Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Sockerfritt iste och bokerbjudande från tidningen Matkärlek
Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sommardryck

Igår var det release för min kokbok LCHF Barbecue på engelska.

Det firade jag på min nya blogg LCHF Made in Sweden med att bjuda på ett läskande glas iste med mynta, naturligtvis helt utan socker eller sötningsmedel :)

Eftersom det receptet var på engelska får du här idag det svenska, jag fick en del kommentarer att det kan vara svårt för många att förstå engelskan.

Grillmat LCHF är den enda av mina tre kokböcker som idag finns kvar att köpa på svenska.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till riktigt bra pris, så här skriver chefredaktör Anne Aobadia om erbjudandet inne på Matkärleks hemsida:

Birgittas grillbok till kalaspris

Nyhet  24/06/2015

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

”Nu är det officiellt – Birgitta Höglunds fina grillkokbok Grillmat LCHF finns utgiven på engelska som Low Carb High Fat Barbecue,  den kommer även ut som E-bok på Kindle. Praktiskt för alla engelskspråkiga LCHF-vänner runt om i världen och alla som inte har möjlighet att köpa/hitta boken i butik.
Stort grattis Birgitta säger vi på Matkärleks redaktion! I nästa nummer av tidningen bjuder vi på fyra härliga recept från Grillmat LCHF och vi är även mycket glada över att kunna erbjuda er alla våra läsare och vänner  att få köpa svenska boken till kalaspris – endast 129 kronor, inkl porto (ord pris är 207 kr plus porto så du sparar hela 100 kr!) Beställ i dag här!

Birgitta har även fått fart på sin engelska blogg som börjar nå fler och fler över världen – så spana gärna in LCHF Made in Sweden. Hennes fullmatade svenska blogg hittar du på Birgitta Höglunds mat

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

LCHF Barbecue kan du köpa här på Amazon…

Tack till Anne och Matkärlek för de fina orden <3

Vill du provprenumerera på tidningen så får du den till specialpris just nu om du uppger rabattkoden Birgittasmat.

3 nr kostar då 99 kr eller 8 nr för 249 kr.

Citroner

Bjud på ett glas svalkande iste medan gästerna väntar på att grillen ska bli varm.

Men köp inte de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar thé

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Njut av en härlig grillsommar...

Njut av en härlig grillsommar…


Sockerfritt iste och bokerbjudande från tidningen Matkärlek
Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sommardryck

Igår var det release för min kokbok LCHF Barbecue på engelska.

Det firade jag på min nya blogg LCHF Made in Sweden med att bjuda på ett läskande glas iste med mynta, naturligtvis helt utan socker eller sötningsmedel :)

Eftersom det receptet var på engelska får du här idag det svenska, jag fick en del kommentarer att det kan vara svårt för många att förstå engelskan.

Grillmat LCHF är den enda av mina tre kokböcker som idag finns kvar att köpa på svenska.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till riktigt bra pris, så här skriver chefredaktör Anne Aobadia om erbjudandet inne på Matkärleks hemsida:

Birgittas grillbok till kalaspris

Nyhet  24/06/2015

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

”Nu är det officiellt – Birgitta Höglunds fina grillkokbok Grillmat LCHF finns utgiven på engelska som Low Carb High Fat Barbecue,  den kommer även ut som E-bok på Kindle. Praktiskt för alla engelskspråkiga LCHF-vänner runt om i världen och alla som inte har möjlighet att köpa/hitta boken i butik.
Stort grattis Birgitta säger vi på Matkärleks redaktion! I nästa nummer av tidningen bjuder vi på fyra härliga recept från Grillmat LCHF och vi är även mycket glada över att kunna erbjuda er alla våra läsare och vänner  att få köpa svenska boken till kalaspris – endast 129 kronor, inkl porto (ord pris är 207 kr plus porto så du sparar hela 100 kr!) Beställ i dag här!

Birgitta har även fått fart på sin engelska blogg som börjar nå fler och fler över världen – så spana gärna in LCHF Made in Sweden. Hennes fullmatade svenska blogg hittar du på Birgitta Höglunds mat

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

LCHF Barbecue kan du köpa här på Amazon…

Tack till Anne och Matkärlek för de fina orden <3

Vill du provprenumerera på tidningen så får du den till specialpris just nu om du uppger rabattkoden Birgittasmat.

3 nr kostar då 99 kr eller 8 nr för 249 kr.

Citroner

Bjud på ett glas svalkande iste medan gästerna väntar på att grillen ska bli varm.

Men köp inte de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Här kommer receptet på grillspett med marinerad fläskkarré och halloumi som du ser på bilden nedan.

Det var vid den stugan som tillhör min goda vän G, som bilderna i grillboken togs.

Mikael Eriksson, min fotograf, gjorde ett fantastiskt jobb i +5 grader och 25 sekundmeters storm. Grillglöden fick rejäl fart kan jag lova…

Njut av en härlig grillsommar...

Njut av en härlig grillsommar…


Sockerfritt iste och bokerbjudande från tidningen Matkärlek
Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sommardryck

Igår var det release för min kokbok LCHF Barbecue på engelska.

Det firade jag på min nya blogg LCHF Made in Sweden med att bjuda på ett läskande glas iste med mynta, naturligtvis helt utan socker eller sötningsmedel :)

Eftersom det receptet var på engelska får du här idag det svenska, jag fick en del kommentarer att det kan vara svårt för många att förstå engelskan.

Grillmat LCHF är den enda av mina tre kokböcker som idag finns kvar att köpa på svenska.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till riktigt bra pris, så här skriver chefredaktör Anne Aobadia om erbjudandet inne på Matkärleks hemsida:

Birgittas grillbok till kalaspris

Nyhet  24/06/2015

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

”Nu är det officiellt – Birgitta Höglunds fina grillkokbok Grillmat LCHF finns utgiven på engelska som Low Carb High Fat Barbecue,  den kommer även ut som E-bok på Kindle. Praktiskt för alla engelskspråkiga LCHF-vänner runt om i världen och alla som inte har möjlighet att köpa/hitta boken i butik.
Stort grattis Birgitta säger vi på Matkärleks redaktion! I nästa nummer av tidningen bjuder vi på fyra härliga recept från Grillmat LCHF och vi är även mycket glada över att kunna erbjuda er alla våra läsare och vänner  att få köpa svenska boken till kalaspris – endast 129 kronor, inkl porto (ord pris är 207 kr plus porto så du sparar hela 100 kr!) Beställ i dag här!

Birgitta har även fått fart på sin engelska blogg som börjar nå fler och fler över världen – så spana gärna in LCHF Made in Sweden. Hennes fullmatade svenska blogg hittar du på Birgitta Höglunds mat

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

LCHF Barbecue kan du köpa här på Amazon…

Tack till Anne och Matkärlek för de fina orden <3

Vill du provprenumerera på tidningen så får du den till specialpris just nu om du uppger rabattkoden Birgittasmat.

3 nr kostar då 99 kr eller 8 nr för 249 kr.

Citroner

Bjud på ett glas svalkande iste medan gästerna väntar på att grillen ska bli varm.

Men köp inte de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Här kommer receptet på grillspett med marinerad fläskkarré och halloumi som du ser på bilden nedan.

Det var vid den stugan som tillhör min goda vän G, som bilderna i grillboken togs.

Mikael Eriksson, min fotograf, gjorde ett fantastiskt jobb i +5 grader och 25 sekundmeters storm. Grillglöden fick rejäl fart kan jag lova…

Njut av en härlig grillsommar...

Njut av en härlig grillsommar…


Ölandstips! Lammet & Grisen

lammet_grisen_restaurang
Ja, det är familjen Richert som driver detta kulinariska matställe på norra Öland. Att Nicke ser mer än nöjd ut är förstås ingen underdrift. Detta ställe är Ölands eget mat-mecka!
Vi brukar återkomma årligen med goda vänner då detta verkligen är ren njutning i större sällskap. Med rustika långbord, mysig atmosfär, trubadur och liveband är helkvällen med släkt och vänner given.

Jag har skrivit om Lammet & Grisen tidigare (inlägg HÄR med fler bilder) men det tål att upprepas. Stället har även renoverats för att behålla den genuina känslan. Det är verkligen vackert beläget ute i ”vildmarken” utanför Löttorp på norra Öland.

För 359 kr äter du hur mycket du vill av deras grillbuffé som förstås består av lamm och gris och allt trancheras upp direkt från grillen av skicklig personal. Tillbehören är oändliga. Potatissallader, gratänger, sparris och fräscha sommarprimörer, röror, chutneys, såser, kryddsmör, baguetter.. etc etc.

Ett hett tips till er som besöker Öland i sommar! 😛

lammet_grisen_restaurang_öland

öland_lammet_grisen

lammet_grisen_öland
På deras hemsida kan ni läsa om sommarens artister, menyer och andra nyheter.

Ölandstips! Lammet & Grisen

lammet_grisen_restaurang
Ja, det är familjen Richert som driver detta kulinariska matställe på norra Öland. Att Nicke ser mer än nöjd ut är förstås ingen underdrift. Detta ställe är Ölands eget mat-mecka!
Vi brukar återkomma årligen med goda vänner då detta verkligen är ren njutning i större sällskap. Med rustika långbord, mysig atmosfär, trubadur och liveband är helkvällen med släkt och vänner given.

Jag har skrivit om Lammet & Grisen tidigare (inlägg HÄR med fler bilder) men det tål att upprepas. Stället har även renoverats för att behålla den genuina känslan. Det är verkligen vackert beläget ute i ”vildmarken” utanför Löttorp på norra Öland.

För 359 kr äter du hur mycket du vill av deras grillbuffé som förstås består av lamm och gris och allt trancheras upp direkt från grillen av skicklig personal. Tillbehören är oändliga. Potatissallader, gratänger, sparris och fräscha sommarprimörer, röror, chutneys, såser, kryddsmör, baguetter.. etc etc.

Ett hett tips till er som besöker Öland i sommar! 😛

lammet_grisen_restaurang_öland

öland_lammet_grisen

lammet_grisen_öland
På deras hemsida kan ni läsa om sommarens artister, menyer och andra nyheter.

Ryggbiff med rödvinssås

ryggbiff_rödvinssås_recept
Melodifestivalen ja! Det är ju ikväll det börjar! Har faktiskt inte hängt med riktigt, det brukar ju vara så mycket reklam och ståhej före det börjar men tycker det varit väldigt tyst i år!?!
Hur som så blir det lite festligt att följa tills finalen är igång. Jag har vigt mig till barnens skara, tillika förtjusning. Har faktiskt inte uppskattat det här med melodifestival tidigare, men allt kan ju förändras och växa fram med tiden. ;-)
Vad äter man till melodifestivalen då??
Plockmat brukar vi oftast ha till mello-lördagar här hemma men varför inte en god tre-rätters och dessert framför TV:n? Lördagsgodiset åt vi upp igårkväll så det går bort. Fruktsallad och glass kanske de får bli…
Förrätt ja, detta tycker jag är så gott och passar till denna kväll! ;-)

Idag har jag mest plockat lite här hemma, dammsugit och fixat med tvätt, svarat på mail och varit ute med Kean. Nicke pysslar på sitt håll i garaget med bilarna och har varit och handlat och gjort lite ärenden. Joline blev kvar hos en kompis i Borgholm men kommer hem ikväll så här sitter jag ensam, i lugnan ro med TV:n på i bakgrunden… Kan verkligen inte skriva eller koppla av om jag inte har TV eller radio på… Blir så himla tyst och ensamt… De första jag gör på morgnarna när jag går upp är att tända lampor och värmeljus och sätta på TV:n med nyhetsmorgon. SEN väcker jag barnen. Klarar inte av den där tomma, kalla tystnaden, måste ha liv och ljud omkring mig. Fler som är som jag kanske?? :-P

Dagens recept då. En vansinnigt god rätt som jag ibland kan längta ihjäl mig efter. Ett fint stekt nötkött, gärna ryggbiff eller entrecote med en rödvinssås till… Det är lyxmat tycker jag och inget vi äter så ofta men gott är det! Jag serverade med en krämig potatisgratäng och en krispig sallad med ädelost. Rödvinssåsen är en skapelse ”to die for” så jag uppdaterar er med receptet här;

Rödvinssås 6 – 8 port Recept STEG-FÖR-STEG med bilder hittar du HÄR!
Det här behöver du  :

1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad

4 dl rött vin

3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)

Salt, peppar
ev. en nypa socker

1 klick smör

GÖR SÅHÄR : 
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör tills löken mjuknat. Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.

Tips; konsistens & färg : 
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.

sallad_ädelost_ost
Smarik sallad med ädelost och en god vinegrette. :-P
Recept på krämig potatisgratäng;

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 – 6 dl grädde
2 – 3 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 60 min.

rödvinssås_ryggbiff
Önskar er alla en härlig lördagskväll!

♥♥♥
Lämna gärna en kommentar så blir jag glad! ;-) Jag svarar på frågor och önskemål så fort jag hinner, skulle jag missa något så hojta till igen!

Kryddburken hittar ni även på Instagram (@Kryddburken) och Facebook,
följ mig gärna där! :-P
♥♥♥

Grillad lammsadel med örtig potatissallad

grillad_lammsadel_potatissallad_örter
Scan har en fin styckdetalj bland deras nyheter av grillsortimentet; lammsadel i skivor, kryddade med timjan och rosmarin. Jag serverade dom grillade tillsammans med en örtig potatissallad med creme fraiche, vitlök och purjolök. Har du mycket örter hemma så prova denna sallad då, den är otroligt god och passar fint att serveras kall i denna värmebölja.

6 – 8 port
Det här behöver du : 
ca 2 kilo nypotatis
5 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 finhackad purjolök el. 2-3 salladslök
1 finhackad liten gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 knippe blandade färska örter
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Koka nypotatisen i saltat vatten. Ställ undan o låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna i en stor skål. Krydda och smaka av. Skär potatisen i lagom stora bitar och vänd ner försiktigt i krämen. Smaka av med örtsalt. Potatissalladen blir ännu godare om den får stå till sig några timmar före servering.

lammsadel_skivor_scan
Skivorna av lammsadel behöver bara grillas nån minut på varje sida på hög värme.

örter_potatissallad
Jag plockade in lite blandade örter såsom timjan, oregano, persilja, rosmarin och mynta.

potatissallad
Vänd ner örterna i potatissalladen och låt den gärna stå kallt några timmar före servering.

tomatsallad
En enkelt tomatsallad med sockerärtor, salt, cayennepeppar och persilja.

Vem kom först hönan eller ägget?

DSC_0215Ja ibland grunnar man ju över det… och ofta får jag den tanken när man får höra/läsa att :

”Sedan år 2000 har fallen av malignt melanom, den allvarligaste typen av hudcancer, fördubblats i Sverige. En bidragande orsak är att många glömmer att skydda sig mot solen i vardagen”

Tänk om det är så att vi får för lite sol?
Tänk om vi inte kan äta oss till hälsosamma nivåer av D vitamin i vårt blod?
Tänk om allt smörjande med kemiska medel på kroppens största organ huden gör att cancern ökar?
Tänk om det är brist på D vitamin som är en av bovarna i cancerdramat?

Nyheterna igår, visade barn spelandes fotboll i skugga, man hade klippt ut alla linjer på på en fotbollsplan i ett tak och under detta tak fick barnen spela fotboll…

Har folk suttit så mycket inne framför skärmar och skrivbord förut?
Har folk arbetat inomhus så mycket som nu?
Har folk smörjt in sig med kemiska medel förut?
Har man varit så rädd för solen förut?

Jag personligen har mycket svårt att se att våra förfäder levde sina liv under samma omständigheter som vi, jag inbillar mig att man var väldigt mkt mer ute och arbetade och man kanske hade en keps och sjal som skydd för solen, tunna sommarkläder, skjortor odyl. Minns min farfar som ju var både bonde och fiskare, alltid brunbränd.

Kan svårligen se vår sol – livgivaren som den största fienden på jorden för vår hälsa.

Därmed inte sagt att vi i tid och otid ska steka oss i solen, utan givetvis ska solning ske med måtta och i lagoma doser.
20 minuter i solen med bar hud då tillverkar man 10.000IE en helt lagom och perfekt dos för de flesta!

Använd sedan tunna kläder och solhattar eller dra dig in i skuggan när du känner att det har blivit lagomt med sol.

Kort sagt använd huvudet (insidan) när du solar och är ute mitt på dagen, på stranden eller på havet!