Snabb äggröra med rökt korv och bönor

Snabb äggröra 1 port

2 ägg

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv, jag hade Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut och låt glida över på en tallrik.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter med bönor i, då hittar du här nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Glutenfria muffins på aquafaba, kikärtsspad

Matmuffins
Foto Veronica Kindblad

Fritt från gluten, ägg och mjölk

Vi är många i Sverige som har problem med gluten, mejeriprodukter eller andra födoämnesallergier.

Jag har därför tagit fram en hel del brödrecept, både här på bloggen och i mina kokböcker, som ska passa även oss som har någon form av matintolerans.

Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter gluten, ägg och mjölkprodukter.

Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.

Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.

Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.

Jag skapade det här receptet till ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Den har efter att ha varit slutsåld sen i våras nu kommit i ny utgåva med mjuka pärmar till ett lägre pris.

Beställ den i länken ovan som går till Adlibris för bara 129 kr, samma pris på kokboken hittar du här hos Bokus.

Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins

2 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjölk

1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g

1 dl kikärtsmjöl

1 dl krossade chiafrön

2 msk kokosolja

2 msk tahini

1 msk bakpulver

ca ½-1 tsk salt

Till garnering:

2 msk svarta sesamfrön

Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.

Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.

Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt, strö över lite svarta sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.

Kräftor med goda tillbehör

Kräftor med Dill

Kräfttider

Nu har vi kommit ända fram till augusti, hoppas vädret vänder nu så det blir många ljumma kvällar lagom till kräftfesterna.

I dagens inlägg får du tips på några goda tillbehör till kräftorna, bland annat hur du enkelt gör egen majonnäs.

Vill du ha ännu fler tips på goda såser, så finns det många recept i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, där finns även en grillad kräftvariant med vitlökssmör.

Ännu fler tips hittar du i min senaste kokbok som kom i våras, Gröna, sköna tillbehör.

Kräftor

Lowcarb-Muffins med Västerbottensost och Frön

Västerbottensmuffins med kummin

Vitt formbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Valnötsbröd

Fröknäckebröd

Hemgjord majonnäs

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

½-1 krm salt

Lite vitpeppar

1 tsk vit balsamvinäger

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke.

Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke som på bilden ovan, det ger bra träning 🙂

Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk, den håller sig minst en vecka i kylen.

Ingredienser till Aioli och Majonnäs

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett inlägg om heta kräftor à la Ernst Kirchsteiger.

Kräftor med Lime och Chili på Muurika
Valnötsmuffins med blåbärssylt

Lördagsgodis i blåbärstider

Idag får du tips på goda små muffins till sommarens kaffekalas.

Ät dem antingen som de är, med smör och sylt som scones eller som en bakelse.

Jag bakar oftast minimuffinsar i småbrödsformar istället för gigantiska amerikanska, det blir som lite mer svenskt lagom.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

2 msk pofiber

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan du delar dem så behåller de formen bättre.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning, den håller sig i upp till en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Till garnering av bakelse

Vispad grädde eller kokosgrädde

Skogshallon eller svenska trädgårdshallon

Citronmeliss

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med hallon och gröna blad, du kan förstås ta andra bär om du vill.

Här nedan ser du en getmesemousse med blåbär från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, fotograferad en vacker sommarkväll förra året vid anrika Fjällnäs Hotell i Härjedalen.

Ostmuffins och utflyktstips med termos

Utflyktsmat

Nu är det läge att ta med sig maten ut i skog och mark.

Vi brukar ofta ha med oss en enkel lunch när vi tar promenader runt i Stockholm.

Även fast vi bor mitt i stan finns många fina grönområden att besöka, just nu är det otroligt grönt och vårvackert.

Fåglarna kvittrar för fullt och luften fylls av härliga dofter, biltrafiken har minskat rejält under Coronan så nu känns och hörs allt extra mycket.

På bilden nedan ser du mitt favoritfika att ta med på utflykt nu sen jag slutade med kaffe för tre månader sen.

Jag gör i ordning en termos med örtte, lite pressad citron och ½ tsk ekologisk gurkmejamix, så gott att njuta av i vårsolen.

En annan favorit är hemkokt kycklingbuljong med en klick smör som får sällskap av några korvar av god kvalitet, kabanoss från Taylor’s & Jones på Hantverkargatan passar fint i vår termos.

Det värmer och mättar gott när det är lite småkyligt, här några bilder från en tur med SL-båten till Tappström.

Efter receptet ser du några bilder från en utflykt till Djurgården häromdagen.

Vill du ha fler tips på njutbara smårätter att ta med på en vårpicknick så ta en titt här på min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche eller smetana

25 g smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk salt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.

Gräddbakelse på chokladmuffins och två tävlingar

Valborgsbakelse

För att fira in våren så bjuder jag idag på en liten men mycket läcker bakelse, gjord på glutenfria chokladmuffins.

I år kan vi ju inte fira in våren på det vanliga sättet med majbrasor, vårsånger och gemenskap.

Men lite extra njutning därhemma eller på en picknick med nära och kära till en skogsglänta eller parkbänk för att njuta av vårens dofter och färger fungerar ju det med.

Jag passar även på att fira min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör som innehåller mycket gott baserat på den svenska naturens smaker, med att lotta ut ett signerat exemplar.

Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att dela det här inlägget på din Facebooksida, Instagram, Twitter, blogg eller liknande och tagga mitt namn.

Så skriver du en kommentar här på bloggen nedanför inlägget om vem du allra helst skulle vilja bjuda på en somrig brunch med recept från kokboken.

Kokboken kom för en månad sen och har fått ett fantastiskt fint mottagande.

De här fina orden som Ann Fernholm skrev om boken igår gjorde mig både röd om kinderna, glansig på ögonen och alldeles varm i hjärtat

Ann skrev förordet till kokboken, hennes rader om vikten av att vi lär oss mer om naturen och av dem som lever nära den, blev ju verkligen högaktuella i dessa tider.

”Wow! Jag tror bestämt att Birgitta Höglund har tagit matfotografiet till en ny dimension.

Fick just hem hennes nya ”Gröna, sköna tillbehör.” Den är fantastiskt vacker.

Och det skriver jag inte för att jag känner Birgitta, utan för att det är sant.

Blir otroligt sugen på att laga mat. Vad sägs om rödkålsslaw med pepparrot och lingon? Eller rödbetsmousse med chèvre?

Hur kommer hon på allt? Tack Birgitta för att du gör världen lite godare och lite vackrare.”

Chokladmuffins ca 10-12 st

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl smält smör/kokosolja

2 msk kakao

1-2 msk valfri sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

½ tsk vaniljpulver

Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.

Blanda nötmjöl, kakao, fiberhusk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke, vänd ner i äggsmeten, rör sist i det smälta fettet försiktigt.

Fördela smeten i mindre muffinsformar, fyll till 2/3 och grädda på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon eller hjortron

Citronmeliss

Ev lite riven, mörk choklad

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen i tv eller tre lager och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon eller så använder du hjortron, riven choklad och gröna blad, lika gott det med.

Bilderna till Jengels pusseltävling

Tävla om ett pussel

Här nere ser du en bild från Gröna, sköna tillbehör som jag själv just nu deltar med i en tävling.

Jengel Förlag i Östersund arrangerar en omröstning om vilka bilder som ska bli motiv på deras nya pussel.

Gå in och rösta här och följ anvisningarna så har du chansen att vinna ett av tre pussel med de vinnande motiven.

Mitt bidrag har nr 11, det är en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell förra sommaren.

Klicka på bilden så kommer du till Bokus Hälsokampanj, där min kokbok just nu kostar bara 170 kronor.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Glutenfria morotsmuffins

Påskbakelse

Idag får du för ovanlighetens skull ett recept som inte är mitt, men så gott så jag vill dela med mig.

De här små fina muffinsarna blev jag bjuden på hemma hos min systersons familj på ett kalas häromåret.

Familjen är väldigt duktiga på både matlagning och bakning och hittar alltid på nåt extra gott som även jag kan äta, glutenfritt och med bara en liten mängd sött.

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

Chokladkladdkaka, klicka på bilden så kommer du till receptet

På bilden ovan ser du en chokladkladdkaka de bjöd på vid ett annat kalas.

Fler glutenfria godsaker hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria muffins med morot

4 dl mandelmjöl

3 ägg

1,5 dl yoghurt 10-17%

50 g smält smör

2 tsk kanel

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 tsk honung eller annan sötning

2 fint rivna morötter

Rör ihop allt till en jämn smet och klicka ut i små muffinsformar, fyllda till ungefär 3/4.

Grädda i ca 15-20 minuter i 175°, lägg upp på ett galler att svalna.

Rör ihop lite neutral färskost med smält smör, smaksätt med pressad citron och lite honung eller annan valfri sötning och glasera de avsvalnade muffinsarna.

Skär tunna skivor av en morot med potatisskalare eller mandolin, rulla ihop och tryck ner som en blomma i glasyren, stick ner ett blad mynta eller citronmeliss bredvid.

Drottningtryfflar från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör

Muffins till söndagsbrunchen – Glutenfria, mejerifria och sockerfria

Söndagsnjutning

Nu när många av oss tillbringar mer tid an vanligt inomhus så passar det extra bra att baka lite goda muffins till en lång och njutbar brunch.

De här är lite lika scones i konsistensen och är fria från gluten, mjölk och socker, de blir ändå saftiga och smakrika.

När jag använder kokosnötsmjöl i matbröd så tar jag bara litegrann, annars blir bröden lätt torra och tråkiga.

På bilden ovan har jag en syrlig havtornssylt till, det är ett av mina favoritbär.

Mycket nyttiga är de också, läs mer om alla de hälsofördelar havtornsbären har på Kurera.

I min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör, som släpps nästa vecka, har jag med flera recept på både mjukt och hårt bröd och olika läckerheter med havtorn.

Jag har fått ett fantastisk gott recept på havtornskombucha till boken av min vän och samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Läs gärna mer om kombucha här, den innehåller mängder med goda mjölksyrebakterier och andra ämnen som hjälper till så vi mår gott.

Gluten- och mjölkfria scones

Muffins ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl, låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över melonkärnor eller sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de som inte går åt och ta fram eftersom och fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Glutenfria ostmuffins

Macka till allehanda utflykter

Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen.

De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch.

Gör en sats och ta med ut på sprotlovsaktiviteterna, så räcker energin hela dagen.

Vill du ha en lite matigare variant så hittar du här mina köttfärsmuffins.

Ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche

25 gr smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk havssalt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.

Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in muffinsen och ta fram eftersom.

Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.

Lucka 21 – Glutenfri, mjuk pepparkaka och saffransäpplen

Favoriter till julfikat

Idag bjuder jag och Tomten på det bästa vi vet när det gäller julens fika.

Mjuk pepparkaka, gärna med grädde och lingon, ger mig många goda smakminnen från förr.

En ny favorit föddes förra julen, då Lennarts dotter Therese bjöd på saffransäpplen, så gott när man som jag inte äter vanliga lussekatter med gluten.

Hemma gjorde jag dem som tillbehör till stekt halloumi som en lite lättare middag, men du kan ju servera dem med vispad grädde eller kokosgrädde istället.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl grädde eller kokosgrädde

½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (För Paleo ta 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det, blanda ner grädde och pepparkakskryddor i resten.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.

Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med vispad grädde/kokosgrädde, granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Saffransäpplen 2 port

20 mandlar

½ rött juläpple

25 g smör

1 tsk honung eller annan valfri sötning

½ pkt saffran

Lite flingsalt

4 skivor halloumi/eldost

Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.

Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och honung på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.

Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.

Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill, men jag tyckte det satte extra mycket lussebullesmak på äpplena.

Stek skivad halloumi till eller servera med våfflor och kanske en mugg äppelglögg.

Tycker du om mina recept så kommer du säkert att gilla min kommande kokbok, Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv.

Jag har jobbat med den hela sommaren och tagit alla bilder själv i den jämtländska naturen, här kan du förhandsbeställa den på Adlibris.

Här nedan ser du Tomten med en raw chokladkaka med lingontopping från kokboken och en bild på mig när jag är ute i skogen och jobbar med fotograferingen, den bilden är tagen av Fotograf Jan Andersson.