig är ofta inte så mättande, särskilt inte inför en resdag eller andra krävande aktiviteter.

Jag brukar därför förstärka måltiden med extra smör, lite nötter, oliver, tzatziki eller en korv. Då klarar jag mig många timmar innan nästa mål.

Omelett med tomat och havsutsikt

Omelett med tomat och havsutsikt

http://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/06/020.jpg?w=300&h=225

 Tomatomelett 1 port

1 tomat i tärningar

2-3 ägg

3 msk smör och/eller olivolja

Havssalt

1 msk hackad timjan och oregano

Stek tomattärningarna några minuter, krydda med salt. Vispa upp äggen med lite salt och häll det över tomatfräset.

Rör inte så mycket mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig.

När äggen stelnat, vänd omeletten upp och ner över en tallrik, servera med hackade örter och lite olivolja ringlad över.

Tomatomelett på restaurang Pieperia, Pefki

Tzatziki 2 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk salt

1 dl grekisk yoghurt 10%

1 msk god olivolja

½ tsk pressad citron eller vinäger

Lite nymald peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter. Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Fetaostgratinerad aubergine med tzatziki på Dragon's Cave

Fetaostgratinerad aubergine med tzatziki på Dragon’s Cave

En kopp kvällste på vår uteplats vid havet

En kopp kvällste på vår uteplats vid havet

Skrivhjälp vid datorn

Skrivhjälp vid datorn

Konsten att koppla av...

Konsten att koppla av…

Makrigialos i kvällssol

Makrigialos i kvällssol


Ska vi göra julbord tillsammans?

julafton_julbord_öjkroken
Jag har en liten smällkaramell jag tänkte vi skulle göra tillsammans inför JULEN! Var och en av er läsare får skicka in en bild + recept på något som ska stå på julbordet!

För att inte blanda sött och salt för mycket så tänkte jag dela upp det i TRE delar.

  • Kalla julbordet
    Ex. Sill, sallader, dopp, rökt korv, rökt/gravad, lax, såser, syltor, patéer, pastejer, inläggningar, bröd, ost, pålägg, äggrätter, smör, röror etc.
  • Varma julbordet
    Ex. Skinka, kroppkakor, köttbullar, omeletter, stuvningar, prinskorv, lådor, janssons etc.
  • Godis-bordet
    Ex. Desserter, dryck, glögg, ris a la malta, gröt, kakor, sylt, marmelad, ost, julgodis etc.

Era recept publiceras med bild, namn och eventuell bloggadress/hemsida/facebook/instagram.
Efterhand jag får in ert material så kommer jag delge er vilka recept jag fått in och vilka som kanske fattas eller är önskvärda. Håll utkik både här på bloggen, Facebook och Instagram! (kryddburken)

Självklart kommer det att bli dubbletter av olika slag men jag tänker att det gör ingenting. Variation är till för att spridas så samtliga recept kommer att publiceras om bild medföljer.

Låter det spännande? Vill ni vara med? :-P

Ni kan redan nu börja skicka in och jag avser att publicera inläggen under december månad i god tid så alla kan ta del av recept och inspiration till julafton.
Maila till kryddburken@telia.com

FÖLJ DESSA PUNKTER : 

  • Märk mailet i ämnesraden; Kalla julbordet, varma julbordet eller godisjulbordet.
  • Ett recept per läsare och kategori. Du kan alltså skicka in totalt tre recept med bilder, ett till varje julbord.
  • Bilden ska vara i 500 pxl bredd. (bild är ett krav för publicering)
    Alternativt kan du skicka mig originalbilden så justerar jag storleken.
  • Bifoga ditt namn som ska publiceras samt ev. bloggadress alt. social media.
  • När julborden publiceras här på Kryddburken – länka till inlägget från din egen blogg om du har någon alt. social media.

griljerad_julskinka_julmat_julbord_skinka_griljera

saffranskroppkakor

agghalvor_midsommar

julgranskulor_glitter

påskmat_lax_rökt

pepparkakshus_veranda_kristyr

julgodis_marsipan_marsipanlimpa_vit_choklad_russin_rom

julafton

vörtbröd_julmust

finska_julstjärnor_smördeg_aroniamarmelad

julbord1

julköttbullar

julmat

julstök

tomtegröten

Omelett med ost och mangold/spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare. För att den ska mätta bättre så blandar jag ofta ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Här hittar du recept på en grekisk tomatomelett jag gjort många gånger i sommar, den blir lite fastare eftersom den inte rörs om i pannan som en vanlig omelett.

Den passar därför också mycket bra som pizzabotten, här hittar du recept på en sån pizza.

Pizza Paleo

Jag varierar ibland smaksättningen på min omelett genom att röra ner några matskedar rökt kaviar, lite tärnad rökt fisk eller kött i smeten.

Är du riktigt hungrig smakar det gott med en köttig korv till, jag brukar köpa lammkorv från Wurstmaster som är riktigt god.

Omelett med ost, mangold och kaviar

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad mangold eller spenat

4-5 skivor lagrad ost, jag hade Änglamarks ekologiska

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra. Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig. Sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger. Jag äter en skiva smör till, så håller jag mig mätt riktigt länge.

Omeletten på bilden nedan gjorde jag på liknande sätt fast med tomater. Stekte tomaterna i smör och kokosolja, kryddade med oregano. På med äggen, rörde runt lite och skivade över ost.

Ett mycket snabbt, enkelt och gott sätt att få i mig alla nyttigheterna från äggen och kokosoljan.

Idag är vi på hemväg från Norge efter en härlig weekend, här kan du läsa mer om vår härliga resa mellan Trondheim och Bergen på Hurtigrutten. Skriver mer om den när jag är hemma igen.

Ostomelett med tomat

Ägg från glada hönor


Kanelpannkaka med rårörda havtorn eller hjortron

Omelett med kanel och havtorn

Pannkaka fylld av smaker

När jag var liten gjorde mamma ibland syltomelett till kvällsmat. En vanlig omelett som hon bredde ett lager äppelmos på innan den veks ihop. Ett mycket gott smakminne.

Jag hade en lite ovanlig uppväxt på 60-talet, med en mamma som jobbade som sjuksköterska och ofta hade journätter på den lilla sjukstugan i Särna. Pappa tog hand om gården och skogen, så det var oftast han som var hemma när jag kom från skolan.

Han var väl inte så duktig på matlagning, men suverän på att göra frasiga pannkakor så det var ofta det som serverades till middag.

Den här varianten är ett mellanting av en glutenfri pannkaka och omelett, mer anpassad efter mitt sätt att äta idag. Den mättar väldigt bra med mandelmjöl och pumpakärnor, det blir lite mer att tugga på.

Havtorn Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn
Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn är ett bär som blivit mycket populärt på senare år. Här i Jämtland har vi flera odlare som förädlar det vackra och nyttiga bäret.

Det är ett hårt jobb att plocka dem från de väldigt taggiga buskarna. Hjortron är betydligt lättare, bara man väl hittar dem.

Båda bären är riktiga superbär och innehåller mängder av nyttigheter. Havtornet är bland annat rikt på omega-7, som är bra mot torra slemhinnor.

Här kan du läsa mer om havtornet och här om hjortronets hälsosamma egenskaper. Jag tycker de här är väldigt bra alternativ till alla importerade superbär som rest långt och ofta säljs väldigt dyrt. Här kan du läsa om kanelens nyttiga effekter, det är inte bara en mycket god krydda.

Nu följer recept på pannkaka och hur du enklast gör rårörda bär. Mat som förstås passar lika bra som en god brunch som till kvällsmat.

Passerade hjortron

Passerade hjortron

Pannkaka med kanel 1 port

2-3 ägg

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 msk mandelmjöl

2 msk smör/kokosolja

1 tsk kanel

Salt

2 msk pumpakärnor

Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten, utom pumpakärnorna. Jag hade lite hjortron i kylen som också fick åka med.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i smeten, sänk värmen och stek färdig i ca fem minuter. Skaka pannan några gånger så inte pannkakan fastnar och lätta lite på den med stekspaden när den stelnat.

Strö över pumpakärnorna och lite mer kanel, vik ihop och låt pannkakan glida ner på en tallrik. Servera med rårörda havtorn eller hjortron.

Eftersom den här pannkakan inte håller ihop lika bra som en med mjöl så steker jag den bara på ena sida, som en omelett. Vill du ha den lite fastare så vispa ner 1 msk fiberhusk i smeten och låt svälla en stund innan stekningen.

Här hittar du recept på mina tunna pannkakor som efterrätt till en pumpasoppa. Här en hallonomelett och mandelplättar från min Paleoblogg.

Hjortron i passersil

Hjortron i passersil

Rårörda havtorn eller hjortron

Havtorn eller hjortron 250 g

Honung eller valfritt sötningsmedel efter smak

Har du inte egna bär så finns de i frysdisken, KRAV-märkta från Polarica. Havtorn kan du också hitta hos någon lokal odlare. Mixa de tinade bären och passera genom en nätsil.

Pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar. Enklast går det om du har en passersil, som den på bilden.

Hjortronen är söta i sig men havtornet kan behöva en liten sötma, känn efter vad du tycker är lagom.

Sylten blir inte så hållbar när man inte kokar den och använder socker, så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Kärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, till exempel i mitt nötbröd.
Hjortron

Höstens nyttiga matlådor denna vecka – ugnsbakad omelett med broccoli, bacon och purjolök

ugnsomelett_omelett_lchf_recept
Ja! Då var det daga igen för vardag, skola och jobb och därmed lite nyttiga matlådor till höstens alla jobbluncher. Imorgon tisdag börjar våra barn skolan och då blir det upp i ottan och inga långa sovmorgnar längre. :-P Vi kör igång med massor av protein, järn och nyttiga fetter. En ugnsbakad omelett för 4-6 portioner, allt i en form, fylld med broccoli, grön purjolök och bacon. Självklart kryddad med lite extra hetta med D’Elidas chilisås.

Det här behöver du :
2 stora broccolibuketter
20 cm grön blast purjolök
300 gram bacon
6 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk D’Elidas chilisås
1 dl riven lagrad ost
2 tsk malet paprikapulver
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Koka upp broccolibuketterna i mindre bitar i saltat vatten, ca 3-4 min. Häll av och lägg ner i ugnsfast form tillsammans med den gröna blasten från en stor purjolök.
Vispa ihop äggen med grädde, mjölk, chilisås och ost. Slå över formen. Skär bacon i mindre bita och fördela överst. Gratinera i ugn ca 40 – 45 min i 200 grader. Låt omeletten ”stå till sig och ”stanna” i konsistens före du kär upp den i portionsbitar.

omelett_ugn_broccoli_purjolök_bacon_lchf
Förvälld broccoli tillsammans med finhacka grön purjolök i smord form.

ugnsomelett_bacon_lchf_broccoli
Äggstanning ihälld med riven ost och D´Elidas chilisås. Kryddad med malen paprika och trocomare örtsalt. Skjuts n i ugnen ca 40-45 min i 200 grader.

omelett_i_ugn_bacon_broccoli_lchf
Färdig att portioneras upp i lunchlådor. 4-6 port beroende på hur mycket man vill ha.

Påsklov och påskmat

SpenattårtaNu är det påsklov för många och även för mig. :)

Tänkte bara ge er lite olika förslag på påskmat och desserter!

Här får ni ett litet urval av det som brukar finnas på vårt påskbord förutom kokta ägg, sillar av olika slag, potatis till de som så önskar. ;)

Dessa 4 rätter är mycket omtyckta i vår familj:
Ugnsomelett med champinjonstuvning
Laxcheseecake
Laxpaj
Spenattårta med kallrökt lax

Chokladtårta med nötmarängbotten LCHFNär det kommer till dessert så gör jag alltid en tårta, och någon av dessa 4 brukar alltid gå hem då:
Mandeltårta – Oscar II tårta  - lite påsk över den då den är gul ;)
Chokladtårta med nötmarängbotten – choklad går ju alltid hem…
Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar – Lime och jordgubbar säger bara mmmm
Budapestrulle – Sveriges mest älskade tårta?

GLAD PÅSK till er alla!

 

Hemligheten bakom varför du ska äta ägg

ägg kylskåpSkriver Expressen

Man berättar att  amerikanska forskare utreda om det dessutom kan hålla skallen i form.

Under sex månader utreder de om ägg kan skydda mot dåligt minne och demens.

Hälften av deltagarna i studien som utförs på Tufts University får äta två ägg om dagen, kontrollgruppen får klara sig helt utan. Under de sex månaderna studien pågår ska båda grupperna testas vad gäller minneskapacitet, verbal förmåga, koncentrationsförmåga, och analytisk skärpa.

Orsaken till att de väljer att genomföra studien är att tidigare forskning visat att antioxidanterna lutein och zeaxanthin, som finns i ägg i hög mängd, kan förbättra minnesförmågor.

Nu vill forskarna ta reda på om äggätande kan skydda mot minnestapp och demens, skriver Daily mail.

Men tills dess de har säkra slutsatser kring den frågan, finns det minst sju andra skäl att äta ägg.

1. Ägg är rena rama vitaminpillret. Innehåller alla vitaminer utom C-vitamin.
2. Innehåller både mättande proteiner och alla viktiga aminosyror kroppen behöver.
3. Antioxidantrikt: Innehåller bland annat antioxidanterna E-vitamin, selen, lutein och ß-karoten. De hjälper kroppen att bekämpa de fria syreradikaler som angriper våra celler.
4. För varje ägg du äter får du i dig en tredjedel av dagsbehovet av selen, Vitamin E och B 125.
5. Miljövänligt. En nästan komplett måltid serverad i en miljö­­vänlig förpackning som går att återvinna. Välj gärna ett ekologiskt framtaget på hönserier där man är extra snäll mot djuren.
6. Gulan är rikast. De flesta vitaminer och antioxidanter finns där.
7. Den som har ägg har mat. Laga en omelett, pannkaka, sufflé, äggröra eller koka och garnera med nåt gott.

Bilden visar vårt kylskåp ;) vi äter nog 4-8 ägg om dagen

Lyxfrukost
Lyxfrukost
Källa: Froderberg
Portioner: 1

Ingredienser:
2 ägg
2 msk grädde
lite riven ost
1/2 pkt bacon
lite sallad
Gör så här:
Vispa ihop äggen och grädden tillsammans med den rivna osten (om du vill ha ost).
Häll upp äggröran i en stek-el omelettpanna.
Stek baconen.
Skär upp lite valfri sallad (jag tog lite ruccola, lollo rosso o romansallat?) och en tomat.

Tips: Har du en sådan omelettpanna som jag köpte på CityGross är det busenkelt att göra omelett till en person och omeletten flyter inte ut så mycket.
Lyxfrukost.
Lyxfrukost.
Källa: Froderberg
Portioner: 1

Ingredienser:
2 ägg
2 msk grädde
lite riven ost
1/2 pkt bacon
lite sallad
Gör så här:
Vispa ihop äggen och grädden tillsammans med den rivna osten (om du vill ha ost).
Häll upp äggröran i en stek-el omelettpanna.
Stek baconen.
Skär upp lite valfri sallad (jag tog lite ruccola, lollo rosso o romansallat?) och en tomat.

Tips: Har du en sådan omelettpanna som jag köpte på CityGross är det busenkelt att göra omelett till en person och omeletten flyter inte ut så mycket.
Grevens omelett

omelett_lchf_ost
Godaste omeletten jag gjort på väldigt länge. Krämig och perfekt konsistens med massor av härlig greveost – därav namnet! ;-) Just greve blir så galet gott i matlagning. Har inte krånglat till det så mycket utan plockat i lite grönsaker av de jag hade i kylen. Istället för mjölk eller grädde i smeten tog jag en burk creme fraiche. Hela kombinationen blev klockren, grymt god! Prova, prova, prova! :-P

Det här behöver du :
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 näve sugar snaps
1/2 röd paprika
Några skivor grön jalapeno
2 tomater
1 dl hyvlad greveost
Örtkrydda
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med creme fraiche. Skär grönsakerna i mindre bitar/skivor. Hyvla osten. Slå smeten i het stekpanna, sänk till medelvärme och plocka i grönsakerna. Toppa med ost och kryddor. Stek tills omeletten ”stannat” och du kan skaka över den på en tallrik.

grevens_omelett_lchf