Mot nya mål, måltidstips och boksignering

Tillbaka till Sverige

Då var vår månad i Alanya över för den här gången, kommer att sakna den här utsikten på morgonpromenaderna.

Jag slutar aldrig att fascineras över de härliga vågorna som slår mot Kleopatrastranden, kan titta på dem väldigt länge, det är den bästa sortens mindfulness för mig.

Vi har haft en fantastiskt fin tid med det bästa väder en januarimånad bjudit på under alla de 15 år vi bott här vid Medelhavet.

Så nu blir det lite annorlunda att komma hem till snö, kyla och mörker, men allt har sin tid, det ska bli spännande med allt som väntar där.

Först och främst ska det bli väldigt roligt att äntligen få se min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Det blir ju en helt annan sak att se alla vackra bilderna som Veronica Kindblad tagit till vår bok än att se dem i en PDF på datorn.

På lördag kommer jag och Lars-Erik Litsfeldt att signera boken och bjuda på lite gott ur den på Akademibokhandeln i Karlskoga.

De första 20 som köper kokboken kommer att få en riktigt fin presentpåse med sig hem, så skynda dig dit om du bor i närheten.

Den tredje författaren till bönkokboken, Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, kan du ta chansen att träffa på LCHF-kryssningen  den 24 februari, då vi är på plats alla tre.

Nästa vecka har jag en rad intressanta möten framför mig i Stockholm och Östersund, så det känns väldigt bra att ha vilat mycket och samlat krafter den här månaden.

Här får du lite länktips på hur en matdag sett ut för mig och Lennart i vinter.

Vi börjar morgonen tidigt med nötfrukost och kaffe, till det tar vi också en liten skål med bönsallad, mjölksyrade rödbetor och lite getyoghurt.

Till lunch blir det ofta en pytt i panna med ägg och en stor grönsallad.

Tillbehör till eftermiddagsfikat

På eftermiddagen tar vi lite olika get/fårostar, grönsaker och oliver till en kopp te eller kaffe på balkongen när vädret tillåter.

Tar jag en långpromenad upp mot borgen brukar jag ha med en påse Öländska bönchips i fickan, det ger snabb energi.

På bilden nedan ett exempel på vad som kan ligga på vår middagstallrik, häromdagen blev det smörstekt hamsi/sardiner med broccolimos, bönsallad och en massa gröna blad.

Eller så kan det bli stekt kalvlever, den vi köper på Güven Et Kasap på 25-metersgatan är den mildaste och godaste lever jag smakat.

Kycklingschnitzeln från samma slaktare är en annan återkommande favorit.

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong lagar jag då och då i min Wonderbag, så vi alltid har näringsrik buljong till såser, grytor och soppor.

Den här turkiska skaldjursgratängen har vi ätit många gånger i vinter, den är fantastiskt god.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

Vi har båda blivit piggare och starkare av all denna goda mat och den träning vi får genom långpromenaderna vid havet och upp mot Borgen.

Jag går mellan 5-10 km varje dag och går även nerför våra 7 trappor varje gång jag går ut istället för att ta hissen.

De dagar jag orkar försöker jag också gå uppför alla 131 trappsteg en gång, märker att konditionen sakta men säkert blir bättre så jag blir inte lika flåsig längre.

Jag testade att träna lite på gym förra vintern, men det blev mina muskler och leder inte alls glada åt, för mig passar lågintensiv träning som promenader betydligt bättre.

Eftersom jag har en nervskada i höger ben och fot efter steloperationen i ryggen, så kan jag inte gå så fort, men promenaderna ger ändå effekt.

Mina fotleder är starkare än på många år och musklerna i lår och vader har blivit synbart större under våra två månader härnere i vinter, så nog märks det att bönorna i vår dagliga mat gett effekt.

Jag bär ju också hem all mat så armmusklerna får sitt, det kan bli rätt tungt med allt som handlas på grönsaksmarknaderna runt stan.

Vi äter verkligen mycket av gröna blad, grönsaker och en hel del rotfrukter, det får oss båda att må väldigt gott.

Frukt har vi hoppat över helt nu i vinter då vi båda märker att vi håller oss piggare av att undvika socker i alla dess former.

Måltidsdrycken till är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger och lite salt, det blir väldigt gott.

Det känns väldigt bra att vi tankat så mycket energi, nu dröjer det ända till mars innan vi kommer hit igen, då lagom till den riktiga vårvärmen sätter in.

Frukosttips – Makrill i tomatsås

Hemlagad burkmat

Jag fortsätter att dela med mig av min form av Medelhavskost, idag blir det en enkel liten fiskrätt som passar perfekt till frukost.

De flesta sorter av makrill i tomat innehåller en hel del socker och olja av dålig kvalitet.

Den är inte alls svår att göra själv om du får tag på färsk makrill hos din fiskhandlare.

Du kan annars använda rökt makrill och laga till på samma sätt, det blir väldigt gott och nyttigt det med.

Makrill i tomatsås

2 färska makrillar

250 g cocktailtomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk chiliflingor

Salt efter behag

3 msk olivolja

1 msk vinäger, valfri sort

Filéa makrillen och skär bort huvud, ryggben och fenor.

Dela fisken i mindre bitar, salta på båda sidor och lägg i en ugnsfast form.

Dela tomaterna i fyra delar, hacka lök och vitlök fint.

Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Smaksätt med kryddor och Worcester, vinäger och olivolja.

Fördela blandningen över fisken och grädda på 175° i 30 minuter.

Kyl och ät tillsammans med kokta ägg, avocado och majonnäs.

Tycker du om mina recept, då kan du även köpa dem i bokform.

Under hösten har jag skrivit två nya kokböcker som snart finns i handeln.

Här hittar du så länge Gammaldags husmanskost på nytt sätt, kanske också nåt att ge bort till den matintresserade i julklapp?

Den här kokboken är en samlingsutgåva av mina tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, där förorden är skrivna av Annika Dahlqvist och Ann Fernholm.

Här nedan ser du en bild från hamnen, från en av de senaste dagarnas morgonpromenader i Alanya, där vi haft ömsom sol, ömsom regn.

Följ mig gärna på Instagram på @birgittahoglundsmat om du vill se fler bilder.


Periodiska fastan och de raska morgonprommisarna

Ja tänker att jag redovisar dessa mina 3 veckor med periodisk fasta och 2 veckor med raska morgonpomenader.

Ingen kul syn på vågen i alla fall :(   + 7 hg ??  sammanlagd minus nu då ca 2 kg.

Dock säger snälla människor runt mig att det syns… jag tror inte på dem, de är bara snälla.

Jag har denna v 3 (PF)  resp v 2 (prom) gått varje dag 40 min väldigt raskt både nerför och i uppförsbackar, försöker hålla samma takt oavsett.
Ni som är nya läsare av detta så är PF Periodisk Fasta och mitt ätfönster har jag förlagt till kl. 12-18, dvs jag fastar i 18 timmar och äter under 6 timmar. tidigare inlägg.

Jag tänker dock inte ge mig har jag bestämt testa detta till 24 maj så gör jag det. Det är först då den egentligen utvärderingen sker.

Ni som hängt på hur går det för er?

Fler som vill hänga på?

ett litet tillägg, min uppskattning på vad jag äter över en dag är ca, 1600-700kcal, 100 g protein, 130-50 g fett, 5-15 g kolhydrater.

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Fettförbrännande (?) morgonpromenader och PF

Jag har alltså börjat med just detta.
PF är periodisk fasta och detta vet den som läst bloggen under längre tid att jag gjort tidigare, vid två tillfällen.
jag brukar då minska i vikt ca 4-5 kg, detta sker under ca 4 veckor sedan har det varit stopp. jag har som längst PF´at under två månader.
Mitt ätfönster är förlagt till mellan kl 12-18 dvs 6 timmar, det är alltså då jag äter, fastar gör jag mellan 18-12.00 dvs 18 timmar. Man brukar skriva detta 18/6.

Nu har jag  PF´at i 2,5 veckor och lagt till raska morgonpromenader  i skogen minst 5 dagar i veckan sedan 1,5 veckor tillbaka.

Detta innebär att jag promenerar raskt i 40 minuter runt kl 7-8 tiden på morgonen, äter inte “frukost” förrän kl 12.
Ska bli spännande att se om detta kan driva ner vikten mer än ca 4 kg.
Min plan är att köra detta fram till 24/5, för sedan åker vi till Kreta för att fira makens 50 års dag!

Jag kommer redovisa  när det närmar sig hur detta gick. Det som hänt hittilldags är nästan 3 kg minus.

Jag hoppas detta med raska morgonprommisar är det som gör tricket. När jag gjorde det för ca 8 år sedan gick jag ner 17 kg på morgonprommisar och en halv GI diet på 4 månader.
Ni som följt mig vet ju att jag gärna går ner 10 kg minst till…

Problemet har varit att när jag slutar PF´a så smyger sig de några kilona på igen.
Likaså då jag sprang som en galning i somras och vintern blev stillasittande, så smög sig de stackars få kilon som jag gick ner tillbaka igen.
När jag sprang 50 min VARJE DAG i 2 mån så gick jag ner 2 kg på det… och klämde ett kilo till på att springa varannan dag i 5 månader…
Näe, det var inte värt den uppoffring det innebar att ränna så mkt och bara tappa högst 3 kg. Jooo jag vet att det blev en omfördelning och att muskler väger mer än fett ;)

Så nu ska här testas denna metod, den funkade ju en annan gång, hoppas man bara inte är för “gammal” nu.
Det finns ju en enda sak jag inte provat och det är ju styrketräning… drar mig för det…
Dock läser vi nu både jag och maken boken Träna med LCHF av Jonas Bergqvist, vi får väl se om jag kan uppbåda denna lust till sådan träning, OM inte detta funkar som jag nu testar.

Så långt jag läst kan jag väl rekommendera boken för de som tränar och eller vill börja träna och äter LCHF!

Någon kanske undrar vad jag äter under mitt ätfönster?

Kl 12.00 blir det oftast 4-5 stekta ägg ( 5 om de är ynkliga) eller i form av omelett, gör jag omelett blir det också oftast lite purjo i. Stekt givetvis i smör ca 50 gram, allt ätes.
Kl 17.30 blir det middag och då kött, fisk eller fågel i ca 250-300 gram tillagat med rejält med smör och ibland med grädde/CF, alltid några grönsaker av något slag.
Ibland under ätfönstret blir det en liten näve nötter, ibland en kaka om det är helg.
Dricker endast vatten under fastan och kaffet dricks under ätfönstret.

Så ser det ut ungefär.

Wish me luck!

Bloggar etiketter: , ,