Svamptider och föreläsning i Malmö

Gratismat

Passa på att ta några turer i din närmaste skog nu, där finns mycket gratis mat att plocka med hem.

Jag har alltid med en påse på mina skogspromenader nu på hösten, det följer med både bär och svamp hem.

Idag får du en snabb och enkel äggrätt med svampstuvning, god både som frukost eller kvällsrätt.

Den senaste veckan har jag och Therese Renåker varit i Jämtland för föreläsning, bokvernissage och hennes hormonkurs på Ecocaféet.

Vi hann också uppleva en hel del natur, ta gärna en titt på Therese Instagramkonto för att se en del av det vi fått se.

På torsdag är det dags för nästa föreläsning om hur stressen kan påverka ditt liv och vad du kan göra för att minimera den.

Therese Renåker föreläser i Östersund…

Då kommer vi till Malmö och In the Pink, en riktigt härlig restaurang för alla oss som gillar naturlig mat.

Vi bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och något gott att dricka till ur Wonderbag.

Jag har också med några exemplar av min nyutgivna kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, om du vill passa på att köpa en signerad bok till dig själv eller någon kär.

Här kan du läsa mer och boka en plats på den föreläsningen, vi blir väldigt glada om du delar inlägget vidare till dina vänner i södra Sverige.

Svampstuvning 2 port

200 g svamp

50 g smör

1 dl strimlad purjolök

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft

Salt och peppar

Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen.

Häll på grädden och låt alltsammans puttra tills stuvningen tjocknat.

Servera till kokta ägg eller som fyllning till en omelett.

Min närmsta skog i Jämtland…

Jag på Andersön i onsdags…


Paleohelg och muffins fria från gluten, mjölk och socker

Gluten- och mjölkfria sconesMatmuffins

Nu i helgen har Therese Renåker och jag varit på Paleohelg i Sätila.

Det har varit så inspirerande att få träffa Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och deras kursdeltagare och höra mer om deras livsstil.

Vi har mycket gemensamt i vår filosofi kring naturlig, ekologisk mat.

Therese föreläste om hormoner och stress, jag bjöd på benbuljong, sockerfri äppelkompott och frökex, i samarbete med Wonderbag och Huså Bröd.

Det blev många samtal kring maten, stressen och livet, så härligt att få möjlighet att få träffa andra som delar samma intresse för naturlig mat.

Paleo sprider sig alltmer och vi är idag många som kombinerar det med lågkolhydratkost, typ LCHF.

Magnus har blivit så gott som frisk från sina livslånga magbesvär med hjälp av sin kostförändring till Paleo för 6 år sen.

Jag har haft problem med magen i hela mitt liv, men när jag slutade med gluten för 8 år sen försvann både de besvären och den migrän jag haft sen jag var 13 år.

Att baka glutenfritt är också väldigt populärt idag, mina bakrecept här på bloggen är mycket välbesökta.

Att byta ut glutenhaltigt vetemjöl mot ris/majsmjöl är inte heller något som fungerar så bra, på grund av deras höga halt av stärkelse.

De gånger jag bakar bröd idag så blir det formbröd eller muffins med innehåll av ägg, mandelmjöl, nötmjöl och ibland lite kokosmjöl.

Det ger riktigt saftiga och goda bröd, som dessutom mättar väldigt bra, till skillnad från bröd med mycket kolhydrater.

Scones utan mjölk och gluten ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor, pumpakärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl.

Låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över fröna.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.

Låt svalna på galler, frys in de som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Här följer lite bilder från kursen som hölls på den mycket trevliga Lygnern och Pensionat Kajutan.

De inledande är från den goda middagen hemma hos Jenny och Magnus i fredags, vi bjöds på ett helt nyskapat recept på fisktacos.

Vi fick ett varmt välkomnande…

Jenny och Magnus under det tak som gav deras blogg sitt namn…

Jag och Jenny förbereder en Paleodessert i Wonderbag till kurshelgen…

Fisktacos Paleo…

Therese Renåker föreläser…

Paleolunch på Restaurang Båthuset…

Lite från min del i föreläsningen…

Cecilia Sand och Pernilla Lantz i fototagen…

Solnedgång över sjön Lygnern…


Ann Fernholm föreläser i Lindesberg och jag är med på ett hörn
Ann Fernholm Foto Eva Lindblad

Ann Fernholm
Foto Eva Lindblad

Föreläsning med frökex och buljong

Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också.

Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod.

Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd.

Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett.

Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat.

Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här.

Hoppas vi ses, dela gärna vidare 🙂

Kvalitetsföreläsning i Lindesberg

Rädd om din hälsa och framtid?

Ge Dig själv två timmars kanske livsavgörande insikter
som ger dig möjlighet till egna val inför just Din framtid.

Två av mina absoluta favoriter vad gäller kunskaper
inom kost och hälsa kommer till LINDESBERG,
torsdagen den 20 april i Församlingshemmet, Kungsgatan 17. Karta
Till en kostnad av endast 150:- per person.

Ann Fernholm

föreläser om Ett sötare blod

Birgitta Höglund

Bjuder på lätt tilltugg och finns tillgänglig för frågor runt mat och hälsa.

Läs mer om dem nedan

Föreläsning 1 – kl. 12.30-14.30
Föreläsning 2 – kl. 17.30-19.30

Länk till biljettförsäljning

Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Birgitta Höglund
Foto Mikael Eriksson


Ann Fernholm föreläser i Lindesberg och jag är med på ett hörn
Ann Fernholm Foto Eva Lindblad

Ann Fernholm
Foto Eva Lindblad

Föreläsning med frökex och buljong

Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också.

Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod.

Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd.

Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett.

Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat.

Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här.

Hoppas vi ses, dela gärna vidare 🙂

Kvalitetsföreläsning i Lindesberg

Rädd om din hälsa och framtid?

Ge Dig själv två timmars kanske livsavgörande insikter
som ger dig möjlighet till egna val inför just Din framtid.

Två av mina absoluta favoriter vad gäller kunskaper
inom kost och hälsa kommer till LINDESBERG,
torsdagen den 20 april i Församlingshemmet, Kungsgatan 17. Karta
Till en kostnad av endast 150:- per person.

Ann Fernholm

föreläser om Ett sötare blod

Birgitta Höglund

Bjuder på lätt tilltugg och finns tillgänglig för frågor runt mat och hälsa.

Läs mer om dem nedan

Föreläsning 1 – kl. 12.30-14.30
Föreläsning 2 – kl. 17.30-19.30

Länk till biljettförsäljning

Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Birgitta Höglund
Foto Mikael Eriksson


Tips på brunch och träning
Turkisk brunch...

Turkisk brunch…

Bra mat för träning

Under vinterns resor hit till Alanya har jag börjat träna mer än förut.

Du som känner till min hälsoresa sen tidigare vet att jag skadade ryggen i mitt jobb som kock för 16 år sen och efter det blev stelopererad.

Det förde senare med sig många år med svår värk och handikapp, vilket ledde till sjukpensionering.

Jag utvecklade även fibromyalgi, fick diagnos för 10 år sen, de problemen gjorde vardagen ännu mer besvärlig.

För snart 8 år sen kom en vändpunkt när jag började med glutenfri LCHF efter en föreläsning med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen.

Hon hade blivit bra i sin fibromyalgi genom att dra ner rejält på kolhydrater från socker och stärkelse och istället äta mer fett.

Detsamma hände mig, här kan du läsa mer i en artikel om min hälsoresa som var införd i Året Runt förra vintern.

Ända sen jag fick min diagnos så har jag hållit muskler och leder igång med hjälp av ett gymnastikprogram, som jag fick av en mycket duktig sjukgymnast och en yogainstruktör.

Det har hjälpt mig otroligt mycket och med åren har jag kunnat träna mer med promenader och på senare år även trappgång.

Vi bor sju trappor upp här i Alanya, jag använder aldrig hissen när jag ska ut utan går de 130 trappstegen ner.

Mycket bra träning för rumpa, knän och lårmuskler har jag märkt.

Redo för träning på gym

Redo för träning på gymmet igår…

Nu i höstas när vi var i Makrigialos på Kreta började jag träna lite på gym för första gången på många år.

Det fungerar riktigt bra om jag inte lägger på för mycket vikter, så nu har jag fortsatt med det här i Alanya.

Märker en stor skillnad i styrka, balans och uthållighet idag, så det här ska jag försöka fortsätta med även på hemmaplan.

I vinterns träningsprogram ingår även lite mer mat än jag ätit tidigare, känner att min kropp mår bättre av att äta rejält.

Nu börjar jag dagen med min vanliga nötfrukost för att sen 3 timmar senare äta en läcker brunch innan jag går ut på promenader eller tränar.

Märker att jag får mer ork och energi av det, så idag får du tips på vad som ingår i den brunchen.

Bönor är inget som vanligtvis ingår i min mat, men har läst på en del om resistent stärkelse och dess positiva effekter på magen, så nu äter jag en liten mungbönsallad till brunchen.

Här kan du läsa mer om fibrer och resistent stärkelse på mycket intressanta bloggen Food Pharmacy.

Klicka på bilden nedan så kommer du till receptet på min bönsallad.

Sallad på mungbönor...

Sallad på mungbönor…

Tips på turkisk brunch på mitt sätt

1 kokt ägg

½ dl mungbönsallad

Några skivor avocado

Getost

Oliver

Garnera tallriken med bladpersilja, rucola, olivolja, jordgubbar, granatäppelkärnor, hasselnötter, tomat, rädisa, limeklyfta eller de grönsaker och bär du tycker bäst om.

Till brunchen blir det en kopp te och en shot bestående av pressad citron, blodapelsin och riven ingefära.

Dela gärna inlägget vidare om du känner nån som har liknande problem med värk, förhoppningsvis kan fler bli bättre med hjälp av naturlig mat ❤

Ett vintervackert Alanya...

Ett kyligt och vintervackert Alanya…


Ugnsstekt citronkyckling à la Jamie Oliver

Citronkyckling

Populär fågel

Jamie Olivers citronkyckling är att av de mest populära recepten i bloggens historia och ett av de första jag publicerade härinne.

Jamie har alltid varit min absoluta favorit bland TV-kockarna, hans kärlek till naturlig mat stämmer väl överens med min matfilosofi på många sätt.

På tal om kärlek till mat, så drabbades ju tyvärr tidningen Matkärlek av den konkurs som dess förlag Mediavänner försattes i för en tid sen.

Matkärlek sålde väldigt bra, den blev mycket populär på kort tid bland många som äter LCHF och Paleo, glutenfritt och sockerfritt.

Chefredaktör Anne Aobadia planerar nu att starta upp tidningen på nytt i egen regi.

Gå in via den här länken och fyll snabbt i en enkät som Anne lagt ut, hur just du vill att den nya tidningen ska vara utformad, om den ska finnas som papperstidning eller bara på nätet.

Senast i kväll söndag den 17 april ska den vara besvarad, så skynda dig in på en gång, då har du chansen att vinna Annes senaste kokbok Mera Matkärlek.

Jag tycker det är viktigt att det blir en ”riktig tidning” av Matkärlek igen.

Det går aldrig att ersätta tidningar (och kokböcker) med nätvarianten:)

Snitta Kycklinglåren och bind upp ben och vingar mot kroppen

Citronkyckling 4 port

1 ekologisk kyckling på ca 1,5 kg

2 ekologiska citroner

1 knippe blandade örter, jag hade rosmarin och timjan

100 g vitlökssmör

Salt och peppar

Skölj fågeln in och utvändigt, ställ att rinna av i ett durkslag.

Krydda inne och utanpå kycklingen med salt och peppar och fyll med citroner skurna i bitar och grovstrimlade örter.

För in fingrarna under bröstskinnet, så det försiktigt lossnar från köttet.

Stoppa in vitlökssmör i skivor och några örtkvistar.

Gnid in fågeln med olivolja, salta och peppra. Bind ihop benen och vingarna mot kroppen med steksnöre.

Skär några snitt med en vass kniv, in mot benet på låren, så är de färdiga samtidigt med bröstet.

Stek kycklingen i en form i 225 ° 20 min, sänk värmen till 200 ° och stek ytterligare en timme.

Vid det här laget har Du en smakrik och saftig, men ändå genomstekt kyckling.

Använder du stektermometer ska den visa 82º inne vid benet när den är klar.

Stick annars med en kniv in motbröstben och lårben, kommer det ut bara klar köttsaft är du helt säker på att den är klar.

Låt kycklingen ligga och dra sig en stund, innan du skär upp köttet.

Spara köttsaften som runnit ut i formen, och använd som grund till sås.

För tips på goda tillbehör till kycklingen, ta en titt här.

Spara alla ben från kycklingen i en påse i frysen till att koka en god kycklingbuljong.

Kycklingvingar med coleslaw


Semester och gästinlägg av Marie Norder Aspholm

Sas flyger från Frösön

Semesterdags

Nu kopplar jag ur dator, blogg och Facebook och kopplar av en tid, efter en väldigt intensiv skrivperiod.

Haft fullt upp senaste tiden med mina nya och spännande receptjobb för Ecocaféet i Östersund och Wonderbag Sweden.

Jag lämnar över ordet idag till min gästbloggare Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil.

Välkommen, Marie <3

Jag är väldigt glad att få gästblogga hos Birgitta. Birgitta har varit en stor inspiratör genom åren med sina underbara recept och sina fina kokböcker. Vi har samma sätt att se på mat och vi har upptäckt att vi äter på ungefär samma sätt.

Birgitta och jag kom i kontakt med varandra via nätet och sociala medier och har sedan blivit goda vänner. Vi har träffats på flera event som har handlat om naturlig mat och hälsa, LCHF-kryssningen, LCHF-eventet i Säffle och nu senast på den första Paleokvällen som Swedish Paleo anordnade i Stockholm.

Marie Norder Aspholm

Jag heter Marie Norder Aspholm och är kostrådgivare inom Paleo och lågkolhydratkost, enklast beskrivet som naturlig mat. Birgitta frågade om jag vill skriva lite om mig själv, vem jag är och hur jag äter och ser på kosten. Mat att njuta av som samtidigt ger oss de bästa förutsättningarna att hålla oss friska livet ut.

Jag har alltid varit intresserad av kost, hälsa och träning. Jag är leg. sjuksköterska och har tidigare arbetat med dialyspatienter på njurmedicin, varav de flesta var diabetiker. Mitt i livet så gjorde jag ett ganska drastiskt karriärbyte och läste till ingenjör. Sedan 2002 har jag arbetat med teknik på Vattenfall och de senast 4 åren som projektledare. Mitt intresse för att laga naturlig mat har hela tiden funnits med liksom min träningspassion och intresse för hur kosten påverkar vår hälsa och ohälsa.

Trots att både jag och min man tränade mycket och åt enligt tallriksmodellen så märkte vi att det var svårt att hålla vikten så för tio år sedan så började vi äta en GI-liknande kost. Det fungerade hyggligt men inte optimalt, särskilt inte vid träning. Kroppen var ändå sockerdriven och van vid kolhydrater. Vi upplevde sämre uthållighet och min som alltid krånglat fortsatte att göra det. 2011 så började jag läsa på om LCHF och blev nyfiken på om det kunde vara något för oss.

Jag såg en logik i att utesluta socker, vitt mjöl, bröd, mängder med pasta, ris och potatis. Näringsfattiga livsmedel som höjer blodsockret. Det gjorde skillnad. Vi fick mer energi i vardagen, kroppen ställde om till fettförbränning och träningen gick bättre. Min man tappade 15 kilo snabbt och även jag håller vikten lättare. Mina IBS-besvär har blivit mycket lindrigare. Matlagningen blev också mycket roligare och på många sätt mer kreativ.

2014 så startade jag mitt företag Gävle Kost & Livsstil och utbildade mig till Kostrådgivare hos mf Gruppens. Många års intresse för kost, hälsa och träning har tillsammans med min sjuksköterskebakgrund och kostrådgivarutbildning gett mig en bra grund att stå på. Jag föreläser och bloggar om kost, hälsa träning och livsstil. Jag vill förmedla ett grundkoncept som består i naturlig mat utan socker och vitt mjöl, mindre stress, god sömn och att hitta en träningsform som passar just dig.

Mitt brinnande intresse ligger i hur fel kost påverkar uppkomsten av moderna sjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, inflammatoriska och neuropsykiatriska sjukdomar mm. Och hur rätt kost är ett kraftfullt verktyg för att hålla oss friska.
Inga kostråd kan sägas gälla för alla och alltid men ingen människa behöver socker, vitt mjöl, processad mat och tillsatser. Många människor mår även bättre av att utesluta mjölkprodukter, särskilt om det finns magproblem, eksem, ledvärk och inflammatoriska sjukdomar. Här kan du läsa min jämförelse av LCHF och Paleo. För mig så är båda kostinriktningarna hälsosamma beroende på din livsstil, hälsostatus och eventuella besvär och sjukdomar. De är på många sätt snarlika enligt min definition och kan lätt kombineras. Det är bara du som kan säga vad du mår bra av att äta.

All kostrådgivning ska för övrigt vara individuell. Det finns inte ett recept som passar alla människor. Lite ödmjukhet behövs när vi ger kostråd och definierar vad som är rätt och fel. Våra kroppar fungerar alla på liknande sätt men individuella variationer finns. Hur skulle vi annars kunna förklara att det över hela världen finns och funnits naturfolk som ätit helt olika kost och haft en god hälsa och levt länge? Det som förenar är avsaknaden av socker och spannmål.

Jag är övertygad om att genom att äta rätt så förbättrar vi drastiskt våra chanser att hålla oss friska. Att undvika stress och att sova gott på nätterna är också viktiga bitar i pusslet för vårt välmående. Det kanske låter som självklarheter men i praktiken så är det så lätt att glömma bort.

Själv har jag genom att prova mig fram hittat en kost som passar just mig. Jag har plockat delar från både LCHF och Paleo med reducering av komjölksprodukter. Däremot så tar jag ibland gärna en bit get- eller fårost som fungerar bättre för mig.
Jag har hämtat mycket inspiration från Birgitta’s böcker, framför allt Långkok för LCHF och Paleo. Vi är båda stora fans av långkok.

Min kost ser i stort sett ut så här:

  • Sockerfritt
  • Spannmålsfritt (glutenfritt)
  • Jag håller nere kolhydratmängden som pendlar mellan ca 20-50 g/dag men räknar aldrig
  • Smör, kokosolja, olivolja, majonnäs och avokado som fettkälla
  • Mycket grönsaker,
  • Någon rotsak bland
  • Bär ibland
  • Nötter och frön
  • Någon enstaka frukt
  • Oftast mejerifritt förutom lite get- och fårost
  • Sötningsmedel endast i undantagsfall

På slutet hittar du lite bilder och länkar till några av mina recept.

Jag försöker äta så ren och oprocessad mat som möjligt, naturliga råvaror och gärna ekologiska. Jag lagar maten från grunden och undviker halvfabrikat. Jag väljer oftast bort söta Paleobakverk med honung och dadlar.

Detta är vad jag kommit fram till att jag mår bra. Det är ingen uppoffring eller försakelse då jag är övertygad om att det får mig att må bra. Eftersom jag för det mesta äter det som jag vet är bra för mig så har jag heller inte dåligt samvete om jag väljer att göra avsteg någon gång. Jag kommer inte med några pekpinnar. Vi är mänskliga och mat ska vara glädje och njutning, inte en källa till ångest.

Det är spännande att följa allt roligt som Birgitta är involverad i just nu. Öppnande av det nya eco caféet i Östersund, hennes amerikanska blogg och lanseringen av hennes kokböcker där. Birgitta har ju också inlett ett samarbete med Wonderbag som tillverkar och säljer icke-elektriska slow cookers. En riktigt intressant uppfinning. Fast egentligen inte. Det är ju verkligen paleo när vi med moderna metoder efterliknar den ursprungliga metoden att laga mat i en kokgrop. Jag har blivit tillfrågad om jag vill testa en Wonderbag och skriva om den på min blogg. Rapportering kommer så fort jag provat.

Lycka till Birgitta!

Välkommen att följa mig på min hemsida/blogg där jag skriver om kost, träning samt aktuella hälso- och livsstilsrelaterade ämnen. Där hittar du också recept, alla socker och glutenfria och många även mjölkfria. Jag finns även på Facebook.

Jag gästbloggar också regelbundet på Swedish Paleo och på Matkärlek.

Är du intresserad av att jag kommer och håller en föreläsning om kost, hälsa och livsstil så är du välkommen att kontakta mig via min hemsida.

Hälsningar

/Marie

Här ser du några bilder med inspirerande recept. Klicka på länkarna under så kommer du till receptet

Fiskgryta

Recept på Asiatisk fiskgryta paleo

Marie piz

Recept på High score pizza

Recept på Skinkgratäng med chili och chevré

Recept på Broccoli- och blomkålsgratäng provencal

Marie Kaffe

Recept på Favoritfrallor med mandelmjöl


Semester och gästinlägg av Marie Norder Aspholm

Sas flyger från Frösön

Semesterdags

Nu kopplar jag ur dator, blogg och Facebook och kopplar av en tid, efter en väldigt intensiv skrivperiod.

Haft fullt upp senaste tiden med mina nya och spännande receptjobb för Ecocaféet i Östersund och Wonderbag Sweden.

Jag lämnar över ordet idag till min gästbloggare Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil.

Välkommen, Marie <3

Jag är väldigt glad att få gästblogga hos Birgitta. Birgitta har varit en stor inspiratör genom åren med sina underbara recept och sina fina kokböcker. Vi har samma sätt att se på mat och vi har upptäckt att vi äter på ungefär samma sätt.

Birgitta och jag kom i kontakt med varandra via nätet och sociala medier och har sedan blivit goda vänner. Vi har träffats på flera event som har handlat om naturlig mat och hälsa, LCHF-kryssningen, LCHF-eventet i Säffle och nu senast på den första Paleokvällen som Swedish Paleo anordnade i Stockholm.

Marie Norder Aspholm

Jag heter Marie Norder Aspholm och är kostrådgivare inom Paleo och lågkolhydratkost, enklast beskrivet som naturlig mat. Birgitta frågade om jag vill skriva lite om mig själv, vem jag är och hur jag äter och ser på kosten. Mat att njuta av som samtidigt ger oss de bästa förutsättningarna att hålla oss friska livet ut.

Jag har alltid varit intresserad av kost, hälsa och träning. Jag är leg. sjuksköterska och har tidigare arbetat med dialyspatienter på njurmedicin, varav de flesta var diabetiker. Mitt i livet så gjorde jag ett ganska drastiskt karriärbyte och läste till ingenjör. Sedan 2002 har jag arbetat med teknik på Vattenfall och de senast 4 åren som projektledare. Mitt intresse för att laga naturlig mat har hela tiden funnits med liksom min träningspassion och intresse för hur kosten påverkar vår hälsa och ohälsa.

Trots att både jag och min man tränade mycket och åt enligt tallriksmodellen så märkte vi att det var svårt att hålla vikten så för tio år sedan så började vi äta en GI-liknande kost. Det fungerade hyggligt men inte optimalt, särskilt inte vid träning. Kroppen var ändå sockerdriven och van vid kolhydrater. Vi upplevde sämre uthållighet och min som alltid krånglat fortsatte att göra det. 2011 så började jag läsa på om LCHF och blev nyfiken på om det kunde vara något för oss.

Jag såg en logik i att utesluta socker, vitt mjöl, bröd, mängder med pasta, ris och potatis. Näringsfattiga livsmedel som höjer blodsockret. Det gjorde skillnad. Vi fick mer energi i vardagen, kroppen ställde om till fettförbränning och träningen gick bättre. Min man tappade 15 kilo snabbt och även jag håller vikten lättare. Mina IBS-besvär har blivit mycket lindrigare. Matlagningen blev också mycket roligare och på många sätt mer kreativ.

2014 så startade jag mitt företag Gävle Kost & Livsstil och utbildade mig till Kostrådgivare hos mf Gruppens. Många års intresse för kost, hälsa och träning har tillsammans med min sjuksköterskebakgrund och kostrådgivarutbildning gett mig en bra grund att stå på. Jag föreläser och bloggar om kost, hälsa träning och livsstil. Jag vill förmedla ett grundkoncept som består i naturlig mat utan socker och vitt mjöl, mindre stress, god sömn och att hitta en träningsform som passar just dig.

Mitt brinnande intresse ligger i hur fel kost påverkar uppkomsten av moderna sjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, inflammatoriska och neuropsykiatriska sjukdomar mm. Och hur rätt kost är ett kraftfullt verktyg för att hålla oss friska.
Inga kostråd kan sägas gälla för alla och alltid men ingen människa behöver socker, vitt mjöl, processad mat och tillsatser. Många människor mår även bättre av att utesluta mjölkprodukter, särskilt om det finns magproblem, eksem, ledvärk och inflammatoriska sjukdomar. Här kan du läsa min jämförelse av LCHF och Paleo. För mig så är båda kostinriktningarna hälsosamma beroende på din livsstil, hälsostatus och eventuella besvär och sjukdomar. De är på många sätt snarlika enligt min definition och kan lätt kombineras. Det är bara du som kan säga vad du mår bra av att äta.

All kostrådgivning ska för övrigt vara individuell. Det finns inte ett recept som passar alla människor. Lite ödmjukhet behövs när vi ger kostråd och definierar vad som är rätt och fel. Våra kroppar fungerar alla på liknande sätt men individuella variationer finns. Hur skulle vi annars kunna förklara att det över hela världen finns och funnits naturfolk som ätit helt olika kost och haft en god hälsa och levt länge? Det som förenar är avsaknaden av socker och spannmål.

Jag är övertygad om att genom att äta rätt så förbättrar vi drastiskt våra chanser att hålla oss friska. Att undvika stress och att sova gott på nätterna är också viktiga bitar i pusslet för vårt välmående. Det kanske låter som självklarheter men i praktiken så är det så lätt att glömma bort.

Själv har jag genom att prova mig fram hittat en kost som passar just mig. Jag har plockat delar från både LCHF och Paleo med reducering av komjölksprodukter. Däremot så tar jag ibland gärna en bit get- eller fårost som fungerar bättre för mig.
Jag har hämtat mycket inspiration från Birgitta’s böcker, framför allt Långkok för LCHF och Paleo. Vi är båda stora fans av långkok.

Min kost ser i stort sett ut så här:

  • Sockerfritt
  • Spannmålsfritt (glutenfritt)
  • Jag håller nere kolhydratmängden som pendlar mellan ca 20-50 g/dag men räknar aldrig
  • Smör, kokosolja, olivolja, majonnäs och avokado som fettkälla
  • Mycket grönsaker,
  • Någon rotsak bland
  • Bär ibland
  • Nötter och frön
  • Någon enstaka frukt
  • Oftast mejerifritt förutom lite get- och fårost
  • Sötningsmedel endast i undantagsfall

På slutet hittar du lite bilder och länkar till några av mina recept.

Jag försöker äta så ren och oprocessad mat som möjligt, naturliga råvaror och gärna ekologiska. Jag lagar maten från grunden och undviker halvfabrikat. Jag väljer oftast bort söta Paleobakverk med honung och dadlar.

Detta är vad jag kommit fram till att jag mår bra. Det är ingen uppoffring eller försakelse då jag är övertygad om att det får mig att må bra. Eftersom jag för det mesta äter det som jag vet är bra för mig så har jag heller inte dåligt samvete om jag väljer att göra avsteg någon gång. Jag kommer inte med några pekpinnar. Vi är mänskliga och mat ska vara glädje och njutning, inte en källa till ångest.

Det är spännande att följa allt roligt som Birgitta är involverad i just nu. Öppnande av det nya eco caféet i Östersund, hennes amerikanska blogg och lanseringen av hennes kokböcker där. Birgitta har ju också inlett ett samarbete med Wonderbag som tillverkar och säljer icke-elektriska slow cookers. En riktigt intressant uppfinning. Fast egentligen inte. Det är ju verkligen paleo när vi med moderna metoder efterliknar den ursprungliga metoden att laga mat i en kokgrop. Jag har blivit tillfrågad om jag vill testa en Wonderbag och skriva om den på min blogg. Rapportering kommer så fort jag provat.

Lycka till Birgitta!

Välkommen att följa mig på min hemsida/blogg där jag skriver om kost, träning samt aktuella hälso- och livsstilsrelaterade ämnen. Där hittar du också recept, alla socker och glutenfria och många även mjölkfria. Jag finns även på Facebook.

Jag gästbloggar också regelbundet på Swedish Paleo och på Matkärlek.

Är du intresserad av att jag kommer och håller en föreläsning om kost, hälsa och livsstil så är du välkommen att kontakta mig via min hemsida.

Hälsningar

/Marie

Här ser du några bilder med inspirerande recept. Klicka på länkarna under så kommer du till receptet

Fiskgryta

Recept på Asiatisk fiskgryta paleo

Marie piz

Recept på High score pizza

Recept på Skinkgratäng med chili och chevré

Recept på Broccoli- och blomkålsgratäng provencal

Marie Kaffe

Recept på Favoritfrallor med mandelmjöl


Pulled Beef och lite om allt som händer i mitt liv

Wonderbag Sweden

Spännande tider

Som jag skrev i förra inlägget så har jag fått ett riktigt roligt jobb, som receptkonsult till Ecocaféet i Östersund.

Sitter på tåget hemåt nu efter en mycket givande vecka i Stockholm, i morgon har vi första mötet med hela personalen kring caféet. Ska bli riktigt roligt att köra igång mer på allvar.

Ibland händer allt skoj på en och samma gång, så nu har jag lyckats få ett till spännande samarbete, denna gång med Wonderbag Sweden.

Jag har ju inte en reklamfinansierad blogg som många andra, det här är en av få gånger som jag tackat ja till ett erbjudande om ett receptsamarbete med ett företag.

Jag tror nämligen väldigt mycket på just den här produkten, den kan förändra livet för många fattiga världen över och är även riktigt bra ur miljösynpunkt.

Bild lånad från Wonderbag

Något som förstås passar mig som förespråkar det ekologiska och naturliga. Det här är matlagning unplugged, helt enkelt.

Wonderbag kommer från Sydafrika och är framtagen för att även fattiga familjer på landsbygden ska kunna laga näringsrik mat.

Framförallt i Afrika har de idag väldigt dålig tillgång till el och annat bränsle, så den här typen av icke-elektrisk långkokare kommer att underlätta vardagen för många.

För varje Wonderbag som säljs skänks en till familjer som har knappa resurser, en riktig bra form av välgörenhet. Här kan du läsa mer om Wonderbag Foundation.

Vi kommer att inleda ett samarbete kring mina recept på långkokt mat, känns förstås väldigt roligt att de tycker om mina grytor.

Här testade jag den energisnåla långkokningspåsen i stugan för några veckor sen, där jag bara har vedspis och gasol.

Bild lånad från www.thedrum.com

Den gångna veckan har varit fylld med fler spännande möten med inspirerande människor.

Det började i söndags när jag var med på Swedish Paleo Club’s första medlemskväll på restaurang Brickyard på Skånegatan på Söder.

Kvällen inledde med en presentation av klubbens grundare Cecilia Nisbet Nilsson.

Sen följde en riktigt intressant föreläsning av Karl Hultén, som tillsammans med Cecilia jobbar med Swedish Paleo.

Karl är mycket påläst och kunnig på området Paleo, med glutens inverkan på autoimmuna sjukdomar som specialitet. Läs mer om det här.

Lindha Vikström, Birgitta Höglund och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo

Lindha Vikström, jag och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo Club

Efter föreläsningen dukades en riktigt god buffé upp och det fanns gott om tid att prata med gamla och nya vänner med naturlig mat som gemensamt intresse.

Här skriver Marie Norder Aspholm om kvällen och här kan du läsa mer hos Lindha Vikström.

Paleo på Brickyard

Ett möte blev extra intressant för mig så det var riktigt bra på många sätt att jag deltog i kvällen.

Vi får se vad det leder till, återkommer om det framöver om det går som jag hoppas.

På onsdagen blev det en tur till Sörmland igen. Då var det dags för Lennart att delta i en kamratträff med sina gamla jobbarkompisar i flygvapnet så jag skjutsade honom till F11 i Nyköping.

Plevnagarden Bilden lånad från www.2.flen.se

Vi besökte Malmköping på semestern i Gnesta och då hittade jag ett mycket trevligt litet hotell, Plevnagården.

Ett militärsjukhus från 1800-talet som idag är ombyggt till ett modernt hotell, med all gammaldags charm bevarad.

Jag tycker om att bo på just såna här små mysiga ställen på mina resor.

Nu hade jag hela dagen för mig själv och kunde ägna den åt allt skrivjobb som den senaste tidens kontakter medfört.

En perfekt plats för det, tyst och lugnt på det fina rummet och så var det bara att gå ner och äta lunch när hungern kom.

En långpromenad runt den vackra köpingen blev det också innan det var dags att hämta Lennart framåt kvällningen.

Rum 111 på Plevnagården, Malmköping

Vi sov så gott i de sköna sängarna och fick en härlig frukost innan vi for vidare för att lämna hyrbilen i Gnesta.

Ägaren Susanne och jag hade ett långt samtal om mat, då vi båda blivit bättre av att se över intaget av gluten och laktos.

All mat som serveras på hotellet är laktosfri och man tänker nu också erbjuda gästerna fler glutenfria alternativ, också här kommer jag att kunna bidra med mina recept.

Specialfrukost på Plevnagården

Det var alltså inga som helst problem att få vår mat anpassad till LCHF/Paleo, vi bjöds på en riktigt god äggröra till bacon, avocado, tomat och lite frukt blev dessert.

Det är så spännande att se hur det gått framåt med medvetenheten om hur maten påverkar vår hälsa även inom hotell- och restaurangbranschen.

Här nedan följer ett av recepten från min Paleo-blogg, här anpassat för att kunna tillagas energisnålt i Wonderbag.

Det är som i många indiska rätter en hel del ingredienser, men slutresultatet blir försvinnande gott.

Pulled Beef

Pulled Beef 4-5 port

1 kg grytbitar av högrev

1 dl kokosolja

Havssalt

1 burk kokosmjölk

1 dl grovkrossade valnötter

1 dl färsk ingefära i små bitar

½ dl mango chutney

1 finhackad gul lök

3 finrivna vitlöksklyftor

2 msk gröna kardemummakapslar

1-2 msk garam masala

1 msk curry

1 msk mald koriander

1 msk gurkmeja

1 msk kanel

ca 1 msk salt

1-2 tsk spiskummin

1-2 krm cayennepeppar

1 pressad citron

Bryn grytbitarna väl runtom i en stekgryta, krydda lätt med salt.

Blanda ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, låt bryna med en stund.

Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning.

Rör ner kokosmjölk och mango chutney. Koka upp, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter.

Rör om väl och ställ ner grytan på ett underlägg i långkokningspåsen, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.

Sen är det bara att vänta tills köttet är mört, det tar ca 8 timmar.

Häll över citronsaften och dra isär köttet med två gafflar. Blanda om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller hetta.

Servera med en sallad, kokta morötter, blomkålsris eller på en smörstekt skiva valnötsbröd.

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Tips på olika tillagningsmetoder

I ugnen lagar du till grytan på 100º i ca 8-10 timmar och på spisen tar det ca  4-6 timmar.

I lergryta i ugnen på 150º ca 4-5 timmar. I en elektrisk långkokningsgryta blir köttet klar på ca 10 timmar på låg effekt.

Här ser man vilken stor energibesparing det blir av att knyta in den kokande grytan i en isolerande påse som Wonderbag, det blir verkligen klimatsmart matlagning.

Jag blev själv förvånad över hur väl den håller värmen, ungefär som en dunsovsäck på vintern.

Den fungerar också väldigt bra på motsatt sätt, som en kylbag.

Jag kommer att prova ta med kall mat i den minsta modellen på mina resor nu i vinter för att se hur den fungerar som kylväska i praktiken.

Bilden lånad från www.groupthink.kinja.com

images


Pulled Beef och lite om allt som händer i mitt liv

Wonderbag Sweden

Spännande tider

Som jag skrev i förra inlägget så har jag fått ett mycket spännande jobb, som receptkonsult till Ecocaféet i Östersund.

Sitter på tåget hemåt nu efter en mycket givande vecka i Stockholm, i morgon har vi första mötet med den hittills anställda personalen kring caféet. Ska bli roligt att köra igång mer på allvar.

Ibland händer allt skoj på en och samma gång, så nu har jag lyckats få ett till spännande samarbete, denna gång med Wonderbag Sweden.

Sen tidigare har Wonderbag ett receptsamarbete med Kocklandslagets Pi Le, så det är förstås riktigt roligt att de nu vill ha med även mig som sin ambassadör.

Jag har ju inte en reklamfinansierad blogg som så många andra, det här är en av få gånger som jag tackat ja till ett erbjudande om ett samarbete med ett företag.

Jag tror nämligen väldigt mycket på just den här produkten, den kan förändra livet för många fattiga världen över och är även riktigt bra ur miljösynpunkt.

Här kan du läsa mer om de olika modellerna och köpa dem direkt från Wonderbag Sweden.

Bild lånad från Wonderbag

Något som förstås passar mig som förespråkar det ekologiska och naturliga. Det här är matlagning unplugged, helt enkelt.

Wonderbag kommer från Sydafrika och är framtagen för att även fattiga familjer på landsbygden ska kunna laga näringsrik mat.

Framförallt i Afrika har de idag väldigt dålig tillgång till el och annat bränsle, så den här typen av icke-elektrisk långkokare kommer att underlätta vardagen för många.

För varje Wonderbag som säljs skänks en till familjer som har knappa resurser, en riktig bra form av välgörenhet. Här kan du läsa mer om Wonderbag Foundation.

Vi kommer att inleda ett samarbete kring mina recept på långkokt mat, känns förstås väldigt roligt att de tycker om mina grytor.

Här testade jag den energisnåla långkokningspåsen i stugan för några veckor sen, där jag bara har vedspis och gasol.

Bild lånad från www.thedrum.com

Den gångna veckan har varit fylld med fler spännande möten med inspirerande människor.

Det började i söndags när jag var med på Swedish Paleo Club’s första medlemskväll på restaurang Brickyard på Skånegatan på Söder.

Kvällen inledde med en presentation av klubbens grundare Cecilia Nisbet Nilsson.

Sen följde en riktigt intressant föreläsning av Karl Hultén, som tillsammans med Cecilia jobbar med Swedish Paleo.

Karl är mycket påläst och kunnig på området Paleo, med glutens inverkan på autoimmuna sjukdomar som specialitet. Läs mer om det här.

Lindha Vikström, Birgitta Höglund och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo

Lindha Vikström, jag och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo Club

Efter föreläsningen dukades en riktigt god buffé upp och det fanns gott om tid att prata med gamla och nya vänner med naturlig mat som gemensamt intresse.

Här skriver Marie Norder Aspholm om kvällen och här kan du läsa mer hos Lindha Vikström.

Paleo på Brickyard

Ett möte blev extra intressant för mig så det var riktigt bra på många sätt att jag deltog i kvällen.

Vi får se vad det leder till, återkommer om det framöver om det går som jag hoppas.

På onsdagen blev det en tur till Sörmland igen. Då var det dags för Lennart att delta i en kamratträff med sina gamla jobbarkompisar i flygvapnet så jag skjutsade honom till F11 i Nyköping.

Plevnagarden Bilden lånad från www.2.flen.se

Vi besökte Malmköping på semestern i Gnesta och då hittade jag ett mycket trevligt litet hotell, Plevnagården.

Ett militärsjukhus från 1800-talet som idag är ombyggt till ett modernt hotell, med all gammaldags charm bevarad.

Jag tycker om att bo på just såna här små mysiga ställen på mina resor.

Nu hade jag hela dagen för mig själv och kunde ägna den åt allt skrivjobb som den senaste tidens kontakter medfört.

En perfekt plats för det, tyst och lugnt på det fina rummet och så var det bara att gå ner och äta lunch när hungern kom.

En långpromenad runt den vackra köpingen blev det också innan det var dags att hämta Lennart framåt kvällningen.

Rum 111 på Plevnagården, Malmköping

Vi sov så gott i de sköna sängarna och fick en härlig frukost innan vi for vidare för att lämna hyrbilen i Gnesta.

Ägaren Susanne och jag hade ett långt samtal om mat, då vi båda blivit bättre av att se över intaget av gluten och laktos.

All mat som serveras på hotellet är laktosfri och man tänker nu också erbjuda gästerna fler glutenfria alternativ, också här kommer jag att kunna bidra med mina recept.

Specialfrukost på Plevnagården

Det var alltså inga som helst problem att få vår mat anpassad till LCHF/Paleo, vi bjöds på en riktigt god äggröra till bacon, avocado, tomat och lite frukt blev dessert.

Det är så spännande att se hur det gått framåt med medvetenheten om hur maten påverkar vår hälsa även inom hotell- och restaurangbranschen.

Här nedan följer ett av recepten från min Paleo-blogg, här anpassat för att kunna tillagas energisnålt i Wonderbag.

Det är som i många indiska rätter en hel del ingredienser, men slutresultatet blir försvinnande gott.

Pulled Beef

Pulled Beef 4-5 port

1 kg grytbitar av högrev

1 dl kokosolja

Havssalt

1 burk kokosmjölk

1 dl grovkrossade valnötter

1 dl färsk ingefära i små bitar

½ dl mango chutney

1 finhackad gul lök

3 finrivna vitlöksklyftor

2 msk gröna kardemummakapslar

1-2 msk garam masala

1 msk curry

1 msk mald koriander

1 msk gurkmeja

1 msk kanel

ca 1 msk salt

1-2 tsk spiskummin

1-2 krm cayennepeppar

1 pressad citron

Bryn grytbitarna väl runtom i en stekgryta, krydda lätt med salt.

Blanda ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, låt bryna med en stund.

Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning.

Rör ner kokosmjölk och mango chutney. Koka upp, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter.

Rör om väl och ställ ner grytan på ett underlägg i långkokningspåsen, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.

Sen är det bara att vänta tills köttet är mört, det tar ca 8 timmar.

Häll över citronsaften och dra isär köttet med två gafflar. Blanda om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller hetta.

Servera med en sallad, kokta morötter, blomkålsris eller på en smörstekt skiva valnötsbröd.

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Tips på olika tillagningsmetoder

I ugnen lagar du till grytan på 100º i ca 8-10 timmar och på spisen tar det ca  4-6 timmar.

I lergryta i ugnen på 150º ca 4-5 timmar. I en elektrisk långkokningsgryta blir köttet klar på ca 10 timmar på låg effekt.

Här ser man vilken stor energibesparing det blir av att knyta in den kokande grytan i en isolerande påse som Wonderbag, det blir verkligen klimatsmart matlagning.

Jag blev själv förvånad över hur väl den håller värmen, ungefär som en dunsovsäck på vintern.

Den fungerar också väldigt bra på motsatt sätt, som en kylbag.

Jag kommer att prova ta med kall mat i den minsta modellen på mina resor nu i vinter för att se hur den fungerar som kylväska i praktiken.

Bilden lånad från www.groupthink.kinja.com

images