Kexbotten
Evt Dulche de leche
Alla barn älskar spenat – eller hur???
Inte våra barn och inte jag heller när jag var liten.. I skolan ratas den och väljs bort helt, bara tanken på att äta ett färsk blad spenat går också lite emot minsta fröken i huset men det är väl just för att det heter SPENAT! Farligt, farligt!
Jag var inte förtjust själv i vare sig skolans eller den hemmagjorda när jag var liten och det blev mer och mer oaptitligt med den gröna såsen för varje gång den serverades. Men så händer nånting och man blir vuxen. Vågar prova igen, kanske är det inte sååå hemskt och det är det ju naturligtvis inte.
Hemmagjord spenatstuvning är ju rena dynamiten och nyttigt och man får ju lika stora muskler som Karl Alfred ! Eller hur?
Jag gör alltid min stuvning såhär, men ibland kan det vara gott med soppa och då späder jag med mer vatten och buljong, enkelt och vansinnigt gott. Godast är nog ändå ägghalvorna till och stekt korv.
Jodå, tallrikarna var rena efter denna middag och även lillfröken gav tummen upp, så då har hon blivit vuxen nu måste det ju betyda!?
4 port spenatstuvning :
500 gram färsk bladspenat
1 msk smör
2 tsk vetemjöl
1dl gräddmjölk
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
Salt
GÖR SÅHÄR :
Var noga med att skölja spenaten om du använder färska blad. Koka upp en halv kastrull saltat vatten och lägg i den avsköljda spenaten. Förväll 1-2 minuter. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.
Smält smöret i en kastrull, vispa ut med vetemjöl till slät konsistens. Späd med gräddmjölk och vatten och låt koka upp på svag värme. Tillsätt grönsaksbuljong och kryddor. Smaka av. Vänd ner spenaten och mixa med stav till önskad konsistens.
Äggkokaren är laddad och mixerstav framplockad.
Var noga med att skölja bladen om du använder färsk spenat. Spola gärna upp en stor skål med vatten och låt bladen bada runt så sjunker ev jord och sand ner till botten.
Dom perfekta äggen med krämig gula fixar äggkokaren utan att man behöver tänka. Vad gjorde vi innan vi hade den?! Fler som älskar såna här små apparater?
När spenat fått koka 1-2 minuter, skölj av i durkslag med kallt vatten och låt rinna av. Det blir inte mycket kvar när man pressat ur vattnet, ändå en stor påse på 500 gram, men den räcker lagom till 4 port.
Stensåkra tjocka grillkorvar är ruskigt goda, lite snittade och knaperstekta.
När du kokat upp stuvningen och smakat av lägger du i spenaten.
Mixar… Till önskad konsistens.
Och serverar till stekt korv och ägghalvor…
Detta är ett jätteenkelt nötsmör att göra, och dessutom bra mycket godare och billigare än det färdigköpta jordnötssmöret. Rekommenderas starkt!
Så här gör man:
Mixa jordnötterna med en stavmixer i någon minut tills mjölet/massan böjar bli lite kladdig i konsistensen. Tillsätt vaniljpulver och sötströ(efter smak) och mixa tills allt blandas. Tillsätt rumsvarmt smör och kokosolja efter önskad smak och konsistens (mer smör eller olja ger ett mer löst jordnötssmör). Mixa allt tills du har önskad konsistens (mixa mer för ett kladdigare smör)!
Recept av: Marja Folcke från http://bakasockerfritt.se.
I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.
Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…
Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!!
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de…
Låter döknasigt jag vet, men det är gott!
1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.
Hemmagjort kebabkött? - Kolla in receptet HÄR!
Stark ”tomatsky” till kebabköttet :
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.
Tillbehör :
Vad säger ni? Är det inte nu det vänder? Våren kommer på riktigt nu och man blir sådär grillsugen plötsligt! Det är nåt visst ändå med att grilla när det närmar sig vår. Slippa stå och huttra och trampa i snön, vilket i och för sig också är mysigt med varm mat i kylan men när vårsolen värmer ryggen lite extra då är det som allra bäst!
Kyckling på grillen är en favorit, en kall aioli till och lite goda grönsaker och potatis! Jag brukar skjutsa in en form i ugnen med olika grönsaker, halverade potatis med skal, lite chili, olivolja, flingsalt och peppar. Ett smidigt och gott tillbehör som sköter sig själv under tiden det grillas.
Marinad/kryddning till ca 1 kg kyckling :
1 dl rapsolja
2 msk soya
1 msk pressad citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås (mild)
Tony´s krydda (eller annan grillkrydda)
Rör ihop, pensla på före och under grillning!
Aioli :
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom oljan i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Smaka av med salt & peppar.
Fler grillrecept hittar du under kategorin ”GRILLAT” i högermenyn.