Raw kokoskaka med tranbär och choklad

Lördagsgodis på mitt sätt

Idag bjuder jag på ett recept från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”, som kommer ut i handeln på onsdag till veckan.

Jag fick hem förhandsexemplaret av boken häromdagen, så roligt att få se recepten och bilderna ”på riktigt”.

Jobbet med bakboken var väldigt roligt, det här är andra gången som jag förutom att skapa alla recept även fick ta alla bilderna själv.

Här kan du läsa mer om boken i mitt förlag Bladh by Bladhs nyhetsbrev.

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Jag tillbringade många timmar ute på Djurgården och på andra platser runtom i Stockholm förra sommaren, dels för att hitta de vackraste platserna för fotograferingen och sen tillbaks med bakverk och porslin.

Här kan du läsa mer och ta del av ett av bokens salta recept, pizzamuffins.

Här hittar du boken på Adlibris och här finns den hos Bokus.

Den här lilla kakan är en av mina absoluta favoriter från boken, en energifylld godisbit som passar lika bra till fikat som till återhämtning efter träningen.

Kokossmör hittar du i välsorterade butikers bakhyllor, vill du göra själv så ta en titt här i guldgruvan Paleoskafferiet.

Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st

1 dl torkade tranbär

1 dl kokossmör

2 msk smält kokosolja

Ca 1 tsk flingsalt

50 g mörk choklad 80-90%

½ dl rostade hasselnötter

Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.

Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.

Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.

Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.

Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.

Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.

Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.

Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.

Glutenfritt formbröd med nötter, havre och chiafrön

Utflyktsmacka

Nu i helgerna har jag tagit fram ett nytt recept på formbröd som jag bakat flera gånger, det blev så gott så jag bara måste dela med mig av det.

Det passar perfekt att ta med ut på en vinterutflykt till en kopp varm dryck.

På bilden ovan var jag nere vid Stadshuset när solen visade sig en liten stund, du ser Riddarholmen i bakgrunden.

Som du kanske läst härinne eller på min Facebooksida så har jag under sommaren och hösten arbetat med min sjunde kokbok som är en bakbok.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt heter den och den kommer ut i mars.

Precis som i min förra bok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, har jag även denna gång fått ta alla bilder själv.

Denna gång i omgivningarna runt Stockholm, det har varit fantastiskt roligt att leta upp vackra fotoplatser till mina bakverk.

Jag hade ju en hel del olika bakingredienser kvar här hemma efter receptskapandet till bakboken, så här får du tips på ett nypåhittat gott och saftigt glutenfritt matbröd.

Jag har gjort det flera gånger i jul med vörtkryddor istället för brödkryddor, du hittar tips på smaksättning i det här vörtbrödet.

Formbröd med nötter och havre 1 limpa

50 g smör/kokosolja

2 msk äppelcidervinäger

3 dl vatten

3 dl hasselnötsmjöl

3 dl glutenfria havregryn

100 g krossade valnötter

1 dl pofiber

½ dl chiafrön

2 msk psylliumhusk

1-2 msk brödkryddor

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

5 ägg

Smält smöret i en kastrull, ta lite av det på en brödpensel och smörj en avlång form på ca 1½ liter.

Häll i vinäger och vatten och koka upp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sätt ugnen på 150°.

Vispa upp äggen med elvisp i ca 5 minuter tills det blir riktigt tjockt.

Häll över det heta vattnet över äggen, blanda väl och rör ner äggsmeten i mjölblandningen, vänd ner lite i taget tills du fått en jämn gröt.

Flytta över degen till formen och pressa ner den och släta till ytan med hjälp av slickepotten.

Täck med folie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Ta av folien, höj temperaturen till 175° och grädda i 30 minuter till.

Ta ut formen och låt brödet svalna en stund innan du stjälper upp det på ett galler, låt kallna helt.

Lägg in brödet i en påse och lägg i kylen att mogna till nästa dag.

Skär tunna skivor av brödet, det håller upp till en vecka i kylen, det fungerar också bra att frysa in.

God reklam för varma drycker

Jag tog med en ostmacka av brödet och njöt tillsammans med en kopp örtte med salvia, timjan och lakritsrot i ett vintrigt Stockholm, vi har äntligen fått lite snö.

Du hittar nu den goda nyheten Välmående te hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

I hennes nätbutik kan du också handla de ekologiska kryddmixerna Gurkmejamix och Choco-Latte, väldigt goda och näringsrika de med till vinterns utflykter.

Bildlänk till Välmående te från Kall Natur Kompani

Lättlagad fredagskyckling

Snabbt middagstips

Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det kokta köttet är väldigt bra att ta till när jag vill ha en snabb middag, så jag brukar frysa in det i portionspåsar.

Här får du en riktigt lättlagad gryta som passar fint om du har färdiglagat kycklingkött, det går förstås lika bra att använda grillad kyckling eller steka bitar av färskt kött.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

500 g kokt/grillad/stekt kyckling i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

50 g smör/olivolja

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Fler goda recept för att förgylla dina måltider hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker och här om den bakbok som kommer ut i mars, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Pizzamuffins från kommande kokboken Baka med frukt & grönt

Gott Nytt År

Äntligen har vi då kommit fram till ett nytt år, visst känns det skönt att kunna lämna det bedrövliga Coronaåret 2020 bakom oss?

Låt oss hoppas att 2021 blir ett friskt och glädjefyllt år på alla plan, det behövs nu mer än någonsin.

Idag har jag ett glädjande besked till alla mina följare, jag kan nu äntligen berätta att min sjunde kokbok släpps till våren, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon

Jag fick frågan om jag ville skriva en bakbok av min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh redan i våras, alldeles efter att Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv hade släppts.

Svaret blev självklart ja, jag har alltid tyckt mycket om att baka och många har genom åren bett mig om att göra en bakbok.

Jag hoppas mina bakverk kommer att spridas runt landet, till glädje både för hemmabagaren och för alla oss som vill kunna njuta av gott glutenfritt även ute på caféer/restauranger.

I min förra kokbok tog jag alla bilder i den jämtländska naturen, jag fick även denna gång det hedersamma uppdraget att fotografera själv.

På grund av Coronapandemin så blev det den här gången min andra hemstad Stockholm som fick visa upp sina vackraste sidor.

Jag hade ett riktigt roligt jobb under sommaren med att ta fram alla nya recept och fotografera dem ute i sommargrönskan, det blev många och långa promenader ute på Djurgården för att hitta de allra vackraste miljöerna.

Blir du intresserad av bakboken så kan du läsa mer om och lägga in en bevakning på den här på Adlibris och här på Bokus, så får du ett mail från dem när boken släpps under våren.

Somrigt fika med mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Idag får du ett recept från bokens salta avdelning, där jag samlat många läckerheter som passar lika bra till frukost, lunch eller kvällsfikat därhemma som till en god picknick ute i det fria, något många glädjande nog börjat njuta av under året som gått.

Bokens söta avdelning har fått en naturligt god sötma från olika frukter och bär, både färska och torkade.

Jag använder varken vitt socker, honung eller sötningsmedel i recepten, men vill du så kan du förstås ändra till den typ av sötning du föredrar.

Recepten är i möjligaste mån anpassade för dem som äter mejerifritt och alla är förstås glutenfria.

Idag bjuder jag på pizzamuffins från boken, något som passar extra bra just på nyårsdagen då pizza brukar vara det många vill äta om man ser till bloggens sökstatistik genom åren.

De här muffinsarna passar fint att ta med på en picknick, så packa en korg och njut av årets första dag i naturen.

Ett av de söta recepten från boken är den hallonmoussetårta som jag hade med till inslaget i Nyhetsmorgon på TV4 i somras, du hittar tårtan och länk till det inslaget här.

Efter receptet följer några fler av mina bilder från Baka med frukt & grönt, så du får se lite mer av vad den innehåller.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Tips:

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Fikontryfflar med apelsin

Chokladdoppade jordnötskakor

Små pekannötsmuffins med äpple

Gröna ärtvåfflor

Sesamkex med vitlök och dill

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Havrebullar med tomat och basilika

Lucka 6 – Julens godaste fröknäcke

Julknäcke

Glad 2a Advent, hoppas du har en riktigt mysig dag därhemma med alla adventsljus som lyser upp i vintermörkret.

Söndagar brukar vara populära bakdagar märker jag härinne på bloggen, då är det många som hittar hit via Google och Facebook.

Mitt recept på frökex/knäcke har blivit otroligt populärt, Huså Bröd bakar och säljer det i butiker över hela landet.

När jag jobbade med min senaste kokbok förra sommaren så skapade jag ett nytt sorts fröknäcke, både jag och Lennart tycker att det är det godaste jag hittat på.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Här kan du köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör hos min samarbetspartner Kall Natur Kompani.

Kokboken kan bli en uppskattad julklapp till någon du bryr dig mycket om,  jag kan skicka den till vem du vill i Sverige, du skriver bara vem den ska signeras till vid beställningen.

Klicka på bilden ovan så kan du se ett inslag med rätter från boken på TV4, så får du veta lite mer om innehållet.

Vill du handla på nätbokhandeln så hittar du den här hos Adlibris och här hos Bokus.

Kokboken finns också på Akademibokhandeln om du hellre vill handla av en lokal butik.

Fröknäcke med nässlor och parmesan ca 18 bitar

3 äggvitor (1 dl)

2½ dl hett vatten

25 g smör

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

½ dl mandelmjöl

½ dl skalade hampafrön

½ dl nyponskalsmjöl

1½ msk fiberhusk

Ca ½ tsk salt

Att strö över knäcket:

1 dl finriven parmesan

2 msk torkade, smulade nässlor

Ca 1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 150˚. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vattnet med smöret, vispa under tiden äggvitorna tjocka med elvisp.

Vänd ner fröblandningen i äggsmeten, häll över vattnet och blanda allt väl, låt svälla i 5 minuter.

Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper eller plastfilm och kavla ut smeten mellan papperen till en jämn kaka på ca 1 cm tjocklek.

Strö över nässlor, parmesan och smula över flingsaltet så allt blir jämnt fördelat över hela kakan.

Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut och markera rutor med en bakskrapa om du vill ha fyrkantigt knäcke.

Sänk värmen till 50˚ och torka i 1-2 timmar, ta ut brödet efter en halvtimme och vänd bitarna.

Vill du ha oregelbundna bitar som mina på bilden så vänd försiktigt hela kakan och dra bort bakplåtspapperet.

Ställ in att torka igen och bryt i oregelbundna bitar när det är helt torrt.

Beroende på ugn och tjocklek på knäcket kan det ta lite olika lång tid att torka, så se till att det är riktigt torrt innan du tar ut det, låt det annars stå inne en stund till.

När det är helt torrt tar du ut knäcket och låter det svalna på plåten. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.

Tips! Nyponskalsmjöl, hampafrön och torkade nässlor hittar du i hälsokostbutikerna.

Du kan byta ut nässlorna mot torkad persilja, körvel eller någon annan ört som du tycker om.

För ett ägg- och mjölkfritt bröd byter du ut äggvitorna mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, smör mot 2 msk kokosolja och parmesan mot 2 msk näringsjäst, som du blandar ner i smeten.

Julkakor och vinnare i Gourmand Awards Sverige

Mina julkakor hos Diet Doctor
Foto Kristie Sullivan

Julfirande

Nu drar det ihop sig mot jul och på söndag startar årets upplaga av Tomtens Adventskalender härinne.

I år bjuder Tomten och jag på recept från mina egna kokböcker och några gästartister dyker också upp.

Vi smygstartar lite redan idag, här kan du ta del av ett riktigt juligt bakrecept till adventsfikat inne hos Diet Doctor.

I vårt julsamarbete har nu turen kommit till mina små pepparkakscupcakes med apelsinfrosting.

Pepparkakscupcakes hos Diet Doctor Foto Kristie Sullivan

Här blev det en riktigt fin start på julfirandet igår när jag hade satt upp adventsstjärnan och pyntat lite.

Då upptäckte jag ett mycket trevligt mail från Edouard Cointreau, arrangören av den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Min kokbok Gröna, sköna tillbehör har vunnit sin kategori i Sverigeuttagningen tävlingen, gissa om jag är både stolt och glad.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Finalen där kokböckernas Best in the World utses går av stapeln 3-6 juni 2021 i Paris.

Det här är andra gången en av mina kokböcker går vidare till finalen, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken blev häromåret utsedd till Best in the World i sin kategori.

Här ovan ser du en av mina bilder från Gröna, sköna tillbehör, havtornskombucha i ett glas från Storsjöhyttan, fotograferad en underbar morgon vid Kallsjön förra året.

Bilden är en skärmdump från nu på morgonen där min lyckosiffra 7 var riktigt framträdande i besöksstatistiken, ett gott tecken.

Kombuchareceptet har jag fått från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Läs gärna mer om boken och beställ ett signerat exemplar här i Margaretas nätbutik.

Här finns boken på Adlibris och Bokus, den finns även i den vanliga bokhandeln.

Bladh by Bladh till Gourmand Awards

Du kan läsa hela listan med de vinnande kokböckerna här, mitt förlag Bladh by Bladh har tre titlar med i finalen i år.

Här hittar du receptet på sockerfria kokostoppar från  Annelie Anderssons fantastiskt vackra bok Blomster & Bakverk.

Kokostoppar från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

Lättbakat nötbröd

Glutenfri macka

Idag får du tips på ett av mina bästa matbröd, ett saftigt och väldigt lättbakat nötbröd.

Passar fint både till frukost, till en soppa eller som en varm utflyktsmacka nu under de fina höstdagarna.

I år blir det förstås ingen utlandsresa för vår del, passar på att njuta så mycket som möjligt av vår svenska natur istället.

Jag har en hel del skrivjobb som kommer att uppta min datortid nu i höst, så jag kommer att dra ner betydligt på min närvaro på sociala medier.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Vill du ta del av mina recept i bokform så länge så blir jag väldigt glad om du köper min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, du hittar den i länken på Adlibris för endast 135 kr just nu.

Där finns alla mina favoritrecept på tillbehör, bakverk, matbröd, smoothies, såser, röror, ja allt du behöver för att få det lilla extra både till vardagsmaten och festmåltiderna.

Njut nu av hösten, gärna med en god macka på en utflykt i skogen.

Nötbröd 1 limpa
6 ägg

100 g blandade nötter

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Här kan du läsa mer om mina kokböcker och matfilosofi.

Det kanske är dags att vara ute i god tid med julklapparna i år, hårda paket är ju alltid uppskattade ❤

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör

Populärt kokboksrecept

Idag får du ett recept som jag fått mycket beröm för, ett mycket lättlagat tillbehör med härlig smak av kantareller.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som är min sjätte kokbok kom ut i våras, många bloggar och tidningar har skrivit om den under sommaren.

Jag var också med på Nyhetsmorgon i TV4 i början på juli, då hade jag bland annat med den här broccolirätten, du kan se inslaget här.

Just nu har Adlibris reapris på boken du hittar den i rödmarkerade länken för bara 135 kr mot ordinarie pris 199 kr.

På lördag den 19 september kl 13-15 har jag årets första kokbokssignering på Ås Trädgård utanför Östersund, hoppas vi ses där.

Broccoli med kantareller och ädelost ca 4 port

2 huvuden broccoli i små buketter

1 liter kantareller

140 g gräddädelost

1 dl finhackad gräslök

½ tsk salt

½ krm peppar

25 g smör till stekning

Ansa kantarellerna och skär de större i bitar, låt de mindre vara hela. Bryn dem en stund i smöret.

Blanda ner broccolibuketterna och låt dem steka tills de blivit lagom mjuka, på det viset drar de åt sig mycket god smak från svampen.

Krydda lätt med salt och peppar, tänk på att ädelosten tillför en hel del sälta.

Ta stekpannan från plattan och låt svalna en liten stund.

Skär ädelosten i små tärningar, blanda med broccolin, svampen och gräslöken i stekpannan och häll över i en skål.

Tips: Här är det rena och enkla smaker som gäller, för att de fina kantarellerna ska komma riktigt till sin rätt.

Den krämiga sältan i ädelosten harmonierar riktigt fint med svampen och den söta broccolin.

Servera den som en ljummen sallad, gärna på en bädd av rucola med lite olivolja, vit balsamvinäger och hasselnötter.

Här nedan ser du de tillbehör och smoothies jag bjöd på  i TV, klicka på bilden så kommer du till Köket.se och recepten.

Här hittar du den hallontårta jag hade med till Nyhetsmorgon.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Korvgratäng och blomkålsmos

Min typ av snabbmat

Idag får du tips på en både god och snabb middag, lagad på mindre än 20 minuter.

Jag äter inte så ofta bacon och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en korv med hög kötthalt, gärna lokalproducerad.

Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött.

Korvgratäng

Korvgratäng 2 port

2 korvar med hög kötthalt

10 cocktailtomater

1 dl strimlad purjolök

½ äpple

2 msk smör

1 dl hemgjord majonnäs

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk osötad senap

Salt och peppar

Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.

Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.

Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.

Gratinera på 200° i 10 minuter och servera med blomkålsmos.

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud

1 dl finhackad persilja

25 g smör

2 msk färskost

Salt och peppar

Skär blomkålen i buketter och koka mjuk i saltat vatten.

Häll upp i durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Lägg tillbaks buketterna i kastrullen och mixa med stavmixer eller pressa dem genom en potatispress.

Blanda ner smör och färskost, smaka av med salt och peppar.

Rör om väl och värm försiktigt, blanda strax innan serveringen ner den hackade persiljan.

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat så ta gärna en titt på någon av mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Positiv nyhet

Idag känner vi oss riktigt glada, Lennart tog ett antikroppstest på Covid-19 häromdagen, nu har det kommit tillbaka som positivt.

Känns förstås väldigt positivt 🙂 ❤

Vi har ju inte varit det minsta sjuka under det halvår vi varit i Stockholm, otroligt att Covid-19 kan drabba så olika.

Lurigt att man kan ha det utan att det märks alls, då är det inte konstigt att smitta kan spridas så fort…

(Vi fortsätter förstås att följa FHMs råd att hålla avstånd, tvätta/sprita händerna och allt det där vi nu alla vet så väl, så vi inte sprider andras virus vidare oavsiktligt genom att kanske ha det på händerna.)

Grön ärtdressing och mina recept i Vego och Matmagasinet

Grönt, skönt tillbehör

Den här goda dressingen symboliserar verkligen titeln på min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör.

Igår fick jag veta att receptet är med i senaste numret av Vego tillsammans med två andra gröna tillbehör från kokboken.

Den här dressingen hade jag även tagit med när jag var på Nyhetsmorgon i TV4 häromveckan, då förstärkt med kirskål.

Du kan se inslaget här och här kan du ta del av den hallontårta jag bjöd på i programmet.

Väldigt roligt att få vara med i Sveriges största vegetariska tidning, tack till Carita Porsetun som la upp bilderna i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv.

I förrgår tipsade hon om att boken omnämns tillsammans med två recept även i boktipsen i tidningen Matmagasinet.

Klipp ur Matmagasinet

Så glad att mina recept letar sig ut i stugorna runtom i landet, även nu när Coronakrisen gjort att alla event som var planerade kring bokens lansering ställts in.

Grön ärtdressing med persilja

2 dl frysta, gröna ärtor

1 dl hackad persilja

1 dl kallpressad olivolja

½ dl vatten

2 msk vit balsamvinäger

1 msk flingsalt

Häll kokande vatten och lite salt över ärtorna, låt stå i 2-3 minuter. Låt rinna av och bland med övriga ingredienser i en matberedare.

Mixa så dressingen blir helt slät. Häll upp på flaska och förvara i kylen, den håller sig fräsch några dagar men kan tappa lite i färgen.

Tips: Servera ärtdressingen till en riktigt grön sallad på späda blad, gröna linser, tärnat grönt äpple, pumpakärnor, strimlad fänkål och hackad gräslök.

Den är också god till en coleslaw, strimla grönkål eller salladskål, krama den med lite salt och blanda med dressingen.