Nyttig omelett i långpanna med färs och broccoli

omelett_långpanna_lchf_nyttig_lunch_recept
I söndags gjorde jag ett gäng matlådor och det blev ett totalt experiment till recept! :-P
Ägg, färs och broccoli var önskemålet så jag kokade ihop en rejäl långpanna ugnsomelett med brynt färs toppad med broccolibuketter och riven ost. Galet gott experiment som det blev både matiga och nyttiga matlådor av. ;-)

Det här behöver du :
800 gram nötfärs
Cayennepeppar
D’Elidas chilisås
Örtsalt

10 ägg
8 dl mjölk

En stor bukett broccoli
Riven ost

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i stekpanna, krydda med cayennepeppar, några droppar chilisås och örtsalt. (Eller ta de kryddor du själv föredrar)
vispa ihop äggen med mjölken och skär broccolin i små buketter, även stammen. Riv osten. Fördela allt i långpanna, börja med färsen, lägg på broccolin, slå över äggstanningen och toppa med riven ost. Stek i ugnen på 175 grader ca 35 – 40 min.

färs_omelett_lchf_recept_lunch_matlådor

omelett_långpanna_lchf_nyttig_lunch_recept

ugnsomelett_lchf_färs_broccoli

Regler för kokosmjöl alt kokosnötsmjöl

amanprana-kokosnotsmjol-eko-1-kgDet råder  ofta förvirring angående kokosmjölet och kokosnötsmjölet.

Numera verkar det vara samma sak. Beror lite på vilket märke man köper om de skriver kokosmjöl eller kokosnötsmjöl.

Dessa enkla regler som jag tycker man kan pränta in är:

Kolla kolhydratshalten på mjölet.
Finns det ingen angiven sådan KÖP INTE
Är kolhydratshalten över 20 gram KÖP INTE

För i båda fallen kan man inte vara säker på att det just är kokosfibrerna och inte malda flingor.
Malda kokosflingor ger kokosomelett och inget man vill ha när det exempelvis är pajbotten man vill göra.

Det mjöl jag föredrar är Aman Pranas men Risentas, Kung Markattas och Seltons fungerar fint också!

 

Champinjonstuvning och ugnsomelett

DSC_0002Du behöver för att göra en champinjonstuvning:
250 g skivade champinjonerm (eller kantareller för kantarellstuvning)
3 dl grädde
salt och peppar
0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl, redix eller guarkärnmjöl

smör att steka i

 

Gör så här:
Fräs champinjonerna i smör så de får lite färg. Vispa ner vald redning i grädden och  häll den sedan över champinjonerna och salta och peppra efter eget behag. Låt koka samman lite och servera. Blir stuvningen för tjock kan den alltid spädas med lite vatten till lagom konsistens.

Denna stuvning är väldigt god att lägga ovanpå en ugnsomelett.  Gott på buffén!

Ugnsomelett:
Sätt ugnen på ca 200 grader.
Vispa samman  5 ägg med 3 dl grädde och salta och peppra. Lägg en rejäl klick smör i formen som omeletten ska gräddas i och låt den smälta i ugnen. Ta ut formen häll i omelettsmeten och grädda i ca 25 minuter.  Häll stuvningen varm över omeletten. Servera.

 

Mal ALDRIG kokosflingor till mjöl!!

kokosnotmjoloch tro att du kan baka med det och att det blir kokosnötmsjöl/kokosmjöl av det. Det är dömt att misslyckas! Allt blir kokosomelett.

Det verkar behövas berättas igen då det dyker upp nya lchf-bakare som inte förstår skillnaden i kokosnötsmjöl och att köpa kokosflingor och mala/mixa till mjöl.

Tyvärr så har de som säger att man kan göra så inte provat att baka något själva utan de bara antar det går. I ”tidernas begynnelse” dvs 2011 då var det just många som trodde det skulle funka och vara en billig genväg (genväg ofta senväg) till det dyrbara mirakelmjölet kokosnötsmjöl, men de fick lära sig den hårda vägen…. allt de bakade blev kokosomelett och pannkaka.

Kokosmjöl är de fibrer som blir kvar efter du precis pressat ur allting ur det vita kokosköttet och gjort kokosmjölk/grädde. De fiberer som blir kvar mal man till mjöl. Kokosflingor är ju bara torkat vitt kokoskött, dvs allt är kvar och flingor suger upp lite vätska kokosmjöl massor.

För den som inte förstår denna skillnad kan gärna läsa storyn om hur jag ”uppfann” kokosnötsmjölet i boken Baka med LCHF (har du den inte? låna den på biblioteket ;) ), för det är ju faktiskt jag i Sverige som gjorde det. Alltså inte uppfann själva mjölet men hur man kan baka med det och tom använda det helt ensamt utan något annat mjöl. Så är det något jag vet något om så är det kokosnötsmjölet. Det var som om det exploderade i lchf-bloggarna några månder efter jag började lägga ut recept med kokosmjölet ;). Vet andra författare som helt plötsligt skulle börja ”provbaka med mjölet” och numera är de flesta lchf-bakrecept med kokosmjöl i även i tidningarna…

Kan ju lika gärna här också berätta att det är min lilla uppfinning också i vilka proportioner som man skulle blanda erytritol och stevia för att få bästa sötma i bakverken ;)

 

 

Rejäl omelett med bacon & broccoli

omelett_bacon_broccoli
Det finns en omelett som faktiskt slår alla andra på fingrarna hur tunna, krämiga och vällagade dom än är och det är denna rustika bondpanna som jag kallar den.

6 ägg, en skvätt grädde och sen i med massor av broccoli, bacon, lite riven ost , lök, chili och goda kryddor. Det blir en rejäl, hög och matig omelett som ska stå en stund på spisen med lock när den tillagas. En panna för hela familjen och här kan ju alla välja ingredienser till sin bit om man vill! :-P

4 port
Det här behöver du : 
6-8 ägg
2 dl grädde
Salt & peppar

1 pkt bacon
½ purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
2 buketter broccoli
1 finhackad röd chili
1 näven riven ost
örtprydda

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten med en nypa salt och förväll broccolin, skuren i mindre bitar. Slå bort vattnet och låt ånga av en stund.

Vispa ihop omelettsmeten. Hetta upp en rejäl stekpanna med lite smör. Skär bacon och lök i bitar och stek så de får fin färg. Tillsätt finhackad chili och en pressad vitlöksklyfta. Slå på omelettsmeten och lägg därefter i broccolin.

Sänk värmen och lägg på lock. Låt omeletten tillagas ca 15-20 min. Rör lite i pannan då och då och se till så det inte bränns i botten. Servera omelett direkt ut pannan eller vänd upp på en tallrik.

TIPS!
Letar du efter fler recept på omelett så finns det en hel del i mina gömmor HÄR>>

5 frågor & svar om LCHF och hälsa

En kostdoktor svarar på 5 frågor om LCHF och hälsan! Frågor som t.e.x ”Varför går inte jag ner i vikt?” eller ”är det bra att vara ständigt i ketos?”

Fråga 1 – LCHF och regulbudna tider?

”Jag läser ofta att man ska äta när man blir hungrig istället för att alltid äta frukost, lunch och så vidare. Men jag trivs med att äta på regelbudna tider. Försämrar det effekten av LCHF?”

-Att ofta äta innan man är hungrig kan tänkas bromsa viktminskningen en aning, men det är knappast något större problem. Prova att äta på de tider som du trivs med och se hur det fungerar. Det går vanligen bra ändå.

Fråga 2 – Jag äter enligt LCHF men går inte ner i vikt!

”Jag är en tjej som är 21 år gammal Jag har kört strikt LCHF sedan oktober 2012 och jag går inte ner ett enda kilo längre. Jag har sammanlagt gått ner 2 kg och gått upp dem och sedan gått ner kilona igen. Jag är nära på att ge upp, men tänkte höra med dig om ett sista råd om vad man kan göra för att börja tappa några kilon. Hjälp!, vill att det ska hända någonting!”

-Strikt LCHF-kost hjälper till att gå ner i vikt tills du når den vikt din kropp tycker är normal, det är förstås inte alltid den vikt man själv vill ha. Har du ännu påtaglig övervikt skulle jag i första hand föreslå att sova tillräckligt och stressa mindre. Skriv ockå gärna ner vad du äter några dagar och posta på ett LCHF-forum på nätet och kolla att du inte missar något. Det kan vidare hjälpa att minska på mejeriprodukter och nötter. Slutligen kan hormonellt smart träning (styrketräning och/eller intervallträning ett par gånger per vecka) vara en bra bonus.

Fråga 3 – Min mens påverkas av LCHF

”Jag är 49 år och har alltid haft långa och rikliga blödningar, har nu gått på LCHF i några omgångar och varje gång har mensen upphört och jag har rejäla svettningar i stället. Första gången trodde jag att det var klimakteriet, men nu när det bara blir när jag äter enligt LCHF undrar jag om jag inte ska äta LCHF, eller om jag gör något fel?”

-Att äta LCHF påverkar hormonbalansen i kroppen och det kan för vissa kvinnor dröja några månader innan mensen stabiliserat sig. Jag har också hört flera som nyligen genomgått övergångsåren, slutat få menstruationer. Det ger också mycket ofta normalisering av mens hos kvinnor med oregelbunden mens på grund av den vanliga hormonstör ingen PCOS. I ditt fall låter det som motsatsen, att ägglossningarna upphör. Möjligen är det ett tillfälle medan kroppen anpassar sig, men jag tror att det verkligen påverkar dig. Du gör antagligen inget fel, tänk bara på att äta dig mätt.

Fråga 4 – Varför går jag inte ner i vikt av LCHF?

”Jag har kört enligt LCHF ett bra tag nu oc trivs med detta Det känns mer som ett levnadssätt än som en bantningen, vilket är bra (när man väl har kommit ner till den vikten man vill stanna på). Problemet är att min vikt har varit den samma väldigt länge nu och jag vill fortfarande gå ner flera kilon. Varje dag äter jag turkisk yoghurt med LCHF-müsli till frukost. TIll lunch brukar jag äta ngot recept från nätet och om det inte det så äter jag det som bjuds på, minus kolhydrater. Jag äter en ”vanlig” portion, storleksmässigt. Efter jobbet, vid 4-tiden äter jag en omelett, eller yoghurt och müsli igen eller liknande. Jag dricker kaffe med lite vispgrädde tre gånger om dagen. På fredagen och lördagen dricker jag oftast några glas vitt vin. Jag tränar 4-5 gånger i veckan och sover 8 timmar varje natt- Varför går jag inte ner i vikt?”

-Det kan finnas många orsaker. Ett hett tips för dig är att testa att minska rejält p yoghurten. Mejeriprodukter som yoghurt, ost och vispgrädde innehåller lite mjölksocker och även mjölkproteinet i dem frisätter en del fettlagrande insulin. Fetare varianter är ett mindre problem än lättprodukter eftersom de mättar bättre, och man därför använder mindre mängd. Men många minskar ytterligare kilon i vikt genom att vara försiktiga med alla mejeriprodukter utöver smör (som är nästan rent fett och saknar detta problem).

Fråga 5 – Är det en fördel att vara i ständig ketos?

”Jag äter strikt LCHF och har en normal vikt och är frisk. Jag undrar om det är en fördel för mig att vara i ständig ketos?”

-Det är antagligen onödigt för dig. Vissa upplever att de mår bra och får bättre koncentrationsförmåga med mera när de befinner sig i ketos. Andra friska och smala mår bättre av lite mer snälla kolhydrater. Har du inga särskilda hälsoskäl att vara i ketos så föreslår jag att du provar dig fram till hur strikt LCHF du trivs bäst med och mår bäst på.

Omelett med bacon, spenat, jalapeno och lök (LCHF)

bacon_omelett_lchf_nyttig
Det här var mannens favorit-omelett! Den var rejält stark dessutom så det var väl därför. Justera mängden jalapeno efter eget tycke och smak! :-P

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

140 gram bacon
100 gram babyspenat
½ gul lök, finhackad
1 msk finhackad, inlagd grön jalapeno

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Här har jag stekt baconet knaprigt tillsammans med lök och jalapeno före jag fyllde omeletten.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

bacon_lök_spenat_omelett_lchf
Bacon, babyspenat, lök och jalapeno! En hot, hot omelett! :-P

Omelett med kryddig korv, spenat och paprika (LCHF)

kryddkorv_omelett_nyttig
Här har vi en rejält matig omelett med kryddkorv för den som är extra hungrig eller vill dela sin lunchlåda på två! ;-)

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

2 kryddiga korva, hög kötthalt
100 gram babyspenat
2 smala carli paprika

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Här har jag fräst på korven i stekpannan i förväg.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

kryddkorv_omelett_lchf_nyttig
Kryddkorv, babyspenat och carli paprika! Gott, gott, gott! :-P

Omelett med broccoli, majs och ost (LCHF)

omelett_ost_broccoli_lchf
Jag har ett gäng omeletter som står på tur bland inläggen. Förra veckan blev ju också en ”kort-vecka” och man blir lite vimmelkantig då man inte längre håller reda på vardag och helg när dom kommer sådär mitt i veckan men dom nyttiga lunchlådorna fick iallafall tre dagar förra veckan och här kommer den första dagen.

En rejäl omelett på 3 ägg, en skvätt grädde, salt och peppar sen har jag fyllt den med kokt broccoli, kokt majskolv, lite purjolök och massor med riven ost!

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

1 bukett broccoli
1 kokt majskolv
1/3 gul paprika
några centimeter purjolök
1 näven riven ost

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

omelett_ost_broccoli_nyttig_lchf
Första omeletten med broccoli, majs, purjolök, paprika och riven ost.

Apelsinomelett – sufflé

IMAG1291Snabbdessert eller uteslut sötningen och gör en lunch av det hela!

tillagningstid ca 10-20 min.

4-6 port

Ingredienser:

4 ägg
1 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas)
rivet skal från 1 ekologisk apelsin och saften

50 smör till stekning (smält och blanda i äggulesmeten om du gör dem i sufflé formarna)

Gör så här:
Separera äggen. Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa lätt upp gulorna med sötning, saft och finrivet skal.
Vänd ner äggviteskummet i äggulorna.
Stek på mellan värme och fös ihop, efterhand den stelnar lite sänk till låg temp och lägg på ett lock,
låt omeletten/sufflén sätta sig i ca 5 min. Vik över och stjälp upp den på ett serveringsfat, strö färska bär eller lätttinade frysta bär över den ljumma omeletten.  Pudra ev över lite Bakery+.
Eller som här  lägg över portionsbitar direkt på assietterna.

TIPS:
Kan också gräddas i ugnen 175 grader i ca 15 min. Fyll upp 6 st  i 1,5 dl sufflé formar, smörj formarna och ev pudra/strö dem med Bakery+.
De höjer sig som svampar, men sjunker ihop sedan. Pudra med Bakery+ och lägg en skalad skiva apelsin ovanpå.
Klicka på bilderna för större bild

IMAG1293IMAG1295

 

 

 

 

 


 

Bloggar etiketter: , ,