3 goda energidrycker

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

En röd, en grön och en vit näringsdryck

Jag har i vinter testat några olika former av energidrycker.

Helt naturliga och hemgjorda förstås, de som finns att köpa innehåller väldigt mycket som är långt ifrån bloggens signum, naturlig mat.

På vår hälsoresa hit till Turkiet så äter vi nötfrukost som vanligt på morgonen.

Några timmar senare blir det en energidryck innan långpromenaden.

Jag har tagit fram några olika recept till Restaurang PriMaten i Uppsala, här får du också chansen att prova.

De jag testat har gett riktigt bra med energi, jag går 2-3 timmar utan att bli trött när jag druckit dem.

Har också energi kvar att laga lunch när jag kommer hem, vilken skillnad mot hur jag var innan jag började med LCHF för 6 år sen.

Jag har tränat upp en styrka i ben och rygg som jag inte trodde var möjlig efter min steloperation.

Träning och bra mat kan verkligen göra underverk för hälsan.

Här nedan en bild på mina fotspår från igår, tog en långpromenad i vattenbrynet på Kleopatrastranden.

Första gången jag gick här var för 13 år sen, då i mycket dåligt skick innan operationen, jag fick gå med käpp eller kryckor och klarade bara korta sträckor.

Nu har jag tränat upp mig så jag klarar att gå i både Barefoot-skor och MBT-sandaler.

Under många år var det specialgjutna skor och fotskena som gällde efter en nervskada under ryggoperationen.

Strandpromenad längs Kleopatrastranden i Alanya

Det är enkelt att själv göra proteinrik vassle till energidrycker,  istället för det pulver som finns på burk.

Vassle blir biprodukten när man gör min goda färskost, bara att frysa in i en istärningslåda och ta fram eftersom.

Här i Turkiet har jag testat den på fet get-yoghurt, det blir verkligen bra.

Getmjölksprodukter kommer mer och mer i butikerna, även här är det många som inte mår bra av komjölken.

Långhåriga getter med herdinna

I USA har det senaste tiden blivit trendigt att dricka buljong kokt på ben.

Riktigt kul att jag som kör så mycket med gammaldags mat nu är trendig :)

Passar extra bra när mina kokböcker kommer ut i den engelskspråkiga världen till sommaren.

Då kan amerikanerna få lära sig att koka riktigt goda buljonger efter recepten i Långkok för LCHF och Paleo.

Hemma i Sverige är mina kokböcker just nu väldigt billiga, du hittar dem här på Bokus Nystartsrea.

Här kan du ta en titt på hur de ser ut i den engelska versionen på Amazon.com och förboka om du vill.

Mina kokböcker för 79 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för bara 79 kr på Bokus just nu

Granatäpple och blodgrape

Röd energidryck med kryddsmak 2 port

3 dl hett vatten eller grönt te

½ blodgrapefrukt

½ granatäpple

½ citron

1 msk kokosolja

1 tsk kanel

½ tsk gurkmeja

1 krm kardemumma

1 krm mald ingefära

½ krm malda nejlikor

Pressa frukterna. Blanda alla ingredienser och häll upp i 2 muggar.

Granatäppelsaften kan du byta mot osötad tranbärssaft eller lingondricka.

Gör gärna en större blandning av kryddorna och ha i en burk.

Då blir det lättare att krydda varje gång med en tesked per kopp.

Gröm smoothie med kiwi, avocado och bladspenat

Grön energidryck med avocado och vassle 1 port

1 kiwi

1 pressad lime

1 dl grönt te

½-1 dl vassle

½ avocado

½ dl grovhackad bladspenat

1 msk macadamiaolja eller kokosolja

1 krm kardemumma

ev 1 tsk honung

Skär kiwi och avocado i bitar. Lägg i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser.

Mixa till en slät dryck. Vill du göra den ännu mer matig så tillsätt en rå äggula.

LCHF Paleo-drink

Vit energidryck på buljong och kokosolja 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl hemkokt fond på kyckling eller kalv

2 tsk kokosolja

Havssalt eller örtsalt efter smak

Blanda allt i en mixerbunke, kör några sekunder med mixern så den blir vit och skummig.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg och njut av en riktigt näringsrik dryck.

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo


Gröna tillbehör och om min videointervju hos Kostdoktorn

Utsikt mot borgen från Östra stranden i Alanya

Tillbaka i Turkiet

Nu är vi på gång med del 2 av vinterns härliga hälsoresa till Alanya.

Vi åkte hem 10 dagar över jul och nyår så en ny 45-dagarsperiod sätts igång på reseförsäkringen, så nu har vi 6 nya veckor framför oss.

De ska ägnas åt att bättra på konditionen och hälsan ännu mer, vi byggde ju upp en hel del nya muskler i höstas.

Vintern här visar sig just nu från sin kallaste sida, +2 nu på morgonen.

Vi har tur som har en riktigt välisolerad lägenhet, vi behöver inte ens använda luftkonditioneringen för att få varmt inne.

Varma kläder behövs på promenaderna när man hamnar där det är skuggigt, men i solen kan de skalas av, plagg efter plagg.

Så ett råd till dig som väljer att åka hit till Medelhavet på vintern, ta med några lätta vinterkläder hemifrån.

Är mycket glad åt min tunna dunjacka med en allvädersjacka över. De klarar storm, regn och kyla, de vädertyper som vi haft sen vi kom i söndags morse.

Upproriskt hav i Alanya

En hel del sol har vi också förstås, då är det riktigt skönt att sitta ute på balkongen.

Det är härligt att vara tillbaka härnere, inte minst tack vare alla fina grönsaksmarknader där vi är stamkunder.

I min variant av lågkolhydratkost, som är en blandning av LCHF och Paleo, ingår det som de flesta vet en hel del grönt.

Att bara äta kött, smör och ägg blir alldeles för enahanda, både vad gäller näring och smaker.

Maten blir så otroligt mycket godare med lite grönsaker till. Matsmältningen fungerar också mycket bättre om man tillför lite syra och vattenlösliga fibrer har jag märkt.

Har ibland testat att köra superstrikt LCHF med mycket fett och nästan inga kolhydrater, men då mår jag inte alls lika bra som med en fräsch grönsaksrätt som tillbehör.

Jag tillför även en del frukt och rotfrukter i min mat och har tagit bort de flesta mjölkprodukterna utom smör och get/får-ost de senaste åren.

Någon gång till fest blir det grädde, men till vardags är det smör, olivolja och kokosolja som utgör de feta tillbehören.

Här hittar du mitt förra inlägg där jag tipsar om 7 olika kryddsmör att förgylla maten med och lite tankar om hur jag ser på fettet i maten.

Idag får du tips på några av de gröna rätter vi ätit de senaste dagarna.

Vill du veta lite mer om mitt sätt att äta och vad maten gjort för min hälsa?

Ta då en titt inne hos Kostdoktorn på ett utdrag ur den video som Andreas och hans team spelade in under LCHF-kryssningen i våras.

Du kan se hela inspelningen inne på Kostdoktorns medlemssidor.

Kostdoktorns medlemssidor

 

Medlemsskapet ger tillgång till en stor mängd filmer med många stora lågkolhydratförespråkare och annat värdefullt material för dig som vill lära dig mer om naturlig mat och dess fördelar för hälsan.

Första månaden är gratis och sen kostar det bara 79 kr per månad, väl investerade pengar för dig som vill satsa på ett friskare liv.

Vill du ta del av mina ca 200 mjölk- och glutenfria Paleo-recept så hittar du den bloggen Här.

Entrecôte med syrliga grönsaker

Syrlig lök och rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 gul lök

50 g smör

2 msk kycklingbuljong

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Bryn lätt i smöret och tillsätt kålen. Låt fräsa några minuter.

Häll över buljong, vinäger och Worcester. Krydda med salt och peppar.

Låt vätskan koka in i grönsakerna och servera till en köttbit.

Jag hittade en riktigt fin kalventrecôte på Migros, bland det godaste kött jag ätit.

Gurksallad med kiwi

Grön sallad 2 port

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 kiwi

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl pumpakärnor

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Lite flingsalt

Skär gurka, paprika och kiwi i små tärningar. Blanda med persilja, pumpakärnor, citronsaft, olja och salt.

Vi åt gurksalladen till en lammburgare med stekt ägg och smör. Köper fantastiskt fin, nymald lammfärs på Güven Et Kasap.

Röd coleslaw

Röd coleslaw med valnötter 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl hackade valnötter

1 msk äppelcidervinäger

Salt och chiliflingor

Den här salladen åt vi till den absolut godaste kycklingrätt jag vet.

Hos slaktaren får vi kycklinglåren urbenade och utbankade till en stor schnitzel, du kan läsa mer om hur jag kryddade den Här.

Solnedgång i Medelhavet


Frökex med hemlagad färskost på LCHF-bjudning

Färskost på fjällfil

I fredags var det dags för mitt och Lindha Vikströms (Halva Lindha) första LCHF-gig tillsammans, där vi informerade om LCHF och bjöd på diverse godsaker.

Det fina namnet på vår LCHF-bjudning hittade Lindhas man på, lite roligare än att bara kalla det hela en matdemonstration ;)

Vi blev inbjudna att prata om vår typ av mat på ICA Matmästaren här i Östersund, som också stod för råvarorna till det vi serverade.

Vi bjöd på gulaschsoppa från min Långkokbok och en hemgjord färskoströra från Grillmat LCHF.

Färskosten serverade vi till Spröda frökex från Huså Bröd, som bjöd på smakprov till alla.

Här kan du läsa mer om hur vårt samarbete startade för 3 år sen, kring det LCHF-frökex som de nu bakar efter mitt recept.

LCHF-klubben bjöd på sitt Fröknäcke och så delade vi ut informationsbroschyrer om LCHF för nybörjare från Kostdoktorn.

Det blev en mycket lyckad eftermiddag, både gulaschsoppan och frökexen blev mycket uppskattade och många stannade för att prata med Lindha och mig.

Lindha Vikström, Halva Lindha.se

Lindha Vikström och Birgitta Höglund

Vi har båda fått stora hälsovinster av att äta LCHF, det var många som ville veta mer om det.

Lindha, som skriver den populära bloggen Halva Lindha.se, har gått ner fantastiska 70 kilo de senaste åren och jag har blivit i stort sett symptomfri från min fibromyalgi.

Magbesvär och migrän som jag haft sen barndomen är också borta, så det här är en kostmodell vi båda kommer att hålla oss till. Vi vill absolut inte tillbaka till de svårigheter vi hade innan.

Det var så roligt och givande att träffa så många som följt våra bloggar, så vi vill gärna göra fler såna här evenemang tillsammans.

Det är ett väldigt bra sätt att sprida information om LCHF, både till dem som redan känner till vårt sätt att äta och till de som fortfarande tror att det är en konstig modediet som innehåller bara kött och smör.

Tror vi lyckades övertyga flera att prova på, det roligaste var att så många unga är nyfikna på det här med att äta naturlig mat.

Det har verkligen spridit sig bland den yngre generationen att socker och mjöl inte alls är bra för hälsan.

Idag får du recept på min lättlagade färskoströra och några olika användningsområden för osten.

Här på Halva Lindha kan du läsa mer om vår trevliga matdag tillsammans.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning. Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt. Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Den är också god naturell eller varför inte med kardemumma och lite honung eller annan sötning på ett frökex, så blir det lite mer smak av kaffebröd.

Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl färskost

1 dl valnötskärnor

16 st rökta musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten. Lägg en mussla på osten och rulla ihop.

Som del i en tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2 med en grönsallad och kokta ägghalvor till.

Färskoströra från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Färskoströra med kapris och dill

1½ dl färskost

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad dill

1 tsk rapsolja med citron

Lite salt och vitpeppar

Blanda alla ingredienser utom kryddor i en bunke. Rör om väl med en slev eller elvisp tills det blir en smidig röra.

Smaka av med salt och peppar. Kaprisen är väldigt salt i sig, så ta det lite försiktigt.

Forma små ägg av röran med en sked doppad i varmt vatten. Servera till stekt fisk eller kyckling.

Färskost på fil


Idag skriver jag på Kostrådgivarna

Sol över Storsjön

Ledig dag i solen

Idag har jag min skrivardag inne på den mycket välbesökta och intressanta sidan Kostrådgivarna.se. Har du inte upptäckt den sidan än, så är det dags att du följer med mig på ett besök. Klicka bara på länken så hittar du dit.

Skribenterna består av kostrådgivare inom naturlig mat, LCHF, Paleo, artegen föda, lågkolhydratkost. Kärt barn har många namn.

Gemensamt för oss alla är att den ska vara glutenfri och på så bra råvaror som möjligt. Ekologiskt, gräsbeteskött, glada höns och grönsaker samt lyckliga bönder gillar vi.

Jag skriver idag om utflyktsmat till höstens alla härliga skogsturer. Flera recept och bilder från min och Lennarts vistelse i stugan i Sörmland häromveckan.

Till och med han har fått vara med på bild, faktiskt för första gången sen jag började blogga.

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Jag är den enda som inte är utbildad kostrådgivare av gänget, men jag ha fått dispens, för de gillar min mat ;)

Ämnen som tas upp därinne innefattar långt ifrån bara mat, det är hela kroppen och själen som avhandlas.

Hormoner, mindfulness, stress, kosttillskott, sömn, kokosoljans fördelar, pulversoppors nackdelar, ja det är många ämnen som dryftas flera gånger i veckan.

Så ta en titt, inte bara på mitt inlägg utan leta dig igenom arkivet där, det är en enorm kunskapsbank. Vi alla som skriver på KRG gör det dessutom helt ideellt.

Här får du njuta av lite rogivande naturbilder idag istället, från den gångna veckan. Ha en skön söndag.

Tepaus vid Storsjön

Storsjön sedd från Rödön

Blodriska

Daggkåpa

Kvällssol


Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen


Kemiska ägg!?

Ramlade här tidigare på ett inlägg av kostdoktorn om den kemiska innehållsförteckningen i naturlig mat. Många jagar ju E-ämnen och när man använder ordet ”kemisk” så blir det så gott som alltid liktydigt med farligt och ohälsosamt. Används numera också flitigt för att skrämma bort människor från naturliga produkter.

Men allt är kemi…
”Kemi handlar om spelreglerna för hur tillvarons grundläggande byggstenar, molekylerna fungerar. Molekyler kan te sig små och obetydliga, men i praktiken bär de upp universum. Allt som finns i vår tillvaro, inklusive vi själva, är uppbyggt av molekyler. Alla skeenden omkring oss styrs av reaktioner som i grund och botten handlar om hur molekylerna beter sig i olika situationer.”

Givetvis finns produkter som är konstgjort framställda (artificiella) och på så vis inte är naturliga, men allt är kemi… därmed inte sagt att allt är hälsosamt för oss och vår planet eller miljö. Troligtvis är detta det allra farligaste för oss att vi omger oss med så mycket icke naturliga-kemikalier som blandas hej vilt att man  oroar sig för den sk ”cocktail effekten”.
En amerikansk studie från 2005 visade att nyfödda bebisar har i genomsnitt 200 icke-naturliga kemikalier i sitt blod, bland dem bekämpningsmedel, dioxiner, industrikemikalier och flamskyddsmedel

Så givetvis ska vi vara oerhört vaksamma med allt vad vi nu använder, men också faktiskt förstå att allt är kemi så även ägg. Om ägg hade haft en innehållsförteckning som denna hade du köpt ägg då? Lite tankeväckande ändå, eller hur?

egg4

 

 

Naturlig mat för katter och hundar

IMG_1072Eftersom jag nu berättat lite om vår misse Marwin, så vill jag gärna lyfta fram att även våra husdjur behöver artegen föda och med inget eller lite kolhydrater, precis som vi människor.

Våra katter får Orijen eller Carnia Lynx som torrfoder och endast Majo blötmat. Detta ska enligt Barf-iFokus  vara så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

BARF= Biologiskt Anpassad Rå Föda

Det har säkert kommit fler foder för katt  sedan jag tog reda på vad som är bäst för katter att äta om man inte kan , vill och orkar mäta och väga och barfa.

Viktigast är att LÄSA på vad maten innehåller, vad gäller katt ska det  INGET spannmål finnas och proteinhalten ska vara hög.

Hundar kan äta lite mer kolhydrater men ALDRIG spannmål.

När jag ändå blurrar om husdjuren så kan väl våra vänner hästarna få hänga med, de är ju också i allmänhet felutfodrade, rätt mat för dom kan ni läsa om HÄR.

Så det bästa är ju att sätta sig in i vad djuren äter naturligt i vilt tillstånd och försöka efterapa det så gott det går.

Precis som vi upplysta människor gör med vår egen kost ;)

 

Skräckexempel på dåliga LCHF-recept

Mörk-chokladNu tänker jag vara rak och ärlig igen, den som inte uppskattar det kan sluta läsa nu.

Nu ska jag visa er några recept som ”säljs” med LCHF stämpel och där också falsk marknadsföring sker ;)
Eftersom de finns i Expressen så förstår nog många av oss att här gäller inte ”äkta vara” och rubriker sätts  som de vill och informationen är inte alltid genomtänkt… men vi förväntar väl oss inget annat av Expressen heller väl…

Så nu ska vi gå igenom denna artikel omLäckert julgodis utan socker – på LCHF-vis
man börjar artikeln med:

”Alla som någon gång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.

Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning, ännu mer om man inte är så himla förtjust i ”låtsassocker” som stevia och sukrin.

Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis – helt utan socker! Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv väljer jag helst honung eftersom jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma.”

Redan här i ingressen både insinuerar man och ljuger friskt!?
Dels vill man få läsaren att tro att stevia och erytritol (sukrin) är ”låtsassocker” dvs artificiella och hittepåsocker, vilket är helt osant. De båda är naturliga och lika naturlig som vanligt socker som också måste processas fram ur sockerbetan. Skillnaden mellan dem är att sockerbetans socker påverkar blodsockret negativt och det gör INTE stevia och erytritol.

Sedan hävdar man att recepten inehåller INGET socker, FRUKTANSVÄRT ILLA om man inte vet och förstår att ”god mörk choklad” ofta innehåller massa socker (från sockerbetan). Recepten innehåller ofta 200 gram och tom upp till 300 gram ”god mörk choklad”, ett recept förordar 200 gram mörk och 200 gram vit choklad , vit choklad som innehåller 54 gram kolhydrater per 100 gram!!

Vi ska kika lite på ”god mörk choklad”. Mörk choklad är oftast allt från 70%-90% dvs ända upp till ca 36 gram kolhydrater i 100 gram. De allra flesta väljer sällan eller aldrig 90% utan 70% eller 85% är det man läser på recept .

Jag skulle vilja säga att använder man ”god mörk choklad” behövs inget extra sötning alls. Så inte nog med att julgodiset innehåller massor av socker man rekommenderar tom att man sötar mer med honung!? Sedan när är honung LCHF?

Sedan hävdar man att det är en utmaning om man vill göra godis utan socker och utan  låtsassocker, jag vill påstå tvärtom att göra godis med naturliga sötningar som stevia och erytritol är en utmaning, då all choklad som säljs är så sockerstinn. Man har ju faktiskt inte ens lyckats i dessa recept ;) man antog inte utmaningen att gör ÄKTA  LCHF godis utan tog genvägen och blundade för den stora sockerhalten i all mörk choklad.

Jag hade däremot använt mig av Lindt 90% choklad (eller råchoklad) och om man sedan ska bjuda sötnosar (eller diabetiker) som inte är rejält avsötade på julgodiset så bör man nog söta lite extra med ex Bakery+. För recepten kan vara användbara OM man gör på rätt sätt ;)

sedan är ju de sista raderna lite fåniga i sammanhanget…
jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma
och då betyder det att man lätt som en plätt häver ner 200 gram mörk choklad och 200 gram vit choklad  = massa socker, ca 200 gram kolhydrater i ett enda recept och får det till ”naturlig mat med naturlig sötma” och framförallt också till ett LCHF recept.

och så är folk rädda för lite ketchup!? ;)

 

Kraftig ökning av diabetes hos katter

IMG_1138Agrias djurförsäkring visar i ny statisktik att andelen katter försäkrade i Agria som årligen behandlas för diabetes har mer än fördubblats under de senaste tio åren. De skriver:
”Övervikt är en stor hälsorisk även för våra husdjur och flera forskningsstudier visar att det finns en tydlig koppling mellan övervikt och diabetes. Många diabetesfall hos katt skulle därför kunna undvikas. Med samma frekvens som i Agrias statistik skulle det innebära att av Sveriges 1,3 miljoner katter behandlas årligen cirka 5 000 katter för diabetes. Till det kommer förmodligen ett stort antal odiagnosticerade katter. ”

Problemet är det stora kolhydratsinnehållet i kattfoder OCH att det innehåller spannmål precis sådant en katt (inte heller människa eller hund) ska äta. Katter är rovdjur och ska endast äta rå mat. BARF ( Biologiskt Anpassad Rå Föda) är det absolut bästa, men då många av oss inte hinner att stå och väga och räkna ut den absolut optimala förhållandena av inälvor, ben, kött osv så finns det ändå bra köpeföda att ge vår katter.

Då jag ibland kikar in på Barf.iFokus och där har jag ofta frågat om diverse foder som är bra för katter, där får man alltid bra svar också.
Det de rekommenderar är vad gäller torrfoder är Carnia Lynx och i andra hand Orijen, det fodret innehåller lite onödigt bjäffs men är ändå hyfsat bra. Blötmat är outstandning och då endast Mjau, detta är så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

Så ta vara på era vänner husdjuren!

 

Bloggar etiketter: ,

Hundens hälsa och naturliga mat

sot-hundNågra gånger då och då så nämner jag våra alltid lika älskade husdjurs hälsa och beroende av rätt naturlig mat. Nu har jag har hittat en utmärkt hemsida om just hundar.
HELA HUNDEN – en holistik hälsa för hunden
Ni som har hundar lusläs denna sida, då vet du varför du måste ge hunden rätt mat och en för hunden naturlig föda.
Även katter och människor nämns, så att lusläsa hemsidan och mina uttdrag nedan och sedan fundera över vad kan då vara lämplig mat för oss människor… det borde få alla att dra slutsatsen att LCHF (som ju är naturligt glutenfri) är naturlig kost för människor.
Läs i synnerhet denna min första artikel-rekommendation och tänk på hundar, katter och ALLA oss människor….

Får jag rekommendera ett par artiklar?
Är hunden glutenintolerant, eller?
Uttdrag ur artikeln:

”Den ”klistriga” maten 
Det finns speciellt fyra olika födoämnen som har en förmåga att klistra sig fast vid tarmslemhinnans villi; gluten (från sädeslag), kasein (från mjölkprodukter) sojaprotein och majsgluten/majsprotein.
Den klistriga maten täcker villi och en partiell eller total villusatrofi bildas som reducerar absorptionsytan. Villusatrofi hindrar alltså tarmen från att ta upp näringsämnen och ses typiskt vid glutenintolerans, men även vid intolerans av kasein (mjölkprotein) och sojaprotein.

Lyckligtvis så är mjölkprodukter i stort sett försvunna från den moderna hundmaten, men de tre återstående ämnena används flitigt och orsakar både människor och djur mycket lidande.
När det gäller hundmat har gluten, soja och majs ett gemensamt användningsområde, nämligen som sammanbindare (läs klister!) i mat och foder.

Annan klistrig mat
Stärkelse är ju känt som just en klistrigt substans. Stärkelse finns främst i pasta, potatis och ris. Samma sak gäller här; stärkelse klistrar sig fast vid villi med samma effekt som om det varit gluten, soja eller majs.

Något som måste påpekas här, är att man faktiskt tillverkar klister av bl.a. ris och majs. Och vem har inte gjort eget klister av vetemjöl och vatten?

Vad händer i magen?
Efter att hunden (katten, eller människan..) har mumsat i sig någon eller några av dessa klistrigheter sätter magen i gång med att jobba för fullt. I ett försök att bryta ner cellulosan producerar magen så mycket magsyra den bara kan (halsbränna, någon?). Men det är förstås ett hopplöst företag, hunden (eller människan) är ingen gräsätare, om den varit det skulle den förmodligen haft horn och sagt muuu… Hundens mage rår inte på alla dessa grässlag, för det är just vad det är – vete, ris, korn, råg, havre, majs – gräs i olika former! Hundar kan inte idissla! Och med cellulosan och stärkelsen är det samma sak, hunden saknar totalt matsmältningsenzymet amylas i saliven, (läs mer om hundens matsmältning här: Carnivor vs Omnivor) all amylas produceras av bukspottkörteln, först när maten nått mage och tarmar. Cellulosan och stärkelsen kan inte brytas ned utan stannar kvar och lägger sig även den som en klistrig beläggning på villi med känt resultat.
När så villi täcks med klister påbörjas en undernäring. De livsviktiga näringsämnen vars upptag nu kraftigt reduceras är bl.a: kalcium, järn, jod, alla B-vitaminer (ofta upptäcks B-12 bristen först), C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer, de flesta spårmineraler som zink, mangan, magnesium. Alltså nästan alla ämnen utom de fettlösliga vitaminerna.
Detta är alltså inte något som endast drabbar den glutenintoleranta individen, utan det drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!”
Glöm inte att klicka in på hela artikeln och läs den är superviktig även ur mänsklig hälsosynpunkt.

 

Royal Canin har överträffat sig själva!
Uttdrag ur artikeln:

”Royal canins allergifoder: SAMMANSÄTTNING: majsstärkelse, fjäderhydrolysat med låg molekylvikt (innehåller L-aminosyror och oligopeptider), kokosolja, sojaolja, mineral, cellulosafiber, cikoriamassa, frukto-oligosackarider, fiskolja, mono- och diglycerider av fettsyror förestrade med citronsyra, animaliskt fett, tagetesextrakt (innehåller lutein).

Hunden ska alltså leva på majsstärkelse och fjädrar?!
För det är ju vad detta består av! Att drapera det i fina termer som är obegripliga för den icke insatta – ”hydrolyserat protein” och ”låg molekylär vikt” – är bara ett sätt att ingjuta respekt hos konsumenten; man spinner på människors okunskap i ämnet. Det här ska ju endast säljas av veterinärer och man räknar kallt med att djurägare inte ifrågasätter veterinärernas kunskap.

Nu finns det säkert de som tycker att jag är korkad och obildad som inte förstår meningen med det här fodret.
Nja, helt korkad är jag inte. Jag förstår mycket väl att meningen med det här fodret är att  behandla allergi och att proteinhydrolat (isolerade aminosyror som kroppen/immunförsvaret  inte känner igen och därför inte kan reagera på) och låg molekylär vikt (också detta för att inte trigga immunförsvaret) kan vara nödvändigt för att hunden ska kunna äta överhuvudtaget.
Och visst, tanken är god, om man nu utgår från att det faktiskt handlar om en allergi. Men den trogne läsaren av den här bloggen vet vid det här laget att jag har en lite annan syn på saken. Det handlar ytterst sällan om faktiska allergier. Det handlar istället om den oundvikliga effekten av olämplig kost för en köttätare.”

Läs sista meningen där en gång till och har du inte redan rätt kost till dina små och stora älsklingar så ändra NU!

Bloggar etiketter: , ,