LCHF recept för Cashew- och kokoskakor


Dessa kakor är väldigt lättlagade samtidigt som kombinationen cashewnötter och kokos är väldigt god!

LCHF Kycklinggryta med grönpepparsås
Portioner: 4 st
Tid: 20 min
Från: http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
20 gram smör
25 gram cashewnötter
1½ msk riven kokos
2/3 msk kokosmjöl
1 2/3 msk stevia strö
10 gram hackad sockerfri mjölkchoklad

För chokladkakor: tillsätt lite kakao och extra stevia strö

Gör så här
Finhacka cashewnötterna (jag använder mig av salta) och hacka chokladen. Blanda cashewnötterna med riven kokos, kokosmjöl, sötning och hackad choklad. Blanda även ner kakao och lite etxra sötning för chokladkakor. Blanda sedan ner smöret. Gör fyra stycken platta kakor av kakdegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter tills kakorna får en aning färg i kanterna.

LCHF Ostkex
LCHF Ostkex
Källa: Dagens GI
Portioner:

Ingredienser:
Currykex
1 dl riven ost
1 tsk Curry
1 krm gurkmeja
1 msk matolja
Persiljekex

Persiljekex
1 dl riven ost
2 msk färsk hackad persilja
1 halv vitlöksklyfta
1/2 msk Matolja
Paprikakex

Paprikakex
2 dl riven ost
1/2 röd paprika
2 tsk paprikapulver

Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar, tillaga den sedan på 150 grader i ugnen cirka 5 minuter och pressa lite i ett durkslag så vätskan försvinner innan du mixar den med osten.
Gör så här:
Ostkex! Här är tre enkla varianter som dessutom går utmärkt att göra lite större satser av och förvara i kylskåp, sen är det bara att plocka fram till fredagsmyset, blanda ut i omeletten eller toppa och gratinera en kött eller fiskfilé med. Om du vill ha dom ännu matigare så kan du röra i lite grovhackade nötter.

När du gör ostkex är det viktigt att inte ha för mycket olja eller ingredienser med vätska i förhållande till osten för då kommer kexen inte bli knapriga. Smeta ut cirka en matsked per kex och tillaga på ganska låg temperatur (150g rader) när kexen börjar få en gyllenbrun färg (cirka 15-30 min) är det dags att ta ut dom och låta dom svalna.
Chokladtryffel med mascarpone
Chokladtryffel med mascarpone
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 10 stycken

Ingredienser:
60 gram smör
70 gram mascarpone
80 gram mörk sockerfri chokad
ev. hasselnötter

Ca 100 gram mörk sockerfri choklad att doppa i

Gör så här:
Smält smöret tillsammans med chokladen. Ta av från kastrullen och blanda ner mascarpone. Blanda väl så att alla klumpar försvinner. Häll eventuellt ner hela/delade/hackade hasselnötter. Låt tryffel kallna i minst ett par timmar i kylskåpet så att smeten tjocknar och blir hård. (Jag lät den vila i kylskåp över natten.) Är tryffeln för hård, låt den tina i rumstemeratur en stund. Form tryffeln till bollar. Smält därefter ca 100 gram choklad. Doppa tryffelbollarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper för att stelna.
Tappa 5 kilon på 4 veckor med LCHF dieten!

Att gå ner i vikt behöver inte vara krångligt – så länge du håller dig till rätt kost! Fett, kolhydrater från grönsaker och proteiner är basen på LCHF. Följ våra råd och du kan tappa 5 kilon på bara 4 veckor.

Ät fett med gott samvete

Den största förändringen med LCHF är att man ska äta mer fett, och nu när grillsäsongen är igång passar det perfekt. Njut av avokadon, grädde som bas i såsen, goda ostar och ringla olivolja över salladen. Njut även av skinnet på kycklingen och fettet i köttfärsen.

Rensa ur ditt skafferi

Det kan vara kämpigt att äta LCHF-kost när det står kakor, skorpor och riskakor i skafferet och frysen är full av bullar. Rensa ut det som du misstänker lockar dig mest och det som innehåller för mycket kolhydrater.

Testa pannkaksfrukost

Dieter kan vara trista, men anhängare av LCHF menar att det inte är någon diet, det är ett sätt att leva. Och livet ska ju inte vara trist! Vad passar bättre än att unna dig goda pannkakor till frukost!? Pannkakssmet: 2-3 ägg, 1/2 dl vispgrädde, lite vaniljpulver och 1 msk fiberhusk. Serveras med en klick crême fraiche.

Bortbjuden?

Njut av det som bjuds men välj bort potatis, ris och pasta. När efterätten serveras får du känna efter vad just du vill och kan ta för val. Är ditt mål viktminskning så kommer en efterätt inte att ge dig det du önskar. Är du socker beroende kan en efterätt skapa sug för socker under resten av veckan.

Välj ekologiskt

Ekologiska livsmedel är ett bättre val eftersom de inte innehåller rester av kemikalier eller andra ämnen som inte trivs i kroppen. Har du möjlighet så välj nötkött från gräsbetande djur.

Äta ute? Inga problem!

Det är lätt att äta LCHF på restaurang.Välj något på menyn som erbjuder en hel kött- eller fiskbit med en god sås till. Be att få byta ut potatisen mot varma grönsaker. Till efterätt väljer du en god ostbricka och hoppar bara över marmeladen, kexen och frukten.

Skippa mellanmål – om du vill

När man äter LCHF-kost håller man sig mättare hela dagen, så många varken orkar eller vill ha ett mellanmål. Och man behöver inte heller tänka på att hålla förbränningen igång efter som man inte svälter. Men om du är sugen så fungerar en näve nötter, ett kokt ägg eller en avokado till exempel.

Trött?

Det kan hända att du känner dig lite trött och hängig de första dagarna du börjar äta LCHF-kost. Men håll ut, snart vänder det! Och om magen protesterar kan man ge den lite mjuka fibrer som kosttillskott. Till exempel 1 msk hela linfrön, psylliumfrön eller fiberhusk.

Har du några fler tips? Kommentera gärna nedan och dela med dig om dina tips!

En roadtrip med hotell o drömbilen är hämtad…

20120817-214128.jpg
Här kommer ett väldigt bildregn med strålande sol, förväntningar och härlig avkoppling på hotell… För att sedermera hämta hem drömbilen vi väntat på! ;-) Häng me!

Vi styrde kosan mot Sölvesborg med hotellövernattning på Hanöhus. Ett charmigt, gammalt hotell med anor från släkten då min morfar jobbade där som kock i restaurangköket i många år. Jättekul att återse stället, även om jag var väldigt liten då drevs i släktens regi, men historierna lever kvar än idag… :-P

Ja, det här blev en liten avstickare mitt i allt matbloggande, men tyckte inte jag kunde låta bli att inte visa er denna pärla.

Härnäst blir det utflykt till djurparken imorgon då jag o barnen åker och lämnar gubben hemma, eller vad säger ja… I garaget menar jag ju! ;-)

En ”inför-skolstart-träff” som jag försökt ordna samman med Jolines klass där vi blir ett gäng föräldrar, barn och syskon så ska självklart matsäck fixas och det lutar även åt en burk med något hembakat också.

Sen börjar allvaret på måndag, skolorna startar och sommarlovet slut för den här gången så att få tjoa, stimma, bada, åka karusell och hälsa på djuren kommer nog bli en uppskattad avslutning dessutom. ;-)

20120817-215226.jpg
Hotellentrén

20120817-214246.jpg
Och den maffiga kristallkronan som verkligen gnistrade av alla prismor i solljuset gav ett välkomnande intryck.

20120817-220127.jpg

20120817-220251.jpg
Utsikten och stranden bakom hotellet mot Hällevik är fantastiskt vacker…

20120817-220848.jpg
Sandstränder och saltvatten! :-P

20120817-220909.jpg
Mot hotellrummet.

20120817-221046.jpg
I källaren fanns en relaxavdelning med bastu, ångbastu, duschar och jacuzzi med bubbel, där tillbringade vi några timmar innan vi satte oss i restaurangmatsalen. Jättemysigt!

20120817-221112.jpg
Restaurangen var ljus och mysig med högt inglasat takparti och härliga växter.

20120817-221156.jpg
T
ill maten beställde jag in en xider, det brukar jag sällan dricka men denna var god, med smak av mandarin och chili!? :-P

20120817-221226.jpg
En fin bit entrecote, timjanbakat potatis, rostade tomater och bearnaisesås. Så enkelt och vansinnigt gott. Nicke och Joline tog varsin tallrik varmrökt lax; stora fina, saftiga bitar och tummen upp från bägge två där!

20120817-221635.jpg
K
aktusar i mängder.

20120817-221721.jpg
T
akutsikt.

20120817-221800.jpg
M
aten blev vi inte besvikna på och inte heller frukostbuffén, riktigt gott och så tokmätta vi blev sen då.

20120817-221828.jpg
Y
oghurt med allehanda torkade frukter, musli, nötter, frön, ja gud vet allt! Allt skulle provsmakas… ;-)

20120817-221854.jpg
N
icke är mätt och njuter av en kopp kaffe…

20120817-221929.jpg
Åter i bilen, nu på väg mot Ystad, klockan är strax innan 09 på morgonen och tack alla underbara vädergudar för strålande solsken och ingen AC i bilen… Haha, just denna dag av alla… Det är inte liiite varmt att sitta i en bil i 5-6 timmar då…

20120817-223329.jpg
S
kåne är sååå vackert med de öppna landskapen, vidden över åkrar och svajande fält, och alla mysiga gårdar med stenlador. Lite svårt att fota med iphonen genom bilrutan bara… Hade ju varit snyggt om jag tappat den där…

20120817-223348.jpg

20120817-223804.jpg
H
emma hos Kent Jönsson (Dreamcars) i Ystad. Å där står ju pärlan… Där är den ju!!! :-P
Cadillac fleetwood -59.

20120817-223830.jpg
N
ickes första provkörning…

20120817-223852.jpg
B
agageutrymmet med reservdäck och den gamla nummerskylten.
Efter provkörning, kaffe och frallor, och en trevlig pratstund så var det dags att bege sig hemåt mot ön igen. Vi hann med nöd o näppe tills det var dags att hämta Max och nu har vi tagit helg och ska bara njuta!

20120817-223929.jpg
F
ull solsken och det blev några pauser för att sträcka på benen och få lite frisk luft… Ja, för att spana in fenorna ett par gånger extra också… ;-)

LCHF recept för Blåbärsmuffins


Ett recept på blåbärsmuffins! Fullproppad med söta blåbär och toppad med en len och gräddig topping!

LCHF Blåbärsmuffins
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/
Portioner: 6 st
Tid: 40 min

Ingredienser
Muffinsen:
70 gram smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
30 gram finhackade pecannötter
2 msk riven kokos
1½ msk kokosmjöl
7-8 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
140 gram söta blåbär

Blåbärstopping
100 gram mascarpone
1 dl vispgrädde
4 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
ca 70-80 gram söta blåbär

Gör så här
Muffinsen:
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Separera äggulan från äggvitan. Tillsätt äggula och smält smör i de torra ingredienserna och rör om. Vispa äggvitan hård med elvisp och rör ner i smeten. Rör därefter ner blåbären. Lägg i muffinformar som gärna får stå i en muffinsplåt (eller använd annars dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills muffinsen börjar bli fasta.

Blåbärstopping
Vispa mascarpone och vispgrädde tillsammans med stevia strö, vaniljpulver och blåbär till en fluffig kräm med en elvisp.

När muffinsen svalnat så spritsa eller bred på toppingen på muffinsen. Garnera gärna med blåbär!

Helenas favoritglass
Helenas favoritglass
Källa: I ett annat liv
Portioner:

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2-3 msk sukrin melis
100 gr mörk choklad (jag använder alltid 86%-ig choklad)
65 gr valnötter (1,5 dl)


Gör så här:
Vispa grädden hårt för sig i en bunke.
Vispa ihop äggen, sukrinet och vanilj poröst i en annan bunke.
Vänd sedan ned grädden i äggblandningen med en slickepott.
Hacka chokladen och valnötterna och vänd ned i smeten.
Följ instruktionerna på glassmaskinen och ha ned smeten.

Jag brukar alltid förvara glassen i en tom burk för turkisk yoghurt i frysen.

Fyllda lasagnekuddar med kyckling, spenat & hasselnötter


Igår lagade Joline & jag mat tillsammans, det är ju bara hon o jag hemma nu i veckan då Nicke kör flyttresa om kommer hem tors/fredag nånting, men sen har han semester! :-P

Vi snickrade ihop en riktigt god… Ja vad ska man kalla de? Fyllda lasagnekuddar, ungefär som canneloni fast inte rullar utan trekantiga kuddar. Vi gjorde fyllningen på zucchini och spenat som fick fräsa ihop med lök, vitlök och finhackade hasselnötter, vi avslutade med salt och peppar och rörde ner en burk creme fraiche. Detta rörde vi ihop med en urbenad, grillad kyckling och packade in i färsk lasagne. In i ugnen och gratinera med ostsås över. Dundergott!! Som Joline sa… ;-)

Det här behöver du : 
1 grillad kyckling
2 frp. färsk lasagne, helst Felix lång lasagne
½ zucchini
1 liten gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
ca 150 gram färsk spenat
1 dl finhackade hasselnötter
Salt & peppar
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur köttet på kycklingen.
Lägg lasagnen i en skål med kallt vatten under tiden du gör fyllningen så går den lätt att vika utan att spricka sen.

Börja med bechamelsåsen som får stå och puttra under tiden.

Hacka zucchini, spenat och pressa ner vitlök i het stekpanna med lite olja. Rör ner hasselnötterna och låt alla smaker få fräsa ihop ca 3 min. Salta och peppra. Rör ner en burk creme fraiche.

Vänd ner kycklingköttet och rör ihop.

Rulla ut lasagnen på en skär bräda. Lägg på fyllning och vik över ett hörn så det blir en trakant, gör sedan tre vik till, skär av och lägg i smord, ugnsfast form. Och så fortsätter du så till du gjort alla sex. Snåla inte med fyllningen, den räcker utmärkt till 6 stycken ”kuddar”. Skulle du få fyllning över kan du klicka ut den i formen vid sidan om.

Häll ostsåsen över formen, lägg i några körsbärstomater och gratinera i 200 grader tills den fått fin färg, ca 20-25 min. Strössla över skivad salladslök och färsk timjan före servering.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
100 gram riven lagrad ost
½ krm malen muskotnöt (riv på zestjärnet)
2 äggulor (kan uteslutas)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Smula ner eller riv ner osten på slutet och sänk värmen. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.


Det färdiga resultatet! Men vi tar de från början :

Här får zucchini, spenat och lök fräsa ihop…


Tillsammans med hasselnötterna blir det en härlig doft och lite extra ”crunch”. Använd vilka nötter du vill, pinjenötter eller valnötter. Är du allergisk; uteslut dom helt eller använd solroskärnor te x.


Vänd ner kycklingen i röran.


Rulla ut lasagnen och lägg på fyllningen. Vik trekanter. (4 vik totalt/kudde)


här är alla sex kuddar färdiga.


Bred över ostsåsen, lägg på en näven körsbärstomater och några varv med pepparkvarnen. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.


Färdig att serveras. Lite skivad salladslök och färsk timjan ger extra piff o färg!


Smaklig kudde! :-P

Holistics kokosolja till extrapris!

Nu kan man köpa Holsitics kokosolja för endast 149- (ordpris 169-) om man anger rabattkoden Kokosolja i rabattkodfältet.
Koden endast giltig till 31/8-12.

Holistics kokosolja är kallpressad, oraffinerad och tas från unga kokosnötter då de har högst näringsvärde.
Används till matlagning, stekning och bakning, men är även bra vid hudproblem som torr hy och utslag.

Vill du delta i en tävling för att vinna deltagande i Holistic föreläsning så gå in här på Facebook

Varför inte passa på att då också köpa lite kokosnötsmjöl när du ändå är igång!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Rimbobullar och snurrbullar med mandelmassa


Denna dagen ett liv… Visst va de väl så han sa farbror Melker i Saltkråkan? ;-)

Morgon här hemma började ju kanske inte som planerat. Jag skulle jobba på kontoret och precis som igår så skulle jag skjutsa barnen till fritids till klockan åtta.

Klockan ringde, jag pallrade mig upp, väckte barnen, kläder och tandborstning och spegeltid tar ju sin tid ibland… :-P

När vi dock alla var färdiga och väskor packade med ombyten och frukt så ska vi då åka!

Hittar först inte dörrnyckeln när jag ska låsa så in och rota igenom alla sjunhundra handväskor för att sedan komma på att jag hängt upp dom på lilla kroken i hallen…

Ut till bilen och då är den låst…

Ja, här på landet låser jag aldrig min bil och nyckeln sitter typ alltid i också… Och det gjorde den även idag!! Jag vet att jag har en extranyckel och jag vet också precis vart den ligger; i handsfacket!

Ja, så där stod vi efter en smått hektiskt morgon och kom inte in i bilen så det var bara att ringa fritids och meddela att barnen blir hemma idag och jag fick sadla om mina kontorsplaner till barnaktiviteter istället. Vad passar väl då bättre i 24 graders tryckande värme än att baka bullar?? :-P Fiffig jag är!

Vi bakade rimbobullar och snurrbullar med mandelmassa så det stod härliga till, sen har vi faktiskt inte gjort nånting, bara slappat och tagit det lugnt. En sån dag… ;-)

Nu är min privata superhjälte hemma och har förstås fått upp bildörren ”lätt som en plätt” med lite ståltråd och trix. Det stora världsproblemet är löst! Imorgon är det dock ledigt från fritids så kanske kan vi ta oss nånstans med bilen då… Apropå det så ska jag gå ut och plocka in extranyckeln ur handsfacket nu på en gång:-P

Rimbobullar ca 60 st
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
200 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 dl finhackade hasselnötter

Efter gräddning : 
Florsocker + vatten till kristyr att ringla över

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Dela i tre delar. Det blir ca 20st per degbit. Kavla degen till en rektangel. Skär ut fyrkanter ca 10*10cm. Klick ut 2 tsk fyllning på varje ruta och vik in hörnen mot mitten som ett kuvert. Tryck till lätt med fingret i mitten. Placera i aliminiumformar eller vanliga bullformar. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

*Vi gjorde snurrbullar av halva degen som jag fyllde med riven mandelmassa, penslade med ägg och strödde över pärlsocker. 


Förberedd! Vi provade även en smaksatt mandelmassa med skogsbär i några av snurrbullar, blev riktigt gott.


Små fyrkanter med 2 tsk fyllning, vik ihop hörnen mot mitten som ett kuvert och tryck till lätt.


Ställ i formar.


Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.


Dekorera med kristyr som du ringlar över. (florsocker + vatten)


Det fina uppläggningsfatet jag fick av mamma kom väl till användning och den rymmer måååånga bullar! Finns på ÖNSKA. Märke; Sagaform ”Happy days”.


Sommarens bullbak, en dag när det INTE regnade… :-P